Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Predator Triton 500 (Video)

06.03.2019 10:28 | 5 Mobile
Test: Acer Predator Triton 500 (Video)

Kada osetite onu neodoljivu želju za vrhunskim gejmingom u maksimalno kvalitetnim grafičkim detaljima i savršenom glatkoj 3D animiciji, ali ne želite da sedite za stolom već da izađete napolje ili odete na LAN Party, Predator Triton 500 je sve što će vam zatrebati...

Jedna od prednosti baljenja ovim poslom jeste dodir i mogućnost iskustva sa uređajima koji su poslednja reč tehnologije. To je onaj osećaj kada pomislite da u rukama držite gotovo savršen uređaj i da o toga nema boljeg, a onda već sledećeg dana dobijete od drugog proizvođača još bolji i impreisvniji uređaj. Ovo pravilo se može primeniti na gotovo svaki deo IT-a, a mi danas konkretno, pričamo o događanjima na delu gejming notebook tržišta. Sve ovo samo govori koliko je žestoka konkurencija i koliko su turbulentna dešavanja na ovom delu tržišta koje mnogim korisnicima možda deluje potpuno van domašaja interesovanja.

  

Ali, gejming je važan deo IT-a i ima posebno mesto u ovoj industriji. Zato se mnogo truda, znanja i para ulaže u razvoj novih proizvoda. Gejming notebook računari su posebno interesantni. Iako većina zagriženih gejmera i onih malo upućenijih korisnika dobro zna da bez prave gejming PC desktop borbene stanice, dobrog i velikog monitora, kvalitetnih periferija i slušalica, nema onog najboljeg gejming osećaja, dotle nas nešto konstantno privlači u pravcu gejming notebook računara. Ta želja da koristimo manji, mobilni uređaj, jednostavniji i zgodniji za upotrebu - to su razlozi zbog koje će ova vrsta uređaja ma koliko bila osporavana od onih tradicionlinih korisnika, uvek imati put ka srcu ogromne armije korisnika.

Pogledajte samo oko sebe i videćete da je sve veći broj onih koji se raspituju, ali i koriste gejming notebook računare, a nije ni mali broj onih koji pored svog gejming rig-a ima u svom arsenalu i gejming notebook. Ovog puta pričamo o jednoj takvoj, do sada definitivno najboljoj alternativi klasične “battlestation” stanice - najnovijem modelu Acer Predator Triton 500 gejming notebook računaru ultimativnih karakteristika, mogučnosti i performansi.

Acer Predator Triton 500 - karakteristike

Nedavno smo isprobali poslednju generaciju ASUS Rog STRIX Scar II gejming notebook računara i ostali pod impresijom onog što je donela nova generacija Nvidia Max-Q platforme u kombinaciji sa Intel Coffee Lake procesorima. U pitanju je jedan ozbiljan skok performansi i u isto vreme dizajna čitavog gejming notebook koncepta. Od nekada groteskno teških i velikih računara koji su se jedva mogli nazvati prenosnim verzijama uređaja, postali su elegantni i pristojno tanki.
 Acer_Predator_Triton_500_1s.jpg

Predator Triton 500 ide korak dalje. Kada smo dobili najavu o dolasku ovog uređaja na test i saslušali kratki brifing specifikacija, očekivali samo u najmanju ruku uređaj slične veličine poput pomenutog Asus modela. Međutim, kada smo ga dobili, prvo smo ga gledali dobrih 5 minuta sa dozom neverice i pitanjem da dobavljač slučajno nije pogrešio jer iako se radi o 15.6" verziji gejming notebook uređaja on je više ličio na neki svakodnevni model, a od mnogih "mainstream" modela čak i manji, kompaktniji. 

Ipak, jasan logo po kome se prepoznaje Predator serija odmah vas lišava sumnje čak  i pre nego što vam misao proleti sivim ćelijama. Da, nepogrešiv je osećaj da imate u rukama pravu stvar - elitnu gejming spravu zbog koje bi se odrekli mnogih pogodnosti samo do se dočepate ovog veoma moćnog parčeta hardvera, a koji u mnogim sferama menja pravila mobilnog gejminga. Možda ova konstatacija deluje pomalo "jako", ali je argumentovana.

