Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Aspire 3 A315-41 (Video)

10.05.2018 16:30 | 8 Mobile
Test: Acer Aspire 3 A315-41 (Video)

Stigao je taj trenutak. Da li ste spremni za test najnovijeg Ryzen-baziranog laptopa? Odlično, budući da je do nas stigao upravo jedan takav notebook računar. On stiže iz kompanije Acer i namenjen je najširem mogućem tržištu. No, kako se računar ponaša u praksi i kakve rezultate postiže, naročito u odnosu na prethodnike i direktnu konkurenciju? O tome i o još mnogo čemu u nastavku testa...

Iskreni da budemo, veoma nas je obradovao računar koji je stigao do nas. Šta se nalazi između Aspire 3 A315-31 i Aspire A3 A315-51? Pa Aspire A3 A315-41, naravno! No, ostavljajući po strani šalu na račun komplikovanih Acer oznaka, ovde u praksi imamo nešto na šta smo dugo čekali - laptop baziran na AMD Ryzen procesorima. Ukoliko ste u dilemi o čemu se radi ili prosto niste ispratili dešavanja na desktop sceni, gde su Ryzen procesori iz temelja poljuljali poziciju Intela, onda definitivno propuštate puno. Može li AMD da napravi podjednako sjajan posao na mobilnoj sceni? Zapravo, ne mora podjednako sjajan - da ponovi samo delić uspeha sa desktop platforme, to bi bilo odlično...

 


Još jedan razlog za radovanje imamo u činjenici da je, posle toliko vremena, konačno jedan jednostavan, pristojan računar relativno povoljne cene na našem testu. Time se prekida gotovo neprestan niz laptopova visoke kategorije, uređaja basnoslovne cene i slično. Najzad smo u mogućnosti da vam predstavimo jedan model “za smrtnike”, sa cenom koja vas neće baciti u dužničko ropstvo. Naime, Aspire 3 baziran na Ryzen procesoru u maloprodajama košta oko 400 evra, odnosno od nekih 46 do 50 hiljada dinara. Zvuči veoma zanimljivo, zar ne? Krenimo redom...


Uređaj na testu

Ukoliko spadate u osobe kojima je ambalaža važna, Aspire 3 vam neće naterati „krv da prostruji.“ Kutija je obična i standardna. Niti je odlikuju neki vizuelni detalji, niti je atraktivna u bilo kom smislu. Reč je o običnoj braon kutiji na kojoj gotovo ništa nije istaknuto. Pogađate, ni oprema nije naročito bogata – zapravo, unutra zatičemo samo strujni ispravljač.Neminovan je utisak da je reč o laptopu niže kategorije, ali sa druge strane moramo reći da je Aspire 3 odličan pokazatelj koliko su ovakvi uređaji napredovali. Izrađen je od plastike, ali veoma kvalitetno i bez ikakvih uočljivih falinki. Donji deo je napravljen od nešto grublje plastike, kao što se i moglo očekivati. No, ostatak laptopa je vrlo lepo odrađen, sa vrlo pristojnom obradom i teksturisanim površinama čiji se prelazi osećaju pod prstima. Jeste, ovo je plastika, ali se zaista nema čega stideti, posebno u ovoj cenovnoj kategoriji.Sa zadnje strane zatičemo proreze za hlađenje, koji su zanimljivi utoliko što se kroz njih jasno vidi heatpipe kako prolazi ispod “rebara” samog otvora. Svakako nije uobičajen prizor, ali sa druge strane raduje nas sam pogled na rashladni sistem koji garantuje da će laptop raditi pouzdano. Glavni otvor za hlađenje je pozicioniran na zadnjoj strani i korisnici bi trebali da obrate pažnju da ne blokiraju taj izlaz postavivši laptop, recimo, potpuno uz zid ili neku ivicu. Takođe, pristup hardveru je veoma lak zahvaljujući odeljcima za RAM i disk koji su izuzetno lako dostupni, tako da uvek možete da uradite apgrejd ili promenu tih delova.

