Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer T231H - multitač monitor

30.04.2012 08:02 | 1 Multimedija
Test: Acer T231H - multitač monitor

Benchmark je ovoga puta za vas spremio nešto drugačije od standardnih testova monitora - testirali smo monitor sa ekranom osetljivim na dodir. Dobar broj popularnih uređaja sa kojima danas interaktujemo su bazirani na osetljivosti na dodir - smartfoni, tableti, muzički plejeri, itd, ali šta je sa monitorima? Na testu nam se našao Acer T231H - monitor sa multitač mogućnostima. Radi se o TN modelu sa dijagonalom ekrana od 23 inča, FullHD rezolucijom, 2ms vremenom odziva, 300 cd/m2 osvetljenošću i 1000:1 statičnom kontrastu. Što se tiče konekcija, on poseduje VGA, HDMI i DVI ulaze, i Audio ulaz za ugrađene zvučnike. Kako se ovaj model pokazao na testu i ima li smisla kupovati tačskrin monitor - više u tekstu koji sledi

Dragoljub Radovanović

Uređaji sa ekranima osetljivim na dodir nas svakodnevno okružuju - verovatno i sami posedujete smartfon ili tablet, ili možda iPod Touch plejer za muziku i aplikacije. Takva tehnologija je danas jednostavno popularna i dosta ljudi voli da na ovaj način interaktuje sa svojim uređajima - možemo reći da je pipkanje in. Sve je to u redu, ali šta je sa monitorima? Uređaji koji su zamišljeni da nam isporuče sliku sa naših grafičkih kartica, ili možda nekog drugog spoljašnjeg uređaja - da li je njima potreban ekran osetljiv na dodir, koji ćemo pipkati umesto da koristimo miš ili tastaturu?Neka generalna ideja je da korisnik u budućnosti bude oslobođen od viška periferija, od nepotrebnih fizičkih dugmića - ili ono što je bitnije, miša i tastature. Teško je reći da li će se tako nešto desiti, ali iz našem mišljenju i mišljenju drugih - pomenute periferije verovatno neće izumreti u skorije vreme, mada All in One računara je sve više. Bilo kako bilo, ekran na dodir, bilo kog tipa, za sad ostaje samo alternativa i ništa više - ostaje da se vidi kako će se stvari dalje razvijati.

Da pređemo na stvar, pogledajmo šta smo to spremili za vas ovoga puta. Reč je o multitač modelu monitora od tajvanske kompanije Acer - model T231H. Šta razlikuje ovaj model od drugih monitora je upravo njegov ekran osetljiv na dodir, koji prepoznaje komande preko više od jednog prsta (tačnije ukupno u dve tačke) - što ga čini multitač monitorom. Njegova dijagonala panela je 23 inča i radi se o Twisted Nematic (TN) tipu, koji poseduje rezoluciju ekrana od 1920 x 1080 piksela (16:9 aspekt). Citirana maksimalna osvetljenost kod ovog modela je 300 cd/m2, tako da nudi dosta svetlu sliku, a citirani statični kontrast od 1000:1 je solidan za ovaj tip panela. Dobra stvar kod njega, iako svakako nije predviđen kao gejming monitor, vreme odziva od 2ms ga može svrstati u odzivnije gejming modele.


Acer T231H multitouch


Konekcije koje su prisutne na ovom modelu nude raznovrsnost povezivanja sa vašim računarom - tu su VGA i DVI ulazi, ali i HDMI ulaz, koji vam omogućava da prikačite čak i neki drugi spoljašnji uređaj - što je svakako dobra stvar. On poseduje i Audio ulaz, tako da su prisutni i skriveni zvučnici, od kojih zaista ne možete da očekujete neku preteranu glasnoću ili kvalitet zvuka. Pogledajte nešto detaljnije specifikacije u slici ispod.Dizajn

