Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Aspire 5 A515 (Video)

14.11.2017 14:28 | 2 Mobile
Test: Acer Aspire 5 A515 (Video)

Moramo reći da pomalo sa nostalgijom gledamo na vreme kada smo dobijali klasične, mejnstrim laptopove na test. Poplava hibrida, rastući značaj gejming računara i sveopšta preplavljenost tržišta ultrabukovima su uslovili da poslednjih godina daleko više pažnje posvećujemo tim kategorijama. Ipak, iz kompanije Acer stiže uređaj koji bi zbog mnogo aspekata mogao biti interesantan našoj populaciji. Reč je o laptopu iz Aspire 5 serije.

Filip Majkić

U kompaniji Acer ne posustaju u sferi mejnstrim laptopova. To je dobra stvar, budući da je upravo u ovoj kategoriji i dalje najveći deo tržišta. Veliki proizvođači, stiče se utisak, ovoj kategoriji ne posvećuju previše pažnje, pokušavajući da više profita izvuku u segmentima koji su, makar u teoriji, atraktivni i odzvanjaju bolje u ušima kupaca. Vrhunski gejming računari, ultratanki modeli što manjih dimenzija, brojni 2-u-1 modeli koji zaista nudi povišen stepen upotrebljivosti u odnosu na klasične laptopove – sve pobrojano je uticalo na percepciju “običnog laptopa” i njegovu poželjnost na tržištu.

Ipak, pametni igrači će upravo tu priliku iskoristiti da tržištu ponude nekakvu alternativu i dodatni kvalitet, koji bi im pomogli da se izdvoje i ostvare prednost u segmentu gde je kupaca u suštini najviše. Nažalost, svi znamo da se u Srbiji prodaju uglavnom najjeftiniji laptopovi, ali u svetu je prosečna cena prodatog primerka daleko veća. Stavke koje odlikuju novu Aspire 5 seriju zaista bi mogle da ubede mnoštvo kupaca da se okrenu kompaniji Acer. Zbog čega? Saznaćete uskoro.


Uređaj na testu

Kutija je veoma obična i standardna. Niti je odlikuju neki vizuelni detalji, niti je atraktivna u bilo kom smislu. Reč je o običnoj braon kutiji na kojoj gotovo ništa nije istaknuto. Pogađate, ni oprema nije naročito bogata – zapravo, unutra zatičemo samo strujni ispravljač.


foto_acer_aspire5_515_7_s.jpg


Prva stavka koju vredi istaći jeste izrada laptopa, koja je drugačija od onoga što se u principu sreće na tržištu. Naime, laptop je izrađen od plastike kada je eksterijer u pitanju, sa izuzetkom gornje površine unutrašnjeg dela, odnosno naslona za dlanove, koji su izrađeni od metala. Istina, nismo bili sasvim sigurni u ovo, pa smo morali da konsultujemo zvaničan sajt, kao i rivjuove inostranih kolega kako bismo se u potpunosti uverili.Gornji deo, odnosno poklopac, ima brojne bore i šare. Radi se o vertikalnim šarama koji se prostiru čitavom širinom laptopa. Nažalost, prisutna je i određena doza ugibanja, ali sasvim u rangu očekivanog za laptop kome je poklopac izrađen od plastike. Sa druge strane, moramo reći da pod prstima ovaj laptop deluje neočekivano dobro i lepo. Zaista nam je prijala ova tekstura dok smo uređaj koristili. Kada god bismo dohvatili poklopac, dočekala bi nas reljefna konstrukcija i ukoliko bi nam neko tražio da se opredelimo između običnog metala i ovako reljefno obrađene plastike, nismo sigurni za šta bismo se opredelili.Poklopcem dominira logotip kompanije Acer, dok zadnji depo poklopca sa ugraviranom oznakom Aspire daje dodatnu notu elegancije. Donja strana je urađena od tvrde i grublje plastike, ali je odlično što je pristup komponentama jasan i lak, tako da će svako moći da interveniše na disku ili memoriji, bude li hteo da menja ili dodaje. Ukupno gledamo, eksterijer laptopa možemo oceniti pozitivno.Još bolje je stanje u unutrašnjosti. Već smo spomenuli da su nasloni za dlanove urađeni od metala, a upravo na tom delu korisnik dolazi u fizički kontakt sa računarom. Dodatnu notu elegancije računaru daju metalni rubovi – oni se nalaze na ivicama unutrašnjeg prostora, baš kao i oko tačpeda. Zbilja deluju odlično i utisak je da bi skrenuli pažnju na sebe bez obzira od kog bi materijala bila izrađena.Ukupno gledano, veoma smo zadovoljni kako je Acer osmislio svoj mejnstrim računar, tim pre što će njegova cena biti relativno povoljna i kretati se u rasponu od nekih 600 do 700 evra. Međutim, to nije sve; neke udarne adute ovog laptopa tek trebamo da spomenemo.

