Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Nitro 5 515 57-52FH (Video)

17.12.2021 10:08 | 0 Mobile
Test: Acer Nitro 5 515 57-52FH (Video)

Acer Nitro 5 515 okreće novu stranicu mobilnog mejnstrim gejminga. Osetno bolji ekran, brža GeForce RTX 3050 grafika, Thunderbolt 4 podrška, su kombinacija koja ga čini idealnim za gejming ali i kao alternativna “mašina” za kreativu i rad. Ono što je praktično ovih dana Core i5 11400F plus GeForce 3060 za desktop, to je ovaj Nitro 5 sa Core i5 11400H i RTX 3050 za mobilni gejming – jednom rečju Best Buy u ovom trenutku...

Naš stari poznanik i jedan od omiljenih budžet gejming notebook modela stigao je u novoj verziji osvežen i osnažen. U goste nam je došao Acer NITRO 5 model koji zatvara sezonu sa platformom na bazi 11. generacije Intel Core procesora u H verziji tj. modela visokih performansi i GeForce RTX 3050, mobilne Ampere grafike za igranje i rad.
 
 
Izgled, pa nije se puno promenio od prošli put. Nema tu iskreno ni mnogo toga da se poboljša. Fina tanka silueta za jedan gejmerski model itekako pristaje u kombinaciji crno-crvenog kućišta od kvalitetne plastike kojom se nagoveštava njegov agresivno gejmerski karakter- a stoji mu baš onako kako treba. Dodatno tu je onaj prepoznatljiv stealth dizajn sa velikim zadnjim izduvnim otvorima naglašeni crvenim “autlajnom” kao da gledate u izduvni sistem nekog supersportskog automobila. Mlađa publika koja je i ciljna grupa ovog uređaja, njegovi verni kupci to prepoznaju, mnogi ga zato i vole. Neki se čak iznenade kada ga prvi put uhvate rukom jer nisu znali da jedan gejmerski i laptop relativno snažnog hardvera može da bude ovako fit.
 
Zato nije ni čudo što je jedan od najpopularnijih gejmerskih laptop modela u klasi “hiljadarke” tj. za sumu od oko 1000 evro novčanica.

Dizajn i karakteristike

Prvo iznenađenje nam je priredio deo u koji najviše gledamo - ekran. Nekako je bilo pravilo da u ovoj cenovnoj klasi gejmeri imaju neubedljive ekrane. Ovog puta to više nije slučaj. Čim smo upalili računar prvo što nam je upalo u oči, jeste veoma svetao ekran i prilično oštra slika. Očito poboljšanje u odnosu na prošle modele i do ovog trenutka u tom pogledu jedan od najboljih u ovoj cenovnoj klasi. Izmereno, provereno 370 nita. Nema potrebe gurati osvetljenje do maksimuma jer na nekih 95% bela počinje da isijava sa onim efektom zamućenja. Malo ispod maksimuma i slika je kristalno svetla i jasna.
 
acerer1s.jpg
 
Ekran koristi IPS panel sa rezolucijom prikaza od 1920x1080 piksela. Za gejmere vrlo bitna karakteristika osim dobrog osvetljenja i kontrasta jeste činjenica da osvežava na 144Hz. A, to se u kombinaciji sa prethodno pomenutim karakteristikama itekako primeti. Zato je animacija i gejmplej u Battle Royal naslovima poput WarZone-a, Apex-a i Fortnite-a iznad dosadašnjeg proseka za ovu klasu prenosnih gejmera. Jednom rečju igre na ovom notebook-u izgledaju odlično na nivou HDR prikaza, a to je realno jedna klasa iznad onog što je do sada bilo u ovoj cenovnoj klasi.
 
Naravno u ekran je integrisana HD web kamera i par mikrofona kao i senzor ambijentalnog svetla. Ali koga briga za web kameru u ovoj klasi - bitno je da je tu i da korektno radi, što ova u potpunosti ispunjava.
 
acerer2s.jpg
 
Na poprečnoj gredi koja se nalazi u zoni između ekrana i baze šarki se nalazi par LED indikatora za aktivnost uređaja i punjenje. Centralni deo baze računa je praktično ostao nepromenjen. Njenom površinom dominira stari poznanik Nitro Sense tastatura. Ovaj “hi-tech” naziv zapravo krije tastere komforne veličine, ali prilično mekanog i pomalo nepreciznog vešanja sa uobičajeno crvenim pozadinskim LED osvetljenjem. Stilski deluje idealno uklopljena u čitavu pojavu NITRO 5 modela, ali po našem mišljenju, prva je na spisku za poboljšanje u nekoj sledećoj verziji. Nitro defintivno zaslužuje precizniju i bržu tasaturu. WASD i kurzorske kapice tastera su posebno naglašene kao i onaj na numeričkom delu koji namenski služi za prozivanje NITRO Sense softvera. Slično se odnosi i na korektni touchpad sa klikovima u uglu. Ima lepu, hladno metalnu površinu po kojoj prst lako i precizno klizi, ali bi mogao da bude za nijansu veći i pomeren udesno.
 
