Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Swift 7 (Video)

01.02.2019 17:03 | 0 Mobile

Neverovatno lagan i tanak notebook ili tačnije rečeno “ultrabook”! Ne znam kako bi drugačije započeli ovaj tekst nego prvim utiskom i impresijama koje su se provlačile čitavim testom, zaista nesvakidašnjeg primerka ovog ultra prenosnog PC notebook računara. U pitanju je Aces Swift 7, namenjen korisnicima koji tragaju za nepodnošljivom lakoćom kretanja i korišćenja računara u pokretu. Bolji primerak koji reprezentuje klasu ultra prenosnih PC uređaja, skoro i da ne možomo zamisliti.

 

Impresija lakoćom pokreta i neverovatno tankim profilom Swift 7 "ubook-a" je prisutna non-stop i nema trenutka sa ovim računarom, a da niste impresionirani onim što vidite i dodirujete. Zaista nam nije jasno gde su sve te performanse spakovane u tanko aluminijumsko kućište čiji profil meri tek 8.98mm i to sa ekranom!

Sve je počelo gotovo idilično, znate... onaj prvi utisak prilikom upoznavanja je jako bitan, a Swift 7 ima itekako moćan nastup. Pakovanje je u obliku crne kutije u koju su spakovane posebne pregrade za jednu elegantnu crnu kožnu mapu - tanku torbicu za nošenje Swift 7 računara. Tu je i prateći USB 3.1 tip-C razdelnik portova, pošto zbog ekstremno tanke siluete tela uređaja je mesta bilo isključivo za minijaturne USB-C priključke i ništa više. Računar se čak i puni preko konektora koji ima USB-C oblik.

Svakako najvažniji deo pakovanja je Swift 7 računar, koji svojom crnom pojavom ne nagoveštava koliko je zapravo tanak. Tek pokret rukom i hvatanje tela odaju prvi osećaj ledeno hladnog prisustva tankog aluminijumskog kućišta koje je u potpunosti izrađeno od pomenutog metala. Kruta i tanka šasija vam dozvoljavaju bezbrižno rukovanje, bez bojazni da ćete “povrediti” krhko telo ovog nestvarno tankog računara. Toliko je tanak zazor između tela i dela sa ekranom da ga morate napipati ivicom nokta kako bi ga otvorili.

Kada ste to već učinili pred vama je potpuno crna pojava aluminijumskog dela gde se nalazi tastatura kao i gornje staklaste površine ekrana koji je oivičen jednom tankom elegantnom alu lajsnom darujući uređaju onu poželjnu dozu elegancije, čime se zapravo ovaj uređaj preporučuje mahom konzervativnim, poslovnim korisnicima koji puno putuju i čiji poziv podrazumeva rad u pokretu.

Šarke koje povezuju bazu i ekran su na uobičajenim pozicijma i deluju prilično izdržljivo dajući neophodnu čvrstinu poziciji ekrana. Kućište ekrana kada ga gledate sa strane, deluje tanko poput malo deblje hartije. U pitanju je ekran osetljiv na komande dodira dijagonale 14”, izrađen je u IPS tehnologiji koja garantuje oštru sliku prepunu fino zasićenih boja i odličnih uglova pod kojim možete pratiti prikaz sadržaja. Ekran poseduje prilično reflektivan staklasti sloj koji je zapravo zaštita u vidu Corning Gorilla Glass NBT, isti onakav kakav poseduju mobilni telefoni i pojedini tablet uređaji. Time je još jednom istaknuta njegova izrazito mobilna suština upotrebe jer je dodatnim slojem ekran zaštićen od ogrebotina i ostalih oblika oštećenja tokom svakodenvne upotrebe.

