Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer XB253Q GX (Video)

16.03.2021 11:19 | 0 Multimedija
Test: Acer XB253Q GX (Video)

Acer XB253Q GX gaming monitor je jedan od modela nove generacije koji po razumnoj ceni nudi puno toga - 240Hz, odziv od 0.5ms, HDR podršku i G-Sync i Freesync kompatibilnost. Kako zapravo radi u praksi, pogledajte u našoj recenziji.

Početak svake godine je uvek relativno spor period u IT industriji, kada ne viđamo baš puno noviteta. Tada se obično prazne lageri onoga što nije prodato tokom praznika, pa mahom tek od drugog kvartala počnu da se dešavaju neke zanimljivije stvari i na test u većem broju pristižu neki novi uređaji.
 
 
No, zbog svega što se dešavalo prethodne godine, velike potražnje, ali i nekih drugih faktora, 2021. je jedna netipična godina u kojoj mnoga pravila više ne važe, a izbor i dostupnost uređaja su vrlo ograničeni.
 
Ako već imate dobar gaming računar ili imate sreće - tačnije puno sreće, da ugrabite neku dobru grafičku kartu u svom ovom ludilu, trebaće vam i dobar gaming monitor, a njihov izbor je u ovom trenutku čini se i bolji nego izbor samih kartica.
 
Na našem testu se ovog puta našao jedan novitet iz Acera u vidu XB253Q GX, modela koji donosi osvežavanje od 240Hz, odziv od 0.5ms, G-Sync kompatibilnost i HDR podršku - dovoljno bogat skup funkcija da bude zanimljiv onima koji su u potrazi za modernim gaming monitorom, a što je najbolje, uz cenu od 39.990 dinara, odnosno nešto ispod 340€. Zvuči kao baš dobar odnos cene i mogućnosti, a kako to zapravo radi u praksi, proverili smo u višednevnom igranju na ovom monitoru, pa evo naših utisaka.

Karakteristike i performanse

Dizajn ovog modela je u tipičnom Acer maniru - moderan, ali ne i preteran. Monitor pripada Acerovoj Predator seriji gaming uređaja, što je očito po logotipu na sredini donje ivice, kao i na znaku na dnu postolja i vrhu nosača panela. Ove tri stvari su, uz samo postolje, ujedno i jedino što asocira na gaming, jer je ostatak monitora relativno neutralnog izgleda, što svakako pozdravljamo, jer nema potrebe da vam monitor bode oči i odvlači pažnju tokom igranja.
 
acy1s.jpg
 
Postolje je izvedeno u vidu tri metalne nožice koje uz umereno zauzeće prostora na stolu pružaju odličnu stabilnost, a zadnja noga je dovoljno kratka da je monitor moguće odmaći vrlo blizu zadnje ivice stola. Inače, postolje omogućuje podešavanje visine u opsegu od 11.5cm, rotaciju levo i desno za po 20 stepeni, nagib od 5 stepeni ka dole i 25 ka gore, kao i pivot panela u oba smera za po 90 stepeni, što će dobro doći ako kao mi volite da odigrate neki dobar fliper s vremena na vreme.
 
Sa izuzetkom otvora za ventilaciju na poleđini i teksturom četkanog metala, ostatak je relativno jednostavan, a isto važi i za prednju površinu, na kojoj je uz vrlo tanke okvire sa gornje i bočnih strana primetan samo donji u nekoj tamno sivoj varijanti sa specifičnom teksturom u vidu vodoravnih linija.
 
Na dnu zadnjeg dela se očekivano nalazi sekcija sa konektorima u kojima se pored onog za naponski kabl nalaze i dva HDMI 2.0 i jedan DisplayPort 1.4 i 3.5mm izlaz za slušalice. Kad pominjemo slušalice, pomenućemo i da monitor poseduje i ugrađene zvučnike od 2x2W koji su upotrebljivi ako baš nemate neko bolje rešenje pri ruci.
 
acy2s.jpg
 
Sekciju sa konektorima zaokružuje i USB hub sa jednim USB 3.0 portom za vezu sa računarom i dva porta za povezivanje dodatnih uređaja, a na levom boku monitora su izdvojena još dva USB 3.0 porta za lakše povezivanje USB diskova i drugih priručnih uređaja. Vredi pomenuti i da se pri dnu postolja nalazi i prorez za sprovođenje kablova.
 
Za kontrolu menija, Acer se na ovom modelu odlučio za hibridni sistem sa mini joystickom i četiri dodatna tastera uključujući i onaj za uključivanje monitora, a koji se nalaze iza donje leve ivice monitora. U većini slučajeva ćete sve moći da obavite mini joystickom zahvaljujući preglednom meniju, dok tri dodatna tastera služe kako za prečice, tako i za pristup nekim dodatnim stavkama poput npr. menija za informacije u kome se nalazi opcija za resetovanje svih podešavanja, što nije baš jasno na prvi pogled.
 
Kad smo kod menija, u njemu ćete pronaći uobičajena podešavanja, kao i vrlo detaljne opcije za kontrolu pojedinačnih kanala boje, kao i specifične gaming opcije koje su bitne s obzirom na namenu ovog modela. Među njima, tu je black boost za podizanje nivoa crne, za koji bi neki verovatno rekli da nije ni potreban na IPS panelu, kao i prikaz nišana i trenutnog osvežavanja. 
 
acy3w.jpg
 
Tu je i Ultra-Low latency mod koji je izgleda aktivan stalno, čak i kada je opcija zasivljena u slučaju korišćenja varijabilnog osvežavanja, a koji input lag snižava na vrlo dobrih 11.5ms.
Kad pominjemo varijabilno osvežavanje, ono je podržano u opsegu od 50 do 240Hz, a pored VESA standarda, odnosno AMD Freesynca, XB253Q GX je i zvanično G-Sync kompatibilan.
 
