Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel A5 LED

05.04.2017 10:46 | 3 Mobile
Test: Alcatel A5 LED

Poslednjih meseci je u praktično svakom segmentu tržišta smartfona došlo do priličnog zasićenja… Kao da je bilo juče kada se, recimo, izbor u klasi najmoćnijih telefona svodio na manje-više Samsung Galaxy S, HTC Desire i iPhone, dok danas raznih flegšip uređaja raznolikih proizvođača ima nekoliko desetina! U ostalim klasama je gužva i još veća: kako i ne bi kada se sa godinama broj proizvoda značajno povećao, a i generalno svaka kompanija pravi više modela nego ranije. Kako se izdvojiti...?

Miroslav Nikolić

Proizvođači sada ulažu više truda ne bi li se istakli, proširuju ponude konstantno, te je stoga raznolikost ogromna. Kakav god smartfon da navedete – već postoji takav na tržištu. Želite kameru fantastičnu i u noćnim uslovima - može; a recimo smartfon sa ekranom od preko 6 inča - može; želite smartfon na koji mogu da se povezuju razni dodaci i proširuju mu tako funkcionalnost - može; možda uređaj koji ima qwerty tastaturu, koja nije na izvlačenje - može i to... Jednostavno, uvesti nešto novo, pa makar i ne bilo toliko korisno - vraški je teško.

Ipak, neke kompanije ne žele da odustanu od novih ideja, koliko god da je možda puko "kopiranje" postojećih trendova sigurnija priča. Alcatel definitivno spada među opisane. Iako svakako imaju široku paletu telefona koji su prilično "obični", neretko nas iznenade nečim neočekivanim i nesvakidašnjim. Baš takva je situacija i sa modelom A5 LED, koji u izvedbi kakva je kod našeg testnog primerka - naprosto sija. I to mislimo bukvalno...Osnovna verzija ovog modela ne privlači pažnju ničim posebno, ali tajna je u plastičnom poklopcu stražnje strane telefona - zamenjiv je, i to ne samo drugim poklopcima, nego i onim posebno dizajniranim da donesu telefonu nove funkcionalnosti, poput modova za Moto Z seriju telefona. Konkretno, zvučnik i baterija posebno podsećaju na ovaj koncept, ali mi ćemo danas pažnju obratiti upravo na poklopac koji će privući najviše pažnje - onaj sa LED lampicama.

Ima ih čak 36, u 9x4 rasporedu, i očito: sijaju. Da li to rade po nekom posebnom rasporedu i redosledu, kako se to podešava, i da li uopšte izgleda dobro i izaziva reakcije okoline - samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati da odgovorimo na narednim stranama. Uz to, naravno, pogledaćemo da li A5 LED ima još poneko zanimljivo svojstvo...


Raspakivanje i dizajn

O pakovanju novog Alcatel-ovog telefona nećemo trošiti previše reči, imajući u vidu da se u našem slučaju radi o pretprodajnoj jedinici, koja nije došla na test zajedno sa pakovanjem. Biće, pak, interesantno videti da li će se u pakovanju naći uvek više od jednog poklopca baterije, ili će postojati više varijanti prodajnog paketa.


alcatel_a5_led_6_s.jpg


I same fotografije uređaja potvrđuju da u "najobičnijem" izvođenju njega ništa posebno ne izdvaja od bilo kog drugog telefona iz klase, bar kada je izgled u pitanju. Svu razliku donose poklopci baterije, sa svojim osobenostima, a ponajviše se to odnosi upravo na onaj koji je u našim rukama. 36 led diodica (u stvari, 34 – dve koje bi bile naspram kamere su izostavljene), inkorporiranih u stražnju plastiku, dovode do toga da debljina telefona poraste, i to do skoro 10 mm (inače je 7.7 mm). Ipak, ukupne dimenzije telefona su prilično kompaktne, i sasvim prikladne za 5.2 ekran, te je uređaj sasvim upotrebljiv jednom rukom - čak i u "najdebljoj" verziji.


alcatel_a5_led_15_s.jpg

alcatel_a5_led_1_s.jpg


Rupičasta mrežica preko LED lampica daje interesantnu notu izgledu telefonu, a pomaže i dobrom hvatu, imajući njenu teksturu u vidu. Kamera i LED blic vide se kroz "rupu" u plastici i zaokružuju sadržaj zadnjeg dela telefona, uz neizostavni Alcatel logo, negde po sredini leđa. Napred su elementi prilično uobičajeni: ispod ekrana su kapacitivni navigacioni tasteri u standardnom rasporedu (Back, Home, Recents), dok je iznad njega zvučnik za razgovore, okružen prednjom kamerom i blicem. Senzori su dobro skriveni u crnoj boji stakla prednje strane smartfona.