 

 Acer 

Hardver

Acer Aspire 5 stiže sa Intel Core platformom sedme generacije. Često se ponavljamo, ali zaista želimo to da istaknemo – nije nimalo iznenađujuće što se koriste čipovi namenjeni ultrabuk tržištu. Iako smo u počecima njihove upotrebe u šasijama koje ne spadaju u klasične ultrabukove bili skeptični, vreme nas je razuverilo jer su performanse porasle, ali su pozitivni efekti ostali tu. Govorimo o malom zagrevanju, odličnoj autonomiji, visokom stepenu kulture rada i tako dalje.Aspire 5 A515 koristi sedmu generaciju Core procesora u vidu Intel Core i5-7200U modela. Procesor radi na 2,5 GHz podrazumevano, a u Turbo režimu je u stanju da radi do 3,1 GHz. Reč je o sasvim dovoljnim radnim taktovima za svakodnevni rad. Procesor vam sigurno neće biti usko grlo. Dvojezgarni procesor podržava Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 4 MB keš memorije. Izrađen je u 14-nanometarskom proizvodnom procesu. Potrošnja je deklarisana na 15 W, s tim što Intel omogućava “rekonfigurisanje” procesora i potrošnje, pa je tako “TDP-up” deklarisan na 25 W, a “TDP-down” na 7,5 W.


Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Aspire 5 A515-51G-52DA
 • Procesor Intel Core i5 7200U 2.5GHz (Turbo do 3.1GHz)
 • Klasa procesora Core i5
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 256GB M.2 SSD
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS LED backlight ComfyView
 • Grafika Nvidia GeForce MX150
 • Portovi USB 2.0 x 2
  USB 3.0 x 1
  USB-C x 1
  SD čitač kartica
 • Web kamera 1.0 Mpix sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 381.6 x 256 x 23 mm
 • Masa 2.2 kg
 • Baterija 3220 mAh Li-Polymer 4 ćelije
 • Operativni sistem Linux Linpus


Grafike su posebna sekcija – zahvaljujući prisustvu diskretnog čipa. Za nezahtevne poslove, tu je integrisana Intel HD 620 grafika. Ona radi u rasponu od 300 MHz do 1,05 GHz, što je identičan opseg kao kod prethodnika. Tu su DX12, tri podržana displeja, 4K u 60 Hz. Međutim, ključna novina je u nečemu drugom.

Radi se o Nvidia MX150 grafici, novom mobilnom grafičkom čipu. O čemu se zapravo radi? Najkraće rečeno, radi se o mobilnoj grafici koja pruža performanse u nivou GTX 950M modela sa DDR3 memorijom. No, to postiže na značajno drugačiji način. MX150 je, najjednostavnije rečeno, “nabrijana” do maksimuma. Ima visoke radne taktove od 1227 MHz za GPU i 6008 MHz za 2 GB GDDR5 memorije, sa povišenim boost taktom za GPU od čak 1468 MHz, što je prilično impresivno za mobilni GPU.Sa druge strane, ukroćena je uskom memorijskom magistralom od samo 64 bita (naspram 128-bitne GTX 950M) i manjim brojem CUDA procesora 384 naspram 640. Krajnji efekat je stoga sledeći: u igrama koje su manje zahtevne u pogledu složenosti obrade MX150 će imati vrlo blagu prednost, dok će u zahtevnijim naslovima sa kompleksnom geometrijom i proračunavanjima blagu prednost imati GTX 950 – ali svakako će performanse biti približno podjednake. Sa druge strane, MX150 ima daleko manju potrošnju od GTX 950 i ona iznosi svega 30 W, tako da je to od velikog značaja u domenu prenosnih računara.

Laptop koristi 8 GB DDR4 memorije, uz svojevrsni trik. Naime, Aspire 5 515 nudi dual channel konfiguraciju iako je samo jedan memorijski slot zauzet. To je u konkretnom modelu postignuto tako što je jedan modul od 4 GB zavaren na ploču, a jedan modul popunjava jedan od dva regularna slota. Na taj način korisniku je ostavljena mogućnost da unapredi količinu dostupne memorije u budućnosti.Kada je skladišni prostor u pitanju, radi se o SSD-u sa NVMe podrškom, što je odlična vest. Kapacitet iznosi 256 GB i korisnici mogu biti uvereni da će nivo performansi koje se isporučuju biti na visokom nivou, naročito imamo li u vidu cenovnu klasu računara. Potvrdu ovih reči možete videti na narednoj strani, gde ćete videti i rezultate koje smo ostvarili u benchmark testovima.

