Greška

Došlo je do greške.

Test: ABIT NF7-S rev.2.0 - "iz mog ugla"

10.07.2003 23:35 | 0 Hardver


Aleksandar Bjedov

Uobičajeni radni dan, ručak posle posla, odmor sa novinama u ruci i znate kako to već biva…ring, ring. Zvoni telefon, dižem gunđajući slušalicu, a sa druge strane moj prijatelj Bojan: “Alo, Aco, stigao NF7-S revizija 2.0, hoćeš li da se zanimaš malo”.

Akcija je počela, ništa od jednog mirnog popodneva, znatiželja je pobedila. Moram da priznam da sam bio vrlo zatečen i iznenađen malom vremenskom razlikom između pojavljivanja revizije 1.2 i 2.0. Jedva da sam stigao da isprobam kako treba prethodnu verziju, a nova revizija je već bila tu. Pomislih u sebi, vozeći se prema Bojanovoj kući, ti momci iz Abita su baš neki vredni ljudi, u vrlo kratkom roku napraviti četiri revizije jedne ploče, to mi zvuči kao novi rekord u IT industriji :-). Pokazalo se bar u dosadašnjoj praksi, da onaj ko žuri da prvi ili među prvima izbaci na tržište neki proizvod, uglavnom napravi nešto što je nedorađeno kako treba. Revizije 1.0 i 1.1 sam namerno preskočio, čitajući razne komentare i testove po netu, nisam imao preveliku želju da ih probam, ali rev. 1.2 sam uzeo verujući da je Abit sa njom ipak napravio dobru “overklokersku” ploču. Držeći se one narodne da se prvi mačići bacaju u vodu (rev. 1.0 i 1.1), revizija 1.2 je ispunila očekivanja, pokazala se kao zaista dobra ploča. U međuvremenu stigoh do Bojana, uzeh ploču od njega i uz reči zahvalnosti za ažurnost, požurih nazad prema kolima. Oduvek sam spadao među ekstremne korisnike hardware-a koji vole da iskoriste i poslednji MHz iz sistema, pa sam jedva čekao da stignem kući, da osmotrim na miru novu ploču i da vidim šta zaista “ume i zna”.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Pakovanje je već standardno Abitovo kad su ploče za AMD procesore u pitanju, crveno-crna kutija, rekao bih putpuno identična sa prethodnim verzijama NF7 matičnih ploča. U samoj kutiji pored matične ploče, nalazi se mnoštvo dodataka. Osim obavezne knjižice sa uputstvom i CD-om sa drajverima i utility-em, tu su još i disketa sa drajverima za SATA kontroler, SATA to IDE adapter, SATA kabal, priključak za napajanje za SATA adapter, jedan USB panel sa dva priključka, jedan IEEE1394 (firewire) panel sa dva priključka, jedan kabal za Floppy jedinicu, jedan IDE ATA 66/100 kabal i pločica za kućište koja pokriva I/O panel matične ploče. Moglo bi se reći, prilično impresivno pakovanje. Neko bi možda stavio zamerku proizvođaču zbog čega u pakovanju nema još jednog SATA adaptera i SATA kabla. Lično mislim da bi to još podiglo cenu i da nema neke prevelike potrebe za time. Vreme SATA diskova neumitno dolazi, ali još uvek su skupi i ne nude značajno bolje performanse od IDE generacije, a dok stvari “legnu” na svoje mesto, ko zna koliko će generacija ploča još proći. Ljubiteljima povezivanja IDE diskova u RAID vezu ne preostaje ništa drugo nego da se malo pomuče i nabave još jedan SATA adapter.

