Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Idol 4S

01.08.2016 10:55 | 3 Mobile
Test: Alcatel Idol 4S

Kada sagledamo šta sve današnji smartfoni mogu i prisetimo se koliko nam je ranije uređaja trebalo za sve te radnje - iz prve primećujemo koliko je napredak na polju mobilnih tehnologija fenomenalan u poslednje vreme. Jednostavno, modernim smartfonom, pored obavljanja poziva i slanja poruka, možete slušati muziku, praviti fotografije i video snimke, surfovati internetom, gledati filmove, i još mnogo, mnogo toga. Danas predstavljamo Alcatel Idol 4S, model koji donosi zaista puno.

Miroslav Nikolić

Nekada relativno retko prisutne mogućnosti tek pojedinih telefona, danas su prisutne na gotovo svim smartfonima: pomenimo samo, primera radi, autofokus kamere i HDR opciju, automatsko osvetljenje ekrana, i mikrofon za regulaciju šuma. Naravno, i sve ono što je danas moguće zateći samo na premijum telefonima, uskoro će polako da se "prebacuje" i u niže kategorije.

Da ne idemo mnogo u budućnost - pogledamo li šta sve trenutni flegšip uređaji nude, teško da možemo da ne budemo impresionirani. Ne samo da su nepregledne opcije za njihovu upotrebu prisutne, nego su i dovedene do savršenstva u smislu funkcionalnosti, dizajna i performansi. Ono što uglavnom kvari sreću kada su vodeći telefoni glavnih proizvođača današnjice u pitanju je - cena. Prosto, flegšip telefoni, posebno po predstavljanju, koštaju prilično, a to što donose sa sobom neverovatan set odlično implementiranih mogućnosti nekim kupcima jednostavno nije osobita prednost, jer ih ne koriste dovoljno, i flegšipe razmatraju samo zato što bi želeli vrhunske performanse.

idol4s_1_s.jpg

Upravo tu na scenu stupaju oni uređaji koji su tik "ispod" flegšip telefona - nemaju apsolutno najbolji hardver koji se u datom momentu može naći, i možda ne poseduju baš sve softverske trikove koje oni najskuplji telefoni kriju, ali za veliku većinu korisnika, biće više nego dovoljni. U tu klasu spada i Alcatel Idol 4S - iako u ponudi Alcatel-a ovaj model i jeste vodeći, ne možemo ga svrstati među telefone kao što su Samsung Galaxy S7 ili Sony Xperia X Performance, što ne znači da je manje zanimljiv od njih.

Štaviše, Alcatel se pobrinuo da to što ovaj model nema hardver najviše klase, nadomesti nekim rešenjima koja će pre svega razdrmati svakodnevnu upotrebu telefona, i učiniti je zanimljivijom, ali tako da performanse ne budu "zakinute". Može se reći da su u tom cilju načinili mnoge dobre i neočekivane korake, koje vidimo već otvarajući pakovanje ovog telefona...

Dizajn

Da li će taj trend trajati tokom celog prodajnog veka Alcatel-a Idol 4S - ne znamo - tek, trenutno se isti prodaje sa VR setom. Da, interesantni dodatak koji se kod pojedinih proizvođača doplaćuje ponekad i prilično papreno, ovde je prisutan kao deo pakovanja, i ispraćen, logično, i odgovarajućom softverskom podrškom, o čemu će više reči biti u nastavku teksta.

