Greška

Došlo je do greške.

Test: ABIT KX7-333

01.06.2002 10:13 | 0 Hardver
Test: ABIT KX7-333

Matična ploča na koju su svi ljubitelji ABIT-a dugo čekali, konačno se našla na našem testu. Iako pomalo spartanski opremljen, model KX7-333 se po očekivanju, bez ikakvih problema smestio na sam vrh kada su performanse u pitanju. Overclocking je posebna priča, ABIT je tu oduvek bio najjači: ploča je bez problema izdržala testove na 200 MHz-nom FSB-u a zabeleženi su i rezultati na neverovatnih 213 MHz!

Feđa Drndarski

Na samo pominjanje imena ABIT, kod mnogih korisnika PC računara javljaju se oprečna mišljenja. Za mnoge je ABIT pojam kvaliteta, performansi, overkloking mogućnosti i fleksibilnosti - u žargonu bi se moglo reći ”kunu se u njega”. Opet s druge strane, za one koji ne vole toliko da eksperimentišu sa komponentama, ABIT matične ploče znaju biti nepresušan izvor problema i nestabilnosti.
ABIT-ove matične ploče u poslednjih godinu dana karakteriše drastičan porast kvaliteta ugrađenih komponenti. Oduvek su Abitove ploče karakterisale izuzetne performanse, overkloking potencijal i velika fleksibilnost. Međutim, ranije serije ploča ovog proizvođača nisu imale najviši nivo kvaliteta ugrađenih komponenti, kao što je to bio slučaj kod recimo ASUS-a ili pak Microstara. Ovu uštedu ABIT je nadoknađivao odličnim layout-om svojih matičnih ploča i izvanrednim tehničkim rešenjima. Zahvaljujući ovim karakteristikama, nekada su ABIT ploče nudile sve ono što su nudili i drugi vrhunski proizvođači, ali po značajno nižoj ceni.
U poslednje vreme, trend nekih (nekada) vrhunskih proizvođača jeste da drastično smanjuju kvalitet komponenti, ne bi li se nižom cenom svojih proizvoda suprotstavili snažnoj konkurenciji. Ovog puta ih nećemo imenovati jer bi to možda imalo isuviše snažan odjek, da ne kažemo da bi se moglo tretirati čak i kao kleveta! Mnogi će međutim lako prepoznati o kome se priča...
S druge strane, ABIT je podigao cenu i nivo kvaliteta, počev još od sjajnih serija KG7 sa AMD761 čipsetom, odnosno KR7A sa VIA KT-266A čipsetom. Kao da je odgovornim ljudima ABIT-a dozlogrdilo da slušaju jadikovke o sopstvenim pločama izvanrednih mogućnosti ali nedovoljnog kvaliteta, rešili su da okrenu list. Rezultat svega toga jesu sjajne matične ploče, vrhunskog kvaliteta ugrađenih komponenti, izvanrednih tehničkih inovacija ali na žalost – i znatno uvećane cene...
Iako smemo da tvrdimo da trenutno na tržištu kvalitetnije izrađenih matičnih ploča nema, moramo takođe konstatovati da ABIT na domaćem tržištu ne prodaje niti trećinu ploča u odnosu na isti period prethodne godine. Jasno je da je cena osnovni uzrok tome i odgovorni u ABIT-u moraju pokušati da pronađu adekvatni balans između sopstvenih želja i mogućnosti. Bez obzira na sve, ABIT na ovim prostorima još uvek uživa izuzetno veliku popularnost a aktuelna anketa na našem sajtu možda i najbolje govori o tome...ABIT i dalje uživa reputaciju najpopularnijeg proizvođača! Čak i jedan veliki ASUS mu još uvek gleda u leđa...

