Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Swift 3 N17W7 (Video)

15.05.2020 14:52 | 0 Mobile
Test: Acer Swift 3 N17W7 (Video)

Ovo je klasični notebook za poneti. Kompaktnih dimenzija I čvrstog metalnog tela, relativno male težine 1.6 kg je računar koji ćete poneti u svakoj prilici. Bilo da se premeštate po stanu ili kancelariji, idete na poslovni sastanak ili putovanje, ovaj notebook će ispuniti sve kriterijume rada u poslovnim I ostalim svakodnevnim aplikacijama, te radu na internetu...

Notebook računari sa 14” dijagonalom odavno nisu novitet već su postali “defacto” standard za kompaktni prenosni laptop, taman dovoljno komforniji od ultra tankih i za mnoge ukuse, previše nežnu klasu najtanjih ultrabook-ova koji treba stalno negde nositi sa sobom za rad na terenu ili ih  premeštati po stanu i kancelariji. ACER je sa svojim Swift 3 modelima, maltene “doktorirao” ovu klasu uređaja i kako vreme prolazi učinio je dostupnijom širem krugu korisnika koji su nekada čežnjivo gledali u pravcu ovih lepih i skupih računara. Zbog toga u ovom trenutku kada neko želi da vam preporuči idealan notebook za korišćenje u pokretu i to u pravom smislu te reči, velika je verovatnoća da će vam predložiti upravo jednu ovakvu 14-icu kakvu vam danas predstavljamo – ACER Swift 3 u verziji modela N17W7.

 

I mnogi bi pomislili kako je ovo “namunjeni” ultrabook paprene cene, ali prevarili bi se. Mobilna PC platforma iz generacije u generaciju napreduje, sve je manja potrošnja, a sa tim i grejanje što dozvoljava ovim uređajima da budu sve tanji, čak i u verziji malo jače “mejnstrim” platforme.  Ovo definitivno nije klasični ultrabook klinastog oblika koji se tanji u prednjem delu, već stvara iluziju dotičnog efekta time što mu je ivica podvučena, ali telo je zapravo iste debljine kao i u zadnjem delu. Dakle nema onaj prepoznatljivi MacAir oblik koji su do sada slepo pratili u PC ultrabook industriji. Sa druge strane ovaj mali, ali značajni prostor je iskorišćen za bateriju većeg kapaciteta, bolje zvučnike i još par funkcionalnih detalja koji omogućavaju bolje provetravanje ugrađenog hardvera.

Acer Swift 3 N17W7 - karakteristike

Dodir nedvosmisleno asocira na kvalitetnu izradu zbog poklopca koji je urađen u finišu brušenog aluminijuma sa oborenim ivicama koje imaju hrom efekat postignut elektro-galvanizacijom. Unutrašnji deo okvira ekrana je od sive plastike i ima tanke bočne ivice. Gornji deo je nešto deblji jer je trebalo smestiti web kameru koja u ovoj verziji snima u HD rezoluciji, zatim stereo mikrofon i senzore ambijentalnog svetla. Najdeblja ivica je u donjem delu gde je smešten niz dioda LED osvetljenja ekrana.

Swift_3_SF314_58_1s.jpg 

Panel je dijagonale 14” I Acer već po tradiciji kada su u pitanju slični modeli, korist Comfy View IPS panel radi prikaza živopisnijih boja, ali sa matiranim premazom koji se pokazao kao nesumnjivo bolji u uslovima korišćenja  na otvorenom prostoru, čime je sprečio efekat pozadinske refleksije svetla koji itekako zna da zasmeta u radu. Očigledno je da neko dobro poznaje svoj posao i realne potrebe ciljne grupe korisnika. Ekran je 16:9 formata i prikazuje osnovnih 1920x1080 piksela tj sliku u Full HD rezoluciji. Ono što je najvažnije jeste da u radu ekran prikazuje solidno osvetljenu sliku, sa dovoljnom svetlinom za rad na otvorenom van kancelarije i okruženja stana, te da je prikaz teksta čist I kristalno jasan bez ikakvih duhova oko slova, a što je od presudnog značaja na ovako malim dijagonalama.  Boje su živopisne i sve je to lepo podešeno baš kako treba ciljnoj grupi korisnika koji mnogo putuju i koriste računar na otvorenom prostoru .

