Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi Mix Fold 2 (Video)

10.11.2022 00:04 | 0 Mobile
Test: Xiaomi Mix Fold 2 (Video)

Nakon nekih drugih proizvođača, došao je red da vidimo i kakve to telefone sa savitljivim ekranom pravi kompanija Xiaomi - Mix Fold 2 je veoma dobar telefon i prosto nam je žao što se neće prodavati kod nas. Ali ko zna, ako Xiaomi ovako nastavi možda vidimo Mix Fold 3 i za evropsko tržište, mislimo da bi vredelo...

Recimo da je došlo vreme da menjate telefon. Vaš je star već nekoliko godina, baterija ne drži ni upola dobro kao pre, a godine korišćenja su vidljive na svakom koraku. Šta je to što bi vas privuklo da prilikom izbora razmislite o telefonu sa savitljivim ekranom?

Modeli sa savitljivim ekranima se danas dele u dve kategorije – preklopne, kompaktne i preklopne koji žele da budu tableti. Među kompaktnim modelima imate Motorola Razr, Huawei P50 Pocket i Samsung Flip4. Ovi drugi, veliki koji se mogu kupiti kod nas su Samsung Galaxy Z Fold4 i Huawei Mate Xs 2. Postoje i Oppo Find N, vivo X Fold i Honor Magic V, ali je mala šansa da će bilo ko kod nas u skorije vreme videti neki od njih. 

Ono što je karakteristično za sve pomenute telefone je da od kompaktnog preklopnog uređaja možete dobiti veliki ekran koji je znatno udobniji za određene poslove. Međutim, osim tog momenta telefona sa novom i uzbudljivom tehnologijom, šta je to što ovi telefoni treba da ispunjavaju da bi bili privlačni prosečnom kupcu? Dobra kamera? Ima je većina. Dobra baterija? Onako. Moćan hardver? Imaju ga svi. Tanko kućište? Nevidljiv usek na sredini ekrana? Teško.

Šta je onda to što telefoni sa velikim preklopnim ekranima mogu da ponude, osim osećaja da u džepu imate dva telefona? Veliki ekran, naravno, udobniji rad u nekim aplikacijama, fleksibilne položaje ekrana i još ponešto…

mixfold2_1s.jpg

Sve ovo vam pričamo jer smo ne test dobili još jedan od telefona koji se, na našu veliku žalost neće prodavati kod nas, ali je savršen primer da vidite kako velike kompanije razmišljaju kada su u pitanju pametni telefoni naredne generacije. Predstavljamo vam Xiaomi Mix Fold 2.

Dizajn i karakteristike

U pitanju je druga generacija telefona koji se prodaje isključivo u Kini, ali eto, ponekad se poklope kockice i mi imamo ekskluzivnu priliku da vam ispričamo kako se Mix Fold 2 pokazao nakon desetak dana druženja.

mixfold2_2s.jpg

Prvo, moramo odmah da pohvalim format Mix Fold 2 modela. Ono što je kompromisno rešenje kod mnogih modela ovog tipa je prednji ekran. Proizvođači zarad nešto manjih ukupnih dimenzija imaju tendenciju da suze prednji ekran, tako da on postane vrlo nezgodan za korišćenje. A verujte nam, savitljive telefone ćete u većini situacija koristiti zatvorene. Njihove velike dimenzije su super kada negde sednete da nešto na miru pogledate, dok ćete se za ovaj veliki format retko odlučivati na ulici ili kada ste u pokretu.

Xiaomi Mix Fold 2 sklopljen deluje kao jedan potpuno normalan veliki moderni pametni telefon. Sa ekranom dijagonale 6,56 inča, i što je mnogo bitnije odnosom stranica 21:9, ukoliko ga ne pogledate sa strane, teško da biste uopšte pomislili da je u pitanju preklopni model koji unutra krije skoro kvadratni 8-inčni ekran.