Iako je naš, testni primerak došao bez standardnog pakovanja, Alcatel je isto opremio zaista vrlo bogato, čak i ako zanemarimo VR set - u kutiji će, pored telefona i uputstava za korišćenje, biti i punjač za brzo punjenje (koji vrlo često proizvođači ne isporučuju sa telefonom, čak i kada uređaj podržava ovu tehnologiju), JBL slušalice, iglica za otvaranje SIM slota, folija za ekran i plastična maska za leđa telefona. Vrlo sveobuhvatno, i detalj za poštovanje.

alcatel_idol_4s_1_s.jpg

Dizajn telefona prati pravac uspostavljen od strane Samsunga poslednjih godina, a kom se priklonio i, recimo, Xiaomi, svojim Mi5 telefonom. Dakle, metalni okvir uređaja prate obe strane od stakla (Gorilla Glass je u pitanju), s tim da ovde prestaju osobite sličnosti sa ovim trendom. Mnogi dizajnerski detalji koje zatičemo na Idol 4S modelu značajno ga distanciraju od ostalih modela.

alcatel_idol_4s_3_s.jpg

Pre svega, metalni okvir nešto je izraženiji u gornjem i donjem delu telefona, imajući u vidu da su u njega integrisani zvučnici, i to obostrane orijentacije! Kako to? Jednostavno - Alcatel je i iznad i ispod stakala i sa prednje i sa zadnje strane postavio po otvor za zvučnik (dakle, 4 otvora zvučnika ukupno, a 2 zvučnika) tako da se zvuk prostire na obe strane uređaja, omogućavajući uživanje u multimedijalnim sadržajima, oslanjajući se na prednji par zvučnika, ali i da se zvono ne propusti i ako je telefon okrenut ekranom nadole, kada zadnji zvučnici dolaze do izražaja. Ovo rešenje po prvi put vidimo na jednom telefonu, i moramo da primetimo da je zaista inovativno i korisno!

alcatel_idol_4s_7_s.jpg

Ovo, međutim, nije jedina stavka koja ističe težnju inženjera Alcatel-a da naglase simetriju u dizajnu i upotrebi ovog telefona. Naime, kako god okrenuli telefon prilikom upotrebe ekrana, on će se tom položaju prilagoditi, i "okrenuti" sliku naglavačke, ako je to potrebno, prilikom čega ne dolazi ni do kakvog narušavanja bilo koje funkcionalnosti telefona. Istina, kameru će biti možda malo teže koristiti, jer će u "obrnutom" položaju biti u dnu telefona, ali to ne umanjuje korisnost ove funkcije, posebno kad nešto treba obaviti u žurbi ili jednom rukom.

alcatel_idol_4s_4_s.jpg

Jedino što korisniku i može da otkrije koja je zapravo gornja strana telefona, kada ga gleda sa strane na kojoj je ekran, je prednja kamera, praćena LED blicem. Pored njih, a iznad ekrana, nalaze se i senzori osvetljenja i udaljenosti, koji se, doduše, jedva primećuju. Ispod ekrana ne zatičemo ništa, obzirom da su tasteri on-screen tipa. Sa zadnje strane, takođe, nema mnogo sadržaja, što utiče na vrlo sveden i prijatan dizajn ovog modela: pored kamere, koja prilično "viri" iz stakle zadnje strane, nalazi se LED blic, a ispod nje samo logoi Alcatel-a i serije uređaja (Idol).

Sa gornje strane telefona, nalazi se jedan od mikrofona i 3.5mm ulaz za slušalice, dok sa donje strane imamo još jedan mikrofon i standardni micro-USB ulaz. Power dugme pri vrhu je leve strane telefona, na pomalo neugodnom položaju (mada to neće smetati, usled alternativa za paljenje ekrana, prevashodno Double Tap To Wake), i ispod njega nalazi se samo slot za SIM karticu i microSD karticu (ukoliko telefon ne koristimo kao dual-SIM - radi se o tzv. hibridnom slotu). Sa desne strane je Volume rocker, kao i Boom dugme - jedno od iznenađenja koje nam ovaj telefon donosi. Klasičnog je "sonijevskog" dizajna, znak upozorenja je ucrtan na njemu (uzvičnik u trouglu), a osim funkcija o kojima ćemo pričati u odeljku vezanom za softver, može i prosto da uključi ekran, odmenjujući tako nešto neprirodnije postavljeno Power dugme.

