Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel A5 LED

05.04.2017 10:46 | 1 Mobile
Test: Alcatel A5 LED

Poslednjih meseci je u praktično svakom segmentu tržišta smartfona došlo do priličnog zasićenja… Kao da je bilo juče kada se, recimo, izbor u klasi najmoćnijih telefona svodio na manje-više Samsung Galaxy S, HTC Desire i iPhone, dok danas raznih flegšip uređaja raznolikih proizvođača ima nekoliko desetina! U ostalim klasama je gužva i još veća: kako i ne bi kada se sa godinama broj proizvoda značajno povećao, a i generalno svaka kompanija pravi više modela nego ranije. Kako se izdvojiti...?

Alcatel A5 LED

Miroslav Nikolić

Proizvođači sada ulažu više truda ne bi li se istakli, proširuju ponude konstantno, te je stoga raznolikost ogromna. Kakav god smartfon da navedete – već postoji takav na tržištu. Želite kameru fantastičnu i u noćnim uslovima - može; a recimo smartfon sa ekranom od preko 6 inča - može; želite smartfon na koji mogu da se povezuju razni dodaci i proširuju mu tako funkcionalnost - može; možda uređaj koji ima qwerty tastaturu, koja nije na izvlačenje - može i to... Jednostavno, uvesti nešto novo, pa makar i ne bilo toliko korisno - vraški je teško.

Ipak, neke kompanije ne žele da odustanu od novih ideja, koliko god da je možda puko "kopiranje" postojećih trendova sigurnija priča. Alcatel definitivno spada među opisane. Iako svakako imaju široku paletu telefona koji su prilično "obični", neretko nas iznenade nečim neočekivanim i nesvakidašnjim. Baš takva je situacija i sa modelom A5 LED, koji u izvedbi kakva je kod našeg testnog primerka - naprosto sija. I to mislimo bukvalno...Osnovna verzija ovog modela ne privlači pažnju ničim posebno, ali tajna je u plastičnom poklopcu stražnje strane telefona - zamenjiv je, i to ne samo drugim poklopcima, nego i onim posebno dizajniranim da donesu telefonu nove funkcionalnosti, poput modova za Moto Z seriju telefona. Konkretno, zvučnik i baterija posebno podsećaju na ovaj koncept, ali mi ćemo danas pažnju obratiti upravo na poklopac koji će privući najviše pažnje - onaj sa LED lampicama.

Ima ih čak 36, u 9x4 rasporedu, i očito: sijaju. Da li to rade po nekom posebnom rasporedu i redosledu, kako se to podešava, i da li uopšte izgleda dobro i izaziva reakcije okoline - samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati da odgovorimo na narednim stranama. Uz to, naravno, pogledaćemo da li A5 LED ima još poneko zanimljivo svojstvo...


Raspakivanje i dizajn

O pakovanju novog Alcatel-ovog telefona nećemo trošiti previše reči, imajući u vidu da se u našem slučaju radi o pretprodajnoj jedinici, koja nije došla na test zajedno sa pakovanjem. Biće, pak, interesantno videti da li će se u pakovanju naći uvek više od jednog poklopca baterije, ili će postojati više varijanti prodajnog paketa.


alcatel_a5_led_6_s.jpg


I same fotografije uređaja potvrđuju da u "najobičnijem" izvođenju njega ništa posebno ne izdvaja od bilo kog drugog telefona iz klase, bar kada je izgled u pitanju. Svu razliku donose poklopci baterije, sa svojim osobenostima, a ponajviše se to odnosi upravo na onaj koji je u našim rukama. 36 led diodica (u stvari, 34 – dve koje bi bile naspram kamere su izostavljene), inkorporiranih u stražnju plastiku, dovode do toga da debljina telefona poraste, i to do skoro 10 mm (inače je 7.7 mm). Ipak, ukupne dimenzije telefona su prilično kompaktne, i sasvim prikladne za 5.2 ekran, te je uređaj sasvim upotrebljiv jednom rukom - čak i u "najdebljoj" verziji.


alcatel_a5_led_15_s.jpg

alcatel_a5_led_1_s.jpg


Rupičasta mrežica preko LED lampica daje interesantnu notu izgledu telefonu, a pomaže i dobrom hvatu, imajući njenu teksturu u vidu. Kamera i LED blic vide se kroz "rupu" u plastici i zaokružuju sadržaj zadnjeg dela telefona, uz neizostavni Alcatel logo, negde po sredini leđa. Napred su elementi prilično uobičajeni: ispod ekrana su kapacitivni navigacioni tasteri u standardnom rasporedu (Back, Home, Recents), dok je iznad njega zvučnik za razgovore, okružen prednjom kamerom i blicem. Senzori su dobro skriveni u crnoj boji stakla prednje strane smartfona.


alcatel_a5_led_11_s.jpg


Više puta pominjana stražnja plastika je slične forme onima kakve je uglavnom koristio Microsoft na svojim uređajima iz 2015. godine (poput Lumia 640 ili 950): ona osim leđa, obuhvata i sve bočne strane telefona, "dopirući" tako sve do staklenog panela prednje strane. U donjem desnom ćošku nalazi se mali žljeb, predviđen za nokat, ne bi li se plastika lakše odigla i odvojila od ostatka telefona. Ispod nje su slotovi za memorijsku i SIM-karticu, kao i konektori za poklopac, preko kojih telefon "komunicira" sa njim, tj. u ovom slučaju sa - LED lampicama.


alcatel_a5_led_12_s.jpg


Kvalitet izrade nas, začuđujuće, nije baš oduševio... Prethodnih nekoliko modela koje smo testirali, a da ih je potpisao Alcatel, bili su praktično redom sjajne izrade, bili oni plastični ili od nekih plemenitijih materijala. Kod modela koji poseduju izvestan nivo modularnosti, poput ovog, gde se određeni delovi uređaja mogu postavljati na celinu, kao i skidati sa nje, kvalitet izrade je na posebnom testu, ne bi li uklapanje bilo što je preciznije moguće.


alcatel_a5_led_13_s.jpg


A5 LED sa samim spajanjem nema nikakvih problema u smislu funkcionalnosti, ali spoj kućišta telefona i poklopca nije na svim mestima perfektno odrađen: određene "žabice", koje treba da učvrste poklopac baterije u svom položaju, ne uspevaju da se "zakače" za njega, te se onda naspram njih pojavljuju zazori izmedju kućišta telefona i plastike poklopca... Funkcionalnost, dakle, nije narušena, niti možemo da kažemo da uređaj nije čvrst kao celina, ali određeni propusti ipak mogu da se zapaze, iako se možda njihova manifestacija ogleda tek u estetskim detaljima.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Coolpad Cool S1 (Video)

Test: Lenovo K6 i K6 Note

10104
10105
10106
10107
10108
10109