Unutrašnjost je prilično jednostavna, ali u pozitivnom smislu te reči. Kao što rekosmo, postoje horizontalni sitni nabori na plastici na naslonima za dlanove i oko tastature, što ipak daje kakav-takav osećaj da je ovo proizvod više kategorije nego što jeste. Tastatura je velika i dominira centralnim odeljkom. Slično možemo reći i za tačped, koji je pozamašnih dimenzija. Iznad ekrana se nalazi skromna VGA web kamera od 0.3 megapiksela.Stoga, ukupan utisak o izradi je pozitivan. U klasi do pedesetak hiljada dinara svakako ne očekujemo čuda, ali je Acer pokazao da je puno napredovao u domenu kvaliteta izrade. Laptop deluje veoma čvrsto, pouzdano, jednostavno dobro odrađeno. Završna obrada je na visokom nivou i nemamo najmanjih znakova da bi po tom pitanju moglo biti nekih problema tokom dugih, dugih godina eksploatacije.

Hardver

Acer Aspire 3 dolazi sa najnovijom generacijom AMD mobilne platforme, koja nas je u pravo i privukla toliko i zbog čega smo želeli da isprobamo ovaj laptop. Ipak, ne treba imati gigantska očekivanja - ne zaboravite da ni veliki proizvođači neće hteti da ponude ovakve računare po drastično nižim cenama u odnosu na one bazirane na Intel platformama, pa na taj način samima sebi potkopaju prodaju tih modela koji se, treba reći istinu, prodaju u nemerljivo većem broju. No, to ne znači da ne možete pažljivim odabirom i ispravnom procenom da “ugrabite” neki model koji će ipak dati nešto više za vaš novac od konkurencije. Ili možda grešimo, i sve to su samo naše puste želje?


acera315hardver_s.jpg


Kako bilo, model Aspire 3 A315-41 ima dvojezgarni AMD Ryzen 3 2200U procesor. Reč je o procesoru baziranom na Zen jezgrima, koji radi na 2.5 do 3.4 GHz. Podržava SMT, odnosno multithreading, pa je tako u stanju da izvršava do četiri threada simultano. Deklarisana potrošnja iznosi 15 W, što ga čini dobrim izborom za upotrebu u mejnstrim konfiguracijama. Raspolaže sa 1 MB L2, odnosno 4 MB L3 keš memorije i izrađen je u 14-nanometarskom proizvodnom procesu.


Specifikacije
 • Proizvođač Acer
 • Model Aspire A3 A315-41
 • Procesor AMD Ryzen 3 2200U, 2.5-3.4 GHz
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište HDD 500 GB
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana HD AntiGlare
 • Grafika AMD Radeon Vega 3
 • Portovi USB 3.0 x 1
  USB 2.0 x 2
  Audio In/Out
  HDMI
  LAN
 • Web kamera 0.3 MPx
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 381 x 259 x 21 mm
 • Masa 2,1 kg
 • Baterija 2-cell 4810 mAh
 • Operativni sistem Bez operativnog sistema


Nisu svih 4.5 milijarde tranzistora otišli na x86 deo. Naime, ovaj procesor stiže sa integrisanom grafikom, kao što smo i navikli kada je reč o procesorima za mobilne računare. AMD je svoj APU koncept usavršavao godinama i sada su u stanju da ponude vrlo kompetitivna rešenja. Ovde zatičemo Radeon Vega 3 integrisanu grafiku koja...ne impresionira, blago rečeno. Radi na do 1000 MHz, pozajmljuje memoriju od sistemske, a “ništa posebno” utisak podstiče i prisustvo svega tri Computing jedinice sa ukupno 192 šejdera. U startu je stoga jasno da ovde ne možemo očekivati nekakve posebne performanse, a videćemo na narednim stranicama kako se ova grafika ponaša u praksi.Memorije ima 4 GB izvorno i prisutna je u single channel konfiguraciji, odnosno popunjen je samo jedan memorijski slot. Model koji smo mi dobili na testu je “potpomognut” sa još 2 GB DDR4 memorije, tako da ukupno ima 6 GB i radi u dual režimu, pa treba imati u vidu da će performanse modela dostupnog u prodaji biti još malo slabije od onih koje smo mi izmerili kada je memorija u pitanju.

