Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi Mi 4K 150 (Video)

03.06.2021 12:55 | 0 Multimedija
Test: Xiaomi Mi 4K 150 (Video)

Baš kao što to čini kada su mobilni telefoni u pitanju, Xiaomi je kupcima ponudio i laserski projektor sposoban da isporuči sliku u 4K rezoluciji dijagonale do čak 5m, a sve po ceni koja je značajno niža od nekih konkurentskih rešenja. Kako radi i šta sve pruža Xiaomi Mi 4K 150 laserski projektor, možete pročitati u našem testu.

Kada nas neko pita za savet o novom televizoru, često potpitanje je: “Da neće TV biti možda preveliki za sobu?”. U 99% slučajeva, odgovor na ovu dilemu je da ne postoji preveliki TV, a isto će vam reći verovatno i svaki vlasnik nekog TV-a velike dijagonale, poput 55 i 65”, naročito ako je kod nekoga bio u prilici da vidi još veći ekran. Prosto, veća slika, baš kao i glasniji zvuk, uvek deluje impresivnije, što je i jedan od razloga zbog kog bioskopski doživljaj ima tu posebnu čar zbog koje ste spremni da slušate kako oko vas gomila ljudi žvaće kokice uglas. 
 
 
Naravno, posedovanje velikog ekrana je jako skup sport, pa već preko 55” cena raste skoro eksponencijalno, pri čemu čak i relativno bazični televizori dijagonala od 75” umeju biti prilično skupi.
 
Upravo iz ovog razloga, sve više proizvođača koje mahom vezujemo za TV industriju u svojoj ponudi ima i projektore, odnosno njihove moderne ultra short throw verzije visoke rezolucije, koji ciljaju da pruže zaista impresivnu veličinu dijagonale po daleko razumnijoj ceni. Neke od njih smo već imali prilike da vam predstavimo, a ovog puta nam se na testu našao model kompanije Xiaomi, koja je bila jedna od prvih koja je pre nekoliko godina ušla na tržište sa uređajem ovog tipa. 

Dizajn i karakteristike

Aktuelna verzija koja dolazi pod imenom Xiaomi MI 4K 150" laser projektor predstavlja evoluciju ovog tipa uređaja, koji je čini se najzad doživeo zrelost u tehničkom i praktičnom smislu da predstavlja sasvim validno rešenje za one koji žele džinovsku dijagonalu ekrana u svom domu. Moramo reći da je Mi 4K 150 sa cenom od oko 230.000 dinara na domaćem tržištu, odnosno oko 1950€ i dalje ne baš jeftino rešenje dostupno svima, ali opet, po ceni nekog vrhunskog TV-a od 55” praktično dobijate sliku od 150”. Ova cena je ujedno i višestruko niža od nekih sličnih rešenja koje smo viđali, pa Xiaomi definitivno ima jako zanimljivu opciju, kao što to vrlo često rade i u domenu mobilnih telefona. 
 
xiao1s.jpg
 
No, hajde da vidimo kako to zapravo radi, vredi li uloženog novca i kom tipu korisnika je namenjen. 
 
Prvo što moramo primetiti je da je u pitanju izuzetno kompaktan uređaj, znatno manji od recimo Hisense modela koji smo imali na testu i tek minimalno veći od nekih standardnih 4k projektora . Prosto je neverovatno kako je Xiaomi uspeo da u ovaj format upakuje svu elektroniku, optiku, zvučnike i sve ostalo neophodno za ono što je on u stanju da pruži. Spolja, projektor izgleda vrlo jednostavno i elegantno, sa nekom carbon sivom površinom, zaobljenim ivicama i bez nekih upadljivih detalja - sve je relativno diskretno i utapa se u prostor i policu na koju ga postavite. Na oba boka se nalaze samo veliki mrežasti otvori za hlađenje, kompletna prednja strana je takođe prekrivena mrežom iza koje su zvučnici, dok se na zadnjoj strani nalaze samo tri HDMI porta, jedan USB 3.0, 3.5mm analogni i optički digitalni audio izlaz, AV ulaz i LAN port i to u ravni sa površinom, što izgleda jako lepo. 
 
