Greška

Došlo je do greške.

Test: Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX (Video)

14.11.2019 21:47 | 0 Hardver
Test: Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX (Video)

U pitanju je najlakši i jedan od najjeftinijih načina da produžite upotrebljivi radni vek svom laptop ili mini PC računaru. Ujedno, to je i najbezbolniji način kako da svom kompjuteru sa iGPU rešenjem pojačate snagu u OpenCL i CUDA aplikacijama, odnosno da ga osposobite za uživanje u najnovijim gejming naslovima...

Izlazak USB-C standarda je doneo neka zanimljiva rešenja pre svega na polju mobilnih uređaja i mobilnih računara. Jedno od njih danas predstavljamo zato što već duže vreme golica maštu vlasnika ultra-tankih notebook i laptop računara. Radi se o eksternom kućištu za grafičke karte koje daje onu preko potrebnu 3D grafičku snagu, laptop računarima sa slabašnim, itegrisanim iGPU rešenjima.

 

Naime, ovde se radi o tome da pojedini korisnici ne žele da se odreknu osnovnih vrednosti ultrabook platforme,  što se tiče njihovih kompaktnih i ultra-tankih dimenzija, te izuzetno male mase uređaja. Oni i dalje žele da njihov notebook ima mogućnost dugotrajnog rada na bateriji i da ga u svakom trenutku mogu poneti bez osećaja dodatne težine na ramenu ili ruci.

Sa druge strane imaju jako izraženu želju, da kada dođu kući, povežu svoj tanki notebook na neki uređaj poput eksterne grafičke karte koja će im omogućiti da se igraju u grafičkom okruženju, detaljima i performansama jednakim onim na pravim desktop gejming sistemima. I ne samo to - osetiće sve blagodeti ubrzanja u GPGPU aplikacijama koje profitiraju od OpenCL ili CUDA akcleracije, a to nije ni malo naivna stvar.

Sapphire_eGFX_1s.jpg 

Eksterna grafička karta i prethodna zamisao je postala ostvariva izlaskom USB-C interfejsa jer je Thunderbolt 3 posredstvom ovog brzog USB standarda, omogućio rad i pozitivne efekte ubrzanja ovakvih uređaja u do juče nemogućim situacijama rada. Imajte na umu da nije svaki USB-C port Thunderbolt kompatibilan tj. mora imati ilustraciju i oznaku munje da bi ga pravilno identifikovali. Pre bilo kakve odluke o nabavci ili probe, obavezno konsultujte tehničku dokumentaciju vašeg notebook računara da bi utvrdili da li vaš uređaj poseduje USB-C Thunderbolt 3 port i gde se on nalazi. Konkretno, to znači da vaš uređaj pored USB raspolaže i odgovarajućim Thunderbolt kontrolerom.

Sapphire_eGFX_2s.jpg

Sapphire_eGFX_3s.jpg

Thunderbolt 3 standard je značajno brži tj ima osetno veću propusnu moć od USB-C 3.1 Gen2 standarda - 40Gbps naspram 10Gbps. Međutim, iskoristio je zgodan, praktičan i mali interfejs konektora da donese Thunderbolt standard kroz USB-C interfejs. Jedna od blagodeti te odluke jesu upravo eksterne “fioke” za desktop grafičke karte kakva je ova današnja -  Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX. Ona će jednom rečju, obezbediti da vaš prenosni laptop ili ultrabook računar i u budućnosti ostane aktuelan po pitanju vrhunskih grafičkih performansi.

Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX - karakteristike

Eksterna fioka za grafičke karte je jedan zaista vrlo pametno osmišljen proizvod koji je u današnje vreme ograničen prisustvom USB-C 3.1 porta i Thunderbolt 3 standarda, a što je odlika novijih notebook i ultrabook modela. Ujedno je to negativan odgovor vlasnicima starijih notebook modela koji imaju obične USB 2.0 i USB 3.0 portove, a sa druge strane žele da jedan ovakav uređaj podmladi njihove starije “mašine”.

Sapphire_eGFX_39s.jpg 

Dizajniran je poput nekog malog NAS uređaja i može vrlo lako da prevari oko čak i one upućenijih koji prvi put vide ovakav hardver. Aluminijumsko kućište sa mrežastim odvorom sa strane je odlično projektovano kako bi obezbedilo savršenu cirkulaciju vazduha i time hlađenje grafičkih karti. Tome doprinose i par dodatnih 12 cm velikih ventilatora na vrhu kaveza ovog minijaturnog kućišta koji izbacuju zagrejani zaduh kroz predviđene otvore, na vrhu skrivene ispod svojevrsnog aluminijumskog tunela.

