Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Spin 1 (Video)

08.02.2021 16:25 | 0 Mobile
Test: Acer Spin 1 (Video)

Vrlo, vrlo neobićan prenosni 2u1 računar: u metalno telo prikladno mnogo skupljim laptop modelima, Acer je smestio hardver koji pre priliči tabletima, sa sve ekranom osetljivim na dodir i olovkom za crtanje po ekranu. I cenom od svega pet stotina evra - sa porezom.

Danas možete videti mnoge varijacije na temu ultra malih prenosnih računara. Proizvođači se dovijaju na razne načine ne bi li zadobili pažnju korisnika u smislu kako je upravo njihov model najbolje rešenje za njihove potrebe užurbane životne i poslovne svakodnevice. I mnogo toga smo imali prilike da vidimo do sada na temu konvertibilnih 2-u-1 računara. To su oni koji se za tili čas pretvaraju iz malog notebook računara u tablet uređaj. 
 
 
Nije neka naročita mudrost pronaći jedan ovakav “transformer” model, koji u telu notebook-a zapravo krije hardver tablet računara. Namenjen je korisnicima koji ne mogu da se odluče da li im je potrebniji klasični laptop koncept ili jednostavniji tablet na dodir. Uglavnom su to korisnici koji većinu aktivnosti obavljaju u pokretu i na internetu uz obilato korišćenje cloud servisa, ali i uz povremenu potrebu pisanja nekih dokumenata, otvaranja tabelarnih kalkulacija i jednostavnije prezentacije poslovnim klijentima. Opis jednog klasičnog poslovnog terenca - konkretnog u ponudi, brzog u reakciji i jednostavnog za poneti. Taj se snalazi i u sali za sastanke, na skučenom stolu lokalnog kafea, a u nuždi može da posluži “iz ruke”. Zgodan je i kod kuće, kada se posle napornog dnevnog haosa bacite na sofu dnevne sobe i po nekoj rutini, proverite mail sanduče kako bi rekapitulirali protekli dan na poslu. 
 
Za gore opisane situacije, prva asocijacija je upravo jedan “2-u-1” računar. A, oni su po pravilu papreno skupi. Njihova komplikovana zglobna šarka, materijali koji treba da obezbede čvrstu konstrukciju i izdržljivost u prilično zahtevnim uslovima rada – diktiraju visoku cenu.

Karakteristike

Prvi utisak sa Acer Spin 1 računarom je pomalo zbunjujući. Računar formata 11-inča stiže spakovan u  kvalitetnom kućištu. Metalno čvrsto sa obiljem brušenih aluminijumskih površina, detaljima hroma na svakom koraku, prisustvo “touch” olovke i robusne “makaza” šarke su detalji koji momentalno vaša čula asociraju na skup uređaj. A, onda sa druge strane kontradiktorni detalj -  ekran sa debelim oivičenjem kao da je izmileo iz hodnika prošlosti nekadašnje netbook generacije. Ova suprotnost nas je potpuno zbunila.
 
acer0s.jpg
 
Ali sledi još jedno iznenađenje – Spin 1 ne košta očekivanih 2 hiljade već pet stotina evra. E ovo već postaje zanimljivo, pre svega što u novonastaloj situacije opšte nestašice, ne možete pronaći iole pristojan mobilni računar bez 700-800€, a ovakvim “specijalcima” i da ne govorimo. 
 
Isti onaj ekran koji ima neobično velike okvire, gde se posebno ističe onaj na donjoj lajsni, ne može da se opravda ni svojom kovnertibilnom prirodom i potrebom prisustva dodatne zone za držanje jednom rukom u tablet modu. Sa druge strane, ekran je neobično oštar, bistar i svetao sa natprosečno velikim kontrastom. Izmerili smo čak 352 nita i odnos dinamičkog kontrasta od 1361:1. Doduše, nije da ne smeta curenje LED svetla po obodu ekrana, ali jednom kada se učita WIndows desktop taj efekat nestaje u svom zadovoljstvu oštre, svetle slike i živopisnih boja ugrađenog IPS ekrana koji prikazuje 1080p rezoluciju.  
 
acer1s.jpg
 
Da se razumemo, slika na ovom uređaju je vidno lepša i bolja od većine sličnih prenosnih računara do cene od 1000 evra koje smo do sada testirali, pa nam ostaje nedoumica koliko zaista proizvođači štede na nama kako bi dodatno stvorili prostor za zaradu. Kada na ovako pristupačnom modelu imate ovako jasan i lepo osvetljen ekran, zašto ga ne bi podrazumevali na duplo skupljem modelu?  
 
