Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Nitro 5 (Video)

19.07.2020 09:43 | 0 Mobile
Test: Acer Nitro 5 (Video)

U pitanju je jedan odličan primer gejming laptop računara pristupačne cene i dobrih performansi u igrama. Velika moć prilagođavanja vašim potrebama kada se rati o kvalitetu prikazane grafike ali i finom štelovanju karakteristika samog sistema kroz dostupne opcije nadogradnje, čine ovaj laptop nedvosmisleno dobrim izborom kroz prizmu uloženog novca u ovoj klasi prenosnih gejming modela...

Verujemo da je većina vas u jednom trenutku pomislilo kako je došlo vreme za nabavku gejming laptop računara. Ne onih besnih, najjačih modela kakve volimo da vam predstavimo s vremena na vreme, već mislim na one sa razumnom cenom i vrlo pristojnih performansi – ne samo za gejming, već i za neke malo konkretnije zadatke ili zamenu za desktop PC. A, takve je najteže pronaći, zar ne?
 
 
Konkretno, gejming laptop sa dovoljno jakim procesorom, grafičkom kartom i dobrim ekranom za maksimalno 800-850€. U redovnoj ponudi gotovo da ih i nema, mahom se čekaju oni jači modeli ili akcija čišćenja lagera. Ipak, šta raditi u svakodnevnoj situaciji kada jednostavno poželite da ga odmah kupite, gotovo istog dana i ponesete kući.
 
Upravo jedan takav vam predstavljamo danas – Acer Nitro 5 serija je jedna od najpopularnijih gejming laptop računara na ovdašnjim prostorima, a o njihovoj popularnosti govori i činjenice da se gotovo trenutno rasprodaju, tako da smo i mi jedva ugrabili jedan komad na test u želji da vidimo i objasnimo zbog čaga je toliko tražen.

Dizajn

Moramo priznati da Nitro 5 u novoj verziji deluje na oko, prilično atraktivno a oblik kućišta je veoma, veoma sličan Predator modelima. Materijali ipak nisu na istom nivou kvaliteta jer umesto metala, Nitro 5 obilno koristi ABS plastiku, ali to je već nužan nivo kompromisa koji definitivno ne utiče na njegovu osnovu namenu – a to je gejming. 
 
nitro_3s.jpg
 
Poklopac i kućište ekrana nose veliki Acer logo, a velike crne monotone površine razbija metalik karmin crvena lajsna centralne šarke u podnožju ekrana. Lep i atraktivan detalj koji ujedno daje i onu pozitivnu dozu agresivnosti gejming modelima. Kada ga gledate otpozadi, lajsna prelazi u deo sa izduvnim strukturama – difuzorima, čiji trapezoidni rešetkasti niz definitivno dizajnerski uzor nalazi u sličnim onima na Lambo Veneno modelu.
 
Glavni deo baze kućišta je takođe izrađen od crne ABS plastike na kojoj definitivno dominira tastatura sa velikim tasterima i crvenim pozadinskim osvetljenjem. Posebno su naglašeni WASD i kurzorski tasteri kao i funkcionalni taster na numeričkom delu pomoću koga prozivate NITRO Sense softverski alat. Zbog već viđene crno crvene kombinacije sa pozadinskim osvetljenjem u dva nivoa inteziteta, podseća na neke ranije modele drugih proizvođača.
 
nitro_6s.jpg
 
Sa druge strane iako su kapice velike i definitivno kao stvorene za gejming, vešanje tastera je previše mekano i bezosećajno, a obzirom da su tasteri poveliki, imate osećaj kao da su gumičasti poput onih na Spectrumu. Mehanizam mora imati izraženiju taktilnu stranu, jer zaista fali samo malo pažnje u finom štelovanju vešanja tastera da bi bila skoro bliska idealu mobilnog gejminga. 
 
Na touchpad nemamo zamerke – fin osećaj i dobra preciznost. Problem je jedino pozicija koja je suviše pomerena u levo i praktično ulazi “debelo” u zonu korena šake ispod levog palca tako da obavezno isključite touchpad kada se igrate kako vam se igranje ne bi pretvorilo u noćnu moru periodičnog iskakanja Windows desktopa u sred akcije.
 
nitro_8s.jpg
 
Sa leve bočne strane zatičemo gigabitni LAN RJ 45 port, zatim jedan USB-C 3.1 konektor od 5 Gbps, HDMI konektor za eksterni ekran i konačno par USB-A 3.1 portova prve generacije (5 Gbps) pri čemu drugi port ima funkciju punjenja USB mobilnih uređaja. Sa suprotne strane zatičemo kombinovani 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon, USB-A 2.0, konektor za eksterni ispravljač i potom red izduvnih otvora. Ovde primećujemo jedan potencijalni problem jer konektor ispravljača za napajanje ima “L” oblik i da vam ne bi ometao USB konekciju, gotovo uvek prekriva izduvne otvore, em blokira izlazak toplog vazduha, em je topao kada hoćete da ga isključite – Acer bi morao da pronađe bolju poziciju za ovaj konektor.
 
