Greška

Došlo je do greške.

Test: Xiaomi 4K Monitor 27” (Video)

21.09.2022 13:59 | 0 Multimedija
Test: Xiaomi 4K Monitor 27” (Video)

Xiaomi u svojoj ponudi ima vrlo jasno profilisanu ponudu monitora, za svakoga ponešto, a njihov 4K monitor 27” je namenjen profesionalnim korisnicima, sa obećanjem Pantone sertifikacije preciznosti prikaza, širokim gamutom boja i korisnim dodatnim opcijama.

U moru proizvoda koje kompanija Xiaomi ima u svom širokom portfoliu, monitori su verovatno jedna od najmlađih kategorija. Dugo su čekali na priliku za ulazak i u ovaj segment, ali kako to često biva kod njih, kada jednom krenu, nema zaustavljanja. Početkom godine smo bili u prilici da testiramo njihov zakrivljeni gaming monitor, a ovih dana su nam se na testu našla još dva modela, jedan namenjen gamingu i 4K monitor koji vam predstavljamo u ovom videu.
 
 
Xiaomi se kod uređaja koji nisu telefoni ne trudi previše oko imena, pa se ovaj model prosto zove Xiaomi 4K monitor 27”, što će prosečnom kupcu jasno dati do znanja o čemu se radi.
 
Pored toga, kod ovog modela se ističe i da je namenjen profesionalnom dizajnu, da dolazi sa Pantone validacijom preciznosti prikaza i Delta E odstupanjem ispod 1 kao i 99% pokrićem DCI-P3 spektra, što uz još neke dodatne mogućnosti zvuči vrlo primamljivo za one kojima je potreban monitor za rad, 4K video, pa zašto da ne i povremeni 4K gaming.
 
No hajde da vidimo kako to radi u praksi i šta zapravo pruža Xiaomi 4K monitor 27”.

Dizajn i karakteristike

Što se dizajna tiče, nama se vrlo dopada ono što Xiaomi radi na monitorima, pa i na ovom modelu. Zapravo, prva asocijacija nam je verovatno Apple, samo sa plastikom umesto metala na poleđini i u crnoj boji - jednostavne linije, čiste površine i generalni utisak elegantnog proizvoda bez obzira na njegovu klasu.
 
xiaomi4kmonitor_1s.jpg
 
Okvir panela je tamno siv, tanak na bokovima i gornjoj strani i prosečne širine ispod panela. Poleđina je od crne plastike, ali u mat varijanti i bez teksture, što izgleda odlično i praktično jedina stvar koja se ističe na njoj je Xiaomi logo, dok je ostatak vrlo čist i elegantan. Ovo je monitor koji nesumnjivo lepo deluje na stolu, a što je takođe bitno, ne zauzima ni puno mesta na njemu, usled činjenice da je postolje dosta kompaktno. Ono se sastoji od skoro kvadratne metalne baze koja je tako tanka da je skoro u ravni stola, pa i ispod monitora možete ostavljati predmete i iskoristiti skoro punu površinu.
 
Baza je izrađena od metala i solidne je težine, pa pruža odličnu stabilnost, a od metala je i nosač panela koji je solidno kompaktan i sa zaobljenim ivicama koje upotpunjuju elegantan minimalizam ovog modela. Na dnu nosača se nalazi i praktičan prorez za sprovođenje kablova, dok je na vrhu mehanizam za podešavanje položaja panela.
 
Omogućena je rotacija levo i desno za po 33 stepena, podešavanje nagiba za 5 stepeni unazad i 21 ka napred, pivot panela za 90 stepeni u portret mod i podešavanje visine u opsegu od 12cm.
 
xiaomi4kmonitor_2s.jpg
 
Što se sekcije sa konektorima tiče, ona se nalazi na standardnom mestu, na dnu sredine monitora sa zadnje strane, ali je skrivena maskom koja se postavlja pomoću magneta kako bi sve izgledalo lepše i urednije. U njoj se nalaze dva HDMI 2.1 porta, jedan DisplayPort 1.4 i USB Type-C port koji ima višestruku ulogu - veza sa računarom za prenos slike putem AltDP moda, punjenje eksternih uređaja sa do 90W snage i veza sa Hubom koji se u Apple stilu nalazi na poleđini monitora pri sredini i sadrži dva USB porta standardne veličine, pored kojih je tu i 3.5mm konektora za slušalice.
 
Dakle ako povežete laptop koji to podržava, možete dobiti i sliku i punjenje i vezu sa tastaturom i mišem jednim kablom, što je vrlo praktično.
 
Kontrole se nalaze ispod desne ivice monitora i izvedene su u vidu tastera. Iako preferiramo mini joystick, moramo priznati da je Xiaomi maksimalno olakšao snalaženje postavljanjem oznaka na ekranu na mestu iznad svakog tastera koje vam jasno daju do znanja koja je njegova funkcija u tom trenutku. Uz to, meni je jednostavan i pregledan sa dve kolone, a za izbor moda slike, pogotovo za profesionalce kojima je to najviše potrebno je tu i takozvani “P taster”, koji služi samo za to. Zapravo, modovi slike su odvojeni u dve kategorije, profesionalne u kojima su sRGB, Adobe RGB i DCI-P3 radi lakšeg izbora odgovarajućeg gamuta, zatim CAD/CAM koji daje visok kontrast za bolji prikaz tehničkih nacrta, CG design koji poboljšava nivo detalja u tamnijim delovima scene i Darkroom mod namenjen gledanju u potpuno mračnim prostorijama.
 
xiaomi4kmonitor_3s.jpg
 
U Smart Modes sekciji su tu još i Standard, Eco, Movie i Low Blue Light modovi, a treba pomenuti i da monitor podržava i HDR, kao i da je zvanično VESA DisplayHDR 400 sertifikovan.
 