Još jedan bitan detalj se odnosi na izradu kućišta računara. Pošto je mali i često se nosi, računar mora biti izdržljiv. Otuda je Acer koristio metalnu šasiju, kombinujuči strukturu unutrašnje ćelije izrađene od magnezijuma i spoljne velike površine od aluminijuma, mahom brušenog. Jedan manji deo metalnih bočnih ivica je presvučen oksidiranom površinom otpornom na grebanje I prijatnijeg dodira pa nemate osećaj da ćete poseći ruke na ivice oštrog metala. To je onaj deo koji prvi dodirujete kada otvarate poklopac ekrana ili najčešće koristitie u zoni konektora. Uz to, takva građa vam dozvoljava da ga nosite I premeštate bez bojazni da ćete ga oštetiti,  uz potpuno odsustvo nelagodnmog uvijanja i krcakanja što bi vas podsećalo na loš kvalitet izrade. Sa te strane, Acer Swift 3 je bez mane.

 Swift_3_SF314_58_2s.jpg

Jednako dobar utisak kvaliteta imate i u zoni tastature. Ovde vlada potpuni red gde dominira površina brušenog alminijuma srebrno metalik nijanse sa fino hrapavom teksturom. Tastatura je “chiclet” tipa sa tasterima koji izviru iz metalne baze. Imaju tipično plitki osećaj kartakterističan za ultra-tanke računare sa mekano podešenim membranskim vešanjem. Deluje pomalo bezosećajno, ali daje onaj minimum potrebne informacije o aktivaciji tatstera. Za pohvalu je prisustvo pozadinskog osvetljenja koje itekako pomaže u uslovima rada slabijeg ambijentalnog svetla ili u večernjima satima kada ste napolju. Funkcijski i kurzorski tasteri su umanjeni i treba vam pažnje pri njihovom aktiviranju. To je žrtva učinjena radi ugradnje velikog i za korišćenje vrlo komfornog “touchpad” uređaja, a koji ćete itekako često koristiti u pokretu. Prijatan je na dodir sa brušenom površinom sa aktivacijom tastera u donjim uglovima, a što je alternativa levom I desnom kliku miša. Pohvaljujemo i prisustvo čitača otiska koji je zapravo sigurnosni ključ koristan pre svega poslovnim korisnicima, radi zaštite pristupa podacima na ovom uređaju, a koji se aktivira uz pomoć Windows Hello funkcije. Tu je I Wake on Voice sigurnosna funkcija otključavanja ekrana pomoću Cortana asistenta i sleda odgovarajućih pitanja i odgovora, nakon čega će vam biti dopušteno da nastavite rad. Jednom rečju, delotvornije nego da unosite lozinku, šifru ili pin.

Sa leve bočne stranice nailazimo na zonu konektora gde su se smestili dva USB-A 3.0 (5 Gbps) i jedan ultra brzi USB-C 3.1 (10Gbps) port. Zatim tu je HDMI, 3.5 mm kombinovani ulaz za slušalice i mikrofon, minijaturni konektor za eksterno napajanje. Sa suprotne desne bočne ivice zatičemo otvor čitača SD memorijskih kartica, još jedan USB-A 2.0 konektor, LED signalizaciju aktivnosti uređaja i indikator punjenja baterije, kao i nezaobilazni Kensigton lock otovor.