Otvori za stereo zvuk su podvučeni ispod prednjih bočnih ivica. Kada su u pitanju konekcije na levom boku pronalazimo jedan 3.5mm džek za slušalice i mikrofon, zatim par USB-A 3.2 konekcija prve generacije i klasični RJ 45 LAN konektor za vezu sa mrežom. Sa suprotne, pronalazimo jedan brzi USB-C 3.2 druge generacije sa propustom podataka od 10 Gbps koji podržava Thunderbolt 4. Definitivno lep i koristan detalj koji se da iskoristiti sa novim brzim USB-C PCIe eksternim SSD uređajima – bilo za rad ili dodatni prostor za instalaciju igara. Osim njega tu je još jedan 5Gbps USB-A 3.2 prve generacije, zatim HDMI pune veličine za vezu sa eksternim ekranima. Dakle, dobro odmerena i korisna ponuda konektora za jedan ovakav laptop.
 
acerer3s.jpg
 
A unutra, ugrađeno je Intel srce u verziji 11. generacije Core procesora model i5-11400H. Na žalost u ovoj verziji modela pronalazimo samo 8 GB DDR4 RAM-a i to u jednokanalnoj konfiguraciji. Udarnu gejming pesnicu čini GeForce RTX 3050 početni model prenosne verzije gejming Ampere grafičkog procesora sa 4GB GDDR6 memorije. Prostora za skladištenje imate u količini od 512GB ultra brzog prostora obzirom da se radi o PCIe x4 M.2 modelu SSD-a.
 
Mrežnu sekciju čini par Killer Network rešenja - prvi je gigabitni E2600 eternet, a drugi je brzi WiFi6 koji pokriva dve talasne dužine sa 802.11ax specifikacijama i naravno BT5 podrškom. Sve to lepo prati Killer softverski alat za kontrolu, prioritet i monitoring saobraćaja podataka.
 
Centralni i grafički procesori se hlade sistemom suprotno postavljenih  hladnjaka povezanih toplotnim cevima koje dodatno hlade dva centrifugalna ventilatora. Četvorostruki otvori, po par njih na bočnim i zadnjoj strani su zaduženi za izbacivanje toplog vazduha, dok prorezi na dnu baze uređaja služe za uvlačenje svežeg, hladnijeg vazduha.
 
acerer4s.jpg
 
Pošto je ovo laptop, ugrađena je četvoroćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 57.5Wh, sposobna da u uslovima srednje zahtevnog rada i osvetljenja ekrana na 80% obezbedi autonomiju od 3 sata i 30 minuta. Za njeno punjenje je zadužen ispravljač maskimalne snage 180W kome je potrebno oko 2 sata da je potpuno napuni. Nedostaje nam funkcija brzog punjenja. Dok radi na bateriji, NITRO 5 isporučuje oko 80% performansi u odnosu na situaciju rada pomoću ispravljača. Maksimalno smo izmerili potrošnju od 160W. Računar je težak 2.3 kg, širok je 40-ak centimetara,  dubok 25 i debeo 2.4 centimetra kada je spušten ekran.
 
Spomenimo da ovaj model Nitro 5 laptopa stiže bez instaliranog Windows OS-a za koji ćete se morati snaći ili ga jednostavno sami instalirati, a za to će vam trebati Intel RST drajveri na USB memoriji. Pohvalno je to što stiže sa particijom na kojoj se nalaze svi potrebni drajveri i prateći softverski alati.
 