Što se prikaza tiče, ovaj model se bazira na IPS panelu rezolucije 3840 × 2160 piksela što na dijagonali od 27” daje izvanrednu oštrinu prikaza. Prikaz teksta je praktično perfektan i zaista je uživanje za oči čitati, mada smo mi preferirali da malo zumiramo internet stranice, jer većina sajtova nije predviđena za 4K rezoluciju sa 1:1 mapiranjem piksela, a i prikaz je u tom slučaju i lepši i lakši za čitanje. S druge strane, programi za obradu videa, fotografija i zvuka sa 1:1 mapiranjem pružaju puno radnog prostora i vrlo udoban rad, čemu je ovaj model uostalom primarno i namenjen.
 
Osvežavanje panela je 60Hz, a za one koji planiraju i povremeno igranje na ovom monitoru ili povezivanje gaming konzole, vredi reći da je odziv na nivou očekivanog za ovo osvežavanje, ne baš brz, ali sa dobro podešenim overdrive-om, bez ghostinga i artefakata. U meniju je dostupno i podešavanje overdrive-a u Response Time sekciji, pa se na Ultra Fast da primetiti nešto brži odziv - preporučujemo da iskoristite to tim pre što nema nekih negativnih efekata.
 
Pomalo iznenađenje je bila činjenica da nije implementiran nijedan vid varijabilnog osvežavanja, pa je fiksnih 60Hz i jedina opcija. Retki su modeli u današnje vreme koji ne podržavaju makar Freesync odnosno VESA VRR, tim pre što se u specifikaciji navodi HDMI 2.1, pa iako ovo nije gaming model, smatramo da je Xiaomi ipak trebao da implementira tu opciju. S pozitivne strane, input lag smo izmerili na vrlo dobrih 8.5ms.
 
xiaomi4kmonitor_4s.jpg
 
Kako je panel IPS tipa, uglovi gledanja su očekivano odlični. Uniformnost osvetljenja je vrlo korektna, a nismo primetili ni bitno probijanje osvetljenja, osim očekivanog IPS glow-a koji je na razumnom nivou za ovaj tip panela.
 
Pomenuli smo da je Xiaomi 4K Monitor VESA DisplayHDR 400 sertifikovan, a maksimalno osvetljenje koje smo izmerili je iznosilo 475 u SDR modovima i 506 nita u HDR modu, što je solidno preko zahtevane specifikacije. Pozadinsko osvetljenje očekivano ne podržava lokalno zatamnjivanje, pa čak i sa sertifikacijom od HDR-a ne treba očekivati previše, jer se u potpunosti oslanja na mogućnosti IPS panela koji i nisu poznati po visokom kontrastu.
 
Nažalost, ovaj monitor u većini modova ne nudi baš sjajan kontrast ni za IPS uslove, tek oko 650:1 u najboljem slučaju, usled načina na koji su modovi kalibrisani, sa višim nivoom crne nego što je to neophodno. Ipak, prikaz je subjektivno prilično dobar, najpre zahvaljujući odličnoj reprodukciji boja koja je i iznad onog što očekujemo od IPS-a. Nismo pronašli detaljne informacije o samom panelu, ali bismo sudeći po vrlo finom prikazu gradijenata boja u HDR modu rekli da je u pitanju pravi desetobitni panel. Pritom, iako se u specifikaciji nigde ne spominje Quantum Dot, pokriće DCI-P3 gamuta od čak 93% je na nivou dobrih Quantum Dot panela, što je svakako impresivno. 
 
xiaomi4kmonitor_5ss.jpg
 
S druge strane, iako se ističe saradnja sa Pantone-om, najbolje izmereno odstupanje ne da nije bilo ispod 1 kako se navodi u izveštaju i specifikaciji, već je iznosilo relativno visokih 5.4 za jedan profesionalni monitor. Potencijal za profesionalnu upotrebu je svakako tu, rezolucija i širina gamuta su kao stvoreni za to, ali treba računati na to da je neophodna dodatna kalibracija i da će za korisnike koji se profesionalno bave dizajnom ili videom zahtevati dodatan trošak.

Finalni utisci

Ukupno, Xiaomi 4k Monitor 27" je svakako veoma dobar monitor, koji uz par desetina evra za kalibraciju može postati i ozbiljan alat za rad kada su u pitanju dizajn i video. Ponuda 4K modela na tržištu je doduše prilično široka, pa sa cenom od oko 70.000 dinara, odnosno 590€, ovaj model spada u neki srednji rang - solidno skuplji od najpovoljnijih, ali i dosta jeftiniji od monitora koji su deklarisani kao profesionalni. U toj postavci stvari verovatno ima smisla razmisliti o ovom modelu koji ima dobar hardver i dodatnoj kalibraciji, nego uzeti skuplji i osloniti se na obećanja proizvođača koja, kao što smo i ovde videli baš ne budu uvek istinita.
 
 
Takođe, zbog USB Type-C porta sa svim pomenutim mogućnostima ovaj model je odličan izbor za one kojima treba dodatni 4K displej za neki od laptopova sa punjenjem putem USB C. Nadamo se da smo uspeli da vam dočaramo Xiaomi 4k Monitor na pravi način, a pozivamo vas da u komentarima sa nama podelite i svoje utiske. 

Test: Acer Nitro XZ342CKP Gaming monitor (Video)

Test: Xiaomi Mi 2K Gaming monitor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309