xiao2s.jpg
 
Kad smo kod veza, pomenimo i da je podržan i WiFi na 2.4 i 5GHz, sa sve ugrađenim Chromecastom za strimovanje sa raznih uređaja, tu je i Bluetooth koji je veoma koristan - pomenućemo i zašto, a primetićete da, za razliku od npr. pomenutog Hisense modela, nema antenskih ulaza, pa Mi 4k 150 nije direktna zamena za TV, iako mu operativni sistem omogućuje da putem aplikacija pratite i programe kablovskih operatera - no, o tome ćemo nešto kasnije.
 
Ono što nam je bilo jako prijatno iznenađenje je koliko je zapravo lako i jednostavno postaviti projektor i pustiti ga u rad. Bilo je dovoljno da postavimo našu TV policu relativno blizu zida, postavimo projektor i nakon uključenja ga malo pomerimo napred-nazad dok ne dobijemo sliku željene veličine. Pomenuli smo kompaktnost, pa ovog puta nema onih točkića za podešavanje zuma i fokusa, već se sve obavlja elektronski i kroz softver, što je moramo priznati ipak moderniji pristup, koliko god voleli da vrtimo zupčanike. Podešavanje geometrije se takođe vrši u softveru, a ceo sistem je osmišljen vrlo dobro i prilično je fleksibilan, sa nekoliko različitih modova, sa 4 ili 8 tačaka i finim i grubim podešavanjem. Jedino ograničenje je što je geometrija osetljiva na ravninu zida, pa može da se desi da se zapitate ko je ovo gletovao, jer nije baš moguće idealno ispraviti svaki delić geometrije na neravnom zidu. Naravno, Xiaomi nudi i opciju projekcionog ekrana, poput onog koji smo videli i sa Hisensom, koji pored toga što pruža ravnu površinu ujedno i odbija refleksije i poboljšava kontrast, ali on nije neophodan da biste uživali u korišćenju. Iskreno, ima nešto posebno u tome kada ovaj projektor uključite, a praktično čitav zid koji je svega 20cm iza njega oživi u trenutku, jer je Mi 4K 150 zaista u stanju da isporuči neočekivano veliku sliku sa male razdaljine, zahvaljujući svom ultra short throw sistemu projekcije. 
 
xiao3s.jpg
 
Zvanično, opseg projekcije je od 40 do čak 200”, dakle maksimalna dijagonala od nešto preko 5 metara, pri čemu Xiaomi za najbolje rezultate preporučuje između 80 i 150”.  Dobra stvar je što je čak i na gigantskim dijagonalama slika odlične oštrine i fokusa, pa 4K filmovi izgledaju onako detaljno kako to i očekujemo. 
 
Ovaj model koristi ALDP 3.0 laserski izvor svetla, koji isporučuje svetlinu od 1600 lumena na tački projekcije, uz životni vek od 25.000 radnih sati, što je ekvivalent korišćenju od 8.5 godina čak i ako baš svaki dan gledate po 8 sati, što je zaista ozbiljna izdržljivost. 
 
xiao4s.jpg
 
Projekcija je bazirana na Texas Instruments DLP tehnologiji, pa je primetan onaj Rainbow efekat karakterističan za DLP projektore, koji možete povremeno uočiti bri brzom pokretu oka na belim površinama. Kvalitet prikaza je čak i na običnom belom zidu iznenađujuće dobar, uz vrlo žive i zasićene boje, pa je za gledanje u polutamnoj i mračnoj sobi kvalitet slike zaista dobar, verovatno i najbolji do sada koji smo videli na zidu naše redakcije. Kada je gledanje pri dnevnom svetlu u pitanju, Mi 4K 150 ima dovoljno svetline da isporuči više nego uporebljivu sliku u svetlim scenama, koje i dalje izgledaju odlično, ali se stvari menjaju kada treba prikazati nešto tamnije, jer u tom slučaju dolazi do značajnog gubitka detalja u tamnim delovima, što je prosto neizbežno kada su projektori u pitanju. To je ujedno još jedan razlog zbog čega ovo nije potpuna zamena za TV, ali uz roletne i venecijanere i tokom dana možete napraviti uslove dovoljne za gledanje filmova i drugih sadržaja.  
 