Međutim, i kada ga pogledate sa strane biće vam jasno da je Xiaomi uradio jako dobar posao, jer je Mix Fold 2 sklopljen debeo samo 11,2 milimetra, što je znatno tanje od Samsung Galaxy Z Fold4 konkurenta. Pored toga, Xiaomi ima šarku koja omogućava da se ekrani potpuno zaklope ne ostavljajući nikakav prostor između. Ono što je takođe karakteristika koja se nekima neće svideti je činjenica da Mix Fold 2 ima takav mehanizam šarke da međupoložaji nisu mogući – ili je zaklopljen ili je potpuno otvoren.

Ruku na srce, za ovih više od godinu dana, ne sećamo se da smo dva ili tri puta Fold3 ili Fold4 držali u nekom od pomenutih međupoložaja, jer su situacije u kojima je tako nešto zgodno – ekstremno retke. Iako se neko iz kompanije Samsung možda ne bi složio sa tom konstatacijom, ali praksa u našem slučaju kaže tako.

mixfold2_3s.jpg

Šarka ima solidno jaku oprugu koja vam ne dozvoljava zadržavanje u položajima između otvorenog ili zatvorenog, terajući vas ka krajnjim pozicijama. Mehanizam deluje vrlo čvrsto i verujemo da će izdržati dugogodišnje maltretiranje, što je pohvalno.

Sa druge strane, sklopljen telefon ima prilično veliki ekran sa prilično malim okvirima za uređaj ovog tipa. Ovo je veoma bitno, jer, kao što sam napomenuo, ovo je ekran koji ćete mnogo više koristiti nego veliki. U pitanju je odlični moderni AMOLED panel koji podržava sve tehnologije koje očekujete od flagship ekrana u 2022. godini: HDR10+, Dolby Vision, osvežavanje od 120 Hz, FullHD rezoluciju i Gorilla Glass Victus zaštitu.

Jedini element koji narušava izgled je prednja selfi kamera koja je izvedena u vidu rupe na sredini, tik uz gornju ivicu. I ovo je jedina selfi kamera na telefonu. Ima rezoluciju od 20 MP, širokougaono sočivo i fiksni fokus.

Proces otvaranja telefona zahteva malo učenja, ali je zapravo jednostavan. Zbog tankih ivica kućišta, koje je fino zaobljeno, potrebno je da gurnete palac jedne ruke između i povučete jednu polovinu ka spolja. Lako i jednostavno, bez mnogo otpora mehanizma.

Jedan od prvih utisaka je da je Mix Fold 2, uprkos impozantnim dimenzijama jedan vrlo odmeren, da ne kažemo lagan telefon, sa svojih 262 grama.

mixfold2_4s.jpg 

Kada se naviknete na otvaranje, unutra vas čeka izuzetni savitljivi LTPO2 OLED ekran sa svim karakteristikama koje smo pomenuli kod prednjeg ekrana i impresivnom svetlinom koju smo izmerili na preko 1250 nita na čak 50% aktivne površine ekrana, bez posebnog super svetlog HBM režima koji se aktivira po jako sunčanom danu. Sa 8 inča po dijagonali i čak 206 kvadratnih centimetara površine, ovaj ekran je veći od pomenutih Mate Xs 2 i Galaxy Z Fold4, što je vidljivo direktnim poređenjem. 

Ekran je impresivan po dimenzijama, ali i po drugim karakteristikama. Xiaomi je upotrebio znatno manje reflektivni film preko ekrana, što znači da ga je mnogo udobnije koristiti na jako sunčanom danu. Tome doprinosi i pomenuta svetlina koja je impresivna za ekran ovog tipa. Moramo dodati da mehanizam šarke i tip ekrana omogućavaju da pregib u sredini ne bude toliko vidljiv kao na primer na Fold4 modelu.

Ekran ima Schott UGT zaštitni sloj koji onemogućava grebanje, ali ipak treba biti posebno oprezan sa unutrašnjim ekranom, kako ga ne biste slučajno oštetili.