 Swift_3_SF314_58_3s.jpg

Donju stranu uređaja prekriva metalni poklopac sa torx zavrtnjima, koji se lako skida u slučaju zamene baterije, RAM modula ili SSD uređaja. U prednjem delu primećujemo grupu rešetkastih otvora kojima se uvodi svež vazduh za hlađenje centralnog procesora koji se bukvalno prevlači preko “heatpipe” hladnjaka sistemom prirodne cirkulacije i izbacuje na gornjem delu prednjeg poklopca kroz red veritkalnih otvora u zoni baze ekrana uređaja. Odlično rešeno bez neprijatnog zagrevanja prstiju i šaka tokom rada. Pomislili biste da je cena plaćena dodatnim zagrevanjem ekrana, ali nije tako jer je uređaj mali potrošač, plus je ekran zaštićen dodatnom zonom štitnika mehanizma centralne osovine ekrana.

Pravi specijalitet Acer Swift 3 modela je upotreba najnovije Intel procesorske platforme koju čini četvorojezgarni Core i7-10510U procesor sa uključenom HTT funkcijom i osam logičkih jezgara. Radi u rasponu frekvencija od 1.8-4.9 GHz. Drugi deo platforme čini Intel čipset iz najnovije serije 400, a čitava platforma je zaokružena sa 8 GB RAM memorije u dvokanalnom režimu rada, dovoljno za upotrebu jednog ovakvog uređaja. Može se proširiti na maksimalnih 12 GB dodatkom SO-DIMM modula u jedan predviđeni slot. Grafički podsistem je poveren Intel UHD integrisanom rešenju koje odvaja 4 GB SDRAM memorije. Grafika je sasvim sposobna da vam prikaže PPT animacije i pusti Full HD video, te izbaci signal na eksterni ekran bez ikakvih zastajkivanja ili poteškoća. Dakle, kućni i biznis prezentacioni grafički delokrug rada, a ne za gejming ili zahtevnu GPGPU akceleraciju.

Swift_3_SF314_58_4s.jpg

Swift_3_SF314_58_5s.jpg

Za skladištenje podataka se koristi jedan M.2 NVMe SSD disk kapaciteta 512 GB, dovoljno brz da vam pruži dodatni osećaj ubrzanja i finog tečnog rada na ultra prenosnoj platformi koju svakako ni približno ne bi imao isti osećaj da se umesto SSD-a kojim slučajem našao klaisčni mehanički disk.

 Acer Sift 3 ne koristi klasičnu LAN Ethernet vezu sa mrežnim okruženjem ili internetom, već je u tu svrhu ugrađen moderan Wi-Fi bežični adapter sa poslednjom tehničkom specifikacijom u vidu trenutno najbržeg 802.11 AX standarda 6. generacije bežićne komunikacije. Podržava rad na dve talasne dužine I MIMO 2x2 tehnologiju komunikacije sa više  uređaja istovremeno, tačnije sa po dve antene za istovremeni prijem I slanje podataka. Brzina u realnom radu praktično nema ograničenja po pitanju hardvera, već brzine linka na koji se kačite obzirom da je Intel AX201 sposoban za brzinu transfera podataka od 2.4 Gbps.

Acer Swift 3 N17W7 - performanse

Specifikacije:

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model N17W7
 • Procesor Core i7-10510U
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Kaby Lake U/Y
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512GB
  Western Digital SN720 M.2 PCIe x4
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS, non glare
 • Grafika Intel UHD
 • Portovi HDMI x1
  USB 2.0 x1
  USB Tip-C x1
  USB 3.0 Tip-A x2
 • Web kamera HD 720p
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Visina: 17.95 mm
  Širina: 323 mm
  Dubina: 228 mm
 • Masa 1.6 kg
 • Baterija 48 Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home

Performanse:

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

Acer Swift 3 N17W7 - utisci u radu

Kada su pitanju performanse ovog Kaby Lake primerka, recimo da su očekivane i bez nekih velikih unapređenja na koja bi mogla da vas asocira oznaka 10. generacije i realno donose od 5 pa 10% boljitka u odnosu na prethodnika i to u najboljem slučaju. Dakle, nema nekse spektakularne razlike između Core i7-8000U i Core i7 10520U modela, već je to rezultat fine evolucije performansi.

