Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi P1E L43M7 TV (Video)

11.01.2022 19:23 | 0 Multimedija
Test: Xiaomi P1E L43M7 TV (Video)

Tek drugi Xiaomi televizor na našem testu pod oznakom P1E i sa dijagonalom od 43" predstavlja jedan od najbolje opremljenih modela ove dijagonale, sa kombinacijom Android TV operativnog sistema i njegovih naprednih mogućnosti, kao i MEMC procesiranja kretanja, što ga čini unikatnim modelom u svojoj klasi.

Xiaomi je u industriji elektronike jedan zaista sveprisutan brend, vrlo dobro poznat domaćoj publici, svakako kroz mobilne telefone, ako ne i kroz mnogobrojne druge uređaje koje imaju u ponudi. Od kompanije čiji se portfolio sastoji od stotina kategorija različitih uređaja, za očekivati je bilo da u njemu imaju i televizore, ali smo do sada na domaćem tržištu i našem testu imali prilike da vidimo samo jedan - Mi LED TV 4S pre oko godinu i po dana.
 
 
U pitanju je naravno bio Android TV model, očekivano s obzirom na blisku saradnju kompanije i Google-a, a iz Xiaomi-a nam je na test ovih dana stigao još jedan Android TV sa oznakom P1E.
 
U pitanju je 43” televizor koji bi trebalo objediniti sve najbitnije funkcije za prosečnog korisnika - dobru sliku i njeno procesiranje, kao i SMART mogućnosti sa kojima vam ništa neće nedostajati - skup koji se u ovoj klasi retko pronalazi na jednom mestu. Xiaomi ovaj TV promoviše kao “Vaš prvi pametni TV” i smatramo da je to vrlo dobar opis - ovo je praktično idealan TV za dečiju sobu, kao i one kojima je dijagonala od 43” dovoljna, a žele nešto sa relativno naprednim mogućnostima. No, hajde da vidimo šta to Xiaomi P1E TV zapravo ima da ponudi.

Dizajn i karakteristike

U pogledu dizajna ovaj TV se ne izdvaja od proseka - crni plastični okvir prosečne širine koji pod prstom pomalo i uleže ako ga testirate, postolje u vidu plastičnih nožica i da nije Xiaomi logotipa na sredini, ovo bi mogao biti bilo koji drugi televizor u nižem i nižem srednjem segmentu. Veći deo poleđine je doduše prekriven limenim profilom na koji su dodata dva plastična kućišta - jedno za elektroniku i konektore i jedno za zvučnike na dnu samog TV-a.
 
p1e_1s.jpg
 
Što se konektora tiče, sa donje strane su vam na raspolaganju LAN port, kompozitni audio video ulazi, antenski i satelitski konektori i optički audio ulaz, dok je u bočnoj sekciji za lakši pristup tu ono najbitnije -  tri HDMI porta - jedan 2.0 i dva 1.4, tri USB 2.0 porta, CI+ slot i 3.5mm konektor za slušalice. Vredi napomenuti da input lag na HDMI portovima nije sjajan, oko 50ms, okej za casual konzolne igre, ali ne baš za online FPS zaljubljenike.
 
Od nevidljivih konekcija tu su još i WiFi na 2.4 i 5GHz, kao i Bluetooth 5.0, oba itekako korisna s obzirom na Android i njegove mogućnosti, ali o tome nešto kasnije.
 
Što se slike tiče, Xiaomi P1E je naravno 4K rezolucije i makar u ovoj 43” verziji dolazi sa VA panelom što obećava dosta viši kontrast od većine modela ove dijagonale koji su češće IPS tipa. Kontrast je zapravo veoma dobar i za VA standarde, pa smo čak i na naizmeničnom crno belom paternu koji zaobilazi sve dinamičke pomoći izmerili oko 6000:1 u većini modova, što je sjajno za TV koji je po današnjim standardima male dijagonale i koji često umeju biti znatno lošiji od svojih većih varijanti. Kad pominjemo dinamičko poboljšanje, dostupne su dve opcije, Adaptive Luma Control i Local Contrast Control, ali one i nemaju prevelikog uticaja, osim standardnog regulisanja osvetljenja zavisno od prosečne svetline scene.
 
p1e_2s.jpg
 
Nivo crne je odličan, između 0.034 i 0.06 nita, a maksimalno osvetljenje smo izmerili na 357 nita. TV ne poseduje nikakva poboljšanja u vidu lokalnog zatamnjivanja, što naravno nismo ni očekivali, pa kada se tu uračuna i pomenuto maksimalno osvetljenje, jasno je da ne treba očekivati ni HDR prikaz koji se razlikuje od standardnog, iako je HDR kao format podržan i jedan od modova slike je prilagođen upravo tome. Pored njega, tu je i standardna selekcija modova prilagođenih sportu, filmovima, igrama ili korišćenju za povezivanje sa računarom, a najbolju preciznost prikaza smo izmerili u Movie modu sa sasvim korektnim Delta E odstupanjem od 3.5. Pokriće gamuta doduše nije baš sjajno, pa panel prikazuje tek 67% DCI-P3 spektra i ni kompletan sRGB - dovoljno za SDR sadržaje i ništa više od toga.
 