LTPO2 matrica omogućava spuštanje stope osvežavanja na samo 1 Hz kada nemate interakciju sa ekranom i 30 ili 60 fps, kada gledate neki sadržaj kao što je video na Netflix ili YouTube platformi. Spoljni ekran ne može da spusti stopu osvežavanja na manje od 30 Hz, ali ima i opciju 60 Hz za galeriju i statične slike.

mixfold2_5s.jpg

Ostatak telefona ne odskače mnogo od sličnih modela. Leva polovina aluminijumskog kućišta nosi stereo zvučnike gore i dola i na njoj se nalazi otvor za dve nano SIM kartice, bez podrške za eSIM i microSD za proširenje memorije. Desna polovina sa donje strane ima USB-C port i mikrofon, dok se sa gornje strane nalaze drugi mikrofon i uvek dobrodošli infracrveni transiver za kontrolu klime, TV-a i drugih kućnih uređaja koji koriste daljinske upravljače.

Sistem kamera na zadnjoj strani podseća na horizontalno postavljeno kućište nekog od telefona sa 12T serije – jedno veliko sočivo, i dva pored. Poleđina je staklena i uniformno siva, bez mnogo eksperimenata sa dizajnom. U paketu dolazi i maska za zadnju polovinu koja štiti telefon od slučajnih padova i udaraca i poseduje nogicu koja se može izvući i tako omogućiti postavljanje telefona pod uglom tako da stoji bez vaše pomoći, što je veoma koristan dodatak koji je lepo dizajnerski uklopljen i nalazi se tik ispod kamere.

Plastična maska ima teksturu veštačke kože, nešto je tamnija i vrlo lepo prijanja uz telefon, odnosno njegovu jednu polovinu.

mixfold2_6s.jpg

Sve ivice su fino zaobljene, uključujući i bočne tastere za uključivanje, isključivanje i regulaciju jačine zvuka. Pomenuti Power je blago izbačen i ima lepo definisan klik, a njegova površina registruje vaš otisak prsta, pa ga možete koristiti za sigurno otključavanje telefona. Alternativa je manje pouzdana detekcija lica. 

Moramo i da pomenemo harman/kardon stereo zvučnike koji su jednako glasni i kreiraju jako dobru zvučnu sliku. Kanali će se menjati sa promenom orijentacije što se retko viđa kod telefona.

Mogućnosti i srce telefona

Unutra se krije najmoderniji čipset današnjice. Ne, nije A16 Bionic, već Snapdragon 8+ Gen 1. Ovo znači da će vlasnici ovog telefona imati najbolje moguće dostupne performanse na mobilnim telefonima danas. Xiaomi se na zvaničnoj prezentaciji hvalio stvarima kao što su toplotne cevi i grafitne termalne podloge, ali spajanje ovako moćnog čipseta i tankog kućišta nikada ne može da izađe na dobro.

mixfold2_7s.jpg

Da se razumemo, performanse i utisak u radu su fantastični. Sve se odigrava momentalno i imamo utisak brže od nekih drugih flagship modela, ali ni optimizovani 4 nm Snapdragon 8+ Gen 1 ne može da spreči GPU da se pregreva u 3DMark testovima. Sa druge strane testovi kao što je 3DMark su namenjeni da maltretiraju telefone mnogo više nego što će to da uradi bilo koja igra, tako da ovo ne treba uzimati za loš rezultat, već kao pokazatelj da je u pitanju telefon koji ume lepo da se zagreje u zoni oko glavne kamere kad ga opteretite.

U našem slučaju, sem u 3DMark testu nijedna igra nije uspevala da izbaci poruku o pregrevanju. Ruku na srce, to je jedan od kompromisa na koji morate da se naviknete danas. Tanki telefoni ne mogu da imaju veliku bateriju, dobro hlađenje i dobar zvuk. Prosta fizika je u pitanju – nedostaje prostora za svaku od navedene tri stavke.

