Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Iconia W4

20.03.2014 21:22 | 1 Mobile
Test: Acer Iconia W4

Pre nešto više od mesec dana imali smo priliku da po prvi put isprobamo Windows 8 tablet na 8-inčnoj dijagonali kompanije Toshiba, a ovoga puta se srećemo sa sličnim rešenjem kompanije Acer. Iconia W4 je zapravo naslednik W3 modela - poseduje snažniji Atom Bay Trail čipset, kao i dosta bitnu stvar - mnogo kvalitetniji IPS ekran. Uz 2GB RAM-a i besplatan Office paket, W4 odaje utisak sposobne prenosive spravice...

Dragoljub Radovanović

Dijagonala ekrana koja pre nešto više od godinu dana uopšte nije ni postojala, sada je rasprostranjena na tabletima raznih proizvođača, isto tako i na različitim platformama. Predstavljena kao kompromis između 7-inčnih i 10-inčnih tableta u vidu iPad Mini modela kompanije Apple, ova 8-inčna forma je ubrzo nakon toga počela da se pojavljuje na Android tabletima, ali u poslednje vreme sve češće i na Windows platformi. Par godina unazad dok je Windows 7 još uvek bio poslednja verzija ovog operativnog sistema, nismo mogli da zamislimo da ćemo ga sresti na tabletima ovih dimenzija, ali sa pojavom Windows "osmice" dočekali smo i taj trenutak.

"Osmica" ili tačnije osmica tačka jedan, na dijagonali ekrana od 8 inča - i dalje deluje nekako tesno zar ne? Možda iz razloga što smo Windows navikli da koristimo na 12-inčnim netbukovima, 15-inčnim i većim laptopovima i 23-inčnim (i većim) monitorima desktop konfiguracija. Srećom, ova možda i ne toliko lepo prihvaćena verzija je prilagođena ekranima na dodir veličine 10 inča, ili u ovom slučaju i nešto manjoj od toga. Može li 8-inčni tablet pored toga što je izuzetno prenosiv biti isto tako i upotrebljiv i ugodan pri korišćenju, ili da parira iOS i Android alternativama? Doći ćemo i do toga, ali prvo par reči o dizajnu.


 

Dizajn

Kao što je uvek naš običaj, sledi nekoliko informacija o pakovanju Acer Iconia W4 tableta. Ono je pravougaonog oblika, sivkaste boje i na sebi ima neuobičajne grafičke elemente kao što su sportski automobil, fotoaparat i naočare. Verovatno je Acer hteo da istakne da je tablet brz, i da sa njim možete praviti fotografije, a deo sa naočarima nismo baš razumeli - možda da je pametan, ali svaki tablet jeste, tako da... Elem, u kutiji se nalaze osnovne stvari - punjač, microUSB kabl i vodič za brzi početak, može se reći uobičajna sadržina.

Dizajn Iconia W4 modela je pomalo karakterističan i nesvakidašnji, isključivo zbog jednog elementa - dela koji se prostire ispod ekrana. Ovaj deo nije u ravni sa ekranom, već je nekoliko milimetara niži, sive je boje i na njemu se nalazi fizičko Windows Home dugme. Izbačeni deo se zapravo ne prostire samo ispod ekrana, već takođe i okružuje ostale ivice, i širine je tri do četiri milimetara. Možda pomalo i nepotreno čini tablet većim nego što treba da bude, ali ga u isto vreme ističe od mnogih drugi tableta sa crnim trakama koje se prostiru do ivica.


Zaobljene ivice su uobičajna pojava, a iznad ekrana nalazi se ambijentalni senzor, prednja 2MP kamera i LED indikator za punjenje. Ispod ekrana na srebrnom delu tu su stereo zvučnici, microUSB port za punjenje ili priključivanje eksternih uređaja pomoću OTG adaptera (ne dolazi u pakovanju), kao i 3.5mm priključak za slušalice. Na desnoj strani imamo microSD slot, u našem slučaju i slot za Sim karticu, korisni microHDMI izlaz i na kraju tastere za jačinu zvuka. Sa gornje strane nalazi se dugme za uključivanje ekrana.