Donji deo je zapravo jedan veliki plastični poklopac sa popriličnom zonom unakrsnih otvora za ventilaciju kroz koji se ubacuje svež vazduh za hlađenje centralnog i grafičkog procesora. Drugi deo, bliže prednjem delu računara sa bočnih strana, nalaze se otvori za zvučnike odakle dopire zvuk i praktično da zvučni talasi dolaze sa kosih bočnih strana, čuju se vrlo glasno sa uočljivim okružujućim zvučnim efektima. Mnogo bolje rešenje nego kada se zvuk odbija od podloge i pravi nerazumljive intonacije.
 
nitro_9s.jpg
 
Pomenimo i dimenzije: Nitro 5 je širok 36.4 cm, dubok 25.5cm i “debeo” 2.6cm a težina od 2.5 kg govori da je u pitanju jedan od fit gejming laptop modela. Izrađen je u tzv. Obsidian nijansi crne boje.

Monitor i konfiguracija

Nakon testiranja nekoliko ultraprenosnih modela, ekran Nitro 5 primerka je bio pravo osveženje. Ovaj uređaj koristi već uobičajeni IPS panel sa LED pozadinskim osvetljenjem i prikazom Full HD 1080p rezolucije - ekran koji Acer obeležava terminom ComfyView. Stiže u verziji sa antireflektujućim, mat premazom tako da je odbijanje pozadiniskih izvora svetla, svedeno na minimum. DIjagonala od 15.6 “ prikazuje sliku solidnog kvaliteta sa osvežavanjem od 60Hz, solidno dobru bar što se tiče osvetljenja i kontrasta kao i jasnoće prikaza sitnijih detalja ili teksta. O tome govore i rezultati merenja kolorimetrom i dobre pokrivenosti kolor palete. Sve to pomaže u gejmingu da na pravi način doživite igranje svojih omiljenih naslova, ako ste već pristali da vam je za gejming dovoljno tih 39.6cm u dijagonalu.
 
nitro_4s.jpg
 
Bočni okviri su relativno tanki sa dubokim zasecima na gornjim spoljnim ivicama. Gornja i posebno donja lajsna su deblje zbog pozicije 720p kamere, stereo mikrofona - odnosno elektronike za LED osvetljenje ekrana.
 
Drugi deo grafičkog para čini Nvidia GeForce GTX 1650 grafički procesor u kombinaciji sa 4 GB lokalne video memorije. Dobro poznati GPU je sposoban da u proseku isprati zahtev za prikaz 60 kadrova u sekundi, kako bi se optimalno uskladio rad sa ugrađenim ekranom na 60Hz. Očekivano, ova grafička karta uz malo finog štelovanja može i preko navedenih 60 fps-a čime na najbolji način koristi mogućnosti ugrađenog ekrana, Dakle grafički par je u potpunosti usklađen prema vežećim trendovima u ovom početnom delu mejnstrim gejminga.
 
Procesorsku platformu čini provereno dobri Intel Core i7 9300H sa 4 fizička i 8 logičkih jezgara. Procesor radi u rasponu radnih frekvencija od 2.6 GHz do maksimalnih 4.10 GHz. Prati ga 8 GB RAM-a na 2666 MHz u vidu jednog SO-DIMM modula. Kao što naslućujete, sistemska memorija je konfigurisana u jedno-kanalnom režimu rada i to je svakako prvi kompromis povoljne cene koji će vas u realnom životu i igranju koštati u proseku 10% performansi. To je neki prosek od 6-7 frejmova što možda ne zvuči mnogo, ali ako znate da je ovaj gejming laptop konfigurisan tako da postiže prosečno 60-ak frejmova u igrama, onda je jasno da ta razlika zna da bude bitna za dobar osećaj u igrama. Dakle savet je da dokupite još jedan 8 GB SO-DIMM koji danas košta nekih 30-35€ i zaista nije neka preterana investija obzirom na potencijalni dobitak. 
 
nitro_7s.jpg
 
Kada pričamo o sistemskoj memoriji skrećemo vam pažnju na još jedan detalj koji se tiče činjenice da ne vredi trošiti dodatni novac na brže SO-DIMM module ako vam je u mislima dodatno ubrzanje. Naime BIOS ploče koja je ugrađena u ovaj Nitro 5 model ne podržava XMP profile, tako da će bez obzira koju frekvenciju vaši SO-DIMM moduli podržavali, uvek raditi na 2666MHz. Inače trend koji smo primetili u nekoliko poslednjih slučajeva testiranih modela. Neće vam pomoći ni Intel Extreme Utility softver koji jednostavno ne dobija XMP podršku od BIOS-a matične ploče.
 
