Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Predator XB271HU

16.03.2016 10:32 | 2 Multimedija
Test: Acer Predator XB271HU

Nesumnjivo je da IPS tehnologija postaje naprednija u oblasti gejming monitora kako vreme prolazi, tako da sada imamo prilično visoke stope osvežavanja kod istih. Acer donosi model koji je moguće overklovati na čak 165Hz-a, i kombinuje ga sa NVIDIA G-Sync rešenjem. Radi se o 27-inčnom monitoru sa 1440p rezolucijom, privlačnim dizajnom i okvirom koji je vrlo uzan, a uz sve to vrlo je prilagodljiv korisniku zahvaljujući dobrim ergonomskim opcijama...


Dragoljub Radovanović

Spoj IPS-a i gejminga je definitivno tu da ostane. To je postalo prilično očigledno obzirom da sve veći broj proizvođača monitora u svoju ponudu uvrštava gejming modele nalik ovakvom koji testiramo danas. Nekada smo za gejming bili ograničeni isključivo na monitore sa TN tipom panela, ali danas to više nije slučaj. IPS je tehnološki napredovao i doneo je spoj koji su svi očekivali - vrlo dobar kvalitet prikaza ukombinovan sa visokom stopom osvežavanja. Sećate se da smo tokom 2015. godine po prvi put sreli 144Hz gejming IPS monitor kompanije Asus, i već tada smo bili prilično optimistični da će polako ali sigurno potisnuti TN gejming modele.

Kako nam sve više ovakvih IPS gejming monitora pristiže na test, to smo više uvereniji da će ovaj tip matrice ekrana postati dominantan u sferi ozbiljnijeg gejminga. Korak bliže ka preobraćanju ljubitelja igračkih TN modela u ljubitelje IPS gejming monitora pravi kompanija Acer, sa svojim najnovijim Predatorom. Ovaj pod-brend čije ime zvuči dosta "moćno" donosi model iz XB1 serije, sa nativnom stopom osvežanja od 144Hz-a, ali to nije maksimum koji postiže, jer je moguće "overklokovati" ga na čak 165Hz-a, što je donedavno bilo nezamislivo za IPS tip panela. 

acer_predator_xb271hu_s.jpg


Naravno, gejming monitori su danas još napredniji nego u prethodnim godinama, tako da XB271HU poseduje i tehnologiju varijabilne stope osvežavanja. Konkretno u ovom slučaju namenjenu korisnicima NVIDIA grafičkih karti, a pričamo svakako o sada već dobro poznatom pojmu - G-Sync. Osim toga, prisutna je veća dijagonala od 27 inča i prateća WQHD rezolucija, tačnije 2560x1440 tačaka. Acer je maksimalnu svetlinu citirao na 350cd/m2, a vreme odziva je i dalje sfera gde će TN modeli biti napredniji sa 1ms odzivima, tako da ovaj gejming IPS donosi 4ms GTG odziv. Ovaj Predator je naizgled vrlo interesatan monitor kompanije Acer, a uronimo i nešto dublje u njegov opis na narednim stranicama. 


Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Predator XB271HU
 • Dijagonala 27
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 2560 x 1440
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms GTG
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 614.7 x 401.3 (+120) x 269.2 mm
 • Masa 8 kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100.000.000:1
 • Konekcije DisplayPort, HDMI, 3.5mm za slušalice
 • Mogućnosti promene ugla Promene visine u 120mm opsegu, promena nagiba -5 do +35 stepeni, rotacija, pivot režim
 • Ugao gledanja 178/178 stepeni

Dizajn

Ponuditi gejmerima odlične specifikacije često nije dovoljno kako bi ih primamili na kupovinu, pa je tu i vrlo bitno pitanje izgleda. Srećom, Acer definitivno zna šta radi po tom pitanju, počevši od samog brendiranja ovog monitora, tako da nije u fokus stavljeno Acerovo ime, već oznaka Predator sa pratećim odličnim logoom. Već sa same kutije u kojoj dolazi dobijate ideju kako je lepo dizajniran konkretan XB271HU model.


acer_predator_xb271hu_1_s.jpg


Šema pakovanja pravi lep kontrast, tamnije boje sive i crne ukombinovane sa svetlijim crvenim nijansama, a evo i šta se konkretno nalazi u samoj kutiji. Pre svega, sam monitor naravno, njegovo postolje i takozvani vrat postolja, dva strujna kabla, jedan klasični za evropsko tržište i drugi za tržište Velike Britanije. Uključen je u pakovanje DisplayPort kabl, a tu je i prateći kabl za vezu sa računarom koji omogućava korišćenje USB 3.0 portova na samom monitoru. Imamo i vodič za brzi početak i ostalu standardnu dokumentaciju.

