Greška

Došlo je do greške.

Test: ABIT BE6 rev. II & BF6

13.12.1999 15:36 | 0 Hardver
Test: ABIT BE6 rev. II & BF6

Dve izvanredne ABIT-ove matične ploče bazirane na vremešnom BX čipsetu, prve su promovisale sjajni SoftMenu III. Razlika je samo u dodatnom HPT IDE kontroleru...

Petar Gredelj

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

U nekoliko prethodnih testova, vec sam par puta napomenuo da se BX chipset nikako ne da. Proizvodjaci i dalje jako cesto izbacuju nove,poboljsane modele. Ono sto je karakteristicno za sve nove ploce je da im je tesko naci zamerku. Vremena je bilo dovoljno da se uoce prethodne greske i ploce su skoro besprekorne.
U svemu ovome prednjaci ABIT, firma u zaista velikoj ekspanziji. Cini mi se da je ABIT u odnosu na ostale proizvodjace izbacio najveci broj modela u minuloj godini. O inovacijama ne treba previse trositi reci. Dovoljno je reci da su prvi stavili Ultra DMA66 kontroler na samu plocu, "izmislili" podizanje napona procesora iz BIOS-a itd. Mnoge njihove izume su druge firme brze-bolje primenjivale na svojim plocama. ABIT se i u brzinskom segmentu pokazao kao dostojan rival drugim proizvodjacima.
Samo desetak dana posle svetske premijere, dve najnovije ABIT-ove ploce su se nasle u Beogradu. Zahvaljujuci Bozzi, nasle su se i u mojim rukama. Testirao sam ih nekoliko dana i postigle su jako stabilan rad uz vrlo dobre rezultate. Razlika izmedju dve ploce je sto BE-6 rev.II ima integrisan UDMA 66 kontroler dok ga BF-6 nema. BE-6 II je naslednik jako popularne BE-6 maticne ploce dok je BF-6 izbacen da bi nasledio vec vremesni BH-6.

Sta dobijate

Pakovanja ploca su kao sto mozete videti na slici, potpuno identicna. I ono sto dobijate uz njih je slicno, izuzev sto za BE-6 plocu dobijate 80-pinski kabl bez kojeg ne mozete ostvariti Ultra 66 transfer. Evo kako to izgleda:

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

Osim naravno ploce, tu je jos detaljno uputstvo, kablovi, CD sa pratecim softverom, drzaci za procesor i temperaturna sonda. Mislim da je resenje koje primenjuje ABIT za merenje temperature procesora daleko najbolje. Naime sondu lako mozete uglaviti izmedju procesora i hladnjaka i dobiti najrealnije rezultate. Resenja koja drugi primenjuju (senzor pored ili unutar slota) su daleko nepreciznija u pogledu ispravnosti prikazivanja temperature.

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

Uputstva su jako detaljna, onako kako smo vec navikli kod ABIT-a. Ispravljena je i greska koju sam primetio u uputstvu prethodnog modela BE-6. Naime,tamo je pogresno ucrtan raspored pinova za prikljucenje tastera i LED dioda pa ako radite brzo moze doci do greske.

Na CD-u se nalaze drajveri za UDMA 33 za Win95, drajveri za UDMA 66 za model BE-6, uputstva u PDF formatu, nezaobilazni Acrobat reader, kao i Hardware doctor - utility pomocu kojeg mozete iz Windowsa kontrolisati sistemske parametre (napon i temperaturu procesora, ploce, brzinu okretanja cooler-a itd.). Evo kako to izgleda:

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

Specifikacija

Ploce su mehanicki zaista sjajno odradjene i tu nemam ama bas nikakve zamerke. Naravno, zadovoljeni su PC99 compliant uslovi. Mozda jedina zamerka je malo teza pristupacnost konektora za ATX napajanje koji se nalazi izmedju spoljnih konektora i samog procesora. Konektori su naravno kako smo vec u poslednje vreme navikli, u razlicitim bojama. Evo malo i slika - prve dve su slike BF-6 a druge dve BE-6 II:
karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce
karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

Iz prilozenih slika mozete videti da obe ploce imaju samo jedan ISA slot, BF-6 ima 6 PCI slotova a BE-6 II jedan manje. Podnozja za memoriju ima sasvim dovoljno - 3, mada bi se na zapadu uhvatili za taj podatak kao nedovoljan broj.