acerer5s.jpg
 
I, da ne zaboravimo na kraju ovog dela opisa. Jedna od važnijih stvari zbog kojih NITRO 5 uvek dobro prolazi na našem testu ali i kod krajnjih korisnika, jeste opcija lake nadogradnje. Za razliku od nekih proizvođača koji se trude da vam život zagorčaju time što bukvalno zapečate laptop, Acer kao da to očekuje da učinite. Acer je zaista učinio sve kako bi vam olakšao dodatak uređaja kojim ćete vremenom ili u samom startu, pojačati svoj NITRO 5 bez ikakvih  zamki. Donji poklopac se lako demontira, a ispod pronalazimo dodatno mesto za M.2 2280 SSD uređaje – dakle na raspolaganju su vam dva M.2 PCIe slota, zatim u našem slučaju dodatni slot za SO-DIMM memorijski modul koji smo naravno instalirali zbog boljih performansi centralnog i grafičkog proceosra i to nije sve, jer tu je i pozicija za dodatni 2.5” SSD ili HDD uređaj sa adapterom koji stiže u pakovanju računara. Acer je stvarno prevazišao konkurenciju i zbog toga zaslužuje posebne pohvale jer je pogodio u sam centar potreba “mejnstrim” publike!

Performanse i snaga

Pre bilo kakve analize dobijenih rezultata, naglašavam jednu važnu činjenicu koja se tiče najveće mane ovog računara, a koja se odnosi na podatak da ovaj konkretni model NITRO 5 laptop računara stiže sa samo jednim 8 GB RAM modulom u jednokanalnom režimu rada. Meni je jasno zašto je to učinjeno iz razloga postizanja niže cene i kako bi lakše pronašao put do kupca, jer u krajnjem vrlo je lako dodati još jedan SO-DIMM modul za željenih 16GB. Ipak, povedite računa o tome i toplo savetujemo da ga odmah dokupite i instalirate. Razlika, bez obzira da li koristite računar za pokretanje zahtevnijih aplikacija ili gejming, može biti velika. Dotičnu tvrdnju najbolje će vam ilustrovati sledeći grafikoni.
 
Uglavnom ovaj model nasleđuje praktično slične NITRO 5 modele sa GeForce GTX 1650 grafičkim procesorima i Intel Core i5 klasom centralnih procesora. Vidimo da je u ondosu na takvu kombinaciju prethodne generacije brži u igrama i aplikacijama. Naročito je dobar u igrama.
 
acerer6s.jpg
 
Što se tiče grejanja, toplotne zone su dobro izolovane tako da prsti obe ruke stoje iznad zona gde su stacionirani ventilatori, tako da su WASD pozicije tastera prilično hladne sa temperaturom ispod 30 stepeni i to prilikom igranja. Najtoplije je na izduvima i ispod monitora u centralnoj zoni gde je maksimum očitavanja na jednako solidnih 46 stepeni.
 
Međutim, NITRO 5 zna da bude bučan i to u pojedinim situacijama poput višečasovnog maratona u APEX-u, kada se ventilatori oglašavaju sa 46dB buke. I za to ima rešenja, stavite slušalice i uživajte jer centralni procesor koji ide do maksimalnih 85 stepeni  i grafički procesor sa 78 stepeni moraju se forsirano hladiti.
 
Performanse:
 
Adobe_Graph_new.png
 
Gaming1_graph_new.png
 
Gaming2_graph_new.png
 
Gaming3_graph_new.png

Finalni utisci

Za kraj ostaje ono čuveno pitanje, vredi li izbrojati 1000 evro novčanica za ovaj gejming laptop. Kategorički tvrdimo ...DA! Poverenje zaslužuje svojim zaista najboljim ekranom u ovoj klasi, dobrim spiskom hardvera i gejming performansama, odličnim opcijama nadogradnje.
 
 
Ako ne verujete iz prve, pitajte našeg Bogija, čovek koji je zadužen za montažu video klipova koje rado gledate na Benchmark YouTube kanalu. Zadovoljan onim što je video i kako radi, odmah je odlučio i kupio jedan i to pre svega kao radnu mašinu za foto editing. Kombinacija pomenutog ekrana, GeForce akceleracije i Nvidia Studio drajvera uz dobru ponudu brzih konekcija za eksterne uređaje je možda i najbolje zaokruženo mobilno pakovanje za kreativu i gejming u ovoj cenovnoj klasi! Otuda ne izostaje i naša Best BUY nagrada.
 
_____________________________________________
 
Prednosti:
- Odličan ekran
- Performanse u Battle Royal igrama
- Thunderbolt 4
- Laka opcija nadogradnje
- Ponuda brzih konektora
 
Nedostaci:
- Single Channel RAM (u konkretnom modelu)
- Neprecizna tastatura
 
Cena: oko 1000€

Test: Apple MacBook Pro 16 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad E14 Gen3 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109