Skladišni sistem se, sasvim u skladu sa cenovnom kategorijom, oslanja na stari dobri oprobani hard disk. Konkretno, zatičemo hard disk kapaciteta 500 GB. Njega je izradio Western Digital i spada u najjednostavnije diskove koji rade na tradicionalnih (za laptop scenu) 5400 obrtaja u minuti. Da li nam fali SSD? Svakako. Pozitivna strana je što ga možete jednostavno ugraditi, kao što smo u uvodu rekli svi pristupi su lako dostupni, a na raspolaganju je i jedan slobodan M.2 slot, pa tako možete zapravo zadržati postojeći hard disk za potrebe skladištenja, a u M.2 ugraditi SSD.Sa masom od oko 2,1 kilograma i debljinom od 21 milimetra, jasno je da je Acer Aspire 3 klasičan laptop. Nema nikakvih posebnih ambicija ka natprosečnoj prenosivosti, niti pak želi da nudi neke napredne karakteristike. Iskreni da budemo, malo nam je zasmetalo što ovaj 15,6-inčni laptop stiže sa HD Ready (1366 x 768) rezolucijom, ali je definitivno jasno da se gledalo da ovaj računar bude izbor za one kojima je bitna ušteda. U skladu sa tim, laptop nema operativni sistem, već se za njega morate sami postarati. Mi smo instalirali Windows 10, kao što i sami možete pretpostaviti.


Konektori

Kompletan spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Na desnoj strani nalazimo audio kombo priključak, kao i dva USB 2.0 porta. Tu je i strujni konektor, kao i indikatori rada i baterije. Svi konektori su zabačeni ka zadnjem delu, tako da ima dosta mesta tamo gde biste inače držali miša u regularnom korišćenju.Levo zatičemo Kensington Lock, kao i USB 3.0 port koji je tu da podrži primetno brže transfere. Takođe, ovde zatičemo LAN port, HDMI izlaz pune veličine, kao i SD čitač kartica. Na raspored ponovo nemamo nikakvih primedbi. Pozdravili bismo koji USB port više, naročito USB 3.0 tipa ili čak i noviji, ali jasno nam je da u ovoj kategoriji svaki dinar igra ulogu, pa stoga u domenu konekcija ocenjujemo Aspire 3 A315-41 prolaznom ocenom.


Testovi

Uporedili smo direktno ovaj Acer Aspire 3 sa Acer Aspire 5 modelom, koga smo takođe nedavno testirali. Radilo se o računaru koji je kombinovao Intel Core i5 7200U procesor, prevashodno namenjen ultrabuk računarima, ali koji se itekako koristi u laptopovima srednje klase, sa GeForce MX150 grafikom, koja je pak negde u  rangu sa GeForce GTX 950 grafičkim čipom. Rezultati su se pokazali pomalo iznenađujućim - očekivali smo da je mobilni Ryzen dobar, ali se pokazao boljim, odnosno slabijim, na mestima gde to nismo baš očekivali.

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
Aspire 5 A515-51G-52DA
Aspire 3 A315-41
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