Ovaj monitor definitivno pripada poslednjoj generaciji IPS gaming modela, pa se pored osvežavanja od 240Hz hvali i odzivom od svega 0.5ms. Ovako nizak odziv jeste dostižan, ali samo uz upotrebu VRB opcije koja zapravo aktivira strobovanje pozadinskog osvetljenja. Ova opcija ima nekoliko nivoa, pri čemu normal daje praktično perfektan odziv uz nešto tamniju sliku u odnosu na rad bez VRB-a, dok Extreme pored još tamnije slike uzrokuje i primetan ghosting, odnosno overshoot, uz skoro neprimetan dobitak po pitanju odziva. VRB opcija nije dostupna na maksimalnom osvežavanju, već samo do 120Hz, a onemogućuje i istovremeno korišćenje varijabilnog osvežavanja, pa sumnjamo da će se puno korisnika odlučiti da je koristi, osim u nekim specifičnim slučajevima.
 
acy4s.jpg
 
Bez aktivnog VRB-a i sa aktivnim G-Syncom, odziv je dosta viši, realno oko 2-3ms na maksimalnom osvežavanju, što je i dalje dosta dobro, mada ne i najbolje što smo imali prilike da vidimo od poslednje generacije IPS panela. U meniju je dostupno i Overdrive podešavanje koje na Off i Normal pruža slične rezultate, možda čak i najbolje na Off, dok je Extreme opcija potpuno promašena i pokazuje vidne artifakte iza objekata koji se kreću. Zanimljivo, overdrive opcija je nedostupna ukoliko koristite varijabilno osvežavanje, jer u tom slučaju monitor overdrive podešava u hodu zavisno od trenutnog osvežavanja i možemo reći da to radi prilično dobro, s obzirom da je iskustvo u brzim esports igrama bilo vrlo dobro.
 
Ono što takođe doprinosi odličnom utisku u igrama i što ćete primetiti već na prvi pogled je i kontrast, koji na ovom modelu iznosi za jedan IPS sjajnih 1325:1, uz nivo crne od tipičnih i rekli bismo za gaming sasvim podnošljivih 0.3 nita i maksimalno osvetljenje od blizu 400 nita. Monitor poseduje i ACM mod za dinamičku kontrolu kontrasta koji kontrast podiže na nešto preko 4000:1, ali uz relativno spore promene koje ga čine upitno upotrebljivim. U svakom slučaju, visok prirodni kontrast, kao i vrlo dobro mapiranje čini da igre izgledaju odlično, čak i one koje ne podržavaju HDR, a monitor inače ima i HDR podršku, istina za bazični HDR400 standard, pa ne očekujte baš pravo HDR iskustvo i nešto više od jednostavno dobrog SDR prikaza. Prave HDR modele očekujemo ove godine, sa mini-LED osvetljenjima i ne tako mini cenama, pa kao i uvek važi pravilo koliko para, toliko i muzike, odnosno grafike.
 
acy5s.jpg
 
Ipak, modeli od 400 nita trenutno pružaju verovatno najbolji odnos cene i kvaliteta prikaza kada je PC gaming u pitanju, pa ne treba misliti da propuštate puno toga. Svetao prikaz sa zasićenim bojama je ono što vizuelno izgleda dobro u igrama, a Acer XB253Q GX upravo to i nudi, ni manje ni više.
 
U slučaju ovog panela, prikaz boja je osmobitni, bez pokušaja da se dostigne nešto više, pa paleta boja koju je on u stanju da prikaže pokriva oko 76.1% DCI-P3 spektra, što je zapravo vrlo dobro za jedan ne-desetobitni panel.
 
Preciznost prikaza boja naravno nije bila fokus, već je akcenat bio na atraktivnosti, pa je u skladu sa tim i najprecizniji mod imao Delta E odstupanje od korektnih 3.7. Šteta je što nedostaje npr. sRGB mod, jer bi to ovaj model učinilo dobrim izborom za one koji žele i gaming i rad na grafičkim sadržajima, ali ovako kako je, graphics mod deluje kao najbolji izbor jer nudi maksimalnu svetlinu i kontrast uz praktično najbolju preciznost prikaza. Prijatno iznenađenje je i vrlo dobra uniformnost osvetljenja, bez probijanja po ivicama, ali naravno uz neizbežni IPS glow.

Zaključak

Ukupan utisak o ovom modelu je da za svoju cenu od ispod 340e pruža zaista puno. Vrlo dobar kvalitet prikaza, optimalna dijagonala za gaming, kao i rezolucija koja u uslovima nestašice grafičkih karti omogućuje da i sa nekom slabijom grafikom iskoristite prednosti visokog osvežavanja, dok će vam neka iole bolja omogućiti i da maksimalno iskoristite 240Hz i uživate u vrlo dobrom odzivu u igrama.
 
 
Acer XB253Q GX pruža vrlo upotrebljiv set karakteristika po razumnoj ceni, pa ako želite pravi gaming monitor, a ne biste baš da potrošite puno para, svakako obratite pažnju na ovaj model.

Test: Aorus FI127Q-X (Video)

Test: LG 27GN600 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309