Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Spin 5 SP513-55N (Video)

14.06.2021 10:04 | 0 Mobile

Acer Spin 5 udara u poseban deo tržišta zahtevnijih korisnika i to one, koje “ne drži” mesto, ali zato svoj notebook svuda nose – bez njega nigde. Eto sublimea korisnika čijim je carstvom do sada vladao Lenovo YOGA jedan od svakako najpoznatijih 2-u-1 hibridnih računara koji je u našem današnjem Acer-u dobio ozbiljnu konkurenciju.

Karakteristike i utisci u radu

Prvo što primećujete jeste tanko kućište uređaja u potpunosti izrađeno od legure magnezijuma i aluminijuma, “debelo” 1.5 cm. Široko je tačno 30 cm i duboko 23.5 cm. Težina u ruci tek 200 grama više od punog kilograma. Pravi, notebook za rad u pokretu – izdržljiv, tanak i lagan. 
 
acerspin1s.jpg
 
Ono što iznenađuje jeste ekran neobičnog formata. Bili smo ubeđeni da se radi o nekoj 15-ici ili najmanje produženoj 14-ici... sve do momenta kada smo pogledali specifikacije - 13.5”? Utisak da zapravo gledate u veći ekran je posledica 3:2 odnosa stranica, pa je vidno polje osetno veće nego kod standardnih 16:9 modela. To se posebno donosi na vertikalu ekrana koja je skoro 20% veća nego kod klasičnih “wide” modela i to je neki trend u poslednje vreme. 
 
Pri tome prikazuje 2K rezoluciju od 2256 x 1504 piksela na IPS panelu koji je u slučaju ovih hibridnih računara obavezno osetljiv na dodir. Za to služi jedna Wacom Feel olovčica, smeštena ispod desnog boka. 
 
acerspin2s.jpg
 
Osvetljenje je natprosečno, kako se ne bi obrukao u tablet modu i radu po dnevnom svetlu obzirom da mu je u opisu posla jedna od glavnih stavki - boravak van kancelarije, na otvorenom. Zato LED pozadinsko osvetljenje mora da bude na visini zadatka o čemu govori i vrednost od izmerenih 415 kandela po m2. Odlična vrednost naročito kada radite u klasičnom laptop režimu jer prikazuje veoma lepu i jasnu sliku sa vidno izraženim kolorom.     
 
I pošto se sve vrti oko ekrana on je sa bazom notebooka povezan šarkama koje mogu rotirati ekran za 360 stepeni. Možda ne deluju onako istaknute kao na YOGA modelu ali su definitivno lepše i neupadljivije. Ekran zato možete postaviti u tablet, zatim horizontalni, stajaći ili šator mod. Prekriven je staklastim slojem Corning Gorilla glass zaštite protiv ogrebotina ali i bakterija zahvaljujući prisustvu jona srebra. Pošto treba da služi kao klasični tablet, na pročelju se nalazi sočivo Full HD kamere kao i senzor svetla. Dok se iznad ekrana nalazi par jedva primetnih mikrofona. 
 
acerspin3s.jpg
 
U delu baze tik ispod ekrana na ivici su prorezi za forsiranu ventilaciju toplote iz unutrašnjosti. Problem u vezi ovog rešenja je to što kada se ekran okrene u tablet mod, zauzimaju nezgodnu poziciju tačno tamo gde desnom rukom držite tablet,a  što u ovom slučaju znači izaziva prekomerni osećaj toplote na ruci. Zato je u šator modu na idealnoj poziciji na vrhu, kada je na delu prirodni tok oticanja toplote. Na toj zadnjoj ivici zatičemo i par perforiranih tankih zona koje su zapravo pozicije stereo zvučnika iz kojih dopire prilično jasan i čist ton, srednjih i visokih frekvencija. 
 
Na površini iznad tastature se nalazi velika perforirana zona dvostruke uloge: za ventilaciju koja stvara cug jer se ispod na bazi nalaze prorezi za uvlačenje svežeg vazduha, tik pored je i jedna rupica za reset baterije koja ima efekat kao da ste izvadili i ponovo stavili bateriju u računar. Druga uloga perforacije je da služi i kao dodatna površina za emitovanje zvuka.  
 
acerspin4s.jpg
 
Što se tiče tastature ona je “chiclet” tipa sa lepim mlečnim 4-stepenim pozadinskim osvetljenjem, “plitko-hodnih” membranskih tastera prijatnog osećaja pod prstima, ali vrlo jasnog otpora prilikom aktiviranja pojedinačnog tastera. Sasvim dobra za računar hibridne prirode. Spomenimo i lepo pogođenu površinu “multitouch” click Acer Spin 8 pad-a sa integrisanim čitačem otiska prsta. 
 