Pošto smo navikli da monitori koje testiramo imaju svoje postolje koje kačimo na panel monitora, pri otpakivanju, na trenutak smo se začudili što isto nismo zatekli u kutiji nakon izvlačenja monitora. Tek nakon skidanja zaštitne kese sa ekrana, nakon bliže inspekcije uvideli smo da su njegovo postolje zapravo dve providne plastične nožice i pozadi jedna veća "noga" na koju se panel oslanja. Dizajn mu je svakako drugačiji od onog što smo navikli, tako da nam je u početku bio čudan dok je stajao na našem stolu. Ivice oko ekrana izrađene su od glossy crne plastike, tako da će svakako privlačiti nepoželjne otiske - naravno, pod uslovom da imate potrebu da često menjate položaj monitora.


Acer T231H multitouch design


Pošto se radi o monitoru osetljivom na dodir, on mora imati nekakvo zaštitno staklo, što se može smatrati manom ovog modela, jer čini monitor veoma reflektivnim, čak i više od standardnih Glossy tipova ekrana. Takođe, ovo staklo se dosta masti, tako da vam savetujemo da držite krpicu pored ekrana - trebaće vam. Prednje nožice na sebi imaju gumu, tako da monitor ne klizi po stolu.Moramo priznati, ovakav pristup nudi jedan veoma stabilan monitor, nema ni traga klackanja, kao kod drugih monitora sa klasičnim postoljem. Opet, mana ovakvog pristupa je to da je monitor veoma malo odvojen od površine stola, tako da je veoma nizak. Srećom ovaj monitor ima tu zadnju nožicu koja olakšava stvari, i čini ovaj model ergonomskim, jer se može spustiti do neverovatnih 60 stepeni, tako da je tada monitor više u ležećem nego uspravnom položaju. Štelovanje nagiba monitora kada ga spuštate ka dole zahteva obe ruke, ali vraćanje nagiba ka uspravnom položaju je veoma lako i može biti odrađeno jednom rukom.

Na prednjoj strani monitora nemate nikakve dugmiće, jer su oni smešteni na njegovoj donje bočne ivice. Ovi dugmići su kvadratnog oblika, i ima ih pet komada. Dugme za uključivanje monitora je izdvojeno i smešteno sa desne bočne strane. Ono je povećih dimenzija, kvadratnog je oblika i svetli tamno plavom bojom dok je monitor uključen.

Što se tiče debljine monitora, ne možemo reći da je preterano tanak, i jednim delom više podseća na All in One računar, nego na monitor. Zadnja strana monitora nam se nije činila preterano kvalitetnom, verujemo da je korišćena ne baš kvalitetna plastika.
Konekcije koje ovaj model poseduje smeštene su podeljenje na zadnjoj strani i smeštene su u desnom i levom delu, a one uključuju:

- HDMI ulaz
- DVI ulaz
- VGA ulaz
- USB veza (zbog tačskrin mogućnosti)
- Ulaz za napajanje
- Audio ulaz

Kada smo po prvi put uključili monitor, bilo nam je čudno da njegove tačskrin mogućnosti ne funkcionišu, ali smo saznali da je ovo upravo zbog toga što nismo priključili USB kabl koji dolazi uz monitor. Dakle, ovaj USB kabl stalno mora biti priključen - u protivnom, monitor neće reagovati na dodir. Nije bilo potrebno da instaliramo drajvere, Windows 7 je sam prepoznao model i instalirao odgovarajuće.
 