alcatel_idol_4s_8_s.jpg

Utisak o dizajnu telefona vrlo je povoljan. Pored originalnih rešenja, poput razmeštaja zvučnika i sveprisutne simetrije, i same linije uređaja vrlo su čiste i skladne, a opet daleko od dosadnih, te sumnjamo da će biti mnogo onih kojima se ovaj telefon neće dopasti. Tome na ruku svakako idu i vrlo kvalitetni materijali od kojih je Idol 4S izrađen, ali i visok nivo izrade, koji se oseti pri svakodnevnoj upotrebi ovog smartfona. Jedina zamerka mogla bi se eventualno uputiti na dimenzije - sa 153.9 x 75.4 x 7 milimetara, prilično je glomazan, a ravno staklo zadnje strane u tom slučaju ne doprinosi poboljšanju ergonomije. Praktično, ljudima sa manjim šakama biće potrebne obe, ne bi li nesmetano koristili ovaj telefon. No, za one kojima to nije problem, Idol 4S prijatan je na dodir, metal i staklo omogućuju da ne klizi iz ruku (mada na staklu ostaje dosta otisaka prstiju), a tanak profil smestiće ga u svaki džep, pored toga što će privući mnoge poglede.

Hardver, softver i utisci

Kao što smo i napomenuli nešto ranije u tekstu, Idol 4S jeste flegšip kompanije Alcatel, ali nije baš u rangu sa najboljim telefonima koje trenutno zatičemo na tržištu. Konkretno, hardver ovog modela nešto je slabiji od trenutno najboljeg dostupnog, no svakako nije nedovoljno potentan, što možemo videti i u tabeli gde je "izlistano" šta sve krasi ovaj smartfon.

Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model Idol 4S
 • Predstavljen 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 6.0.1
 • Tip ekrana Super AMOLED
 • Rezolucija ekrana 2560 x 1440
 • Gustina ekrana 534 ppi
 • Video 4K
 • Prednja kamera 8 MP, LED blic, Full HD video
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.5 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Senzori osvetljenja, udaljenosti, G-senzor, acelerometar, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU 4 x 1.8 GHz A-72, 4 x 1.4 GHz A-53, 64-bit
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU Adreno 510
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 652
 • Dimenzije 153.9 x 75.4 x 7.0 mm
 • Masa 149 g
 • Baterija 3000 mAh, Qualcomm Quick Charge 2.0
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Penta-band 3G, LTE 1, 3, 7, 8, 20, 28

Da bi Idol 4S mogao da se okarakteriše kao vrsni flegšip-ubica, morao bi da bude opremljen Snapdragon 820 procesorom i (bar jednim) dodatnim gigabajtom RAM memorije, dok bi na području grafike bilo potrebno posebno "pojačanje" imajući u vidu da Adreno 510 jeste adekvatno rešenje za ovaj uređaj, ali da ipak ne briljira u mnogim zahtevnim situacijama, obzirom da mora da opskrbi vrlo visoku rezoluciju displeja ovog smartfona...

testovi3_s.jpg

No, i pored toga što ipak nije u potpunosti ekvivalentan vodećim igračima na tržištu, Idol 4S itekako nudi odlično korisničko iskustvo. Već po rezultatima sintetičkih testova, vidimo da ovaj uređaj svakako prevazilazi sve iz srednje klase, kao i mnoge prošlogodišnje flegšip smartfone. Ono što je ipak mnogo važnije jeste činjenica da je svakodnevna upotreba vrlo prijatna i bez ikakvih trzavica u radu.

testovi2_s.jpg

Već po otključavanju ekrana i sa osnovnim kretanjima kroz menije, vidimo da je telefon brz u izvršavanju zadatih operacija, što se potvrđuje i kada se podvrgne znatno težim "poslovima", kao što su učitavanje sajtova sa mnogo banera, ili multitasking prilikom kog se u pozadini vrši update aplikacija, kada veliki broj jezgara Snapdragon 652 čipseta i 3 GB radne memorije dolaze do izražaja.