Acer Aspire 5 A515 ima masu od oko 2.2 kilograma, što je u rangu očekivanog za 15,6-inčni laptop. Na samom kraju, računar se isporučuje sa Linux operativnim sistemom. Konkretno, radi se o iteraciji Linpus Linux OS-a, koji stiže pod oznakom Endless OS. Iako je ovaj OS napredovao i usavršavan je u međuvremenu, sasvim je jasno da je reč o uštedi, odnosno da je on tu da bi korisnici tek mogli pokrenuti sistem. Mi smo, naravno, za potrebe testiranja instalirali Windows 10.


Konektori

Kompletan spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Ipak, važno je znati kakav je raspored na samom uređaju. Acer ih raspoređuje na odličan način – sve je smešteno na bokove, i to tako da ničega nema pri prednjoj stranici. Zahvaljujući tome, i levoruke i desnoruke osobe mogu komforno koristiti miša bez ikakvih zapinjanja ili konflikta sa eventualnim kablovima ili priključenim uređajima.Desno se nalaze dva USB konektora, audio priključak, lampice za indikaciju rada, kao i priključak za strujni ispravljač. Na levoj strani su Kensington bravica, LAN port, USB Type-C, HDMI izlaz, još jedan USB pune veličine, kao i SD čitač kartica. Nemamo nikakvih zamerki na raspored i vrste konektora.


 

 

 

Testovi

Kada je reč o Acer Aspire A515 modelu, želeli smo da ga uporedimo sa nekim sličnim uređajem. U principu, u bazi testiranih modela smo imali ZenBook UX510 koji nam je bio najinteresantniji jer smo mogli direktno da sučelimo grafike, MX150 i GTX 950. Ipak, kada gledate rezultate, trebate imati u vidu da je ZenBook dosta skuplji, gotovo 40-50 procenata, kao i da je došao sa nešto snažnijim procesorom. Evo i konkretnih rezultata koje ostvarujemo u praksi...


Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
ZenBook UX510U
Aspire 5 A515-51G-52DA
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

 

Utisci

Kao što smo rekli na prethodnim stranicama, računar stiže sa Endless OS-om, derivatom Linuxa. Naravno, mi smo iskoristili Windows 10 instalaciju, obezbedivši sve neophodne drajvere koje je lako skinuti sa Acer sajta. Veoma smo zadovoljni kako se uređaj pokazao u praksi.


foto_acer_aspire5_515_12_s.jpg


Jednostavno, kombinacija štedljivog, ali dovoljno snažnog procesora, više nego korektne grafike, dovoljne količine memorije i SSD-a rezultuje odličnim ugođajem u radu. Zahvaljujući grafici, možete sasvim komotno igrati manje zahtevne igre, ali i koristiti ga u neke multimedijalne svrhe, pa čak i za ubrzavanje proračunavanja u nekim profesionalnim aplikacijama sa CUDA podrškom. Iako ne treba očekivati čuda, MX150 će sasvim rado odgovoriti na potrebe ove vrste. Nije naročito snažan, ali je sasvim dovoljan da utisak o upotrebljivosti čitavog računara blago podigne.Ukupan utisak o odzivnosti sistema je na visokom nivou, pre svega zahvaljujući NVMe SSD-u koji je ugrađen u Acer 5 A515. Generalno, smartamo da je ovo definitivno trenutak prelamanja, gde SSD-ovi solidnih brzina i kapaciteta postaju standard i u nekoj srednjoj klasi. Udobnost u radu koju donose naspram hard diskova je neuporediva, makar se hard diskovi dičili kolikim god kapacitetom, jer malo vreme pristupa u kombinaciji sa velikim brzinama transfera nemaju nikakvu alernativu!


Ekran

Računar stiže sa Full HD ekranom IPS tipa. Reč je o odličnom ekranu, koga karakteriše ravnomerna osvetljenost, baš kao i odlični uglovi gledanja i dobre boje. Ono što nam se takođe dopada jeste što je ekran mat tipa, tako da ga toplo preporučujemo svima koji žele jasan, čist prikaz bez ikakvih smetnji i distorzija bilo kakve vrste. Možda bi maksimalno osvetljenje moglo biti nešto više, ali cenimo da ga nećete preterano koristiti napolju, a ako bismo birali veštačko ulepšavanje glossy premazom ili slabiju vidljivost pri jarkoj sunčevoj svetlosti, uvek bismo odabrali ovo drugo. FullHD rezolucija je sasvim primerena ekranu od 15,6 inča u ovoj kategoriji, te u pogledu kvaliteta ekrana laptop sa naše strane dobija preporuke.


foto_ekran_aspire_5_a515.jpg


Tastatura, tačped

Mnogi će gotovo čežnjivo gledati u tastaturu koju ima Aspire 5. Naime, reč je o čiklet tastaturi sa velikim Enter tasterom, što je velika želja mnogih potencijalnih kupaca. Neki tasteri su redukovanih dimenzija, što nam nije baš sasvim jasno, pogotovo zbog toga što je prostora više nego dovoljno. Tastatura raspolaže i numeričkim delom, što je sasvim očekivano u ovoj klasi. Treba reći da nema nikakvo pozadinsko osvetljenje.

