Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel1 Android GO telefon (Video)

30.01.2019 10:47 | 0 Mobile
Test: Alcatel1 Android GO telefon (Video)

Nesumnjivo je da živimo u eri pametnih telefona. Oni su, makar kada je većina korisnika u pitanju, zamenili personalne računare, fotoaparate, vokmene (ako se sećate šta to beše), beležnice, navigacione uređaje, budilnike i još koješta. I pored svih mogućnosti koje moderni telefoni donose, interesantan je podatak da i dalje vrlo solidan procenat prodaje mobilnih telefona pripada kategoriji onih, da tako kažemo “ne baš pametnih”, odnosno feature telefonima sa tastaturama i malim ekranima. Očigledno je da postoji dovoljno korisnika kojima ne treba neki napredni telefon, već onaj koji jednostavno “radi posao” i nije skup. Da li je u pitanju inercija, otpor prema novotarijama ili nepoznavanje onoga što su ovi telefoni u stanju da urade, nismo sigurni. Google je očigledno rešio da promeni ovo (pretpostavljamo iz krajnje nesebičnih razloga :D ), pa je u tu svrhu predstavio svoj Android Go, olakšanu verziju Androida, sa isto tako lite verzijama najpopularnijih aplikacija. Ideja je da ovakav sistem i aplikacije mogu raditi dobro i na znatno slabijem hardveru sa manje memorije, što bi pametne telefone cenovno spustilo u najnižu kategoriju i najzad oteralo u penziju arhaične feature telefone. Prošle godine je bilo dosta priče o Android Go uređajima i veliki broj proizvođača je predstavio svoje modele.


Jedan od takvih je i Alcatel 1, odnosno telefon kodnog imena 5033D. Rećićemo odmah da ovaj model košta oko 75€, što možda i nije onoliko niska cena koliku smo očekivali od Android Go uređaja. U ovom rangu je dostupan solidan broj modela drugih proizvođača, ali njih pokreću uglavnom pune verzije Androida, uz sličan hardver, pa bi upravo to trebala biti prednost Alcatel 1. Imali smo prilike da se družimo sa ovim telefonom neko vreme i uporedimo ga sa regularnim Android telefonima koje koristimo svakodnevno kako bismo videli da li cela Android GO priča pije vodu.

Dizajn

alcatel1go05_resize.jpg


Spolja, Alcatel 1 je vrlo zgodan mali telefon, kakvi su nam moramo priznati pomalo i nedostajali. Obzirom na nisku cenu, ovaj telefon ne karakteriše arhaičan dizajn kakav često viđamo na jeftinim uređajima, već je okvir sa gornje i donje strane ekrana skromnijih dimenzija, pa je samim tim i veličina telefona zadržana na vrlo kompaktnom nivou. Zahvaljujući tome, Alcatel 1 vrlo lepo leži u ruci, a debljina od 9.8mm čak i doprinosi boljem hvatu.  

alcatel1go19_resize.JPG


Poleđina telefona je izrađena od plastike sa teksturom brušenog metala. U pitanju je maska koja se može skinuti kako bi se pristupilo unutrašnjosti telefona, obzirom da se sa spoljne strane ne nalazi ništa od slotova. Unutra će vas sačekati dva slota za SIM kartice, kao i poseban slot za proširenje memorije putem microSD kartice do 32GB. Zanimljivo, telefon poseduje i izmenjivu bateriju od 2000mAh, što takođe sve ređe viđamo u skorije vreme. Ova baterija mu pruža oko 4 sata gledanja videa sa jednim punjenjem, dok će pri uobičajenom korišćenju izdržati ceo dan bez problema.

alcatel1go09_resize.jpg


Kako su svi slotovi unutar telefona, na spoljnoj ivici se nalaze tasteri za kontrolu jačine zvuka, taster za buđenje telefona sa hrapavom teksturom, 3.5mm konektor za slušalice, kao i microUSB konektor za punjenje telefona.

alcatel1go31_resize.JPG


Iako je izrađen od plastike i jeftin, telefon ne ostavlja takav utisak, iako bi se to očekivalo. Konstrukcija telefona je čvrsta, pa iako ga vizuelno svakako nećete pomešati sa nekim flagshipom, Alcatel 1 izgleda korektno, čak i simpatično i deluje dovoljno robustno, sa izuzetkom ekrana koji ne poseduje neku od posebnih zaštita kao što je Gorilla Glass.

