Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL C825 Android TV (Video)

22.07.2022 10:35 | 0 Multimedija
Test: TCL C825 Android TV (Video)

TCL C825 je naslednik prošlogodišnjeg C815 modela, ali sa značajnim unapređenjima koji ga čine ne samo za dve klase boljim, već i vrlo ozbiljnim TV-om u opštoj konkurenciji. Ovaj model zaista ima puno toga da ponudi, a pritom je možda i najbolji primer upotrebe Mini LED tehnologije koji smo videli do sada na testu.

Ivan Mančić

 
 
Ako biste prosečnog korisnika TV-a pitali da nabroji vodeće svetske brendove, lista bi verovatno uključivala imena kao što su Sony, Panasonic, Philips, Samsung ili LG, koji su svima dobro poznati. No, u top 3 na globalnom TV tržištu su već godinama samo poslednja dva brenda, dok je treći, zapravo ove godine verovatno i drugi, kineski TCL koji je zaista gigant u ovom domenu.
 
 
Domaća publika i nije imala previše prilike da se upozna sa TCL televizorima, uostalom oni su svega par godina i prisutni na domaćem tržištu, ali na drugim tržištima, a pogotovo u Americi drže zaista jake pozicije.
 
Okej, broj prodatih primeraka nije direktan indikator kvaliteta, ali ovakva pozicija naravno ne može biti slučajnost - TCL svakako ima i znanja i resursa da se takmiči sa najboljima.
 
Deo njihovog repertoara smo imali prilike da vidimo prošle godine u vidu C715 i C815 modela koji su bili zanimljivi, ali više u pogledu odnosa cene i onoga što dobijate nego inovativnosti. Ovog puta nam se na testu našao naslednik C815 pod oznakom C825 koji sa svojim prethodnikom ima nekih zajedničkih crta, ali je u pitanju tehnički daleko napredniji TV, toliko da bismo mogli reći da je ne za klasu, nego za dve ispred njega.

Dizajn, karakteristike i mogućnosti

TCL C825 zapravo i nije nov model, objavljen je prošle godine, ali je zbog cele situacije i problema sa dobavljivosti do nas prilično zakasnio, pa se u međuvremenu pojavio i njegov naslednik C835.
 
TCLC825_1s.jpg
 
No, kao što ćete videti u pitanju je i dalje više nego aktuelan TV i možemo odmah otkriti da je ovo jedan od modela koji nas je najviše impresionirao u proteklih par godina u svojoj klasi, a to se ne dešava baš tako lako. Lista pozitivnih stvari kod njega je prilično duga, a počinje dizajnom koji je izuzetan, kao i kvalitet izrade. Već prvi kontakt sa ovim TV-om će vam staviti do znanja da su izrada i materijali daleko od uobičajenog i C825 se ne bi postideo ni pred bilo kojim premijum modelom koji smo videli, čak bismo rekli da bi u poređenju sa većinom ostavio i bolji utisak.
 
Kako nam se na testu našla 65” verzija ovog modela, u pitanju je prilično robostan TV ne baš tankog profila, ali dizajniran sa puno stila. Okvir panela je veoma tanak i izrađen od aluminijuma, sa veoma lepom lajsnom koja ga okružuje sa gornje i bočnih strana sa gotovo nevidljivim spojevima na uglovima, što govori o pažnji posvećenoj detaljima i kvalitetu izrade.
 
Lajsna ima brušenu teksturu, ali sa poliranim usekom na sredini koji je jako lep detalj, ali i označava granicu između panela i dela sa elektronikom. Upravo po toj liniji se na dnu TV-a i razdvaja kraj panela od dela u kome je smešten integrisani soundbar i moramo reći da je u pitanju vrlo lepo dizajnersko rešenje koje izgleda bolje od uobičajenih gde je soundbar u ravni sa panelom. Soundbar je inače potpisan od strane japanske kompanije Onkyo, a prekriven je tkaninom sa crnim i belim nitima koja iz daleka izgleda sivo.
 