Corning Gorilla Glass NBT je posebna verzija staklastog zaštitnog filtera koji je razvijen specijalno za notebook računare. Obzirom da je komunikacija sa mobilnim uređajima putem dodira ekrana postala glavni način interakcije između korisnika i uređaja, značajno se povećava i verovatnoća oštećenja ekrana. Upravo je zadatak Corning Gorilla Glass NBT filtera da dodatno učini staklo otpornijim na ogrebotine i brazde kako bi uređaj što duže ostao u skoro fabričkom stanju.

 

Ekran podržava Full HD 1080p rezoluciju, prikazujući veoma oštru i kristalno bistru sliku tako da nećete imati problem sa prepoznavanjem čak i sitnih sadržaja na visokoj rezoluciji i ograničenoj površini 14” velikog ekrana. Bez obzira da li popunjavate sitna polja Excel tabele ili gledate neki Full HD film – kvalitet prikaza na ekranu je jednom rečju besprekoran. Naravno, preporučujemo uvećanje od 125% kako bi postigli odgovarajući komfor tokom korišćenja i dodirivanja ikona na ekranu. Pomenuti staklasti filter ekrana dodatno poboljšava kontrast, definiciju detalja i posebno utiče na živopisni prikaz boja dajući im toplije i za oko prijatnije tonove.

 

 Jednom rečju ekran je perfektan, osim jedne "male" sitnice koja se tiče velike refleksije prilikom upotrebe na otvorenom prostoru sa velikom količinom dnevnog svetla. Ukoliko vam smeta refleksija moraće te potražiti neki zamračeni kutak, poputi jednu kafu i završiti neodložan posao predahom u kafiću. A, tamo ćete ponovo biti u centru pažnje znatiželjih pogleda zbog neverovatno tankog računara skoro nestvarne siluete – garantujemo! I još nešto, ekran je moguće otvoriti pod uglom od 1800 što je odlično u slučajevima kada treba pokazati i zajednički uraditi neki poslić na računaru uz učešće više saradnika.

Zanimljiv detalj je da su web kamera, stereo mikrofon i senzori smešteni u donjem delu ekrana ispod IPS matrice u delu lajsne ispod Acer logoa. 

Acer Swift 7 - karakteristike

Baza uređaja na kome je smeštena tastatura, karakteristična je po velikom metalnom delu gde možete odmarati donji deo šake dok kucate, a između kojih je smešten komforni “touchpad” sa odlično kalibrisanim osećajem za dodir, tako da komandovanje računarom uopšte ne zahteva upotrebu miša, bar ne u većini slučajeva dok ga koristite u pokretu.

Tastatura je jednako dobra. Koristi tzv. "chiclet" tip tastera koji izviru iz aluminijumske baze. Acer nas je već navikao da na boljim modelima laptop i notebook proizvoda očekujemo prilično dobru tastauru. Tasteri su veliki, prijatne površine sa izrazito plitkim hodom, ali i jasnim otporom povratne sile prilikom aktiviranja mehanizma pojedinačnog tastera. Otuda će te bez problema kuckati, suptilno i brzo kako se to i očekuje na ovako tankom prenosnom računaru. Osećaj pod prstima je sasvim dobar imajući u vidu ograničenja zbog ultramobilne i tanke prirode računara. Sama površina tastera je izrađena od matirane plastike pa zaboravite grickanje masnih peciva i bureka u žurbi dok radite, jer će masnoća ostaviti vidne tragove na prefinjenoj površini Swift 7 ultrabooka. Ako vam je za utehu, površina baze i tastature se lako čisti i gotovo trenutno dovodi u prvobitno stanje.

Slično je i sa pomenutim "touchpad-om" koji će zbog velike površine često biti meta prljanja i masnica. Ali potez mikrofiber krpom sve rešava i vraća računar trenutno u fabrički izgled. Primećujemo da je "touchpad" takođe oivičen jednom tankom metalnom lajsnom koja se sa onom na ekranu, odlično upotpunjuje, razbijajući mračno crnu monotoniju pojave ovog ultrabooka.