Acer_Predator_Triton_500_2s.jpg

Prošlo je određeno vreme od zadnjeg susreta sa moćnim Acer Predator predstvnicima. Ostali su u najboljem sećanju svojim ponašanjem i performansama.  Sada je došao trenutak da se podsetimo i vidimo koliko je Acer uspeo da unapredi svoju najprestižniju liniju gejming notebook računara.

Predator Triton... i naziv je nov. Predator u dubinama tropskih mora? Malo nam ta veza nije bila najjajsnija dok nismo videli računar. Onda nam je sve postalo jasno. Smanjeni profil, sada već vidno tankog kućišta je obojen u nijansu modro plave boje morskih dubina koja potpuno savršeno pristaje ovom računaru. Na dodir hladno aluminijumsko telo  asocira na osećaj dubine i definitivno budi emocije na prvi dodir sa ovim računarom. Očekivanja su velika. Tehničke specifikacije su u najmanju ruku impresivne.

Acer_Predator_Triton_500_3s.jpg

Procesorsku platformu čini trenutno najjači Intel predstavnik u ovoj klasi: Core i7-8750H “heksakor” koji neće ustuknuti ni pred mnogim desktop CPU predstavnicima. Obzirom da mu jezgra u turbo modu dostižu i prelaze granicu od 4 GHz, gotovo je savršen izbor za današnji pojam mobilnog gejminga.  Procesor radi u paru sa HM370 mobilnom verzijom čipseta i čak 32GB RAM memorije na 2666 MHz u dvokanalnom režimu rada.

CPUzTriton500.png

Predator Triton 500 već na prvu loptu igra beskompromisno, ali tu svakako nije kraj. Ključni gejming potencijal ovog računara leži u GPU procesoru. On koristi najnoviji i trenutno najjači derivat Nvidia GeForce RTX tehnologije sa Turning arhitekturom - RTX 2080 spakovan u neverovatno tanko kućište - ne može, a da vas makar malo ne bocne sumnja - da li je to moguće? Ova grafika koristi 8GB GDDR6 video memorije i ono što je najbitnije može, a i ne mora da radi u paru sa integrisanim Intel HD 630 grafičkim jezgrom. Naime, intelova grafika se može u potpunosti isključiti u BIOS-u notebook-a, kako bi iskoristili prednosti G-Sync tehnologije. U svom Max-Q izdanju, GeForce RTX 2080 radi u nešto redukovanom modu radne frekvencije sa prosekom od oko 1300-1380 MHz, ali sasvim dovoljno da ispolji svoju brutalnu snagu u igrama i ostvari natprosečno viskoe vrednosti prosečnog frejmrejta kako bi iskoristio kvalitetan ekran kojim rapsolaže ovaj uređaj.

GPU_RTX2080_Triton.png

QMaxFreq.png

Grafički par sa pomenutim GPU procesorom, čini 15.6" veliki IPS ekran koji prikazuje Full HD rezoluciju sa 1920x1080 piksela i vertikalnim osvežavanjem na 144 Hz. Uz najnovije GeForce drajvere možete uključiti G-Sync funkciju i uživati u savršeno glatkoj animaciji. Sumiramo konstatacijom da je u pitanju gejming grafički par iz snova. Trenutno ne postoji ništa bolje u verziji mobilnih gejming uređaja.

Za sistem diskova je izabrano neuobičajeno jako rešenje. Kapacitet od 512 GB raspoloživog prostora za instaliranje igara i OS-a, čine dva M.2 NVMe x4 SSD diska upareni u RAID0-Stripe konfiguraciju sa ciljem da podignu performanse na apsolutni maksimum. Za to se brine WD Black serija ugrađenih uređaja.  

 GSync.png

 

RAID_transferrate.png

Mobilni gejming, a bez vrhunske WiFi mreže...to jednostavno ne ide. Acer je to itekako znao pa je zato ugradio fantastični Killer Wireless-AC 1550i WiFi koji svojim neverovatnim performansama čini da računar još brže radi u realnim situacijama preuzmanja velikih fajlova sa internet online instalacijama i igranju “battle royal” partija. Sastavni deo specifikacija bežičnih komunikacija ovog računara je i Bluetooth 5.0. Ako se opredelite za LAN kabal i tu vas čeka ništa manje komporomisni gigabitni Killer E3000 2.5 gigabitni Ethernet.

