Greška

Došlo je do greške.

Test: Synology DS1520+ (Video)

22.10.2020 11:07 | 2 Hardver
Test: Synology DS1520+ (Video)

U današnje vreme, najvredniji aspekt poslovanja jedne firme su podaci. Koplja najvećih svetskih sila se lome oko toga kako da dođu do vaših ličnih, ali i poslovnih podataka. Zato je od velike važnosti dobro obezbediti interni sistem protoka i čuvanja podataka na pristupačan i siguran način. Najnoviji Synology DS1520+ NAS uređaj kroz jednostavno korišćenje i upravljanje kombinovano sa korisnim funkcijama koje ćete svakodnevno koristiti uz pomoć besplatnih softverskih alata, predstavlja jedno zaokruženo rešenje i možda trenutno najkompletniji uređaj za lokalno čuvanje i zaštitu podatka manjih kućnih firmi i malih, do srednje velikih preduzeća...

Nakon modela DS218+, Synology nam je na test poslao model naprednijih karakteristika DS1520+... i to je jasno kao dan, ako samo i letimično pregledate osnovne mogućnosti: dva M.2 SSD slota za keširanja podataka, 5 fioka za hard diskove i SSD uređaje, 4 LAN porta, dva USB 3.2 Gen1 konektora, dva eSATA porta i pregršt softverskih noviteta.
 
 
I dok je prvi namenjen običnim kućnim korisnicima, dotle se jači, DS1520+ predstavlja kao NAS za zahtevnije pojedinačne korisnike tzv “prosumer-e”, manja preduzeća ili kućne firme. Naš lični utisak je da je ovaj uređaj napravljen po meri manjih firmi, o čemu svedoče primenjena rešenja. 

Karakteristike

Synology DS1520+ stiže u prepoznatljivom NAS obliku. Klasičan crni boks sa fiokama na prednjoj strani čime se naslućuje njegova svrha. Malo je neobično da ima 5 fioka za diskove jer smo do sada uglavnom susretali modele sa parnim brojem – egzotičan kao motor “petak”. To vam sa druge strane sugeriše dobru podršku i opcije za korišćenje različitih RAID opcija. Podržava RAID 0,1,5,6 i 10 kao i Synology Hybrid RAID.
 
syn1s.jpg
 
Desna vertikala sadrži LED indikacije aktivnosti samog uređaja i pojedinačnih diskova. Na samom dnu je jedan USB 3.2 prve generacije koji služi za instant “backup” podataka sa USB memorija. Jednostavno, prikačite memoriju na port i USB Copy softver će vas vodiiti u par koraka ka sigurnom skladištenju podataka. Izvadite memoriju i pravac dalje na posao...
 
Zadnjom stranom uređaja dominiraju dva velika ventilatora koja bukvalno isisavaju topao vazduh iz unutrašnjosti. Ispod ventilatora uočavamo čak četiri gigabitne LAN konekcije. Detalj koji govori u prilog tvrdnji da je ovaj NAS predviđen za manja poslovna okruženja i kućne kancelarije jer “prosumer” korisnik gleda pre svega u pravcu brže veze, poput 2.5 ili 10 gigabitnih portova. Bilo je dosta nagađanja uoči izlaska DS1520+ hoće li dobiti 10 Gbps port, ali Synology je na kraju odlučio da je ovo pravo rešenje.
 
syn2s.jpg
 
Možete ih sistemom agregacije linkova grupisati u jedan logički, velike propusne moći i povezati sa nekim od pametnih upravljivih svičeva sa podrškom za agregaciju linkova. Na taj način se koristi prednost istovremenog rada sva četiri LAN porta. Poenta ovakve veze je u tome što će klijenti sa gigabitnim linkom, moći da “povlače” oko 100 MB/s istovremeno bez penala u pogledu rada onog drugog. U slučaju full duplex veze, to je efektivnih 2 Gbps x4 porta. Sa druge strane ovo je sigurnije rešenje jer ako jedan port “padne” odmah je tu drugi koji ga menja, tako da korisnik nema prekid u radu.
 
Ukoliko ste individualni korisnik koji radi u Windows 10 okruženju, problem je podrške agregaciji jer Microsoft sa svakim “apdejtom” bukvalno isključuje podršku za Intel kontrolere sa kojima je uspevala ova operacija.
 
syn3s.jpg
 
Nismo još završili sa opcijom konekcija na ovom uređaju. Spomenimo još jedan USB 3.2 prve generacije kojim praktično delite USB memoriju ili disk na lokalnoj mreži, kao i dva eSATA porta za povezivanje dodatnog Synology DX517 modula sa pet fioka za dodatne diskove, a pošto ima dva eSATA porta - to znači da je moguće povezati dva ovakva modula, tako da je omogućen rad sa ukupno 15 diskova.
 
Ništa manje impresivan nije DS1520+ kada je u pitanju ugrađena hardverska platforma bazirana na četvoro-jezgarnom Intel Celeron J4125 procesoru i 8 GB sistemske memorije. To mu omogućuje žustrinu i brži odziv u odnosu na slične modele na bazi ARM rešenja.
 
Ipak, glavna snaga jednog NAS uređaja leži u njegovom softveru i funkcionalnostima koje su zadatak aplikacija u okviru DiskStation Manager 6.2 sistema. Sadrži pregršt korisnih aplikacija koje možete besplatno koristiti, ali ovog puta interesovala su nas rešenja primerena korišćenju u uslovima manjeg poslovnog okruženja – baš u duhu ovog uređaja. Stoga želimo da vam skrenemo posebno pažnju na par funkcionalnih rešenja.
 
syn5s.jpg
 
Prva je svakako Synology Hybrid Raid (SHR) opcija koja dozvoljava maksimalnu iskorišćenost prostora na diskovima uz sigurnost redundantnosti podataka. Za one manje iskusne koji nisu eksperti iz oblasti uparivanja diskova u RAID nivoe, SHR je kao stvoren jer pruža potpuno automatizovan sistem upravljanja diskovima uz svu fleksibilnost oko izbora diskova, sigurnost podataka i maksimalnu iskorišćenost prostora na diskovima.
 