ABIT NF7S detaljno

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Sama ploča je izrađena na crvenom lakiranom pertinaksu i na prvi i na drugi pogled :-) potpuno je identična prethodnoj reviziji 1.2. Sve je delovalo isto osim nalepnice kod PCI slotova, na kojoj piše rev.2.0. Kao što znamo radi se o NVIDIA nForce 2 ploči koja ima kombinovana dva nezavisna 64-bitna memorijska kanala (kontrolera), koji u kombinaciji sa dva memorijska modula, kada je uključen dual mod, treba da znatno poboljšaju memorijski transfer, koji teorijski treba da “izgura” do 6,4Gb/s. Dakle, trebalo je pogledati šta se krije ispod kulera severnog mosta, pa sam se odmah uhvatio za špicasta klešta i počeo da skidam plastične osigurače koji drže kuler. Inače sam kuler deluje poprilično solidno. Izrađen je od aluminijuma i ostavlja utisak da je sposoban da se izbori za višim temperaturama čipseta.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Po skidanju kulera, ispod koga je treba spomenuti, bila nanešena vrlo skromna količina (da nekažem nedovoljna) termalne paste ugledao sam najnoviju reviziju NVIDIA nForce2 SPP čipseta. U pitanju je crush 18D koji ima zvaničnu podršku za 200MHz FSB, odnosno 400MHz bus. Sam čip je potpuno crne boje i više nema metalne pločice na njemu, kao na ranijim revizijama. Na samom čipu piše da je revizija A1 i da je proizveden u osmoj nedelji ove godine.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Kao što možete da vidite na gornjoj slici program Cpu-Z, a i program WCPUID takođe, ovaj čipset prepoznaju kao C1 stepping. Dakle svi novi AMD Thoroughbred procesori koji rade na 400MHz-nom bus-u, trebalo bi sa ovim novim čipsetom da rade bez ikakvih problema, za razliku od ranijih revizija koje su umele da ih prave.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Na samoj ploči su tri memorijska slota i tu sada dolazimo do specifičnosti njihove upotrebe. Ako koristimo samo jedan memorijski modul, ploča će raditi u single channel modu, međutim ako popunimo dva ili sva tri memorijska slota, aktiviraće se oba memorijska kontrolera. Treba samo voditi računa o tome da ako koristimo dva memorijska modula, jedan mora obavezno da bude u trećem slotu, a drugi može da se nalazi u bilo kom od preostala dva slota, jer prvi i drugi slot dele isti memorijski kanal. Abit navodi da slotove treba popunjavati redom od trećeg ka prvom slotu, ali ja mislim da to nema nekog bitnijeg uticaja, jer drugi memorijski modul, bilo da je u slotu jedan ili dva u svakom slučaju aktivira oba memorijska kontrolera. Ako koristite DDR400 memorijske module, ploča podržava dva i maksimalnu količinu od 2Gb. Sa DDR 333 ili slabijim modulima možete da popunite sva tri slota i podržano je do 3Gb sistemskog RAM-a.
Oko samog podnožja procesora ima više nego dovoljno mesta za bilo koji kuler do danas napravljen. Zalepljene su i zaštitne trake i sa prednje i sa zadnje strane Socket-a, da ne bi došlo do oštećenja vodovoda na ploči prilikom montaže kulera na procesor. Oko samog Socket-a nalaze se i četiri rupe koje omogućavaju montažu i nekih komplikovanijih kulera, vodenog hlađenja, pa i onih najekstremnijih sistema za hlađenje. Treba ipak da se zna kome je ova ploča namenjena :-). Mali propust je napravljen kod jedne rupe, jer se u njenoj neposrednoj blizini nalazi jedan čip, pa onaj ko koristi specifične sisteme hlađenja treba da bude obazriv kod montaže da se on ne bi oštetio. Pored prvog memorijskog slota, tačnije između njega i Socket-a nalazi se Winbond W83627HF I/O kontroler, koji je zadužen za monitoring ploče.