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

ABIT KR7A je po mnogima bila ubedljivo najbolja KT-266A ploča koju karakterišu izuzetan nivo stabilnosti, performanse, overkloking mogućnosti i veliki nivo fleksibilnosti - nažalost, i vrlo visoka cena.
Njen naslednik koji stiže pod imenom KR7A – KX7-333 ima skoro potpuno identičan PCB layout. KX7-333 je za razliku od KR7A, KT-333 ploča i ima podršku za PC2700 DDR SDRAM memoriju, kao i VIA 8233 ATA133 southbridge. KX7-333 je logičan nastavak ”performance” serije matičnih ploča koje su redom išle od KT-7A preko KG-7, pa sve do KR-7A. Ipak, KX7-333 nam ovog puta dolazi sa prilično umerenijom cenom nego što je to bio slučaj sa KR7A, i to je ono što bi trebalo da raduje sve poklonike ovog proizvođača.
KX7-333 je standardno opremljena, neintegrisana ploča, opremljena sa 6 PCI, 1 AGP, 4 DDR i standardnim IDE i FDD konektorima. Zvuk nije integrisan, što je po nekim testerima zamerka, a po nekima ne. AC 97 kodek je standardno za sve VIA Abitove serije ploča izostavljen, što je po meni pametan potez, barem kada je u pitanju ovakva ploča. Odmah da naglasim, KX7-333 nije namenjen jeftinim konfiguracijama koje koriste integrisan zvuk već okorelim overklokerima koji traže najbrže, najjače i najbolje.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Kada je u pitanju KT-333 čipset, KX7-333 je opremljen najnovijom CE verzijom severnog mosta koji omogućuje “legalan” overkloking na 166 Mhz FSB sa PCI deliocem 1/5. Sve je identično kao i kod KT266A čipseta izuzev PC2700 podrške. V-Link2 od 533MB/s, kao veza između južnog i severnog mosta najavljen je tek za narednu verziju - KT-400 čipset, koji bi trebalo da ugleda svetlost dana početkom narednog kvartala, zajedno sa izlaskom novih 0.13µ AMD AthlonXP procesora sa 256K i 512K L2 keša.
KT-400 bi pored novog V-Link Hub-a trebalo da donese još par novina, a to su AGP 8x, verovatno DDR400 podrška – koja još uvek nije zvanično ratifikovana po JEDEC specifikaciji, kao i novi južni most VIA 8235 sa USB 2.0 podrškom. Što se tiče DDR400 memorijskog standarda, to je pitanje koje visi u vazduhu, u prvom redu zbog problematične implementacije DDR400 memorije na module i njihovog međusobnog rutiranja.
KT-400 bi pored novog V-Link Hub-a trebalo da donese još par novina, a to su AGP 8x, verovatno DDR400 podrška – koja još uvek nije zvanicno ratifikovana po JEDEC specifikaciji, kao i novi južni most VIA 8235 sa USB 2.0 podrškom. Što se tice DDR400 memorijskog standarda, to je pitanje koje visi u vazduhu, u prvom redu zbog problematicne implementacije DDR400 memorije na module i njihovog medusobnog rutiranja.
O implementaciji novih memorijskih standarda ima još mnogo toga da se priča, a da se ne bi udaljili od teme, red je da Vam predstavimo mogućnosti nove ABIT-ove perjanice u Socket A izdanju.

Pakovanje, oprema, layout, komponente, BIOS

KX7-333 dolazi u novom pakovanju, specifično dizajniranom uoči svetskog fudbalskog prvenstva – zaista originalno. Uz ploču se dobija čak i gumena lopta na naduvavanje na kojoj su oslikani motivi matične ploče… Kutija je nešto siromašnije odrađena nego što je to bio slučaj kod KR7A modela, IDE i FDD kablovi nisu više crni, a ne dobijaju se više ni povezi za kablove. Naravno, kvalitet ploče je ostao na istom nivou, a cena je spuštena na razuman nivo kada su u pitanju vrhunski proizvodi, što će svakako biti pozdravljeno na domaćem, ali i na stranom tržištu.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Layout je odlično dizajniran, ali ipak mora se konstatovati da deluje pomalo asketski. Pertinaks je standardne žućkaste boje i na prvi pogled neupućenog gledaoca ne deluje ni malo impresivno. Format ploče je najveći mogući Full ATX, sa devet rupa. 4 DIMM podnožja su za svaku pohvalu, a moguće je korišćenje unbuffered i buffered DDR memorije, sve do 4 GB. Ploča je testirana sa čak četiri različita modula različite veličine i raznih proizvođača, što nije napravilo nikakve probleme u radu.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Naponski 3-phase switching modul za napajanje procesora je poznat još od KT-7 modela. Njime dominiraju 3 para MosFET tranzistora marke Fairchild, dok je za filtraciju napona obezbeđena grupa najkvalitetnijih elektrolitskih Nichicon® 4700 µF elektrolita. Oko samog procesorskog podnožja nalazi se još pet kvalitetnih Rubycon 3300 µF kondenzatora koji obezbeđuju besprekoran napon bez pikova koji mogu da izazovu nestabilnost ili da čak u ekstremnim slučajevima da oštete procesor. Oko procesorskog podnožja je ostavljeno dovoljno prostora za montažu bilo kog poznatog “King Size” kulera.
Klok generator je dobro poznati Realtekov RTM 560-266R, s kojim smo se sretali još na KR7A seriji ploča. Za razliku od Microstara koji je na modelu 6380E (KT3 Ultra) promenio clock generator, ABIT je ostao pri svom prvobitnom rešenju koje se pokazalo kao veoma pouzdano. Naime, RTM560-266R omogućuje PCI delilac 1/5, 1/6 i čak nedokumentovano 1/7. Ovo zapravo znači da možete da magistralu setujete na 200 Mhz, a da Vam pri tom PCI i AGP budu na nominalnih 33 i 66 Mhz. U BIOS-u je u odnosu na KR7A dodato još nekoliko opcija.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