Sledeći na listi je paket aktivnih “backup” alatki za zaštitu poslovnih podataka na klijent stanicama, serverima, virtuelnim mašinama, Office 365 i Google “cloud” servisima. Za tu svrhu služi “Active Backup for Business”. Obzirom da su manje firme itekako osetljive na troškove jer nemaju puno para, često prave kompromis u pogledu izbora kvalitetnih alatki za “backup” podataka. Ovaj softver je potpuno besplatan i dobija se nabavkom Synology DS1520+ NAS uređaja.
 
Startovanjem aplikacije vam je ponuđeno nekoliko opcija za “backup” podataka: sa radne stanice, servera, virtuelnih mašina, itd. Svaka od ovih opcija ima ponuđeni scenario i pravila koja možete sami menjati i definisati – kojim danima i u koliko sati će se vršiti presek promena i snimanje rezervnih kopija podataka. Nakon toga će NAS rezervisati prostor na diskovima, a administrator će na klijent stanicama instalirati i pokrenuti odgovarajuću Windows aplikaciju. Unese se IP adresa servera i pravljenje “backup-a” može odmah da počne. Sistem će automatski, periodično vršiti presek i snimanje ažuriranih podataka, dok će administrator dobijati izveštaje o tome. U slučaju havarije, povrat podataka je jednostavan i brz, što se odnosi na sve instalirane aplikacije i njihova podešavanja.
 
syn6s.jpg
 
Današnje vreme je karakteristično i po tome što sve veći broj pojedinaca i firmi koristi različite Cloud servise, a da to u prvi mah nisu čak ni svesni. Na taj način firma pravi veliki broj dokumenata i  držeći sve veću količinu poslovnih informacija u “cloud”. Potreba nalaže da ih dodatno obezbedite jer vam niko ne garantuje zaštitu podataka ili dostupnost u slučaju pada vaše internet konekcije, ili internet zloubotrebe podataka.
 
Tek na pomen Gmail-a, OneDrive servisa, postaje jasno u kojoj meri su današnje “cloud” usluge rasprostranjene. Obzirom da ogroman broj firmi svakodnevno koristi Office 365, One Drive ili Gmail, Google baze kontakata i kalendar sa zakazanim obavezama, sve te podatke je potrebno obezbediti na jednom mestu.
 
Za to služe “Active Backup for G Suite” ili “Active Backup for Office 365”. U pitanju je tzv granularna tehnologija “backup-a” na nivou pojedinačnog fajla tj. email poruke sa svim metadata podacima, dodacima u porukama, kontaktima, događajima u kalendaru - umesto da se radi kompletna backup procedura. I sve to radite sa jednog centralnog mesta – konzole.
 
syn4s.jpg
 
Konačno tu je i Synology C2 opcija rešenja za sveobuhvatno integrisano “backup” rešenje u “cloud-u”. Praktično kroz prepoznatljivi DiskStation Manager interfejs, možete kreirati rezervnu kopiju podataka u Synology “cloud-u” i to uz rigoroznu kontrolu najnovijih tehnologija za zaštitu i enkripciju podataka. Princip sigurnosti nalaže da morate imati dve kopije podataka na fizički razdvojenim i udaljenim lokacijama jer uprkos činjenici nabavke NAS-a, čime ste bezbednost podigli na značajno viši nivo, uvek postoji faktor ljudske greške ili neke više sile na koju ne možete uticati. Ova opcija je dostupna samo za korisnike Synology proizvoda i to po povlašćeno niskim cenama. 

 
Performanse u modu dva agregirana gigabitna linka (Intel Ethernet Adapter Complete Driver Pack 25.4)

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
Synology DS1520+
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
Synology DS1520+
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

Zaključak

Synology je sa DS1520+ NAS modelom, napravio jedan vrlo koristan alat za manje firme i kućne kancelarije, kojim je posao oko pravljenja i čuvanja važnih sigurnosnih kopija podataka, učinio značajno lakšim. To je ranije bio prilično težak i mučan, a vrlo često i skup posao. Od sada to je vrlo jednostavno jer pomoću softvera koji dobijate besplatno uz ovaj uređaj i pri tome je lak za korišćenje, možete čuvati i nadzirati sve važne podatke na jednom mestu, deliti ih “u letu” i pri tome za tili čas povratiti sve važne informacije. Jednom rečju jedan kompletan alat, rešenje za prilično važan aspekt poslovanja vaše firme. Pri tome su troškovi zaista minimalni za jedan ovako sveobuhvatan sistem interne zaštite podataka.
 
 
Otuda nije teško zamisliti namenu i svrhu upotrebe Synology DS1520+ NAS uređaja u svakodnevnom životu i radu jer je za mesec dana testiranja pokazao na delu koliko je koristan i upotrebljiv uređaj u praksi. Zato vam dajemo iskren i dobronameran savet, ukoliko se do sada niste bavili zaštitom svojih podataka u poslu od koga živite, krajnje je vreme da to učinite, baš sada i sa ovim uređajem!  
 
_________________________
 
Prednosti:
 
- Jednostavn i logičan za upotrebu 
- Odličan softver 
- Mogućnost nadogradnje 
- Odlična ponuda konekcija
 
Nedostaci:
 
- Nema 2.5 Gbps ili 10 Gbps portove 
 
 
CENA: oko 750-790€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Synology DS218+ NAS (Video)

Test: Honor WiFi 6 Plus (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209