Greška

Došlo je do greške.

Test: AJAX Smart Home alarmni sistem (Video)

03.12.2021 13:13 | 0 Hardver
Test: AJAX Smart Home alarmni sistem (Video)

Neobično? Alarmni sistem na Benchmarku, bežični, bez ikakvih kablova? Ili je ipak u pitanju neka vrsta vizije pametnog doma? Sticajem okolnosti, alarmni sistem za koji smo se sasvim slučajno odlučili da ugradimo u Benchmark redakciji nas je u toj meri impresionirao svojim različitim mogućnostima i potpunim upravljanjem preko mobilnog telefona, da smo se odlučili da vam ga predstavimo. Jer sasvim smo sigurni da će se nekima od vas svideti...

Današnji prilog je nešto sasvim neuobičajeno za naš kanal: iskreno, da nam je neko rekao da ćemo ovako nešto odraditi, ne bismo ni sami poverovali – ali ima razloga zbog čega smo se za tako nešto odlučili, jer nas je zainteresovao sistem koji smo sticajem okolnosti instalirali u našu redakciju. I verujemo da bi i neke od vas moglo da interesuje.
 
 
Radi se o Ajax alarmnom sistemu koji smo možda na trenutak pomenuli kada smo radili ovogodišnji Studio tour video. U želji da dodatno zaštitimo opremu i prostor u kome radimo, preporučen nam je od strane prijatelja alarmni sistem za koji kaže - bez brige, sjajna stvar. Niti smo želeli da investiramo neki naročito veliki novac, niti nam je bilo do ne znamo kakve instalacije, još kada je rekao da je wireless – prodato.
 
Pa, zaista je malo reći da nas je oduševio: jer, povezao je svoju praktičnu namenu i mogućnost da i mi, koji volimo tehniku, koji volimo da namestimo stvari onako kako to nama odgovara, pronađemo sebe u celoj priči i sami držimo stvari pod kontrolom. Drugar je došao, bukvalno je rasporedio senzore gde im je mesto za sat vremena sa sve otpakivanjem, namestio centralu... Nijedan kabl. Nikakva bušenja, nikakve kanalice, 0 poena za radove! I toliko nam se ta priča dopala da smo dobili kontakt lokalnog distributera, kompanije Alarm automatika, kako bi imali priliku da vam prikažemo i ostatak sistema koji mi nemamo ovde u redakciji, ali će sasvim sigurno naš alarmni sistem biti nadograđen nekim od dodatnih elemanata, sada kada smo shvatili šta smo još mogli da dodamo kao komponente sistema.

Karakteristike i mogućnosti

Ono što nam se posebno dopalo jeste da se neko ozbiljno pozabavio svakim detaljem prilikom osmišljavanja koncepta: sve je tako jednostavnog i lepog dizajna, pa čak i pakovanja svake komponente sistema – kao da je taj neko potražio inspiraciju u onome što radi kompanija Apple. U toj meri, da deluje da svako ko ima dva pojma sa tehnikom, može sve sam da instalira i poveže, podesi kako mu odgovara – a Ajax alarmni sistem je najnagrađivaniji bežični alarmni sistem u Evropi u poslednjih nekoliko godina. Ali opet, apsolutni je savet da implementaciju ovog alarmnog sistema prepustite stručnim ekipama. Teoretski, možete i sami ali prepustite to onima koji za sobom imaju veliki broj instalacija. I da, što je posebno interesantno, možete da birate boju uređaja. Bela ili crna su vam na raspolaganju – i obe deluju atraktivno.
 
ajax1s.jpg
 
Odmah da napomenemo: mnogi su skeptični na pomen bežičnih alarmnih sistema i ova kompanija je razvila sopstvene sisteme za prevenciju uz pomoć Jeweller protokola i koliko smo mogli da saznamo, nije se dogodilo da je neko probio ovaj sistem i iz tog razloga uživa sve veću popularnost.
 
