Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Iconia W4

20.03.2014 21:22 | 0 Mobile
Test: Acer Iconia W4

Pre nešto više od mesec dana imali smo priliku da po prvi put isprobamo Windows 8 tablet na 8-inčnoj dijagonali kompanije Toshiba, a ovoga puta se srećemo sa sličnim rešenjem kompanije Acer. Iconia W4 je zapravo naslednik W3 modela - poseduje snažniji Atom Bay Trail čipset, kao i dosta bitnu stvar - mnogo kvalitetniji IPS ekran. Uz 2GB RAM-a i besplatan Office paket, W4 odaje utisak sposobne prenosive spravice...

Test: Acer Iconia W4

Dragoljub Radovanović

Dijagonala ekrana koja pre nešto više od godinu dana uopšte nije ni postojala, sada je rasprostranjena na tabletima raznih proizvođača, isto tako i na različitim platformama. Predstavljena kao kompromis između 7-inčnih i 10-inčnih tableta u vidu iPad Mini modela kompanije Apple, ova 8-inčna forma je ubrzo nakon toga počela da se pojavljuje na Android tabletima, ali u poslednje vreme sve češće i na Windows platformi. Par godina unazad dok je Windows 7 još uvek bio poslednja verzija ovog operativnog sistema, nismo mogli da zamislimo da ćemo ga sresti na tabletima ovih dimenzija, ali sa pojavom Windows "osmice" dočekali smo i taj trenutak.

"Osmica" ili tačnije osmica tačka jedan, na dijagonali ekrana od 8 inča - i dalje deluje nekako tesno zar ne? Možda iz razloga što smo Windows navikli da koristimo na 12-inčnim netbukovima, 15-inčnim i većim laptopovima i 23-inčnim (i većim) monitorima desktop konfiguracija. Srećom, ova možda i ne toliko lepo prihvaćena verzija je prilagođena ekranima na dodir veličine 10 inča, ili u ovom slučaju i nešto manjoj od toga. Može li 8-inčni tablet pored toga što je izuzetno prenosiv biti isto tako i upotrebljiv i ugodan pri korišćenju, ili da parira iOS i Android alternativama? Doći ćemo i do toga, ali prvo par reči o dizajnu.


 

Dizajn

Kao što je uvek naš običaj, sledi nekoliko informacija o pakovanju Acer Iconia W4 tableta. Ono je pravougaonog oblika, sivkaste boje i na sebi ima neuobičajne grafičke elemente kao što su sportski automobil, fotoaparat i naočare. Verovatno je Acer hteo da istakne da je tablet brz, i da sa njim možete praviti fotografije, a deo sa naočarima nismo baš razumeli - možda da je pametan, ali svaki tablet jeste, tako da... Elem, u kutiji se nalaze osnovne stvari - punjač, microUSB kabl i vodič za brzi početak, može se reći uobičajna sadržina.

Dizajn Iconia W4 modela je pomalo karakterističan i nesvakidašnji, isključivo zbog jednog elementa - dela koji se prostire ispod ekrana. Ovaj deo nije u ravni sa ekranom, već je nekoliko milimetara niži, sive je boje i na njemu se nalazi fizičko Windows Home dugme. Izbačeni deo se zapravo ne prostire samo ispod ekrana, već takođe i okružuje ostale ivice, i širine je tri do četiri milimetara. Možda pomalo i nepotreno čini tablet većim nego što treba da bude, ali ga u isto vreme ističe od mnogih drugi tableta sa crnim trakama koje se prostiru do ivica.


Zaobljene ivice su uobičajna pojava, a iznad ekrana nalazi se ambijentalni senzor, prednja 2MP kamera i LED indikator za punjenje. Ispod ekrana na srebrnom delu tu su stereo zvučnici, microUSB port za punjenje ili priključivanje eksternih uređaja pomoću OTG adaptera (ne dolazi u pakovanju), kao i 3.5mm priključak za slušalice. Na desnoj strani imamo microSD slot, u našem slučaju i slot za Sim karticu, korisni microHDMI izlaz i na kraju tastere za jačinu zvuka. Sa gornje strane nalazi se dugme za uključivanje ekrana.

Dopada nam se to što Iconia W4 deluje nekako ozbiljno i poslovno. Zadnja strana je kao i ostatak kućišta izrađena od nešto tamnije sive plastike, ali ona poseduje izgled brušenog aluminijuma - detalj koji nam se sviđa. Pozadi nema puno elemenata - u gornjem levom uglu tu je 5MP kamera, u sredini hromirani Acer logo, a ispod njega Intel i Windows 8 nalepnice. Sveukupno interesantan i nekako poslovan dizajn.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Test: Asus VivoTab Note 8

10104
10105
10106
10107
10108
10109