Dopada nam se to što Iconia W4 deluje nekako ozbiljno i poslovno. Zadnja strana je kao i ostatak kućišta izrađena od nešto tamnije sive plastike, ali ona poseduje izgled brušenog aluminijuma - detalj koji nam se sviđa. Pozadi nema puno elemenata - u gornjem levom uglu tu je 5MP kamera, u sredini hromirani Acer logo, a ispod njega Intel i Windows 8 nalepnice. Sveukupno interesantan i nekako poslovan dizajn.

 

Hardver

Sa hardverske strane, W4 je gotovo identičan sa 8-inčnim Toshiba Encore ili većim 10-inčnim Asus Transformer Book T100T tabletom. Konkretan SoC koji se nalazi unutra je Intel Atom Z3740, kodnog imena Bay Trail. Sastoji se iz četvorojezgarnog 1.33 GHz procesora (Turbo Boost do 1.8 GHz) i Intel HD Graphics čipa sa frekvencijom od 311 MHz (Boost do 667 MHz) i podrškom za DirectX11. Procesor je štedljiv jer koristi samo 2W SDP (Scenario Design Power) ili manje od 4W pri maksimalnom potrošnji. Izrađen je u 22 nm arhitekturi, ima 2MB keš memorije i 64-bitnu podršku.


Kao što je to do sada i logično, grafički čip je skromnije snage i on svakako neće biti dovoljno moćan da pokreće novije zahtevne igre, jer se ipak ovde radi o tabletu, ali ćete verovatno moći da na njemu odigrate poneki stari omiljeni naslov. Zgodna stvar je da poseduje podršku za Wireless Display, tako da ukoliko imate potrebnu opremu, možete bežično prenositi sliku na vaš televizor/monitor.Kada je reč o radnoj memoriji, ovde imamo 2 GB LPDDR3 Dual channel sa frekvencijom od 1066 MHz-a (17.1 GB/sec). Neko bi ovu količinu RAM-a okarakterisao niskom, ali ne treba zaboraviti da ovde nije reč o laptopu ili ultrabuku, već o 8-inčnom tabletu. Logično je da programi neće biti učitavani toliko brzo i imati performanse kao na moćnijim desktop ili laptop mašinama, ali za jako portabilnu spravicu kao što je Iconia W4 ili ostali modele sa sličnim hardverom, ovo je sasvim prihvatljivo rešenje. Skladište ovog modela je veličine 32GB-a, ali kada se tu uračuna Windows instalacija i Office, na raspolaganju vam je samo oko 15GB-a. MicroSD kartica je ipak preporučljiva ukoliko želite da skladištite veću količinu podataka na tabletu.
 

 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Iconia W4-820-Z3742G03aii
 • Verzija OS 8.1
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni, multi-touch
 • Operativni sistem Windows 8
 • Dijagonala ekrana 8.0 "
 • Rezolucija ekrana 1280 x 800
 • Gustina ekrana 189 ppi
 • Kamera 5 MP
 • Prednja kamera 2 MP
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Ne
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Ne
 • Ostali senzori i konekcije Akcelerometar, Žiroskop, Kompas, G-senzor, Senzor ambijentalnog osvetljenja, Senzor blizine, Izlaz za slušalice
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 32 GB
 • CPU Quad-core 1.86 GHz
 • RAM 2048 MB
 • GPU Intel HD Graphics
 • Chipset Intel Atom Z3740
 • Dimenzije 135 x 11 x 219 mm
 • Masa 430 g
 • Baterija Li-Polymer 4960mAh
 • Prenos podataka Ne