telefoninfo1_s.jpg

I igranje teče fluidno, s tim da za najnovije naslove preporučujemo da se nivo detalja spusti za koji stepen, imajući u vidu da može doći do pada frejmrejta, usled "borbe" Adreno 510 grafike sa teškim zadatkom koji mu je zadat... U takvim, za čipset stresnim situacijama, dolazi i do dodatne nuspojave, u vidu određenog zagrevanja stakla, pre svega na poleđini telefona - ništa strašno nije u pitanju, ali da se primetiti, što potvrđuje tezu o tome da grafika tj. čipset ipak nekad ima problema da se izbori sa zahtevnim igrama nove generacije.

softver1_s.jpg

No, sve one svakodnevne, uobičajene radnje, odvijaju se kako se samo poželeti može, čemu verovatno najviše "kumuje" gotovo stock Android koji zatičemo na ovom smartfonu, i to 6.0.1 Marhmallow. Promene koje su prisutne, uglavnom su tu da istaknu i potpomognu hardverske dodatke Idol 4S modela, i nikako ne utiču negativno na opšte korisničko iskustvo (mada neke aplikacije smatramo i nepotrebnima, i praktično predstavljaju suvišni bloatware). Konkretno, ikonice raznih aplikacija su izmenjene, čak i ako se radi o stock Google aplikacijama (recimo Dialer, Messaging, Calendar...), dodate su pojedine stavke u Settings odeljku, kao što su recimo Gestures, funkcionalne prečice za Lockscreen ili podešavanja funkcionalnosti Boom dugmeta, a tu je i nekoliko aplikacija koje su specifične i karakteristične za ovaj telefon.


softver5_s.jpg

softver6_s.jpg

softver7_s.jpg


Prevashodno tu mislimo na VR Store, gde se mogu skinuti aplikacije prilagođene upotrebi sa VR setom, i naravno na sami VR Launcher, koji upotrebu VR seta i omogućuje. Međutim, tu se spisak ne završava - Waves MaxAudio služi, očekivano, za potanka podešavanja auditivnog doživljaja, dok TiZR Lifecasting predstavlja praktično usko usmerenu socijalnu mrežu za razmenu multimedijalnog sadržaja načinjenog telefonom (mada to, naravno, nije preduslov). Pretpostavljamo da vam na pamet padaju i neke popularnije društvene mreže sličnog karaktera...

Fyuse aplikacija takođe ima karakter društvene mreže jer podstiče share-ovanje materijala načinjenih telefonom, ali ovde se radi o posebnim, nestandardnim materijalima: konkretno, Fyuse omogućuje da se prave slike koje izlaze iz okvira dve dimenzije, tj. pomeranjem telefona prilikom slikanja, ne dobija se panorama, nego deo sferne slike, koja praktično podseća na jedan 3D pregled uslikanog objekta. Rezultati koji se ovako mogu dobiti znaju da budu interesantni, no da li će to biti u meri koja bi ovu aplikaciju učinila rasprostranjenijom - nismo sigurni.

boomsoftver_s.jpg

Pomenuto Boom dugme, čija se funkcionalnost može srediti u Settings-u, tu je da ponudi pregršt interesantnih akcija u različitim momentima upotrebe telefona, prevashodno vezanim za multimediju. Ako ga pritisnete, recimo, tokom korišćenja kamere, Idol 4S će automatski napraviti niz fotografija sa različitim podešavanjima, koje se momentalno mogu odabrati i share-ovati na društvene mreže. Ukoliko ga, pak, pritisnete prilikom slušanja muzike, uticaće na bas i ostale efekte zvuka koji se reprodukuje, dok stisak na njega u galeriji automatski stvara kolaž fotografija koje ste prethodno napravili. Može se i u potpunosti isključiti, ukoliko korisnik ne želi da bilo kakvim efektima narušava klasičnu upotrebu smartfona.

alcatel_idol_4s_2_s.jpg

Pored par igrica optimizovanih za igranje pomoću VR seta, i naravno aplikacija za njegovu kontrolu, Idol 4S donosi i pojedine edukativne sadržaje koji do izražaja dolaze tek kada se zaplovi u virtuelnu realnost: konkretno, moguće je koristiti pandan Google Earth-a u VR modu (pretpostavljamo, u izvedbi Alcatel-a), kao i "voziti se" svemirskom letelicom, kojom prilikom se mogu dobiti mnoge informacije o planetama i njihovim satelitima.

