Greška

Došlo je do greške.

Test: Adata XPG Infarex K20 (Video)

29.10.2018 10:40 | 0 Games
Test: Adata XPG Infarex K20 (Video)

Da li vam je zaista potrebna skupa mehanička tastatura? Ruku na srce, njihove cene su se u jednom trenutku otrgle kontroli, pa sasvim razumemo pojavu brojnih mehaničkih tastatura raznih brendova, uključujući i one manje poznate, ali i one koji su bili novajlije u ovom tržišnom segmentu, koji su prepoznali svoju šansu. Među etabliranim brendovima koji smatraju da imaju aduta u segmentu mehaničkih tastatura je i Adata...

Adata je dobro poznato ime svima koji prate tržište PC računara. Ovaj proizvođač je svoje ime napravio u segmentu memorijskih proizvoda, i danas je veoma prepoznatljiv po svojim SSD-ovima, USB drajvovima, RAM rešenjima i sličnim uređajima. Međutim, pre izvesnog vremena je procenio da to prosto nije dovoljno i da je potrebno uraditi više kako bi se unapredila prepoznatljivost.

To je razlog nastanka XPG brenda, kao brenda koji bi objedinio proizvode namenjene igračima i drugim vidovima zahtevnijih korisnika, bez obzira na to o kojoj se grupi proizvoda radi. Tako smo viđali sistemske memorije, SSD-ove pod ovim brendom, ali i neke druge stvari, poput gejming slušalica. Sada je došao red i na periferije, a konkretno, reč je o prilično interesantnoj i nadasve dostupnoj tastaturi koja dolazi pod oznakom XPG Infarex K20. Pogledajmo koje su njene karakteristike.


Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Pakovanje

Kada je o pakovanju ovakvih tastatura reč, uvek trebamo imati na umu da se radi o proizvodu generalno dizajniranom za pristupačniji segment tržišta. Naravno, može se reći da je ova tastatura i po nekoliko puta skuplja od običnih modela, ali ipak treba voditi računa o tome da se radi o mehaničkoj tastaturi, te da se zbog tog aspekta štedi na drugim stranama.

adata_k20_10_s.jpg

Grafički posmatrano, pakovanje je lepo ilustrovano. Najbitnije karakteristike su tu, kao i informacije o samoj tastaturi. Na pakovanju možete videti oblik tastature, naglašeno je pozadinsko osvetljenje, kao i da je reč o mehaničkoj tastaturi. Dat je i podatak o samim mehaničkim tasterima. U ovom slučaju, reč je o Kailh plavim mehaničkim tasterima. O njima nešto više kasnije.

Što se tiče sadržaja pakovanja, sve je relativno jasno. U njemu nalazimo tastaturu, bez nekih posebnih propratnih sadržaja i delova. Tu je još kratko uputstvo, a kabl je ugrađen u tastaturu, te ovde nema odvojivog kabla. Sve u svemu, imamo sve što je potrebno za kvalitetno i adekvatno informisanje korisnika pre same kupovine.

Tastatura

Adata je isporučila tastaturu koja po pristupačnoj ceni isporučuje puno, makar u teoriji. Čim otvorimo pakovanje, postaje jasno da je ovo jedna od onih minimalističkih tastatura, sa niskim profilom (u uslovima sveta mehaničkih tastatura), sa vidljivim mehanizmom ispod svakog tastera. Takve tastature deluju atraktivnije, a i zauzimaju manje prostora na stolu, pa smo mišljenja da je ovakva tastatura odličan izbor za praktično sve, osim za one koji tačno znaju zbog čega bi želeli masivniju, veću tastaturu.


Specifikacije
 • Model Adata XPG Infarex K20
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Masa 1.4 kg
 • Dimenzije 450 x 150 x 39,9 mm
 • Dodatno LED pozadinsko osvetljenje sa 11 efekata
  Mehanički plavi svičevi Kailh Blue
  50 miliona garantovanih klikova na svakom tasteru
  Potpun Anti-Ghosting
  7 Media tastera (preko Fn modifikatora)
  Kompatibilna sa PC i Mac računarima preko USB porta


Kao što smo već rekli, kabl je već ugrađen u tastaturu i preostaje samo da se priključi na kompjuter na slobodan USB port. Njegova dužina je 1,5 metara, i reč je o isprepletanom, takozvanom “uvrnutom” kablu koji je ojačan. Na taj način je manji problem ako se kabl slučajno povuče, i snižen je nivo rizika od potencijalnog oštećenja.
 