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Za napajanje procesora nema mnogo šta da se kaže, odrađeno je u Abit-ovom maniru, znači besprekorno. Izvedeno je trostepeno sa tri para mosfet tranzistora malo starije generacije i najkvalitetnijim Rubycon kondenzatorima (četiri komada po 1200mF i pet komada po 3300mF). Tu je i dodatni P4 priključak za dodatno napajanje, tako da samom procesoru nikada neće nedostajati maksimalno “ispeglanog” napona za stabilan rad i u najekstremnijim uslovima. Južni most MCP-T je po onome sto je otisnuto na njemu, izrađen u šestoj nedelji ove godine, a revizija nosi oznaku A3, što znači da je identičan kao na prethodnoj reviziji matične ploče 1.2. Treba spomenuti da se na ploči nalaze i tri džampera. Jedan služi za pražnjenje CMOS-a i nalazi se pored baterije. Drugi se nalazi iza PS2 portova u uglu ploče i služi za uključivanje ili isključivanje opcije za paljenje ploče preko tastature ili pritiskom na miša. Treći konektor koji se nalazi između AGP slota i ATX konektora za napajanje, nisam uspeo ni pored najbolje volje, da odgonetnem čemu služi.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Na ploči se nalazi pet PCI slotova i naravno AGP slot koji podržava 3.0 specifikaciju, 1,5V x4/x8. Ispod zelene nalepnice na kojoj je uštampano NF7-S nalazi se Silicon Image SIL3112A SATA kontroler, koji podržava raid 0 i raid 1 vezu, a odmah pored njega se nalaze i dva priključka za SATA hard diskove. Teorijski transfer koji bi ovaj kontroler trebao da ostvari iznosi do 150Mb/s. Naravno, tu su i dva priključka za USB2.0 dodatne zadnje panele, koji treba da omoguće priključenje još 4 uređaja. Firewire IEEE-1394 je implementiran u južni most, a Realtec RTL8801B kontroler je tu kao fizički interfejs. Ono što mi se nikako nije dopalo to je mesto na ploči gde su postavljeni firewire priključci. Lično mislim da je moglo da im se nađe mnogo pristupačnije mesto, nego što su postavljeni između AGP i prvog PCI slota. Problem nastaje onog trenutka kada stavite malo “gabaritniju” video karticu u slot, čiji hladnjaci prekrivaju priključke i oni bezmalo postaju neupotrebljivi.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Zadnji ulazno-izlazni panel je prilično bogato opremljen priključcima, kako smo i navikli kod novijih ploča. Gledajući redom sa leva na desno, tu su: dva PS2 porta, jedan paralelni i dva serijska porta, S/P DIF-out konektor, konektori potrebni za priključenje 5.1 sistema, mrežni 10/100 priključak i odmah ispod njega dva USB2.0 priključka i na kraju jedan firewire priključak. Da spomenem još da su mrežne funkcije takođe podržane u južnom mostu, a da je kao fizička veza upotrebljen Realtec 8201BL (10/100Mbit) LAN kontroler.
Zvuk je posebna priča. Digitalni audio interfejs podržava 24bit optički S/P DIF-out. šestokanalni AC97 kodek je podržan na ploči i realizovan je preko Realtec ALC650 kontrolera. Tu je i Soundstorm tehnologija koja podržava AC-3 enkoding u realnom vremenu. Dakle moglo bi se reći da na ovoj ploči nema čega nema, ima samo da ima :-).

