Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Spin 5 (Video)

05.11.2018 11:51 | 0 Mobile
Test: Acer Spin 5 (Video)

Mnogi od nas se dvoume. Često nismo sigurni da li je potreban laptop za kuću ili za posao. Nismo sigurni da li želimo snažan laptop sa svime što to povlači, ili tanak i lagan prenosnik koji uvek lako možemo poneti sa sobom. Dilema postoji i kada je u pitanju tip uređaja – laptop, tablet, ili nešto između? Brojne kompanije kreiraju veliki broj rešenja koja bi trebala da se uklope u takva razmišljanja, a Acer smatra da ima odgovor na sve nabrojane dileme.

Acer-ov odgovor stiže u vidu Spin 5 uređaja. Reč je o hibridnom uređaju, koji ima toliko toga da ponudi praktično svim grupama korisnika, izuzmemo li igrače, makar one zahtevnije. 13,3-inčni uređaj koji može po potrebi biti ultrabuk, tablet, ili nešto između, sa raskošnim sposobnostima transformacije i (barem) četiri moda u kojima može raditi. Na spisku karakteristika, svakako impresionira.

 

No, uspeva li to da učini i u praksi? Prethodnik je bio dosta kritikovan, i sa sve više mašina dostupnih u klasi konvertibilnih uređaja, sve je manje prava na grešku. Stoga je Acer rešio da prione na posao. Rezultat je mašina koja je pred nama – spoj poslovnog računara i kućne multimedijalne mašine, zapakovana u prilično atraktivno ruho. Pogledajmo o čemu se konkretno radi.


Dizajn

Acer Spin 5 isporučuje u relativno tradicionalnom pakovanju, bez nekih raskošnih dodataka, što razumemo budući da je danas borba bespoštedna, a konkurencija dovodi do toga da je svaki evro zlata vredan. U pakovanju pronalazimo strujni adapter, koji je veoma malih dimenzija, ali i – aktivnu olovku, što je veoma lep i kvalitetan dodatak. O utiscima nešto kasnije.Sam laptop je izuzetno elegantnog dizajna. Izrađen je od metala, odnosno aluminijuma, i po pitanju kvaliteta izrade definitivno nije bilo nikakvih kompromisa. Imamo utisak da je kontrola kvaliteta kada su Acer uređaji u pitanju dignuta za par lestvica uvis kada su noviji uređaji u pitanju. Zaista ima dizajn dostojan vrhunske poslovne mašine i niko se neće postideti da ga postavi ispred sebe na sto na poslovnom skupu bilo kakve vrste.Uređaj je tamno-sive boje, sa simbolom kompanije Acer na gornjoj površini. Izuzetno je tanak, taman da ponudi portove standardnih veličina, ali ništa preko toga. Stoga su otvori za ventilaciju postavljeni na zadnjoj strani računara. Zanimljivo je da postoji poseban priključak za strujni adapter, ali da je moguće koristiti i neki drugi punjač koji se može priključiti na USB-C port, koji tako dobija dvostruku funkciju.Unutrašnjost je podjednako atraktivna. Možda bismo jedino voleli da su okviri oko ekrana nešto tanji, ali svejedno, sve deluje elegantno i utegnuto. Šarke ekrana su prilično čvrste i pružaju dobar oslonac ekranu, a veoma je važno da se taj aspekat ne zaboravi zbog čestog otvaranja ekrana na hibridu i korišćenja modova koji zahtevaju otvaranja sve do 360 stepeni. Iznad ekrana je smeštena HD web kamera.Interesantno je primetiti da je u tačped integrisan senzor otiska prsta, u njegovom gornjem levom uglu, što odaje poslovnu prirodu Spin 5. Dimenzije i težina računara su vrlo pogodne za prenošenje. Sa težinom od svega 1,5 kilograma, vrlo se lako može poneti u ruci, a sa dimenzijama od 13,3 inča staje u praktično bilo kakvu torbu. Dakle, i vizuelno i taktilno, Spin 5 predstavlja pun pogodak.

