Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer AL1916W

08.07.2006 06:52 | 0 Multimedija
Test: Acer AL1916W

Acer AL1916W je widescreen monitor dijagonale od 19 inča i izuzetno pristupačne cene. Kod TFT monitora ne mora uvek da važi pravilo niža cena, što se pokazalo i u slučaju "širokih" modela kompanija Fujitsu Siemens, Viewsonic i Samsung. Kakve je utiske na nas ostavio AL1916W?

Branko Maksimović


Acer AL1916W


TFT monitori standardne dijagonale od 17 inča su po ceni sve bliži cifri od 100 evra, ali sve veći broj korisnika želi veću radnu površinu – mnogima je mod 12 x 10 već postao “tesan”. I monitori većih dijagonala su sve jeftiniji – pre samo godinu dana bi neverovatno zvučalo da jedan Samsung u ponudi ima 20-inčni wide monitor osnovne cene od 360 evra, što je sada slučaj sa modelom SyncMaster 205BW sa prirodnom rezolucijom od 1680 x 1050 piksela. Međutim, “20-ice” su i dalje nešto što na našem tržištu dugo neće postati masovno tražena roba, ali zato TFT monitori dijagonale od 19 inča postaju sve popularniji. Led je na globalnom tržištu probijen upravo sa wide screen TFT monitorima kompanije Dell (19 i 20 inča), dok su na našem tržištu bili popularni modeli poput Fujitsu Siemens-ovog W-19, koji je oduševio fantastičnom cenom, ali i vrlo dobrim kvalitetom, a sličnim stopama je ubrzo krenuo ASUS, a zatim i Viewsonic. Pre nekoliko dana smo imali prilike da testiramo i “široku deventaesticu” iz Acer-a, koju krasi još niža cena (oko 240 evra). Nije potrebno mnogo pričati o tome koje su prednosti monitora “širokog aspekta”, a ako je i cena povoljnija, onda je recept za uspeh važeći i na manje razvijenom tržištu kakvo je naše.
 

karakteristike, statistike, acer al1916w monitora
karakteristike, statistike, acer al1916w monitora

Na prvi pogled, Acer AL1916W izgleda kao sasvim običan monitor bez ikakvih modnih aspiracija, što je i u „duhu“ onoga što je Acer ranije radio ; setimo se samo ranijih serija 17-ica i 19-ica za koje smo uvek komentarisali da imaju “apotekarski” dizajn zbog strogih linija i jarko bele plastike. Srebrno-siva je sada opšte prihvaćena kombinacija za “sasvim običan monitor”, a AL1916W ima tanak srebrn okvir oko panela, tanko kućište i jednostavni tilt mehanizam postolja. Bez obzira na to, ovaj monitor ipak deluje elegantno i na njemu nema detalja koji bi ikome mogli smetati ili delovali loše uklopljenim. Iako se radi o value modelu, kvalitet izrade i završne obrade je vrlo dobar i prevazilazi rešenja iz osnovne klase poznatijih proizvođača kakvi su Viewsonic (VA) ili Samsung (V). Plastika je lepo uklopljena uz panel, ne krivuda niti “krcka”, a samo postolje deluje vrlo solidno. Tilt mehanizam dozvoljava promenu ugla od oko 12 stepeni i postavljen je nisko, pa je preporučljivo da ga stavite na desktop ili na jedan od onih specijalnih računarskih stolova, inače ćete ga posmatrati odozgo, a to kod TN-Film TFT monitora i nije najbolja ideja. Kako se radi o monitoru koji Acer nudi po vrlo povoljnoj ceni, DVI konektor je izbačen, ali je analogni priključak dobrog kvaliteta i ne daje mutnu sliku, što je umeo da bude slučaj kod nekih drugih jeftinijih monitora. Pored D-Sub konektora je smešten i ulaz za napajanje, a naponski ispravljač je smešten unutar kućišta.
 

karakteristike, statistike, acer al1916w monitora
karakteristike, statistike, acer al1916w monitora

Uniformnost ekrana je jedna od kategorija kod koje se može „prepoznati“ jeftiniji ili lošiji proizvod, mada prvi atribut ne mora uvek da povlači i drugi. Primerak koji smo mi testirali nije otkrio probijanje pozadinskog osvetljenja na ivicama, bar ako se ne pretera sa brightness-om ali sama uniformnost nije savršena, mada nismo ni očekivali da će biti. Na widescreen monitorima se lošija uniformnost češće sreće, a kod AL1916W „bela“ nije savršena već pomalo vuče na prljavo žutu u gornjim uglovima, što nije „zasluga“ vidljivog ugla, već kvaliteta matrice. Pa ipak, viđali smo i daleko skuplje monitore koji su u ovoj kategoriji podbacili u većoj meri od Acer-ovog modela. Opet ćemo pomenuti probijanje pozadinskog osvetljenja, jer se ono ne javlja ako se nivo osvetljenja smanji ispod 70%, a verujemo da bi to svi učinili, pošto je AL1916W veoma svetao.
 

