Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Liquid Jade

30.10.2014 13:17 | 2 Mobile
Test: Acer Liquid Jade

Smartfon kompanije Acer imena "Tečni Žad", kada se prevede sa engleskog, pozicioniran je u srednjoj klasi i donosi vrlo uglađen dizajn sa zaobljenim staklom. Ovaj 5-inčni model odlikuje se izuzetno tankim profilom i laganim kućištem za ovu dijagonalu ekrana. Sa hardverske strane se može reći da su mu specifikacije osrednje za današnje standarde. Ipak, pored glavnog fokusa na dizajn postoji i nekoliko zanimljivih karakteristika kao što su 13MP kamera, Dual SIM podrška i Android KitKat verzija...


Dragoljub Radovanović

Nesvakidašnji, a ujedno i dopadljiv naziv, što bi se isto moglo reći i za dizajn ovog smartfona. Liquid Jade je Acer-ov model iz srednje Android klase telefona, a u ovom slučaju može se reći da je izgled uređaja odlika koja je stavljena u prvi plan. Acer ponosno izjavljuje da je njihov smartfon "najkompaktniji 5-inčni model na svetu" a ujedno i najlakši u ovoj kategoriji, što uz privlačan dizajn svakako može biti od velikog značaja potencijalnom kupcu. Specifikacije koje ovaj model donosi ne mogu se nazvati impresivnim, jer jednostavno nije zamišljen kao high-end model. Jade je više cenovno pristupačniji telefon sa Dual Sim podrškom i elegantnim kućištem, tako da Acer nema nameru da se takmiči sa proizvođačima koji nude moćne modele iz visoke klase.


acer_liquid_jade_2_s.jpg


Hardver

Liquid Jade ne nudi ništa specijalno po pitanju specifikacija, tačnije nema takav hardver koji bi impresionirao korisnika. Pošto je skromniji po tom pitanju, Acer se odlučio za čipset kompanije MediaTek, konkretno MT6582 model. Tačno je da procesor poseduje četiri jezgra, ali je u pitanju ne tako moćna Cortex A7 arhitektura, uz nižu 1.3 GHz frekvenciju rada. Uz njega je prisutan Mali-400MP2 grafički čip, ne tako impresivnih performansi. Količina RAM-a je 1GB, a skladište takođe nije toliko prostrano uz 8GB prostora, mada se može proširiti microSD karticama do 32GB-a. Interesantniji deo specifikacija jeste rezolucija senzora zadnje kamere od 13MP koja nudi 1080p video snimanje, dok je za selfije i video komunikaciju namenjen 2MP senzor. IPS matrica i 720p rezolucija krase 5-inčni ekran, dok je za ulogu napajanja Liquid Jade smartfona odabrana Li-Ion baterija kapaciteta 2100 mAh.

Pozicioniran u srednjoj klasi pa samim tim donosi i osrednje specifikacijeDizajn

Acer očigledno nije imao nameru da kupce privuče harverskim specifikacijama, nego se odlučio da to uradi na polju dizajna. Liquid Jade je veoma privlačan, tanak i sveukupno kompaktan smartfon. Napravićemo blagu digresiju i osvrnuti se na pakovanje ovog modela. Kutija je pretežno sive boje uz belu stranicu sa prednje strane, a unutra zatičemo nešto veći broj dokumentacije, 5.2V 1.35A punjač, in ear tip slušalica i microUSB kabl. Vraćamo se opet na dizajn Jade smartfona, i želimo da istaknemo da je Acer išao na izgled bez pravih linija ili bilo kakvih oštrih ivica. Potpuno je zaobljen u svakom smislu, počevši od ćoškova, preko zaobljenog stakla na ivicama, pa tako i zaobljenja zadnje strane. Ovakav potez je učinjen kako bi se korisniku pružio što prirodniji osećaj dok drži telefon u ruci.

Prednja strana telefona deluje vrlo je čista i neupadljiva, gotovo bešavna, glatka i sa "stelt" utiskom na našem crnom primerku. Jedino je upitan izbor boje i veličina slušalice iznad ekrana koja je okrugla i siva, i po našem mišljenju nekako odudara od neupadljivog izgleda prednje strane. Odmah uz slušalicu nalazi se prednja 2MP kamera i desno od nje prateći ambijentalni i senzor blizine. Acer se odlučio na dizajn bez kapacitivnih ili fizičkih dugmića, pa su oni softverskog tipa i deo su ekrana, što je odluka koju podržavamo.


acer_liquid_jade_img_1157_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1164_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1159_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1160_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1161_s.jpg


Neskvadašnji izbor stavljen je pred korisnika kada je reč o slotu koji se nalazi sa leve strane telefona. Ukratko, postoje dve solucije - da u slot postavite dve NanoSIM kartice čineći ga Dual SIM telefonom bez microSD slota, ili kombinaciju jedne NanoSIM i microSD kartice, gde gubite DualSIM mogućnost - izbor je na vama. U dnu telefona postavljen blizu desnom ćošku tu je microUSB port i rupica mikrofona, a u vrhu desne strane dugme za kontrolu jačine zvuka sa izbočinom na gornjem delu koja je tu postavljena sa ulogom da lakše "napipate" gde se pojačava zvuk. Vrh telefona sadrži power taster pozicioniran uz sam desni ćošak, što je prihvatljiva pozicija, mada više volimo kada je isti postavljen na desnoj strani gde je prirodniji za pritiskanje.