Slično važi i za tačped, koji je velike površine. Međutim, zanimljivo je da među drajverima na sajtu nismo našli drajvere za tačped, pa komplikovaniji gestovi sa upotrebom više prstiju nisu radili. Može biti da će to biti dostupno u trenucima dok čitate ovaj tekst, ali u našem slučaju nije bilo tako.


Buka

Sa bukom nećete imati nikakvih problema. Laptop radi izuzetno mirno i tiho, bez ikakvih naglih ubrzanja ili usporenja i prateće buke. Konkretne brojke možete videti na priloženoj slici.


foto_buka_aspire_5_a515.jpg


Zagrevanje

Zagrevanje je sasvim korektno i očekivano za jedan laptop sa diskretnom grafikom. Ne odlikuje se posebno niskim stepenom buke, ali isto tako nije da se Aspire 5 preterano zagreva. Jednostavno, u nekom je proseku za ovu kategoriju uređaja.


foto_temp_min_aspire_5_a515.jpg

foto_temp_max_aspire_5_a515.jpg


Baterija


Baterija sjajno obavlja posao! Reč je o litijum-polimerskoj bateriji od četiri ćelije, kapaciteta 3220 miliamperčasova. Sa njom je ovaj laptop u stanju da radi preko devet sati – konkretno, mi smo ostvarili devet sati i petnaest minuta autonomije u nezahtevnom režimu korišćenja. Naravno, u zavisnosti od vaših prohteva i upotrebe laptopa u konkretnim situacijama, ova brojka može biti smanjena, ali za mejnstrim laptop orijentisan ka multimediji – ovo je odlična brojka. To posebno važi ukoliko imamo u vidju da ćete imati gotovo pet sati autonomije prilikom gledanja filma, što je dovoljno čak i za “Odiseju”.

 

Zaključak

Ukupni utisci o Aspire 5 A515 računaru ne mogu biti odvojeni od cene. Zapravo mogu, ali ne bi bilo dovoljno reprezentativni i sveobuhvatni. Naime, ovo je jedan korektan laptop koji će sasvim lako zadovoljiti potrebe svojih kupaca. Ima štedljivu hardversku platformu dovoljne snage, diskretnu grafiku i solidne zvučnike, izrada mu je pomalo neobična, i u praksi radi veoma lepo.

No, sve to dobija drugu dimenziju kada u faktor uračunamo i cenu. Ovo je odlična hardverska osnova, koju možete kupiti u raznim izdanjima, po cenama koje se kreću od nekih 600 pa do otprilike 800 evra. Aspire 5 se može uzeti sa hard diskom ili bez njega, sa bržim procesorom i slično. Jednostavno, mišljenja smo da daje toliko koliko košta, pa čak i nešto više od toga. Zaista je reč o svestranom i veoma upotrebljivom računari opšte namene.Naravno, nije bez mana, kao što nisu ni mnogo skuplji uređaji od njega. Najveći bi mogao biti utisak o nekim aspektima izrade – recimo, to što se poklopac ekrana blago ugiba, ili što je poklopac od plastike, iako su i mnogi drugi uređaji u ovoj klasi izrađeni na identičan način. Sve što vidimo kao eventualnu manu je zaista minorno. Acer je uspeo da sa Aspire 5 A515 laptopom pruži tržištu svestranu i dostupnu platformu koja se lako može oblikovati po želji. Stoga ovaj laptop zaslužuje da se svrsta u rang onih modela koji nude korisnicima više od sume svojih delova.


Prednosti:


- Mat ekran dobre rezolucije
- Baterija
- MX150 grafika za nezahtevne korisnike
- Svestran računar upotrebljiv u brojnim scenarijima


Nedostaci:


- Osvetljenje ekrana je moglo biti nešto izraženije
- Ugibanje poklopca na dodir
- Nekome se neće dopasti nekonzistentnost između plastike spolja i metala unutra


Računar na test ustupio Acer.

 

Zarko Neregistrovan korisnik
Postovani, hvala na odlicnom testu, ali me interesuje gde mogu da ga kupim po ovoj konfiguraciji?
Hvala

Test: Acer Swift 3 (Video)

Test: Lenovo IdeaPad Yoga 720 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109