Da je u pitanju nova generacija notebook uređaja govori spisak i specifikacije konekcija. Tako su za razliku od nekih prošlih, sličnih modela na najnovijoj Spin 5 verziji obavezni deo opreme dva USB-C 3.2 porta druge generacije i to oba sa Thunderbolt 4 podrškom, znači brža USB-C verzija za prebacivanje podataka od 10Gbps. Pored njih na levom boku su i konektor za napajanje ispravljačem snage 65W, zatim HDMI port pune veličine za prikaz slike na monitoru ili TV-u, USB-A 3.2 Gen1 koji podržava punjenje mobilnih uređaja kada je računar isključen i detalj koji je mnogima neophodan na notebook računarima – čitač memorijske kartice, ovog puta u MicroSD verziji.    
 
acerspin5s.jpg
 
Na suprtonom boku je pozicija za pomenuti Wacom Feel “stajlus” u kome se i puni, zatim dva svetlosna LED indikatora jedan za aktivnost uređaja i drugi indikator statusa baterije - svetli amber bojom kada se puni i plavom kada je baterija završila proces punjenja. Sledi pozicija Power tastera, koja je standarda za hibrid NB modele, još jedan USB-A 3.2 prve generacije, zatim 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon i Noble slot za zaključavanje. 
 
E, sad obično većinu ovakvih uređaja pokriva neka manje jaka, ali štedljiva procesorska platforma jer se smatra da je opis rada ovako koncipiranih računara standardni delokrug poslova prepiske elektronskom poštom, pregled internet sadržaja, korišćenje cloud servisa u poslovne svrhe, pokretanje Office aplikacija, komunikacija Skypom i društvenim mrežama i tako to.  
 
acerspin6s.jpg
 
Acer je pak odlučio da ugradi najnoviju, jaču verziju štedljivog Intel Core i7 1165G7 procesora sa 4 jezgra i 8 tredova na baznih 2.8 GHz koji u turbo modu dostižu 4.7GHz. U pitanju je Tiger Lake-U 10nm procesor koji u sebi ima Intel Xe grafičko jezgro nove generacije sa 96 izvršnih jedinica na 1.3 GHz. Ovaj Intel System-on-Chip je “krivac” zašto baš ovaj Spin 5 model podržava TB4, a uz to i četvrtu generaciju PCIe komunikacionih linija. 
 
Opremljen je sa 16GB RAM-a koji se ne može proširiti jer je zalemljena, dok se podaci čuvaju na M.2 PCIe SSD uređaju kapaciteta 1 TB. Ovaj računar nema LAN konektor jer za njega jednostavno nije bilo mesta na tankim bokovima, ali je zato prisutan najbrži WiFi 6 bežični standard u vidu Killer AX1650 adaptera na bazi Intel tehnologije. Dovoljno da uz kombinaciju brzog 802.11ax WiFi rutera i malo većeg internet paketa, zadovolji vaše ambicije za brzim osećajem rada na internetu. 
 
acerspin7s.jpg
 
I na kraju autonomija... pa nije nas baš oduševio. Izmerili smo 3 sata i 27 minuta umerenog rada bez uključenog WiFi adaptera i na standardnih 80% osvetljenosti ekrana. Toliko je izdržala ugrađena 4-ćelijska litijum jonska baterija od 54.5Wh – daleko od obećanih 15 sati autonomije u nekim verovatno idealnim uslovima. Ako pomislite na gledanje filmova i YT klipova, računajte na nekih 7 sati. Zanimljivo je da, isporučuje performanse na nivou onih kao kada radi na ispravljaču, bez ikakvih penala po brzinu rada procesorske platforme što je verovatno i razlog slabije autonomije. Čak i kada mu jezičak podesite na najštedljviju opciju on samostalno ubrza platformu po potrebi. Bateriji je potrebno sat i po da se napuni. U radu je ovaj računar bukvalno bešuman. 
 
