Greška

Došlo je do greške.

Test: ACER ConceptD 3 Ezel (Video)

16.08.2022 12:08 | 0 Mobile
Test: ACER ConceptD 3 Ezel (Video)

Laptop potpuno različitog dizajna od uobičajenih “četrnaestica”, pre svega iznenađuje Ezel šarkom koja omogućuje razna podešavanja položaja ekrana. Odlična tastatura i fantastičan “touchpad”, kao i jak “hardware” su osobine ovog nesvakidašnjeg računara koji se preporučuje kreativnim, poslovnim korisnicima.

Prošlo je vreme pandemijske krize, COVID-19 je postao sastavni deo naših života, a završio se i period manične kupovine računara, bilo komponenti, prenosnih računara ili svega onog što nam padne po ruku. Šta hoću da vam ustvari kažem, nestašica nije viša kao ona od pre nekih godinu, godinu i po. Lageri su puni robe, pa proizvođači moraju da se dovijaju na razne načine kako da nas ubede d aje upravo njihov uređaj onaj pravi koji bi trebalo da kupimo.

Upravo danas predstavljamo jedan takav kompaktni notebook računar. Acer ConceptD 3 Ezel. Po mnogo čemu zaista poseban i različit prenosni računar, ali isto tako u nekim detaljima neočekivano uobičajen.

Nakon što su proizvođači hardvera, prenosnih i desktop računara poprilično eksploatisali temu gejminga kako bi stimulisali kupovinu skupljih i naprednijih uređaja, prešlo se na plodniju ali jednako zahtevnu i svakako probirljiviju grupu korinsika – poslovne kreativce. Bez obzira da li ste dizajner, umetnik ili se bavite 3D modeliranjem, vi ste ta ciljna grupa kojoj je namenjen ovaj računar.

ACER_ConceptD3_Ezel_1s.jpg

A, šta to jedan računar čini dizajnerskim, osim naravno naziva kao u ovom slučaju -ConceptD? Obzirom da je ono unutra tj hardver gotovo u 90% slučajeva isto kao i u gejming modelima, detalji su ti koji čine jedan uređaj “dizajnerskim kreativnim alatom”, a to se odnosi na specifičan oblik, boju, način na koji je dizajniran računar, neke neobične funkcionalne mogućnosti. Iako ova linija računara nije nova, jer je u ponudi Acer-a skoro dve godine, ovo je prvi put da smo imali priliku detaljnog testa i to u najnovijoj verziji.  

Dizajn

Kada pričamo o dizajnu nije samo u pitanju oblik prenosnog računara, već i upotrebljeni materijali kao i neke funkcionalne osobine koje odskaču od proseka ponude u ovoj klasi. Upravo po tome se razlikuje ovaj Acer.

No krenimo redom. U pitanju je 14” kompaktni laptop računar sa vrlo klasčnim, čak bi rekli i preterano konzervativnim oblikom šasije. Acer ConceptD ima previše oštre linije i “kockast” dizajn, a tako nešto se ne uklapa u koncept računara koji bi jedan dizjner poželeo, posebno ukoliko imate u vidu dominaciju Apple MacBook Pro linije uređaja. Osim toga nije ni tanak, čak je prilično debeo u delu Ezel šarke. Po pitanju izgleda se minimalno ili uopšte nije promenio u odnosu na prvobitni model, a trebalo je ako nas  pitate. Konkurencija ne čeka i ne prašta, a možda najbolji primer je nova serija Yoga konvertibilaca koji su prilično redizajnirani i pri tome su postavili standard morenog dizajna u ovoj klasi Windows 10 prenosnih računara.

ACER_ConceptD3_Ezel_2s.jpg 

Prelazimo na lepše stvari, a tu pre svega mislimo na snežno belu pojavu koja je rezultat korišćenja keramičkog premaza. Osim što lepo i originalno izgleda, daje mu robustan osećaj jer je daleko od nekog nežnog detalja koji se lako prlja. Površina je čvrsta i hladna na dodir, zahvaljujući upotrebi keramike. Teško se prlja, a lako se briše i u tu svrhu je posebno efikasna gumica za grafitne olovke. Osećaj pod rukom je za najvišu ocenu.

Iako proizvođač tvrdi da je lagan… nije, jer nešto preko 2 kg mase se itekako oseća u ruci, posebno u situacijama kada nakon akrobacije ekrana pokušate da ga u tablet modu pridržavate jednom rukom – zaista teško izvodivo, mora da smrša. A tolika masa je ponovo opravdana spiskom jakog hardvera koji kuca ispod haube ovog lepuškastog računara.