Rezultati testiranja

Čak i pre vršenja kalibracije, kvalitetom slike Acer T231H modela smo bili veoma zadovoljni - možemo bez problema reći da je ovo jedan od boljih TN panela koje smo imali prilike da vidimo. Boje su bile živahne i tačne - kao što će naše merenje i potvrditi. Ovo je jedan od tačnijih modela koje smo imali da testiramo - ne samo da su deltaE vrednosti bile < 5 , već i Gamma vrednost je bila odlična (2.2 sa 0% odstupanja), a temperatura boja je odstupala samo 2% od idealne 6500K vrednosti. Prilično tačne vrednosti za standardno fabričko podešavanje. Ovaj model poseduje četiri režima slike:

- Standard (6598K)
- Movie (6585K)
- Graphics (6699K)
- Eco (6566K)
- User režim
Ono što smo zaključili iz testiranja ova četiri režima našim kolorimetrom, je to da je Standard režim zapravo najtačniji i nudi najbolji kvalitet slike. Citirani statični kontrast u ovim režimima se kretao od 944:1 do 979:1, što ispunjava obećani 1000:1 kontrast, koji često ne bude ispunjen kod drugih modela. Tačnost boja se kretala oko 1.5 deltaE za minimalnu vrednost i od 3.7 do 4.1 za maksimalnu, što je prilično dobar rezultat za prethodno nekalibrisan monitor. Dubina crne boje se kretala od 0.15 do 0.26 cd/m2, u zavisnosti od režima slike. Pogledajte nešto detaljnije rezultate testiranja u sledećim slikama i tabelama.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
77
Contrast
50
Režim slike
Standard

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
213
Black Point (cd/m2)
0.22
Temperatura boja
6598K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
958:1
Delta E prosek
1.5
Delta E maksimum
3.7 Movie

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
77
Contrast
56
Režim slike
Movie

 

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
216
Black Point (cd/m2)
0.22
Temperatura boja
6585K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
972:1
Delta E prosek
1.5
Delta E maksimum
3.8

 

Graphics

 

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
97
Contrast
60
Režim slike
Graphics

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
257
Black Point (cd/m2)
0.26
Temperatura boja
6699K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
979:1
Delta E prosek
1.8
Delta E maksimum
4.1

 

Eco

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
44
Contrast
50
Režim slike
Eco

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
141
Black Point (cd/m2)
0.15
Temperatura boja
6566K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
944:1
Delta E prosek
1.5
Delta E maksimum
3.7

 Kalibrisan rezultat

Kalibraciju smo vršili u User režimu i njom smo poboljšali vrednosti koje nisu bile idealne. Gamma vrednost smo uspeli da dovedemo na 2.2 sa 0% odstupanja, osvetljenje smo spustili na 121 cd/m2, a temperatura boja je sada bila još tačnija sa 6476K i 0% odstupanja. To nije sve, jer smo deltaE vrednosti uspeli da dovedemo na veoma nizak nivo, i odlične vrednosti za jedan TN monitor. Ovako niske vrednosti i tako dobru tačnost boja smo dobijali samo sa određenim IPS panelima, tako da je ovo zaista odličan TN panel. Dubinu crne boje smo takođe poboljšali i spustili na 0.13 cd/m2, što je solidna vrednost za ovakav tip panela. Nakon kalibracije i spuštanja osvetljenja, kod mnogih modela se dešava da dobijemo znatno manji kontrast u poređenju sa standardnim podešavanjima - ovde nije takav slučaj, jer smo kalibracijom zadržali taj visok kontrast od 939:1. Sve u svemu, kalibracija ovog modela je bila jako uspešna, i mi smo istom bili veoma zadovoljni.

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
40
Contrast
62
Režim slike
User Color, 95R, 89G, 85B

 

Acer T231H multitouch calibration

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
121
Black Point (cd/m2)
0.13
Temperatura boja
6476
Gamma
2.2
Contrast Ratio
939:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
0.8Stabilnost kontrasta

Stabilnost kontrasta na Acer T231H modelu nije bila idealna, ali svejedno solidna. Izuzev par vrednosti, kontrast je ostajao relativno stabilan, pri menjanju vrednosti osvetljenja, idući od 0 do 100. Maksimalno odstupanje kontrasta je bilo 37, što i nije toliko dobar rezultat u poređenju sa nekim drugim modelima koje smo imali prilike da testiramo.

