Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel 3c (video)

26.03.2018 13:10 | 6 Mobile
Test: Alcatel 3c (video)

Alcatel 3c na papiru zvuči fenomenalno. Veliki IPS ekran dijagonale 6 inča u 18:9 formatu, četvorojezgarni procesor, čitač otiska prsta, detekcija lica, 16 GB lokalne memorije... Sve to po ceni od oko 130 evra što je, složićete se, veoma privlačna propozicija. Međutim, da li je sve tako dobro i u praksi, morali smo da proverimo kroz nedelju dana svakodnevnog korišćenja Alcatela 3c kako bismo vam preneli naše utiske i zapažanja.

Nebojša Todorović

Već smo pričali o tome u prethodnom testu Alcatel uređaja kada smo imali prilike da isprobamo pripadnika serije 5. Alcatel je tokom MWC sajma u Barseloni ove godine jasno dao do znanja da želi da preuredi svoju ponudu i kompletnu liniju proizvoda učini razumljivom i preglednom za korisnike. Rezultat toga su tri serije - Alcatel 1, 3 i 5. Svaka od njih će imati nekoliko podverzija koje će imati određene sufikse kao što su 1X, 3c, 3v, 3x itd. Razlike će postojati u smislu da će svaki model imati svoju ciljnu grupu, ali su ti modeli jasno podeljeni po klasama kojoj pripadaju. Podsetimo se, serija 1 je budžetska varijanta sa cenom ispod 100 evra, dok je serija 5 najskuplja i model koji joj pripada trenutno ima cenu od ok 230 evra. Između se nalaze tri modela serije 3 koji su osmišljeni tako da pokriju nekoliko ciljnih grupa. Od onih koji se fokusiraju na kameru, do ljubitelja velikih ekrana i pristupačne cene. Model 3c je namenjen potonjem opisu korisnika.

 

 

Raspakivanje i dizajn

Kutija u kojoj Alcatel 3c stiže je poveća, ali razlog za to je velika dijagonala ekrana koja diktira i nešto veći uređaj. Propratno pakovanje, sa druge strane, je skromno i tu su samo osnovni dodaci u vidu punjača, USB 2.0 Type-C kabla, klasičnih bubica sa mikrofonom i iglice za vađenje slota za SIM i memorijsku karticu. Nema nekih dodatnih sitnica koje bismo voleli da vidimo, kao što je na primer zaštitna folija za ekran ili zaštitnog skina. Posebno bismo voleli da vidimo zaštitnu foliju, jer uređaj nema zaštitno staklo poput Gorilla Glass-a, a koji bi svakako bio dobrodošao na ekranu velike diijagonale.

alcatel_3c_001_s.jpg 

Vizuelni aspekt je jedan od najvećih aduta kod Alcatel 3c modela. Zaista izgleda kao da dolazi iz barem jedne cenovne kategorije iznad. Ivice oko ekrana su tanke u razumnoj meri, što u kombinaciji sa 6-inčnim ekranom čini da ondos površine ekrana i ukupne površine uređaja bude pristojnih 76%. Odnos stranica od 18:9 pomaže da velika dijagonala ne bude smetnja pri korišćenju jednom rukom, pa iako ima veliku visinu od 161 mm, Alcatel 3c je širok svega 76 mm što je na nivou prosečnog 5.5-inčnog uređaja sa 16:9 formatom ekrana.

 alcatel_3c_003_s.jpg

Poleđina ekrana takođe izgleda jako lepo, iako je u pitanju plastika. Njena završna obrada nije dizajnirana tako da vas uveri da je neki drugi materijal u pitanju, što nam se i dopada. Alcatel 5 je pokušao da nas uveri da je napravljen od metala, dok je Alcatel 3 prilično pošten na ovom polju i nema nikakvih tajni. Površina plastičnih leđa nije potpuno ravna već ima finu teksturu koja čini da uređaj lepo leži u šaci i ne kliza. Ovo je propust koji proizvođači često naprave u želji da njihov uređaj izgleda što bolje na "press" fotografijama, ali Alcatel 3c nije upao u tu zamku.

 alcatel_3c_005_s.jpg

Kada smo već kod leđa, tu je i nekoliko detalja koje bi valjalo pomenuti. Leđa telefona su čista i uniformna, tako da su pozadi pedantno smešteni po vertikali kamera, blic i čitač otiska prsta - da bi se ispod svega navedenog smestio i logo kompanije. Logično, u ovoj klasi nema eksperimentisanja sa dve kamere i sl. tako da smo očekivali više nego konzervativni pristup. Čak nas je i implementacija čitača otiska prsta pomalo izenadila. Njegov položaj je dobro osmišljen, pa mu se pristupa vrlo prirodno kažiprstom. Ukupno, leđa telefona nam se jako dopadaju, jer se ne maste lako, uređaj lepo leži, a unibody dizajn čini da utisak bude mnogo bolji nego kada je Alcatel koristio "sendvič" pristup.