CPU
Supports Intel Pentium III 450-600 MHz Processor cartridge
Supports Intel Pentium II 233-450 MHz Processor cartridge
Supports Intel Celeron 266-500 MHz processors
Supports 66 and 100 MHz CPU external clock speeds

Chipset
Intel 440BX chipset (82443BX and 82371EB)
HPT366 Ultra DMA 66 IDE controller (only BE-6 II)
Supports Ultra DMA/33 IDE protocol
Supports Advanced Configuration and Power Management Interface(ACPI)
AGP 1x and 2x mode

Memory (System Memory)
Three 168-pin DIMM sockets support SDRAM modules
Supports up to 768 Mb MAX(8,16,32,64,128,256 Mb SDRAM)
Supports ECC

System BIOS
CPU SOFT MENU III,can easily set the processor parameters
AWARD 6.0 Version BIOS
Supports Plug-and-Play (PnP)
Supports Advanced Configuration Power Interface (ACPI)
Supports Desktop Management Interface (DMI)
Year 2000 compliant

Multi I/O functions
2x Channels of Bus Master IDE Ports supporting up to 4 UDMA 33/66 devices (BE-6 II only)
2x Channels of Bus Master IDE Ports supporting up to 4 UDMA 33 devices
PS/2 Keyboard and PS/2 Mouse Connectors
1x Floppy Port (up to 2.88 Mb)
1x Parallel Port (EPP/ECP)
2x Serial Ports
2x USB Connectors

Miscellanous
ATX form factor
One AGP slot,six (BE-6 II five) PCI slots and one ISA slot
Supports PS/2 keyboard and mouse,password and hot key wake-up functions
Built-in Wake on LAN header
Built-in IrDA TX/RX header
Built-in SB-Link header
Built-in Wake On Ring header
Built-in two SMBus headers Hardware monitoring
One thermal sensor cable included
Board size:305x200 mm

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploceKao sto i sami mozete da vidite, jedina razlika je u dodatnom Ultra DMA 66 kontroleru koji se nalazi na ploci BE-6 II. ABIT se za razliku od nekih drugih proizvodjaca koji su se opredelili za Promise-ove kontrolere, odlucio za High Point-ov. Na slici se vidi chip-kontroler a odmah gore iznad njega mozete videti konektore (bele boje). Sa dva para kontrolera, standardni IDE i pomenuti UDMA 66 moguce je prikljuciti cak do 8 diskova, CD-ROMova, pisaca, DVD-a. Ovo resenje bi trebalo da zadovolji i najzahtevnije korisnike. IDE interfejs i brzina diskova su toliko napredovali da je SCSI u velikoj meri potisnut sa svojih do sada cvrstih pozicija.
Instalacija kontrolera je maksimalno jednostavna. Windows ce ga prepoznati kao Mass Storage Controller i zatraziti drajver. Ubacite disketu, zadate pravu lokaciju i Windows normalno instalira kontroler. Na pitanje o restartu odgovorite sa NE, kako bi Windows prepoznao i sekundarni kontroler. Nakon toga moze da usledi restart. Windows ovaj kontroler smesta u Sistem Devices u grupu SCSI devices. Treba li pomenuti da su sva podesavanja vezana za ploce dostupna direktno iz BIOS-a. Ne treba, jer je ABIT jedan od pionira uvodjenja SoftBIOS-a tj.podesavanja frekvencije bez ikakvih dzampera. Na ovim plocama ABIT je primenio resenje vec vidjeno kod ASUS-ove P3B-F ploce. Na ploci postoje DIP prekidaci iz kojih takodje mozemo podesiti radni takt i time onemoguciti neiskusne korisnike da preterano "ceprkaju" po BIOS-u.