U Soft Menu-ju III je zvanično podržan PCI delilac 1/5. KR7A je podržavao maksimalno ¼, ali nezvanično Realtekov klok generator je automatski prebacivao delilac. Magistralu od 200 Mhz je nemoguće postići sa deliocem ¼. Rezultat takvog podhvata je crn ekran. Postavljanjem PCI delioca na maksimalnu vrednost omogućuje se istovremena automatska promena delioca pri većim magistralama.


100 MHz
133 Mhz
166 MHz
200 MHz
frekvencija
PCI
1/3
1/4
1/5
1/6
33 MHz
AGP
2/3
1/2
2/5
1/3
66 MHz

Kao što vidite, Realtekov programabilni clock generator na jednostavan način generiše signale, a prostom podelom takta magistrale moguće je dobiti niži AGP/PCI klok uz viši takt procesorskog BUS-a.
Poznato je da proizvođači matičnih ploča umeju da “kradu“ na megahercima. ABIT je ostavio opciju u Soft Menu III “enhance for benchmark“ koja podiže magistralu za otprilike pola Mhz koliko je normalna na MSI KT3 Ultra ploči. U tom slučaju AthlonXP 1700+ radi na 1472, umesto na 1467 MHz. ABIT ovde ostavlja opciju da sami “kradete” ako hoćete :) Koliko je ABIT tačan, pokazuje čuveni Mr. Hoda CPUid.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Podešavanja parametara čipseta su nešto bogatija nego što je to slučaj kod KR7A. Sada je moguće “štelovati“ driving strength na svakom DIMM-u posebno, kao i driving strength između northbridge-a i procesora. Opcije kao što su “enhance DRAM performance“ i “DRAM access 2T/3T“ su potpuno novi parametri koji su viđeni još samo kod AT7 MAX, Abitovog “legacy free” modela opremljenog FireWire i USB 2.0 kontrolerima, kao i novim RAID HPT374 kontrolerom. Enhance AGP performance je takođe nova opcija u BIOS-u, ali njenim korišćenjem nije primećeno nikakvo spektakularno poboljšanje performansi.
BIOS je standardan Award – Phoenix 6.00 PG BIOS koji se pokazao do sada kao najfleksibilnije rešenje. KX7 i dalje na sebi nosi stariju verziju čipa, dok je kod svih ostalih novih modela BIOS čip novijeg tipa.
Za monitoring sistema je zadužen Winbond W83697 HF I/O kontroler. Za dodatne FAN-ove je obezbeđeno čak četiri dodatna mesta. Na taj način možete pratiti rad svih sistemskih FAN-ova, kao i onog na procesoru.

Overclocking

Novi Abitov model je, slobodno se može reći kralj overklokinga. Najviši FSB koji sam uspeo da dostignem sa ovom pločom iznosi neverovatnih 220 Mhz t.j. efektivno 440 Mhz! Naravno, sistem je pri tome bio totalno neupotrebljiv a memorija je totalno otkazala poslušnost što je rezultovalo oštećenjem sistemskih fajlova i neophodnom reinstalacijom Windowsa.
Koliko toliko stabilan rad je bio izvodljiv na neverovatnih 213 Mhz, gde je glavna prepreka apsolutnoj stabilnosti bila Crucial PC2700 CAS2,5 memorija koja je poterana do krajnjih granica. Samsungov modul PC2700 je pokazao nesto bolje karakteristike, a CAS2 je bio zagarantovan na 166 Mhz FSB-u.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

