Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Predator 8 Tablet

31.03.2016 15:50 | 6 Mobile
Test: Acer Predator 8 Tablet

Imali ste prilike da čitate o Acer Predator gejming monitoru, sada je vreme da vam prikažemo Acerov gejming tablet. Govorimo o tabletu sa Android platformom, konkretno verzijom 5.1 Lollipop i sa 8-inčnim IPS ekranom. Po čemu je to ovaj model "gejming" tablet? Acer navodi kao prednosti dva para stereo zvučnika sa prednje strane, napredni haptički feedback sa dva motora, Intel Atom Quad core rešenje i naravno nesvakidašnji, privlačni dizajn kao kod Predator serije gejming monitora...


Dragoljub Radovanović

Sa idejom da privuče pažnju gejmerima, Acer je odlučio da iskoristi svoju Predator liniju gejming monitora i prenese je u svet prenosivih uređaja, konkretno tableta. Ukoliko već niste pročitali naš test Acer Predator XB271HU gejming monitora, posetite link koji smo vam ostavili nakon čitanja ovog teksta. Predator serija monitora nam se dopala, ali fokusirajmo se ovoga puta na Predator 8 Tablet. Odmah možemo reći da je ideja interesantna, jer zaista je mali broj tableta koji se mogu klasificirati kao gejmerski. Na pamet nam pre svega pada NVIDIA Shield K1 tablet koji je možda i najveća konkurencija Acer Predator 8 modelu u ovoj kategoriji uređaja, međutim ta konkurencija i nije previše razvijena, niti dostupna. Drugo rešenje je svakako Google Pixel C, ali sa cenom preko 500$ upada u sasvim drugu cenovnu klasu u odnosu na Predatora koji košta 300$.

Čim smo ugledali Acer Predator 8, odmah smo primetili koliko je njegov izgled drugačiji od bilo čega što smo videli do tada u kategoriji tableta, tako da se Acer zaista potrudio da učini da ovaj model "odskače" od klasičnog tablet dizajna. Naravno, ne možete samo dizajnom privući potencijalne kupce, već mora postojati i još neka odlika po kojoj će se izdvojiti u odnosu na standardne tablete, a jedna od njih je prisustvo čak četiri zvučnika sa prednje strane uređaja. Pored toga, za bolje gejming iskustvo Acer je uključio dva vibraciona motora za napredniji haptički feedback tokom igranja, a ovu odliku nazvao je "Predator TacSense". Android platforma možda i nije baš najrazvijenija za gejming, kako u odnosu na iOS tako i naravno Windows 10, ali svejedno postoji dovoljno 3D igara za lepo igračko iskustvo.


acer_predator_8_tablet_s.jpg


Dosta jaka karta na koju je Acer ovde zaigrao je dizajn Acer Predator 8 tableta, koji je zaista nesvakidašnji i ujedno dosta privlačan. Krenimo pre svega od samog pakovanja. Tablet dolazi u crnoj kutiji sa crveno-crnim omotačem i naznakom da je uz ovaj model uključena Asphalt 8 igra. Preko ekrana nalepljena je crna folija na kojoj su istaknute bitnije odlike, a u pakovanju zatičemo 5.2V 2A punjač, microUSB kabl i nekoliko knjižica kao uobičajna prateća dokumentacija. Crveni zvučnici u svakom ćošku su detalj koji istog trenutka privlači pažnju i po našem mišljenju ključni su element Acer-ovog Predator igračkog dizajna.


acer_predator_8_tablet_1_s.jpg


acer_predator_8_tablet_2_s.jpg


acer_predator_8_tablet_3_s.jpg


Ono što je takođe primamljivo u dizajnu Acer Predator 8 modela jeste njegov oblik, koji nije tradicionalno pravougaon kao kod većine tableta, zbog "isturenih" nepravilno pentagonalnih crvenih zvučnika koje smo pomenuli. S prednje strane iznad ekrana na sredini je prednja kamera, a materijal koji se koristi za okvir Predator 8 tableta je mat plastika u sivoj varijanti. Ipak, ovde ima i metalnih elemenata, a to su crvene "rešetke" zvučnika.

