Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Swift 7 - model 2019 (Video)

10.05.2019 10:42 | 0 Mobile
Na tržištu ultrabook-ova se situacija zaoštrava do usijanja. Tek što su nam se slegli utisci o fenomenalnom Acer Swift 7 ultra tankom i jednako ultra mobilnom prenosnom PC računaru dizajniranom po ukusu korisnika koji ne vole da jure po sastancima sa “ciglom” u torbi i dislociranim ramenom, do nas je stigao odgovor ASUS-a u vidu ništa manje atraktivnog Zenbook Flip “2-u-1” uređaja. Iako su konceptualno različiti jer potonji Asus ima šarke i time konvertibilnu prirodu, pretvarajući se u tablet računar, u krajnjem ciljaju istu publiku. Nije Acer časio časa, pa je poput spremnog boksera uzvratio još jače, predstavljajući najnoviji Swift 7 za 2019. Godinu... još bolji, tanji i lakši!
 
 
Kada smo nedavno testirali Swift 7, bili smo impresionirani elegantno tankom pojavom ovog nesvakidašnjeg Ultrabook računara. Njegova tanka silueta sa crnim kućištem je toliko neprimetna da nema korisnika koji ga je isprobao, a da nije pozitivno prokomentarisao dotičnu karakteristiku. Mislili smo da ne može bolje i tanje, ali nas je Acer sasvim razuverio i poslao na test još impresivniji mobilni uređaj.
 
Potreba da imate brži procesor, više memorije, jaču grafiku, veći SSD disk, perfektan ekran i sve to spakovano u nestvarno tanko kućište, oslobođeno zujanja ventilatora se graniči sa realnim mogućnostima savremene tehnologije izrade materijala i legura od kojih je izrađeno kućište ultrabook računara i da pri tome obezbedi iole funkcionalno radno okruženje. 
 
acer_swift_7_2109_1s.jpg
 
Napraviti još lakši i tanji Swift 7 se skoro graniči sa ludošću, jer nešto toliko tanko zahteva upotrebu skupih legura metala kako bi uređaj sa ekranom dijagonale 14” imao koliko, toliku čvrstinu i mehaničku otpornost na uvijanje šasije.
Acer je zbog toga odlučio da eksperimentiše, a rezultat takvih napora je oličen upravo u novom Swift 7 modelu koji je zadržao laskavu titulu najlakšeg i najtanjeg ultrabook računara na svetu. Kako je to zapravo uspeo?
Kada ga vidite uživo, prva reakcija je – pa to je nemoguće! Debljina je poput stranice nekog kartonskog pakovanja. Crna spoljašnjost prosto upija svetlost pa ga čini još tanjim, toliko da morate dobro da se zagledate u uređaj kako bi naslutili koje su realne dimenzije ovog ultra mališe.

Acer Swift 7 (2019) – impresivno tanko kućište i nesvakidašnji ekran

Da bi napravili novi Swift 7 i spakovali ga u uređaj čiji profil u najdebljem delu iznosi 9.95mm i težak je svega 890 grama, morali su da pronađu novi materijal za kućište. Pošto je dizajniran sa namerom i željom da vam pruži neponovljivo iskustvo rada sa računarom u pokretu, rekordno tanko kućište lagano poput pera je izrađeno od specijalnih legura: magnezijum-litijuma i magnezijum-aluminijuma. Ovi materijali su četiri puta čvršći od standardnih aluminijumskih šasija istog profila, pri čemu teže za trećinu manje od pomenutih. Rezultat takvog truda Acer inženjera je impresivnih 890 grama, koliko teži Swift 7 2019.
 
acer_swift_7_2109_2s.jpg
 
acer_swift_7_2109_21s.jpg
 
Inače spoljni izgled vam se zbog “zift” crnog kućišta može učiniti sličan prethodnom Swift 7 modelu, ali je zapravo prilično drugačiji. Dotična razlika najviše potiče od ekrana ovog ultrabook-a jer se njegove ivice pružaju skoro od ivice do ivice. Do sada nismo držali u rukama notebook sa ovako tankim ivicama oko ekrana, a koje su u rangu nekih modernijih mobilnih telefona. Činjenica koja će vas ne malo zaprepastiti kada uključite računar jer je osećaj u radu zaista neponovljiv. Ova činjenica dobija na značaju jer je ekran novog Swift-a, osetljiv na komande dodira i pride zaštićen sa Corning Gorilla Glass 6 tehnologijom. 
 