Hardver

Acer Spin 5 je baziran na odličnom hardveru poslednje generacije, barem kada je u pitanju mobilna platforma. Reč je o Kaby Lake refresh seriji, o kojoj smo puno puta govorili u vrlo pozitivnom kontekstu. Kreirani za tanke i lake računare, novi procesori su doneli više jezgara i realno ubrzanje performansi od 25 i više procenata u svim prilikama, a ono neretko ide i do 60% u određenim scenarijima.

spin5_skrin1_s.jpg

Konkretno, Acer Spin 5 dolazi sa Intel Core i5-8250U procesorom. Imajući u vidu već rečeno, odnosno da Core i5 i Core i7 procesori za ultrabuk računare više nisu dvojezgarni već četvorojezgarni, te da podržavaju izvršavanje do osam threadova putem Hyperthreadinga, imamo situaciju da su performanse zaista nikad bolje. Može li hlađenje da odgovori tom izazovu? Novi procesori imaju dobro poznati TDP od 15 W.


Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Spin 5
 • Procesor Intel Core i5-8250U, 1,6 - 3,4 GHz
 • Klasa procesora Core i5
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512 GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS, Touchscreen
 • Grafika Intel HD 620
 • Portovi 2 x USB 3.0
  1 x USB 2.0
  1 x USB 3.1 Gen 1 Type-C
  1 x HDMI
  Čitač SD kartica
 • Web kamera HD webcam
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 325 x 226 x 16 mm
 • Masa 1,5 kg
 • Baterija 3-cell 4670 mAh
 • Operativni sistem Windows 10 Home
 • Dodatno Olovka


CPU nominalno radi na 1.6 GHz. U slučaju potrebe, radni takt se može podići na do 3,4 GHz! Logično je da se za tako veliki raspon mora obezbediti i adekvatno hlađenje koje će moći da opsluži CPU i u režimima velikog opterećenja, a ne samo u nezahtevnim situacijama, naročito u hibridima gde je prostor skučen. Sam procesor je izrađen u 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji, prisutno je 6 MB keš memorije.Uređaj se oslanja na integrisanu grafiku. Intel HD 620 grafički čip ima radni takt koji ide od 300 do 1100 MHz, u zavisnosti od opterećenja. Karakteristike ovog grafičkog čipa su dobro poznate. U njegove mogućnosti DX12, podršku za istovremeno korišćenje do tri displeja, te 4K rezoluciju u 60 Hz. Kao što smo rekli, Spin 5 definitivno nije namenjen entuzijastima i gejmerima, iako za neku nezahtevnu igru može poslužiti.


 


Laptop na našem testu dolazi sa 8 GB DDR4 memorije, ali u ponudi su razne varijante ovog uređaja. Zapravo, na Acer zvaničnom sajtu smo pronašli čak 16 varijanti Spin 5, i to se računar sa našeg testa nije našao na spisku, tako da je za očekivati da ih ima još podosta. Zaista smo uvereni da će svako naći odgovarajući model za sebe. Verzija sa našeg testa se odlikuje i prisustvom prostranog SSD-a, kapaciteta 512 GB, koji potpisuje Micron.


 


Ostatak specifikacija čine podrška za Bluetooth i WiFi Dual Band AC. HD web kamera je u stanju da snima u 720p rezoluciji, što je u principu sasvim dovoljno za video komunikaciju. Acer Spin 5 isporučuje sa Windows 10 operativnim sistemom. Na našem testu se našao Home, a oni koji žele da izvuku nešto više od korporativnih okruženja uvek mogu da se opredele za Pro varijantu.


Konektori

Spin 5 je veoma dobro opremljen, a posebno nam je drago, što smo već primetili, da su konektori pune veličine, pa ne morate da se maltretirate sa adapterima. Prisunta su dva USB 3.0, jedan USB 2.0, te jedan USB-C konektor, za ukupno četiri USB konekcije. Tu su i HDMI izlaz, kao i čitač memorijskih kartica i audio combo port.Svi konektori su dobro raspoređeni po bokovima, i to bliže zadnjoj strani, ostavljajući prednji deo slobodnim. Takođe, s obzirom da uređaj može raditi i kao laptop, tasteri za paljenje i pojačavanje zvuka su smešteni na boku – konkretno, na desnom boku. Tajvanski proizvođač je odradio veoma dobar posao.