Kućište računara je u potunosti izrađeno od legure metala. Neverovatno je tanko za jedan prenosni uređaj sa ovako jakim specifikacijama ugrađenog hardvera. Sa preklopljenim ekranom visina profila iznosi 1.79 cm, a kada je ekran otvoren telo je debelo jedva nešto preko 1 cm. Prosto deluje nestvarno za jedan brutalni gejming notebook.
 WiFi_speed.jpg

 

Okvir oko ekrana je veoma tanak, osim onog dela prema bazi bazi računara gde se smestio Predator logo. Šarke su postavljenje na samim pokovima donje ivice akrana i deluju prilično robusno. Kamera i mikrofoni su smešteni na sam vrh ekrana tik uz gornju lajsnu ugrađenog monitora.

U delu površine iznad tastature prema ekranu, smešten je sistem trouglastih otvora mrežaste strukture, naizmenično poređanih čitavom širinom uređaja. Njihov zadatak je da uvode vazduh u unutrašnjost gde se nalaze AeroBlade ventilatori 4. generacije i sistem hlađenja na bazi toplotnih cevi.
 Acer_Predator_Triton_500_4s.jpg

 

Acer_Predator_Triton_500_5s.jpg

Sistem hlađenja Predator Triton 500 modela koristi dva ventilatora za GPU i  jedan za CPU. Njihovim radom možete upravljati preko Predator Sense aplikacije tako da prema izabranom profilu računar može u radu biti prilično tih, dok u punom sprintu postaje osetno glasniji jer tada ovi centrifugalni ventilatori rade na maksimalnom broju obrtaja. Čitav zadnji prorez sa delom gornje i donje površine su podređeni estetski i funkcionalno rashladnom sistemu koji je vrlo bitan adut Predator Triton 500 računara. Vidljiva bakarna rebra haldnjaka koja se naziru kroz zadnje difuzore su takođe ofarbana u nijansu plave što prilično lepo izgleda uživo.

U gornjem delu među pomenutim usisnicima se smestio jedan horizontalni taster sa iluminacijom. Očekivali smo da je to klasični Power, ali ne...zapravo je u pitanju Turbo shortcut kojim na jednostavan način ubrzavate mašinu tokom gejming akcije.

Acer_Predator_Triton_500_6s.jpg

Acer_Predator_Triton_500_7s.jpg

Tastatura je tradicionalno dobra i sa velikim četvtasto pravilinim tasterima pomalo mekanog hoda ali sa dovoljno povratne informacije, koliko je to moguće u ovakvim kompromisnim situacijama gejming notebook uređaja. RGB osvetljenje i izdvojeni WASD, kurzorski i Predator tasteri isijavaju intezivnijom nijansom plave obzirom da su kapice ovih tastera presvučene plavim slojem. Čitava tastatura je podeljena na tri RGB zone koje možete po izboru osvetliti željenom bojom pozadinskog osvetljenja. Inače, u startu stiže sa prelepo podešenim “deepblue” osveteljenjem koje naglašava taj “HiTech” imidž čitavog uređaja. Tastatura je zadržala prepoznatljivo predatorske osobine, tačnije jedna od najboljih ove vrste. Sa druge strane površina “touchped-a” je velika i komforna. Precizno beleži potez vrha prsta, a nevidljiva klackalica u donjem delu obavlja funkciju levog i desnog tastera miša. Bočne površine između kojih se smestio “touchpad” su zapravo oslonci za dlanove. One su definitivno komforne za držanje šaka i primetno su hladnije od drugih delova kućišta ovog prenosnog računara.

Oblik čitavog tela uz malo zagledanja u detalje je očigledno inspirisan “stealth” tehnologijom, karakteristične po izlomljenim uglovima delova površine koji daju taj prepoznatljivi vizuelni osećaj. Na par takvih, simetrično postavljenih na bokovima spoljnih ivica, su se našli prorezi za integrisani zvuk. Kvalitet zvuka je solidan i može da posluži u svakodnevnim situacijama i simulaciji nekih prostornih zvukova u saradnji sa Waves Maxx Audio i Waves NX dodacima, ali za pravi doživljaj u igrama spremite se da potrošite novac za nabavku dobrih slušalica, one su uostalom neizostavni aksesoar svakog iole ozbiljnijeg gejmera.