acer_predator_xb271hu_2_s.jpg


acer_predator_xb271hu_3_s.jpg


Crna i crvena nisu jedine boje koje su prisutne u sklopu ovog monitora, jer na površini ispod ekrana vidimo i tamno sivo rešenje. Mislimo na traku ispod na kojoj je prisutan i i srebrno-crvenkasti Predator logo koji daje monitoru poseban šmek, a ovde vidimo i šest fizičkih tastera za navigaciju opcijama. Kao što se vidi sa fotografija, XB271HU deluje kao da nema ivice, a to je zahvaljujući takozvanom "dizajnu bez ivica" koji podrazumeva uzane crne trake koje su u ravni sa panelom, pa kad je monitor isključen vrlo ih je teško primetiti. Bilo kako bilo, ivice su dosta uzane i to doprinosi celokupnom izgledu ovog modela, čineći ga dosta privlačnim. Postolje je izrađeno u "bumerang" obliku sa crvenim nogicama na krajevima, vrat postolja se vrlo lako kači u predviđeni deo na poleđini i na sredini postoji prorez koji nudi blaži menadžment kablova. 


acer_predator_xb271hu_4_s.jpg


acer_predator_xb271hu_5_s.jpg


acer_predator_xb271hu_6_s.jpg


Iz profila nije previše tanak, s obzirom da je rešenje napajanja uključeno u samo kućište monitora, tako da kao i većina modela sa ovim rešenje najširi je u sredini gde je smeštena sva elektronika. Interesantna je ergonomija XB271HU, jer donosi sve dostupne opcije promene ugla. Moguće je menjati visinu u rasponu od 120mm, nagib od -5 do 35 stepeni, naravno rotiranje panela u levu/desnu stranu, i još jedna više dizajnerska opcija - dovođenje monitora u uspravan položaj, takozvani pivot režim. 


acer_predator_xb271hu_7_s.jpg


acer_predator_xb271hu_8_s.jpg


Sa leve strane monitora nalaze se dva USB 3.0 porta koji su zgodno rešenje za priključivanje USB fleš stikova ili drugih periferija, a pozadi takođe postoje još dva dodatna USB 3.0 priljučka. Što se drugih konekcija tiče, dostupan je DisplayPort ulaz i HDMI ulaz, kao i 3.5mm priključak za slušalice. Poleđina ovog Predator modela je izrađena od mat plastike, pa neće biti toliko vidljivi otisci prstiju nakon pomeranja monitora ili prilagođavanja korisniku. Sveukupno dosta lep model, sa pristojnom izradom i dobrom ergonomijom, verujemo da će se dopasti većini gejmera. 


acer_predator_xb271hu_9_s.jpg


acer_predator_xb271hu_10_s.jpg


acer_predator_xb271hu_11_s.jpgOSD

Džojstik taster kojim se vrši navigacija kroz menije možda i jeste bolje rešenje nego odvojeni dugmići sa prednje strane, ali i ova varijanta je u redu za snalaženje. Nama se lično najmanje dopada rešenje kad su tasteri sa zadnje strane monitora, gde nemate direktan uvid u to šta pritiskate, i često morate da pogađate koji ćete taster napipati u mraku. Pre svega, dobra ideja Acer-a je da pritiskom na prvi taster ponudi tri režima koje možete isprogramirati po svom ukusu, a između ostalog nude i opciju prelaska između standardnog i gejming režima monitora.

Sam meni je podeljen u pet kategorija - Picture, Color, OSD, Setting i Information. Prva podkategorija je Acer eColor Management i tu imate izbor od pet predefinisanih režima slike - Standard, Graphics, Movie, Eco i User. Šema boja u prozoru korisničkog interfejsa menija je siva i crvena, a neke od opcija u prvoj kategoriji su kontrola osvetljenja, kontrasta, filter plavog svetla, ili pojačavanje tamnih oblasti slike. U Color opciji postoji mogućnost detaljne kalibracije boja u šest osa, promena temperature boje, game, zasićenja pa i uključivanje sRGB režima. 

acer_predator_xb271hu_21_s.jpg


acer_predator_xb271hu_12_s.jpg


acer_predator_xb271hu_13_s.jpg


acer_predator_xb271hu_14_s.jpg


acer_predator_xb271hu_15_s.jpg


OSD kategorija podrazumeva menjanje opcija neke od pomenuta tri režima, zatim uključivanje gejmerskog moda, omogućavanje fizičkog nišana za igre u kojima isti ne postoji, itd. Moguće je recimo uključiti da u ćošku ekrana vidite koje je tačno osvežavanje koje koristite, podesiti jezik, providnost menija i koliko će se isti zadržavati na ekranu. Sledeća oblast je Setting i tu se nalaze opcije kao što su odabir izvora, DTS opcija, OverDrive podešavanje, aspekt ekrana.