Ali krenimo redom. Pored pomenute platforme, telefon dolazi sa 12 GB RAM-a i 256, 512 ili 1024 GB skladišnog prostora, što odgovara premijum uređaju ove klase. Baterija broji 4.500 mAh, što je 520 mAh manje od prethodne generacije. Na našem desetosatnom testu YouTube reprodukcije baterija je pokazivala na 29%, što znači da možete da računate na oko 14 i po sati gledanja video materijala, odnosno oko jedan dan normalne upotrebe.

Punjač dolazi u paketu i može da puni telefon maksimalnom snagom od 67 W. Ovo znači oko 75-76% za pola sata, i još jedno deset minuta za punjenje od 0 do 100%. Pored punjača i kabla, Xiaomi u paketu isporučuje i USB-C na 3,5 mm adapter za sve koji nisu preboleli prelazak sa žičnih na bežične slušalice.

mixfold2_8s.jpg

Ono što ćemo napomenuti je da iako ne dolazi sa PlayStore, moguće je instalirati Google prodavnicu kao apk i omogućiti pristup svim dostupnim aplikacijama. Xiaomi Mix Fold 2 dolazi sa Android 12 i MIUI Fold 13.1 korisničkim interfejsom, prilagođenim telefonima sa savitljivim ekranima.

To znači i veliki broj preinstaliranih kineskih aplikacija koje se mogu lako ukloniti i kineskom tastaturom. Naravno, sve se to da promeniti čim instalirate PlayStore, jer ovaj telefon postaje kao bilo koji drugi, ali postoji i veliki broj specifičnosti. Primera radi umesto Google Discover, levo od Home ekrana se otvaraju vidžeti, a prevlačenjem levo i desno ekran se ne pomera u celini, već po polovinama, što je, kada se malo naviknete zgodnije nego da menjate cele velike ekrane.

Pored toga, bočni meni omogućava da pozivate aplikacije u prozorima, umesto preko celog ekrana, a tu je i opcija koja vam dozvoljava da odaberete da li želite da nastavite otvorene aplikacije kada prelazite sa jednog ekrana na drugi, kao i podešavanja da li se svaka aplikacija otvara u punoj veličini ili u prozoru.

mixfold2_9s.jpg

Sve u svemu, visok nivo prilagođavanja, karakterističan za MIUI korisničke interfejse.

Sistem kamera

Sistem kamera je jako interesantan na ovom telefonu. Sa tri kamere nazad Xiaomi je odlučio da Mix Fold 2 ne zaostaje za konkurentima na ovom polju, naprotiv. Saradnja sa kompanijom Leica donela je malo magije nemačkog proizvođača aparata i optike, a tu su 50 MP širokougaona glavna kamera, 13 MP ultra-širokougaona kamera sa autofokusnim sistemom i 2x zum senzor rezolucije 8 MP.

mixfold2pictures_1s.jpg

mixfold2pictures_2s.jpg

Glavna kamera koristi poznati novi Sony IMX766 senzor koji spaja četiri susedna piksela kako bi omogućio veće piksele i bolje fotografije sa širokim dinamičkim rasponom i boljim performansama u slabim svetlosnim uslovima. Ova kamera ima optički stabilizovano 23 mm sočivo sa f/1.8 blendom i fazni sistem fokusiranja.

Prilikom fotografisanja možete birati između Leica Vibrant, što je podrazumevani i Leica Authentic režima koji ima nešto realniju saturaciju boja. Leica Vibrant daje malo življe boje, ali ne preterano, tako da smo sve ostavili na automatici koja nam se više svidela od autentičnog iskustva.

Kvalitet dnevnih fotografija je izuzetan: sa dosta detalja, dobrim dinamičkim rasponom i živim bojama. Kontrola šuma je fantastična, kao i ukupni kvalitet. Sveukupno, za dlaku ispod najboljih kamera na koje smo navikli kod nesavitljivih telefona.

Još šira kamera koja nudi 0,6x ugao u odnosu na glavno sočivo bazira se na Omnivision 13 MP senzoru sa velikim pikselima od 1,12 mikrometra iza 15 mm sočiva sa f/2.4 blendom i autofokusnim sistemom.

