Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL 20 Pro 5G (Video)

31.07.2021 11:42 | 0 Mobile
Test: TCL 20 Pro 5G (Video)

Model 20 Pro 5G kompanije TCL nas je po mnogo čemu vrlo prijatno iznenadio: ne nije u pitanju samo 5G varijanta nedavno predstavljenih 20L i 20L+ modela, već potpuno drugačiji telefon. Provereno popularna forma telefona u kombinaciji sa zakrivljenim AMOLED ekranom, Snapdragon 750G procesorom i optičkom stabilizacijom na glavnom kamera senzoru...

Da budemo potpuno iskreni, kada smo otpakivali kutiju TCL 20 Pro 5G telefona koji je u Benchmark redakciju stigao zajedno sa modelima 20L i 20L Plus koje smo predstavili pre nekih 15ak dana, mislili smo... evo ga još jedan isti telefon, samo sa 5G podrškom. I moramo priznati, baš nam je drago da smo se prevarili.
 
 
Nakon par, da kažemo prosečnih TCL modela telefona – sada u rukama imamo jedan mnogo konkretniji i verujemo publici interesantniji uređaj. TCL 20 Pro 5G naime samo nosi slično ime kao i prethodnici na testu, ali je po svemu ostalom znatno raskošniji. Telefon po mnogo čemu pripada dizajnerskom pravcu koji je ustanovljen tamo još sa Samsung Galaxy S8 modelom i na kome se jasno ističe blago zakrivljeni AMOLED ekran: neko će reći, pa to je pravac ustanovljen još pre nekoliko godina – stvari sada idu nekim drugim pravcem. Nešto slično smo prethodne godine videli na Motorola Edge telefonu ali je tada u pitanju bio endless displej, sa možda i previše zakrivljenim displejem pa moramo da konstatujemo da je kod modela koji danas imamo na testu, sve to mnogo svedenije i – bolje.

Dizajn i ekran

Kada je o upotrebljenim materijalima reč, odmah da napomenemo da se 3D staklo nalazi sa obe strane telefona ali ne možemo da vas informišemo o eventualnom zaštitinom sloju. Gorilla Glass nije sigurno jer bi to proizvođač negde jasno naveo, verujemo da je u pitanju neka od verzija zaštitnog sloja nekog od kineskih proizvođača. Samo se navodi podatak da je pozadi reč o zaštitnom premazu koji ne dozvoljava otiske prstiju na telefonu.
 
tcL1s.jpg
 
Što se poleđine telefona tiče, ona je po pitanju dizajna ona slabija karika u lancu i nakon svih ovih iskustava sa TCL telefonima možemo još jednom da zaključimo da je TCL timu hitno potreban moderniji dizajnerski tim. Korak napred ovde, korak nazad onde – smatramo da je od ove sjajne lajsne na kojoj su smeštene četiri kamere moglo i nešto savremenije da se napravi. Ovo smo gledali pre tri godine i drugi su mnogo napredovali od tada. Ono što je dobro kada je već situacija takva kakva jeste – kamere se nalaze u ravni sa poleđinom telefona tako da kada spustimo telefon na ravnu površinu, on se celom svojom poleđinom naslanja na podlogu. Prava retkost u današnje vreme.
 
Sa desne strane telefona standardna kombinacija power tastera i klackalice zvuka – a na levoj strani poseban taster koji nije onaj uobičajeno dosadni Google Assistant taster već Smart Key koji možete prilagoditi svojim potrebama ili svojim navikama – jednostavno odaberete koju će funkciju ili aplikaciju pozivati ovaj taster kada kada ga pristisnete jednom, brzo dva puta ili ga duže držite. A na raspolaganju vam je zaista veliki broj mogućnosti.
Sa donje strane, fiokica za SIM kartice sa mogućnošću upotrebe memorijske kartice koja koristi deljeni slot, Type C konektor, odnosno rešetka zvučnika (mono zvučnik je u pitanju) i rupica mikrofona – gore drugi mikrofon i 3.5 milimetarski konektor.
 
tcL2s.jpg
 
Telefon je u ruci kompaktan i ima formu na koju su mnogi i navikli. U pakovanju telefona je i zaštitna gumena obloga koja će povećati gabarite telefona – ali ga i sačuvati od spoljnih uticaja i eventualnih padova. Težina je 190 grama i istakli bismo dobro izveden balans težine što ovaj format telefona tradicionalno donosi.
 