Kad smo kod panela, pomenimo i da je uniformnost osvetljenja sasvim korektna, primećuje se neki sitan patern usled rasporeda dioda, ali nema nekih velikih varijacija između različitih delova ekrana ili fleka kakve često viđamo, pogotovo na iole povoljnijim modelima. Uglovi gledanja nisu idealni, ali su korektni za VA sa malih gubitkom zasićenja boja kada se gleda potpuno sa strane i skoro neprimetnom razlikom u svetlini.
 
p1e_3s.jpg
 
Ono gde se ovaj izdvaja je dodatak MEMC mogućnosti, odnosno procesiranja kretanja - nešto što nema baš veliki broj modela u klasi, a i što nismo videli na prethodno testiranom Xiaomi TV-u. Prijatno iznenađenje je da MEMC u ovom slučaju zapravo radi prilično dobro, a na raspolaganju su vam tri moda, Clear, Smooth i Standard koji se nama najviše i dopao. U ovom slučaju je izostala mogućnost user moda i slajdera za fino prilagođavanje, ali većini korisnika to neće ni nedostajati - bitno je da TV uspešno ublažava trzanje, prikazuje filmove sa 24 slike u sekundi onako kako dolikuje i poboljšava prikaz sportskih sadržaja - stvari zbog kojih MEMC i smatramo vrednim dodatkom koji je dobro imati na svakom TV-u.  
 
Ukupno, po pitanju slike Xiaomi P1E ima svojih dobrih i loših strana, ali mislimo da će korisnici kojima je namenjen slikom biti više nego zadovoljni.
 
Što se zvuka tiče, on je možda i najslabija strana ovog modela, najpre zbog prilično mršavog odziva niskih frekvencija koji opada već ispod 200Hz, dok je 120Hz previše tiho, pa ne očekujte da muzika i filmovi zvuče naročito ubedljivo. Kvalitet zvuka je tek korektan, kao i glasnoća i zvučna slika, a među dodatnim opcijama, osim petopojasnog ekvilajzera kojim zanimljivo možete samo oduzimati pojedine opsege, nema drugih vidova procesiranja zvuka, pa ni bilo kakvog surround rešenja. Dobra vest je da je ekvilajzerom uz malo ekstremnija podešavanja moguće dobiti pristojan zvuk koji će zadovoljiti nezahtevnije korisnike, mada uz ovaj TV neki povoljniji soundbar svakako ima smisla.
 
p1e_4s.jpg
 
Što se tiče SMART mogućnosti, one su svakako jedna od jačih strana ovog modela, s obzirom da Xiaomi P1E dolazi sa Android TV operativnim sistemom i to u verziji 9, malo starijom od aktuelne. U pitanju je zvanična implementacija, pa će vam na ovom TV-u biti dostupan Google Play Store i brojne aplikacije koje su dostupne za Android TV, što podrazumeva sve relevantne video i muzičke servise, aplikacije kablovskih provajdera, Kodi, razne korisne aplikacije za streaming videa preko mreže ili drugih uređaja, kao i prilično dobru selekciju igara.
 
Ovaj TV pokreće neidentifikovani Arm A55 bazirani Quad Core procesor na 1.5GHz, uz 2GB RAM-a i 4GB interne memorije čije su performanse korektne, mada ne i impresivne - u suštini dovoljne da pokreću sve funkcije TV-a i aplikacije i igre bez problema, ali ništa više od toga.
 
Brzina rada korisničkog interfejsa je sasvim korektna, a pored onog klasičnog Android TV početnog ekrana sa aplikacijama i predlozima sadržaja koji smo prethodno viđali i na skoro svim drugim Android modelima, Xiaomi nudi i sopstveni PatchWall interfejs koji je interesantan, lepši i čini se nešto bolje organizovan, ali on nažalost nije dostupan u svim regionima, pri čemu naše zemlje i nema na listi podržanih, pa vam neće biti od naročite koristi osim ako ne planirate da se preselite u Indiju npr.
 
p1e_5s.jpg
 
Kontrola TV-a je poverena moderno dizajniranom daljincu koji je zgodan i sa vrlo kvalitetnim tasterima plitkog hoda i jasnog klika, a koji podržava i glasovnu kontrolu putem Google Asistenta, ovog puta i sa podrškom za naš jezik. 
 
Vredi pomenuti i da se iza tastera Set krije brzi meni kojim možete tokom gledanja sadržaja promeniti podešavanja slike i zvuka bez povratka na početni ekran, što je najčešća zamerka koju imamo na Android televizore, a sva podešavanja TV-a i Androida su integrisana u sam Android meni, ne baš uz idealnu organizaciju, ali dovoljno dobro da se nakon prvog kontakta naviknete i lako nađete to što vam treba.

Finalni utisci

Sve u svemu, Xiaomi P1E 4K TV je model koji ima svojih aduta i po trenutnoj ceni od oko 55.000 dinara, odnosno oko 466€ predstavlja jedini model na tržištu u svom rangu cene sa kombinacijom Android operativnog sistema i MEMC procesiranja kretanja. Istina, ova cena je pomalo i ambiciozna s obzirom da će oni kojima je dovoljna i samo jedna od ovih karakteristika imati izbor između nekoliko realno boljih modela, čak i veće dijagonale, ali tržište je živa stvar, pa ako ovaj TV pronađete na nekoj akciji, to vrlo lako može promeniti stvar u njegovu korist.
 

Test: Hisense 55A7GQ (Video)

Test: Hisense 75U9Q (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309