Swift_3_SF314_58_6s.jpg 

Verovatno vas najviše interesuje autonomija rada. U našem standardnom miksu Adobe Photoshop Elements, Audacity-ja i Media Espresso testova, dakle kada se izvršavaju poslovi obrade slike, zvuka i videa, baterija traje tačno četiri sata. Nešto malo bolje od konkurentskih modela koje smo testirali do sada, a što može biti pripisano optimizaciji potrošnje novije verzije procesora. Koliko će baterija trajati zavisi od poslova koje obavljate, režima u kome radi računar I iteziteta osvetljenja ekrana.

U najštedljivijem režimu procesor spušta frekvenciju na 1-1.3 GHz pri opterećenju svih jezgara, dok u režimu najboljih performansi se dozvoljava ubrzanje do 4.3 GHz, ali tada baterija najmanje traje. Dakle, na vama je da podesite šta vam u određenom trenutku najviše odgovara. Obzirom na 3-ćelijsku Li-Ion bateriju kapaciteta 48 Wh, deluje prilično optimistično tvrdnja o celodnevnoj autonomiji, ali uz planiranje se može postići u uslovima lakšeg scenarija rada sa obaveznim pauzama, naravno. Recimo i to da u režimu najštedljivijeg režima rada na bateriji ostvaruje 68% performansi najbržeg moda kada je zakačen na električnu mrežu i radi bez ikakvih ograničenja performansi. U nekom default Windows Battery režimu, isporučuje čak 97% maksimalnih performansi – odličan rezultat.
 Swift_3_SF314_58_7s.jpg

 Procesor dok koristi bateriju beleži najveću potrošnju od 20-ak vati (W) pri frekvenciji 4.3 GHz i maksimalnom opterećenju, dostižući temperaturu od 70 stepeni Celzijusa. Uređaj beleži ukupnu potrošnju od 45 vati (W) i ono što je najvažnije jeste da se u radu zaista malo greje dok je istovremeno potpuno bešuman u radu stvarajući tek 33 dB buke. Ovo su karakteristike koje bi mogle biti odlučujuće prilikom donošenja odluke o izboru jednog ovakvog prenosnog račuznara uz sve ostale nabrojane kvalitete.

Računar je brz i agilan u radu. Windows 10 glatko klizi iz prozora u prozor, a standardni programi koje svakodnevno koristimo kao i kancelarijske aplikacije poput MS Office paketa, izvršavaju se glatko, brzo i bez ikakvih čekanja. Osećaj u radu je besprekoran, naravno uz napomenu da ovo nije računar za zahtevne scenarije rada poput video montaže u Premijeru ili renderinga u Cinema 4D I sličnim CAD/CAE programima. Dakle, ovo je jedan računar sa kojim ćete biti srećni u pretrazi i prikazu internet sadržaja sa više otvorenih tabova istovremeno, gledanjem filmova u FHD rezoluciji, poslovnoj prepisci, pisanju dokumenata, radu u tabelarnim kalkulacijama, izradi prezentacija i sličnim tzv “lakšim” poslovima.
 Swift_3_SF314_58_8s.jpg

Posebno nam se svideo osećaj u ruci. Primećujete njegovu masu taman koliko je potrebno kako bi vam ulio poverenje iole izdržljivog uređaja kroz prisutne metalne površine i čvrstu konstrukciju. Dimenzije su tačno za pod ruku. Uređaj je tanak 1.8 cm, širok 32 cm, dubok nepuna 23 cm i masom od 1.6 kg. Zapravo on nije “ultrabook” već lagani kompaktni portabl. Da bi vam orijentaciono dali neke stvarne dimenzije,  najpribližniji osećaj je nošenju  jednog  A4 poslovnog rokovnika.