OverClock opcija je bitna, jer se odavde sa 144Hz, osvežavanje može podići na 165Hz, nakon čega je potrebno takoreći "restartovati" monitor da bi ovo osvežanje bilo dostupno u NVIDIA Control panelu. ULMB opcija je tu za korisnike koji nemaju odgovarajuću kartu za G-Sync. Moguće je i odabrati opciju za brzo pokretanje monitora ili podesiti plavu LED lampicu da svetli kako vama odgovara. U nastavku opcija je i stavka koja vam dozvoljava da uključite punjenje uređaja preko USB porta čak i kada je monitor u standby režimu...

 

acer_predator_xb271hu_16_s.jpg


acer_predator_xb271hu_17_s.jpg


acer_predator_xb271hu_18_s.jpg


acer_predator_xb271hu_19_s.jpgMerenje i kalibracija

Jedna od nekoliko prednosti IPS gejming monitora nad TN alternativama jeste superiorniji prikaz koji nude. Da bi se pravilno iskoristio IPS panel, preduslov je da ga proizvođač lepo podesi u fabrici, tačnije da ponudi predefinisane režime koji donose dobar kvalitet slike i tačne boje. Verujte nam da smo se nagledali besmislenih režima kod raznih proizvođača, sa bojama i prikazom koje ne znamo ni sami kome bi bio zanimljiv ili prikladan. Acer srećom ne uključuje veliki broj takvih režima i drži se osnovnih režima, tako da imamo Standarni režim koji je u 95% slučajeva obično i najtačniji, baš kao i ovde, zatim postoji Graphics režim koij ovde nije baš tačan, Gamma vrednost mu je dosta niska i DeltaE vrednosti su nešto više, zatim Movie koje jeste nešto bolji po tim pitanjima, ali i dalje nema sjajnu tačnost boja. 

Ono što jeste pohvalno je da u svakom režimu temperatura boja jeste baš kakva bi trebala da bude, oko granice od 6500K, tačnije nema većeg odstupanje od te cifre. Standard i fabrički User režim su najbolji po u svim oblastima, vrlo su slični jer su im podešavanja maltene ista, a evo i nekih konkretnih rezultata. Gamma vrednost koju smo izmerili je 2.1 i samo 4% odstupa od 2.2 tražene vrednosti, temperatura boja je idealna i bez kalibracije, 6532K (0% odstupanja) a svetlina ekrana je 289 cd/m2 sa fabričkim postavkama osvetljenja u ovom režimu. 

Primetili smo da kroz svaki režim postoji blaže naginjanje ka zelenim tonovima, tačnije svuda je prisutna blaža zelena tinta, ali ništa što bi nam pokvarilo utisak režima za koje bismo rekli vrlo lepo fabrički podešeni. To potvrđuje niska Delta E prosečna vrednost od 2.4 i penje se do 5.2 zbog nešto pomenute zelene tinte. Ono što nas je vrlo lepo iznenadilo jeste kontrast u svim režimima, uvek je ostajao preko 1000:1, što je zaista retkost kod bilo kog monitora koji citira tu vrednost u specifikacijama, jer većina modela gravitira oko statičnog kontrasta od 700 do 900. Konkretno, izmerena vrednost u Standard režimu bila je 1067:1 uz vrlo solidnu 0.27 cd/m2 dubinu crne boje. Dosta dobri rezultati za jedan IPS panel, i sveukupno vrlo dobra tačnost predefinisanih režima s obzirom da je ovo više gejmerski monitor, a ne poslovni monitor namenjen radu sa bojama. Prijatno smo iznenađeni.

Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
80
Contrast
50
Režim slike
Standard

 

 acer_predator_xb1_standard_2_80b_50c.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
289
Black Point (cd/m2)
0.27
Temperatura boja
6532K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
1067:1
Delta E prosek
2.4
Delta E maksimum
5.2

 

Movie Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
77
Contrast
56
Režim slike
Movie

 

acer_predator_xb1_movie_2_77b_56c.jpg 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
280
Black Point (cd/m2)
0.26
Temperatura boja
6561K
Gamma
1.9
Contrast Ratio
1067:1
Delta E prosek
4.6
Delta E maksimum
9.9

 

Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
27
Contrast
54
Režim slike
User, R100 G87 B94

 

acer_predator_xb1_blueeye_kalibrisan_27b_54c_r100_g86_b94.jpg.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
119
Black Point (cd/m2)
0.14
Temperatura boja
6510K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
876:1
Delta E prosek
0.3
Delta E maksimum
1.0


 

Gejming

Da li je 165Hz osvežavanje uopšte potrebno? Ko smo mi da kažemo da nije, ali da li ćete ga primetiti u odnosu na 120 ili 144Hz-a? Opet, možda hoćete, možda i nećete, zavisi od osobe. Iskreni da budemo, mi smo pokušavali da podesimo monitor na različitim stopama osvežavanja, i došli smo do zaključka da je sve što je iznad 60Hz vrlo lako uočljivo po pitanju glatkoće pokreta u igrama. Problem nastaje kada se popnemo iznad 120Hz, i postavimo 144Hz ili 165Hz podešavanje, pa između te tri stope ne možemo jasno da uočimo razliku.

Sve nam je nekako dovoljno glatko i na 120Hz, a kamoli na 165Hz. Ne kažemo nikako da 165Hz nije potrebno, jer smo na tom osveženju proveli i najviše vremena kod XB271HU modela, i imali izuzetno glatko iskustvo ne samo u igrama, već i pri najjednostavnijem desktop korišćenju i uopštenom surfovanju internetom. Kod ovako visokih stopa osvežavanja dobija se jedna potpuno druga dimenzija u odnosu na klasični 60Hz IPS monitor koji autor koristi (Dell U2713HM).


acer_predator_xb271hu_gsync_s.jpg

Grafička koju smo koristili u kombinaciji sa ovim Predator gejming monitorom je NVIDIA GTX 960, što jeste vrlo solidna midrange karta, ali ne dozvoljava baš u svakoj igri Ultra podešavanje na 2560x1440 rezoluciji. Bilo kako bilo, ona je poslužila svojoj svrsi, a to je kompatibilnost sa G-Sync opcijom varijabilne stope osvežavanja koju XB271HU model podržava. Ukoliko igrate vrlo brze pucačine iz prvog lica, tu ćete imati najviše koristi od ove opcije, jer osigurava da nema cepanja slike, poskakivanja a takođe i smanjuje ulazno kašnjenje komandi. Vrlo uzane ivice pomažu da dublje uronite u iskustvo igranja, pa ne sumnjamo da će svako uz ovaj monitor uživati u legendarnim naslovima kao što je recimo Fallout 4, novi Tomb Raider, uvek popularna Call of Duty franšiza, Metal Gear Solid V, itd, itd. Imati ovako dobar gejming monitor na testnom stolu uvek budi želju za kupovinom istog, ali pošto autor i nije baš neki ogromni gejmer, barem za sada se drži starog dobrog starog Dell IPS modela sa 60Hz osvežavanjem...


acer_predator_xb271hu_34_s.jpg


acer_predator_xb271hu_35_s.jpg


Ostatak u praksi

Da, možda i možete dobiti delić iskustva sa naših fotografija kako je na stolu imati jedan Predator gejming monitor kao što je ovaj. Ukratko, vrlo je lepo imati priliku iskusiti ovakve monitore, posebno još kad se potrefi da imaju fabrički prijatan i tačan prikaz kao kod XB271HU, pa i oni bez kolorimetra ne moraju da brinu. Vrlo smo lepo iznenađeni kontrastom ovog modela, tamni delovi slike nam deluju vrlo pristojno za jedan IPS monitor, tako da smo bili prilično zadovoljni kako se Predator pokazao u svakodnevnom korišćenju. 1440p rezolucija, da li je dovoljna? Za većinu stvari možemo reći da jeste, 4K jeste svakako bolja rezolucija, ali opet se treba setiti kakva mašina vam je potrebna za 4K gejming na High ili Max detaljima. To nas navodi na zaključak - 2560x1440 je neka zlatna sredina.


acer_predator_xb271hu_30_s.jpg


Pomenuli smo već da 165Hz stopa osvežavanja menja utisak korišćenja računara i pri običnim poslovima, i svakako da je vrlo glatka pri gejmingu. Kada su IPS paneli u pitanju, definitivno ih stavljamo ispred TN ekrana po pitanju tačnosti prikaza i uglova gledanja, ali šta je sa odzivom? Da li je 4ms dovoljno da ne primećujete "duhove" u igrama, i ima li razlike u odnosu na 1ms monitore? Razlika svakako postoji, ali nije ogromna, tačnije ni 4ms IPS ne kaska previše za 1ms TN modelom. Pojava duhova je izuzetno blaga,  mogu se uočiti tragovi u specijalnim testovima kao što je Ghost UFO, ali čak i tu se ovaj Predator pokazao dosta dobro.