Acer_Predator_Triton_500_8s.jpg

Konačno, uređaj je težak 2 kilograma, debeo svega 1.8 cm, širok 36 cm i dubok 25.5 cm. Hrani ga 4-ćelijska litijum-polimerska baterija kapaciteta 5400 mAh. Ispravljač prati tanku pojavu ovog računara i veoma je kompaktnih dimenzija za napajanje koje treba da isporuči 180W koliko Predator Triton 500 troši u trenucima maksimalnog opterećenja.

Acer Predator Triton 500 - performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Predator Triton 500
  PT515-51
 • Procesor Intel® Core™ i7-8750H processor Hexa-core 2.20 GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Coffee Lake
 • RAM memorija 32 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512 GB SSD
  RAID-0
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana ComfyView
  In-plane Switching (IPS) Technology
  144Hz G-Sync
 • Grafika GeForce® RTX 2080
  8 GB GDDR6
 • Portovi HDMI x1
  USB 3.1 Gen 1 x3
  USB 3.1 Gen 2 x1
  Network (RJ-45)
  Thunderbolt (USB-C)
  DisplayPort
 • Web kamera Da
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Visina: 17,9 mm
  Širina: 358,5 mm
  Dubina: 255 mm
 • Masa 2 kg.
 • Baterija 4-ćelijska
  Lithium-Polymer (Li-Polymer)
  5400 mAh
 • Operativni sistem Windows 10 Home (
  64-bit
 • VR Ready Da
 • Windows Mixed Reality Ultra (min. require 8GB RAM)
 
 
Home Media Performance
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
Legion Y530
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
Legion Y530
0 50 100 150 200
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
Legion Y530
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Office
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Legion Y530
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Legion Y530
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Legion Y530
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Legion Y530
ROG Strix SCAR II GL704GW
Predator Triton 500
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
 
3D Games
 
Battlefield V DXR
 
 
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra/Ultra, DX12/ DX Ray Tracing )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Far Cry 5
 
 
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
For HONOR
 
 
Gaming ( For Honor - 1080p, Extreme )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
The Division
 
 
Gaming ( The Division - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Shadow of the Tomb Raider
 
 
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Witcher 3
 
 
Gaming ( Witcher 3 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Assasin Creed Origins
 
 
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Wofenstein II The new COlossus
 
 
Gaming ( Wolfenstein II Colossus - 1080p, Ultra, Vulkan )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Counter Strike: Global Offensive
 
 
Gaming ( Counter Strike: Go - 1080p, High )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
 
CSGO_frametimes.jpg
 
 
DOTA 2
 
 
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Strange Brigade
 
 
Gaming ( Strange Brigade - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Acer Predator Triton 500 - utisci u radu

Predator Triton 500 jednom rečju puca od snage. Ovo je prenosna PC varijanta eksplozivnih performansi. Toliko je moćan da nam je do juče fenomenalni Strix Scar II delovao pomalo inferiorno. Poseban kvalitet Predator Triton modela je što briljira u svakom pojedinačno aspektu rada i aposlutno mu ne možete pronaći slabu tačku. Toliko je dobro “utegnut” i popunjen u svakoj stavki specifikacija, da može slobodno stati rame uz rame sa prilično jakim desktop sistemima.

 

Procesor je brz koliko to može Intel u ovom trenutku i potpuno na visini potreba gejminga i današnje generacije 3D igara. Dovoljno je moćan i za zahtevne poluprofesionalne aplikacije i programe. GPU je ipak onaj glavni faktor snage koji impresionaira čak i u grafički najzahtevnijim igrama današnjice poput Battlefield-a V sa kompletno uključenim opcijama najzahtevnijeg okruženja i pratećih detalja na maksimumu podešavanja. Moćni GeForce RTX 2080 sa lakoćom izvršava nove igre kao i najpopularnije e-Sports naslove i garantuje vam maksimum užitka tokom igranja. Mi smo uživali, a garantujemo isti osećaj svakome ko se nađe ispred ovog računara. 