Ekran je AMOLED, dijagonale... nije nagradno ali pitanje jeste? Pa naravno, legendarnih 6.67 inča, dijagonala toliko puta viđena u poslednjih godinu dana, naročito na modelima konkurenta ali verujemo i dobrog kupca ekrana koje inače TCL sam proizvodi.
 
tcL3s.jpg
 
Odnos stranica je standardnih 20:9 ali zbog zakrivljenosti ekrana telefon deluje – i jeste za par milimetara uži od sličnih telefona sa ekranima te dijagonale. Rezolucija uobičajenih i dovoljnih 1080x2400 piksela, 394 ppi, osvetljenje 420 nita a u piku 700 inča – sasvim dobro upotrebljiv po ovom suncu koje ovih dana prži, mada cifre naspram nekih konkurentskih ne zvuče tako impozantno. Ono što je bitno, ukoliko ne koristite senzor ambijentalnog osvetljenja i telefon vam ostane recimo na 50 posto osvetljenosti – nećete po ovom suncu videti ništa, mislićete da vam telefon ne radi. Trk do hlada, povećajte brightness na max i sve će biti kako treba. Napomenućemo da ekran donosi i HDR10 podršku kao i TUV Rheinland sertifikat kvaliteta kojim se kiti sve veći broj proizvođača. Naravno, tu je i TCL-ov NXTVISION softver da sliku fino podesite onako kako to vama odgovara: ne volimo svi istu vrstu prikaza i svako zna šta njegovom oku najviše prija.
 
I za kraj priče o ekranu još dva podatka: senzor otiska prsta pozicioniran je ispod displeja, a centralno pozicionirana selfi kamera punch hole tipa definitivno je mogla biti manja. 

Hardver

Obzirom da je reč o telefonu sa 5G podrškom, evidentno je da je broj mogućih opcija za procesor ovog telefona odmah morao da bude skresan na par varijanti: Snapdragon 750 je u pitanju, jedini put smo ga do sada imali na testu kada smo prikazivali Mi10T Lite telefon. Osmojezgarni procesor izrađen 8 nanometarskom tehnologijom, sa modernim Kryo 570 jezgrima i solidnim Adreno 619 GPU-om. 5-10-15 posto, u zavisnosti od situacije, brži od ove godine veoma popularnog 732G procesora koji dominira ovom kategorijom telefona srednje klase. Uz naravno, 5G podršku koju 732G nema.
 
tcL4s.jpg
 
Uparen sa 6GB RAM-a i lepih 256GB prostora za podatke, lepo sve to radi, bez dileme. Dovoljno snage za sve uobičajene zadatke, jedan lepo optimizovan model, spreman za narednih par sezona, a možda i dočekamo kod nas da iskoristimo 5G potenicjal ovog uređaja.
 
Kada je autonomija po sredi, TCL 20 Pro 5G stiže sa baterijom od 4500 mAh koja se puni preko ispravljača od 18W koji stiže u pakovanju uređaja i da bi u potpunosti napunio bateriju telefona potrebno mu je oko 2 časa. Ono što je takođe vredno pomena jeste podržano bežično punjenje snagom 15W i to predstavlja vrlo prijatno iznenađenje. A manje prijatno iznenađenje jeste svega 35 procenata preostale baterije nakon našeg uobičajenog desetočasovnog YouTube testa. Situacija kakvu smo imali i u prethodnoj recenziji TCL 20L telefona koji se takođe nisu proslavili kada je autonomija po sredi  – to bi moralo da bude makar malo bolje. 

Sistem kamera

A da vidimo šta je TCL pripremio kada su kamere u pitanju: iza sočiva glavne kamere nalazi se SONY IMX582 senzor od 48 megapiksela sa PDAF-om, f 1.79 otvorom blende i ono najvažnije – sa optičkom stabilzacijom. Pored njega, tu su još ultraširoki senzor od 16 mpix, otvorom blende f 2.4 i pokriva vidno polje širine 123 stepena. Kolekciju kamera zaokružuju 2 mpix makro kamera sa autofokusom i 2 megapiksela senzor dubine.
 
TCLphoto1s.jpg
 
TCLphoto2s.jpg
 
TCLphoto3s.jpg
 
TCLphoto4s.jpg
 
Što se selfi kamere tiče, ona je od 32 megapiksela.
 
Glavni senzor od 48MP daje fotografije vrlo prirodnog izgleda i kolorita, sa dovoljno detalja bez onog softverskog preoštravanja kome mnogi proizvođači često pribegavaju. I za promenu, dobro je da i oni koji vole prirodniju fotografiju imaju opciju među aktuelnim modelima, a da je naknadnom obradom naravno mogu odvesti u pravcu u kom žele. 
 
Dinamički opseg glavnog senzora je veoma dobar, pa se kamera odlično snalazi sa ekspozicijom, čak i u zahtevnim uslovima sa jakim dnevnim svetlom i dosta senki, pri čemu uspešno čuva detalje u oba ekstrema.
 