Podržavamo što se upotreba VR seta nije svela na puko igranje i "ubijanje" vremena, ali moramo napomenuti da smo VR set koji ide uz Idol 4S prevashodno doživeli kao VR starter pack - ulaznica u VR svet za one koji se sa time nisu prethodno susretali. Ne shvatite nas pogrešno, Alcatel je odradio ovde vrlo solidan posao, i kad se uzme u obzir u kojoj cenovnoj kategoriji se VR set uopšte dobija, ne preostaje nam ništa nego da ovaj potez svim srcem pozdravimo. Ipak, potrebno je biti svestan da se ne dobija korisničko iskustvo kao sa Oculus Rift VR-om - nije baš realnih očekivanja...

alcatel_idol_4s_10_s.jpg

Na kraju priče o softveru ovog uređaja, praktično je teško sve sagledati i zaokružiti u celinu. Prosto, iako UI nije skinovan i samim tim "načičkan" nekim posebnim custom podešavanjima, Alcatel je uključivanjem različitih hardverskih funkcionalnosti u svoj vodeći model, proširio i spisak softverskih mogućnosti, dodatno ih zaokruživši opcijama za društvenu interakciju izvan standardnih okvira. Sve u svemu, imajući u vidu da je čitav koncept zasnovan na stock Androidu, da su performanse i korisničko iskustvo vrhunski, kao i da dodatne opcije znaju da pošteno razdrmaju uobičajeno korišćenje smartfona, i to u pozitivnom smislu - softver na Idol 4S modelu ocenjujemo više nego pozitivnom ocenom.

Ekran, zvuk, baterija

U cenovnoj kategoriji u kojoj se Idol 4S nalazi, telefoni ekrana rezolucije 2k vrlo su retki, a još su ređi oni sa Super AMOLED matricama. Ipak, i jedno i drugo zatičemo kod Alcatel-ovog vodećeg modela, i spremni smo da kažemo da se radi možda i o vodećem adutu ovog uređaja, iako smo svesni da se na njegovoj strani nalazi mnogo toga.

alcatel_idol_4s_5_s.jpg

Međutim, veličina, rezolucija i tip panela, koji inače potiče od Samsunga (pretpostavljamo da se radi o modelu od pre godinu, dve), nisu dovoljni da bi jedan ekran bio odličan. Srećom, i ostali pokazatelji su ovde vrlo dobri, ili čak odlični. Konkretno, osvetljenost je za jedan AMOLED ekran sjajna (na Auto modu, pri izloženosti maksimalnom osvetljenju, može da dostigne skoro i sjajnih 600 nita), kontrast je kao i kod svih AMOLED-a bezgrešan, a boje su očekivano prenaglašene i preterano saturisane, dok bela blago vuče ka plavim nijansama, mada svakako se ne radi o izraženom problemu.

Predivne, duboke nijanse crne boje Alcatel je dodatno naglasio i istakao, postavljajući inicijalne Lockscreen-ove (koji se, ako korisnik to ne isključi, smenjuju pri upotrebi uređaja) sa dosta crnih detalja, iako su pojedini i prilično šaroliki, ne bi li jarke boje došle do izražaja. Pored toga, i Homescreen nije standardan - konkretno, Wallpaper je zapravo animirana slika, koju telefon izoštrava i obratno, zamućuje, dajući tako interaktivnu formu svakom "potezu" koji se izvede na ekranu.

