Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Predator X34 (video)

30.08.2016 13:21 | 0 Multimedija
Test: Acer Predator X34 (video)

Trend ultraširokih monitora ne jenjava, tako da se na našem testnom stolu našao još jedan u nizu 21:9 modela. Ovoga puta se radi o Predator X34 monitoru kompanije Acer, koji je po našoj ranoj proceni - prilično interesantan. Odlike koje ga čine zanimljivim su brojne, počevši od zakrivljenog ekrana, preko G-Sync podrške, ali takođe i 100Hz stope osvežavanja. Dakle, u pitanju je gejming orijentisan model, ne sa TN matricom, već sa IPS tipom ekrana...


Dragoljub Radovanović

Na Benchmarku smo u prethodnom periodu predstavili već nekoliko 21:9 monitora, a sada je red došao i na kompaniju Acer da pokaže šta to ima u rukavu kada je ovaj segment u pitanju. Sve je očiglednije da su monitori ovog tipa postali vrlo interesantni potrošačima, te ih proizvođači češće uvršćavaju u svoju paletu uređaja. Poseban se akcenat stavlja na gejming, kod kojeg po svemu sudeći ultraširoki odnos strana dobija najveću primenu, jer nudi novo ili pak različito iskustvo tokom igranja. Kako bi ispratio trend kojem se pridružuje sve veči broj proizvođača, Acer je na našem tržištu najzad ponudio Predator X34 model.


Priča ovog monitora se vrti oko gejminga, kategorije na koju smo u prethodnom pasusu skrenuli pažnju. Predator linija je dobro poznata u ovoj oblasti, ime pod kojim Acer nudi različite gejming laptop i desktop računare, kao i monitore. Poslednji Predator model sa kojim smo imali susreta je XB271HU monitor, koji se pokazao prilično dobro na našem testu.


acer_predator_x34_prva_s.jpg


Pomenuti je takođe gejming G-Sync model kao i Predator X34, ali donosi klasičan 16:9 odnos strana, pa je ovde drugačije celokupno iskustvo. X34 kojim se bavimo ovom prilikom ima ultraširoki 21:9 aspekat, ne dolazi sa 2560x1080 rezolucijom kao jeftiniji UltraWide monitori, nego sa 3440x1440 pošto je reč o vodećem premium modelu. Videli smo da IPS monitori mogu ići čak do 165Hz u slučaju XB271HU modela, X34 nažalost ne nudi takvu opciju pošto je izvorna stopa osvežavanja 60Hz, ali vrlo bitna pogodnost je to što se može overklokovati na 100Hz-a.


acer_predator_x34_prva_2_s.jpg


Zvučnici su detalj koji ne srećemo na svakom monitoru, što nije i tako krucijalna stvar pošto većina korisnika ima poseban set zvučnika, ali to ne znači da 7W ugrađeni zvučnici sa DTS podrškom neće pronaći svoju primenu kod određenog procenta kupaca. Citiran odziv od strane proizvođača je svega 4ms GTG, što je čak i manje od 5ms GTG koji se obično sreću u specifikacijama IPS modela. Nivo citirane svetline je 300 cd/m2, tako da korisnik može imati svetao prikaz ukoliko to želi. 

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Predator X34
 • Dijagonala 34
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 3440 x 1440
 • Odnos stranica 21:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms GTG
 • Maksimalno osvetljenje 300cd/m2
 • Dimenzije 825.1 x 455.9 - 585.9 x 309 mm
 • Masa 9.9kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije HDMI, DisplayPort, 3.5mm audio, 4xUSB 3.0
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine 150mm, nagib u rasponu 40 stepeni, rotacija ekrana
 • Ugao gledanja 178/178

Dizajn

Jasno je da Predator X34 nije jedan od običnih monitora, što se može zaključiti istog trenutka kada se izvadi iz kutije. Kad smo već kod pakovanja, ono je ogromno kako bi udomilo ovoliki monitor, pogotovo zbog toga što je fabrički sastavljen sa postoljem. Unutra stižu svi potrebni kablovi za rad monitora, uključujući USB hub kabl, DisplayPort, HDMI i kabl za napajanje. Takođe se dobija metalni i kvalitetni VESA nosač ukoliko korisnik želi da monitor okači na zid. Dizajn monitora je nešto agresivniji, Acer se potrudio da X34 odskače kada je izgled u pitanju, kako i dolikuje jednom Predatoru.