KX7 je šampion u overklokingu i gotovo da sam siguran da joj je teško naći proizvođača koji je u stanju da napravi ploču sa ovolikom rezervom snage. Jedina zamerka je nemogućnost podizanja napona na procesoru preko granice od 1,85v. Naravno to je izvodljivo prostom modifikacijom HiP naponskog kola, ali u tom slučaju gubite garanciju na ploču. Asus i EpoX su na svojim modelima A7V333 i 8K3A dozvolili ekstremne izlete u podizanju napona. S druge strane podizanje napona u tolikoj meri može vrlo lako trajno da ošteti komponente kao što su procesor ili memorija. Bez obzira na sve, KX7-333 je ploča koja dozvoljava ekstremno podizanje magistrale i to čak za preko 50% od nominalne vrednosti. Na test primerku nam je pošlo za rukom da bez ikakvih modifikacija ploče iscedimo fantastičnih 220 Mhz FSB. Sistem je postovao, ali je Windows nažalost krahirao i to u potpunosti, najverovatnije zbog nesretnog primerka Micron PC 2700 DDR memorije.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Rezultat koji smo dobili je prosto neverovatan. Referentni P4 RDRAM sistem je prosto oduvan!!! Samsungova memorija je omogućila postovanje sistema na 220 Mhz, ali to je izgleda ipak bio limit za ovu ploču i KT-333 čipset. Za vreme ovih proba i testiranja nije primećeno značajno zagrevanje PLL-a , MosFET kola ili samog čipseta. Još jednom, ABIT-ovi inžinjeri su odradili neverovatan posao – dizajnirali su pravu overklokersku i testersku ploču.
Interesantan je podatak da su u seriji od dva primerka ploca koja smo imali u rukama oba bez problema dostizala 200 Mhz FSB.

Test setup, rezultati: Quake 3

Testovi su u slučaju KT-333 čipseta, vršeni na PC2700 setovanjima uz najoštrije memorijske tajminge. Za ovakve rezultate morate imati zaista kvalitetan DDR modul kakav je na domaćem tržištu skoro nemoguće pronaći. Međutim, profesionalnošću firme Sinteh, jednog od vodećih domaćih distributera IT opreme, bukvalno u poslednji čas dobili smo za potrebe testiranja KT-333 ploča dugo očekivanu PC2700 Samsungovu CAS2 memoriju. Tek uz upotrebu ovakve memorije, došli smo do pravih preduslova za test koji bi u pravom svetlu predstavio potencijale KT 333 čipseta.

Test sistem - Windows 2000 SP2, VIA 4in1 4.38, Detonator 28.32


CPU
- AMD Athlon XP 1700+ (11 x 133MHz) unlocked
Maticne ploce
- ABIT KX7-333 KT333
- ABIT KR7A KT-266A
- Microstar MS6380 E , KT3 Ultra-ARU, VIA KT333
Memorija
- 256 MB PC2700 CAS2 Samsung
Video-karta
- Gainward GeForce4 MX440
Hard-disk
- MAXTOR Diamond D740X 6L 40 GB ATA133
Hladjenje
- ThermalTake 6Cu+
Power Supply
- Chieftec 340W ATX 2.0

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Quake III je oduvek bio jača strana kada je ABIT u pitanju. Odličan rad sa memorijom i munjevita komunikacija sa AGP portom su preduslov za vrhunske performanse.

3DMark 2001, Specviewperf, Adobe Photoshop...

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Ovaj popularni 3D test u svojoj Second Edition inkarnaciji, opet dokazuje superiornost KX7-333 modela u odnosu na konkurenciju.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Rad sa velikim brojem poligona u profi OpenGl okruženju težak je zadatak za procesor, ali i za memorijski i grafički podsistem.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Za naprezanje IDE i memorijskog sistema u realnim uslovima “bench team” često koristi ovaj test. Radi se o jednostavnom razvlačenju slike medveda koja se dobija uz Adobe Photoshop 6. Problem je u tome što je format slike 1 metar sa 67 centimetara, a rezolucija 300 dpi. U ovakvim uslovima opterećenja sistema, ploča pokazuje koliko se dobro snalazi prilikom pristupa swap fajlu i sistemskoj memoriji.

Ziff Davis testovi

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Kao što se može primetiti KX7-333 je očigledno najbrža ploča namenjena AthlonXP/Athlon/Duron platformi.