Zbog male dijagonale od 11.6 inča samo oni sa okom sokolovim će prebaciti prikaz u 100% format desktop okruženja, dok Windows predlaže 150% uvećanja što je već značajno prijatnije za rad, naročito u tablet modu. I sve to lepo izgleda dok radite u zatvorenom prostoru, dok na dnevnom svetlu odblesak sunca pravi probleme zbog ugrađenog staklastog filtera. 
 
I da naravno, ekran je osetljiv na komande dodira tj. više njih istovremeno. Omogućuje vam da komande izvršavate pomoću jedne propratne stajlus olovkice kojom možete i da pišete uz pomoć Windows “handwrite” opcije za prepoznavanje rukopisa. 
 
acer3s.jpg
 
Zglobne šarke nam uvek ulivaju dozu straha kada ih prvi put isprobavamo. Dozvoljavaju rad u klasičnom laptop modu ili rotiranje za 180 ili 360 stepeni u tablet mod, zatim postavljanje u tzv. šator režim – koji je kao stvoren kada radite nešto i usput sledite uputstva, za prezentaciju dok po ekranu šarate olovkom ili za malo veću slobodu tokom prisustva na video konferenciji. Uglavnom ništa novo, ali zgodno svakako jeste. Najlepši je taj osećaj izdržljivosti da se prilikom pomenutih akrobacija Spin 1 neće polomiti, a za to je pre svega zaslužan taj metalni osećaj neuništivosti i čvrstina šarki. Spomenimo da su prednja web kamera i mikrofoni na proseku očekivanog, dvoljno dobri za potrebe video komunikacije! 
 
Tastatura je veoma dobra. Osećaj je da su tasteri nešto manji ali sa dobrim vešanjem, korektno dubokim hodom koji pruža dovoljno otpora, pa je kucanje na ovako malom uređaju neočekivano prijatno. Na žalost nema pozadinsko osvetljenje, a što je veliki uslovni nedostatak za sve one koji rade na terenu i često ostaju do kasno na poslu. Stvar donekle popravlja “touchpad” - metalno hladnog osećaja pod jagodicom i veoma precizan - bilo da se radi o vođenju kursora ili kliku. 
 
acer4s.jpg
 
Ponuda konektora je solidna. Na tankim bočnim ivicama su se našli konektori pune veličine. Ipak, utisak je da jednom ovakvom ultrabook-u mnogo bolje pristaju USB-C konekcije. Levi bok nudi jedan mini konektor za mrežni ispravljač uz propratni LED indikator punjenja, zatim jedan HDMI i jedan USB-A 3.2 prve generacije. Sledi otvor za MicroSD karticu i red rupica koji su zapravo otvori za zvučnike iz kojih dopire prilično tanak ali razumljiv zvuk. Za komunikaciju, pregled YT klipova i gledanje filmova sasvim dovoljan.  
 
Na desnom boku se nalazi jedan USB-A 2.0, zatim 3.5mm konektor za sušalice, “power” taster sa odgovarajućom LED signalizacijom aktivnosti uređaja, klackalica za regulaciju jačine zvuka i drugi red otvora za zvučnike. Smeta pozicija “power” tastera i onih za pojačavanje zvuka koji su tako postavljeni zbog tablet režima rada. Ipak, kada uređaj koristite kao laptop, zbog male težine u situacijama priključivanja USB fleš memorije ili eksternog diska, instiktivno ćete pridržati uređaj sa suprotne strane. Dok pridržavate uređaj, nehotice ćete pritisnuti power taster i poslati uređaj na “spavanje” ili ćete potpuno utišati tj. pojačati zvuk. Koliko god bili svesni toga, više puta tokom testiranja smo iskusili ovaj problem. 

Hardver

Acer je Spin 1 izgradio oko Intel Pentium Silver N5030 verzije procesora na prilično niskoj radnoj frekvenciji od 1.1 GHz. U pitanju je četvorojezgarni procesor bez podrške Hyper Threading funkcije. U pitanju je naslednik nekadašnje generacije Intel Atom procesora sa potrošnjom od maksimalnih 15W. Ovo rešenje je izabrano zbog veće radne autonomije i manjeg grejanja, zbog čega se hladi isključivo pasivnim hladnjakom na bazi transfera toplote putem toplotne cevi bez prisustva ventilatora. Otuda je u radu potpuno bešuman. Osim toga je prilično “cool” u radu sa tek izmerenih 34 stepeni u najtoplijoj zoni centralnog dela tik ispod ekrana. Pod prstima je to još prijatnijih 30-ak stepeni, a najhladniji u zoni odmorišta dlanova sa izmerenih 26 stepeni Celzijusa. 
 
acer5s.jpg
 
Procesor integriše Intel UHD 605 grafičko jezgro koje deli memoriju sa 4 GB LP (low power) - DDR4 sistemske memorije koja se ne može proširiti. Slična je stvar i sa ugrađenim diskom kapaciteta 128GB. Ne radi se o klasičnom SSD uređaju već o eMMC sporijoj vrsti fleš memorije koja prema našim merenjima u Windows operativnom sistemu isporučuje prosečnih 200MB/s. Poređenja radi sa eksternim WD Blue SATA SSD-om smo na USB 3.2 portu, postigli duplo veći transfer podataka.  Kao opcija dodatnog prostora za instalaciju programa i skladištenje podataka, vam ostaje upotreba neke brze MicroSD kartice ili eksterni USB SSD tj. hard disk. 
 