TCLC825_2s.jpg
 
Postolje je takođe vrlo neobično, pogotovo za TV ove veličine i sastoji se od aluminijumskog pravougaonog profila sa zaobljenim uglovima, a koji ima peskiranu teksturu po obodu, brušenu sa gornje strane i poliranu liniju između. Postolje zauzima samo sredinu TV-a i minimalno ga podiže iznad podloge, a i tako malim dimenzijama obezbeđuje vrlo dobru stabilnost.
 
Poleđina TV-a, koja je obično dizajnerski dosadniji deo je u ovom slučaju ništa manje zanimljiva, sa centralnim delom od plastike sa interesantnom teksturom, koji u sebi krije deo zvučnog sistema i na kome se nalazi membrana woofera. Sa obe strane njega se u gornjem delu nalaze crne površine koje podsećaju na sam panel, dok je u donjem delu tu uobičajen dodatak koji krije elektroniku.
 
Svi konektori su smešteni u jednu sekciju dostupnu sa boka, što je verovatno i najpraktičnije rešenje koje zapravo retko viđamo, a u njoj su vam na raspolaganju jedan USB 2.0, LAN port, antenski i satelitski konektori, optički i 3.5mm analogni audio izlazi, CI+ slot, dva HDMI porta ograničena na 4K sa 60Hz i dva HDMI 2.1 porta punih mogućnosti. HDMI 1 i 2 konektori podržavaju 4K na 120HZ, eARC, Auto Low Latency mod, varijabilno osvežavanje i AMD Freesync Premium, pa eto dobrih vesti za one koji žele TV modernih funkcija, pogotovo za povezivanje konzola poslednje generacije. Uz to, izmereni input lag je vrlo dobrih 9.7ms.
 
TCLC825_3s.jpg
 
Koliko god dizajn ovog modela bio dobar, njegov najjači adut je ipak slika, a razloga za to je nekoliko. Najpre zato što je ovaj model prva prilika da na delu vidimo kombinaciju VA panela i Mini LED osvetljenja, koja bi u teoriji trebala pružiti odlične performanse. Ovo nije prvi put da testiramo neki Mini LED TV, ali su prethodni modeli od LG-a i Hisense-a dolazili sa IPS panelima kod kojih je Mini LED najpre morao da nadoknadi nedostatke samog panela u vidu visokog nivoa crne, pa su ukupne performanse bile blizu onoga što smo viđali i od VA modela sa Direct LED FALD osvetljenjem.
 
Takođe, nijedan prethodno testirani model nije na pravi način koristio prednosti mini LED tehnologije u vidu bolje uniformnosti usled velikog broja manjih dioda i veće svetline usled odsustva difuzora. TCL je po oba ova parametra odradio odličan posao, pa je uniformnost veoma dobra, a maksimalna izmerena svetlina netipično visoka za ovu klasu - čak 1196 nita maksimalno sa 25% pokrivenosti, oko 1000 nita na 9% i 500 nita na sitnim detaljima, što je veoma dobro.
 
Ono što smo verovatno trebali očekivati, ali nas je svejedno prijatno iznenadilo je koliko dobro Mini LED radi u kombinaciji sa VA panelom. Sve one mane u vidu "bloominga", odnosno isijavanja oko titlova i svetlih objekata na tamnoj pozadini su u ovoj kombinaciji jedva primetne, toliko da smo morali da se potrudimo da ih uočimo jer znamo da moraju biti tu. Pri normalnom gledanju i da ne znamo šta da tražimo verovatno ih ne bismo ni uočili, što je zaista za pohvalu.
 
Posebno je impresivno što je TCL ovo postigao sa svega 160 zona, tačnije izbrojali smo 16 po horizontali i 10 po vertikali, ali je algoritam kontrole veoma dobar, a i VA panel ima prirodno nizak nivo crne, pa je rezultat iznenađujuće dobar - ne kao OLED naravno, ali za ovu klasu izvanredan. Vrlo je verovatno da je Mini LED matrica veoma blizu samog panela, pa da zbog toga i nema rasipanja svetla između zona na koje smo navikli na Direct LED modelima.
 