Na gornjem boku je 3.5mm priključak i microUSB port, desno su volume i power tasteri, sa leve strane samo microSD slot, dok je donji bok prazan. Poleđina Predatora je isto zanimljiva kao i prednja strana, tako da ovde imamo crne gumene elemente koji pružaju dobar stisak nad tabletom tokom igranja, a središnja "ploča" na kojoj se nalazi Predator logo nije plastika kao ostatak kućišta, već pravi metal, tako da nije u pitanju imitacija. Dve crvene linije na leđima su fin detalj koji zaokružuje dosta privlačan dizajn Predator 8 tableta, a ovde takođe imamo i 5MP zadnju kameru. 


acer_predator_8_tablet_4_s.jpg


acer_predator_8_tablet_5_s.jpg


acer_predator_8_tablet_6_s.jpg

acer_predator_8_tablet_7_s.jpg

Hardver, Softver

Jasno je da gejming tablet mora ispuniti određene zahteve kada su specifikacije u pitanju, kako bi performanse u 3D igrama bile dovoljno visoke za neometano igranje. Acer u Predatoru donosi čipset svežijeg datuma, Intelovo rešenje, tačnije Intel Atom x7-Z8700 čipset. U pitanju čipset iz Cherry Trail platforme, koji poseduje Airmont procesor sa četiri jezgra, frekvencije rada od 1.6GHz. Grafika je svakako bitna stvar za igrački tablet, tako da je tu Intel HD Graphics čip (Cherry Trail), sa frekvencijom od 200 do 600 MHz-a. 

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Predator 8 Tablet
 • Predstavljen septembar 2015.
 • Verzija OS 5.1 Lollipop
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 8.0 "
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1200
 • Gustina ekrana 283 PPI
 • Kamera 5 MP
 • Video [email protected]
 • Prednja kamera 2 MP
 • Blic Ne
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, Compass, Gyroscope, Ambient Sensor
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 32 GB
 • CPU Quad Core Airmont 1.6 GHz
 • RAM 2 GB
 • GPU Intel HD Graphics čip (Cherry Trail) 200-600 MHz
 • Chipset Intel Atom x7-Z8700
 • Dimenzije 217.9 x 127 x 8.6 mm
 • Masa 358g
 • Baterija Li-Po 4420 mAh
 • Prenos podataka Ne


Radne memorije nema previše za današnje standarde, poseduje 2GB RAM-a, a skladište može biti 32 ili 64GB-a, korisniku ostaje da odabere koliko je prostora dovoljno. Naravno, taj prostor se može dodatno proširiti microSD karticama, kapaciteta do 128GB-a, tako da neće biti problema sa manjkom skladišta. Od ostalih bitnijih stvari koje vredi pomenuti tu je Li-Po 4420 mAh baterija, što je kapacitet koji nije naročito veliki, pogotovo za 8-inčni tablet. Pomenućemo i kamere koje poseduje, tu je prednja rezolucije 2MP i zadnja sa senzorom od 5MP, koja dozvoljava 1080p video snimanje. 


Softver

Kao prva stvar, pošto je gejming nekako izbačen u prvi plan kod Acer Predator 8 tableta, moramo reći da Android nije baš ni idealna gejming platforma, u poređenju recimo sa Windowsom koji pokreće "prave" 3D igre kao na vašem računaru, ili sa iOS-om koji ima više kvalitetnih igara i koje su obično bolje napravljene i bolje optimizovane. Ne možemo ipak reći da Android nema dobrih 3D naslova, recimo GTA serijal, Modern Combat 5: Blackout, Final Fantasy, Uber Strike: The FPS, FIFA 16, Assassin's Creed Pirates, Plants vs Zombies, itd, ali ne zaboravimo i mega popularni Asphalt 8: Airborne. Spisak je dosta duži, ima dosta 2D i 3D igara koje vredi odigrati na Androidu.

Sviđa nam se što se Acer odlučio na suptilniju modifikaciju Android Lollipop korisničkog interfejsa, konkretna verzija koju smo zatekli na tabletu bila je 5.1. Dakle, po izgledu ovo je uglavnom Stock AOSP varijanta UI-a, mada sa dodacima koje je Acer uključio u ROM Predator 8 modela. 