xiao5s.jpg
 
U Image sekciji u opcijama menija je pored izbora jednog od 6 modova slike moguće izabrati i Brightness mod, koji je sa opcijom podešenom na View verovatno predviđen za standardno gledanje i duži radni vek lasera, dok sa opcijom Highlight nudi veću svetlinu i znatno življu sliku. Razlika je tolika da smo na View mod odmah zaboravili, jer u poređenju sa Highlight deluje ispranije i neinspirativno. 
 
Kad pominjemo modove, podešavanja slike su vrlo skromna, pri čemu samo User mod omogućuje promene i to samo osnovnih stvari poput osvetljenja, kontrasta, saturacije boja, oštrine i redukcije MPEG artefakata. Opseg dostupnih opcija nije preteran, pa čak i sa maksimalnim kontrastom i saturacijom boja, malo pojačanom oštrinom i malo smanjenim osvetljenjem slika izgleda odlično, možda čak i nešto bolje nego u fabričkim modovima. 
 
xiao6s.jpg
 
Takođe, nije moguće eksplicitno uključiti procesiranje kretanja, ali deluje da je ono aktivno u nekim od modova, pa je najvidljivije u Vivid modu, a u nešto manjoj meri u standard modu, dok Movie mod čini se ne koristi bilo kakvo procesiranje kretanja. Ono čak ni u Vivid modu nije baš sjajno, pa ostaje žal što nije omogućen izbor i podešavanje za svaki od modova. Iako Xiaomi navodi da projektor podržava HDR, Youtube aplikacija ne daje indikaciju aktivnog HDR-a, a pri puštanju HDR filmova sa USB diska takođe nema promene dostupnih modova slike, pa je najverovatnije u pitanju samo podrška za HDR formate, a ne prava HDR reprodukcija. 
 
Pored slike, vrlo prijatno iznenađenje je bio i zvuk koji ima neuobičajno dobru reprodukciju basa, čak i sub-bass frekvencija, zbog čega i filmovi i muzika zvuče vrlo ubedljivo. Balans ostatka frekventnog opsega nije idealan, ali je i dalje više nego dovoljan za dobro iskustvo, kao i zvučna slika. 
 
xiao7s.jpg
 
Podatak o snazi nismo uspeli da pronađemo, ali itekako bije kada se pojača, čak i u prilično velikoj prostoriji, pa vam uz projektor praktično neće biti neophodno neko dodatno zvučno rešenje. Ako baš rešite, proširenje je moguće putem optičke veze i Bluetooth-a, a jako interesantna opcija je Bluetooth Speaker mod u kome projektor praktično služi kao Bluetooth zvučnik, što je sjajan i koristan dodatak za slušanje muzike sa mobilnog telefona. Jedina zamerka koju imamo je što su opcije za podešavanje zvuka potpuno odsutne, pa ćete sva podešavanja morati da radite iz same aplikacije, pod uslovom da ih ona podržava. 
 
