Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Predator XB273U NV (Video)

18.04.2022 15:21 | 0 Multimedija
Test: Acer Predator XB273U NV (Video)

U doba kada veliki broj ljudi monitor koristi jednako za gaming i rad, modeli koji su sposobni i za jedno i drugo postaju sve traženiji. Acer Predator XB273U NV je upravo takav monitor koji donosi kombinaciju brzog 170Hz IPS panela i QHD rezolucije, uz obećanje praktično profesionalne kalibracije direktno iz kutije i još jednog specijaliteta koji nas je oduševio, a sve po više nego razumnoj ceni.

U moru najnovijih modela gaming monitora, na test nam je stigao jedan model nam je zapao za oko, eto odlične prilike da ga isprobamo detaljno, a i da utiske podelimo sa drugima koji su možda takođe zainteresovani za kupovinu jednog ovakvog monitora. U pitanju je Acer Predator XB273U NV, model koji nam je pažnju privukao kombinacijom QHD rezolucije i osvežavanja od 170Hz, IPS panelom, zvaničnom G-Sync podrškom i prilično ambicioznim obećanjem o fabričkoj kalibraciji boja sa odstupanjem manjim od 1.
 
 
Naizgled vrlo svestran monitor sposoban da ispuni različite zahteve i uloge, od igranja i zabave do profesionalne upotrebe, a što je najbolje, po ceni od oko 550€, što je i dalje razumna cifra za ovakve specifikacije.

Dizajn i karakteristike

Predator u imenu nesumljivo ukazuje na pripadnost Acer-ovoj gaming seriji proizvoda, pa je i dizajn prilagođen tome i vrlo prepoznatljiv ukoliko ste nekada imali kontakta sa nekim Predator uređajem. Postolje je vrlo lepo, sa bazom u potpunosti izrađenom od metala, a koja se sastoji od dve tanke nožice raspoređene u V sa prednje strane, i još jednom jednako tankom “petom” sa zadnje strane koja je tu da stabiliše monitor. Između baze i vrata nosača nalazi se i lepo osmišljena maska, odnosno ornament sa Predator znakom i crvenim detaljem koji monitoru daje vizuelni identitet različit od nekih drugih modela sa V postoljem.
 
predator_1s.jpg
 
Nosač panela je izrađen od crne plastike i izdvaja se najpre oblikom koji se širi ka vrhu na kome se takođe nalazi Predator znak u dezenu brušenog metala, dok se u donjem delu nalazi uobičajeni prorez za provlačenje kablova.
 
Prednja strana panela je oivičena tankim okvirima sa gornje i bočnih strana sa dodatnom marginom od oko 5mm, dok se na donjoj ivici nalazi lajsna umerene širine koja je nešto izbočenija ka napred, najverovatnije radi smeštanja senzora koji se nalaze na sredini, a kako ne bi samo taj deo štrčao u odnosu na ostatak. Deluje pomalo neobično, ali ne i loše.
 
Zadnja strana panela je vizuelno verovatno najupečatljiviji deo monitora, najpre zbog kombinacije obične crne plastike, relativno klasičnih pravougaonih ivica dela u kome se nalazi elektronika, a zatim RGB osvetljenja koje taj deo okružuje sa tri strane i vrlo modernog paterna u sredini koji na prvu podseća na otvore za ventilaciju, ali je zapravo samo ukras - ventilacija se nalazi na gornjoj ivici i bokovima monitora.
 
predator_2s.jpg
 
Na donjoj strani proširenog dela se nalaze i konektori među kojima su tu jedan Display Port 1.4, dva HDMI 2.0 porta i 3.5mm konektor za slušalice. Tu su još i jedan USB 3.0 upstream port za vezu sa računarom i dva USB 3.0 porta za povezivanje uređaja, dok se na levom boku monitora nalaze još dva takva USB porta za lakši pristup iz radne pozicije.
 
Što se kontrole monitora tiče, ona je izvedena u vidu mini joysticka iza donje desne ivice panela, pored koga su tu još 4 tastera - jedan za uključivanje i tri za pozivanje neke od prečica koje se pojavljuju tokom kretanja kroz meni, a obeležene su na ekranu tačno u visini odgovarajućeg tastera. Meni je relativno klasičan i jednostavan, sa 6 kategorija u levoj i podopcijama za svaku kategoriju u desnoj koloni, pa je ovakav sistem kontrole dovoljno intuitivan i brzo ćete se na njega navići.
 