TCLC825_4s.jpg
 
Što se samog panela tiče, u pitanju je model proizveden od strane China Star Optoelectronics Technology (CSOT), kompanije koja je u zajedničkom vlasništvu TCL-a, Samsungove display divizije i još par kompanija. U pitanju naravno 4K panel koji je verovatno jedan od najboljih VA modela koje smo do sada videli kada su u pitanju uglovi gledanja - poredivo npr. sa Samsungovim QLED panelima iz viših serija prethodnih godina, sa minimalnom promenom boja i kontrasta pri gledanju iz ekstremnih uglova.
 
Kad pominjemo QLED, u pitanju je panel sa Quantum Dot filterskim slojem, što u kombinaciji sa visokom svetlinom daje i prepoznatljivo žive boje koje izgledaju sjajno, pogotovo u HDR sadržajima. U pitanju je panel koji desetobitni prikaz postiže uz pomoć FRC-a, koji je prema našim merenjima u stanju da pokrije oko 86.1% DCI-P3 spektra - korektno, ali eto jednog aspekta gde ovaj TV ne briljira.
 
Što se preciznosti prikaza tiče, Game, Movie i PC modovi nude najmanje Delta E odstupanje od opet korektnih 4.
 
Pomenuli smo HDR, a ovo je najzad još jedan od retkih modela srednje klase koji je u stanju da pruži pravi HDR prikaz zahvaljujući visokom kontrastu i svetlini. Prirodni statički kontrast panela smo izmerili na oko 4320:1, ali ga Mini LED sa 160 zona znatno unapređuje mogućnošću da i u potpunosti ugasi određene zone i postigne pravu crnu tamo gde je to moguće. Sitni detalji od oko 500 nita na potpuno crnoj pozadini ili eksplozije od blizu 1200 nita zaista izgledaju impresivno, pa ljubitelje dobrog prikaza u filmovima ovaj model neće ostaviti ravnodušnim.
 
TCLC825_5s.jpg
 
Zanimljivo je da mod slike koji se zove Low Power zapravo vrlo dobro koristi pun potencijal ovog modela, pa nemojte da vas zbuni naziv - nije u pitanju neka superštedljiva opcija. Pored toga, Movie mod daje najrealniji prikaz, a tu je i IMAX Enhanced mod koji je sličan movie modu, ali sa malo drugačijim mapiranjem i možda za nijansu atraktivniji. Što se formata tiče, podržani su skoro svi - HDR10, HDR10+, HLG i Dolby Vision, a kako je TV opremljen i senzorom ambijentalnog osvetljenja, tu je i Dolby Vision IQ koji prikaz može prilagođavati uslovima u prostoriji - dakle nedostaje jedino HDR10+ Adaptive koji je ekvivalent Dolby Vision IQ.
 
U meniju se nalazi i opcija Intelligent Picture u kojoj je moguće aktivirati ili deaktivirati senzor osvetljenja i adaptivno mapiranje, ukoliko npr. želite maksimalnu svetlinu. Čini se da je sa pogašenim opcijama slika zapravo i atraktivnija, a i da je mapiranje bolje, odnosno korektnije koristi pun dinamički opseg.
 
Pored toga, tu su i opcije za dinamički tone mapping, dinamičko prilagođavanje prikaza boja, dinamički kontrast i bolji prikaz prelaza između različitih nijansi koji radi vrlo korektno.
 
Kada je procesiranje slike u pitanju, tu je naravno i MEMC odnosno procesiranje kretanja. Ovu opciju smo videli i na prethodno testiranom C725, ali je u ovom slučaju ono obogaćeno dodatnim opcijama, kao i činjenicom da C825 koristi panel sa osvežavanjem od 120Hz. Rezultat je izuzetno dobro procesiranje i vrlo glatak prikaz, a efekat je moguće podešavati putem dva slajdera, jedan za umanjenje trzanja, a drugi za smanjenje zamućenja. Takođe, tu je i Clear LED Motion opcija koja strobovanjem pozadinskog osvetljenja dodatno poboljšava odziv panela, a koja je usled višeg osvežavanja znatno upotrebljivija nego na C725 modelu, sa daleko manje primetnim treperenjem. Ona će biti od koristi gamerima zbog boljeg odziva, što dobro dođe s obzirom na VA panel, ali i ljubiteljima sporta zbog jasnijeg prikaza brze akcije.
 