Sa prednje strane imate samo jedan taster i veliku horizontalnu plavu LED traku koja označava aktivnost uređaja. Zadnja strana je zanimljvija i zapravo otkrivate tajnu strukture eksterno zamišljene grafičke karte. Napajanje ovih često energetski zahtevnih PC komponenti, obezbeđuje jedan minijaturni power modul poznat sa serverskih redundantnih uređaja. Mali po dimenzijama, ali sposoban da podrži velike potrošače do maksimalnih 300W. Pored toga, Thunderbolt 3 konekcija obezbeđuje dva dodatna USB 3.0 porta na koje možete priključiti USB fleš memorije. Ali to nije sve jer vam je na raspolaganju i jedan gigabitni LAN port.

Sapphire_eGFX_4s.jpg 

Grafička karta se jednostavno ugrađuje kao i u svaki desktop PC, pošto pomenuto napajanje obezbeđuje dva 6-pin/8-pin PCI Express konektora za napajanje. Grafička kartica se instalira u PCIe x16 slot na minijaturnoj štampanoj ploči. Nakon što montirate aluminijumski poklopac, ostaje vam da povežete namenski USB-C Thunderbolt kabal sa notebook uređajem, povežete kabal za napajanje i zabava može da počne.

Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX - performanse

eGFX & MacBook Pro 2019 platforma

eGFX ( MacBook Pro - Adobe After Effects CC 2019 )
vreme izvršenja
Radeon Pro 560X
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
0 25 50 75 100
manje je bolje (sekunde)
eGFX ( MacBook Pro - DaVici Resolve 16 )
vreme izvršenja
Radeon Pro 560X
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
0 25 50 75 100
manje je bolje (sekunde)
eGFX ( MacBook Pro - Final Cut Pro 10.4 )
vreme izvršenja
Radeon Pro 560X
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
eGFX ( MacBook Pro - Adobe Premiere Pro CC 2019 )
vreme izvršenja
Radeon Pro 560X
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
0 50 100 150 200
manje je bolje (sekunde)


eGFX & PC Ultrabook App

eGFX ( PC Ultrabook - Adobe Premiere Pro CC 2019 )
vreme izvršenja
Core i5 1035G4
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
0 25 50 75 100
manje je bolje (minuti)
eGFX ( PC Ultrabook - Blender 2.9 BMW M1 Rendering )
vreme izvršenja
Core i5 1035G4
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
0 200 400 600 800
manje je bolje (sekunde)


eGFX & PC Ultrabook gejming

eGFX ( 1920x1080 - Apex Legends, High )
frejmrejt
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
Intel Iris Pro
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
eGFX ( 1920x1080 - DOTA 2, DX11, High/Ultra )
frejmrejt
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
Intel Iris Pro
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
eGFX ( 1920x1080 - Fortnite, Epic )
frejmrejt
GearBox Thunderbolt 3 eGFX - Radeon VII
Intel Iris Pro
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX - utisci u radu

Ovu nesvakidašnju “fioku za grafiku” smo probali na obe aktuelne platforme, gde bi je uostalom i imalo smisla koristiti: PC i MacBook uređajima. Iskreno, isprva nismo znali šta da očekujemo, obzirom da nam je veliku sumnju izazivala ograničenost maksimalnog protoka na USB-C – Thunderbolt 3 portu jer tih 40 Gbs je praktično nešto manje od pune širine 4 PCI Express linije, dok se sa druge strane grafička karta nalazi u PCIe x16 slotu. Drugo, nikada nismo videli USB-C interfejs prikačen na PCIe x4 magistralu. Dakle, otprilike kao da vam je Radeon VII “zaboden” u PCIe x4 slot.

Sapphire_eGFX_5s.jpg 

Za test na PC platformi smo testirali novi Yoga C940-14IL. Instalacija uređaja protiče neverovatno jednostavno. Nakon što smo povezali uređaje odgovarajućim Thunderbolt – USB-C kablom. Sistem je odmah prijavio prisustvo druge grafičke karte. Inače, kad smo kod kabla recimo da on nije baš komforno dugačak. Za to ima objektivnih razloga jer sa većom dužinom pada kvalitet signala, a sa njim i transfer podataka. Zbog toga je poželjno da bude kraći, jer dužim Thunderbolt kablovima upola pada transfer (20Gbs) što nikako nije poželjno u slučaju posla koji obavljaju grafičke karte.

Sapphire eGFX smo dobili sa već ugrađenim primerkom druge generacije Radeon Vega procesora –Radeon VII grafičkom kartom. Sledi instalacija drajvera koja protiče u skoro savršenom redu, osim jedne, nama bitne sitnice... drajveri nam nisu ponudili opciju instalacije Relive alata, nama tako neophodnog za grebovanje video sekvenci da ne bi morali gejmplej da snimamo kamerom.

