Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer H277HU (Video)

09.06.2017 21:32 | 3 Multimedija
Test: Acer H277HU (Video)

Odlika koja izdvaja Acer H277HU nije tako često zastupljena kod monitora u ovom trenutku. Govorimo o prisustvu USB-C porta koji će biti izuzetno koristan u slučaju da posedujete laptop kao što je Macbook, jer ovaj tip konekcije pored slike nosi i struju kojom će se laptop napajati. Ovaj 27-inčni monitor je interesantan i zbog svoje estetike, ali takođe donosi i još nekoliko prednosti o kojima ćemo diskutovati u nastavku...

Dragoljub Radovanović

Najnovija verzija USB veze, iako je već prošlo par godina od prvog predstavljanja, kreće da se ubrzano širi među najrazličitijim tipovima uređaja. Postaje očigledno da svaki proizvod koji u današnje vreme nema USB C konekciju, nije perspektivan što se tiče konektivnosti sa aktuelnim ili budućim uređajima. Kategorije u kojima danas srećemo USB-C su razne, počevši od laptopova, preko smartfona, pa najzad i do monitora.Imati opciju da sliku sa vašeg laptopa prenesete na monitor i da ga pritom u isto vreme punite samo jednim kablom deluje zaista primamljivo, očigledno je i zašto. Iako je USB-C jedna od ključnih odlika Acer H277HU modela, nije i jedina, pa se tako može naći još nekoliko interesantnih prednosti za koje smatramo da dodatno ističu ovaj monitor.


acer_h277hu_prva_s.jpg


Odlike

Acer H277HU je monitor sa ekranom dijagonale 27 inča, što je barem iz našeg ugla dijagonala ispod koje ne bismo išli prilikom kupovine novog monitora. Kada je u pitanju rezolucija, nalazi se u samoj sredini, između FullHD-a kojem vreme izmiče, i 4K rezolucije koja i dalje nije zastupljena u meri u kojom bismo to želeli. Reč je o WQHD modelu, tačnije 1440p monitoru, ili da budemo još precizniji, rezoluciji od 2560x1440 tačaka.

Tip panela koji je prisutan na Aceru H277HU je široko zastupljeni IPS, i donosi maksimalnu svetlinu ekrana od 350 cd/m2. Iz rezolucije ste već mogli zaključiti da se radi o standardnom 16:9 odnosu strana. Po pitanju stope osvežavanja, možemo reći da je vrednost dosta standardna - 60Hz-a. Vreme odziva je takođe uobičajno za IPS ekran - 4ms. Sudeći isključivo po ovim specifikacijama, moglo bi se reći da Acer H277HU jedan od tipičnijih monitora.


Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model H277HU
 • Dijagonala 27
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 2560 x 1440
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms
 • Maksimalno osvetljenje 350cd/m2
 • Dimenzije 363x613x35.2mm
 • Masa 4.1kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100,000,000:1
 • Konekcije USB-C, HDMI 2.0, DisplayPort, 2xUSB 3.0
 • Mogućnosti promene ugla Tilt -5° do 15°
 • Ugao gledanja 178/178

Dizajn

Pomenuli smo da USB-C prisustvo nije jedina odlika koja izdvaja ovaj model - smatramo da je i njegova estetika takođe dosta bitan faktor. Acer H277HU je zaista lep monitor, koji uživo izgleda još privlačnije nego na fotografijama. Ovakav dizajn i kvalitet izrade je nesvakidašnji, i deluje kao da je projektovan tako da se što više uklopi sa izgledom Apple-ovih uređaja, pogotovo sa MacBook laptopovima sa kojima će sačinjavati sjajan dvojac. Čak je i pakovanje lepo oslikano, kutija je bele boje i poseduje ključne odlike monitora. Unutar pakovanja zatekli smo DisplayPort kabl, USB-C dužine oko 2 metra, dva naponska kabla za britansko i evropsko tržište, strujni adapter i standardnu dokumentaciju.


acer_h277hu_1_s.jpg


acer_h277hu_2_s.jpg


Bitan detalj u dizajnu Acer H277HU modela je ZeroFrame filozofija, tačnije okvir koji je vrlo uzan i takoreći "nevidljiv" kada je ekran monitora isključen. Jedini širi element je donja traka sa Acer logoom, i ona je srebrne boje. Postolje je takođe srebrno, u obliku je prstena i izrađeno je od kvalitetnog metala, što nam se jako dopada.