alcatel_a5_led_11_s.jpg


Više puta pominjana stražnja plastika je slične forme onima kakve je uglavnom koristio Microsoft na svojim uređajima iz 2015. godine (poput Lumia 640 ili 950): ona osim leđa, obuhvata i sve bočne strane telefona, "dopirući" tako sve do staklenog panela prednje strane. U donjem desnom ćošku nalazi se mali žljeb, predviđen za nokat, ne bi li se plastika lakše odigla i odvojila od ostatka telefona. Ispod nje su slotovi za memorijsku i SIM-karticu, kao i konektori za poklopac, preko kojih telefon "komunicira" sa njim, tj. u ovom slučaju sa - LED lampicama.


alcatel_a5_led_12_s.jpg


Kvalitet izrade nas, začuđujuće, nije baš oduševio... Prethodnih nekoliko modela koje smo testirali, a da ih je potpisao Alcatel, bili su praktično redom sjajne izrade, bili oni plastični ili od nekih plemenitijih materijala. Kod modela koji poseduju izvestan nivo modularnosti, poput ovog, gde se određeni delovi uređaja mogu postavljati na celinu, kao i skidati sa nje, kvalitet izrade je na posebnom testu, ne bi li uklapanje bilo što je preciznije moguće.


alcatel_a5_led_13_s.jpg


A5 LED sa samim spajanjem nema nikakvih problema u smislu funkcionalnosti, ali spoj kućišta telefona i poklopca nije na svim mestima perfektno odrađen: određene "žabice", koje treba da učvrste poklopac baterije u svom položaju, ne uspevaju da se "zakače" za njega, te se onda naspram njih pojavljuju zazori izmedju kućišta telefona i plastike poklopca... Funkcionalnost, dakle, nije narušena, niti možemo da kažemo da uređaj nije čvrst kao celina, ali određeni propusti ipak mogu da se zapaze, iako se možda njihova manifestacija ogleda tek u estetskim detaljima.

 

Hardver i performanse

Pre nekih godinu dana, hardver poput ovog koji se krije u Alcatel-u A5 LED okarakterisali bismo kao prikladan za uređaj "donjeg doma" srednje klase. Ipak, trenutno, baci li se i letimičan pogled na specifikacije nekih drugih telefona, vidimo da je prikladnija klasifikacija za A5 LED više u domenu boljih low-level uređaja. Daleko od toga da među karakteristikama zatičemo nešto što u startu sputava sposobnosti ovog smartfona, ali 720p displej, MediaTek-ov MT6753 čipset i 2 GB radne memorije ne mogu više da odgovore ničemu do osnovnim potrebama korisnika - što u suštini i jeste najvažnije. Uostalom, verujemo da sa ovim modelom Alcatel ni ne "napada" kupce koji žele hardverski snažan telefon, nego one kojima će funkcionalnost dodatka u vidu poklopca baterije biti zanimljiva.


Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model A5 LED
 • Predstavljen Februar 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Marshmallow 6.0
 • Tip ekrana IPS LCD
 • Rezolucija ekrana 1280x720
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video 1080p @ 30fps
 • Prednja kamera 5 MP, LED blic
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 5.2 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.2
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Osvetljenja, udaljenosti, acelerometar, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-Core 1.5 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali-T720MP3
 • Chipset Mediatek MT6753
 • Dimenzije 146 x 72.1 x 7.7 mm
 • Masa Zavisi od poklopca baterije
 • Baterija 2.800 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Quad-band 3G, LTE 1, 3, 7, 8, 20, 28


Usuđujemo se čak da ocenimo da će osnovna ciljna grupa u slučaju ovog uređaja biti “mlađarija”, imajući u vidu da će svetlosne igrarije leđne strane telefona verovatno njih tangirati najviše. Pored toga, njima, koji telefon retko koriste za neke osobito zahtevne radnje (ako izuzmemo ozbiljnije igrice), neće preterano ni smetati što telefon nema snažan hardver, posebno ako on i tako obavlja osnovne radnje relativno korektno.


alcatel_a5_led_9_s.jpg


Sa A5 LED modelom, situacija je upravo takva – nema spektakularne brzine i sjajnih performansi, ali sve radi korektno. Ponekad neka animacija zaštuca, ili se oduži čekanje da se neka aplikacija podigne ili operacija izvrši, ali sve je u domenu pristojnog rada. AnTuTu rezultat u rasponu od oko 37.000 potvrđuje da čipset ima snage, iako je nema u izobilju.