BIOS

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Na ploči se nalazi AWARD-ov BIOS u Abit-ovoj SoftMenu III interpretaciji. Dakle, legendarni i najomiljeniji bios svakog pravog “overklokera”, pravi raj za podešavanje svih mogućih parametara i izvlačenje maksimalnih performansi iz računara. U trenutku testiranja ploče na njoj se nalazila verzija BIOSA 1.0, koja nije kompatibilna unazad, tj. ne može se koristiti na ploči rev.1.2 ili niže.

U BIOS-u naravno može da se podešava sve ono što ikada može da Vam zatreba, pa i više od toga. Nije ni malo lako izboriti se sa svim opcijama, pa ljudima koji se baš ne razumeju dobro, odnosno nisu baš “familijarni” sa računarom, ne bih preporučio da se upuštaju u podešavanja. Kada u BIOS-u uključimo opciju User Define, dolazimo do opcija bez kojih ekstremniji korisnici nikako ne mogu, a to su podešavanje brzine magistrale, u ovom slučaju do 250MHz-a i menjanje množioca procesora u ovom slučaju do 22x, pod uslovom da je procesor “otključan”.

Sledeća stavka je podešavanje frekvencije rada AGP podsistema u rasponu od 66 do 99MHz-a, kada se frekvencija “zaključava” na zadatoj frekvenciji. Zatim sledi sinhrono i asinhrono podešavanje memorije u raznim odnosima u odnosu na brzinu rada procesora. Sledeće podešavanje odnosi se na napon procesora. Abit je omogućio maksimalan napon od 2.3V tako da će oni korisnici koji koriste ekstremnije metode hlađenja procesora poput vode, raznoraznih “frižidera” poput Vapochill-a (pozdrav mom prijatelju Florijanu aka Kokosu :-)), Prometeja ili azotnog hlađenja, biti oduševljeni ovom vrednošću napona.

Napon memorije, po mom skromnom mišljenju nije adekvatan naponu procesora. Omogućena je maksimalna vrednost od 2.9V što je ipak malo za neki ozbiljniji overklok memorije. Napon čipseta je moguće podešavati u rasponu od 1.4 do 1.7V, što je zadovoljavajuće, ali ne bi bilo loše da je i ovde omogućen viši napon, recimo do 2.0V. Napon AGP sekcije je u rasponu od 1.5 do 1.8V što je i više nego dovoljno i tu zaista nemam nikakvih zamerki.

Što se tiče podešavanja memorije tu je sve što treba. Za one neiskusnije u BIOS-u postoje opcije Optimal, Aggressive, Turbo i By SPD. Za one naprednije tu su sva moguća podešavanja tajminga i latencije memorije, pa je iz modula moguće izvući apsolutni maksimum koji su oni u stanju da pruže sa količinom struje koja je omogućena za njihovo napajanje.

Temperatura procesora se očitava preko termalne diode koja se nalazi u Socketu procesora, ali to ne znači da ploča ne vodi računa o pregrevanju. Tu je mogućnost podešavanja od prekomerne temperature u BIOS-u u četiri koraka 85, 95, 100 I 110C. Takođe je moguće i podešavanje upozorenja na prekomernu temperaturu procesora i podešavanje gašenja računara kada procesor dostigne temperatutru zadatu brojčanom vrednošću.