acer_predator_tablet_8_softver_1_s.jpg


acer_predator_tablet_8_softver_2_s.jpg


acer_predator_tablet_8_softver_3_s.jpg


Ovde imamo solidan broj preinstaliranih aplikacija, što se neće dopasti baš svakom, a većina dolazi direktno od proizvođača Acer. Tako da recimo imamo Acer BYOC (Build Your Own Cloud) aplikacije, AbFiles za skladištenje fajlova u cloudu, abMusic za skladištenje muzike, abPhoto za fotografije, Acer Portal za sve navedeno na jednom mestu. Instaliran je ASTRO fajl menadžer, Booking.com aplikacija, zatim razne EZ aplikacije od Acer-a, EZ Gadget, EZ Note, EZ Snap, EZ Tasking, EZ WakeUp. Pristutna je WildTanger Games aplikacija, Games Shop, McAfee Security antivirus, System Doctor. Neki od ovih naslova su zaista nepotrebni i mogu se smatrati Bloatware-om. Ostaje da napomenemo korisnu aplikaciju MediaMaster za odabir četiri režima prikaza i zvuka koji se mogu dodatno štelovati - Standard, Album, Movie i Game. 


acer_predator_tablet_8_softver_4_s.jpg


acer_predator_tablet_8_softver_5_s.jpg


acer_predator_tablet_8_softver_6_s.jpg

 

Utisci u radu

Kamera na tabletu dijagonale 8 inča definitivno nije prioritet, niti je uopšte toliko bitna stvar kao što je to slučaj na smartfonima. Ipak, svakako ćemo ukratko pomenuti šta se može očekivati od 5MP zadnje kamere. Kvalitet fotografija je vrlo prosečan, može se reći upotrebljiv. Nivo detalja je dosta nizak, fotografije deluju pikselizovano i mutno u oblastima gde bi trebali biti fini detalji. Boje blago vuku ka zelenim nijansama. Da ne dužimo previše, ostavili smo vam link ka galeriji fotografija, pa možete proceniti i sami.

Video je dosta nemiran po pitanju auto ekspozicije, neodlučno se smenjuje između svetlije i tamnije slike, a takođe je dosta mekan i bez detalja. Zadnja kamera na tabletu je barem nama potpuno sporedna stvar, a konkretno ovde na Acer Predator 8 modelu ukoliko vam je bitno, pružaće prihvatljive rezultate, premda ništa više od toga.


acer_predator_8_tablet_1080p_dan.jpg


acer_predator_8_tablet_1080p_mrak.jpg


Primeri fotografija:

Link

Kako se gejming tablet kao što je Acer Predator 8 snalazi sa sveukupnim performansama? Očekivano - vrlo lepo. Performanse nisu na nivou skupljeg NVIDIA Tegra Shield K1 modela, ali kako bismo vam ilustrovali bolje snagu Intel Atom x7-Z8700 čipseta, bez problema bismo ga stavili rame uz rame sa Snadpragon 810 varijantom kakvu smo često sretali u prošlogodišnjim flegšip smartfonoma.

Quad core procesor nudi brz odziv na zadate komande, koliko smo imali prilike da vidimo, većina stvari se otvara sasvim brzo. Grafičke performanse su dobre, nisu spektakularne, ali će skoro svaka 3D igra raditi glatko na ovom tabletu. NVIDIA Shield K1 se ovde dosta bolje snalazi kao gejming tablet, i baš zbog toga je glavni konkurent Acer Predator 8 modelu. Ovo je svejedno dosta brz tablet, nema baš najbolji hardver koji se trenutno može naći na tržištu, ali ostaje moćna gejming sprava. Čisto da to pretočimo u konkretnu cifru, postiže oko 75 hiljada poena u Antutu benchmark aplikaciji. Tokom igranja se ne zagreva previše.

 


acer_predator_8_tablet_8_s.jpg

acer_predator_8_tablet_9_s.jpg"Quadio" zvučnici kako ih Acer naziva su poprilično glasni, što i nije toliko iznenađujuće s obzirom da ih ima četiri komada. Ne samo da su glasni, već je i zvuk kvalitetan. Ima solidnu dubinu i stereo separaciju, takođe nudi i blagi surround osećaj zahvaljujući Dolby rešenju. Još jedna stvar koju treba pomenuti je da stereo kanali prate orijentaciju tableta, tako da će levi i desni kanal uvek biti tamo gde trebaju da budu, neće biti izmešani.


acer_predator_8_tablet_11_s.jpg

 