Softver i utisci u radu

Za sasvim zadovoljavajuć osećaj prilikom korišćenja smartfona, i pored ne preterano potentnog hardvera, zadužen je softver. Već neko vreme, Alcatel se drži Androida vrlo bliskog stock verziji, i apsolutno pozdravljamo tu odluku, uz sitniju kritiku na račun određen količine bloatware-a. Aplikacije poput Zaštita telefona (koristili smo uređaj na srpskom jeziku), WPS Office i Apps (zasebni app centar, poput Google Play-a, u izvedbi Alcatel-a) možda baš i nisu morale da se nađu na telefonu, mada priznajemo da ih zaista nema mnogo. Tu su i još par aplikacija koje u standardnom Google-ovom paketu ne susrećemo, međutim one su na ovom telefonu svakako potrebne.


alca5_softver1_s.jpg


Radi se o aplikacijama Light Show i Color Catcher. Kako je A5 LED zamišljen tako da istakne boje koje nas okružuju u prvi plan, bilo je potrebno osmisliti odgovarajući način da se korisniku podari kontrola nad time, i tako nam evo ovih aplikacija. Light Show omogućuje podešavanja vezana za aktivaciju LED lampica na poklopcu baterije: moguće je podesiti kako će tačno svetleti (postoji pregršt unapred osmišljenih scenarija za to, gde mnogi oponašaju prirodne pojave (kišu, meteore, sumrak...) upravo preko LED dioda), tokom kojih to dešavanja (kad pristigne notifikacija, tokom slušanja muzike, gašenja kerana...), koliko će to da traje...


alca5_softver2lightshow_s.jpg

alca5_softver3_s.jpg


Color catcher je možda još i zanimljiviji, u smislu svoje svrhe: osnovni interfejs aplikacije podseća na kameru, međutim, pažljivijim posmatranjem, uočavaju se kružići preko kadra, koji su obojeni bojom koja se tačno nalazi u delu kadra iza njih. Stvar je u tome da kada korisnik „okine“ fotografiju, kružići koje je aplikacija „uhvatila“, tj. boje u njima, mogu biti primenjene na trenutnu temu interfejsa, i obojiti je, i to vrlo temeljno! Ne samo da meniji interfejsa i homescreen-ovi budu ofarbani uhvaćenim bojama, nego se to odrazi i na ikonice aplikacija, čak i onih koje nisu sistemske. Naravno, na ovaj način tema se može drugačije „krečiti“ stalno, što potencijalno produžuje vek ovog uređaja, u smislu da bi mogao duže biti interesantan svojim korisnicima.


alca5_softver4_s.jpg

alca5_softver6_s.jpg


ored pomenutih aplikacija, neuobičajenih za vanilla Android, na A5 LED-u postoji još par rešenja koja izvorni Android ne donosi. Turbo preuzimanje je opcija koja prilikom download-a može da simultano uključi i DATA i WiFi transfer, pored standardnog launchera, moguće je koristiti i pojednostavljeni, postoje određeni pokreti koje senzori telefona prate i olakšavaju upotrebu telefona (Motion Control), teme se mogu menjati u Prodavnici tema... Sve u svemu, softver ovog modela je neopterećen, funkcionalan i zanimljiv, pa nam je druženje sa njim prilično prijalo.


alca5_softver7_s.jpg

alca5_softver8_s.jpg

 

Utisci

Ekran

Ekran na A5 LED modelu je možda jedna od slabijih tačaka ovog uređaja... Zapravo, ne možemo da kažemo da je nešto u vezi sa njim baš osobito loše, ali istovremeno, objektivno – nije ni preterano sjajan. Pre svega, na 5.2 dijagonali, 720p rezolucija je prilično slabašna. 282 ppi je pristojan, u smislu da prikaz slike nije zrnast ili vidno iskrzan, ali broj konkurenata sa istom dijagonalom i rezolucijom nije baš prevelik (mada ih i ima: Samsung Galaxy J5, ASUS ZenFone 3 Max ZC520TL – čak i pojedini telefoni dijagonale 5.5, od kojih smo pojedine i testirali), a sve je više uređaja prevashodno kineskih proizvođača sa Full HD rezolucijom i pristupačnim cenama. Uostalom, cenovno pozicioniranje reći će dosta o tome koliko je ova odluka Alcatel-a opravdana; telefon još nije dostupan u prodaji, pa ne možemo sa sigurnošću da govorimo o ovome.