alcatel_idol_4s_8_s.jpg

Da je grafika nešto "moćnija", i da uspeva u svim situacijama da potera silne piksele ekrana bez problema, rekli bismo i da je i potencijal ekrana iskorišćen do apsolutnog maksimuma. No, i ovako je generalni utisak sjajan - prikaz je odličan, oštar, omogućuje uživanje na visokom nivou i u VR sadržajima, dodatni efekti deluju pozitivno na upotrebu, a svojstva koja AMOLED donosi sa sobom živahnu sliku potvrđuju u potpunosti.Nadamo se da više ovakvih displeja može da nađe svoje mesto i u modelima koji nisu iz najvišeg ranga...


Zvuk

Raspored zvučnika na ovom modelu nagoveštava odlične zvučne sposobnosti, koje bi u kombinaciji sa fenomenalnim ekranom, mogle da zaokruže sliku ovog smartfona kao ultimativnog multimedijalnog uređaja. I specifikacije dodatno podgrevaju takav stav: naime, zvučnici su 2x3.6W, što je deklaracija zvuka koju nemaju ni mnogi laptop uređaji.

alcatel_idol_4s_6_s.jpg

Zaista, zvuk je odličan. Basovi su prisutniji nego kod mnogih drugih uređaja (praktično samo HTC-ovi BoomSound i Lenovo Dolby Atmos uređaji proizvode tako duboke tonove), različiti tonovi razaznaju se lepo i jasno, prisutan je zavidan nivo punoće zvuka. Maksimalna snaga je prilično visoka, s tim da na maksimumu već dolazi do distorzije, te savetujemo da se ne ide preko nekih 80%, koji će svakako biti dovoljni, imajući u vidu da teško da iko od korisnika planira da preko telefona pušta muziku na žurci sa tridesetak ljudi.

idol4s_4_s.jpg

Kada se slušalice priključe na telefon, stanje sa zvukom ostaje odlično, iako ga nismo proverili sa JBL "bubicama" koje bi trebale da predstavljaju deo pakovanja koje dolazi sa Idol 4S smartfonom. Verujemo da će sa njima utisci biti i bolji, mada i ovako praktično prati zvučnike. Zvuk je bogat, ali takođe počinje da gubi na kvalitetu na maksimalnoj snazi (kada je svakako bio neizdrživo glasan). Sve u svemu, Alcatelflegšip nikako ne razočarava na polju zvuka, te potvrđuje ozbiljnu posvećenost kvalitetnom uživanju u multimedijalnim sadržajima.


Baterija

2k displej dijagonale 5.5, ozbiljan hardver koji ne deluje kao preterano štedljiv i baterija od 3.000 mAh skupa stvaraju inicijalnu premisu da telefon neće baš uspeti da se proslavi vremenom koje prođe između dva punjenja. No, situacija je ispala dosta povoljnija od očekivane.

baterija_s_1.jpg

Kao što vidimo, 4h screen-on vremena na preko 20h upotrebe telefona ne može se okarakterisati kao nesvakidašnji rezultat, ali svakako je vredan poštovanja, posebno ako uzmemo u obzir da Quick Charge 2.0 tehnologija omogućuje da se kratkim boravkom uz utičnicu trajanje baterije može značajno produžiti. Naime, po specifikaciji proizvođača, pola sata punjenja od nule "doneće" 60% baterije, dok za svih 100% treba 90-ak minuta. U praksi se pokazalo da su ova vremena duža za po dvadesetak procenata, što i dalje predstavlja vrlo brzo punjenje i olakšava "spašavanje situacije" kada baterija priđe nultom podeoku.