Ono što je interesantno jeste da, bez obzira što je reč o pristupačnoj tastaturi, teško uspevamo da nađemo neke znake slabije izrade. Naravno, skuplje tastature imaju i neke posebne dodatke, ili pak coating koji je izraženiji, ali Infarex K20 je sasvim, sasvim pristojne izrade. Konstrukcija je čvrsta, nema nikakvih primetnih ugibanja, na nožicama se nije štedelo i prijanjanje je veoma dobro. Navikli smo da u ovoj klasi ima određenih stavki koje kvare utisak o tastaturi maltene na prvi pogled – dobra vest je da se to ovde ne dešava.
 

Tastatura nema nikakve specijalne tastere, već stiže sa 104 osnovna tastera. No, postoje pomoćne funkcije, koje se aktiviraju putem pritiska na Fn modifikator, pa tako imamo nekoliko multimedijalnih komandi koje se mogu pozvati na ovaj način. Prisutan je numerički deo, a nemamo informaciju da li je možda u pripremi i neka “Tenkeyless” verzija.
 

Zadnji deo je izrađen tako da postoje kanalići kroz koje je moguće provući kabl. Možete ga izvući direktno prema gore, ali i prema levoj ili desnoj strani, zavisno od položaja vaše tastature u odnosu na kompjuter sa kojim je povezujete. Takođe, prisutna je i lepljiva traka kojom uvek možete da povežete i prilagodite “višak” kabla, ukoliko je njegova dužina prevelika, a isto tako može poslužiti lakšem slaganju kabla prilikom prenošenja tastature.
 

Dizajnerski, tastatura je izuzetno jednostavna. Crne je boje, sa jasnim oznakama na tasterima, korektnim premazom preko tastera, kao i dobrim, standardnim veličinama samih tastera. Prisutna su i sitna udubljenja za jagodice prstiju. U gornjem desnom uglu, iznad numeričke tastature i indikatora, nalazi se XPG logo. Rekli bismo da je tastatura izrađena od dobro odmeren kombinacije metalne ploče i kvalitetne plastike.
 


Sve u svemu, veoma smo zadovoljni inicijalnim utiscima. XPG Infarex K20 odaje utisak veoma dobrog modela, koji će sasvim lepo poslužiti raznim tipovima korisnika. No, kako će se pokazati u upotrebi? Kakve su joj najvažnije karakteristike? Tome je posvećena naredna sekcija našeg pregleda...

Korišćenje

Najvažnija stavka u upotrebi svake tastature, naročito mehaničke, jesu tasteri. Svoje znanje, ali i taktilne osećaje, smo u proteklim godinama bazirali na Cherry MX prekidačima i njihovoj klasifikaciji. Uostalom, i naš vodič koji vam prilično često preporučujemo u testovima tastatura se bazira na tome, pošto su Cherry MX prekidači bili apsolutno dominantni na tržištu. No, kako se insistira na pristupačnijim modelima mehaničkih tastatura, pojavio se niz alternativnih proizvođača.

Adata XPG Infarex nikako nije prva mehanička tastatura koju testiramo sa nekim, usudili bismo se reći iako možda ta fraza ne stoji potpuno, alternativnim svičevima. Konkretno, bazirana je na Kailh mehaničkim svičevima plave boje. Pogađate, oni su pravljeni tako da imitiraju plave Cherry MX tastere, ali ih odlikuje nekoliko stavki koje valja istaći.

Najpre, što se buke tiče, inicijalni klik nije toliko bučan, ali završni jeste, kao kod Cherry MX Blue tastera. Sila aktuacije, odnosno aktivaciona sila, je deklarisana na 50 g. Hod tastera je 4 milimetra, dok je aktivacija negde na 2.2 milimetra. No, zvuk kreće već od 1.5 milimetra, tako da je prisutna ta sitna razlika u svakodnevnoj upotrebi. Plavi tasteri su definitivno bučni, najbučniji od svih mehaničkih tastera, i to definitivno važi i za sve alternativne plave tastere koje smo probali, uključujući i Kailh svičeve.
 


Što se nas tiče, tastatura se sasvim lepo pokazala u svakodnevnoj praksi. Kao i drugi plavi tasteri, i Kailh svičevi su veoma dobri u kuckanju, pa se preporučuju svima koji intenzivno i dosta kuckaju. Naravno, pod uslovom da im buka ne smeta, a znamo da mnogi korisnici zapravo cene ovakav tip tastera, odnosno svičeva. Iskustvo u kuckanju je veoma dobro. S obzirom da je deklarisani životni vek svičeva 50 miliona klikova, za očekivati je da tastatura bude dugovečna. Takođe treba znati da je podržan Anti-ghosting na svim tasterima.