Sapphire_eGFX_6s.jpg 

Međutim, osećaj komfora i brzine su očigledni. Uređaj je potpuno preporodio Yoga C940-14 u pogledu grafičkih performansi. Subjektivno ili ne, tek računar “pod prstima”, kao da je dobio ozbiljan paket snage. Testovi su sa svoje strane potvrdili ubrzanje. Ne samo gejming da je dobio jednu potpuno novu dimenziju brzine i grafičkog kvaliteta, već su i aplikacije sa OpenCL akceleracijom dramatično ubrzale.

Blender 2.8 je zahvaljujući Radeon VII OpenCL akceleraciji ubrzao skoro 6x ili 600% u odnosu na slabašni 10nm Intel Ice Lake. Snažno ubrzanje smo osetili i u Adobe aplikacijama, tako da je Premiere Pro CC naš Benchmarking projekat renderovao 10x brže u OpenCL modu u odnosu na CPU i pri tome bio brži od veoma dobre optimizacije za IrisPro integrisano jezgro, ostvarivši duplo brže vreme “renderinga”.

 Sapphire_eGFX_7s.jpg

Sapphire_eGFX_8s.jpg

Ono pravo se dešava u igrama. Očekivano najviše profitiraju od prisustva 3D grafičkog procesora  i brze video memorije. Međutim ona kalkulacija sa početka o propusnoj moći Thunderbolt 3 standarda kroz USB-C interfejs, svakako ima za posledicu određene penale u performansama. Primetili smo, a to možete videti u prikazanim gejmplej sekvencama, zahtevnih grafičkih modula novih igara da frejmrejt osciluje u prilično velikim intervalima. U jednom trnutku imate jedva 40 frejmova, a već u drugom se penje na 70-120 ili 140 fps-a.

Problem je uočljiv kada se učitavaju scene na otvorenom prostoru u tzv “Open World” scenama kada treba prebaciti veliki broj objekata i tekstura u visokoj rezoluciji. To u praksi znači ogromnu količinu podataka. Usko grlo je ograničena propusna moć Thunderbolt 3 USB-C standarda. Zato se uočava pojava da frejmrejt počinje sa niskim vrednostima i da kako vreme prolazi, za nekoliko desetina sekundi polako raste do očekivano visokog nivoa, dok se napuni video bafer i grafički procesor krene u rad sa većim angažovanjem resursa. Dokaz je i činjenica da je frejmrejt konstantno visok u zatvorenim prostorijama zgrada ili tunela. Već sledećeg trenutka kada pomerite poziciju u recimo Apex Legends igri, ponavlja se ova situacija.

Slično se dešava i  sa Fortnite-om i ostalim igrama sa brojnim scenama na otvorenom prostoru koje se odvijaju na velikim mapama i gde ima dosta različitih tekstura koje treba brzo preneti u VRAM memoriju grafičke karte i dalje na obradu grafičkom procesoru.  

Generalno je osećaj u gejmingu daleko, daleko bolji od onoga što može većina iGPU rešenja, ali nije baš 100% isto kao kada igrate na gejming PC desktop računaru.

Sapphire_eGFX_9s.jpg

DOTA 2 beleži osetno bolji frejmrejt koji se sa 15-45 frejmova u Basic režimu penje na 75-114 frejmova pri detaljima podešenim na High vrednosti. Fortnite još više profitira i sa 20 fps-a na Medium detaljima, beleži 22-125 frejmova na Epic podešavanjima. Konačno, Apex Legends sa mizernih 9-18 frejmova pri  lošije podešenim detaljima i velikim “lagom”, skače na prosečnih 50-140 frejmova i High podešenim detaljima. Dakle jednom rečju prilično dobro, ali ne bez nekih sporednih pojava koje nam iskreno smetaju. Obzirom da je kućište na maloj udaljenosti od notebook računara tokom igranja Radeon VII se zagreva i emituje veliku količinu toplote što je ispraćeno snažnijim radom rashladnog sistema na grafičkoj karti i buka je na granici izdržljivog. Pa... dobro, tada u igru upadaju slušalice :)

Dakle, Sapphire GearBox  eGFX funkcioniše u realnim uslovima i to prilično dobro. Sapphire i Radeon su već uhodan par, pa ćete me verovatno sada pitati da li radi sa GeForce modelima.... da, radi i to jednako dobro  baš kao i sa Radeon kartama. Možete da birate ukoliko uzmete “praznu” verziju Sapphire eGFX kućišta. Ali moramo priznati da je za jednu malu marginu bolja saradnja i prepoznavanje eksterne grafike u igrama sa AMD Adrenalin softverom od konkurentskih GameReady drajvera zbog kojih nekada igre nisu iz prve prepoznale prisustvo GeForce grafičke karte. Radeon Adrenalin za nijansu bolje “prebacuje” eGPU u igrama.