ACER_ConceptD3_Ezel_3s.jpg

Ekran

Jedna od posebnosti Acer ConceptD 3 Ezel modela je svakako njegov ekran oko koga se zaprao vrti glavna priča o ovom računaru. Pre svega zbog specijalne Ezel šarke koja po biblijskom značenju predstavlja nešto što “odvaja” - u ovom slučaju ekran od baze uređaja pomoću ove unikatne šarke koja je zapravo specijalni naslon sa sistemom dvostrukih šarki. Prva, klasična koja ovaj deo vezuje na uobičajeni način sa bazom i ova druga koja se praktično nalazi na polovini  poklopca i omogućuje manipulisanje ekranom.

Kod ACER ConceptD 3 Ezel modela, zahvaljujući ovom specifičnom sistemu šarki, ekran možde da zauzme više različitih pložaja: klasični laptop položaj, zatim tzv “float” položaj kada ekran lebdi iznad površine tastature, potom “Share” položaj kada istovremeno radi više korisnika, zatim položaj kada je naslonjen na postolje, šator položaj, klasični tablet mod ili panel prikaz  i još mnogo  toga. U tom pogledu možete biti kreativni do mile volje, a računar vas prati u akrobaciji zauzimajući idealni položaj orijentacije prikaza zahvaljujući ugrađenim senzorima i Windows 11 interfejsu, automatski prilagodljivom bilo da ste u klasičnom ili tablet modu.

ACER_ConceptD3_Ezel_4s.jpg 

Obzirom da je namenjen dizajnerima, oko ekrana nema kompromisa. Dijagonala od 14” krije u sebi IPS matricu sa “multitouch” komandama i prikazom u 1920x1080 piksela. Dakle, u pitanju je ekran osetljiv na komande dodira što je itekako poželjna osobina imajući u vidu primarnu korisničku grupu. Maksimalno izmereno osvetljenje iznosi 370 nita i što je posebno važno u ovom slučaju, osobina verodnostojnog i preciznog prikaza kolora, jer ekran pokriva 100% raspona sRGB kolor palete. Verodostojnost boja je naglašena DeltaE odstupanjima manjim od 2, a ugrađen je i Pantone sistem korekcije boja. Instalirani Windows 11 OS stiže sa nekoliko monitor profila koje možete izabrati prema potrebi rada.

Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 premazom, pa ga možete bez bojazni pipati i koristiti aktivnu olovčicu za crtanje koja registruje 4096 nivoa pritisaka na površinu ekrana, pružajući osećaj približan onome kada crtate po pravoj hartiji koji dodatno pojačava matirana površina ekrana. Prilikom crtanja možete dodirivati dlanom površinu po kojoj radite, bez bojazni da će računar pogrešno registrovati ovaj dodir. Na kraju, tu su i neke funkcije prečica koje možete obavljati olovkicom. Jednom rečju pravi dodatak za kreativce.

 ACER_ConceptD3_Ezel_5s.jpg

U pogledu subjektivnog osećaja prikaza slika je veoma dobra, fina, prijatna i meka za oko. Nije prenapadno izražen kolor, ali nije ni tako impresivan na prvu kao kod MacBook Pro modela. Sa druge strane, mana je nedostatak bržeg vertikalnog osvežavanja obzirom da to čini na samo 60Hz, što baš nije poželjno za mašinu koju koriste profesionalci. Takođe u tu priču o profesionalnim dizajnerima mi se ne uklapaju  relativno debeli crni okviri oko ekrana koji daju osećaj kao da je nakalemio ekran na ostatak snežno bele pojave računara kod koga je čak i ispravljač u beloj nijansi. O tome bi trebalo povesti računa ako se već igra na kartu ekstravagantnog dizajna.

Ekran poseduje zaštitu od plavog spektra LED svetla, ima ugrađen senzor ambijentalnog svetla za automatsku korekciju inteziteta osvetljenja, a tu je i ugrađena web kamera za video pozive. Par digitalnih mikrofona se smestio na gornjoj ivici okvira ekrana. 

Tastatura i touchpad

Tastatura je takođe nešto posebno što želimo da pohvalimo na ovom računaru. Zajedno sa onim na thinkpad modelima, ovo je najbolja tastatura na prenosnom tipu računara, nešto tako dobro skoro nismo osetili pod prstima. Za to je zaslužan sistem makazica zbog kojih tasteri daju vrlo dobar osećaj i otpor pod prstima, bez ikakvih nesigurnosti u kretanju kapice ili zveketanja mehanizma vešanja. Otpor i čvrstina putanje su konkretni, a poseban osećaj daju kapice tastera takođe presvučene tim tankim finim slojem koji ostavlja premijum osećaj na dodir. Konačno, tu je i pozadinsko osvetljenje u šmekerski amber, narandžastoj nijansi koja baš originalno deluje uz snežno belu pojavu ovog Acer-a. Jedini detalj koji zameramo je neujednačenost pozadinskog svetla i slabo raspoznavanje karaktera kako se povećava ugao gledanja. Dovoljno je samo ispraviti leđa i sve će biti u najboljem redu.