acer_predator_x34_1_s.jpg


acer_predator_x34_2_s.jpg


Kao što je to i očekivano od 34-inčne dijagonale u 21:9 odnosu, monitor je prilično širok i sveukupno dosta veliki. Jedan od razloga zašto X34 deluje masivno na stolu je zbog načina na koji je dizajnirano postolje. Ono se sastoji iz dve dugačke noge obrnutog V oblika, i ti krakovi su dosta dugački i više pomereni pozadi, plus je tu i treća nogica koja dodatno štrči. To znači da X34 zahteva veliku slobodnu površinu na stolu i dosta će biti odmaknut od zida, pa i tu stavku treba uzeti u obzir pri potencijalnoj kupovini.


acer_predator_x34_3_s.jpg


acer_predator_x34_4_s.jpg


Sa druge strane, što ste tiče samih dimenzija kućišta, one su najmanje moguće za ovakvu dijagonalu, jer se Acer odlučio za vrlo uzane okvire oko ekrana. Pritom, dok je ekran isključen, ivice nisu vidljive, pa koristi takozvani "nevidljivi" dizajn. Napred se ističe sivo-crveni Predator logo, kao i kombinacija tamnije sive šare sa svetlijim sivim elementom oko logoa. Jedna od zanimljivosti X34 modela je i prisustvo LED lampica ispod ekrana, koje služe kao ambijentalno osvetljenje u različitim bojama.


acer_predator_x34_5_s.jpg


acer_predator_x34_6_s.jpg


Postolje poseduje crveni deo kroz koje je moguće provući kablove i na taj način ih učiniti urednijim. Ergonomija monitora je odlična, tako da se može podešavati po visini u rangu od 150mm, menjati nagib u rasponu od čak 40 stepeni, pa čak i rotirati ekran nezavisno od postolja. Poleđina je crne boje, finiš je glossy, što nije po našem ukusu, iz razloga koji uključuju grebanje pri brisanju i ostavljanje vidljivih otisaka prstiju. Konektivnost monitora je mogla biti bolja, obzirom da su prisutna samo dva video ulaza - jedan DisplayPort i jedan HDMI, što ne ostavlja puno opcija za povezivanje više uređaja. Ipak, USB 3.0 portova ima u izobilju, čak četiri, ali problem može biti što nisu podeljeni na bok i poleđinu, već su svi grupisani pozadi.


acer_predator_x34_7_s.jpg


acer_predator_x34_8_s.jpg


acer_predator_x34_9_s.jpg


acer_predator_x34_11_s.jpg

 

OSD, merenje i kalibracija

Metoda navigacije koju je Acer odabrao za Predator X34 model sastoji se od grupe fizičkih tastera ispod ekrana. Oni su smešteni bliže desnoj strani, okrugli su, crvene su boje i pomalo su nepraktični, barem po našem mišljenju. Nedostatak leži u tome što ih ima šest komada, tačnije pet plus power taster skroz desno, pa je navigacija pomalo otežana. Otežana u smislu da morate gledati koji taster ima koju ulogu, jer se kroz opcije morate kretati dole i gore, ulaziti iz glavne u podkategoriju i obeležiti kojoj opciji menjate vrednosti. U toj silnoj zbrci dešava se da promašite taster i pritisnete susedni, pa čak i ponekad greškom isključite monitor, sa namerom da pritisnete susedni taster za kretanje ka dole. Džojstik taster koji ima višestruku ulogu je ipak dosta poželjnije i praktičnije rešenje.


acer_predator_x34_10_s.jpg


Pritiskom na neki od tastera ispod ekrana prvenstveno se poziva ekrančić sa brzim prečicama - predefinisani režimi, osvetljenje, nivo zvuka, izvor i taster za ulazak u glavni meni. Pre svega, pomenućemo koji su sve to režimi slike dostupni. Ima ih ukupno osam, od toga su tri G režima - Action, Racing i Sports, zatim tu su Standard, Eco, Graphics, Movie i na kraju User.


acer_predator_x34_12_s.jpg


acer_predator_x34_13_s.jpg


Glavni meni je podeljen u sedam kategorija - Picture, Color, Audio, Gaming, OSD, System, Information. Koje sve opcije se nalaze unutar njih možete videti na fotografijama ispod, a posebno ćemo istaći Gaming kategoriju u kojoj se vrši overclock na 100Hz, uključuje nekoliko vrsta nišana, itd. Takođe, zanimljiva je i System sekcija u kojoj se nalazi podešavanje ambijentalnog svetla koje emituju LED diode ispod ekrana. Boje koje se mogu odabrati su crvena, zelena, plava, bela, narandžasta i ljubičasta.