Overclocking & Modifikacija

Overclocking

Po instalaciji ploče želeo sam da vidim kakve su njene mogućnosti u serijskoj izvedbi. Prvo što mi je palo na pamet bilo je da izmerim napone na ploči. Uzeo sam multimetar i krenuo redom da merim. Pošto napona za procesor ima više nego dovoljno, koncentrisao sam se na merenje napona memorije i čipseta. Na brzinu sam premerio napon prema procesoru i ustanovio da u odnosu na zadatu vrednost iz BIOS-a postoji odstupanje na niže za 0.02-0.03V. Dakle ništa dramatično obzirom na dopuštene maksimalne vrednosti do 2.3V.
Potom sam podesio napon memorije na maksimalnih 2.9V iz BIOS-a i merenjem utvrdio da ploča dodaje napon. Stvarna vrednost napona pri tom setovanju je na moje oduševljenje iznosila 3.06V. Vrlo solidna vrednost za memorijske module Corsair koji prosto vape za strujom, mada moram da priznam da bih voleo da je ABIT omogućio veći napon do npr. 3.2V. kada ovi moduli sa lakoćom rade na 240MHz-a, pa i više. Naravno sledeće je na potezu bilo merenje napona čipseta (VDD). Kako bih drugačije krenuo nego od maksimalne vrednosti, :-) dakle napon sam podesio na 1.7V koliko je omogućeno iz BIOS-a. Multimetar je izmerio napon od 1.82V, pomalo neočekivano ali eto još jedno prijatno iznenađenje. Ovaj višak napona je obećavao da će ploča raditi na dosta visokim vrednostima magistrale. Memoriju sam podesio na najoštrije tajminge koje je mogla da podnese 2-2-2-3. Start je usledio na magistrali od 210MHz-a, operativni sistem se glatko podigao, sve je radilo bez ikakvih problema. Uvidevši sa kakvom lakoćom sve radi na toj magistrali, preskočio sam 215MHz-a i odmah podesio magistralu na 220MHz-a. Priča se ponovila, opet se sistem podigao sa lakoćom i prošao masu testova. Nekih desetak sati rada pod Prime95 testom me je definitivno uverilo da je sistem besprekorno stabilan.
Sledeći stepenik je bio podizanje FSB-a na 225MHz-a. Na moje malo iznenađenje XP se podigao munjevitom brzinom, lepo, pomislio sam, samo još da uspe da prođe neki test biće dobro. Pošto je već bilo oko 22h uveče, pustio sam Prime95 da radi, neka radi celu noć, pa ako se zaglavi bar da znam da se ne maltretiram sa ostalim testovima. Do ponoći, kada sam krenuo na spavanje, Prime95 je i dalje odrađivao svoj posao. Oko pola devet ujutru čim sam ustao prvo sam pogledao u monitor i na moje oduševljenje video da Prime95 i dalje radi. Posle doručka, popijene kafe i pročitanih novina oko deset časova, dakle posle dvanaest sati rada, rešio sam da kompjuter lišim daljih muka :-) . Prekinuo sam Prime95 i rešio da odigram par zahtevnijih igara, što bi rekli, sve je “ferceralo” bez ikakvih problema. Rad u Corelu, Qarku i Photoshopu, koji su istovremeno bili pokrenuti, odvijao se takođe glatko, brzo i bez ikakvih kočenja sistema. Počeo sam da se pitam gde su krajnji dometi ove ploče.
Hrabro sam podesio magistralu na 230MHz-a, očekujući posle prethodnih pozitivnih iskustava da će se sistem podići bez problema. Tako je naravno i bilo, desktop Windowsa se čas posla ukazao predamnom na ekranu monitora ali po pokretanju Prime95 već posle manje od jednog minuta došlo je do blokiranja njegovog rada.Šta da se radi, restart ponovni ulazak u BIOS, spuštanje magistrale na 228MHz-a. Pokrenuo sam Prime95 netremice gledajući u monitor. Prošlo je 5 minuta, 10, 20, pola sata, test je radio i dalje. Ovaj put sam čvrsto rešio da kompjuter ostavim da radi 24 sata. Sutradan posle skoro 25 sati rada prekinuo sam Prime95 i opet prešao na igre, programe, druge testove, sve je radilo kao “podmazano”. Neverovatno, pomislio sam, kako serijska ploča ovako lepo i sa lakoćom radi na doskora nezamislivo visokim taktovima FSB-a. Pošto sam otkrio krajnje domete serijske ploče, došlo je vreme za primenu malo ekstremnijih zahvata i saznanja dokle zaista može da se potera ova ploča uz malo modifikovanja.