Za “onlajn” igranje je bitna brzina mrežnog podsistema. Acer je odradio ovaj deo besprekorno, rekli bi najbolje moguće u ovom trenutku. Ultra brzi bežični Wi-Fi nas je častio našim ličnim rekordom ikada viđenim sa 30MB/s što je ravno situacijama kada koristite LAN kabal. Male vrednosti ping-a su bile u skladu sa prethodnim zaključkom – uglavnom, osećaj igranja Apex Legends-a, PUBG-a, Fortnite i sličnih “onlajn” igara je neprevaziđen.

Acer_Predator_Triton_500_10s.jpg

Prisustvo RAID 0 uparenih NVMe SSD-ova samo poboljšava osećaj i izdiže na jedan do sada nedoživljen nivo. Igre se u kombinaciji brze internet veze i “stripovanih” SSD diskova učitavaju munjevito. Razlika je odmah uočljiva. Primera radi zahtevni Battlefield V se bukvalno duplo brže učitava nego na klasičnom sistemu sa SATA SSD-om. 

Zvuk prati vanserijsku grafiku i zahvaljujući Wave NX tehnologij daje fenomenalne prostorne efekte. Čak koristi integrisanu web kameru na računaru i prati pokrete vaše glave sve kako bi što precizije pozicionirao efekte koji dopiru do vas. Obavezno koristite dobre slušalice bilo za muziku, filmove ili igre. Bićete oduševljeni onim što čujete!

Acer_Predator_Triton_500_9s.jpg

Prvi put smo imali pod rukama notebook koji je mogao do maksimuma da iskoristi grafički “endžin” i maksimum detalja u najzahtevnijim igrama današnjice. Bespogovorno je izvršavao naše želje i to brzinom skoro karakterističnom za desktop sisteme. Kažemo skoro jer ipak postoji i dalje razlika. Zbog Max-Q tehnologije i obaranja frekvencije GPU-a u nekim zahtevnijim naslovima (Battlefiled V) ne može da obezbedi kontinuiranih 144 frejmova u sekundi, dok će u nekim manje zahtevnim to uraditi bez poteškoća. Govorimo o “maks” podešenim detaljima. 

Najviše impresionira činjenica da ovako neverovatne performanse i brzina rada potiču iz uređaja koji možete lagodno poneti ispod miške, bez po muke. Predator Triton 500 je u tom pogledu kao ni jedan do sada viđeni gejming notebook i Acer-u sa te strane moramo odati priznanje. Pri tome je njegov izgled potpuno drugačiji od većine sličnih gejming prenosnih računara. Elegantan, lep, tehnički perfektno izveden do najmanjeg detalja. ne poseže za bilo kakvim kičasto vrištećim detaljima. Zbog toga će ga voleti i profesionalci kojima treba jedan natrposečno jak i moćan notebook prenosni sistem.
 Acer_Predator_Triton_500_11s.jpg

Tanko kućište i trenutno najmoćniji spisak mobilnog hardvera imaju i određene pojave koje bi mnogi okarakterisali kao slabiju stranu rada. Računar se greje, a onda ćete svakako poželeti da se bolje ohladi i pojačate učinak odličnog rashladnog sistema. Temperatura će se definitivno smanjiti, ali po cenu osetno bučnijeg rada. Tada se Predator Triton 500 oglašava sa 55 i vše decibela šuštanja koje prati forsirano izbacivanje toplote na zadnjim i bočnim otvorima. Performanse imaju svoju cenu i to je sasvim očekivano. Kada stavite slušalice prethodna pojava vas neće mnogo interesovati. 

Ipak, Predator Sense softver vam omogućuje da u potpunosti kontrolištete buku čak i u ovim najzahtevnijim situacijama.  Buka kojom se oglašava u radu ovaj računar se praktično može podeliti u tri kategorije: kada je računar praktično bešuman, zatim delimično primetan sa 40-ak dB kada se buka koja dopire spolja više čuje od ambijenta u kome radi ovaj notebook i režim kada je bučan kao u prethodno opisanoj situaciji. Vi ga možete “naštelovati” preko pomenutog Predator Sense softvera da bude onoliko bučan koliko želite.