Nakon dobijenih rezultata, neke stvari postaju prilično jasne. Na sreću, ili nažalost, to ćete sami prosuditi, kao i uvek. Naime, ključna odlika Aspire 3 A315-41 jeste da stiže na najnovijoj Ryzen 3 platformi, ali i da je i dalje reč o pristupačnom računaru. U suštini, stoga smo dobili ono što se moglo očekivati. No, dobili smo dvostranu dilemu, koja će zavisiti od vašeg stanovišta. Na šta pod tim mislimo?Naime, procesor je solidno snažan i možemo ga okarakterisati kao manje-više ekvivalent Intel Core i5-7200U, koji je veoma čest izbor u konfiguracijama koje su neretko i skuplje od ove. Međutim, laptop konfiguracije uglavnom nisu samo skuplje zbog procesora, već stižu i sa boljim ekranom, prostranijim hard diskom ili SSD-om, operativnim sistemom koji povećava cenu računara, ponekada i sa diskretnom grafikom ili nekom 2-u-1 varijantom forme koja omogućava korišćenje računara i na još neki način, umesto samo u formi laptopa. Još jedan relativan konkurent bi bio Core i3 6006U, koga često zatičemo u cenovnoj klasi ovog računara.

Sa druge strane, performanse grafike su, slobodni smo da kažemo, sasvim potrle naše nade i očekivanja da bismo ovde mogli dobiti primetniji pomak. Čim smo videli samo 3 Computing Units, odnosno 192 šejdera, radni takt od svega 1 GHz, jasno nam je bilo da se ne mogu očekivati neke naročite performanse. U principu, i dalje je to neki nivo Intel HD 520/620 grafike, ali zaboravite na standardne priče kako će vam AMD-bazirana konfiguracija isporučiti dosta grafičkih performansi jer se radi o specijalistima na tom polju itd. itd. To ovde jednostavno nije slučaj. Imajte u vidu i da smo ovde dodali memoriju da bismo imali dual channel konfiguraciju (pisali smo o tome u sekciji posvećenoj hardveru), bez toga će performanse grafike - koja se upravo oslanja na pozajmljivanje DDR4 memorije i njene performanse - biti još slabije. Planirali smo da testiramo računar u širem spektru igara, ali posle inicijalnih testiranja smo shvatili da zaista ne bi bilo poente jer grafika ne donosi ništa posebno kada su performanse u pitanju.Sveukupno, pak, stvari ne stoje loše. Dobijate relativno solidnu konfiguraciju za ne naročito veliku sumu novca, koja se kreće od nekih 45 do 50 hiljada dinara u domaćim maloprodajama. Imajući u vidu nivo performansi, sve je relativno dobro odmereeno. Opet, ne možemo reći ni da ovakav ili sličan računar niste imali na raspolaganju i do sada. Ukoliko ste poklonik AMD-a, ovo je veliki korak napred i dobar izbor za vas. Ukoliko pak ne spadate u osobe kojima je toliko bitno šta se nalazi ispod haube, nova konfiguracija ne menja formulu na neki naročit i primetan način.Utisak donekle spuštaju određene sitnice, koje sasvim jasno ukazuju da je reč o proizvodu namenjenom najširem krugu kupaca. Običan hard disk je značajno sporiji od bilo kakvog SSD-a, ekran zaista nije ništa posebno, naprotiv, već se radi o standardnom TN panelu rezolucije 1366 x 768 piksela kojom je zaista teško biti zadovoljan u 2018. godini, a upotrebljivost na polju multimedije ograničava i odsustvo HDMI 2.0 podrške, tako da sa HDMI 1.4 možete da zaboravite na normalnu sliku u 4K rezoluciji na svom televizoru, pošto će raditi u maksimalnih 30 Hz, što je neupotrebljivo.


Tastatura, tačped

Ono što možemo pohvaliti jesu ulazni uređaji. Tastatura čiklet tipa je veoma dobra i prijatna za kuckanje, imamo li u vidu cenovni razred u kome je računar pozicioniran. Na raspolaganju je više dodatnih funkcija koje se aktiviraju preko odgovarajuće kombinacije tastera, a prisutan je i numerički deo. Tasteri su dobre veličine, a nasloni za dlanove, ponavljamo, imaju tu reljefnu notu koja čini držanje zglobova i dlanova na njima sasvim prijatnim.Slično važi i za tačped. Za jedan laptop niže kategorije, ponaša se odlično! Pored toga, ima veliku površinu, koja će sasvim lepo prihvatati komande u svim situacijama. Naravno, za punu funkcionalnost tačpeda ćete morati da se setite da preuzmete drajvere sa zvaničnog sajta, sa kojima ćete dobiti i multitač podršku.