Ekran, zvuk

alcatel1go28_resize.JPG


Prednju stranu telefona, odnosno nekih 71% površine, zauzima ekran od 5”. Alcatel tvrdi da je ovaj model dimenzija nekog 4.4” telefona, a naš prvi utisak je takođe bio da telefon ne deluje kao da ima 5” ekran. Rezolucija ekrana je 960 x 480 piksela (18:9 odnos stranica), daleko od impresivnog, ali očekivano za ovu cenu i u krajnjem slučaju korektno što se tiče oštrine prikaza.

alcatel1go10_resize.jpg


Sa druge strane, ekran je upravo i najslabija tačka ovog telefona, obzirom da je TN tipa i sa skromnim uglovima gledanja. Tako je na primer slika bleđa kada je telefon nagnut od vas, ili tamnija kada je nagnut ka vama, što ume da zasmeta ponekad kada telefon ne držite baš pod idealnim uglom. No, obzirom na rang cene ovog telefona, to je možda i očekivano. Svakako bismo radije videli IPS ekran, ali bi to verovatno telefon premestilo u viši cenovni rang i promašilo njegovu poentu.

alcatel1go11_resize.jpg


Zvuk je mono i izvire iz istog zvučnika koji se koristi i za razgovore, na gornjoj ivici iznad ekrana. Jačina i kvalitet zvuka su tek korektni. Služe svrsi, ali vas neće oduševiti u bilo kom pogledu. Ukupno, Alcatel 1 svakako ne nudi naročito dobro multimedijalno iskustvo i za takav telefon ipak treba izdvojiti makar duplo više novca.

Hardver, softver

Ako je nešto zajednički imenilac za jeftine Android uređaje bilo kog tipa, to je verovatno prisustvo Mediatek hardvera. Ovaj proizvođač skoro da i nema alternativu u nižem segmentu, pa njihovo rešenje očekivano pokreće i ovaj telefon. U pitanju je MT6739 čipset sa četvorojezgranim 64bit procesorom i PowerVR GE8100 grafikom. Pored toga, tu je i 8GB skladišnog prostora (rekli smo, proširivog sa 32GB karticama), kao i 1GB RAM memorije.

alcatel1go06_resize.jpg


Upravo ovde dolazimo do onoga što je poenta Android GO uređaja. 
Regularni Android sa 1GB RAM-a ume da pruži vrlo bolno i sporo iskustvo u radu, naročito u kombinaciji sa skromnijim procesorom. Android telefoni slične cene uglavnom koriste starije i  pune verzije Androida, što baš i ne doprinosi brzini. Alcatel 1 dolazi sa Go verzijom Android 8.1 Oreo operativnog sistema koja na prvi pogled deluje slično kao stock android. Ipak, Go edicija je svedenija, bez newsfeeda i sa vrlo malim brojem preinstaliranih aplikacija, dok je ispod haube sveden i broj aktivnih servisa kako bi se smanjila hardverska zahtevnost. Na telefonu ćete tako pronaći Facebook Lite, koji vrlo podseća na punu verziju aplikacije, a tu su i Go verzije Google pretrage, Gmail-a, Google maps-a, pa čak i Google Assistant u olakšanoj verziji. Asistent možda i nismo očekivali u nečemu što bi trebalo biti Lite, mada moramo priznati da vrlo lepo radi i da se sa njim možete siti ispričati ili ga ubediti da odradi neki zadatak. Vrlo lepo za telefon od 75€ i praktična demonstracija prednosti koje Android, čak i u bazičnoj verziji ima nad feature telefonima. U tu priču svakako treba dodati i potpuno funkcionalnu navigaciju. U tu svrhu vam je dostupna Maps Go aplikacija, a za navođenje je potrebno dodatno instalirati i Navigation For Maps Go. Ove dve aplikacije u kombinaciji donose funkcionalnost regularne Maps android aplikacije.