Drugi ozbiljan kompromis se tiče kapaciteta ugrađenog uređaja za skladištenje podatka. U pitanju je M.2 SSD u NVMe verziji kapaciteta svega 250GB što je u današnje vreme apsolutno nedovoljno, naročito u slučaju gejming računara. Dovoljno je tek za instalaciju Windows 10 OS-a, browser, MS Office, par manjih aplikacija/alata i jedno dve igre, pa će disk biti skoro pun. Pa, recimo samo instalacija Fortnite-a zahteva 100GB slobodnog prostora dok se preuzme i raspakuje potrebna arhiva fajlova. 
 
nitro_5s.jpg
 
Stvari ipak nisu toliko crne jer je Acer očigledno svestan potreba ove grupe korisnika, ponudio čak dva mesta za ugradnju M.2 SSD uređaja (od kojih je u startu jedno slobodno) i plus, još jednu standardnu poziciju za 2.5” SATA HDD/SSD uređaje i pri tome vam isporučio kombinovani adapter za napajanje i SATA interfejs. Bravo!
 
Dakle, iako je u pitanju kompromis povoljne cene, imate na raspolaganju opciju za ugradnju dodatne memorije za skladištenje, poput one na klasičnim matičnim pločama i desktop PC računarima. Detalj koji itekako ide na ruku Nitro 5 modela.
 
Još par stvari želimo da pohvalimo kod današnjeg Nitor 5 gejming laptop-a. Pre svih izuzetno brzu Wi-Fi bežičnu mrežnu konekciju 5. generacije na bazi 802.11 ac standarda koja u praksi fantastično brzo radi sa većinom mejnstrim “AC” rutera, obezbeđujući natprosečno brzu vezu i veliki transfer podataka, što je itekako bitno kod ultra popularnih “on line” Battle Royal gejming naslova. 
 
Druga stvar je iznenađujuće dobar i glasan stereo zvuk, ali koji ćete ruku na srce pre koristiti za gledanje filmova nego za igranje. 

Performanse i utisci u radu

I dolazimo do najvažnijeg. Kako ovaj Acer Nitro 5 funkcioniše u svakodnevnom radu i igranju. Jednom rečju odlično. Zaista je tako jer Acer definitivno ima iskustva sa ovakvim računarima i grešku izneverenih očekivanja nije dozvolio sa ovim modelom.
 
nitro_2s.jpg
 
Što se tiče gejminga sposoban je da u proseku izvuče potrebnih 60 fps-a za glatku animaciju u 1080p rezoluciji. Čak i malo preko toga, a što je vrlo bitno jer ekran nema dinamičku sinhronizaciju sa grafičkim procesorom tako da će taj minimalni višak dobro doći u situaciji da se nadomesti i poklopi trenutak kada ekran osvežava sadržaj, kako ne bi često dolazilo do situacije pozante kao cepanje kadrova u vidu onih, primetnih horizontalnih linija prilikom igranja. Zato je bitno da dodate onaj drugi SO-DIM RAM modul u sistem i dodatno podesite nivo grafičkih detalja koji će vam rezultirati optimalno podešenom “grafikom” u igrama.
 
Performanse
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 50 100 150 200
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Fortnite -1080p, EPIC )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( APEX Legends - 1080p, High, noAA )
frejmrejt
Predator Helios 700
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
Nitro 5
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
Konkretno, Battlefield V u DX12 modu pri visoko postavljenim detaljima daje 55 frejmova u sekundi, Fortnite u DX11 režimu i Epic detaljima isporučuje 63 fps-a, ali na Medium detaljima i 100% 3D rendering rezoluciji isporučuje “debelo” preko 100 fps-a. Pravilno podešeni Valorant sa slabije definisanim grafičkim detaljima, ali i dalje na oko itekako lep za igranje, takođe isporučuje 150-190 fps-a, dok se CS:GO zaustavio na proseku od 200 fps-a što u krajnjem i nije loše za jedan mejnstrim gejming laptop.
 
apex1s.jpg
 
Kod APEX Legends-a je situacija sledeća - sa visoko podešenim detaljima ova igra daje prosečan frejmrejt od 68 fps-a u single i 73 fps-a u dualchannel modu sisitemske memorije. Na “low” detaljima koji ne izgledaju tako loše zbog manje dijagonale ekrana, ovaj Battle Royal naslov isporučuje od 80 fps-a na otvorenim scenama do proesečnih 100, pa čak i 125 fpsa u zatvorenim scenama akcije u tunelima i zgradama.
 