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploceNa slici mozete videti te DIP prekidace. Prvih 8 pinova sluzi za direktno podesavanje frekvencije, devetim podesavamo frekvenciju AGP-a (1/1 ili 2/3 brzine magistrale) dok deseti sluzi da ukljucimo ili iskljucimo SoftMENU III. Idealno resenje za prodavce gotovih konfiguracija koji zele da budu sigurni u pouzdanost svoje garancije. Soft MENU III je i najveca novina na ovim plocama. ABIT je ovim imenom nazvao podesavanja u BIOS-u vezana za frekvenciju i voltazu procesora. Ova ploca dozvoljava ogroman izbor mogucnosti u izboru frekvencije procesora. Posle standardnih 66, 68, 75, 83 MHz sve do fantasticnih 200 MHz. Od 83-200 MHz podesavanje je moguce u koraku od 1 MHz. Za sada na trzistu nema memorija i procesora koji bi mogli da rade na ovako velikim frekvencijama ali...buducnost je pred nama. BIOS je naravno Award-ov i to verzija 6.0. Po prvi put u BIOS-u srecemo pokretnu traku pomocu koje "skrolujemo" do potrebne opcije. Kada dodjemo do nje, pritiskom na ENTER otvara nam se lista mogucih setovanja koje mozemo upotrebiti. Vrlo jednostavno za koriscenje i sto je veoma vazno, pregledno. Ponudjene opcije su maksimalne, cini mi se da ne postoji opcija koja nije zastupljena. Ljudi iz ABIT-a su ocigledno vodili racuna i o najmanjim sitnicama.

Rezultati, završni komentar testa

Za ljude vicne zameni ploca, sam proces je maksimalno jednostavan. Ploce ne prave probleme i za kratko vreme sistem je u upotrebi.BIOS dozvoljava dodeljivanje fiksnog IRQ-a PCI slotovima po izboru. Verovatnoca da necete imati dovoljno slobodnih IRQ-ova za sav hardver (ako ga imate dosta) je svedena na minimum. I ako setovanja ostavite na AUTO, raspodela resursa je sjajna - nema nikakvih problema. Testovi koji su vrseni su vec standardni - Ziff Davis Winbench 99. Poredio sam rezultate u paralelnom testiranju sa standardnom plocom ASUS P3B-F.

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- Intel Celeron 300A/450
Maticne ploce
- ABIT BF6
- ABIT BE6 rev. II
- ASUS P3B-F
Memorija
- 128 Mb PC100 SDRAM
Video-karta
- Creative Annihilator GF 256
Hard-disk
- Quantum Fireball CX 13 Gb.
CD ROM
- TEAC 32 x IDE
Zvucna karta
- Creative SB Live!
Monitor
- Philips Brilliance 107 MP

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

karakteristike, statistike, abit be6 rev II i bf6 maticne ploce

Cak i pre testiranja ploca u radu sa diskom, u ovoj konkurenciji pobednik je bio unapred poznat. Zahvaljujuci superiornom HPT kontroleru, ploca BE-6 II je izasla kao ubedljivi sampion. U drugoj, ravnopravnoj borbi - ABIT-ov BF-6 je glatko bio bolji od ASUS-ovog pulena.

Zavrsni komentar

Smeo bih cak i da potpisem da su ovo poslednji ABIT-ovi modeli BX ploca. Fabrika ih je dovela skoro do savrsenstva sto se da videti iz rezultata, narocito BE-6 II model. Mozda jedino sto nedostaje ovim plocama je to sto mi nekako kod njih nedostaje harizma jednog ASUS-a ili Gigabyte-a. Ploce rade odlicno, a valjda ce i imidz doci sam po sebi jednog dana. To se narocito vidi na pakovanju, koje je za ceo spektar ploca jednoobrazno i sem malog znaka sa strane ne moze se znati o kom modelu se radi. Zao mi je sto na testu nisam imao jos neki procesor osim Celerona 300A. On i ovako radi na nekom svom maksimumu od 450 MHz pa nisam uspeo da ga podignem na vise od 105 MHz magistrali. Vec na 106 poceo je da "brlja". Taj rezultat sam uspeo da dobijem i na mojoj ASUS P3B-F ploci koja nema tako veliki izbor frekvencija kao ABIT.
Mogucnosti koje nude ove ploce su velike, frekvencije koje one omogucavaju jos uvek ne mogu da podrze danasnje memorije i procesori. Da se ne ocekuje skori dolazak Camino-a u nase krajeve, moglo bi se reci da su ovo ploce za buducnost. U ovom slucaju, morace da se zadovolje cinjenicom da ce izvesno vreme biti najbolje ploce na trzistu. Sami procenite da li je to dovoljno...
Ocene bi bile najvise da su ploce malo jeftinije. Ovako, cena je verovatno glavni razlog sto se mnogi potencijalni kupci nece odluciti bas za njih.

Maticne ploce na test ustupio "MD&Profy"

Test: Microstar BX Master

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209