karakteristike, statistike, acer al1916w monitora
karakteristike, statistike, acer al1916w monitora

Prikaz boja je jedan od boljih koji smo videli na widescreen TFT-u ove dijagonale, bar kada su greške u pitanju (koje su minimalne i vidljive samo na zelenom gradijentu), međutim, kolorit je mogao biti malo „življi“. Acer je vrlo neobično „rešio“ sam kontrast. U želji da bude što viši, kontrast matrice je softverski prenaglašen već iznad 55%, ali je sasvim dovoljnog intenziteta pri 40 do 50% uz osvetljenje od 60%. Pove ć anje kontrasta preko 50 povećava prelivanje, što opet ne smeta prosečnim i manje zahtevnim korisnicima, ali utiče na pregled slika – dosta je prirodnije kad monitor može da prikaže sve odnosno veći broj nijansi. Generalno, kontrast i osvetljenje nisu preveliki, ali se vrlo dobar ukupan prikaz ipak pože postići. Ipak, dužni smo da kažemo da Fujitsu Siemens W-19 i ASUS PW-191 daju za nijansu bolji, ubedljiviji prikaz.
 

karakteristike, statistike, acer al1916w monitora
karakteristike, statistike, acer al1916w monitora

Vidljivi uglovi su vrlo dobri, pogotovo horizontalni, a igranje igara, pogotovo mračnijih (Condemned, Doom III, Splinter Cell 3) ponovo otkriva mane TN+Film matrica sa jakim pozadinskim osvetljenjem – crna je više tamno-siva. Verujemo da će, pak, mnogi igrači manje mariti za ovaj nedostatak. Iznenađujuće dobro se pokazao Acer AL1916W i u igrama, jer smo zbog navedenih 8ms u specifikaciji pomislili da se radi o starijoj generaciji panela. Međutim, kašnjenja nisu previše vidljiva, bar ako ih ne tražite, ali svakako da postoje i daleko agilniji monitori. OSD meni je jednostavan skup ikonica u dva reda, kojima se pristupa na već viđen način. Ništa što se ističe, kao i ostatak samog monitora.
 

karakteristike, statistike, acer al1916w monitora
karakteristike, statistike, acer al1916w monitora

Šta na kraju reći? Acer AL1916W je vrlo dobar monitor, a rekli bi smo da je još bolja kupovina ako se u obzir uzme njegova cena. Nezahtevnim korisnicima će navedene mane zvučati besmisleno (da ne kažemo, suludo), pogotovo ako „prelaze“ sa CRT monitora, ali će iskusne i zahtevnije korisnike možda nervirati neke od mana ovog monitora. Opet, kada u kontektst ubace i faktor cene i oni će doći do zaključka da se radi o isplatioj kupovini. Sa druge strane, za sličan novac se može uzeti 17-ica koja će pružiti življe boje, prirodniji kontrast i bolju „crnu“, pa u tom slučaju kupac sam mora da prelomi oko toga da li mu je bitnija dijagonala i prirodniji aspekt od nešto boljeg prikaza. Ta hipotetična sedamnaestica će za isti novac pružiti i višu ergonomiju, ali i DVI input - ne zaboravite da ga AL1916W nema, a može se desiti da neke low-end ili integrisane grafičke kartice imaju loš D-Sub predkonektor koji će na kraju rezultovati mutnjikavom slikom! Kao i uvek, korisnici moraju sami da naprave odluku – jer Acer AL1916W potvrđuje onu narodnu : “Koliko para toliko muzike”.

 

Proizvođač ACER
Model ACER AL1916
Dijagonala / tehnologija 16:10 (Wide Screen) / TN+Film
Fizička rezolucija / boje 1440 x 900 / 16.7 million with dithering
Pitch 0.284 mm
Horizontalno osvežavanje /
Vertikalno osvežavanje /
Odziv 8 ms
Osvetljenje 300 cd/m²
Kontrast 500 : 1
Ugao gledanja (H/V) 150° / 130°
Bandwidth / potrošnja, 145 MHz / 36 W maksimalno
Dimenzije 448(W) x 369(H) x 182(D) mm
Masa 4.1 kg
Specijalne mogućnosti, Input D-Sub
Cena 244€ + PDV

Monitor na test ustupio CT Computers

Test: BenQ FP93G X

Test: Samsung SyncMaster 931BF

10304
10305
10306
10307
10308
10309