Acer_Predator_Triton_500_12s.jpg

 Acer_Predator_Triton_500_13s.jpg

Temperatura je najveća u zadnjem delu, ali je sistem hlađenja definitivno bolje napravljen od konkurentskog ROG Strix SCAR II modela jer vazduh bukvalno vertikalno struji kroz čitav zadnji deo uređaja odozgo na dole i propušta se predviđenim uvodnicima i dalje izbacuje kroz brojne otvore. Dotični sistem prilično dobro funkcioniše u praksi i na ovako tankom kućištu. U delu dlanova je temperatura manja i dostiže 31/33 stepeni prilikom intezivnog višesatnog igranja, dok je pod prstima nešto veća za otprilike 5-7 stepeni. Zapravo desna ruka se uvek više greje i u proseku je desni deo računara topliji za dva do tri stepena. Najveća je u delovima gde ne dodirujete računar i zna da se popne do 45 stepeni, to je osetno manje nego kod ASUS konkurencije. 

Ekran odlično prati visoke performanse, ali je bitno napomenuti da bi ostvarili G-Sync pogodnosti dinamičke sinhronizacije rada ugrađene Georce RTX 2080 grafike i 144Hz ekrana, potrebno je u BIOS/u notebooka isključiti integrisani Intel HD 630 grafički adapter, tek tada ćete u Nvidia panelu dobiti G-sync opciju. Prednost leži i u tome što u režim isključenog iGPU kontrolera, Nvidia Experience dozvoljava  “grebovanje” desktop-a, a ne samo gejmpleja. Zanimljivo je da nema skoka u potrošnji kada se ekran prebaci u brži 144Hz režim rad kao što smo to zabeležili kod konkurencije. Možda je tome razlog manja dijagonala, ali tek primetili smo ovu zanimljivost. 

Kada radi na bateriji, sa ovim računarom se praktično nije moguće igrati jer je frejmrejt ograničen na 30 fps-a zbog aktiviranja Nivida BatteryBoost tehnologije koja bi da sačuva kapacitet baterije pa obara radnu frekvenciju GPU-a i drži ga intervalu od 500-800 MHz, a što nije dovoljno za glatku animaciju u igrama. U tim trenucima Predator Triton 500 je namenjen svakodnevno nezahtevnim poslovima i ležernom krstarenju po internetu – za gejming defintivino nije bar ne onih igara sa detaljnom i zahtevnom grafikom. 

U takvom radnom okruženju baterija će izdržati oko sat i po. Kada je ispraznite, računajte da vam trebati oko 2 sata i 15 minuta da je napunite. U situaciji kada je notebook isključen, a prikačen na ispravljač koji puni bateriju, troši oko 50-ak vati električne energije. Aktiviranje turbo tastera i istoimenog režima rada će dodatno povećati potrošnju za 10-ak vati ali i bustovati GPU performanse. Inače, maksimalna izmerena potrošnja iznosi 170-173W tako da ispravljač uvek ima 10W “fore”. Temperatura ispravljača u trenucima maksimalne potrošnje iznosi 42-43 stepena.

 I za kraj, ponavljamo konstatciju kako ne bi bili “zavedeni” ovim superlativima. Kada je u pitanju vrhunski gejming i dalje je naš lični stav da klasični desktop gejming PC ostaje neprevaziđen, kako zbog boljih performansi koje zbog fundamentalnih ograničenja notebook koncepta ostaju neuhvatljivi za mobilnu platformu, tako i zbog većih, moćnijih ekrana te svakako boljih periferija. 

Sa druge strane svi oni koji insistiraju na notebook gejmingu moraju znati da Predator Triton 500 isporučuje vanserijske performanse koje su na samom maksimumu ove kategorije uređaja – drugim rečima najbolje!

Acer Predator Triton 500 - zaključak

Zaključak sledi odmah – Predator Triton 500 je najbolji gejming notebook koji smo imali prilike da probamo. To odgovorno tvrdimo jer se po prvi put nismo osetili ni jednog trenutka uskraćeni zbog toga što koristimo mobilni, a ne klasični desktop računar. Detalji su nam uvek bili podešeni na maksimalne i ultra detalje, a to je situacija na koju definitivno nismo navikli kada su notebook računari u pitanju.
 