Kontrola je moguća i putem Acer Display Widget softvera, ali on ne nudi pristup baš svim potrebnim podešavanjima vezanim za sliku, pa je upitno koristan. Ipak, kod ovog modela je veoma bitno instalirati softver iz više razloga, pa preporučujemo da ga svakako pronađete u support sekciji Acer sajta. Prvi razlog je RGB osvetljenje na zadnjoj strani koje je moguće podešavati i u meniju samog monitora, ali samo njegovu boju, jačinu i efekte. Ukoliko instalirate i RGB Light Sense softver, na raspolaganju će vam biti i opcije praćenja zvuka i slike, koje ovo osvetljenje pretvaraju u ono što smo do sada viđali samo na Philips Ambilight televizorima i što zaista impresivno radi. Praktično je u pitanju trostrano osvetljenje sa individualno adresibilnim diodama, pa je ono na ovom modelu daleko korisnije od onih koje smo viđali na bilo kom drugom gaming monitoru. Naravno, najbolji rezultati će biti ukoliko je monitor postavljen na određenu distancu od belog zida iza radnog stola, ali je to kod većine korisnika i tako slučaj. 
 
predator_3s.jpg
 
Što se slike tiče, ovaj model dolazi sa IPS panelom, jednim od onih brzih varijanti nove generacije i to QHD rezolucije, odnosno 2560x1440 piksela i sa osvežavanjem od 170Hz. U pitanju je panel od 27”, što je u kombinaciji sa ovom rezolucijom praktično idealno kako za gaming tako i za rad, nudeći optimalnu oštrinu teksta i dosta radnog prostora sa 100% skaliranjem slike. Kako je u pitanju IPS, uglovi gledanja su naravno bespekorni, uniformnost osvetljenja je sasvim korektna, a IPS glow je prisutan, ali blag, daleko od mere u kojoj smo to viđali na nekim drugim modelima.
 
U pitanju je panel sa 10 bita po kanalu boje, tačnije 8 bita + FRC, a koji je u stanju da pokrije solidnih 83.7% DCI P3 spektra. Kad smo kod spektra, u meniju su dostupna podešavanja standarda u kom želite da radite uključujući i sRGB, Rec.709, DCI-P3, SMPTE-C, EBU i HDR za koji pretpostavljamo da je BT.2020.
 
Ono što treba imati na umu je da je da su profili slike, podešavanje topline bele i izbor gamuta potpuno odvojene opcije, iako sve međusobno imaju uticaja na prikaz. Što se tiče onog obećanja o preciznosti boja od Delta E ispod 1, uz monitor dolazi kalibracioni izveštaj koji to potvrđuje, ali je najbolje što smo uspeli da dobijemo u našim merenjima bilo 2.6 i to u Standard modu sa Rec.709 gamutom.
 
Tu dolazimo i do drugog razloga da instalirate softver, odnosno drivere, jer ICM profil koji dolazi uz njih dodatno poboljšava preciznost u ovom modu na Delta E od 2.2, što iako nije baš na obećanom nivou, jeste veoma dobro i solidno ispod granice od 3 koja se smatra primetnom razlikom za prosečno oko. Moguće je i da postoje varijacije između primeraka i da bi neki drugi dao i bolji rezultat, ali treba računati sa tim da će nekima ipak trebati dodatna kalibracija ako planirate da monitor koristite za profesionalni rad u foto ili video domenu, za šta je on svakako više nego sposoban.
 
predator_4s.jpg
 
No, ovaj model poseduje i nekoliko mogućnosti koje su nam se tokom testa vrlo dopale i smatramo da su vrlo korisne za svakodnevni rad, pogotovo za one koji vode računa o svojim očima. Naime, monitor je opremljen senzorima osvetljenja, pa je u stanju da automatski kontroliše jačinu osvetljenja i toplinu prikaza boja i prilagodi ih uslovima osvetljenja u prostoriji tokom čitavog dana. Tako će npr. tokom dana pri jakom svetlu i prikaz biti svetliji i hladniji, a uveče tamniji i topliji, a rezultat ovoga je da je dugotrajno gledanje u monitor prijatnije i za ove opcije, koje Acer naziva LightSense i ColorSense možemo reći da su vrlo dobro odmerene.
 