Overclocking rezultati

Kao poseban test, predstavljamo koliko se zapravo dobija sa PC2700 memorijom i koliko KX7-333 brže radi ako je procesorska magistrala 166 Mhz.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Značajno ubrzanje se oseća u 3D aplikacijama, 3D Mark je jednostavno dobio “turbo punjenje”. Quake III na Athlonu XP 2000+ je brži od 1700+ skoro isto koliko je na 166 Mhz magistrali brži od 133 Mhz magistrale. Zaista je šteta što AMD ne predstavi 333 Mhz Alpha EV6 magistralu na novim Athlonima ukombinovanim sa KT-333A čipsetom.Nismo mogli da izdržimo a da ne pritisnemo gas do daske :)
Premijerno objavljujemo test AthlonXP procesora na 1700 Mhz i 400 Mhz Alpha EV6 BUS-u. Za ove potrebe, množilac je smanjen na 8,5x, a magistrala podignuta na neverovatnih 200 Mhz, pri čemu je sistem radio besprekorno stabilno!!!

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

Iz AthlonaXP 1700+ je u 3D Marku izvučeno dodatnih 20% snage što je svakako veoma dobar rezultat. Samim podizanjem magistrale ne bi bio toliko dobar rezultat jer je standardnih 1,5 Ghz za Palomino jezgro prilično blizu njegovih krajnjih granica.

Završni komentar testa

Iako nas je ABIT na žalost u poslednje vreme navikao da kasni sa svojim modelima ploča, KX7-333 je ubrzo nakon premijere, stigao i kod nas. Cena ove ploče je sada dosta umerenija i iznosi (dva)desetak evra više nego konkurentske. Ovaj proizvod odlikuju veoma dobre performanse, vrhunski kvalitet, odlična tehnička rešenja, nepostojanje integrisanih uređaja, 6 PCI slotova, 4 DIMM slota, vrhunska stablinost, neverovatne overkloking mogućnosti, fleksibilnost i odličan BIOS. Takođe, kao pozitivnu stranu bi trebalo navesti i postojanje četiri konektora za ventilatore.

karakteristike, statistike, abit kx7-333 maticne ploce

VIA 8233A southbridge sa ATA133 podrškom ne donosi nikakvo poboljšanje sa ATA133 Maxtor diskom, te se može zaključiti na osnovu testiranih KT-333 ploča da je ATA133 i definitivno samo marketingški nastup VIA tech-a i kompanije Maxtor. Da li će Serial ATA doneti neko poboljšanje? Naše mišljenje je da toga neće biti ukoliko hard diskovi ne postanu daleko brži.
Jedini konkretan problem na koji smo tokom testiranja naišli jeste shutdown ploče sa sporijim coolerima koji se vrte na samo 3000 rpm. Tipičan primer je Volcano7 koji se inicijalno vrti na 3000 rpm. Sličan problem je postojao i kod modela KR7A ali je ispravljen novijom verzijom BIOS-a.
Kao zamerka bi se moglo pripisati nepostojanje dijagnostičkog LED sistema koji postoji za ABIT ploče, ali ga dobijaju samo ovlašćeni servisi. Eventualni nedostatak je i nepostojanje podrške za USB 2.0 protokol, uređaja ove vrste je na tržištu sve više i ovaj dodatak postaje sve češća opcija na mnogim drugim modelima matičnih ploča.
Sve u svemu, ABIT KX7-333 je za sada najkvalitetnija i najbrža KT-333 ploča koja se do sada našla na našem testu. U pitanju je beskompromisno rešenje koje nije namenjeno jeftinim konfiguracijama, a ni korisnicima koji se zadovoljavaju sa osrednjim rešenjima. Ipak, maloprodajna cena od oko 150 Evra je sasvim odgovarajuća za proizvod ove klase, a s obzirom na trend opadanja cena, može se očekivati da ubuduće bude i daleko pristupačnija. ABIT-ovi brojni poklonici sasvim sigurno imaju razloga za zadovoljstvo, njihov omiljeni proizvođač je uspeo da napravi još jednu vrhunsku matičnu ploču na nivou svoje reputacije...

ABIT KX7-333 matičnu ploču smo dobili na testiranje ljubaznošću firme "PC Centar"

Test: ASUS P4B266-E

Test: ASUS A7V333

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209