Windows 10 se jednostavno instalira i jedinu potencijalnu teškoću vidimo u tome da ugrađeni Wi-Fi sistem ne prepoznaje nakon inicijalne instalacije i potrebno je instalirati drajver za dotični uređaj da bi ostvarili konekciju sa internetom. Na sreću, tu je bosebna particija na disku sa već spremnim direktorijumom i kompletnim spiskom drajvera za sve prisutne uređaje, a što je od nesumnjive pomoći prilikom inicijalnog podešavanja za rad.  

Pristup depou za prošitrrenje memorije i  SSD disku je lak bez bespotrebne komplikacije jer samo uz pomoć torx odvijača demontirate ravan poklopac i sve je pred vama lako dostupno.

Swift_3_SF314_58_9s.jpg

Acer Swift 3 N17W7 - zaključak

Svaki put kada dobijemo Acer notebook na test smo još više ubeđeni kako ovaj proizvođač sve uspešnije čita korisnikove želje kada su u pitanju prenosni računari. Ovog puta je to Acer Swift 3 koji sa cenom od 800 evra nudi jedan beskompromisno dobar prenosni računar koji praktično nema slabu tačku i spreman je godinama da vas verno služi  pomaže u obavaljanju poslova i kućne relaksacije.

 

On je bukvalno sve ono što prosečni korisnik očlekuje od jednog ovakvog uređaja. Klasično lepog izgleda i kompaknih dimenzija sa obilkom koji prirodno “leži” u ruci. Lako ga nosite i bukvalno ga ne osećate u ruci ili torbi. Jednostavan za upotrebu, odličnih performansi. Ne greje se i ne pravi buku. Ekran je prosečnog osvetljenja, sa izražajnim kolorom i savršeno bistre slike i oštrog prikaza uz sve to vidljiv iz veoma širokih ugova. Tome dodajte ultra brzi bežični internet i njegov odličan prijem zbog rada na dve talasne dužine. Dobra autonomija baterije će vas uveriti kako ste napravili odličan izbor. Voleli bismo malo kvalitetniju tastaturu... ne ovako ekstremno plitku, ali takav je trend i kod drugih proizvođača kada se radi o ovim  izrazito tankim modelima. To je jednostavno nužan komproimis tanke siluete ove klase uređaja. 

Vraćamo se na onu konstataciju sa početka. Acer Swift 3 je suština zgodnog računara za poneti. Računar sa kojim ćete se udobno zavaliti u fotelju i uživati u internet sadržajima, ćaskanju na društvenim mrežama ili zauzeti prijatan radni položaj u kancelariji spremni da svakog trenutka izađete na zakazani sastanak sa svojim vernim pratiocem. Zašto ne, poneti ga na odmor bez onog podzrivog odmeravanja u koju ga torbu spakovati, a da najmanje smeta i da “ne odvali” rame u ruksaku. Sve je to u jednom, ovaj sjajni lagani mališa sa kojim ćete biti definitivno sretni duži niz godina pravog uživanja u radu. Cena jeste nešto veća, ali gledajući slična konkurentska rešenja u ovoj klasi, shvatićete da je Acer Swift 3 jedno od najkompletnijih rešenja po iole fer ceni. Naša srca je osvojio svojom nenametljivom, ali nesumnjivo simpatičnom i konkretnom prirodom dobro zaokruženog prenosnog računara. Šta poželeti više?

 

Prednosti:
- kompaktno i čvrsto metalno telo,
- dobre performanse
- osvetljena tastatura
- solidna autonomija
- tih u radu
- malo se greje

Nedostaci:
- bezosećajna tastatura

Cena: oko 800€

Komentari

0 Dodaj komentar

AMD Ryzen 4000: kraj dominacije Intela u svetu laptop računara?

Test: HONOR MagicBook15 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109