acer_h277hu_3_s.jpg


acer_h277hu_4_s.jpg


acer_h277hu_5_s.jpg


Treba napomenuti da nije samo postolje metalno, već su i bokovi izrađeni od anodizovanog metala, i zanimljivo je da su magnetizovani, tako da ukoliko prinesete spajalicu, ona će se zadržati na boku. Voleli bismo da su i leđa metalna, ali Acer se odlučio za glossy belu plastiku. Od konekcija na poleđini sleva na desno imamo USB-C port, HDMI 2,0, DisplayPort, dva USB 3.0 porta i priključak za napajanje putem strujnog adaptera nalik onima koje srećemo kod laptopova.


acer_h277hu_6_s.jpg


acer_h277hu_7_s.jpg


acer_h277hu_8_s.jpg


OSD, rezultati, utisci

Tasteri kojim se poziva On Screen Display pozicionirani su ispod ekrana na desnoj strani. Reč je o omanjim gumenim dugmićima sive boje kojih ima pet komada, dok je šesti taster nešto širi i predstavlja dugme za uključivanje monitora. Power taster takođe svetli plavom bojom dok je monitor u upotrebi. Glavni meni Acer H277HU monitora je omanjih dimenzija, smešten je u donji desni ugao i poseduje kombinaciju tamne i svetle plave boje. Podeljen je u četiri kategorije - Picture, OSD, Setting i Information.


acer_h277hu_9_s.jpg


acer_h277hu_10_s.jpg


Uobičajne opcije koje srećemo i kod drugih monitora su recimo Blue Light filter, svetlina, kontrast, temperatura boja, gama, sRGB režim i opcija koja poboljšava oštrinu, nazvana Super Sharpness. Što se glavnih podešavanja tiče, tu se nalazi kontrola aspekta, DDC/CI kontrolu podešavanja opcija monitora kroz Windows, stopa Overdriva-a, zatim Adaptive Contrast Management, promenu izvora slike, uključivanje ili isključivanje DTS zvuka, jezik, itd.


acer_h277hu_11_s.jpg


acer_h277hu_12_s.jpg


acer_h277hu_13_s.jpg


Merenje i kalibracija

Acer H277HU poseduje pet predefinisanih režima slike - Standard, Graphics, Movie, Eco i User. Ono što nas je posebno iznenadilo kod njih je da je svaki od njih dosta precizan, tačnije ima prilično tačna fabrička podešavanja. To je vrlo bitna stvar za osobe koje nemaju pristup hardverskoj kalibraciji pomoću kolorimetra, tako da dobijaju precizan prikaz bez potrebe za podešavanjem, takoreći out-of-box. Najtačniji režim sveukupno je bio Eco, koji ima savršene Gamma vrednosti, 2.2 uz 0% odstupanja, a isto tako i savršenu temperaturu boja od 6517K, takođe 0% odstupanja. Eco režim kao što mu i ime govori, donosi uštedu energije, tako da je svetlina manja u odnosu na ostale - 211 cd/m2.

Standardni režim je bolji po pitanju svetline, donosi 348cd/m2, baš kao što je citirano od strane proizvođača, ali je vrlo blago lošiji po pitanju game i temperature boje, koje odstupaju 1% od idealnih vrednosti. Preciznost boja je identična kao kod Eco režima, DeltaE prosečna vrednost iznosi 2.8, dok maksimum ide do 5.7 usled netačnije plave i zelene boje. Graphics režim je najsvetliji, ide čak do 409 cd/m2, ali ima manje tačnu Gamma vrednost i boje nisu toliko tačne kao kod prethodna dva. Movie je zapravo najtačniji po pitanju boja, ali odstupa 3% od idealne Gamma vrednosti. Vrednosti kontrasta nisu baš najbolje kod ovog modela, tako da imamo svega 648:1 u Standard režimu, ostali režimi imaju sličnu vrednost, dok se kalibracijom i spuštanjem svetline na 120cd/m2 dobija blago poboljšanje - 701:1. Crna boja u Standard režimu je 0.36cd/m2, u Eco je 0.22 cd/m2, a nakon naše kalibracije - 0.17 cd/m2.


Eco:

acer_h277hu_eco_44b_50c.jpg


Standard:


acer_h277hu_standard_80b_50c.jpg


Kalibrisan:


acer_h277hu_user_32b_60c_r85_g74_b86_blueeye_kalibrisan.jpgUtisci u radu

Precizna slika svakako donosi pozitivno iskustvo pri koriščenju monitora. Dopada nam se kako se Acer H277HU pokazao tokom svakodnevnog desktop korišćenja unutar Windows 10 operativnog sistema. Svakako da i dizajn igra bitnu ulogu pri korišćenju monitora, a na tom polju se Acer H277HU kotira dosta visoko. Ipak, ne nudi previše mogućnosti prilagođavanja ergonomije, tako da je dostupna samo promena nagiba od -5 do 15 posto, što znači da nema podešavanje po visini, nezavisne rotacije ekrana ili horizontalni pivot režim.