Testovi

Dostojan rival Acer Spin 5 hibridu jeste svakako Lenovo Yoga 730. Ne samo da se baziraju na sličnom hardveru, već je reč o namenski veoma sličnim računarima. Treba samo imati u vidu da Lenovo Yoga 730, za razliku od Acer kreacije, stiže sa diskretnom grafikom kompanije Nvidia – konkretno, GTX 1050, dok danas testirani laptop koristi integrisanu grafiku, pa to treba imati u umu tokom pregledavanja grafikona.

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
Yoga 730
Spin 5
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
Yoga 730
Spin 5
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
Yoga 730
Spin 5
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
Yoga 730
Spin 5
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

 

Utisci

Acer Spin 5 u svakoj prilici i trenutku može da iskaže svoju dualnu prirodu. Ništa čudno za jedan hibridni uređaj. No, ono najbolje jeste zapravo u tome da bez obzira na situaciju on nudi izuzetno iskustvo. Uređaj je idealan za svakoga ko putuje često, ko želi da ponese svoj laptop sa posla i koristi ga kući za zabavu, da bi sutradan opet isti doneo na posao i nastavio tamo gde je stao sa poslovnim obavezama. U tom pogledu, Spin 5 sjajno ispunjava zadatak.


 


Druga važna stavka jeste što je ostvaren veliki pomak u performansama u odnosu na prethodne generacije, pa tako moderni hibridi raspolažu više nego dovoljnom snagom za sve scenarije. Windows 10 prosto leti, i sa lakoćom odrađuje sve što korisnik od njega zatraži. Kaby Lake Refresh platforma je definitivno donela najveći poma u performansama u proteklih nekoliko godina kada su tanki i laki računari u pitanju.


 


Sjajnom utisku u radu doprinosi itekako i prostrani, brzi SSD, ali i dovoljna količina sistemske memorije, zahvaljujući čemu sistem radi prilično odzivno. Zaista, u svakom  pogledu, Acerov hibrid će ispuniti traženo. Na raspolaganju je dosta snage.Kao što smo već pominjali, moguće je korisiti ga u četiri forme. Prva je dobro poznata – ultrabuk/laptop. Naredne dve forme, tent (šator) i presentation (prezentacija) nastaju kada otvorimo ekran za 270 stepeni ili više, zavisnosti od toga da li uređaj položimo na tastaturu, da se samo ekran uzdiže – što je idealno za prezentacije, posebno zbog ekrana osetljivog na dodir – ili ga pak oslonimo na gornju i donju ivicu istovremeno, postavljajući ga u oblik šatora. Jedinu rezervaciju, praktično, imamo za tablet formu. Naime, sa 1,5 kilograma, prilično je teško koristiti ga iole duže u sopstvenim rukama, tako da mu druge forme gde ima oslonac na neku podlogu daleko bolje leže.


 


Acer je Spin 5 opremio odličnim Full HD ekranom IPS tipa. Iskreni da budemo, na 13,3 inča i nije potrebno ići dalje, posebno ako to znači (a znači) višu cenu i veće troškove. Sasvim odmerena rezolucija u kombinaciji sa odličnom osvetljenošću ekrana lepo odrađuje posao. Naravno, morate računati na reflektivni sloj, prisutan zbog toga što je implementirana kontrola putem dodira.  No, svakako možete računati na kvalitetne boje i odlične uglove gledanja, što je posebno važno kod mašina koje često nosimo sa sobom i nemamo uvek luksuz da ih postavimo direktno ispred sebe, u ravni očiju.


 


Ulazni uređaji su takođe veoma dobri. Tastatura nema numerički deo, ali su tasteri pune veličine, uz određene kompromise kada su u pitanju kursorski tasteri. F tasterima možete aktivirati razne dodatne funkcije, odnosno modifikovati ih preko Fn tastera. Sam hod neizbežno spada u pliće, ali je otpor povećan, pa je osećaj u kuckanju prilično dobar.