 

OSD Brightness
Luminance
Blackpoint
Contrast
0
46
0.05
906:1
10
61
0.07
940:1
20
81
0.09
943:1
30
99
0.11
912:1
40
119
0.13
912:1
50
138
0.15
927:1
60
157
0.17
934:1
70
179
0.19
926:1
80
206
0.22
928:1
90
226
0.24
926:1
100
231
0.25
918:1

 

Tačskrin utisci u radu

Dolazimo i do ključne stvari kod ovog modela, a to je njegov ekran osetljiv na dodir. Koliko je on zapravo osetljiv? Možemo reći - poprilično, što nam se jako dopada. Ekran je toliko osetljiv da komanda može biti prepoznata i levitiranjem prsta na nekoliko milimetara od ekrana - dakle, nije ni potrebno ostvariti fizički dodir sa staklom. Naravno, svakako se preporučuje da se ostvari kontakt i pipka ekran - ovo pominjemo samo zbog isticanja koliko je ekran osetljiv. Kao što smo pomenuli ranije, da bi monitor bio prepoznat kao touch monitor, morate prethodno priključiti USB kabl koji dolazi uz njega, nakon čega će Windows automatski pronaći njegove drajvere.

Kakvo je iskustvo pri pipkanju stvari u Windows 7 operativnom sistemu, možda se pitate? Zapravo, ne toliko loše koliko smo mislili da će biti. Olakšavajuća okolnost koju Windows 7 ima je Flicks - zapravo gestovi koji vrše određene radnje. Radi se zapravo o prevlačenju prsta preko ekrana u određeno pravcu. Standardne akcije uključuju povlačenje gore i dole, Forward i Back dugme u browseru, Delete i Copy funkcije, kao i Undo i Paste. Kratak stisak prstom na nešto na ekranu zapravo simulira levi klik, dok duže zadržavanje prsta simulira desni klik na mišu.Acer nam takođe nudi svoj softver za touch screen, nazvan Acer Touch Portal Express. Njega možete naći na cd-u koji dolazi uz monitor, ili ga možete preuzeti sa Acer-ovog sajta. Nakon instalacije, na vašem desktopu ćete dobiti mali prozorčić, koji kada kliknete prelazi u zaseban ekran, koji nudi neke touch opcije. Tu je blokče u kojem možete hvatati beleške ili crtati, časovnik sa datumom i danom u nedelji, kao i Accuweather widget za vremensku prognozu.
U opcijama možete dodati još jednu stvar nazvanu Friends, a to je zapravo integracija sa Flickr-om i Facebook-om, koja će izbaciti vaše prijatelje na glavni ekran Touch Portal-a. Pomalo loša stvar kod ovoga je što se kontakti otvaraju u Internet Explorer-u, a nismo videli opciju gde se to može promeniti. Touch Portal je zanimljiva opcija koju je Acer ponudio - ali opet, ništa spektakularno.

Kakvo je zapravo iskustvo pri korišćenju touch monitora u Windows 7 operativnom sistemu - solidno, ali iako on poseduje Touch mogućnosti, ovaj sistem generalno nije stvoren za tako nešto. Naravno - nismo mogli da propustimo priliku da vidimo kako će se ovaj monitor ponašati u Windows 8 okruženju. Ukratko, Windows 8 je sistem u kome touchscreen monitor počinje da ima smisla - on je itekako okrenut uređajima sa ekranom osetljivim na dodir. Da li autor lično razmatrao kupovinu ovog monitora za korišćenje u Windows 7 operativnom sistemu - verovatno ne, ali Windows 8 je potpuno druga priča. Ovde tačskrin monitor dolazi do potpunog izražaja i nama se jako dopalo iskustvo koje smo imali u radu. Zamislite da imate 23-inčni tablet - toliko je dobro.