Koliko je impresivan ovaj ekran možda najbolje ilustruju brojevi bočnih okvira, široki svega 2.57 milimetara. Gornja ivica je skoro jednako tanka sa svojih 2.65 mm. Tek je donja stranica nešto deblja ali ni približno kao što je to bio slučaj kod dosadašnjih ultrabook modela. Ovako popunjene ivice ekrana su rezultat upotrebe najkvalitetnijeg panela i posebne tehnike pozicioniranja staklastog sloja koji je sa velikom preciznošću nanet preko panela ekrana. To je uslovilo primenu minimalističkog dizajna koji iskorišćava apsolutno svaki milimetar raspoloživog prostora. Kamera je zbog toga morala da bude izmeštena sa dela na kome je ekran na deo površine iznad tastature, gde pritiskom na taster koji je za nas isprva bio mala misterija, iskače HD 720p kamera po potrebi.  
 
acer_swift_7_2109_3s.jpg 
acer_swift_7_2109_4s.jpg 
Nesvakidašnji IPS ekran od 14” (13.3 kod prethodnog modela), prikazuje rezoluciju od 1920x1080 piksela sa 100% sRGB i 72% NTSC pokrivanjem kolor palete. Osvetljenje je deklarisano na 300 nita, što sve zajedno uz već spomenute činjenice, garantuje superiorni vizuelni osećaj u radu. Slika je impresivna, kristalno jasna i čista, prepuna intezivnog kolora sa upečatljivo dubokim tamnim površinama i skoro besprekornim prikazom crne. Nema probijanja osvetljenja, pa je utisak o onome što je ispred vas najsličnije OLED ekranima. Pokrivenost vidljivog dela ekrana iznosi čak 92%.

Acer Swift 7 (2019) – ostale karakteristike

Osim radikalnijih promena koje je poslednji Swift derivat doživeo u domenu šasije i ekrana, osvežene su i njegove ostale mogućnosti. Tu pre svega mislimo na procesorsku platformu. Umesto Intel Core Y verzije na bazi Kaby Lake arhitekture, upotrebljena je novija verzija Amber Lake procesora koji je i dalje derivat 14nm proizvodnog procesa. Ova verzija Core i7 – 8500Y procesora je ultra štedljiva varijanta namenjena “2-u-1” i ultrabook računarima, pa otuda raspolaže sa dva fizička i četiri logička (HTT) jezgra. Radi na baznom taktu od 1.5GHz, dok je maksimalna turbo frekvencija postavljena na ambiciozno visokih 4.2 GHz. Procesor troši od 3.5-7W električne energije i ne zahteva dodatni ventilator za hlađenje.
 
acer_swift_7_2109_sys.jpg
 
Računar koristi integrisano Intel HD 615 grafičko jezgro koje deli RAM memoriju sa ostatkom sistema. Kada već pričamo o RAM-u, recimo da se računar isporučuje sa 8  GB dvokanalno konfigurisanje LPDDR3 memorije, dok za čuvanje podataka služi ugrađeni NVMe PCIe SSD kapaciteta 512 GB (duplo veći nego na Swift 7 modelu iz 2018. godine).
 
Za mobilni uređaj je prilikom korišćenja u pokretu od imperativne važnosti prisustvo kvalitetne mrežne podrške kako bi “uhvatili” i održali brzu internet vezu. U tu svrhu novi Swift 7 2019 koristi Intelov gigabitni WiFi mrežni adapter sa podržanom 2x2 MU-MIMO tehnologijom. U tom pogledu je ostao odličan, baš kao i njegov prethodnik za prošlu godinu.
 
Tastatura je posebna priča jer i sama pomisao da jedan tako bitan detalj za interakciju sa računarom treba da stane i bude potpuno upotrebljiva u telu računara koje je tanje od kapice pojedinačnog tastera klasične desktop tastature. Uprkos tome osećaj na ovim plitkim, ali komfornim platformama “chiclet” tastature je dobar. Hod tastera iznosi svega 1.1 mm, ali svaki taster i dalje ima, prijatno belo pozadinsko osvetljenje koje olakšava rad u kasnim večernjim satima ili ukoliko odocnite na terenu, pa morate u suton da hitno otkucate mail i pošaljete ga. Desno od tastature je i “power” taster sa funkcijom skenera otiska prsta koji se aktivira kroz Windows 10 Hello funkciju.
 
dm1.jpg
 
Utisku veoma dobre tastature pomaže prisustvo zaista sjajnog “touchpad-a” koji se raširio pravougaonom površinom isopod dela tastature sve do spoljnje donje ivice računara. Odlično je kalibrisan i nije preterano osetljiv ali jeste izuzetno precizan. Površina je velika i prijatna pod prstom, a poseban deo komfora je prisustvo klik klackalica na krajnjim ivicama koje glume levi i desni taster miša. 
 acer_swift_7_2109_5s.jpg
 
Kada su u pitanju komunikacija sa periferijama i raspoloživi priključci na samom računaru, bilo je potrebno posebno rešenje zbog ekstremno tankih ivica na koje se ne mogu smestiti standardni konektori. Otuda, kao i njegov prethodnik, Swift 7 za 2019. godinu koristi mini eksterni razdelnik koji se povezuje sa računarom preko dva raspoloživa USB-C konektora na desnoj ivici uređaja. Dotični razdelnik obezbeđuje opcije HDMI konekcije, jedne USB-C veze sa podrškom Thunderbolt 3 standarda koji ijuedno služi za povezivanje eksternih monitora i konačno, tu je jedan standardni USB-A konektor. Inače, računar se puni preko ispravljača koji raspolaže takođe sa USB-C konektorom.