Što se ultraširoke kamere tiče, interesantno je da se TCL umesto 8MP rešenja, koje koriste maltene svi ostali u ovoj klasi i koje je tehnički realno daleko od nivoa 48 i 64MP glavnih senzora, odlučio za bolji 16MP senzor sa uglom snimanja od 123 stepena. Ovakav upgrade znači daleko manju razliku u nivou detalja između glavnog i širokougaonog senzora, pa su fotografije koje pravi ovaj senzor tek malo mekše, ali i dalje veoma dobre, primetno bolje od većine modela slične cene, sa minimalno zasićenijim bojama u odnosu na ono što nudi glavna kamera.
 
TCLphoto5s.jpg
 
TCLphoto6s.jpg
 
Kada kažemo da je treća kamera macro od 2MP, u prvi mah bi delovalo da je ovo još jedna od onih macro kamera koje su ubačene radi reda da drže brojno stanje. Ipak, TCL je napravio jednu bitnu razliku uključivanjem autofokusa, pa je fotografisanje ovom kamerom neuporedivo lakše u odnosu na većinu modela sličnih specifikacija, a rezultati apsolutno upotrebljivi i što je bitno - konzistetnog kvaliteta. Da je malo više megapiksela, fotografije bi bile još bolje, ali i ovako kako je, možemo reći da je TCL napravio dobru odluku.
 
Što se noćnih fotografija tiče, glavna kamera i TCL-ov noćni mod su vrlo prijatno iznenađenje, jer je su svetlina, kontrast i boje veoma dobre, uz dobru redukciju šuma koja uspeva da zadrži priličan nivo detalja. Bilo je tu i tamo poneke prosečne fotografije, ali u većini slučajeva smo bili prilično impresionirani rezultatom.
 
TCLphoto7s.jpg
 
TCLphoto8s.jpg
 
Što se videa tiče, snimanje je moguće kako u Full HD, tako i u 4K rezoluciji i dok god je kadar relativno statičan, kvalitet je korektan, na nivou onoga što smo viđali i na dnevnim fotografijama. Problem nastaje kada snimate u hodu, jer je TCL implementirao stabilizaciju koja dosta uspešno amortizuje kretanje, ali ima negativan uticaj na nivo detalja i što je najgore, uzrokuje vidne artefakte u slici u vidu delova scene, npr. dela krošnje drveta ili trave pored puta koji deluju kao da se pomeraju nezavisno od svega ostalog. Prava šteta, pa mislimo da bi TCL morao da poradi na unapređenju stabilizacije u nekom od narednih ažuriranja.
 
Noćni video sa glavnog senzora je sasvim korektan, uz tek malo veći nivo šuma, dok je šum na snimcima sa ultraširoke kamere baš primetan i izgleda naročito neprirodno oko izvora svetlosti.
 
TCLphoto9s.jpg
 
TCLphoto10s.jpg
 
A selfi kamere od čak 32MP piksela: ostali smo vrlo smo zadovoljni rezultatima i noću, a pogotovo danju, jer su kolorit, kontrast i oštrina na zaista odličnom nivou uz vrlo dobro procesiranje u portret modu koje zamućuje pozadinu bez nekih vidljivih propusta u detektovanju ivica subjekta.

Softver

Operativni sistema je naravno Android 11 a TCL obećava sigurnosna unapređenja najmanje do juna 2023. godine. O TCL-ovom korisničkovom interfejsu smo se više puta izrazili vrlo pohvalno pa se ovog puta nećemo ponavljati: na ovom modelu dolazi u verziji 3.0.3 i verujemo da će retko koji korisnik imati neke konkretnije primedbe. Sve je nekako logično, na svom mestu, vizuelno dopadljivo. 
 
tcL5s.jpg

Zaključak

Cena... verujemo da će kod mnogih kojima se ovaj telefon dopao, rekli bismo – ima i zbog čega, cena izazvati malo razočaranje, naročito u zemlji gde je legalnim telefonima teško da pariraju onima kupljenim ispod žita. A i da njih nema, opet će TCL 20 Pro 5G teško uspeti da isparira konkurentima: jeste TCL 20 Pro 5G telefon koncipiran na malo drugačiji način i predstavlja vrlo solidnu kombinaciju, ali maloprodajna cena od 63 hiljade dinara bez nekog dubljeg uplitanja u cenovnu analizu onako na prvu deluje previše.
 
 
Opet, u nekoj ponudi operatera kod kojih se za sada isključivo može kupiti, sve to dobija neku drugačiju konotaciju – pa ostavljamo vama da sve stavite na papir ukoliko TCL 20 Pro 5G stavite na listu želja. Lep telefon!

Test: Realme GT (Video)

Test: Redmi Note 10 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109