Takođe, tu je i ProxiSense, odnosno senzor blizine koji kada se udaljite od monitora može ugasiti ekran i uključiti ga kada sednete za računar, što takođe može biti korisno.
 
Kad pominjemo osvetljenje, maksimalna svetlina monitora koju smo izmerili je iznosila 397.2 nita i to u HDR modu koji je podržan, na nivou onoga na šta smo navikli od HDR400 sertifikovanih modela. Dakle, ne baš pravi HDR, ali nešto svetlije i življe od standardnog prikaza. SDR modovi su mahom ograničeni na oko 220 nita, mada je u meniju dostupna i MaxBrightness opcija koja omogućuje da i u SDR modovima koristite punu svetlinu. Statički kontrast panela je ravno 1000:1, što je nivo koji mahom i očekujemo od IPS modela. 
 
predator_5s.jpg
 
Kako je ovo ipak primarno gaming monitor, pređimo i na utiske vezane za igranje na ovom modelu. Najpre pomenimo da QHD rezolucija nudi dosta više detalja u odnosu na Full HD, a opet omogućuje da u mnogim igrama budete blizu maksimalnog osvežavanja od 170Hz na koliko je ovaj model deklarisan, čak i na grafičkim kartama koje nisu najjače u ponudi i na taj način iskoristite maksimum po pitaju odziva panela. Što se odziva tiče, on je prilično dobar, deklarisan na 1ms, a realno negde između 2 i 3 - u svakom slučaju dovoljno brz da igranje bude vrlo prijatno čak i u jako brzim scenama. Pozitivno je i što je overdrive panela dobro podešen, pa na podrazumevanom Normal modu nema overshoot-a odnosno dupliranja brzih objekata ili artefakata na njihovim ivicama, već sve izgleda čisto, onako kako i treba. 
 
Moguće je odabrati i Extreme, ali se kod njega pojavljuje overshoot, pa nema neke svrhe koristiti ga. Ako baš želite maksimalni odziv, prisutna je i VRB opcija strobovanja pozadinskog osvetljenja koja nudi pravu 1ms, ali uz blago dupliranje zadnje ivice brzih objekata i smanjenje maksimalne svetline slike, što i nije neki problem ako aktivirate punih 400 nita, jer ostane dovoljno svetline za normalno korišćenje.
 
predator_6s.jpg
 
Ipak, većina korisnika će umesto VRB opcije ipak odlučiti da aktivira varijabilno osvežavanje, s obzirom da ove dve stavke ne rade istovremeno, a koje je tu u vidu zvanične G-Sync Compatible podrške, kao i podrške za AMD Freesync. Pomenimo i da je input lag ovog modela jedan on najnižih koji smo izmerili našim instrumentom sa 8ms na HDMI portu i 60Hz, naravno dosta niži na DisplayPort-u i maksimalnom osvežavanju.
 
Što se kvaliteta prikaza u igrama tiče, možemo reći da je on veoma dobar, kako u fabričkim modovima, tako i sa aktiviranim opcijama za dinamičko podešavanje osvetljenja i boja. Slika je u svakom slučaju dosta živa i atraktivna, pa igre izgledaju veoma dobro, i u SDR i HDR modu.
 
Vredi pomenuti da monitor poseduje i integrisane zvučnike od 2x2W, koji vas neće oduševiti kvalitetom ili glasnoćom, ali mogu poslužiti ako pri sebi nemate nikakvo drugo audio rešenje.

Finalni utisci

Sve u svemu, Acer Predator XB273U NV je monitor koji je na nas ostavio izuzetno dobar utisak. Čini se da ono što ovaj model ima da ponudi čak i premašuje cenu od oko 550€, pa se zaista dobija puno toga za uloženi novac. Tu najpre mislimo na veoma dobru sliku, odlične performanse za gaming, zvaničnu podrška za oba vida varijabilnog osvežavanja, korisne opcije automatskog prilagođavanja prikaza i čuvanja vida, kao i zaista odlično i korisno osvetljenje u Ambilight stilu. Pun pogodak što se nas tiče, pa ovom modelu zasluženo dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu.

Test: AOC Agon AG273QZ Gaming Monitor (Video)

Test: AOC Agon AG493UCX2 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309