Osnovu alarmnog sistema čini Ajax Hub, ono što se nekada nazivalo centralom. Tu smo mi prilikom naručivanja napravili mali kiks poslušavši savet da prođemo povoljnije, obzirom da postoji i Ajax Hub 2, koji omogućava dodavanje dve SIM kartice, podržava dodavanje većeg broja senzora i kamera u sistem (to nama konkretno ne treba ali da pomenemo da sa Hub Plus uređajem možete i do 200 uređaja – senzora da povežete), ali takođe i Wings protokol za implementaciju detektora sa foto verifikacijom što je zaista odlična stvar kojom ćemo se kasnije pozabaviti.
 
Ajax Hub se postavlja na mesto koje poželite i on služi za povezivanje svih komponenti sistema: napaja se naravno iz 220v mreže, ali u sebi sadrži bateriju koja mu kao i svim drugim delovima sistema omogućava da sve funkcioniše besprekorno i kada nestane struje. I u tom režimu može da radi jako dugo, pa je iz tog razloga i idealan ukoliko ga instalirate u objektima gde nema napajanja električnom energijom (u te svrhe postoje i dodatne aku baterije).
 
ajax2s.jpg
 
Sistem je stalno povezan na internet putem LAN konekcije, ali tu je i povazivanje na mobilnu mrežu. U slučaju Hub-a 2 na dve mobilne mreže ukoliko jedna mrkim slučajem izgubi signal, dovoljno je da na aplikaciji pritisnete taster i alarm je deaktiviran.
 
Snagu Ajaxa u ogromnoj meri čini zaista fenomenalan softver, dostupan za obe mobilne platforme - i sve radite preko telefona: aktivirate, deaktivirate sistem, podešavate parametre kako želite, dodajete korisnike tako da tačno znate kada je neko ujutru prvi došao, u našem slučaju na posao, ko je poslednji izašao i ponovo aktivirao alarm, podešavate parametre svakog senzora, trajanje sirene, sve što bi moglo da vam padne na pamet. I softver se stalno unapređuje, mi smo evo za par meseci ovde imali već dva apdejta.
 
ajax3s.jpg
 
Naša konfiguracija koju smo odabrali je, kako da kažemo, neka basic varijanta - pored huba, postavili smo dva infracrvena senzora, jedan koji prati ulazna vrata i jedan koji prati eventualni ulazak preko prozora – iako bi neko prvo morao da prođe brojne kamere spolja i eliminiše čelične rešetke. Senzori se postavljaju na zid najjednostavnije moguće, preko montaž gita – bukvalno ga zalepite, sačekate par minuta da se osuši i to je to. Radi se o klasičnom, samonapajajućem infracrvenom senzoru čiji je zadatak da komandnom hub-u prosledi signal o eventualnom narušavanju prostora. Kada kažem samonapajajućem, onda to znači da ste nekih sedam godina nakon ugradnje mirni - nikakav kabl, ništa. Evo, par meseci nakon instalacije, stanje baterije je još uvek 100 procenata.  Povezivanje je toliko jednostavno, napravili bismo paralelu sa povezivanjem telefona sa bilo kojim bluetooth uređajem. Definišete Zonu, na primer, hodnik ili dnevna soba, u našem slučaju Studio i ulaz, dodate svaki senzor tako što ga priključite određenom delu prostora kako bi vam bilo lakše da danas sutra shvatite o kom se senzoru radi, ukoliko ih ima više. A može da ih bude čak i do 100 u sistemu, naravno, iz aplikacije možete da podesite svaki mogući scenario upotrebe, da li će senzor stalno biti aktivan ili u određenim scenarijima, možete da imate uvid u stanje baterije a čak imate na raspolaganju i uvid u ambijentalnu temperaturu – koji radi, tačno!
 