Na levom delu proširenja pored tastature se smestio čitač otiska prstiju, još jedan detalj koji pokazuje da su u Acer-u itekako ciljali poslovnog korisnika, nudeći mu dodatni element sigurnosti. Čitač otiska ćete aktivirati iz Windows 10 sistemskog okruženja na nivou definisanja lozinke korisničkog naloga bez potrebe za dodatnim softverom.

Deo čistine u delu prostora iznad tastature ka ekranu, osim brisane metalne čistine sadrži u desnom delu Dolby audio logo navodeći vas na zaključak da zvuk nije zapostavljen insistiranjem na neverovatnoj silueti uređaja. Zvučnici se nalaze na donjoj strani i postavljeni su bliže spoljnoj ivici tanke baze sa stranicama koje se podvlače pod telo kućišta, dajući vam utisak da je računar još tanji nego što jeste. Uglavnom, zvučnici su predstavljeni sićušnim elipsoidnim mrežastim otvorima i zvuk koji dopire je na nivou očekivanog. Zadovoljiće tek osnovne potrebe slušanja pratećeg audio sadržaja. Ukoliko insistirate na kvalitetnijem zvuku obavezni su zasebni zvučnici ili slušalice.

Inače, pomenuta površina ispod ekrana na samoj bazi je deo računara koji se najviše greje jer pod poklopcem krije bateriju i delove mehanizma za hlađenje procesora u vidu toplotnih cevi za transport generisane toplote. Dobro je što je dislociran od samih prstiju i korena šake, tako da nećete imati osećaj nelaogdne vrućine pod prstima. Uostalom to i nije moguće obzirom da je računar tokom rada tek mlak, praktično na nivou telesne temperature 36-37 stepeni. Tek u situacijama opterećenja i maksimalnog naprezanja hardvera, pomenuta površina dostiže maksimalnih 47 stepeni, dok deo šasije koji se nalazi “pod rukama” ne prelazi 37. podeok.

Na delu iznad opisanog prostora u vidu jednog uzdignutog dela koji liči na proširenu lajsnu koja se pruža čitavom širinom uređaja nalazi se utisnut Swift logo i desno od njega minijaturna LED signalizacija aktivnosti baterije i uređaja. Da bi dizajn uređaja ostao “čist” i oslobođen suvišnih detalja, “power” taster se preselio na desnu bočnu ivicu računara i dobio je minimalne dimenzije poput onih na mobilnim telefonima. Sa leve bočne stranice se nalaze dva pomenuta USB-C konektora jedan za punjač i drugi za razdelnik portova i jedna 3.5mm “banana” za slušalice. To je sve što ćete zateći na samom kućištu ultrabook-a. U tom pogledu je sličniji mobilnim telefonima nego laptop računarima :)
 

Donji deo je izrađen od jednodelnog metalnog poklopca, bez predviđenih depoa za naknadno proširenje uređaja. Pričvršćen je torx zavrtnjima i jedini detalji su minijaturni otvori za zvučnike i četri gumene nogice koje daju kontakt sa podlogom i sprečavaju proklizavanje uređaja na glatkim površinama što je izgledna nuspojava usled male težine uređaja od jedva jednog kilograma.

Acer Swift 7 - ugrađeni hardware

Kada “zagrebemo” ispod površine ovog lepotana, pravo je iznenađenje šta su sve od aktuelnog hardvera inženjeri Acer-a uspeli da spakuju u tanko telo računara. Za procesorsku platformu ultrabook-a je izabrana Intel solucija u vidu Kaby Lake-U/Y rešenja. Konkretno je u pitanju ultra-štedljivi Intel Core i7-7Y75 procesor sa dva fizička i dodatna dva HTT logička jezgra. Procesor radi na 1.3 GHz dok maksimalni turbo korak pojedinačno angažovanog jezgra dostiže 3.6 GHz. Maksimalna prosečna potrošnja ovog procesora je zacrtana na skromnih 4.5 W što se u praksi dokazalao kroz neverovatno malu potrošnju čitavog uređaja. Skoro nismo imali Acer notebook koji troši manje električne energije.