ACER_ConceptD3_Ezel_6s.jpg 

Računar ima dva “power” tastera: jedan na uobičajenoj pozciji gornjeg, desnog ugla i onaj na prednjoj levoj bočnoj ivici kada se koristi u tablet modu, a dotični integriše i senzor otiska prsta za Windows Hello sigurnosnu opciju.

Poseban poklon  kreativcima je učinjen prisustvom tri namenska tastera koji su prečice do korisnih funkcija poput: “screenshoot snipping tool” alatke, drugim se prebacujete iz aplikacije u aplikaciju, dok treći služi za menjanje kolor profila u letu, tokom rada.

ACER_ConceptD3_Ezel_7s.jpg 

Još jedan vanserijski deo je veliki “touchpad”, napravljen od Gorilla Glass stakla. Toliko je lepo raditi sa njim da ćete zaboraviti na miša. Komforne je površine sa klik zonama u donjem desnom i levom uglu. Pravo je uživanje raditi pošto je u pitanju multitouch pad sa mnoštvom korisnih funkcija. Dakle, input sekcija na ovom notebook-u, zaslužuje najviše ocene.

Konekcije utiču na produktivnost

Raspoložive konekcije su od presudnog značaja za jedan ozbiljan računar naročito kada je namenjen u svrhu bavljenja poslovne kreative. Pozadina je oslobođena u potpunosti od bilo kakvih konektora. U pitanju je zona rezervisana isključivo za zadnje izduve toplog vazduha, dok se na dnu baze nalaze otvori za uvlačenje, a ulogu provetravanja vrši i jedna široka, gotovo neprimetna perforacija smešetna na bazi u zoni ispod ekrana.

Leva ivica počinje delom proreza sa otvorom za izbacivanje toplog vazduha, posle koga se nalazi konektor za napajanje. Zbog ovog prethodnog detalja, pozicija nije idealna jer kada punite bateriju kabal u velikoj meri blokira izduvni otvor.

ACER_ConceptD3_Ezel_8s.jpg 

Iza njega su u nizu poređani jedan HDMI izlaz pune veličine, USB-C 3.2 sa transferom od 10 Gbps, Display Port sa funkcijom za sekundarni ekran, Thunderbolt 4 podrškom i funkcijom punjenja pomoću univerzalnog punječa snage 45 W koji daje 19 V napon. Takođe, puni druge mobilne uređaje koji povlače 5V i 3A. Nema šta, ovako nešto je neophodno na savrmenim prenosnim računarima, a u ovom slučaju posebno zato što menja klasični ispravljač.

Druga bočna ivica započinje ponovo ovim svojevrsnim škrgama za izduv zagrejanog vazduha, a što će reći da se ovaj lepotan ozbiljno hladi jer je gotovo čitav ovaj zadnji deo otvoren za cirkulisanje toplog vazduha. Nakon toga slede dva USB-A porta, takođe u brzoj 10 Gbps oba. Bravo, tako treba, bez škrtarenja!

ACER_ConceptD3_Ezel_9s.jpg 

Nakon toga, tu je neizostavni deo za kreatore u vidu čitača SD memorijskih kartica sa 7.0 specifikacijom koji je prikačen na PCIe x1 magistralu za SD Express NVMe kartice nove generacije koje mogu da izbace 1 GB/s i na kraju tu je kombinovani 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon. Iskreno, ne bih da zakeram, ali bih voleo još jedan USB-C jer bih ga primarno koristio za punjenje uređaja,  a drugi za povezivanje ostalih novijih uređaja. Na prednjem delu se nalaze signalne amber LED lampice za aktivnost punjenja i “power” funkcije.

Hardver dostojan mobilne radne stanice za profesionalce

Generator brzine u realnim situacijama, ovog lepuškastog kreativca čini Intel Core 11. generacije sa oznakom Core i7-11800H sa 8 jezgara koja uz pomoć podrške operativnog sistema, izvršavaju 16 nizova instrukcija istovremeno. Kada je pod maksimalnim opterećem, svako jezgro radi na 2.3-3.2 GHz u scenariju nekog rendering programa za 3D modeliranje. Maksimalna frekvencija pojedinačnog jezgra ide do 4.6 GHz. Pod punim opterećenjem povlači oko 83 W električne energije, a temperatura dodiruje sigurnosni prag od 97 stepeni Celzijusa, nakon čega sledi korekcija i “šaltovanje” frekvencije na manje vrednosti.