Ova kamera na suncu pravi veoma dobre fotografije, mnogo bolje nego što biste očekivali od kamere ovog tipa. Dosta detalja, malo šuma, dobar kontrast i jarke boje, kao na glavnoj kameri. Slikama smo veoma zadovoljni i one su kvaliteta širokougaonih kamera na najboljim telefonima današnjice. Jedina mana je što uprkos autofokusnom sistemu ova kamera nema makro mogućnosti.

Telefoto kamera se vraća u zagrljaj kompanije Sony. U pitanju je nešto manji, ali itekako dobar IMX 663 senzor od 8 MP. Žižna daljina je 45 mm, što u odnosu na glavnu kameru znači 2x optičko uveličanje, a blenda sočiva je fiksirana na f/2.6.

 

mixfold2pictures_3s.jpg

 

mixfold2pictures_4s.jpg

 

I ova kamera daje odlične fotografije. Mnogo detalja, dobra oštrina, dobar dinamički raspon i kontrast, sa živim bojama i odličnom redukcijom šuma.

Selfi kamera takođe dolazi iz Sony kuhinje i podržava Quad-Bayer spajanje piksela. Slike su dobre, sa odličnim dinamičkim rasponom i dosta detalja u fokusnom polju. Boje su kao i na ostalim kamerama, a selfije možete praviti preko glavne ili preko prednje kamere na spoljnom ekranu. U oba slučaja imate i portretni režim koji na selfi kameri dobro radi svoj posao, sa ubedljivim bokeh efektom.

Ovde ćemo vam odati jednu tajnu. Ako vam treba brzi selfi, koristite prednju, ali ako zaista želite kvalitetne fotografije sebe ili društva, obavezno iskoristite zadnju kameru, jer kvalitet uopšte nije za poređenje. Sistem prebacivanja na zadnju kameru je skoro isti kao na Samsung Fold telefonima, pa jednim klikom možete aktivirati zadnje kamere i prednji ekran i praviti profesionalne selfi snimke, što je još jedna prednost telefona ovog tipa.

Kada su noćne fotografije u pitanju napomenućemo prvo da Xiaomi Mix Fold 2 koristi poznati automatski noćni režim koji procenjuje spoljne uslove i kontroliše vreme ekspozicije fotografije prema njima.

Glavna kamera pravi jako dobre noćne fotografije, sa super performansama u bitnim oblastima – dinamičkom rasponu i reprodukciji boja. Šum je zadržan pod kontrolom u većini slučajeva, a AI će se ponekad potruditi da previše osvetli slike tako da deluju znatno svetlije nego u realnosti. Noćni režim fino otvara senke, posebno kada su kontrastne scene u pitanju, ali retko bolje nego što to obavlja automatika.

 

mixfold2pictures_5s.jpg

mixfold2pictures_6s.jpg

Slično je i sa širokougaonom kamerom, uz napomenu da vreme fotografisanja sa automatskim noćnim režimom ume da traje i po dve do tri sekunde. Ukoliko imate dobro osvetljen objekat, slike su odlične, dok će u mračnim scenama patiti fokus i količina šuma. Noćni režim nije posebno bolji od automatskog, pa ga slobodno možete preskočiti, kao i na glavnoj kameri, sem u nekim ekstremnim situacijama.

Telefoto kamera će se retko uključivati noću i u većini slučajeva će ostavljati posao digitalnom zumu glavne kamere, što i nije toliko loše kada se uzmu u obzir parametri obe kamere. Kada uspete da aktivirate telefoto kameru – rezultati su dobri – dovoljno detalja, dobra dinamika i konzistentne boje u skladu sa druge dve kamere.

Interesantno je da forsiranje noćnog režima skoro uvek prebacuje na telefoto kameru, pa rezultati mogu biti prilično različiti u odnosu na automatski noćni režim. Ova kamera ima odlične noćne snimke, sa veoma malo šuma, dobrim bojama i kontrastom.