TCLC825_6s.jpg
 
Da pomenemo i da smo TV probali i sa sadržajima sa Yettel-ovog Hipernet TV servisa i slika je očekivano odlična na 4K kanalima i vrlo dobra na HD kanalima. Naravno 65” je izazov za obične TV kanale, ali to je prosto tako i ne postoji magija koja može da na velikoj dijagonali učini da niska rezolucija izgleda dobro, makar dok se ne pojave modeli koji koriste machine learning za skaliranje slike.
 
Što se zvuka tiče, nakon dobrog iskustva sa prošlogodišnjim modelom, tu smo i imali relativno visoka očekivanja, pogotovo što je soundbar na ovom modelu i nešto većih dimenzija i možemo reći da je ispunio očekivano, pa i premašio ono što smo čuli od C815.
 
U pitanju je rešenje sa ukupno 60W snage, dva puta po 15W na soundbaru koji zvuk projektuje sa prednje strane i još 30W na wooferu koji se nalazi na sredini zadnje strane TV-a. Kvalitet zvuka i frekventni balans su veoma dobri, pogotovo za TV, uz malu napomenu - ovo važi kada je aktivan ili Dolby Atmos ili Adaptive Content opcija u Intelligent Sound meniju, pri čemu obe imaju pozitivan efekat i čine zvuk utegnutijim i lepšeg balansa. Kako Dolby Atmos uz to daje i bolju zvučnu sliku, naš izbor je bio da aktiviramo samo tu opciju, pa je to i naša preporuka za korisnike ovog TV-a. Bas koji TV reprodukuje se prostire čak do 35Hz, pri čemu je do oko 60 prilično ravan nakon čega blago opada. U svakom slučaju ga ima više nego dovoljno da TV i sadržaji koje na njemu reprodukujete, bio to video ili muzika, zvuče vrlo ubedljivo i sa dovoljno težine u niskom delu spektra.
 
TCLC825_7s.jpg
 
Od opcija u meniju tu je i sedam predefinisanih profila zvuka, sedmopojasni ekvilajzer, korekcija odziva zavisno od montiranja na postolje ili zid, automatska regulacija glasnoće, kao i kompresija dinamičkog opsega za DTS sadržaje.
 
Poput prethodno testiranih TCL modela i ovaj TV dolazi sa Android TV operativnim sistemom i to u verziji 11, sa zvaničnom podrškom za Play Store i sve što uz to ide. Što se interfejsa tiče, on je minimalno izmenjen u odnosu na standardni Android TV, nešto poput onoga što radi Sony.
 
TCL je dodao i dosta sitnica, poput dodatnog brzog menija koji se pojavljuje duž desne strane ekrana i koji je odličan dodatak kakav u suštini i nedostaje vanila Androidu, a tu je i još jedan meni koji se pojavljuje duž donje ivice sličnog sadržaja, ali koji služi i kao launcher za odabrane aplikacije. Pored toga, tu je i nekoliko TCL aplikacija i servisa koji nisu klasičan bloatware, već upotpunjuju funkcionalnosti TV-a, od lakše projekcije slike bežičnim putem sa mobilnih uređaja, kontrole pametnih kućnih uređaja, T-Solo aplikacije uz koju TV postaje bluetooth zvučnik i Safety Guard aplikacije koja je lakši način da se obave mnoge Android stvari vezane za aplikacije, dozvole i sl. 
 
Sve ovo je lepo osmišljeno i zaista unapređuje iskustvo koje Android nudi, pa TCL-u ostaje da u narednim godinama malo konsoliduje opcije i interfejs i sve to učini još ispeglanijim i praktičnijim, iako bismo i ovako mogli reći da su ispred skoro svih konkurenata kada je Android TV u pitanju.
 