alcatel1go29_resize.JPG


Što se performansi telefona tiče, obzirom na manjak šminke, odziv je mahom vrlo korektan i tek ponekad će vam se desiti da nešto morate da sačekate, što će vas podsetiti da je ovo ipak vrlo jeftin telefon. Kako će Android GO uređaji verovatno često biti u ulozi zamene za feature telefon, jednostavnost interfejsa je u neku ruku i prednost. Kad smo kod toga, interesantan detalj je i traka sa prečicama na lock screenu sa koje možete direktno pokrenuti baterijsku lampu, štopericu, kalkulator, kameru, kao i podesiti prečice po želji. 
Pomenućemo i da je otključavanje telefona, ukoliko naravno želite neki vid sigurnosti, moguće samo putem pina ili paterna, obzirom na odsustvo čitača otiska prsta ili prepoznavanja lica.

Kamere

Što se kamera tiče, Alcatel 1 dolazi sa glavnom kamerom od 5MP i prednjom od 2MP. Glavna kamera interpolacijom može snimati fotografije od 8MP, mada ne vidimo razlog i praktičnu korist od toga.

alcatel1go32_resize.jpg


Kvalitet fotografija očekivano nije spektakularan, ali je daleko od razočaravajućeg i vrlo korektan za ovaj rang cene. Ono što je najbitnije je da su fotografije sasvim upotrebljive, svakako na daleko većem nivou od većine feature modela, pa čak i u odnosu na konkurenciju iz cenovnog ranga.

alcatel1go33_resize.jpg


Pored fotografisanja, podržano je i video snimanje u Full HD rezoluciji do 30 frejmova u sekundi za glavnu i 720p za prednju kameru. Obe kamere poseduju fiksni fokus (beskonačni), kao i osvetljenje koje je kod glavne izvedeno putem LED diode, a kod prednje putem ekrana.

alcatel1go27_resize.JPG


Aplikacija za kameru poseduje i nekoliko modova poput panorame, timelapse-a i LightTrace noćnog snimanja, kao i filtere nalik onima na Instagramu i nekoliko modova namenjenih društvenim mrežama, poput instant kolaža ili prikaza snimljene fotografije u malom prozoru dok vi nastavljate sa fotografisanjem.

Zaključak

Ukupno, možemo reći da Alcatel 1 ostavlja pozitivan utisak, a naročito obzirom na publiku kojoj je namenjen. Jednostavan i simpatičan dizajn, jednako jednostavan softver, korektne performanse i solidna kamera za 75€ su nešto što do skoro nismo mogli ni da poželimo.


Da je ekran nešto bolji, Alcatel 1 bi bio savršen jeftin telefon, dok ovako možemo pohvaliti ono što je dobro i konstatovati da predstavlja vrlo dobru alternativu za one koji žele sve ono što Android može da ponudi, ali po ceni tek nešto većoj od boljih ne-pametnih telefona. Kao takav, Alcatel 1 je dobar predstavnik Android Go uređaja i prvi takav telefon koji smo videli na našem testu. Ostaje da vidimo da li će Android Go inicijativa potrajati, ili će je napredak mobilnih chipseta uz eventualno sniženje cena memorija obesmisliti i doneti nam jeftinije uređaje sa punokrvnim Androidom.

 

Prednosti:

- Solidan kvalitet i dizajn za ovako nisku cenu
- Vrlo upotrebljive fotografije

 

Mane:

- TN ekran sa lošijim uglovima gledanja

 

Test: Honor 10 Lite (Video)

Test: Nokia 8.1 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109