Rezultati testova

U priloženoj tabeli možete videti rezultate koje ostvaruje Acer Iconia W4, u direktnom poređenju sa Toshiba Encore tabletom. Radi se o modelima sa praktično identičnim hardverom baziranim na Intel Atom Bay Trail platformi, te stoga i ne čudi što su dobijeni rezultati donekle slični, a su druge strane iz nekog razloga i ipak nešto niži u poređenju sa Toshiba Encore modelom
 

 

Acer Iconia W4

Toshiba Encore

PC Mark 7

2172
2485

Cinebench 11.5 OpenGL

4.14 fps
6.01 fps

Cinebench 11.5 Rendering

0.87 pts
1.23 pts

Resident Evil 5 (High, no AA, no AF)

14.6 fps
13.7 fps

Unigine  (High, no AA, no AF)

4.9 fps, 123 poena
4.7 fps, 119 poena

Nuclear MC

5946
5942

wPrime 32M (sec)

31.975
34.526

HD Tune Transfer (MB/s)

66.9
99.5

GFX Bench Egypt

36 fps offscreen, 27 fps onscreen
39 fps offscreen, 37 fps onscreen

Browsermark

2711
2930

Sunspider

842ms
564ms

Peacekeeper

820
1023

Octane Benchmark

3965
5004

 

 

Utisci

Pošto su dimenzije ovog modela dosta slične sa Toshiba Encore modelom, osobe sa regularno velikom šakom kao autor će takođe imati problema da ga obuhvate bez poteškoća. U našem slučaju, morali smo poprilično da protegnemo prste da bi smo ga uhvatili, tako da nam je držanje za "ćošak" ipak bilo prirodnije i zgodnije. Iconia W4 je teža nekih stotinak grama u poređenju sa iOS ili Android tabletima iste dijagonale, tako da zamor ruke nije isključena mogućnost. Sa druge strane, prilično je čvrst i solidno izrađen, tako da je iskustvo pri rukovanju pozitivno.Pomenuli smo više puta njegovu dijagonalu, ali ne i rezoluciju ekrana koju poseduje. Reč je o standardnih 1280 x 800 tačaka, koje se prevode u 16:10 odnos stranica, i cifru od 189 piksela po inču. U pitanju je IPS tip ekrana sa dosta širokim uglovima gledanja i kvalitetu koji je drastično bolji u poređenju sa prethodnim W3 modelom. Acer se hvali takozvanom Zero Air Gap tehnologijom, koja uklanja vazduh između panela i LCD modula i na taj način povećava vidljivost na suncu i smanjuje refleksije.

Ne bismo se bunili većoj 1080p rezoluciji, samim tim i većoj oštrini, ali sam kvalitet prikaza je izuzetan. Boje su pravilno zasićene, pune su kontrasta i nisu pomalo isprane kao što je slučaj bio sa Toshiba Encore modelom. Prilično kvalitetan i prihvatljivo oštar IPS ekran, ali opet napominjemo, voleli bismo ubuduće da na ovoj dijagonali vidimo 1080p rezoluciju koja bi doprinela smanjenju krzavosti elemenata i teksta