alcatel_a5_led_16_s.jpg


Boje vuku ka hladnijem delu spektra, te bela u poređenju sa ekranima skupljih telefona deluje plavičasto. Naravno, ne radi se ni o čemu alarmantnom – štaviše, u pitanju je pojava na mnogim displejima pristupačnih uređaja. Uglovi gledanja su odlični, do distorzije boja dolazi tek pri većim zakrivljenjima od normalnih za upotrebu telefona.


alcatel_a5_led_4_s.jpg


Crna boja je do viših nivoa osvetljenja zaista dobra – tek blizu maksimalnog nivoa osvetljenja počne da deluje kao tamno siva. Ipak, trade-off je u ovom slučaju prilično koristan: maksimalno osvetljenje je zaista odlično (preko 500 nita), te upotreba telefona na prolećnom Suncu nije predstavljala nikakav problem. Reflektivnost jeste prisutna, ali takođe u granicama normale.

Tom frazom, praktično, možemo opisati i celokupan utisak o displeju A5 LED: zamerke i problemi postoje, ali nema istaknutijih detalja, koji bi nas naterali da ga proglasimo za promašaj. Ipak, nadamo se da će neki od naslednika doći sa Full HD rezolucijom, te da će 720p generalno da ode u penziju, bar kad su 5+ ekrani u pitanju...


Baterija

Sa 2800 miliamperčasova na 5.2” ekran, A5 LED je pre testiranja davao utisak da će autonomija njegova baterije biti manje-više prosečna. Ipak, ono što je ostavljalo prostora iznenađenjima su LED lampice – proceniti koliko njihov rad može da „skine“ baterije tokom potrošnje bilo je nezahvalno, te smo sačekali da nam upotreba odgonetne sve nepoznanice.


alca5_baterija_s.jpg


Ispostavilo se da je autonomija možda ipak blago ispod prosečne. Sa tek nešto malo jače od 3h upotrebe ekrana za dan korišćenja, A5 LED nije oduševio, posebno jer smo početkom dana kada je ovaj rezultat zabeležen imali utisak da će autonomija biti nešto bolja. Đavo nam nije dao mira, te smo pogledali malo detaljnije, i uočili da se poznati MRA-bug (Mobile Radio Active) ispoljava i na ovom uređaju.

Kako se radi od Androidu 6.0 Marshmallow na njemu, u kom se ovaj bug najviše i pojavljivao, nadamo se da će svakako biti otklonjen – a ponajbolje, prelaskom na 7.0 Nougat. Imajući u vidu da autonomija A5 LED i ovako nije loša, uz ispravku u softveru – mogla bi biti i vrlo dobra.

Kamera

Uzevši u obzir da se očekuje pozicioniranje ovog telefona ka mlađim korisnicima, pomalo začuđujuće deluje odluka da A5 LED bude „nagrađen“ kamerom od tek 8 MP, koja ne obećava mnogo. Jednostavno, današnjoj omladini vrlo je bitno da „fotke“ za Fejsbuk i Instagram budu što bolje, i ako smartfon ne zadovoljava na tom polju, možda mu ni hrabar element izdvajanja poput light-show-poklopca-baterije neće pomoći da osvoji srca mladih korisnika...


alca5_kamera1_s.jpg

alca5_kamera2_s.jpg


Bilo kako bilo, skromna rezolucija, uz nepoznate informacije o senzoru i sočivu, ne nagoveštavaju feštu zadivljujućih fotografija, no, kako će ovaj model najverovatnije biti među pristupačnijima, to se i ne očekuje, mada je pristojan kvalitet svakako poželjan. Ono što, pak, moramo da pohvalimo, je aplikacija kamere. Interfejs joj je vrlo intuitivan, i praktično sve bitne funkcije su na dohvat ruke. Sa pravljenja fotografija se na video snimke, instant-kolaž ili panoramu prelazi prostim svajpovanjem na stranu, dok su sva relevantnija podešavanja u gornjem meniju. Uz okidač fotografija su samo prečice do filtera, prednje kamere i galerije. Podešavanja su uglavnom rudimentarna, dakle – u liniji sa mogućnostima kamere.