Kamera

Prethodnik Idol 4S modela, Idol 3, nudio je kameru koja se mogla okarakterisati kao prosečna. Naravno, u Alcatel-u su želeli da se taj trend prekine, a uostalom, da bi bilo koji uređaj ikako i mogao da se upusti u "borbu" sa telefonima sa najboljim kamerama danas, jasno je da mora da prikaže prilično solidne rezultate. Da bi to sve bilo moguće, Idol 4S opremljen je Sony-jevim IMX298 Exmor RS senzorom, otvor blende je f/1.8, rezolucija kamere je 16 MP, a prisutan je i phase-detection autofokus, kao i dualni LED-blic. LED-blic poseduje i prednja 8 MP kamera, ugla od 84 stepena, kojom se mogu napraviti Full HD video snimci, dok zadnja, zahvaljujući odličnom, moćnom hardveru, može da napravi i video 2160p rezolucije.

IMG_20160705_115439_s.jpg

Aplikacija kamere vrlo je svedenog dizajna, podseća na Google stock Camera app, i krajnje je jednostavna za upotrebu. U gornjem delu ekrana (u Portrait položaju) nalaze se toggle-ovi za brza podešavanja blica, HDR-a i sličnih funkcija, dok je u dnu ekrana, iznad okidača fotografija i komande za prelazak na video, moguće zateći različite modove za upotrebu kamere (manuelni, panoramski, automatski, Slo-Mo, i Micro-Video - za brzinsko spajanje kraćih klipova u jedan i eventualno editovanje dobijenog materijala).

IMG_20160705_160102_s.jpg

Kvalitet fotografija je uglavnom vrlo dobar, ali postoje i određene zamerke, kako na rad kamere, tako i na dobijene rezultate u pojedinim uslovima. Prevashodno, iako kamera ima phase-detection autofokus, koji radi zaista dobro, manuelno fokusiranje zna da prilično "zbuni" kameru, pa određene delove fotografije (one nefokusirane) značajno preeksponira. Ovo smo viđali i na pojedinim drugim Alcatel modelima, pa se nadamo da će softverskim putem ovi problemi biti korigovani. Preterana ekspozicija dešava se nekad svetlim delovima kadra i kod autofokusa, što se doduše, može donekle ispeglati, upotrebom HDR moda. Pored toga, postoji i vidljiv gubitak oštrine pri rubovima slike, posebno sa desne strane, ali pojava je ograničena na vrlo mali deo kadra, te ne smatramo to velikim nedostatkom.

IMG_20160705_115514_s.jpg

No, ako se ne "zakači" neki od pomenutih problema, slike koje se dobijaju Idol 4S uređajem jesu odlične. Detalja je pregršt, dinamički opseg je odličan (ako ne dođe do preeksponiranja svetlih delova kadra), a boje su prilično verne, iako blago "mrtvije" od očekivanih. Šum nije zastupljen u visokoj meri, osim kada nivo osvetljenja značajno opadne, kada se primećuje nedostatak OIS-a. No, čak i "noćne" fotke znaju da ispadnu vrlo lepo, s tim da se ponekad treba igrati sa Night modom i HDR-om, ne bi li se dobio najbolji mogući ishod.

IMG_20160705_115652_s.jpg

Selfi kamera je jedna od solidnijih koje smo isprobali: pored toga što ima blic, ne pati od problema ispranih boja i izostanka oštrine, a čak je i nivo detalja sasvim solidan, što i ne čudi, imajući u vidu da je rezolucija od 8 MP među većima kad su prednje kamere u pitanju. No, kada se pominje nivo detalja, video koji snima zadnja kamera je glavna zvezda ovog modula. 4k video snimci obiluju detaljima, autofokus se ponaša odlično i retki su trenuci "lutanja", frejmrejt je stabilan i video je prava poslastica za gledanje, opremite li se i odgovarajućim TV-om ili monitorom.