 
Otuda je Predator Triton 500 po mnogo čemu poseban, ali u pravom smislu reči. Vrhunski ekran sa brzim odzivom, neverovatno brzi Wi-Fi i LAN, moćan procesor koji prati brutalno jaku RTX 2080 grafiku. Najbrži sistem diskova koji smo imali prilke da vidimo na notebook uređaju, zatim fenomenalan zvuk... sve to pravi eksploziju gejming emocija držeći vas bukvalno “prikucanim” za ovaj računar u svakom deliću trenutka provedenom dok uživate u vrhunskom gejming doživljaju. 
 
Ako od nas tražite direktno poređenje sa nedavno predstavljenim ASUS Strix Scar II modelom, prednost je definitivno na strani Acer modela zbog bolje urađenih detalja, bržem mrežnom podsistemu, bržoj grafici, više memorije, boljem sistemu hlađenja, lepšem ekranu... dovoljno da ga proglasimo apsolutnim pobednikom u ovoj probirljivoj kategoriji. 
 Acer_Predator_Triton_500_aws.jpg
 
Acer je sa Predator Triton 500 modelom zadao “domaći” ostalim proizvođačima i to tako ubedljivo da smo pomalo ostali iznenađeni. Toliko pohvala i kvaliteta ima ovaj računar da jedva staju na list A4 formata, dok su uočeni nedostaci poptuno oprostivi i zanemarljivo mali. Zbog toga je osovjio naša srca i zasluženo odneo našu najprestižniju nagradu!

 
Prednosti: 
- Trenutno najmoćnija mobilna grafika RTX 2080
- Ray Tracing i DLSS tehnologija
- 144Hz G-Sync ekran
- Fino dozirani RGB efekti
- Efikasan sistem hlađenja
- Ultra brzi sistem diskova
- Oličan Wave NX prostorni zvuk
- Killer mrežni podsistem vrhunskih performansi
 
Nedostaci: 
- Autonomija
- Buka u režimu maksimalnih performansi
 
CENA:  oko 2500€

stereo Član postova: 213
Ja bih voleo da znam gde to ima ovaj testirani primerak sa rtx2080 i 32gb ram-a i 1tg ssd da se kupi za cenu od oko 2500evara, ja gde god da sam ga video na netu nema ispod 3000...
Za pomenutu cenu u testu ne postoji bolji komp nigde na svetu ali to je izgleda veleprodajna ili ti bez PDV-a
Minotaur Član postova: 238
Citiram korisnika: smarac99% sam siguran da posle 6 minuta igranja krece katastrofalan thermal throttling nesto mi deluje tanko za iole ozbiljnije hladjenje, a vi po obicaju radite sve gore i gore testove ..... jel moguce da nigde nema podatak o temperaturama u radu i minimalnih frejmova .... nesto se krije ili?da ... "Inside the case, the situation is much less restrained. However, a maximum of 79 °C (174 °F) for the GPU and up to 91 °C (196 °F) for the (slightly throttled) CPU are still not critical. " ok nije full pakao, ima 3 ventilatora, ali i dalje je previse, da ne pominjem nadolazece letnje dane
Meni deluje savrseno, ionako imam vremena da se igram 30-ak minuta dnevno .....
smarac Član postova: 1527
99% sam siguran da posle 6 minuta igranja krece katastrofalan thermal throttling
nesto mi deluje tanko za iole ozbiljnije hladjenje, a vi po obicaju radite sve gore i gore testove ..... jel moguce da nigde nema podatak o temperaturama u radu i minimalnih frejmova .... nesto se krije ili?
da ... "Inside the case, the situation is much less restrained. However, a maximum of 79 °C (174 °F) for the GPU and up to 91 °C (196 °F) for the (slightly throttled) CPU are still not critical. " ok nije full pakao, ima 3 ventilatora, ali i dalje je previse, da ne pominjem nadolazece letnje dane
Radenko Neregistrovan korisnik
15,6 ekran. Ćao zdravo.

Test: Acer Swift 7 (Video)

Test: ASUS Zenbook Flip 13 UX362 (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109