Acer Swift 7 (2019) – performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Swift 7 (2019)
 • Procesor Intel Core i7-8500Y
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Amber Lake
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije LPDDR3 1866
 • Skladište 512GB NVMe SSD SkHynix BC501
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana CineCrystal
  In-plane Switching (IPS) Technology
  Corning Gorilla Glass 6
  touchcreen
 • Grafika Intel UHD Graphics 615
 • Portovi USB-C razdelnik PD/HDMI/USB-A
  2xUSB-C
  3.5mm audio
 • Web kamera da
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Debljina - 0.98 cm
  Širina - 31.75 cm
  Dubina - 19.05 cm
 • Masa 890 grama
 • Baterija 3 ćelije
  Lithium Polymer (Li-Polymer)
  2770 mAh
 • Operativni sistem Windows 10
 • Dodatno kožna mapa torba
 
 
 
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 7 (2019)
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
 
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Swift 7 (2019)
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
 
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Swift 7 (2019)
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Swift 7 (2019)
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Swift 7 (2019)
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Swift 7 (2019)
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
 
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Swift 7 (2019)
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Swift 7 (2019)
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Swift 7 (2019)
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)

Acer Swift 7 2019 – utisci u radu

Utisci u radu sa Swift 7 modelima su jedno nesvakidašnje iskustvo koje u realnom radu pokazuje sve blagodeti jednog ultrabook računara. Njegova nezahtevna pojava, minimalne dimenzije i mala težina su daleko od osećaja koji imate u radu sa klasičnim laptop računarima. Karakteristika mobilnosti je jednostavno neprevaziđena.
 
acer_swift_7_2109_6s.jpg
 
Dimenzije su male, debljina uređaja minimalna, toliko da vas u početku mora zabrinuti svojom krhkom pojavom. Međutim, on je prilično izdržljiv zahvaljujući kompletno metalnoj šasiji od izdržljive legure. Neminovno je da postoji ugibanje ako ga baš pritisnete, međutim to je karakteristika izdržljivosti novih materijala jer nema krckanja ili pucketanja koje prethodi mehaničkom oštećenju. Kućište je fleksibilno i veoma, veoma izdržljivo pa smo sigurni da će vas bez problema služiti duže vremena, a tome obavezno dodajte i činjenicu prisustva Gorilla Corning zaštite ekrana.
 
U radu je bešuman i potpuno tih. U pojedinim trenucima se zagreje desna strana uređaja iznad i ispod tastature. Grejanje je intezivnije (41-50 stepeni) ako ga punite i istovremeno radite neki zahtevniji posao. Leva strana je potpuno hladna (27-29 stepeni) pa je jasno gde se smestio CPU.
 
Potrošnja je uočljivo mala. Računar u stanju manjeg naprezanja tj. laganijeg rada u Windows 10 okruženju kakvo je kopiranje i instalacija programa troši oko 15W. Od toga sam procesor sa int. grafikom “vuče” oko 5W, dok ostatak od 10-ak W najvećim delom ide na račun odličnog ekrana.  Temperatura procesora se u tim trenucima penje sa 49 na 77 stepeni dok radna frekvencija iznosi 2 GHz.
 
acer_swift_7_2109_7s.jpg
 
Performanse su odlične u delokrugu osnovne namene jednog ovakvog računara. Zahvaljujući ugrađenom SSD disku i 8GB RAM memorije kao i četiri operativna jezgra, Windows jednostavno leti. Računar je brz u odzivu i ne primećujete apsolutno nikakava usporenja ili zastajkivanja. Slično je sa pretragom internet sadržaja, kada se Swift 7 neće zagušiti čak i ukoliko imate više otvorenih “tabova” istovremeno u omiljenom internet pretraživaču. Isto važi i za Office aplikacije kao i neku generalnu poslovnu upotrebu. Jedino ćete sačekati ako imate komplikovano veliku tabelu sa unakrsnim proračunima, ali to je nešto na čemu se mora računati u radu sa ultra-kompaktnom PC kategorijom. 
 