Sapphire_eGFX_10s.jpg 

Što se tiče iskustva rada na MacBook platformi, naš eGFX sistem smo povezali na MacBook Pro 2019 verziju na bazi Core i9 procesora sa 16GB RAM memorije i grafičkim parom koji čine Radeon Pro 560X i Intel UHD 630. Mac OS X odmah nakon povezivanja detektuje prisustvo eksterne grafičke karte i nastavlja da je koristi umesto primare. U GPGPU aplikacijama je neophodno ručno podesiti njeno korišćenje.

Ubrzanje smo merili u nekoliko aplikacija. DaVici Resolve 16 nagrađuje prisustvo bržeg grafičkog akceleratora sa 190% ubrzanja, što je ogromna ušteda vremena u zahtevnim poslovima video editinga. Adobe Premiere Pro video rendering je 50-60% brži, dok je rad u “timeline-u” tečan i sa ugrađenim radeon RX 560 rešenjem. Hajde da spomenemo i Final Cut Pro 10.4 koji sa ugasenim pozadinskim renderingom, prosto brise sve pred sobom sa ili bez  eGFX-a. After Effects CC 2019 takođe voli prisustvo eGFX uređaja što i 20% bolji rezultati pokazuju. Sam rad je znatno brži, scene se brže obrađuju kao i sam rendering.

Sada se postavlja pitanje isplativosti ovakvog uredjaja za Macbook Pro korisnike… pa ako koristite Premiere ili Resolve ovo je definitivno odlican izbor jer će ubrzanje biti vidljivo u svakom pogledu. Potencijalno ozbiljan problem mogao bi biti podatak da bilo kakvo pomeranje USB C kabla može dovesti do prekida veze kada svi trenutno aktivni programi “pucaju” i gase se.

Sapphire GearBox Thunderbolt 3 eGFX - zaključak

Iako sama pomisao na korišćenje klasične desktop grafičke karte van kućišta standardnog gejming računara, deluje skoro SciFi i to posebno kada se nalazi u zasebnom kućištu “fioki”. Međutim, u pitanju je ideja koja itekako golica maštu i potrebe mnogih vlasnika laptop i notebook računara jer im je to najelegantnije rešenje da maksimalno produže vek upotrebljivosti njihovog prenosnog računara.
 
 
 
Naravno, nije sve idealno jer podrazumeva prisustvo Thinderbolt 3 priključka na računaru, tako da korisnici manje aktuelnih modela ostaju van domašaja ovog uređaja. Sa druge strane vlasnici NUC-a, Apple Mac mini, MacBook/Pro i PC Ultrabook, notebook računara su pronašli gotovo idealan dodatak koji su čekali svo vreme.
 
E... sada malo o ceni. U verziji “praznog” uređaja, Sapphire GearBox Thunderbolt3 eGFX košta između 280-300€ bez poreza. U našoj verziji je stigla sa skupom Radeon VII grafičkom kartom, ali verujemo da će se većina odlučiti za trenutno povoljni Radeon RX580/590 i to može biti pun pogodak u smislu onog što plaćate i dobijate kao konkretnu vrednost.
 
 Sapphire_eGFX_11s.jpg
 
Ubrzanja su odlična u programima i aplikacijama, kućište je elegantno i biće pravi mali ukras na stolu dajući onaj “bold” osećaj ozbiljne konfiguracije na vašem radnom stolu. Konačno, gejming je na visokom nivou ubrzanja ali ruku na srce nije na onom kao kod klasičnih gejming desktop mašina. Uređaj može biti pun pogodak, naročito ako ste snalažnjivi i dokopate ga se po pravoj ceni u kombinaciji sa nekom realnom “grafikom”. U protivnom može da košta kao dobra zasebna desktop mašina kao u našem slučaju, a to već potpuno gubi gubi smisao jednog ovakvog rešenja.
 
Činjenica je da će ovakav uređaj udahnuti jedan potpuno novi “život” vašem pomalo umornom računaru i pretvoriti ga u malu  “zver”. Tada su pred vama neizmerni sati gejming zabave, ali i ozbiljnog rada u zahtevnijim GPGPU aplikacijma. Jednom rečju, Sapphire eGFX dobija sa naše strane toplu preporuku.
 
 
Prednosti: 
- Laka instalacija
- Veliki skok 3D gejming i OpenCL performansi
- Dodatni par USB-A 3.0 konekcija i Gigabitna LAN veza
- Nije tako skup kao neka slična eGFX rešenja
 
Nedostaci:
- Morate imati USB-C Thunderbolt 3 port na računaru
- Oscilacije fps-a u Open World gejming scenama
- U nekim situacijama bučan
 
Cena: 280-300€ bez grafičke karte 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G (Video)

Test: Sapphire Pulse RX 5700 8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209