Nešto što sve češće primećujemo kako smartfoni postaju tanji je pribegavanje pravljenja izbočine kod 3.5mm priključka, koji postaje preširok za tanane bokove današnjih modela. Prelazimo na zadnju stranu telefona koja je izrađena kompletno od sjajne (glossy) plastike, čiji nismo preterani ljubitelji jer ostavlja vidljive otiske prstiju i zamuljanost usled rukovanja telefonom. Još jedna, sada nešto poveća grba dolazi u vidu kamere, čineći da se telefon klacka ukoliko se koristi postavljen na ravnu površinu. Zvučnik je smešten skroz u donjem delu i rešen je na zanimljiv način u vidu rupica koje okružuju blago kružno ispupčenje. Liquid Jade je Unibody tipa, pa nažalost ne možete pristupiti njegovoj bateriji.

Sve je zaobljeno - staklo, ivice, pozadina, a uz to je veoma kompaktan, tanak, lagan i vrlo elegantan


acer_liquid_jade_img_1162_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1166_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1167_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1165_s.jpg

 

Softver

Acer na Liquid Jade doneo je Android KitKat 4.4.2 verziju, koja poseduje brojne modifikacije korisničkog interfejsa u poređenju sa Stock AOSP izvornim UI-om. Na ekranu za otključavanje postavljeno nekoliko asocijacija sa vodom, verovatno zbog Liquid dela imena ovog telefona. Prvi je sama pozadina, dok je drugi nivo vode koji reaguje na fizičko pomeranje telefona. U vrhu je časovnik sa datumom i vremenskom prognozom, dok se "u vodi" nalazi četiri brzih prečica i peta kojom otključavate direktno na home ekran. U vrhu glavnog početnog ekrana nalazi se poluprovidni widget sa temperaturom i vremenskim uslovima, datumom i časovnikom. Na drugim ekranima smešten je widget za praćenje potrošnje interneta, kao i Google Play Music widget.

Notifikacioni panel poseduje crnu pozadinu, zelenu temu prečica za brzo aktiviranje opcija, a umesto da je ostatak brzih prečica postavljen u posebni ekran, ovde je rešen strelicom koja otkriva još tri reda po pet prečica. Fioka sa aplikacijama je blago providna, sadrži zelenu traku u vrhu 4x5 red ikonica. Task Switch ekran je rešen u HTC stilu sa devet kartica koje prikazuje nedavno pokrenute apliakcije, a tu je takozvani Float meni, iz kojeg možete postaviti na početni ekran toolbar sa prečicama ka alatkama koje otvarate u prozorčićima, a možete otvoriti nekoliko ovih prozorčića odjednom. Acer donosi i petnaestak preinstaliranih aplikacija, od kojih su neke više, a neke manje korisne, da ne ulazimo sad u previše detalja...

Liquid Jade poseduje KitKat 4.4.2 sa korigovanim interfejsom i većim brojem preinstaliranih aplikacija


acer_liquid_jade_softver1_s.jpg


acer_liquid_jade_softver2_s.jpg


acer_liquid_jade_softver3_s.jpg


acer_liquid_jade_softver4_s.jpg


acer_liquid_jade_softver5_s.jpg


acer_liquid_jade_softver6_s.jpg


acer_liquid_jade_softver7_s.jpg

Utisci u radu

Slažemo se sa Acer-om tvrdnjom da je Liquid Jade kompaktan, jer poseduje zaista uzane ivice sa leve i desne strane ekrana, i prihvatljive gornje i donje crne "trake". Zbog sveukupne zaobljenosti lepo leži u ruci, ali tu moramo pomenuti i da je zbog glossy plastike i zaobljenih ivica dosta klizav, pa treba paziti kako rukujete istim. Vrlo je lagan sa 110 grama i poprilično tanak, mada je iz tog razloga moralo da se pribegava korišćenju ispupčenja kod kamere. Ono što treba napomenuti pored tipa i rezulocije ekrana je takozvani Zero Air Gap, gde je uklonjen vazduh između stakla i ekrana, pa je prikaz bliži staklu i više je "3D", tačnije kao da je naslikan na površini stakla.