Pored ovih, opredelili smo se i za senzor na vratima kako bi se alarm oglasio već u momentu kada bi neko ozbiljnije krenuo da obija: ovaj senzor ima sposobnost za šok i tilt prepoznavanje, da ih tako nazovemo, aktivnosti - pa uz malo podešavanja možete po svojoj želji pronaći nivo pri kome će se alarm aktivirati i pre nego što neko kroči u prostor koji želite da zaštitite.
 
ajax4s.jpg
 
Naravno, tu su i sirene... jedna mala koja se prilikom aktiviranja alarma oglašava u samom prostoru a služi i kao biper kada ga uključujete i isključujete, kao i dve velike, jedna u samoj zgradi i jedna van nje. Obe vrlo snažne i naravno, samonapajajuće a i one su kao i sve komponente sistema povezane bežičnom konekcijom. Naravno, ukoliko se bilo ko odluči da sa mesta instalacije iščupa bilo koji uređaj u sistemu, alarm će se aktivirati.
 
I kako to na delu funkcioniše? Vrlo jednostavno - alarm se aktivira i deaktivira putem virtuelnog daljinskog upravljača u Ajax aplikaciji. Jednostavnije me može biti, svako danas ima pametni telefon, postoji jasna identifikacija koji korisnik je aktivirao ili deaktivirao alarm... ono što je posebno dobro, ukoliko ste napustili stan, seli u automobil i krenuli svojim putem, i recimo posle par minuta konstatovali da ste zaboravili da uključite alarm, to istog momenta možete da učinite mobilnim telefonom, što je zaista sjajna stvar i znatno pojednostavljuje upotrebu.
 
Naravno, postoji i opcija da dokupite takozvani šifrarnik i da ulaz u prostorije omogućite i na taj način, ili putem smart kartica, taga ili ovako jednog klasičnog daljinskog ispravljača koji sadrži i panic taster.
 
Za sve one koji se bave turizmom ili iznajmljivanjem stanova, šifrarnik je odlično rešenje, kada izađe jedan gost, promenite šifru i tako redom.
 
ajax5s.jpg
 
E sad ono što je posebno zanimljivo jeste nova generacija senzora sa detekcijom pokreta za unutrašnju, ali i spoljnu upotrebu, Dual Curtain i Motion Outdoor koja prilikom detektovanih pokreta aktivira alarm ali istovremeno i automatski šalje 5 fotografija na mobilni telefon korisnika. To znači ukoliko dobijete na svoj telefon dojavu o aktivaciji alarma, istog momenta vam je stigla i serija fotografija kako bi utvrdili da li je alarm lažan ili se u dometu senzora zaista nalazi neko ko je neovlašćeno narušio zaštićenu zonu. Nažalost, pošto smo u uvodu napomenulida smo se kao neupućeni korisnici opredelili za ovu, prvobitnu verziju HUB-a, da bi implementirali ovakve dodatne MotionCam senzore morali bi i da se apgrejdujemo na Hub 2. Ali, svakako da su ovi senzori sa foto verifikacijom jako dobra stvar: jer ako plaćate neki od servisa da prilikom aktivacije alarma na lice mesta izlazi leteća ekipa, uštedeli ste solidan novac jer će i oni imati informaciju o lažnoj uzbuni.
 
Međutim, mi smo svakako naš prostor opremili dodatnim infracrvenim kamerama pa nemamo nekih konkretnijih razloga da žalimo za takvom odlukom jer možemo da pratimo stanje u redakciji: ali treba napomenuti da Ajax alarmni sistem takođe podržava sigurnosne kamere poznatih proizvođača kakvi su HikVision i Dahua, pa ukoliko se odlučite za ovakvu kombinaciju, iz same aplikacije možete pratiti i live video sa instaliranih kamera u svom prostoru. Jednostavno, na sve se mislilo.
 
ajax6s.jpg
 
A imate i ove dodatne spoljašnje senzore koji recimo mogu da pokriju sve prozore i vrata na kući, dakle da zadrže provalnika pre nego uradi to što je naumio, po nekoliko metara u svaku starnu detektuju pokret neposredno uza zid. Kao i da su svi spoljašnji senzori otprorni na vodu i prašinu, uz pomoć ovih dodataka zaštićeni su od kiše i snega, raspolažu IP55 sertifikatom i da čak imaju pametno prepoznavanje kućnih ljubimaca. I da, baterije na svim ovim dodatnim senzorima traju od 4 do 7 godina, njihov nivo uvek možete da ispratite uz pomoć aplikacije kako bi ih pravovremeno zamenili.
 