Najzad, tu je pozadinsko osvetljenje. Iskreni da budemo, ono ne spada u ona osvetljenja kakva volimo, ali to je definitivno do individualnih ukusa. Na MS Industrial Thunder modelu smo se upoznali sa sistemom šarenog osvetljenja gde svaki red tastera svetli u svojoj boji. Identičan sistem zatičemo i ovde. Prvi red sa F tasterima svetli crvenom bojom, brojevi su narandžasti, najviši red slova žuti, drugi red slova je zelen, treći red je plav, dok je donji red sa kontrolnim tasterima ružičast.
 

Da li vam se ovakav raspored dopada? Znajte da tastatura podržava 11 modova osvetljenja – ali šta god da odaberete od tih modova, uvek će redovi svetleti unapred zadatom bojom i nijednom drugom. Iskreno, autor ovih redova bi pre uzeo tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem u jednoj boji, ali savršeno je jasno zašto bi se mnogi korisnici opredelili za ovakvo rešenje. Režimi osvetljenja idu od standardnog u kome svi tasteri svetle svo vreme, preko raznih prelivanja, talasastih udara, osvetljenja određenih grupa tastera i slično. Modove je lako moguće menjati direktno preko odgovarajućih funkcijskih tastera na tastaturi, zajedno sa intenzitetom, odnosno učestanošću odabranog efekta.

Kad smo kod toga, recimo da tastatura ne koristi nikakav softver, već se sve radi preko spominjanih funkcijskih tastera.  Kombinacija osvetljenja ima sasvim dovoljno da uspešno personalizujete tastaturu. Sve radi korektno i veoma ćete se brzo navići na odlike ove tastature, uspešno je upotrebljavajući u praksi.

Zaključak

Adata XPG Infarex K20 je sasvim solidna tastatura, koja će bez ikakvih problema zadovoljiti potrebe velikog broja korisnika. Sa jedne strane, zaista ne vidimo preku potrebu da se ide po svaku cenu na skuplju mehaničku tastaturu, pošto ovakvi modeli sasvim lepo završavaju posao. Sa druge strane, pojavljuje se sve više ovakvih modela i postaje pomalo teško ispratiti sve moguće varijante, kombinacije, direktno ih uporediti ili steći jasnu predstavu da li je bolji Kailh ili Outemu i slično.

 

To nas dovodi do drugog problema, koji nije toliko vezan za samu tastaturu. U ovom trenutku nam nije poznata precizna cena, a u ovoj kategoriji, od nje dosta zavisi kako bi se mogla napraviti adekvatna relacija prema konkurentskim modelima. Takođe, jedno je kalkulisati sa velikom, a sasvim drugo sa malom razlikom u ceni na umu, pa preostaje da vidimo koliko će ova tastatura koštati na našem tržištu. XPG Infarex K20 je veoma dobra tastatura, tu nema nikakve dileme. Možemo je bez dileme preporučiti svakome kome je potrebna pristupačnija alternativa mehaničkim tastaturama baziranim na Cherry MX svičevima.

Opet, ne možemo reći da je tastatura na našem testu naročito raskošna. Ona to verovatno i ne treba biti, ali bismo svakako voleli neki USB port ili dodatnu kontrolu, programabilni makro taster ili nešto slično. Takođe, treba imati u vidu pominjani raspored osvetljenja, koji se neće svakome dopasti. Ali to i nije cilj ove tastature – ona i ne treba da se dopadne svakome, već da svakome bude razumna alternativa. Tako će bez sumnja dopreti do velikog broja potencijalnih korisnika. Slutimo da će Adata u toj misiji i uspeti.


Prednosti

- Pristupačna tastatura sa (očekujemo) dobrim odnosom uloženog i dobijenog
- Solidni prekidači i osećaj u kucanju
- Mogućnosti individualizacije i pozadinsko osvetljenje


Nedostaci

- Nemogućnost da cela tastatura svetli istom bojom
- (Uslovno) Cena u trenutku testiranja nepoznata


Cena: oko 58-75 dolara (u inostranstvu)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master CK550 mehanička gejming tastatura (Video)

Test: Logitech G305

10404
10405
10406
10407
10408
10409