acer_liquid_jade_img_1171_s.jpg


Rezolucija od 1280 x 720 tačaka na 5-inčnom telefonu u današnje vreme nije toliko visoka, ali svejedno pruža relativno oštar prikaz sa 294 ppi. Matrica je IPS tipa, ali ne može se reći da su boje preterano tačne. Naš kolorimetar je izmerio prosečnu vrednost od 7.18 Delta E, što je ipak iznad gornje granice od 5, dokle se boje smatraju tačnim. Gamma odstupa malo više od 2.2 idealne granice sa 2.4 cifrom, pogotovo u 60-80 IRE predelu gde je neubičajno visoka. Temperatura boja je hladnija, pa je prikaz plavičastiji uz 8195 kelvina. Maksimalna svetlina ekrana je vrlo korektna sa 418 cd/m2, mada smo primetili nepravilnost kontrole osvetljenja, pogotovo od maksimuma pa do 75% gde svetlina ostaje praktično nepromenjena.


acer_liquid_jade_img_1172_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1173_s.jpg


acer_liquid_jade_calman_s.jpg


acer_liquid_jade_svetlina_s.jpg


Liquid Jade je lep, ali nije preterano brz. Štaviše, iz našeg iskustva u korišćenju, neretko smo iskusili pad performansi, do tačke gde animaciju počinju da seckaju. Tačno je da Cortex A7 procesor nije preterano snažan, mada naše mišljenje je da razlog lošijih performansi leži u količini radne memorije. 1GB RAM-a nije dovoljno, jer sistem deluje pretrpan sam po sebi, jer bez ijedne pokrenute aplikacije ima preko 50% zauzeća. Performanse same po sebi nisu loše i ima prihvatljiv odziv za normalno korišćenje, sve dok ga ne opteretite većim brojem otvorenih aplikacija - tada počinje da koči i secka.

Lep ali nije tako brz, sa manje tačnim 720p ekranom, solidnom autonomijom i osrednjom kamerom


acer_liquid_jade_img_1174_s.jpg


acer_liquid_jade_img_1176_s.jpg


Prisustvo DTS HD opcije ne pomaže preterano kvalitetu zvuka koji dolazi sa zvučnika, on je nekako prigušen, nije preterano glasan, ali je sveukupno prihvatljiv za smartfon u ovoj klasi. Senzor zadnje kamere iako poseduje 13MP rezoluciju, nažalost nije uporediv sa kamerama modela iz visoke klase. Fotografije su generalno prihvatljivog kvaliteta, ali kada se pogleda malo bolje, izraženo je visoko prisustvo crvenkastog šuma, detaljnost je ok, ali najveći problem predstavlja generalna zamućenost određenih predela fotografije. 1080p video nije oštar i fali mu dosta detalja, a takođe postoji i problem sa lutajućim fokusom. Beleži se u 3GP formatu, frejmrejt je stabilan sa 30 FPS dok je Bitrate 17 Mbps. Kapacitet baterije od 2100 mAh je tek u redu za 5-inčni ekran, pa je autonomija na 250 cd/m2 (40%) svetline solidna - 5 sati i 25 minuta surfovanja.


acer_liquid_jade_baterija_s.jpg


Video primer:


acer_liquid_jade_1080p.jpg


Primeri fotografija:

Link

Zaključak

Za srednju klasu u kojoj je pozicioniran, Liquid Jade je pristojan telefon. Očigledno je da je njegova glavna tačka prodaje upravo dizajn, dok na ostalim poljima ne nudi previše. Slažemo se da je izgled telefona interesantan i privlačan - veoma je tanak, lagan i zaobljen i kompaktan - odlike koje će svakako privući kupce. Sa druge strane, nismo toliko bili zadovoljni performansama, i to ne krivicom MediaTek čipseta, već nedostatkom radne memorije zbog koje je Jade umeo da trpi. Kod ekrana nam se najviše svideo realističan prikaz usled uklanjanja vazduha između panela i stakla, 720p rezolucija je prihvatljiva, dok su boje manje tačne i hladne.KitKat odnedavno nije najsvežija verzija Androida, ali je i dalje poprilično aktuelan jer se i dalje nalazi na većini uređaja u ovom trenutku. Izmena korisničkog interfejsa je u jednu ruku interesantna, dok sa druge strane nismo oduševljeni brojem preinstaliranih aplikacija, iako među njima ima korisnih. Autonomija je na prolaznoj granici po našem mišljenju, dok je 13MP kamera upotrebljiva, opet sa svojim nedostacima. Ukoliko niste preterano izbirljiv korisnik po pitanju performansi, a želite kompaktan, lagan i lep 5-inčni smartfon, Liquid Jade je možda upravo ono što tražite...


Liquide Jade je pristupačniji smartfon za ljubitelje laganih, tankih i kompaktnih telefona privlačnog dizajna


Prednosti

- Tanak, lagan, zaobljen i privlačan
- Prikaz blizu stakla
- Može udomiti dve NanoSIM kartice
- Kompaktan

Mane

- Glossy plastika skuplja otiske prstiju
- Pad performansi usled nedostatka radne memorije


Smartfon na test ustupio Acer.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy Note 4

Test: Apple iPhone 6 i 6 Plus

10104
10105
10106
10107
10108
10109