acer_predator_x34_14osd_s.jpg


acer_predator_x34_15osd_s.jpg


Od ponuđenih režima slike, kao najtačniji pokazao se fabrički podešen User režim. Ne možemo reći da smo previše zadovoljni tačnošću bilo kog od režima, Predator XB271HU se tu pokazao dosta bolje. Odstupanja su veća u smislu gamma vrednosti, temperature boja, dok je tačnost boja približna u odnosu na pomenuti monitor. Ipak, oba modela nose isti nedostatak - zelenkastu tintu koja se provlači kroz sve predefinisane režime.


acer_predator_x34_user_80b_50c.jpg


Počnimo od Gamma vrednosti koja iznosi 2.0 i odstupa 11%, kao i 7370K temperature boja koja odstupa 13% od 6500K granice. Izmerena svetlina ekrana bila je 254 cd/m2 na 80% osvetljenja, dok su DeltaE vrednosti sledeće - 3.4 kao prosek i 6.7 kao maksimum, zbog upravo pomenute problematične zelene boje. Izmereni statični kontrast je visok, 931:1 uz 0.21 cd/m2 dubinu crne boje - rezultati koji su veoma dobri.

Kalibracija kao i obično rešava sve nedostatke, i moramo istaći da je Predator X34 izuzetno raspoložen za kalibraciju. Uz minimalan napor i za kratko vreme se može dovesti do idealnih vrednosti hardverskom kalibracijom, tačnije upotrebom kolorimetra. Problematična zelena tinta u prikazu nestaje podešavanjem RGB slajdera, a jedina zamerka kada je kalibracija u pitanju jesu hardverski tasteri monitora koji su donekle sporo i nespretno rešenje.


acer_predator_x34_blueeye_user_40b_54c_r45_g35_b33.jpg


U praksi

Imati Predator X34 na stolu ispred sebe je divno iskustvo. U prethodnom periodu imali smo veći broj UltraWide monitora na testu, a ovo je jedan od onih koji se najviše ističu. Pre svega, dizajn je vrlo privlačan i pravo je zadovoljstvo gledati u njega dok igrate neku igru ili u generalnom desktop korišćenju koje uključuje surfovanje, kretanje kroz Windows interfejs, itd. Skaliranje nije potrebno menjati, jer na 100% X34 donosi vrlo sličan utisak kao 2560x1440 monitori, samo što je ekran širi usled 21:9 odnosa. Samim tim, horizontalna rezolucija je veća i iznosi 3440x1440.


acer_predator_x34_22_s.jpg


acer_predator_x34_23_s.jpg


Površina za rad kojom se raspolaže je dosta velika, nije baš na nivou 4K rezolucije ali se na ekran može postaviti velika količina informacija u isto vreme. Interesantno je da Predator X34 ne donosi nikakve opcije slike u slici ili poželjnije slika pored slike, a verujemo da to ima veze sa ograničenim brojem video ulaza. Iako ne možete da gledate dve slike sa različitih izvora, i dalje vam ostaje opcija da sami podelite ekran kako to želite, promenom veličine prozora browsera, video plejera, excel tabela, itd. Zahvaljujući velikoj horizontalnoj površini vrlo lako možete da radite više stvari u isto vreme - da multitaskujete. Ultraširoki monitori kao što je X34 pogodni su i za video obradu, obradu fotografija, dizajn, itd.


acer_predator_x34_24_s.jpg


acer_predator_x34_28_s.jpg


Gejming je ipak kategorija u kojoj Acer Predator X34 blista. Ukoliko nikada niste probali da se igrate na aspektu koji je širi od standardnog 16:9, savetujemo vam da ukoliko imate mogućnost, to isprobate i lično - garantujemo da će vam se dopasti. Utisak igranja je zaista drugačiji jer dobijate širu sliku koja lepo popunjava vidno polje, a još jedna prednost 21:9 aspekta je što se dobija pregledniji korisnički interfejs. Naravno, to zavisi od igre do igre i kakva je UltraWide podrška iste, ali generalno većina igara izgleda vrlo lepo na Predator X34 modelu. Posedovati stopu osvežavanja koja je veća od 60Hz je svakako primetno, na 100Hz sve deluje tečnije, a uz prisustvo G-Sync podrške neće biti nikakvog cepanja slike, poskakivanja, trzanja ili slično. Opseg u kojem G-Sync funkcioniše na ovom monitoru je od 30 do 100Hz-a, pa ukoliko imate 30 i više FPS-a u igrama sve će to raditi veoma lepo.