Ukoliko se pitate koliki je domet akvog alarmnog sistema, odgovor je i do 1500 metara na otvorenom: ali kao i su slučaju WiFi extendera domet možete da produžite implementacijom Rex uređaja, takođe ekstendera – pa ne postoji problem da se ovim sistemom pokriju i zaista velike zgrade.
 
Međutim, to nije sve, ima tu još veoma važnih i korisnih senzora u ponudi: na primer Fire Protect koji detektuje povišenu temperaturu i dim, a u svojoj verziji Plus tu je i detekcija ugljen monoksida što u određenim situacijama itekako može biti od pomoći.
 
Ili detektor poplave koji se postavlja u svaku prostoriju u kojoj postoji opasnost od izlivanja vodovodnih ili kanalizacionih cevi, sitnica ali može da spreči mnogo veću štetu.
 
ajax7s.jpg
 
I to nije sve...tu su i Sockket pametne utičnice, tu su pametni prekidači Relay i wall switch , koji po potrebi mogu da uključe i isključe određene potrošače. Na primer, da pri aktivaciji alarma sva svetla u kući krenu da se pale i gase pa komšiluku ili prolaznicima jasno stavljate do znanja da je provala u pitanju. Scenario šta će se ukljuiti ili isključiti, sami kreirate iz Ajax aplikacije.
 
Ili na primer, stigli ste blizu stana, parkirali automobil, ostavite u njemu jedan Motion protect senzor...u slučaju obijanja automobila aktivira se dojava da je neko narušio prostor u unutrašnjosti automobila. Obzirom na odličan domet Ajax sistema, dobićete dojavu čak i ako automobil parkirate na većoj udaljenosti od objekta u kome se alarmni sistem nalazi. I nikada nećete razmišljati da li svira alarm na vašem ili komšijinom automobilu. Kažu da ovo rade recimo na auto placevima, unace po jedan senzor u svaki automobil.

Finalni utisci

Sve u svemu, jedan fantastično pametno smišljen sistem, jedan koncept upotrebe koji možete da iskoristite na koji god vam način padne na pamet i samo mašta korisnika može da odredi limite mogućih scenarija upotrebe. Možete zaštiti kuću koju imate daleko u brdu i dobiti dojavu, samo je bitno da je u dometu neke mobilne mreže, možete zaštititi svaki udaljeni objekat. Možete podesiti silent alarm, ukoliko ne želite da vam neko ulazi u radne prostorije, ne mora sirena da svira, dovoljno je samo da znate da je neko ušao iako ste mu jasno stavili do znanja da to nije poželjno. Bukvalno, šta god pomislite.
 
 
To i jeste bio razlog da poželimo da vam prikažemo ovaj Ajax sistem, baš zato što je neobičan, modularan, fleksibilan, što omogućava stotine načina upotrebe – a sve to sami možete da iskontrolišete putem zaista sjajne aplikacije. Jeste neobično u odnosu na ustaljene priloge kojima se bavimo na Benchmarku ali smo sigurni da će neki od vas u svojim glavama pronaći smisao ugradnje jednog ovakvog istema, po svojoj želji. I ovo je jedna vizija pametnog doba, postavljena iz perpsketive alarmnog sistema ali unapređena na mnoštvo različitih načina.
 
Kada smo se odlučivali za alarmni sistem, želeli smo rešenje do nekoliko stotina evra i da nema puno instalacija. Upravo to smo dobili, nema kablova i mislimo da nije preskupo. A itekako završava posao...p a i mnogo više od toga, jer neki običan alarmni sistem me sigurno ne bi motivisao da bih se na ovaj način njime bavio.

Laptop kao alternativa gejming desktop PC-u

10203
10205
10206
10207
10208
10209