ACER_ConceptD3_Ezel_10s.jpg 

Opremljen je sa 16 GB DDR4-3200  memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada. Na žalost, ne može se  proširiti dodavanjem SO-DIMM modula, već se morate u startu opredeliti za potrebnu količinu RAM-a.

Grafički par čine integrisana Intel UHD grafičko jezgro i onaj važniji, Nvidia grafički procesor klase RTX 3050 Ti sa 4GB GDDR6 memorije koji će u kombinaciji sa Nvidia Studio drajverima, zadovoljiti potrebe kreativne korisničke grupe za radom u CUDA ubrzanim aplikacijama. Zanimljivo je da je GPU drugačije podešen za rad od gejming laptop modela, obzirom da maksimalni “Boost” korak ide do 1035 MHz, osetno manje od sličnih gejming modela jer za tim nema realne potrebe u ovom delokrugu rada. Istovremeno se ovim potezom kontroliše potrošnja do maksimalnih 45W pa se zbog toga ovaj lepotan i osetno manje greje tokom rada od slično konfigurisanih gejming modela.

ACER_ConceptD3_Ezel_11s.jpg 

Ovako jak procesorski par se hladi vrlo efikasnism sistemom hlađenja i obzirom na prisutnost velike zone hladnjaka i mnogobrojnih otvora, te pažljivo podešenih vrednosti radne frekvencije, uopšte nije bučan u radu. Kada se hardver “razmahne”,  buka dva centrifugalna ventilatora ne prelazi 40dBA u balansiranom profilu rada.

U pogledu opcije skladištenja podataka, koristi brzi M.2 PCIe SSD model sa PCIe x4 magistralom i to u vidu jednog Samsung urešaja kapaciteta 1 TB. Na žalost, ne dostaje drugi M.2 slot za eventualnu nadogradnju.

Ostatak hardvera

Zvuk uopšte nije loš, čak bi rekao da je iznad proseka. Topao i lepo zvuči, dinamično i kristalno jasno u visokom i srednjem opsegu. Za slušanje muzikice dok radite i video konferencije, potpuno primeren nameni jednog ovakvog uređaja. Stereo zvučnici su smešteni na standardnoj poziciji ispod prednje spoljne ivice uređaja bliže pozicij korisnika.

U pogledu rada na mreži i internetu, na raspolaganju je brzi Wi-Fi 6 sa AX specifikacijama, praktično gigabitna bežična konekcija. Nema LAN konektor, ali je zato tu Bluetooth 5.0 podrška.

ACER_ConceptD3_Ezel_12s.jpg 

Uređaj se napaja preko eksternog ispravljača snage 135W, dok je autonomni rad baziran na litijum-jonskoj bateriji, kapaciteta  57 Wh. Sa isporučenim ispravljačem puni se oko 2 sata i 15 minuta, dok će sa USB-C punjačem, ista operacija potrajati nešto duže, između 2,5 i 3 sata.

Baterija nije šampion izdržljivosti sa ostvarnim vremenom od 3 sata i 51 minut u našoj standardnoj test proceduri. Solidno, ali mišljenja smo da je moglo i bolje. Jak hardver uzima svoj danak jer ako imate u vidu da se ne razlikuje previše od jednog čistokrvnog Legion 5 gejming modela koji smo nedavno testirali, a pri tome je postigao sat i po (55%) bolju autonomiju, onda je rezultat vredan pažnje i pohvale.

ACER_ConceptD3_Ezel_13s.jpg 

Računar stiže sa instaliranim Windows 11 Home operativnim sistemom i nekoliko standardnih Acer pomoćnih programa od kojih posebno ističemo novi Acer ConceptD Palette softver u kome možete podešavati kolor profile, pratiti parametre rada računara i podešavati sistemkse parametre. Na žalost nema “MUX switch” za isključivanje integrisanog grafičkog jezgra, kada je ekran direktno povezan sa GeForce grafičkim procesorom.

Konačno, recimo da ovaj laptop stiže sa sertifikacijom nezavisnih vendora softverskih rešenja čime ste sigurni da ispunjava zahteve inženjera, arhitekata i ostalih profila zahtevne korisničke grupe sa namerom da jedan ovakav notebook, prevashodno koristi za posao. Neki od članova ove asocijacije su najjača imena u oblasti aplikativnog softvera, poput Adobe-a i Autodesk-a pa vam je ovo još jedna garancija kvaliteta i pozdanog rada na ovom računaru.