Zagrevanje, buka, baterija.

U ovom domenu, laptop polaže ispit. Aspire 3 A315 nema nikakvih problema sa zagrevanjem i temperature su sasvim korektne. Slično možemo reći i za buku - zapravo, prilično smo iznenađeni koliko treba ventilatoru da se “zalaufa” od trenutka kada se računar optereti ozbiljnije. Jednostavno, u pogledu termalnih karakteristika je više nego očigledno da je Ryzen sasvim u nivou konkurencije, pa čak i više od toga. Nijednog trenutka nismo zabeležili temperaturu veću od 40 stepeni, čak ni prilikom intenzivnog testiranja.Sa baterijom stanje stvari stoji slično kao i sa računarom kao celinom - nije šampionska, ali vas neće ni razočarati. Acer obećava 6 sati, mi smo izvukli oko 6 sati i 15 minuta rada, što je sasvim u redu. No, ako bismo direktno poredili, konkurenti bi sigurno nudili koji sat više, ako ne i par sati. Sad, ovde takođe treba uzeti u obzir da je u ovom laptopu ugrađena dvoćelijska baterija kapaciteta 4810 mAh, tako da je i u tom pogledu izražena situacija da se AMD hardver uglavnom koristi u kombinaciji sa proizvodima namenjenim donjem segmentu tržišta. Voleli bismo da vidimo u kombinaciji sa nekom četvoroćelijskom baterijom pozamašnijeg kapaciteta.

Zaključak

Kada posmatramo Aspire 3 A315-41, koji spada u kategoriju pristupačnijih računara, svakako da glavni utisak mora biti vezan za cenu. Prosto rečeno - koliko para, toliko muzike. Dobijate otprilike ono što ste platili, bez nekog naročitog narušavanja dosadašnjih odnosa. Ukoliko ste želeli da Ryzen u mobilnom izdanju bude nešto što će narušiti aktuelne kategorije, prevazići konkurenta, naročito u domenu grafike, taj film teško da ćemo gledati, makar u ovoj kategoriji.
Sa druge strane, sasvim je sigurno da je AMD uspeo da ostvari primetan napredak i da dramatično unapredi svoju mobilnu ponudu. APU koncept se definitivno isplaćuje i jasno je da postoji veliki potencijal, pa jedva čekamo da vidimo mobilna izdanja Ryzen 5 ili Ryzen 7 procesora. Slutimo da će tu biti daleko više prostora za nadgornjavanja u svakom smislu.


aceraspire3_12_s.jpg


Ipak, vraćajući se na konkretan model koji smo imali na testu, a i gledajući istorijat AMD hardvera na mobilnom polju, definitivno moramo reći da i dalje važe stari odnosi i da će sve što spominjemo zavisiti ponajpre od partnera koji kreiraju notebook računare. Ukoliko oni odluče da AMD hardver ugrađuju u tzv. “value” kategoriju i rešenja, postojaće brojni elementi koji narušavaju ukupan utisak prilikom upotrebe. Ukoliko pak reše da ponude AMD hardver u najboljim i najskupljim šasijama, kao što je to recimo Lenovo uradio u svojoj ThinkPad kategoriji, to će biti sjajno uparivanje. Sigurno je da AMD hardver neće podbaciti i da je napredak više nego očigledan. Proizvođači su sada na potezu...

Prednosti:

- Solidan all-round laptop
- Ryzen performanse i pomak sa prethodne AMD platforme
- Mogućnosti apgrejda memorije i diska
- Tastatura i tačped veoma dobri u odnosu na klasu
- Odnos uloženog i dobijenog

Nedostaci:

- Ekran
- Nadali smo se boljim performansama integrisane grafike
- HDMI 1.4 ograničava 4K na 30 Hz
- Hard disk - preporučujemo SSD ugradnju

Računar na test ustupio Acer.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Yoga 730 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2018 (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109