acer_h277hu_14_s.jpg


acer_h277hu_15_s.jpg


Osvežavanje od 60Hz je prilično standardno u današnje vreme kada monitori idu čak do 240Hz-a, niti poseduje neku od tehnologija varijabilne stope osvežavanja, što znači da ne nudi nikakve pogodnosi kada je gejming u pitanju. Ovo je više monitor za svakodnevnu upotrebu i akcenat je stavljen na USB-C prijemu slike sa laptopova, što ne znači da nije pogodan i za korišćenje sa desktop računarima. Rezolucija od 2560x1440 tačaka pruža oštar prikaz, tako da se lepo snalazi prilikom surfovanja, ili prilikom bilo kakve konzumacije teksutalnog sadržaja.


acer_h277hu_16_s.jpg


acer_h277hu_17_s.jpg


acer_h277hu_18_s.jpg


Uglovi gledanja kod IPS-a su standardno dobri, tako da po tom pitanju se snalazi vrlo lepo, nema razlike u nijansama boja prilikom promene ugla gledanja.


acer_h277hu_uglovi_s.jpg

Kada je uniformnost pozadinskog osvetljenja u pitanju, ovde smo naišli na pomalo razočaravajuće rezultate. Prilikom prikazivanja potpuno crne pozadine, izrazito je primetno isijavanje osvetljenja po ćoškovima. Svaki monitor u određenoj meri ima ovu boljku, neki u većoj, neki u manjoj meri. Acer H277HU ima nešto ozbiljnije isijavanje, kome ne ide u korist to što probijanje svetla takođe ima žutu tintu. 


acer_h277hu_19_s.jpg


acer_h277hu_20_s.jpg


acer_h277hu_21_s.jpg

Kada je u pitanju gejming, 4ms odziv će pružati vrlo zadovoljavajuće rezultate u igrama, zaista nema veće pojave duhova, sasvim se lepo ponaša po tom pitanju, tako da iako nije gejming monitor, za većinu korisnika će biti sasvim dovoljan.


acer_h277hu_22_s.jpg


acer_h277hu_23_s.jpg


Zaključak

Svidelo nam se to što je Acer ponudio svojim H277HU modelom. Ostajemo pod utiskom da monitor dizajnom takoreći pogađa posebnu grupu korisnika koji poseduju Macbook laptopove, kojima će USB-C veza biti izuzetno pogodna. Naravno, nije Macbook jedini laptop sa ovom vezom, tako da će i drugi laptopovi imati istu beneficiju, ali ukoliko nisu srebrni i metalni, neće se toliko lepo uklopiti na stolu. Dizajn monitora je veoma privlačan, dopadaju nam se metalni elementi, koji ga čine elegantnim i ostavljaju utisak visokog kvaliteta.


acer_h277hu_nagrada.jpg


Nije samo lep na oko spolja, već je i prikaz vrlo prijatan usled 2560x1440 rezolucije i tačnih predefinisanih režima slike. Vrednosti temperature boja, tačnosti boja i game su veoma dobre, mada je statični kontrast monitora nešto slabiji. Takođe zamerka koju imamo tiče se probijanja pozadinskog osvetljenja po ćoškovima. U igrama se ponaša veoma solidno, nema pojave duhova, ali je po pitanju gejming mogućnosti vrlo standardan. Interesantan monitor u svakom slučaju, odobravamo kupovinu istog ukoliko vam je posebno značajna USB-C veza, ali i ako želite dobar monitor za korišćenje u kombinaciji sa desktop računarom...
Prednosti

- USB-C konekcija
- Lep dizajn i upotreba metala u izradi
- Precizna fabrička kalibracija režima slike
- Solidna konektivnost

Mane

- Slabije ergonomske opcije
- Statični kontrast je nešto niži
- Probijanje osvetljenja po ćoškovima

Cena: oko 69 hiljada dinara

Monitor na test ustupio Acer.


Gizmo Vip member postova: 7319
Zasto ne uzimamo od ljudi... glupo mi i da kucam, toliko puta prezvakano.
Ryo Član postova: 1264
Testirali ste monitor sa USB-C-om, pominjete MacBook više puta u tekstu, a pritom ga uopšte niste testirali sa njim? Ali ste testirali igre, koja je poenta?
Ako niste imali dostupan novi MacBook, mogli ste kontaktirati nekog vlasnika istog da ga ustupi za potrebe testa. Ja bih bio prvi, jer su ovakvi monitori trenutno retkost na našem tržištu.
Postoje mnogo bolji monitori na našem tržištu za ovaj novac (LG 27UD68 npr.) i ovaj Acer će verovatno kupiti samo oni koje interesuje USB-C, a vi ste zanemarili taj deo testiranja

Test: Asus Designo Curve MX34VQ (Video)

Test: LG 24GM79G (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309