Modifikacija

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Izvadio sam ploču iz računara, sa idejom da poboljšam hlađenje severnog i južnog mosta i da podignem napon čipseta (VDD). Podizanje napona memorije je prilično komplikovano i traži malo radikalnije metode dorade. Naime, mora da se preseče jedna nožica na čipu i premosti otpornikom, a to faktički dovodi do gubitka garancije jer je nemoguće vratiti na prethodno stanje. Nisam smeo da preterujem sa egzibicijama jer je ovo ipak bila ploča na testu koju je trebalo vratiti onakvu kakva je bila pre nego što je došla na test.
Trebalo je pronaći odgovarajuće komponente i posle kraćeg razmišljanja shvatio sam šta mi je potrebno. Za hlađenje južnog mosta sam iskoristio TT-ov hladnjak za memorije (hvala mom prijatelju Miši, aka Gedža) koji sam presekao na pola i pričvrstio sa termo provodljivom trakom. Za hlađenje severnog mosta, upotrebio sam kuler koji je nekada služio za hlađenje Pentium I procesora i na njega pričvrstio fan od 60mm koji se okreće brzinom od 4500 o/min. Sam čip sam očistio dobro od ostataka fabričke paste i naneo sloj Artic Silver III paste. Problem je nastao kako pričvrstiti kuler za ploču, a da lepo naleže na severni most. Žica, sinulo mi je. Uzeo sam parče žice (srpska posla :-)) provukao je ispod fan-a i kroz dve rupe na ploči, a zatim je sa donje strane ploče, kleštima uvio tako da dobro pritegne kuler. Time je priča oko dodatnog hlađenja završena i ploču sam vratio nazad u kućište. Na red je došao delikatniji deo posla oko podizanja napona.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Pošto sam sve vratio na svoje mesto, uzeo sam multimetar da izmerim koliki je otpor pri naponu čipseta od 1.82V koliki je bio trenutni maksimum koji je serijski bio omogućen. Merenje otpora se kao što možete da vidite na gornjoj slici, vrši na čipu koji je bliži AGP slotu. Multimetar je pokazao otpor od 565oma. Ispred samog čipa nalazi se otpornik koji treba prespojiti da bi se smanjio otpor i povećao napon čipseta. Uzeo sam jednu 4B grafitnu olovku kao najadekvatniju za ovu operaciju “švrljanja”. Posle par šaranja ponovo sam premerio otpor, pao je na 508oma. Hmm, još je to mnogo, moram još malo da ga spustim. Još malo šaranja da se podeblja sloj grafita i ponovno merenje dalo je rezultat od 479oma Prekrstio sam se :-) i pritisnuo dugme Power na kućištu, sve je normalno proradilo, nema dima, nema vatre, ne trebaju vatrogasci, dobro je. :-) Ostavio sam napon u BIOS-u na maksimalnih 1.7V, a sa multimetrom sam krenuo da izmerim napon na MOSFET tranzistoru, iznosio je vrlo pristojnih 2.06V. Reset ponovni ulazak u BIOS i podizanje magistrale na 233MHz-a, podizanje sistema, sve radi savršeno lepo.
Dobro, pomislio sam, idemo dalje. Podizanje magistrale na 236MHz-a, podizanje sistema prolazi u najboljem redu ali pokretanje Prime95 rezultovalo je posle minut rada greškom. Nema veze, rekoh sebi, smanjiću tajminge memorije sa 2-2-2-3 na znatno labavije, ali ni to nije pomoglo. Ponovo sam uzeo olovku u ruke i dodao još malo grafita na rezistor, podigavši napon na 2.15V, međutim ni to nije pomoglo. Znači tu je negde bio maksimum ovog primerka ploče i jednostavno ništa više nije moglo da se učini. Zasmetala mi je ona rupa u podešavanju magistrale iz BIOS-a od 233-236MHz-a, tu nedostaju oni koraci po jedan MHz, za fino podešavanje, možda bi ploča lepo radila na 234 ili čak na 235MHz-a ali to je bilo nemoguće utvrditi. Ušao sam ponovo u BIOS i podesio magistralu ponovo na 233MHz-a, napon čipseta na 1.6V što je iznosilo stvarnih 2.05V i ponovo podesio tajminge memorije na 2-2-2-3. Nekoliko sati rada pod programom Prime95 ukazivalo je da je sistem izuzetno stabilan, to se kasnije pokazalo i kroz rad igranje, raznorazne testove. Najzanimljivije od svega je da su na toj magistrali, kada je i procesor radio na preko 2.3GHz-a i posle višečasovnog rada, MOSFET tranzistori za napajanje procesora bili mlaki isto tako i kuler na severnom mostu, dok je hladnjak na južnom mostu bio topliji ali ne vruć. Navedeno govori u prilog tome da je ploča odlično projektovana i da su upotrebljene vrhunske komponente za njenu izradu.