Kada su performanse u pitanju, Acer Iconia W4 je sasvim živahan tablet, po sintetičkim testovima ipak nešto sporiji od Toshiba Encore modela. Ipak, ni jedan ni drugi model ne bi bilo pravedno porediti sa laptop ili desktop računarima, pošto su ovo ipak tableti. Sa druge strane, možemo ih porediti sa Android ili iOS konkurentima. Pri surfovanju W4 je zapravo brži od većine Android tableta, ali ipak nešto sporiji recimo u poređenju sa Apple iPad Mini Retina modelom. Može se reći da je dovoljno brz da završava osnovne poslove. Sa grafičke strane tu je negde u rangu sa Tegra 4 čipsetom, nešto bolji od Adreno 320, ali slabiji od Adreno 330 grafičkog čipa kakvog srećemo u High End smartfonima. Pošto je reč o punoj 32-bitnoj verziji Windows-a, prednost može biti to što ovde možete pokrenuti i neku stariju ili manje zahtevnu 3D PC igru.
Acer Iconia W4 može biti odlično rešenje za poslovne ljude ili studente, pošto uz njega besplatno stiže i Microsoft Office Home&Student 2013 verzija. Ipak, moramo priznati da je rad u desktop režimu pomalo otežan zbog sitnijih elemenata, tako da iako je to sasvim izvodljivo, nećete baš svaki put ubosti opciju koju ste planirali. Za kućno korišćenje predlažemo Bluetooth tastaturu (u našem slučaju Logitech K810) i miša, kojeg možete povezati preko OTG microUSB kabl adaptera. Još jedna jako interesantna mogućnost je microHDMI izlaz Iconia W4 modela, tako da kada tablet povežete na vaš monitor, dobijate minijaturnu desktop mašinu.
Sličan slučaj kao i na Toshiba Encore modelu - zvučnici nisu preterano glasni, ali ni kvalitetni. Iz njih dolazi dosta ravan zvuk bez definicije i prisustva basa. Da budemo iskreni, na većini tableta bilo da su oni Android ili iOS je slična situacija, zvučnici su tu tek da isporuče zvuk, koji je niti glasan, niti preterano kvalitetan, čast izuzecima (Nexus 10 ili MediaPad FHD). Ne verujemo da ćete previše fotografisati 8-inčnim tabletom, ali kvalitet 5MP kamere je sasvim pristojan, a tu je i 1080p video snimanje koje nema previše detalja ili oštrine, ali nudi solidnih 29.77 FPS-a.Acer ističe autonomiju bateriju do 10 sati, ali mi smo u praksi pri surfovanju dobili dosta nižu vrednost. Sa osvetljenjem postavljenim na 50 procenata, pokretanjem Peacekeeper testa baterije, Iconia W4 je uspela da izvuče samo 4 sata i 41 minut pre nego što je baterija spala na niskih 6 procenata. Zapravo, ovo je rezultat koji je dosta sličan onome koji smo dobili kod Toshiba Encore modela. Sasvim solidna, ali ne i impresivna autonomija.


 

 

Zaključak

Utisak koji je Acer Iconia W4 je zapravo dosta sličan utisku koji je na nas ostavio Toshiba Encore model. Reč je o dosta sličnim uređajima, identičnog hardvera, mogućnosti i slične cene. Ono što nam se dopada u ovom slučaju je portabilnost koju 8-inčni tablet nudi, ali sa druge strane to podrazumeva i nešto sitnije elemente unutar desktop režima. Ekran nudi poprilično dobar prikaz boja i široke uglove gledanja, a jedina stvar koja bi ga učinila boljim je 1080p rezolucija, donoseći nešto oštrije elemente interfejsa i oštriji tekst.


Solidno je izrađen i po dizajnu pomalo karakterističan i poslovan, što nam zapravo i dopalo. Performanse su itekako prihvatljive za jedan tablet, uporedive su pa čak i bolje od Android tableta iz više klase, ali ipak malo zaostaje za iOS modelima. Pristup punoj Windows 8.1 verziji je možda i najprimamljivija stvar, jer ćete moći da na njega instalirati sve one programe koje koristite na laptopu ili desktopu. Iconia W4 može biti interesantan poslovnim ljudima ili studentima koji su u pokretu, jer Office koji dolazi uz njega besplatno može poslužiti i za manje radne projekte ili rad sa tabelama. Bitnijih nedostataka nema puno, tako da je po našem mišljenju Iconia W4 sasvim pristojan i primamljiv tablet...


Prednosti

- Odlična portabilnost
- Dosta kvalitetan prikaz
- Solidna autonomija
- Besplatan Microsoft Office

Mane

- Slabiji zvuk
- Ne tako visoka cifra raspoloživog skladišta
- Nešto sitniji elementi u desktop režimu

Cena: 35.990 RSD

Uređaj na test ustupio Acer.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Test: Asus VivoTab Note 8

10104
10105
10106
10107
10108
10109