Kako Acer navodi, Acer Predator 8 tablet donosi precizan prikaz boja, a kako se ispostavilo nakon merenja kolorimetrom - ta tvrdnja je tačna. Pre svega, pomenimo rezoluciju tableta koja iznosi 1920x1200 tačaka na dijagonali od 8 inča, što se prevodi u oštrinu od 283 PPI. Iako nigde nismo sreli taj podatak, ovaj IPS ekran donosi vrlo široki gamut boja, pa su iste dosta živahne i i jače zasićene. U standardnom fabričkom režimu tačnost je sasvim u redu, moguće ih je još malo doterati korekcijom temperature boja u opcijama. DeltaE vrednost koju smo izmerili iznosi 4.37, a temperatura boja je 7676K, blago hladan prikaz koji vidimo kod većine ekrana smartfona i tableta. Postoji i Bluelight Shield režim koji nudi dosta toplije boje, 5906K, i boje su tu čak i nešto preciznije, 3.53 DeltaE. Gamma vrednost je niska u standardnom režimu, svega 1.45 što znači da je prikaz dosta svetao i bez većeg kontrasta. Maksimalna svetlina ekrana je 465cd/m2, što je dobra vrednost, neće biti problema sa igranjem u dnevnim uslovima napolju.


acer_predator_8_tablet_10_s.jpg


acer_predator_tablet_8_calman_s.jpg


acer_predator_tablet_8_svetlina_s.jpg


acer_predator_tablet_8_calman_bluelight_shield_s.jpg


Autonomija je dosta bitna stvar za svaki prenosivi tip uređaja, pogotovo za tablet na kojem je zamišljeno da se pokreće dosta 3D igara koje troše više baterije u odnosu na uobičajno korišćenje tableta. Vesti nisu dobre nažalost, Acer je definitivno trebao da uključi dosta veći kapacitet od samo 4420 mAh, to je zaista premalo za jedan gejming tablet sa 8-inčnom dijagonalom. Na osvetljenju od 68%, što odgovara našoj standardnoj granici od 250cd/m2 svetline, Predator pruža slabiju autonomiju surfovanja od svega 3 sata i 34 minuta. Kada se to preračuna za gejming, baterija će biti potrošena još brže, tako da se može očekivati do 2.5 časova igranja na ovom osvetljenju. 

Zaključak

Predator 8 je zaista nešto što se ne sreće tako često u ovoj kategoriji uređaja, tako da je zanimljivo iskusiti koncept kao što je gejming tablet. Pre svega po pitanju dizajna, ali takođe i po još nekim detaljima koje ćemo pomenuti. Neobičan izgled je barem iz našeg ugla dosta privlačan, nismo sigurni da li će svakom biti toliko interesantan, ali verujemo da većini hoće. Prisustvo čak četiri zvučnika je itekako stvar koja se retko sreće kod tableta, tako da je zvuk tokom gejminga odličan, što bi trebalo da doprinese ukupno boljem iskustvu u igrama. Ne samo to, već i pomenuta TacSense tehnologija koja podrazumeva dva vibraciona motora za bolji haptički feedback. 


acer_predator_8_tablet_s.jpg


Performanse su vrlo dobre, sasvim dovoljno visoke za neometano 3D igranje, ali i za dosta brz odziv u Android okruženju. Korisnički interfejs koji je uglavnom Stock AOSP nam se dopada, mada broj preinstaliranih aplikacija za naš ukus je malo previsok. Ekran je dosta dobar, solidno oštar, sa preciznim bojama i dobrom svetlinom, jedina zamerka ide na nešto slabiji kontrast. Imamo još jednu zamerku koja je dosta bitnija od toga, a to je slabija autonomija, pa smatramo da je Acer trebao u Predator 8 staviti bateriju većeg kapaciteta. Zadnja kamera je prihvatljiva za jedan tablet ove dijagonale, mada je ova stavka nama i pomalo nebitna na ovakvom tipu uređaja.

Naša presuda glasi - generalno dobar gejming tablet kompanije Acer. Naše iskustvo korišćenja u proteklim danima je svakako bilo veoma pozitivno...

Prednosti

- Četiri zvučnika sa prednje strane i dobar zvuk
- Nesvakidašnji privlačan dizajn
- Precizan ekran
- Napredni haptički feedback sa dva vibraciona motora
- Dobre performanse

Mane

- Loša autonomija
- Malo slabiji kontrast ekrana
- Preveliki broj preinstaliranih aplikacija

Cena: 44.990 RSD - oko 365 evra

Tablet na test ustupio Acer.


Komentari

0 Dodaj komentar

Osvrt: Tableti - ispričana priča, da ili ne? (anketa)

Test: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)

10104
10105
10106
10107
10108
10109