 alcatel_3c_010_s.jpg

Što se tiče ergonomije, na ovom aspektu je odrađen vrlo dobar posao. Sve je lepo raspoređeno, a pre svega tu mislimo na desni bok gde se nalaze tasteri za pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka, kao i taster za paljenje. Napomenućemo da je taster za paljenje uređaja dobio teksturu koji ne možete da ne primetite pod prstom, tako da ćete uvek znati da li ste pogodili željeni prekidač.

alcatel_3c_013_s.jpg 

Na levom boku se nalazi slot za SIM i microSD kartice. Alcatel 3 je hibridni dual-SIM uređaj kod koga možete da imate ili dve SIM kartice ili SIM karticu i microSD kapaciteta do 256 GB. Gornja ivica krije 3.5-milimetarski priključak za slušalice. Kvalitet zvuka je solidan, ali kao i slučaju Alcatel 5 modela, isporučene bubice ne briljiraju. Naš savet je da ih zamenite za kvalitetnije rešenje kako biste izvukli maksimum iz ovog modela na polju reprodukcije zvuka. Sa donje strane zatičemo USB 2.0 Type-C konektor koji je smešten na sredini.

alcatel_3c_016_s.jpg

Hardver i softver

Hardverski aspekt je ujedno i najslabiji kod ovog uređaja. Ušteda je morala da se napravi negde i to je učinjeno upravo ispod haube. Osnovu Alcatela 3c čini MediaTek MT6580 SoC koji zaista nema velike zalihe snage tako da je jasno da je telefon prilagođen nezahtevnim korisnicima koji ne očekuju previše u pogledu performansi.

alcatel_3c_006_s.jpg

 

MediaTek 6580 čipset je izrađen u 28-nanometarskom proizvodnom procesu i koristi pomalo zastarela Cortex A7 jezgra. Ima ih četiri ukupno, a rade na maksimalnih 1.3 GHz što ne zvuči loše, ali je reč o generaciji starijoj arhitekturi u odnosu na Cortex A53. Ovaj quad-core procesor je uparen sa Mali-400 MP2 grafičkim procesorom koji radi na 416 MHz. Ovo je vrlo slabašan čipset, namenjen prvenstveno budžetskim uređajima koji će se koristiti za lake zadatke. Očekujte da relativno fluidno radi Chrome, ali ne i nove zahtevne, pa čak i one manje zahtevne, igre. Dobra vest je da rezolucija ekrana od 1440x720 piksela nije toliko zahtevna, tako da je situacija nešto srećnija nego da je ekran bio opreljen FullHD rezolucijom.

 screenshot_alcatel_3c_001_s.jpg

Možda najveća mana u pogledu hardvera je ipak RAM koga ima u količini od svega 1 GB. Smatramo da je to danas nešto što bi proizvođači trebali da izbegavaju. Jednostavno, današnji minimum je negde oko 1.5 GB, mada možda čak i 2 GB može da se okarakteriše kao donja granica da uređaj radi glatko. Jednostavno, Android i prateće aplikacije su postali zahtevni i bez obzira koliko dobar menadžment RAM-a ima ovaj operativni sistem, 1 GB je jednostavno premalo. To se vidi kada otvorite malo više aplikacija odjednom. Što se interne memorije tiče, sa 16 GB reč je o nekom standardu u cenovnoj klasi na koju smo navikli. Imajte u vidu da uvek možete da proširite kapacitet dodavanjem microSD memorijske kartice.

 screenshot_alcatel_3c_002_s.jpg

Testiranje jasno pokazuje da je hardverski gledano ovaj uređaj jako slabo opremljen. Antutu 3D čak i ne može da radi, pa otud nula bodova u 3D kategoriji što dodatno kvari finalni skor i obara ga na svega 20 hiljada bodova. Geekbench daje dobru indikaciju o snazi procesora, koji je znatno sporiji od novih Cortex A53 jezgra uprkos čak i nešto većem taktu od određenih modela.

screenshot_alcatel_3c_003_s.jpg

 

Softver i utisci u radu

Alcatel 3c dolazi sa Android 7.1 Nougat operativnim sistemom, mada je kompanija na MWC-u pominjala kako možemo očekivati Oreo za sve nadolazeće modele. Nadamo se da će se to zaista i dogoditi, a do tada je većina novih modela opremljena sa prethodnom generacijom ovog popularnog OS-a.