 

Procesor radi u paru sa dve DDR3 memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada na 1866MHz. Na raspolaganju vam je ukupno 8 GB RAM memorije, sasvim dovoljno za komforan rad u aplikacijama kojima je namenjen ovakav tip prenosnog računara. Nemojte da vas zbuni podatak o DDR3 memoriji jer se radi o verziji RAM-a sa malom potrošnjom energije, a nominalna frekvencija je i više nego dovoljna da podmiri apetite dvojezgarnog Kaby Lake predstavnika u ultramobilnoj klasi. Jednom rečju, memorija nije spora i definitvno neće predstavljati usko grlo u radu ove “lake” platforme, bez obzira što se radi o LPDDR3 standardnu jer u krajnjem ima spsobnost da pogura maksimalnih 29.8 GB/s podataka što je  jedva nešto manje od DDR4 standarda.

Acer Swift 7 koristi integrisano grafičko jezgro na procesoru. U pitanju je Intel HD 615 grafika, tek osnovnih mogućnosti i svakako nije namenjena zahtevnom 3D gejming radu, ali poseduje QSV GPGPU mogućnosti koje će u određenim aplikacijama poput video konvertera i plejera sa hardverskom akceleracijom, ubrzati rad sa H.264/H.265 codec-ima i odgovarajućim MP4 kontejnerima. Grafičko jezgro radi u rasponu od 300-1050 MHz, podržava DirectX 12 API i 4K/30Hz rezoluciju prikaza na eksternim monitorima. Dotičnu vezu sa eksternim monitorima ostvaruje preko pomenutog USB-C razdelnika, koji stiže u pakovanju računara, a na kome se pored USB-A 3.1 konektora nalazi i jedan HDMI 1.4 i jedan USB-C PD konektor sposoban da puni strujom mobilne telefone i slične prenosne uređaje.

Za snimanje podataka na Swift 7 modelu služi ugrađeni SkHynix BC501 256 GB veliki NVMe SSD disk koji koristi dve PCIe transportne putanje i TLC fleš memoriju. Sposoban je da isporuči maksimalno 1600 MB/s i 780 MB/s prilikom sekvencijalnog čitanja i pisanja podataka. Performanse koje će obezbediti da Windows 10 sistem i prateće aplikacije bukvalno “lete” u radu. Kapacitet nije previše izdašan, ali je sasvim dovoljan za ovaj tip lakog, mobilnog uređaja. Za sve ostalo su vam na raspolaganju veliki eksterni HDD i SSD diskovi koji se povezuju preko brze USB 3.1 Gen2 veze, tako da nećete imati problem sa sporim kopiranjem podataka.

Ultra laki mobilni računar i njegovo korišćenje se ne mogu ni zamisliti bez brze upotrebe interneta i lako povezivanje na WiFi mreže. Otuda Swift 7 nema mesta za klasični LAN priključak tako da su sve karte bačene na upotrebu bežičnog tipa konekcije. Oko toga se Acer moramo priznati dobro potrudio jer je Swift 7 opremio prilično moćnim Intel IEEE 802.11a/b/g/n/ac bežičnim adapterom sa MU-MIMO 2x2 sistemom brze komunikacije, tako da su brzina prenosa podataka sa interneta i u "bežičnom" lokalu na zaista zavidnom nivou performansi.

Za rad ovako konfigurisanog računara i njegovu dobru autonomiju rada, zadužena je dvoćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 4580 mAh koja prema rečima proizvođača može da obezbedi 10 časova rada. Naravno, ova brojka se razlikuje u uslovima realnog, svakodnevnog korišćenja, ali tokom testiranja se pokazalo da baterija zaista dugo “drži”, dozvoljavajući računaru da bude skoro potpuno operativan tokom čitavog radnog dana, postižući 6-časovnu autonomiju u uslovima konstantnog rada sa srednje zahtevnim aplikacijama za obradu fotografija, videa i zvuka.