TCLC825_8s.jpg
 
Testirajući ovaj TV, sa svim dobrim stranama koje ima, brinula nas je samo jedna stvar - da sve to ne pokvari nešto što smo viđali na praktično svim dosadašnjim TCL modelima, naravno mislimo na vrlo skromne performanse hardvera. Nadu nam je dao pogled na chipset, koji je u ovom slučaju jača Mediatekova izvedba, odnosno MT9615 sa Mali G52 MP2 grafikom, koji je potpomognut sa 3GB RAM-a i čak 32GB skladišnog prostora od čega je korisniku dostupno 22GB. Zaista široko za jedan TV, praktično duplo više od većine modela, pa na njega stane dosta aplikacija i više velikih igara poput Asphalta npr. sa sve dodatnim sadržajima.
 
I zaista, ne da na ovom modelu nismo primetili probleme koje smo viđali na prethodnim, već sve radi kao podmazano, od sadržaja do interfejsa i igara. 3D performanse nisu na nivou flaghship telefona naravno, ali su sasvim korektne da npr. možete igrati pomenuti Asphalt i uživate u solidnom iskustvu. O broju i selekciji dostupnih aplikacija nećemo trošiti reči, jer je ona kod Androida na najboljem mogućem nivou, pa sa ovim TV-om zaista imate skoro neograničene mogućnosti, kao i neke ekskluzive poput Steam Linka, KODI-a i sl. koje se mogu pronaći samo na Android TV-u.
 
Kad smo kod ekskluziva, ovaj TV ima i jednu neuobičajenu mogućnost u vidu 2.07MP Full HD kamere koja se dobija u pakovanju, a ubacuje se u slot na vrhu TV-a gde se pričvršćuje magnetom. Čemu kamera na TV-u? Pa najpre svakako za video komunikaciju, mada je lista dostupnih aplikacija te vrste za Android TV platformu ne baš duga i najpoznatije ime je Google Duo, osim ako je instalirate nešto drugo zaobilaznim putem. Kvalitet kamere je korektan, otprilike na nivou neke pristojnije laptop kamere - dovoljno za video komunikaciju u različitim uslovima u prostoriji, ne samo pod idealnim svetlom, mada je tada kvalitet naravno i najbolji.
 
Pored komunikacije, TV podržava i kontrolu gestovima, pa možete da pauzirate i premotate neki sadržaj, ili da se slikate dok gledate TV - upitno korisno i više demonstracija tehnologije, ali okej.
 
TCLC825_9s.jpg
 
Kad smo kod kontrole, kuriozitet je da se uz ovaj TV dobijaju dva daljinca. Ovo nije prvi put da vidimo tako nešto, ali su u takvim slučajevima to bili mahom jedan klasičan i jedan mali sa par tastera namenjenim SMART funkcijama, dok su ovi koji dolaze uz C825 skoro identične veličine i dele neke od funkcija. Ipak, jedan od daljinaca je više predviđen za one koji pretežno gledaju TV program, dok je drugi realno praktičniji za upotrebu i lakši ako mahom koristite striming servise, glasovnu pretragu i razne pametne funkcije. Uostalom, od viška glava ne boli.

Finalni utisci - puno pohvala

Sve u svemu, retko se dešava da nam na test dođe neki uređaj koji u skoro svim svojim aspektima radi tako da je teško pronaći značajniju zamerku, a TCL C825 TV je čak i prijatno iznenađenje, kao po pitanju slike i zvuka, tako i u pogledu pametnih funkcija i dizajna i izrade. U pitanju je jedan od najkompletnijih modela koje smo probali i moramo priznati da nam se jako dopada.
 
 
Ono što nam se posebno dopalo je kako Mini LED radi sa VA panelom, visoka svetlina, odličan MEMC na 120Hz panelu, kao i jako dobar zvuk, pa je audio-vizuelni doživljaj kompletan. Zbog svega navedenog, ovom modelu dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu.
 
Što se cene tiče, TCL C825 u svojoj 65” varijanti na domaćem tržištu košta 190.000 dinara, odnosno oko 1600 €, dok je 55” 141.000 dinara, odnosno oko 1200 €.

Test: TCL C725 (Video)

Test: Samsung QN95B Neo QLED (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309