 screenshot_alcatel_3c_004_s.jpg

screenshot_alcatel_3c_008_s.jpg

screenshot_alcatel_3c_011_s.jpg

Alcatel koristi tek blagu izmenu standardnog Androida, tako da osim izmenjenog dizajna ikona i poneke opcije tu i tamo, nećete naići na neke bitne promene što je odlična vest za ljubitelje čistog Androida. Sve potrebne opcije su tu, a proizvođač nije želeo previše da menja stvari kako bi se što veći broj korisnika lakše snašao. Alternativno, pored standardnog izdanja sa "app drawer-om", možete da promenite izgled interfejsa bez "fioke sa aplikacijama" ili čak dodatno pojednostavljen mod koji će povećati ikone i dodatno smanjiti broj dostupnih aplikacija.

 screenshot_alcatel_3c_005_s.jpg

Dodatnih aplikacija nema previše, tako da je tu samo ono najnužnije. Za ovaj potez ćemo iskreno pohvaliti Alcatel, jer zaista volimo da telefoni ove kategorije ne budu preopterećeni "bloatware-om" koji samo usporava rad svih ostalih funkcija i otežava svakodnevno korišćenje. Ipak, tu je sve što bi moglo da zatreba po vađenju iz kutije.

 screenshot_alcatel_3c_007_s.jpg

 

Tu je file explorer, radio aplikacija, notes, snimač zvuka, kompas i razni drugi alati neophodni za svakodnevnicu. Pohvalićemo i Super Cleaner aplikaciju koja uredno vrši optimizacije i čišćenje uređaja od nepotrebnih podataka, a čiji je interfejs vrlo intutitivan i radi jako lepo.

 screenshot_alcatel_3c_009_s.jpg

 

interfejs_alcatel_5_006_s.jpg

Alcatel 3c poseduje i senzor otiska prsta koji radi veoma dobro imamo utisak da je isti kao i onaj na Alcatel 5 modelu. Nije među najbržima i najpouzdanijima koje smo imali prilike da isprobamo, ali je više nego dobar. Ume da se zbuni sporadično, ali je u većini slučajeva brz. Zanimljivo je da čak i ovaj model poseduje novi sistem zaštite u vidu takozvanog Face Lock-a koji omogućava prepoznavanje lica vlasnika kako bi se telefon otključao.

 screenshot_alcatel_3c_010_s.jpg

U praksi, ova mogućnost bolje funkcioniše kod Alcatel 5 modela koji ima dve kvalitetnije frontalne kamere. To je očigledno bitno da bi sistem za prepoznavanje lica funkcionisao kako treba. Stoga, u dobro osvetljenim uslovima ova opcija je radila prilično dobro i pouzdano iako je umela tu i tamo da se zbuni. Nažalost, čim su svetlosni uslovi postali malo lošiji, prepoznavanje lica je postajalo sve manje pouzdano u smislu da smo često zurili u telefon čekajući da se otključa iako se to nije desilo. 

Utisci

Ekran 

Ekran je po našem mišljenju najsvetlija tačka uređaja i ne samo figurativno, već i bukvalno. Reč je o IPS panelu velike dijagonale od 6 inča sa rezolucijom od 1440x720 piksela. Iako je oštrina ekrana ovde na finoj ivici da ne bude na željenom nivou, možemo reći da je Alcatel našao gornju granicu za odnos rezolucije i dijagonale ekrana, pa sa nešto manje od 270 ppi ovaj ekran i dalje deluje jako dobro. Koloritet i uglovi gledanja su vrlo dobri i iako ima boljih ekrana na tržištu, prosto je neverovatno do kakvih smo ekrana stigli u kategoriji od oko 130 EUR-a.

 alcatel_3c_008_s.jpg

Kada se setimo modela od pre par godina koji su imali užasne rezolucije, uglove gledanja i sve to na malim dijagonalama moramo priznati da smo srećni zbog tempa kojim tehnologija napreduje. U ekran Alcatela 3c je zaista prijatno gledati, čak i kada je sunčan dan zbog toga što je pozadinsko osvetljenje dovoljno snažno kada je to potrebno, pa je čitljivost ekrana odlična i napolju.

 alcatel_3c_015_s.jpg

U praksi, što je još bitnije, ekran funkcioniše fantastično. Pre svega, tu mislimo na činjenicu da je preglednost velika prednost te da je surfovanje i gledanje klipova nešto u čemu ovaj telefon prednjači u odnosu na manje modele u klasi.

 

Zvuk

Na ovom polju je solidan i ništa više od toga. Jedan zvučnik emituje dovoljno snažan zvuk, ali bez nekih istaknutih karakteristika. Sa druge strane, kvalitet na 3.5-milimetarskom konektoru je dobar, ali to ćete otkriti tek upotrebom boljih slušalica od onih koje dobijate u standardnoj opremi.