 


Tačped isto možemo pohvaliti. Prilično je precizan, a već smo spomenuli da ima i dvojaku ulogu jer je u njega implementiran skener otisaka prstiju. Blago je pomeren ulevo i velike je površine, tako da će lako prihvatati sve multitač komande, a korisnik ima dovoljno prostora za njihovo izvođenje. Sve u svemu – odlično!Najzad, tu je i aktivna olovka, koju Acer isporučuje uz svoj laptop. Savršen je dodatak računaru, jer dodatno podstiče njegovu dualnu prirodu, budući da je zahvaljujući Windows Ink funkcijama, implementiranim u Windows 10 operativni sistem, zaista možete koristiti i za zabavu i za posao. Dok sa jedne strane možete podvlačiti dokumenta, prevoditi u letu, editovati i zajedno sa kolegama praviti anotacije, dotle kod kuće vi ili još bolje vaše dete može da crta, igra se i slično. Naravno, možete i samo praviti beleške, što je opet univerzalno korisno. Olovka raspoznaje (makar teorijski) 1024 nivoa pritiska, i veoma je udobno koristiti je.


 


Buka i zagrevanje su na sasvim prihvatljivom nivou, ali nismo ni očekivali ništa manje, naročito zbog sjajnog energetskog menadžmenta novih procesora. Ipak, treba imati u vidu da leva strana ume da se zagreje, što nije ništa čudno za ovakve računare. Bitno je da gro toplote odlazi kroz zadnji deo, tako da korisnik praktično nikada nije u situaciji da toplota ide baš u pravcu njega, te da nema previše kontakta sa zagrejanim površinama. Kada se računar zagreje, kuler će povećati broj obrtaja, treba računati s tim.


Baterija


Baterija je pokazala prilično dobre rezultate, bez obzira što je reč o “samo” troćelijskoj bateriji. Ona raspolaže kapacitetom od čak 4670 mAh! Zahvaljujući tome, isporučuje čak 8 sati autonomije. Gle čuda, taman koliko traje radno vreme. Idealno, zar ne? Naravno, govorimo o situaciji kada računar nije previše opterećen, već se koristi “na leru”, uz uključen WiFi i povremeni lagani browsing. Ukoliko budete pokretali nešto zahtevnije, baterija će trajati proporcionalno kraće jer, kao i uvek, njeno trajanje zavisi pre svega od vaših korisničkih navika. Da napomenemo da je baterija ugrađena u računar i da joj se ne može pristupiti, što je polako postala odlika čak i većih i debljih računara.

 

Zaključak

Možemo reći da Acer Spin 5 spada u veoma dobre saputnike velikom broju potencijalnih korisnika. No, ovakve mašine često spadaju u izraz “Jack of all things, master of none”. Iako ne sumnjamo da će odlično poslužiti svakome kome je potrebno da računar ponese sa sobom, uvek treba imati u vidu da je reč o računarima koji su pomalo specifični, pa im je i cena takva. Voleli bismo da su hibridi mejnstrim. Možda će na nekim tržištima to uskoro postati, možda u nekim bogatim zemljama to već jesu, ali se bojimo da to nije slučaj danas i u našoj zemlji.

 

No, Acer Spin 5 je odličan argument u prilog zašto bi to trebali postati. Sasvim dovoljno snage za svakodnevne (naročito nezahtevne) primene, solidni ulazni uređaji, odlična autonomija, pristojne performanse, odlična konektivnost, pa i olovka, sve to zaokružuje dobar utisak o ovom računaru. Voleli bismo da su okviri oko ekrana tanji i da je možda malo lakši, a naravno, ne bismo odbili ni diskretnu grafiku, ali smo svesni da bi to verovatno više doprinelo zagrevanju nego što bi unapredilo performanse, jer to sasvim sigurno ne bi mogao biti iole snažniji grafički čip.
 acer_spin5_11_s.jpg


Sve u svemu, Acer Spin 5 je prilično dobar univerzalac. Zbog svega iskazanog, dodelujemo mu više nego zasluženu Benchmark Approved nagradu. Zaista je veoma upotrebljiv u raznim prilikama i radosni ćemo biti ako u dogledno vreme dođe trenutak da većina nas bude u prilici da nam ovakvi računari budu primarni izbor prilikom kupovine.


award_spin5_s.jpg


Prednosti:


- Svestrani računar
- Veoma dobar hardver
- Odlično ponašanje u raznim hibridnim režimima
- Baterija
- Izrada

Nedostaci:

- Povremena buka kulera
- Veliki okviri oko ekrana


Računar na test ustupio KimTec.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP ProBook x360 440 G1 (Video)

Test: Lenovo Legion Y530 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109