Perfomanse

Specifikacije
Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model ConceptD 3 Ezel
 • Procesor Core i7-11800H
  2.30 GHz
  Octa-core (8 Core)
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 1 TB
  M.2 Pcie x4
  NVMe
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana ComfyView
  In-plane Switching (IPS) Technology
  Multi-touch Screen
  Ezel Hinge
  Pantone
 • Grafika Nvidia GeForce® RTX 3050Ti
  4 GB GDDR6
 • Portovi 1x HDMI
  1x Mini DisplayPort
  2x 3.2 Gen 2 Type-A Ports
  1x USB 3.2 Gen 2 Type-C Ports
  USB Type-C port:
  USB 3.2 Gen 2 (up to 10 Gbps)
  DisplayPort over USB-C
  Thunderbolt 4
  USB charging 5 V; 3 A
  DC-in port 19 V; 45 W
 • Web kamera FullHD
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije širina: 326.7 mm
  visina: 23.9 mm
  dubina: 229 mm
 • Masa 2 kg
 • Baterija 4 cell
  57Wh
 • Operativni sistem Windows 11 Home
 • Dodatno Active Stylus
  Discrete Trusted Platform Module (TPM)
  Ceramic Body Layer

 

Performanse:

Nema tu mnogo iznenađenja jer ovaj notebook postiže rezultate poput sličnih gejming modela, ali uz mnogo bolju ergonomiju rada. Manje se greje, manje je bučan i time neuporedivo prijatniji za rad. Ovi grafikoni najbolje potvrđuju prethodne navode:

MS_Office_performance_Graph.png


ACER_ConceptD3_Ezel_1.jpg

BlenderPerformance.png

 

 

Adobe_graph_Performance.png

 

Multimedia_Graph_performance.png

 

Gamingperformancechart.png


Termo_spreda.jpg

Zaključak

Acer ConceptD 3 Ezel je u mnogo čemu nestandardan laptop računar zbog čega nije za svakoga. Mnogi će zbog ove činjenice imati neutemeljene kritike iz ugla nekoga ko ne može da iskoristi u potpunosti napredne mogućnosti ovog latop računara. Namenska mašina za specifične, rekli bi korisnike sa potrebama bavljenja profesionalnog rada na zahtevnijiim aplikacijama.

U tom kontekstu raspolaže izuzetno dobrim ekranom i opcijom podešavanja njegovg položaja čime se usput kandiduje za idealni računar “2-u-1” klasi, mada kome treba samo običan “konvertibilac” pronaćiće neka jeftinija rešenja jednake upotrebne vrednosti. Ovaj ConceptD 3 Ezel je više od toga.

 

U krajnjem kada se odmarate možete se igrati i to kao na pravom gejming laptopu… bekompromisno sa visokim frejmrejtom i visoko postavljenim detaljima za šta bi valjalo izbaciti sliku na eksterni monitor.

Zatim tu je sjajna olovkica, odlična kontrola i reprodukcija kolora, vanserijska tastatura i “touchpad”, što je sve zaokruženo neverovatno lepim i kvalitetnim belim kućištem. Ima on i svojih nedostataka, a možda  najviše smeta arhaični oblik koji zaslužuje modernije linije.

 ACER_ConceptD3_Ezel_14s.jpg

U radu je bez greške. Imponira taj osećaj sigurnosti i stabilnosti u radu i to što situaciju uvek drži pod kontrolom svjim cool stavom. Cena od 2000€ i još jedan razlog zbog čega nije za svakoga. Mnogi će reći da za te novce mogu i po MacBook Pro kao referencu ove vrste računara, ali sam siguran da nakon ovog testa, Acer Cincept3 Ezel ima vrlo jake argumente na svojoj strani. Zato pre konačne odluke, ukoliko s eprepoznate negd eu opsiu radnog scenarija koji smo pomenuli tokom ovog testa, obavezno probajte ovaj Acer i videćete da je pomnogo čemu vanserijski računar.

 

Prednosti:
   - Snežno beli keramički finiš
   - Lako se održava
   - Vrhunski ekran
   - Odlična tastatura i Gorilla Touchpad
   - Performanse
   - Izuzetno brz Wi-Fi 6+
   - Ezel šarke
 
Nedostaci:
   - Konzervativan oblik kućišta
   - Nema “MUX switch”

 
Cena: oko 2100€

Test: AMD Advantage – menja pravila igre na tržištu gejming laptop računara

Test: Huawei Matebook X Pro 2022 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109