Konekcija sa internetom je obezbeđena prisustvom WiFi 802.11 ac adaptera sa kojim smo tokom testiranja bez problema dostizali transfer od 30 MB/s sa odgovarajućim ruterom sličnih specifikacija.  
 
acer6s.jpg
 
Autonomiju uređaju daje dvoćelijska litijum-polimerska baterija kapaciteta 4670mAh. Na našem testu se držala prilično dobro omogućujući Spin 1 računaru 6 sati i 12 minuta rada bez potrebe za eksternim ispravljačem. Spomenimo da nema pada u performansama prilikom prelaska rada uređaja na bateriju. Ispravljač koji stiže uz računar je maskimalne snage 45W a računar kada je pod opterećenjem ne prelazi potrošnju od 20-ak W. 
 
Na kraju, recimo da ovaj prilično lepi “mališa” meri 29 cm u širinu, 20 m u dubinu, a debeo je svega 14mm. Težak je 1.25kg. Stiže sa preinstaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom. 

Performanse

Jasno je da od računara sa solidno konfigurisano hardverskom osnovom, ne treba očekivati vrhunske performanse. Uvek imajte na umu onu tvrdnju sa početka testa -– da je u pitanju tablet hardver u odelu laptop računara. Otuda su performanse podešene za osnovni nivo rada i prevashodno korišćenje internet sadržaja i prateće servise. Podrazumeva se i rad u MS Office aplikacijama. Gledanje filmova u Full HD rezoluciji nije problematična operacija, ali uz solidno angažovanje CPU i GPU resursa. Ukoliko poželite da gledate neki 4K HDR film na TV-u velike dijagonale, računajte da će tada raditi na ivici maksimalnih mogućnosti ugrađenog hardvera. 
 
U grafikonima smo vam dali testove u Blender, Cinema 4D i Adobe Photoshop aplikacijama. Naravno to ne govori da je on namenjen za tu vrstu posla jer čak i poslovi konverzije kućnih video klipova su naporan posao za Spin 1. Ovi rezultati su više kao orijentir da bi dobili neku predstavu prilikom poređenja sa klasičnim notebook i laptop modelima koje smo do sada testirali. 
 
acer7s.jpg
 
acer8s.jpg
 
acer9s.jpg
 
Generalni utisak je kako je hardverska platforma upola sporija od solidno konfigurisanog notebook modela slične cenovne kategorije. Ali u pitanju su računari različite namene. Ovo vam govorimo kako bi pravilno sagledali njegovu namenu i ne bi imali neka nerealna očekivanja jer Spin 1 definitivno ima svoje prednosti u smislu tablet radnog režima, “touchscreen” opcije, malog grejanja i besprekorne tišine u radu. Uz to se lako nosi u jednoj ruci. 

Zaključak

Acer Spin 1 nije računar za svakoga, ali svoju šansu itekako traži u ovim pandemijskim vremenima kada se posao i svakodnevne obaveze završavaju od kuće. Kada treba brzo da izjurite na sastanak, samo zgrabite računar i sve što vam je potrebno za prezentaciju, prodaju i ugovor - imate sa sobom. 
 
 
U tome će vam pomoći činjenica da računar ima natprosečno oštar i svetao ekran sa olovkom i komandama dodira. Odlična autonomija dodatno popravlja stvar, a zglobna šarka stavlja tačku na ionako podugačak spisak mogućnosti. Pohvaljujemo i robusnu konstrukciju koja je izuzetno elegantna za oko sa svojim upečatljivim CNC hromiranim lajsnama, tako da će na poslovnim sastancima dodatno uticati na vašu biznis pojavu.  
 
I sve to po zaista fer ceni od 500€ sa uračunatim porezom. Iskreno, teško ćete pronaći svestraniji mobilni računar u današnje vreme, a Acer vam je u Spin 1 verziji dao zaista puno argumenata za razmišljanje!
 
______________________________________________
 
 
Prednosti:
 
- Konvertibilni uređaj: notebook/tablet
- Dobar ekran
- Metalno kućište
- Stylus olovkica
- Pristojna cena
- Veoma upotrebljiv u svakodnevnom radu
 
 
Nedostaci:
 
- Slabašan hardver
- Nedostatak brzih USB portova
 
CENA: oko 500€

Test: Huawei MateBook X (Video)

Test: MacBook Pro M1 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109