acer_predator_x34_25_s.jpg


acer_predator_x34_26_s.jpg


acer_predator_x34_27_s.jpg


Jedna stvar koja nas je veoma prijatno iznenadila kod Predator X34 monitora je kako se ponaša kada je uniformnost pozadinskog osvetljenja u pitanju. Obzirom da su veće dijagonale, samim tim i površine ekrana, sklonije probijanju osvetljenja u većoj meri, X34 se u ovoj kategoriji pokazao veoma dobro. Nije potpuno idealan, retko koji IPS monitor jeste po ovom pitanju, pa na maksimalnom osvetljenju može se primetiti svetlije žućkaste oblasti, najprimetniji u gornjem i donjem levom ćošku. Na polovini osvetljenja dosta su manje primetne, dok na minimalnom osvetljenju potpuno nestaju, kao što možete i videti u primerima ispod.

acer_predator_x34_30_s.jpg

acer_predator_x34_31_s.jpg


acer_predator_x34_32_s.jpg


Ostaje nam da pomenemo još jednu stvar vezanu za gejming, a to je pojava duhova i zamućivanje slike pri brzim pokretima. Kako bi takve stvari bile što manje primetne bitne su dve stvari - što niže vreme odziva ekrana i što veća stopa osvežavanja. Obzirom da X34 donosi 4ms GTG odziv i 100Hz osvežavanje, nije na nivou TN monitora sa 1ms odzivom i 144Hz ili više osvežavanjem, svejedno se ovde pokazao dobro, pošto duhova i zamućivanje zaista ima u manjoj meri. Tip panela koji je ovde prisutan je AH-IPS, vrlo kvalitetan i skuplji nego ostali IPS tipovi, pa su uglovi gledanja izuzetno dobri, kao što je i očekivano. Na kraju, oblast u kojoj su ultraširoki 21:9 monitori zaista pogodni jeste gledanje filmova, jer je aspekt snimka onakav kakav gledate u bioskopima, plus nema crnih površina iznad i ispod slike. 


acer_predator_x34_39_s.jpg


acer_predator_x34_39_s.jpg

acer_predator_x34_29_s.jpg


acer_predator_x34_uglovi_s.jpg

Zaključak

Acer je ovde napravio veoma dobar monitor, oko toga nema nikakve dileme. Odlike Predator X34 modela su vrlo napredne, te je ovo jedan od boljih ultraširokih monitora koji se mogu pronaći na tržištu. Pripada dosta visokoj klasi premium modela, što znači da cena nije niska. Štaviše, po našem mišljenju je možda i previsoka, jer izdvojiti 1300 evra za gejming monitor nikako nije mala suma. Ipak, gejming zajednica je ogromna, i svakako da ima pojedinaca koji će uz svoju najmoćniju gejmersku konfiguraciju želeti da imaju ovakav gejming monitor.


Same odlike ukazuju na to koliko je ovaj model napredan - dijagonala od 34 inča, rezolucija od 3440x1440 tačaka, sve to na jednom od najkvalitetnijih tipova IPS panela - AH-IPS. Dodajte uz to mogućnost overklovanja na 100Hz-a, G-Sync podršku i 4ms GTG odziv i dobijate monitor koji će većina gejmera želeti da ima na svom stolu. Uz sve to, Acer nije zakazao na polju izgleda ovog modela, Predator X34 je izuzetno privlačan i deluje veoma upadljivo. Neki od nedostataka su manji broj video ulaza - samo dva, DisplayPort i HDMI, ili pomalo nespretan sistem navigacije menijima. No, to su zaista sitne zamerke, ne toliko bitne obzirom na sve prednosti koje nudi. Cena je možda i najveća prepreka, ali ukoliko želite odličan 21:9 gejming monitor, Acer Predator X34 je među najboljim modelima... 


acer_predator_x34_nagrada.jpg

Prednosti

- Izgled monitora je fenomenalan
- Donosi odličnu ergonomiju
- G-Sync i 100Hz znače dosta za gejming
- Uniformnost ekrana i široki uglovi gledanja
- Ogromna površina za rad ili gejming

Mane

- Samo dva video ulaza
- Glossy poleđina se grebe i ostavlja otiske
- Prilično visoka cena

Cena: oko 1300 evra

Monitor na test ustupio Acer.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus ProArt PA329Q

Test: Asus ROG Swift PG248Q

10304
10305
10306
10307
10308
10309