Tu dolazimo do onoga što je jedna od velikih prednosti ovog modela, a to je Android operativni sistem i to u verziji 9, koja je i dalje aktuelna kada su TV uređaji u pitanju. Ovo praktično znači da Xiaomi laserski projektor može pokretati sve aplikacije dostupne za Android TV, pa i služiti kao Android gaming konzola ukoliko na njega povežete gamepad-e putem Bluetooth-a.  Tu je naravno i strimovanje sa računara, telefona ili mrežnih diskova, kao i PC igara putem Steam Link-a, što je sa ovako velikim ekranom zaista sjajna kombinacija. 
 
xiao8s.jpg
 
Interfejs operativnog sistema je standardni Android TV, sa linijama za aplikacije i predlozima sadržaja, a sve ovo pokreće Amlogic T962X-H Quad Core procesor u kombinaciji sa Mali 450MP grafikom, 2GB RAM-a i 16GB eMMC skladišnog prostora, od čega je korisniku za aplikacije dostupno oko 10GB. Iako vam Amlogic verovatno nije poznat kao npr. Qualcomm ili Mediatek, u pitanju je rešenje koje je specifično pravljeno za Android TV i čije su performanse po pitanju videa i interfejsa čini se za nijansu bolje od onoga što smo najčešće viđali na Android televizorima, bez obzira na cenu. Karakteristični problemi Android televizora poput povremenog preskakanja frejmova su ovde svedeni na minimum, a čak su i performanse u igrama sasvim upotrebljive da se možete lepo igrati u nekim od naslova dostupnih u Play Store-u. 
 
xiao9s.jpg
 
Kontrola projektora je poverena vrlo jednostavnom daljincu sa direkcionim tasterima, kao i onim za glasovnu kontrolu, pozivanje glavnog menija i liste aplikacija i podešavanje jačine zvuka. Tasteri su odlični, što u kombinaciji sa vrlo brzim odzivom sistema čini kretanje po opcijama, pa čak i kucanje vrlo preciznim, netipično za najveći broj SMART televizora. Jedina zamerka je što ne postoji taster za direktan pristup opcijama slike, pa ćete za izbor moda prikaza morati da izlazite iz aplikacije, odlazite u meni, pa je posle ponovo pokrećete. 
 
Za kraj, spomenućemo i buku i grejanje. Projektor očekivano, kao i svaki jak izvor svetla proizvodi dosta toplote, što je primetno na levoj strani gde sistem za hlađenje izbacuje topao vazduh, a najtopliji delovi dostižu oko 64 stepena. Leva strana uređaja gde se ubacuje hladan vazduh, kao i ostatak uređaja su prilično hladni. Ventilatori unutar projektora proizvode buku otprilike kao neki bolji gaming PC tokom igre, sa izmerenih 60dB tik uz uređaj i oko 30db na oko 2m razdaljine, pa buka ne smeta za gledanje i praktično se ne čuje čim pojačate zvuk na nivo normalnog govora 

Finalni utisci

Ukupan utisak o Xiaomi MI 4K 150” laserskom projektoru je da je u pitanju vrlo upotrebljiv uređaj i validna alternativa ukoliko želite sliku velike dijagonale u svom domu. Prednosti ovog modela leže u vrlo jednostavnom podešavanju, minimalnom zauzeću prostora, vrlo dobroj slici u tamnijim prostorijama i odličnom zvuku, kao i Android platformi koja omogućuje zaista puno toga kada je zabava u pitanju. Naravno, nije savršen, pa će budući vlasnici morati da imaju na umu lošiji prikaz tamnih scena u dnevnim uslovima, kao i ne baš sjajno procesiranje kretanja. 
 
 
Kao što smo rekli, cena ovog modela na domaćem tržištu je oko 1950€, što je, koliko god to čudno zvučalo, zapravo povoljno, kako po odnosu cene po inču, tako i u odnosu na slične short-throw modele ovog tipa. Najverovatniji kupci ovog projektora su najpre vlasnici kafića koji žele da posetiocima obezbede dobro iskustvo za predstojeće sportske događaje, kao i oni koji kod kuće žele bioskopsko iskustvo, a u mogućnosti su da zatamne prostoriju dovoljno za najbolji doživljaj. 

Test: Benq TH585 gaming projektor (Video)

Test: Xiaomi Smart Projector 2 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309