Konačno, spomenimo da Acer Swift 7 stiže sa instaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom i odgovarajućim drajverima. Posebno pohvaljujemo činjenicu da je računar oslobođen razno-raznog “bloatware-a” kojim većina proizvođača zna da “uguši” računar što Acer ovog puta svakako nije učinio, a zbog čega ga iskreno pohvaljujemo.

Acer Swift 7 – utisici u radu

Acer Swift 7 je jednako impresivan u radu. Brzo se pokreće i veoma je agilan. Dobro projektovana platforma radi bez greške. Složili bi se u konstataciji da je idealan računar za korišćenje u pokretu. Mala težina i dimenzije idealne za "pod ruku", čine ga savršenim saputnikom bez obzira da li su u pitanju privatna ili poslovna putovanja.

U Office aplikacijama snage ima na pretek, a u malko zahtevnijim aplikacijama za obradu muzike, fotografija i video konverzije računar ima uvek dovoljno snage što važi i za neke razumno zahtevne poslove. Pri tome je temperatura uvek kontrolisanih 37 stepeni i to samo u najtoplijoj zoni ispod ekrana sa kojom korisnik nema direktan kontakt. Deo gde se nalaze ruke je u proseku 3-5 stepeni hladniji – znači vrlo prijatan u radu. Potpuno je bešuman, nema otvore za ventilatore tako da nema ni rezonanci koje stvara strujanje toplog vazduha.

Svakako najzahtevniji "task" tokom testova se odnosio na želju da se u trenucima odmora od rada u aplikacijama, zabavimo igrajući "nezahtevni" Fortnite. Tada je ovaj predstavnik "pero-lake" kategorije na priličnim mukama. Bilo kakava igra je veliki zalogaj jer ponavljamo, ultrabook nije namenjen igranju. Jednostavno, ugrađeno grafičko jezgro je preslabo za 3D gejming. Otuda smo morali da smanjimo nvo detalja i rendering vidokruga na minimum. Priznajemo da tada Fortnite deluje za nijansu lepše nego na velikim monitorima zbog manje površine prikaza tako da ćete u tim situacijam postići minimum igrivih 44-45 frejmova u sekundi kojiu trenucima intezivne akcije znaju da padnu za nekih 10%.

Tada se Swift 7 najviše greje postižući temperaturu procesora od 770, dok najtopliji deo šasije meri 48 0C. Računar u tim trenucima troši 25 W. To je  u granicama maksimalno izmereno potrošnje, pošto ovaj ultrabook u stanju neaktivnosti troši 6-7 W, dok priliko izvršavanja Office aplikacija ona iznosi 14-15W.

Autonomija baterije izmerena u radu sa realnim aplikacijama (MS Office, Photoshop Elements, Media Espresso, Audiocity i sl.) iznosi 6 sati, 3 minuta i 47 sekundi. Odličan rezultat. Punjenje ispražnjene baterije traje iznosi 2 časa i 7 minuta, pri čemu računar troši 39W električne energije.

Sveukupno očekivano dobro ponašanje za jedan ovako prefinjen računar kao izgledom tako i radnim karakteristikama.

Acer Swift 7 – performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Swift 7
 • Procesor Intel Core i7-7Y75
  1.30 GHz
  2C/4T
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije LPDDR3 1866
 • Skladište 256MB M.2 NVMe x2 TLC SSD
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS
  CineCrystal
  Touchscreen
  LED
 • Grafika Intel HD 615
 • Portovi 2x 3.1 USB-C
  1x 3.1 USB-C PD
  1x 3.1 USB-A
  1x HDMI 1.4
 • Web kamera Da
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Ne
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 9 x 328 x 237 mm (debljina,širina, dubina)
 • Masa 1.20 kg
 • Baterija 4580 mAh
  2-cell Lithium Polymer (Li-Polymer)
 • Operativni sistem Windows 10 Home
 • Dodatno Crna kožna futrola