Acer T231H multitouch Windows 8


Ceo Windows 8 sa svojim Metro interfejsom počinje da dobija smisao na touch monitoru - jednostavno je mnogo drugačije u poređenju sa korišćenjem miša. Skrolovanje i ostale radnje su bile izvršene sa maksimalnom glatkoćom, što nam je dalo uvid kako će sve to izgledati sa Windows 8 tabletima. Izgleda da će Microsoft biti dobar konkurent Android-u i iOS-u u ovom segmentu - što je veća konkurencija, to je bolje po nas kao korisnike.Surfovanje internetom je takođe dosta drugačije iskustvo. Ovde se možemo kretati napred nazad između stranica povlačenjem prsta levo ili desno po ekranu, spuštanjem menija iz vrha ekrana za otvorene tabove, pa čak i koristiti pinch to zoom opciju, na kakvu smo navikli na tabletima, koja ovde funkcioniše veoma dobro.

Malo smo igrali i Cut The Rope igru, koju smo preuzeli besplatno sa Microsoft Store-a. Iskustvom igranja smo bili jako zadovoljni, zahvaljući veoma dobrom odzivu i preciznošću ekrana.Isprobali smo još par aplikacija, kao što je AccuWeather, People i Stock, itd - sve to izgleda odlično na monitoru sa ovakvim kvalitetom ekrana i pri ovoj dijagonali.


Ipak, nije sve savršeno. Iako je ostavljeno malo crnog prostora sa svih strana oko prikazane slike, taj prostor je mogao biti veći. Gestovi koji zahtevaju povlaćenje sa strane nisu uvek bili izvršavani i prepoznati, jer je potrebno postaviti prst skroz uz ivicu ekrana i povući ka levo ili desno. U našem slučaju to nije bilo toliko strašno, ali ljudi sa debljim prstima mogu imati veći problem sa izvršavanjem ovakvih gestova. Sve u svemu, Windows 8 iskustvo na ovom monitoru nam se jako dopalo, i to je mesto gde ovaj model zaista dobija svoju pravu svrhu. Imamo još nekoliko fotografija u radu, koje možete naći u Galeriji.

Uglovi gledanja, lag

Kao i kod svakog TN panela, uglovi gledanja svakako nisu toliko dobri kao kod IPS tehnologije. Horizontalni uglovi, tačnije, kada posmatramo monitor sa leve i desne strane i nisu toliko loši, mada postoji blaga promena u nijansama boja (color shift), dok su vertikalni uglovi, kada posmatramo monitor odozgo i odozdo, bili loši. Kada smo gledali monitor odozgo, slika je postala jako svetla i isprana, dok je gledanje odozdo pružilo veoma zatamnjenu sliku.


 


PixPerAn

Kao što smo pomenuli, monitor sa ekranom osetljivim na dodir se i ne može smatrati baš gejming monitorom, ali odziv od 2ms, model Acer T231H svakako stavlja u tu kategoriju. Tačno se primećuje ta razlika u poređenju sa monitorima od 5ms pa naviše, a PixPerAn program i fotoaparat nam pomaže da tu razliku lakše uočimo. Naravno, 2ms vam ne garantuje potpunu eliminaciju ghostinga, ali je on znatno umanjen. Ovo su ipak kontrolisani uslovi za primećivanje duhova u slici, dok se pri realnom igranju neke igre oni zaista ne primećuju - barem mi ih nismo primetili na ovih 2ms odziva. Najbolji i najgori slučaj uhvaćen fotoaparatom možete videti ispod.
 Input lag

Input lag, ili ulazno kašnjenje prevedeno na naš jezik je imalo odlične vrednosti. Ako se ipak ovaj model nekim slučajem nađe u rukama osetljivog gejmera, verujemo da bi on bio zadovoljan ovim vrednostima. Izmereni input lag u poređenju sa CRT monitorom, kretao se između 0ms, 16ms i 17ms - prilično dobre vrednosti sa monitor koji nije namenjen za gejming.
 Semplovi, osvetljenje

 