Test setup, testovi...

Test setup

CPU
- AMD Athlon XP Thorougbred 1700+ B
Matične ploče
- ABIT NF7S rev.2.0
Memorija
- 2 x 256 MB Corsair XMS3500
Video-karta
- MSI GF4 Ti4200 64Mb
Hard-disk
- Maxtor DiamondMax 9+ 60Gb
Hlađenje
- Thermalright SLK800 + TT SmartFun II
Napajanje
- DTK 300W
Operativni sistem i drajveri
- Windows XP Pro + SP1
- DX 8.1
- NForce 2.03
- Detonator 40.72 WHQL
Testovi
- Bussiness Winstone 2001
- Content Creation Winstone 2002
- N-Bench ver. 2.0
- Codecreatures Bench Pro
- PC Mark 2002
- Science Mark 2.0
- Spec Viewperf 7.0
- SiSoft Sandra 2003
- Super PI
- 3Dmark 2001 SE build 330
- Comanche 4
- Quake 3
- UT 2003


karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Testovi II

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Testovi III

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Maksimalni dometi...

Posle serije testova gde možete da vidite dobitke u performansama u zavisnosti od brzine sistemske magistrale, a sa približno istom brzinom procesora koja je iznosila oko 2.3GHz-a za kraj testiranja sam ostavio prikaz dva rezultata, koje je ovaj sistem sa navedenim komponentama uspeo maksimalno da ostvari.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Memorijski transfer je izmeren na 236MHz-a FSB (10,5x236) sa maksimalnim memorijskim tajminzima 2-2-2-3.

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

3DMark 2001 default test u rezoluciji 1024x768 je izmeren na magistrali od 232MHz-a FSB (11x232) sa memorijskim tajminzima 2-2-2-3. Video kartica MSI Ti4200 je bila podešena na 320/675 MHz-a.

Zaključak testa...

Zaključak testa...

karakteristike, statistike, abit nf7-s rev 2.0 maticne ploce

Za kraj ovog prikaza i testiranja moram da kažem da se ploča besprekorno pokazala u radu, apsolutno nikakve probleme nije pravila za skoro dve nedelje detaljnog testiranja. Nisam koristio SATA kontroler, mrežni deo i firewire, pa ne mogu ništa konkretnije da kažem kako oni funkcionišu ali sudeći prema opštem ponašanju ploče u radu, ne verujem da bi tu trebalo da dođe do bilo kakvih problema. Soundstorm tehnologija koja je primenjena za zvuk pokazala se u dobrom svetlu, radi veoma lepo i zvuk je uporediv sa Soundblaster Live 5.1 karticama. Ploča je zaista vrhunski i zreo proizvod kakav sam i očekivao od Abita. Svaki pravi overkloker koji koristi AMD platformu nikako ne bi trebao da bude bez ove ploče u kućištu svog računara. Obični korisnici koji ne teže ekstremnim performansama svog sistema, dobiće i sa standardnim setovanjima veoma brzu i stabilnu matičnu ploču, koja će odgovoriti svim njihovim zahtevima u radu. Ne sme se zanemariti ni bogatstvo opreme na ovoj ploči koja pruža maksimalne mogućnosti i komfor u radu. Sa moje strane, sve preporuke za ovaj proizvod.

UPOZORENJE: Ukoliko nemate elementarno znanje iz elektronike, neznate da koristite multimetar i niste sigurni šta tačno radite, molim Vas da se ne upuštate u modifikovanje napona na ploči, jer ćete je vrlo lako spaliti i ostati bez nje.

Veliko hvala mom prijatelju Bojanu Milojeviću (Simpsonu) i firmi "BEL COMPUTERS" na ustupljenoj matičnoj ploči za potrebe ovog testa.

Test: Asus A7V600

Test: MSI K7N2 Delta-ILSR

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209