U pogledu performansi sa lakoćom se nosi sa najjačim modelima procesora koji se koriste u jačim laptop i notebook modelima, a zanimljivo je videti i odnos brzine sa nekim klasičnim pero-lakim hibridima kakav je slabiji Spin 1 - koji je u pogledu performansi, potpuno inferioran u odnosu na jači Spin 5. Zanimljiva su i poređenja sa Apple M1 modelima. Dakle snage ima, a posebno mu prijaju programi za obradu fotografija, gde je još jedan plus prisustvo Wacom olovke za crtanje. 
 
acerspin8s.jpg
 
Kada je u pitanju zabava Intel Xe donosi vidljivu marginu ubrzanja u odnosu na dosadašnje Intel UHD integrisana rešenje, tako da su rezultati i do duplo bolji pa se zaista možete relaksirati na nisko postavljenim detaljima uz zadovoljavajuće brzu reakciju i odziv u nekim od popularnih Battle Royal naslova ali i u DOTA2 i sličnim igrama sa prosekom od nekih 100 fps-a u FullHD rezoluciji – nije loše za ovakav tip računara. 
 
Specifikacije
Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Spin 5
  SP513-55N
 • Procesor Intel Core i7-1165G7
  2.80 GHz, Quad-core
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Tiger Lake
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije LPDDR4x
 • Skladište 1 x 1TB
  M.2 PCI Express x4
 • Dijagonala ekrana 13.5 in
 • Rezolucija ekrana 2256 x 1504
 • Tip ekrana CineCrystal (Glare)
  In-plane Switching (IPS) Technology
 • Grafika Iris Xe Graphics
 • Portovi 1x HDMI
  2x USB-A 3.2 Gen 1
  2x USB 3.2-C Gen 2
  USB 3.2 Gen 2 (up to 10 Gbps)
  Thunderbolt 4
 • Web kamera HD 720p
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Visina:14.90 mm
  Širina: 300 mm
  Dubina: 235 mm
 • Masa 1.2 Kg
 • Baterija Lithium Ion
  54.5Wh
 • Operativni sistem Windows 10 64-bit
 • Dodatno Wacom Active Stylus
  TouchPad
  Backlit keyboard
 
Performanse
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
MateBook X Pro 2020
Spin 5 SP513-55N
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
 
Grejanje je sa jedne strane očekivano za ovako tanak uređaj. Ne možete ga u potpunostiu eliminisati, ali je svakako jedan od onih uređaja koji emituju razumnu količinu toplote tj. onaj neophodan nivo kako biste imali pristojne performanse. Dodatnim podešavanjem možete još više ublažiti toplu prirodu ukoliko vam je u mislima mahom nezahtevniji tablet režim rada. Sa te strane Spin 5 ima vrlo prilagodljivu prirodu.

Zaključak

Acer Spin 5 je jedan ozbiljan ultrabook konvertibilac kao stvoren za nastupajući letnji period kada bez obzira, poslovno ili privatno, provodimo više vremena van prostorija. Za sastanke na otvorenom, rad na terenu, u kući ili bašti dok se opuštate uz zabavne sadržaje ili gledate film, u laptop ili tablet modu, zašto ne dok crtate,  stvarno, ovaj Acer notebook ima bezbroj namena i u svakoj od njih je dobar... pod jednim uslovom da za njega možete platiti 1350€ i vodite računa da je to poslednja verzija na bazi jačeg i savremenijeg 10nm Tiger Lake procesora. Kada pogledate koliko su cene gejming modela porasle, za navedenu sumu dobijate jedan zaista vanserijski notebook dvostruke namene, odličan ekran, olovku i prilično brzu procesorsku platformu sa dovoljno jakom grafikom za prosečno zahtevan rad. Baterija svakako zaslužuje najviše kritike ali uz bolje upravljanje softverom nadamo se da će ga Acer poboljšati i u tom planu, a tada mu je već zaista teško naći iole ozbiljniju manu.

 

 
______________________________
 
Prednosti:  
 
- Dobro ukrućena metalna šasija 
- Tanak, umereno topao i nečujan u radu 
- Natprosečan ekran sa “multitouch” podrškom 
- Rotiranje ekrana pod uglom od 360 stepeni 
- Dvostruka USB-C 3.2 Gen2 veza sa Thunderbolt 4 podrškom 
- Brzi Killer WiFi 6 
- Wacom Feel olovkica 
 
Nedostaci: 
 
- Autonomija može biti bolja 
- Više bi odgovarao USB punjač nego klasični 
 
CENA: oko 1350€ 

Test: Gigabyte AERO 15XC (Video)

Test: Porsche Design Acer Book RS (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109