Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Idol 5S (Video)

26.10.2017 10:50 | 0 Mobile
Test: Alcatel Idol 5S (Video)

Idol 5S je najbolji telefon u ponudi kompanije Alcatel. Međutim, baš kao i u ranijim generacijama, on nema ambicije da se takmiči sa flegšip modelima vodećih imena na smartfon tržištu, već cilja srednju i višu srednju klasu, donoseći drugačiji i specifičan “šmek”. Stoga korisnici dobijaju neke veoma zanimljive stvari sa Idol 5S telefonom...ali da li se to ostvaruje po cenu nekih neželjenih kompromisa?

Alcatel Idol 5S

Filip Majkić

Alcatel je veoma dobro svestan činjenice da njegove telefone ljudi ne kupuju zbog specifikacija, niti zato što se oduševljavaju brendom. Naprotiv, kompanija prilikom dizajniranja uređaja uvek pokušava da kupce privuče nečim sasvim posebnim, drugačijim pristupom, inovativnom karakteristikom. Nekada se u tome uspe, a nekada se želja da se bude drugačiji po svaku cenu vrati kao bumerang. Ipak, jedno je sigurno – Alcatel je drugačiji.To se potvrđuje i sa novim telefonom. Idol S je po tradiciji vodeći uređaj kompanije, ali su Alcatel, odnosno matični TCL, apsolutno svesni da njegovi uređaji ne mogu da se mere sa aždajama koje stižu sa Samsung, LG, Apple, Huawei potpisom. Idol 5S je pozicioniran u srednju do višu srednju klasu, tako da izbegava direktnu razmenu udaraca sa flegšipima. No, ni ostali modeli velikih proizvođača nikako nisu za potcenjivanje. Da sve bude još čudnije, prošlogodišnji Idol 4S je došao sa QHD ekranom i VR setom u samom pakovanju, dok ovogodišnji redukuje navedene karakterstike ili sadržaje paketa. Stoga, šta može Alcatel Idol 5S i po čemu je to drugačiji?


Dizajn

Mali problem u startu jeste što je telefon stigao kao sempl. Dakle, nema prodajne kutije, nema pakovanja, ne možemo vam opisati šta će sve doći uz telefon. Što je šteta ne samo zbog toga, već i zato što je pakovanje Alcatel telefona tradicionalno bogato, često sa pokojim potpuno neočekivanim dodatkom, tako da ćemo morati da se strpimo kako bismo se uverili sa čime sve stiže ovaj telefon.


 alcatel_idol5s_20_s.jpg


Ostavljajući to po strani, telefon je vrlo interesantnog dizajna. Veoma je dopadljiv, a opet, veoma drugačiji u odnosu na ono što se nudi na tržištu. Dok drugi pokušavaju da ponude što ujednačeniji telefon i idu na unibody izradu, Alcatel veoma vidno i agresivno kreira Idol 5S tako da bude vidljivo da se sastoji iz dva dela.Naime, gornji, tamni deo sa ekranom je jasno “uronjen” u zadnji deo od metala. Tako prednja strana sa 2.5D zakrivljenim staklom ulazi u zadnji deo, tako da ostavlja utisak da se na zadnjem delu telefona nalazi maska. No, telefon ne ostavlja utisak nedovršenosti, već je urađen tako da sve deluje kao skladna celina, sa pažljivo odrađenim prelazima i odmerenim linijama. Tako recimo imamo zvučnike, smeštene u metalnom delu tik iznad gornje i donje ivice ekrana, koji daju i specifičnu dizajnersku notu, ali i donose sjajan stereo zvuk Idol 5S smartfonu. Potpisuje ih JBL, što je još jedan garant visokog kvaliteta koji ih odlikuje.


 alcatel_idol5s_11_s.jpg


Metalna leđa na nekim tržištima, kako smo zapazili, mogu biti i staklena, kao i drugačije boje, ali u našem slučaju je telefon imao divna i na dodir i na pogled metalna leđa svetlo sive boje, od čistog aluminijuma. Uz sve to, uspešno je “zauzdana” debljina, pa tako Idol 5S ima debljinu od svega 7.5 milimetara, što ga svrstava u rang najtanjih telefona dostupnih na tržištu.Što se ivica i bokova tiče, za izradu imamo samo reči hvale, a Alcatel se postarao da telefon opremi i nekim inovacijama koje se mogu videti upravo na njima. Recimo, na desnoj strani je smešten Now Key, poseban taster koji možete programirati iz softvera i dodeliti mu određene funkcije ili ga zadužiti za startovanje određenih aplikacija.


alcatel_idol5s_9_s.jpg


Iznad njega, pomalo neuobičajeno, smešteni su tasteri za pojačavanje zvuka, dok je taster za paljenje ekrana na levoj strani telefona. Možda će vam biti potreban određeni period da se naviknete na ovakvu kombinaciju, budući da je instinktivno na mnogim telefonima pojačavanje zvuka iskombinovano sa paljenjem ekrana te su ti tasteri grupisani, dok su eventualni dodatni tasteri smešteni na suprotnu stranu, ali ovde se Alcatel opredelio za takvu kombinaciju.Na gornjem delu ne zatičemo ništa, dok su na donjoj ivici smešteni 3.5-milimetarski port za slušalice, kao i USB-C konektor koji je, za divno čudo – decentriran. Nažalost, ne znamo da li će telefon stizati sa nekom vrstom brzog punjenja, budući da nemamo kompletno pakovanje, ali ako je suditi po utiscima drugih kolega sa stranih tržišta gde je Idol 5S već dostupan – neće. Istakli bismo još da je na zadnjoj strani, odmah iznad oznake “IDOL”, smešten senzor otiska prsta. Da sumiramo - ukupan utisak o dizajnu i izradi telefona, ma koliko nam uređaj na prvu delovao čudnovato, je zapravo izuzetno povoljan!

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Motorola Moto G5S (Video)

Test: Alcatel U5 HD (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109