CoD Warzone drži neki prosek od 70-80ak fps-a na otvorenom prostoru, ako ima puno efekata dimnih bombi FPS pada do 60 fps-a, ali isto tako u zatvorenim objektima zna da se popne na 90 do maks 100 frejmova u sekundi.
 
DOTA 2 na visoko postavljenim grafičkim detaljima i DX11 API-u isporučuje prosečno oko 89 fps-a uz malu korekciju podešavanja lako dostiže prosek od 100 fps-a i neki maksimum od 125 fps-a, dok samo u sceni velikih borbi sa gomilom svetlosnih efekata se spušta na minimum od 80-85 fps-a. 
 
fortnite1s.jpg
 
Dakle, nama tokom testiranja FPS nije predstavljao problem, koliko manja dijagonala ekrana, ali oni koji su se već odlučili za mobilni gejming računar su već svesno pristali na taj kompromis koji im očigledno ne predstavlja smetnju.
 
Računar tokom gejminga mora biti prikačen na ispravljač i tada troši u proseku oko 130 W električne energije. Rad na bateriji će ograničiti fps na vrednost od 30 kadrova što je potpuno nedovoljno za igranje i služi pre svega potrebi svakodnevnog rada i pregleda internet sadržaja. Igranje na bateriji jednostavno zaboravite. 4-ćelijska litijum polimerska baterija će usklasičnim uslovima rada obezbediti skoro dvočasovnu autonomiju.
 
Obzirom na potrošnju nesumnjivo je da se centralni i grafički procesor intezivno greju, tako da smo za Intel Core i 5 9300H izmerili maksimum od 93 stepeni Celzijusa, dok je u istim situacijama GeForce GTX 1650 bio nešto hladniji - sa maksimumom od 71 stepen Celzijusa. U tim situacijama računar postaje glasan, a huk koji pravi centrifugalni ventilator rashladnog sistema na 5000 obrtaja, dostiže granicu buke od 45-50 dB, pa slušalice postaju obavezne tokom intenzivne gejming upotrebe. Telo računara je pod prstima toplo ali prijatno sa temperaturom na nivou telesne ili blago povišene, koja je podnošljiva pod prstima jer smo računar testirali u prilično nepovoljnim okolnostima letnje temperature i tek povremenog rada klima uređaja u prostoriji. U tom pogledu zaista nemamo veće zamerke. 

Zaključak

Na kraju postaje jasno zašto je Acer Nitro 5 tako popularan na ovdašnjim prostorima. Dobro sastavljen i sklopljen sa detaljaima koji znače ciljnoj gejmerskoj populaciji, ovaj laptop pruža zaista dosta i to ne samo kao gejming računar već i kao svakodnevni uređaj za komforan rad, pa čak i izlet u zahtevnije aplikacije. Dakle, svestran i upotrebljiv, ali pre svega korektan gejming računar uz koji ćete provesti sate i sate zadovoljno se igrajući.
 
 
Mnogi računari imaju sličnu procesorsku platformu i grafički procesor, ali ostatak detalja kao što su dobar ekran, dobra tastatura, natprosečno brza Wi-Fi veza, dobar zvuk i efikasan sistem hlađenja, čine one detalje zbog kojih je NITRO 5 bolji od proseka konkurencije, naravno uz vrlo bitan detalj pristupačne cene od oko 850€.
 
Ne treba izostaviti ni detalj atraktivnog izgleda jedne prave mobilne gejming borbene stanice koja nedvosmisleno ima izražen karakter, pa će konačni zbir utisaka rezultirati zaključkom da se radi nesumnjivo o jednom od najboljih gejming laptop računara srednje klase u ovom trenutku. Možda ga u startu ustupci oko RAM podsistema i nedovoljnog kapaciteta SSD-a čine manje poželjnim, ali odlične opcije nadogradnje su nepogrešivi vodič za konačnu odluku izbora u vidu odlične vrednosti za uložen novac u ovoj klasi mobilnih računara!
 
nitro_5.jpg
 
I kada konačno sumiramo sve ove konstatacije, ne preostaje ništa drugo nego da jedan ovako korektan laptop zasluženo nagradimo, a on tu nagradu dobija u najvažnijoj kategorija za kupca sa ovih prostora - kao odlična vrednost za uloženi novac, obzirom da smo sigurni da će vas služiti i biti aktuelan narednih nekoliko godina!
 
 
Prednosti:
- Dobre performanse
- Opcije proširenja diskova i RAM-a
- Vrhunska Wi-Fi veza
 
Nedostaci:
- Pozicija touchpad-a
- Bučan
- Jedan SO-DIMM, mali kapacitet ugrađenog SSD-a

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Honor MagicBook 14 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad T14s (Video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109