Kao što je očekivano, sve kamere podržavaju 4K u 30 fps, s tim da glavna ima opcije 4K u 60 fps i 8K u filmskih 24 fps. Sve kamere imaju elektronsku stabilizaciju, dok glavna koristi kombinaciju elektronske i optičke za eliminaciju potresa i neželjenih efekata.

Zbog kvaliteta fotografija očekivali smo podjednako dobre video snimke, ali na žalost Mix Fold 2 nije opravdao naša očekivanja. Glavna kamera sa dve stabilizacije ne deluje da uspeva da iskoristi sve prednosti, pa su na snimcima vidljivi potresi kada snimate u pokretu u 4K u 30 i 60 fps. Slika je korektna, ali više priliči nekom telefonu srednje klase nego flagship modelu. Šuma ima svuda u kadru, a renderovanje kompleksnih delova kao što je krošnja drveta deluje pomalo nespretno.

mixfold2pictures_7s.jpg

mixfold2pictures_8s.jpg

Širokougaona očekivano ima bolju stabilizaciju, uz mnogo manje detalja i nešto manje živim bojama nego na glavnoj kameri. Dinamički raspon je dobar, a šum podnošljiv. Sa druge strane telefoto kamera daje veoma dobre 4k video snimke: ima dosta detalja, boje su dobro reprodukovane, a dinamički raspon je dovoljno širok da vam neće faliti detalja u najsvetlijim i najtamnijim delovima kadra.

Finalni utisci

Nakon druženja sa Xiaomi Mix Fold 2 moramo priznati da nam je ovaj telefon nekako prirastao srcu, i kao telefon sa savitljivim ekranom i kao pametni saputnik za svaki dan. Posebno nam se svideo dobar dizajn, sa velikim prednjim ekranom punih dimenzija, odličnim unutrašnjim ekranom koji je možda i najsvetliji koji smo videli u poslednje vreme. Autonomija baterije je dobra, punjač je brz i što je bitnije, dolazi u paketu, kao i maska i 3,5 mm adapter, što je, realno, sadržaj pakovanja koji se sve ređe viđa, čak i kod najskupljih modela.

Iznenadio nas je i odličan kvalitet fotografija na sve tri zadnje kamere, možda i najbolji na telefonima ovog tipa, ali nas je, s druge strane, kvalitet video snimaka izneverio. Za razliku od Samsung Z Fold4, Mix Fold 2 nije otporan na vodu i ne može se koristiti u polu-otvorenom režimu, a ovo drugo, ponovo naglašavam kao neko ko koristi ove telefone i nije scenario koji je previše bitan.

Xiaomi Mix Fold 2 će vas kupiti svojim izgledom, tankim i oblim ivicama i izuzetnim ekranima, pa je prava šteta što se ne prodaje van Kine i kod operatera. S druge strane možete baciti pogled na ponudu naših drugara iz Yettel mreže, gde možete naći veliki broj drugih telefona, bilo sa savitljivim ili nesavitljivim ekranima. Ova mreža koja se od nedavno hvali da je 100% zelena i dalje nudi akciju recikliranja starog uređaja čime možete dobiti do 10.000 dinara popusta na novi telefon koji kupujete.

I tako se mi vraćamo na ono pitanje sa početka videa: ako biste menjali svoj telefon danas, šta je to što bi vas privukli da se odlučite za model sa savitljivim ekranom. Ako su to dobar dizajn i kamera, Xiaomi itekako ima šta da ponudi, i drago nam je da je ovo još jedna od kompanija koje donose stalne inovacije na polju novih telefona sa savitljivim ekranom. Mix Fold 2 je jako dobar telefon i prosto nam je žao što se neće prodavati kod nas, ali ko zna, ako Xiaomi ovako nastavi možda vidimo Mix Fold 3 i za evropsko tržište.

Test: vivo X80 Lite (Video)

Test: Huawei Mate 50 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109