 

Baterija

MediaTek 6580 očigledno nije preterano zahtevan čipset iako se radi o staroj litografiji, pa i pored velikog ekrana sa baterijom od 3000 mAh Alcatel 3c može da se pohvali autonomijom od nešto preko jedan dan čak i kada ga intenzivno koristite. Doduše, nemojte da računate da ćete imati dva dana ukoliko ga manje upotrebljavate, jer čak i tada će biti "iscrpljen" drugog dana predveče.

screenshot_alcatel_3c_012_s.jpg 

Kamera

Dok Alcatel 5 može da se pohvali solidnom kamerom pozadi i sjajnim sistemom sa dve kamere napred, Alcatel 3c upada u mediokritet kategorije. Reč je o uređaju koji poseduje vrlo konzervativne senzore napred i pozadi uz vrlo standardnu optiku, tako da nismo očekivali previše. Zadnja kamera upošljava senzor rezolucije od 8 megapiksela, sa autofokusom i LED blicem.

 screenshot_alcatel_3c_006_s.jpg

Softverski gledano, one su iste kao i kod Alcatel 5 modela. Interfejs je standardan i malo ko neće umeti da se snađe što je plus. HDR se automatski aktivira i radi solidan softverski posao, a tu je mogućnost dodavanja efekata i filtera. Tu je nekoliko režima kao što su panorama, light-paint, široki ugao za društvene mreže itd. Naravno, mogućnost zamućivanja teksture kože kao "beauty" mod je tu, ali bismo ga kao i uvek izbegavali, jer čini da koža deluje potpuno neprirodno. Aplikacija za kameru radi dovoljno brzo i bez zastajkivanja, ali nekada potraje dok ne zabeleži fotografiju ili snimak.

 fotografije_alcatel_3c_003_s.jpg

fotografije_alcatel_3c_005_s.jpg

fotografije_alcatel_3c_006_s.jpg

fotografije_alcatel_3c_007_s.jpg

 fotografije_alcatel_3c_002_s.jpg

Alcatel nije pominjao otvor blende, ali EXIF očitava f2.2 što ne zvuči loše. Međutim kvalitet fotografija je samo upotrebljiv i ništa više od toga. Nema stabilizacije, prisutna je poveća količina šuma čak i u idealnim svetlosnim uslovima, a primećuju se artefakti nastali kao posledica kompresije čak i kada su uslovi idealni. Za pregledanje slika u smanjenoj veličini ovo je potpuno upotrebljiv rezultat, ali imajte u vidu da u aspektu kamere ima boljih uređaja čak i u klasi.

 fotografije_alcatel_3c_009_s.jpg

Naravno, sa smanjenjem svetlosnih uslova se pogoršava i kvalitet slike, ali zapanjiujuće u manjoj meri nego što smo čekivali. Jednostavno, senzor ima dosta šuma kada je svetlo idealno, ali ne i drastično više kada ima manje svetla. Nedostatak stabilizacije se naravno primećuje, ali to zaista ne može da se očekuje u ovom cenovnom rangu, pa to nećemo da zabeležimo kao nedostatak.

 fotografije_alcatel_3c_010_s.jpg

Prednja kamera je solidna iako raspolaže sa senzorom od svega 5 megapiskela i otvorom blende od f2.4. Naravno i ovde ima dosta šuma, ali je kvalitet zadovoljavajuć za povremeni selfi, pa čak i kada svetlosni uslovi nisu savršeni.

alcatel_3c_021_s.jpg

fotografije_alcatel_3c_011_s.jpg

fotografije_alcatel_3c_012_s.jpg

Zaključak

Alcatel 3c je po našem mišljenju solidan telefon koji sa jedne strane raspolaže odličnim ekranom velikih dimenzija, u kombinaciji sa nekim nestandardnim opcijama kao što je čitač otiska prsta i detekcija lica, ali sa druge strane ima nešto slabiji hardver i zadnju kameru. Sa cenom od oko 130 evra koliko je Alcatel najavio za Evropu, možemo reći da dobijate zaista dosta po prilično pristupačnoj ceni.

 fotografije_alcatel_3c_009_s.jpgalcatel_3c_009_s.jpg

Smatramo da je malo više RAM-a moglo da učini ovaj uređaj daleko privlačnijim na duže staze, a ovako je Alcatel 3c nekako od starta osudio na minimalnu količinu memorije. U mnogim drugim aspektima telefon briljira, pa i dalje može da dobije preporuku od nas u slučaju da ste nezahtevan korisnika koji pre svega želi veliki kvalitetan ekran na svom telefonu po pristupačnoj ceni.

 alcatel_3c_019_s.jpg

 

Prednosti:
- Ekran dijagonale 6 inča
- IPS panel
- Detekcija lica
- Čitač otiska prsta
- Unibody dizajn

Nedostaci:
- MediaTek 6580 čipset
- 1 GB RAM-a
- Zadnja kamera

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy S9 i S9+ (video)

Test: Xiaomi Redmi 5A (Video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109