alca5_IMG_20170320_114323_s.jpg

alca5_IMG_20170320_114333_s.jpg


Što se kvaliteta fotografija tiče – dobili smo šta smo i očekivali. Možda čak i trunčicu više. Pre svega, detalji su u rangu sa 8 MP rezolucijom, ali raduje da nema mnogo softverskog procesiranja, pa iako nema mnogo detalja na slikama, nisu dodatno izgubljeni veštačkim izoštravanjem. Boje su dobrim delom verno reprodukovane, s tim da u pojedinim situacijama (i to na dobrom svetlu) topliji deo spektra zna da bude prilično zanemaren i izbledeo...


alca5_IMG_20170320_114613_s.jpg

alca5_IMG_20170320_114653_s.jpg


Dinamički opseg je pristojan, ali ponašanje HDR-a nas je prilično iznenadilo. Iako jeste donekle proširio opseg, pojedini delovi kadra u senci kao da su ostali bez određene količine detalja, umesto da ovi budu „spaseni“... HDR prilično naglasi boje i dobiju se zasićenije slike, ali nejasnije i neprirodnije. Nadamo se da će njegovo ponašanje u prodajnim verzijama uređaja biti korigovano, kao i manuelni fokus: naime, autofokus radi dobro, retko kad promaši u svom „poslu“, ali manuelno fokusiranje nije tako uspešno. Pored toga što često ne uspe i dobiju se zamućenije slike, a ume i da ozbiljno prenaglasi određene (svetlije, prevashodno) delove kadra. Ovo je viđeno i na prethodnim modelima Alcatel-a (osim flegšip modela), pa nas ne raduje što se ovako nešto „provlači“ već neko vreme u softveru... Bilo kako bilo, iz par pokušaja, A5 LED može da napravi i bolju fotografiju od očekivane, a za društvenu mrežu – svakako upotrebljivu.


alca5_IMG_20170320_114838_s.jpg

alca5_IMG_20170320_114830_s.jpg


Prednja kamera, pored toga što ima blic, obavlja svoj posao vrlo dobro. Fokus je fiksni, ali je dobro odmeren na dužinu ruke, reprodukcija boja je solidna, kao i količina detalja, posebno za 5 MP senzor. Video snimci, međutim, nisu ostavili na nas sličan utisak. Detalja je vrlo malo, fokus se povremeno gubi, dinamički opseg je slab, a redukcija šuma vrlo slaba, jer dan kada smo vršili testiranje nije bio vetrovit, a na snimcima deluje kao da se spremao orkan... Nažalost, video je za izbegavanje.

 

Zaključak

Kao što smo već i pomenuli u uvodnim redovima, stvoriti smartfon koji će u današnjem okruženju i konkurenciji biti jedinstven – vrlo je teško. Ponuda je sveobuhvatna, u svim segmentima, i detalji koji ističu konkretne modele sve su teži za osmišljanje.Čak i kada se osmisli nešto što bi moglo da izdvoji neki telefon iz mase, postavlja se pitanje koliko je taj detalj raspoznavanja koristan i upotrebljiv. Upravo to je ono što bi zle jezike moglo da prizove na komentarisanje, kada je A5 LED u pitanju: njegova svetleća pozadina nema mnogo upotrebljivih funkcija, ali krasi je nešto drugo – zanimljiva je i vesela.


award_alcatel_a5_led_s.jpg


Stoga, iako možda neće svojim korisnicima preterano olakšati upotrebu smartfona, niti će dovesti do nekih dubokih reakcija, maska ovog telefona definitivno će privući pažnju (ne samo mlađih korisnika), dok će upotrebu učiniti nekako manje suvoparnom. Štaviše, deluje nam da će sve nabrojano na kraju gotovo izvesno dovesti do toga da A5 LED više vremena provede u rukama svojih korisnika, no što bi prosečan smartfon to mogao.


Prednosti:

- Zanimljiva svetleća plastika poklopca baterije
- Aplikacije za „igranje“ sa temama
- (skoro) stock Android

Nedostaci:

- (uslovno) 720p ekran
- MRA-bug
- Nekonzistentno ponašanje kamere


Mobilni telefon na test ustupio Alcatel.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Coolpad Cool S1 (Video)

Test: Lenovo K6 i K6 Note

10104
10105
10106
10107
10108
10109