IMG_20160705_213516_s.jpg

IMG_20160705_115723_s.jpg

Pomenućemo još jednom da i Boom dugme može da se uključi u rad kamere, pa kad na to dodamo i Fyuse aplikaciju i softverske dodatke unutar same aplikacije kamere, opcije za igranje sa fotografijama i video snimcima su brojne. Šteta je što određeni nedostaci u radu kamere znaju da pokvare trenutak, ali ne možemo biti nekorektni i reći da su suviše česti i ozbiljni da bi prikrili generalno sasvim dobre slike i odlične videe koje Idol 4S pravi. No, ako želi da se još jedan korak približi potpunom kvalitetu i što zaokruženijem proizvodu kada je viša klasa uređaja u pitanju, Alcatel će morati da još malo unapredi kameru svog flegšipa. Svi znamo koliko je to danas bitan segment upotrebe smartfona...

Zaključak

Veoma je lako sagledati sve pozitivne strane novog Alcatel flegšip uređaja. Nesvakidašnji dizajn praćen mnogim simetričnim rešenjima i kvalitet izrade plene pri samom susretu sa telefonom. Fenomenalan ekran i sjajan zvuk obećavaju pravo uživanje u multimediji, dobar hardver, solidne kamere i baterija zaokružuju uređaj u celinu bez posebnih nedostataka, dok šlag na tortu postavlja softver, sa kojim korisnik i ima najviše kontakta koristeći jedan smartfon. Boom dugme i VR set ne bi predstavljali dodatke od vrednosti da nisu podržani interesantim softverskim elementima, uz mnoge druge aplikacije dodate na stock Android, koje su neupadljivo inkorporirane u sistem.

Usled svega pomenutog, druženje sa Idol 4S modelom bilo nam je vrlo interesantno, i učinilo je vreme provedeno sa jednim smartfonom nekako veselijim no što ono inače biva - a mnogi su nam prošli kroz ruke... Praktično, imajući to u vidu, ne možemo a da ne primetimo da je Alcatel sa ovim modelom zaista doneo pravo osveženje na tržište, i to u gorućoj sub-flegšip klasi mobilnih telefona, te samo ostaje da vidimo kako će se Idol 4S pokazati na tržištu. Prvi utisci širom sveta (verzija za zapadna tržišta vrlo je slična, poseduje samo još čitač otiska prsta na leđima, ispod kamere), kao i korektne cene postavljene od strane Alcatel menadžmenta govore u prilog uspešnog rezultata ovog neuobičajenog smartfona...

 alcatel_idol4s_nagrada.jpg

Pored toga, imajući u vidu nivo inovacije i nestandardnih rešenja na ovom modelu, kojima ne pribegavaju mnogi proizvođači poslednjih godina, držeći se sigurnog tla, prosto osećamo potrebu da Idol 4S izdvojimo iz mase međusobno sličnih, a od njega tako različitih telefona. Stoga mu dodeljujemo Benchmark Approved nagradu, sa nadom da će Alcatel i na sledećim modelima da nastavi sa isporučivanjem neočekivanih funkcionalnosti, inovirajući upotrebu savremenog smartfona...


Prednosti:

- Utisak u radu
- Bogat softver zasnovan na stock Androidu
- Fenomenalan ekran
- Kvalitet izrade i dizajn
- VR set kao deo opreme


Nedostaci:

- Povremeno zagrevanje pri opterećenju
- GPU se teže bori sa visokom rezolucijom
- Softver kamere pokazuje određene nedostatke

mironiko Član postova: 3448
Tesko, dobili smo bas mnogo Alcatel telefona u poslednje vreme na test, pa pretpostavljamo da ce nam vendor sledece poslati tek neki model iz neke druge serije, ili naslednika trenutnih modela.
Razlike ne bi trebale da budu velike, najvece po pitanju ekrana i ergonomije, jer je taj model dosta manji. Hardver mu jeste slabiji, ali pokrece i manje piksela, te bi trebao da bude priblizno slicnih performansi.
docleano Neregistrovan korisnik
Dobra test.
Mozete li uraditi test slabije verzije IDOL 4 ??
Bilo bi lepo.
Moze se kupiti u MTS-u.

Test: Huawei P9 Lite

Huawei i Benchmark nagrađuju: pobednik Huawei P9 Lite izazova je...

10104
10105
10106
10107
10108
10109