Uniformnost osvetljenja

Kako bi testirali uniformnost osvetljenja, postavili smo crnu pozadinu na ekran, a zatim proporcionalno povećavali nivo osvetljenosti iz menija monitora. Prva fotografija koja se nalazi ispod je napravljena na vrednosti od 0 Brigthness-a, druga na vrednosti od 50 i treća na vrednosti od 100. Uniformnost kod Acer T231H nije bila preterano dobra - pomalo i očekivano od TN tipa panela. Čak i pri najmanjem osvetljenju, celom dužinom donje ivice, primetno je probijanje pozadinskog osvetljenja. Kada povećamo osvetljenje na 50%, može se primetiti probijanje u gornjem levom i desnom ćošku, dok se postavljanjem na 100% osvetljenja, jasno primećuju žućkasti oblaci sa leve i desne strane ekrana. Gornja ivica ih takođe poseduje, ali u znatno manjoj meri. Uniformnošću i probijanjem osvetljenja na ovom modelu nismo bili nikako zadovoljni.
Zaključak

Posle druženja sa ovim modelom monitora, generalno smo bili zadovoljni onim što smo videli. Pre svega, kod modela Acer T231H dobijate zanimljiv i ergonomičan dizajn, sa kakvim se verovatno niste ranije sreli. Ovaj 23-inčni model sa FullHD rezolucijom, glavni akcenat ipak stavlja na svoje multitač mogućnosti, koje iz našeg iskustva funkcionišu dosta dobro. Korišćenje Touch monitora u Windows 7 operativnom sistemu pruža solidno iskustvo, ali mesto gde ovaj monitor sija je definitivno Windows 8. Po nama, tu leži glavni razlog kupovine ovog modela. Odlična stvar kod ovog modela je što je njegov ekran ima odličan odziv na komande dodirom i prilično je osetljiv. Mada, ekran osetljiv na dodir povlači i neke negativne stvari. Pre svega, staklo koje ovaj model poseduje je dosta reflektivno i brzo se masti. Takođe, debljina i težina monitora je dosta veća u poređenju sa klasičnim TFT monitorima ove dijagonale, i leži dosta nisko na stolu.
 Sa druge strane, kada pogledamo stvari koje nisu vezane za tačskrin - situacija je opet dobra. Reč je modelu sa TN panelom koji pruža veoma kvalitetnu sliku. Tačnost boja i ostali parametri su veoma dobri, čak i bez kalibracije na standardnim podešavanjima, tako da smo bili veoma zadovoljni po ovom pitanju. Veoma je stabilan i njegov ugao se može promeniti do čak 60 stepeni, tako da je prilično ergonomičan. Poseduje dobar odziv od 2ms i dosta nizak input lag, što ga čini dobrim za gejming. Tu su opet neke loše strane ovog monitora, kao što su loši uglovi gledanja usled TN panela, i probijanje pozadinskog osvetljenja. Kada saberemo i oduzmemo dobre i loše strane ovog modela - on je daleko od savršenstva, ali po nama, on nam se svejedno čini dosta zanimljivim. Ako ste u potrazi za monitorom sa ekranom osetljivim na dodir i dobrim kvalitetom slike, ali ne tražite savršenstvo - svakako obratite pažnju na ovaj model....


Prednosti

- Tačnost i osetljivost ekrana na dodir
- Ergonomičan dizajn (60 stepeni nagib) i stabilnost
- Dobra konektivnost
- Veoma kvalitetna i tačna slika bez kalibracije
- Dobar odziv i nizak input lag
- Odličan za Windows 8 okruženje


Mane

- Stoji nisko na stolu
- Debeo i težak
- Ekran je dosta reflektivan usled zaštitnog stakla
- Probijanje pozadinskog osvetljenja

- Loši uglovi gledanja usled TN panela

Cena: oko 240 evra

Uređaj na test ustupio ComTrade

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Viewsonic VX2336s IPS

Test: Asus VG23A 3D

10304
10305
10306
10307
10308
10309