Utisak koji je posebno istaknut u radu jeste kvalitet ekrana. Zaista se primeti razlika između 14” i 13.3” prethodnika, naročito rad sa korisnom površinom do same ivice koja je još više istaknuta sveukupno manjim dimenzijama. Neverovatno čista, bistra i jasna slika sa razigranim kolorom je posledica dobrog panela kao i staklastog filtera koji pojačava kontrast, ali i dubinu crne. Jedino je refleksija velika i gotovo nepodnošljiva ako se zadesite usred sunčanog podneva. Tada je beg u senku drveta ili obližnjeg kafića, spasonosan.
 
acer_swift_7_2109_8s.jpg
 
Ugrađena baterija je kapaciteta 3200mAh i zahvaljujući još štedljivijem procesoru traje nekih 20-ak minuta duže u odnosu na prošlogodišnji Swift 7 model. Izmerili smo autonomiju od 6 časova i 22 minuta, što je bolje od prethodnika. U pitanju je klasičan rad u Office, okruženju, konverziji video formata, reprodukciji filmova, znači jedan radni miks realnih situacija u kome je prikazana autonomija zaista odlična.
 
Probali smo Fortnite na “Low” podešavanjima i iskustvo je daleko od gejmerskog, tek nagoveštaj nekog gejming zadovoljstva. Može poslužiti za neko sporadično relaksiranje uz dosta kompromisa u pogledu zastajkivanja i grafičkih detalja. Nekome će baš toliko biti dovoljno da “ubije” pauzu između dva posla, dok će gejmirima biti potpuno neupotrebljivo. Jednostavno, to je priroda ove klase uređaja od koje se ne može pobeći. Čak i dok igrate potrošnja ne prelazi 25W. Temperatura računara se u tom najzahtevnijem modu penje do nekih 55 stepeni u pomenutom gornjem desnom delu kućišta uređaja. 
 
swiftfortnite_s.jpg
 
Gledanje filmova čak i onih u 4K rezoluciji i HEVC formatu ne predstavlja problem za novi Swift 7. Potrošnja resursa je veoma mala, pa tako pri dekodiranju 4K/H265 sadržaja “troši” 22% snage grafičkog procesora i svega 5% CPU resursa. Gledanje klasičnih Full HD/H264 filmova je još “bezbolnije” sa 6-10% GPU i 4% CPU zauzeća. Dakle, komotno možete da “izbacite” signal na LCD TV i pustite film dok ćete paralelno pisati svoj izveštaj na ekranu ovog kompaknog “mališe”.

Acer Swift 7 2019 – zaključak

Ukoliko ste pomislili da su razlike između prošlogodišnjeg Swift 7 modela i onog za 2019. godinu minimalne, jer jednostavno ni ne pomišljate šta bi se moglo poboljšati i u onako dobroj priči, grdno se varate. Osim generalno tanke i crne pojave koje su ostale nepromenjene, dosta toga je doživelo unapređenja. Smanjena je težina, ekran je porastao dok su ukupne dimenzije smanjene. Računar je još manji i lakši.
 
 
Nema više velike “debele” lajsne na donjoj ivici ekrana. Kamera se preselila u horizontalni deo kućišta gde je i tastatura, a tu su i prateći otvori za mikrofon. Sve je funkcionalno optimizovano kako bi računar postao još efikasniji u radu. Acer je definitivno uspeo u toj nameri.
 
acer_swift_7_2109_aws.jpg
 
Dimenzije od 32 cm u širinu i 19 cm u dubinu daju oblik omanje bombonjere, ali niskoprofilni odraz više odaje utisak malo debljeg A4 papira, tačnije kožnog pisma kada ga uhvatite zajedno sa kožnom mapa torbom koja stiže u pakovanju. Tanak kao čokolada, jednako će prirasti vašem srcu kao prava poslastica ljubiteljima dobrog hardvera i ultra laganih notebook rešenja. Acer još jednom pogađa korisnike u centar osećanja, tamo gde su najosetljiviji. Jer, kada kažete da vam treba prenosni računar onda zaista mislite na kompaktan, lagan i potpuno funkcionalan računar. U većini slučajeva je u pitanju kompromis koji je kompromitovan u jednom delu vaših želja kada se radi o standardnim notebook računarima, ali ne i sa najnovijim Swift 7 modelom za ovu godinu. On je ubedljivo najtanji i najlaganiji prenosni PC na svetu u ovom trenutku,. Treba li vam još neki argument?

 
Prednosti:
- Pero laka kategorija (890 grama)
- Ultra tanki profil od 9.98 mm
- Dugo trajanje baterije
- Bešuman u radu
- Odličan ekran
 
Nedostaci:
- Nešto veće grejanje u delu desne šake i prstiju
 
CENA: oko 1700€

Test: Lenovo Yoga Book C930 (Video)

Test: ASUS VivoBook 15 X512 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109