 

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Acer Swift 7
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Acer Swift 7
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Acer Swift 7
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)

Productivity Office Performance ( Overall )
points
Acer Swift 7
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Acer Swift 7
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Acer Swift 7
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Acer Swift 7
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)

WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Acer Swift 7
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Acer Swift 7
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

Acer Swift 7 – zaključak

Znali smo od ranije da Acer nudi zaista dobre ultrabook računare jer smo imali prilike da se susretnemo sa jednim od prvih primeraka u ovoj klasi koje je potpisala ova renomirana kompanija. Tradicija je nastavljena, pa sa velikim zadovoljstvom konstatujemo da Acer nije popustio i da je održao tradiciju proizvodnje kvalitetnih računara u klasi najlakših i najtanjih PC mobilnih računara.
 
 
Najnoviji Swift 7 je zadržao svoju konzervativnu figuru jer nastavlja da se obraća pre svega poslovnoj klijenteli što svojim rešenjima i potvrđuje. Voleće ga i oni koji zbog tog klasičnog nastupa deluje ozbiljnije i uliva poverenje, prevashodno kvalitetom primenjenih rešenja. Ultralagan, kompaktan i kvalitetan - šta više očekivati od računara koji ćete svakodnevno koristiti.
 
Ostaje onaj utisak sa početka ovog teksta, a sa kojim ćemo i završiti današnju priču. Acer je sa Swift 7 ultrabook-om, pogodio pravo u centar onih koji razmišljaju o jednom ovakvom računaru. Ozbiljan u poslu, sa odličnim performansama, a u isto vreme dovoljno lagan i neprimetan da ga nakon radnog vremena sklopite i ubacite u torbu prilikom povratka kući. U pitanju je računar koji ćete sa potpunim zadovoljstvom koristiti tokom čitavih 24 sata.
 
Acer Swift 7 se dobro pokazao i u odmeravanju snaga sa konkurencijom. Jednako atraktivan kao ASUS Zen, čak u nekim segmentima i bolji. U čitavom odmeravanju snaga morate uzeti u obzir i cenu koja za testirani model iznosi oko 1600 evra. Dakle, jasno vam je da je u pitnaju premijum ultra mobilni uređaj odličnih karakteristika.
 
AcerSwift711s_1.jpg
 
Zaključujemo konstatacijom da ukoliko tražite neprimetno lagan i zgodan računar koji će odgovoriti zahtevima svakodnevnog korišćenja u svrhu pregleda internet sadržaja, rada sa lakim kancelarijskim aplikacijama, gledanju filmova i video klipova, ali i poslovima konverzije razumnog obima videa i muzike, našli ste uređaj sa kojim ćete se svakdonevno družiti na vaše veliko zadovoljstvo. Isto tako, ukoliko tragate za poslovnim rešenjem koje ćete koristiti u skoro svakoj situaciji, u kancelariji, na poslovnom putu,  jednom rečju bez ograničenja - svakako ste pronašli računar koji če vam obezbediti komforan i siguran rad. Pri tome ne želi da vas "na silu" impresionira nekim posebnim detaljima, pa čak u neku ruku izgleda dosadno "običan", ali zato sa druge strane, sve što radi čini to na besprekoran način. Jednom rečju jedan od najboljih kandidata u ultrabook klasi prenosnih računara!


Prednosti:
- Savršen u radu, lak i kompaktan
- Visoka radna kultura, bešuman i jedva topao 
- Dobre performanse
- Odlična autonomija
- Visok kvalitet prikaza IPS ekrana
- Suština onog što bi jedan prenosni računar trebao da bude
 
Nedostaci:
- visoka cena, voleli bismo kada bi računari ovih karakteristika bili masovno dostupni
 
CENA: oko 1600 evra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS ZenBook 14 UX433 (Video)

Test: Acer Predator Triton 500 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109