acer_predator_xb271hu_31_s.jpg

acer_predator_xb271hu_36_s.jpg

 

acer_predator_xb271hu_37_s.jpg

 

acer_predator_xb271hu_33_s.jpg

 

acer_predator_xb271hu_32_s.jpg


Ne treba trošiti reči o širokim uglovima gledanja na IPS tipu monitora, mislimo da svi znaju tu priču, ali čisto da budemo dosledni, rećićemo da su uglovi XB271HU modela vrlo široki i da slika ostaje manje-više nepromenjena bilo da se gleda odozgo, odozdo sa leve ili desne strane. Odlika koja plaši korisnike da pređu na IPS jeste pojava takozvanog "IPS isijavanja" kada monitor prikazuje crnu pozadinu. Moramo priznati da ona postoji u određenoj meri kao i kod svakog IPS monitora, ali uniformnost pozadinskog osvetljenja i probijanje istog je zaista prilično dobro rešeno na Predator XB271HU modelu, kao što možete videti i sami iz priloženih fotografija na 0%, 50% i 100% pozadinkog osvetljenja.

 

acer_predator_xb271hu_uglovi_s.jpg

 


0% osvetljenja:


acer_predator_xb271hu_28_s.jpg


50% osvetljenja:


acer_predator_xb271hu_29_s.jpg


100% osvetljenja:


acer_predator_xb271hu_27_s.jpg

Zaključak

Nemamo često priliku da testiramo monitore kompanije Acer, ali moramo priznati da je Predator XB271HU na nas ostavio izuzetno pozitivan utisak. Naizgled, zaista deluje kao ostvarenje sna svakog gejmera - 165Hz osvežavanje, IPS panel, G-Sync, dovoljno visoka 2560x1440 rezolucija... Stvarno deluje kao da je reč o idealnom monitoru, a premda mu nismo baš dali takav pridev, složili bismo se se da se približava tom savršenstvu koje svi tražimo u monitoru. Svi mi želimo privlačan dizajn, Acer je po našem mišljenju Predator učinio dosta atraktivnim sa crno-crvenom šemom i dosta uzanim okvirom, tu im moramo odati priznanje. Ne samo to, već je i ergonomija sve ono što je korisniku potrebno - menja se visina, nagib, rotacija, pa čak ima i pivot režim ako je nekom potreban. 


Pozitivna stvar u našim očima, koja dosta znači, jeste pravilna fabrička kalibracija predefinisanih režima, a a smatramo da je tu Acer odradio i više nego korektan posao. Temperatura boja je baš kako treba, tačnost boja je dobra, pa čak je i kontrast veći u odnosu na druge IPS monitore koje smo sretali. Jedina zamerka možda na sliku je blaga zelena tinta, da nije nje kvalitet fabričkog prikaza bi bio odličan, ali i sa njom je dosta dobar. Za gejming je 165Hz zaista vrlo dobro iskustvo, glatko kao puter i bez cepanja slike zahvaljujući G-Sync opciji, igranje je odlično. Uglovi gledanja su široki, a uniformnost slike je sasvim dobra, tako da zaista nismo uspeli da nađemo bilo koju ozbiljniju zamerku XB271HU. Acer je odradio odličan posao sa ovim modelom, ko traži sjajan gejmerski monitor, savetujemo da itekako obratati pažnju na XB271HU kojem dajemo najviše preporuke...

Prednosti

- Izuzetno visoka stopa osvežanja od 165Hz-a
- G-Sync
- Tačan IPS prikaz
- Sjajna ergonomija i dizajn

Mane

- (Uslovno) Blaga zelena tinta dominira u fabrički predefinisanim režimima slike

Cena: 110.990 RSD

Monitor na test ustupio Acer.

K e n z o Član postova: 1412
Fenomenalan monitor i za sada jedini uz Asus PG279Q koji nudi : 1440p, 165Hz, IPS panel, G-Sync, ULMB. Jedina mana im je taj BLB (probijanje pozadinskog osvjetljenja) ali ovaj primjerak koji ste vi testirali i nije toliko los. Cijena u SRB i BiH je 100EUR visa nego u Njemackoj npr.

Test: Asus ROG Swift PG348Q

Test: LG 27UD68 4K FreeSync (video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309