Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

06.07.2014 09:47 | 0 Multimedija
Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

UltraHD rezolucija, premda ne toliko prisutna, svejedno polako uzima maha na tržištu multimedije. Pre nešto više od šest meseci prvi put smo se susreli sa UHD televizorom kompanije Samsung, da bi danas na našem sajtu predstavili još jedan model. Nije reč o bilo kakvom 4K televizoru - radi se o zakrivljenom kolosalnom 65-inčnom monstrumu, sa isto tako ogromnom cenom od tričavih pola miliona dinara... Bićemo realni, za kupovinu ovog modela potreban vam je poprilično dubok džep, ali šta sve U8500 nudi za taj novac?

Samsung UHD 65U8500

Dragoljub Radovanović

U vreme kada 4K2K materijal poprilično oskudeva, ne može se isto reći i za ponudu multimedijalnih uređaja sa UltraHD rezolucijom. Činjenica ostaje da trenutno nema televizijskih kanala koji se emituju u ovoj rezoluciji, filmovi na BluRay diskovima su još uvek u 1080p, igre na konzolama takođe, a za UHD gejming na računaru potrebna vam je monstruozna i skupa konfiguracija. Postavlja se pitanje - zašto u ovom trenutku kupiti UltraHD televizor?

Situacija nije toliko loša koliko naizgled deluje. BluRay filmove u 4K rezoluciji verovatno nećemo videti pre 2016. godine, ali počelo je eksperimentisanje sa strimovanjem 4K materijala. Netflix već sada nudi nekoliko naslova u UHD, Amazon i ostali će im se uskoro pridružiti, mada opet se dovodi u pitanje koliko je ovo strimovanje dostupno nama u Srbiji... Ne treba ni zaboraviti YouTube, na kojem se sve više pojavljuju dostupni 2160p klipovi . Još jedna zanimljiva primena je da iako nema puno filmskog materijala koji je dostupan, sve popularnije postaje 4K video snimanje na smartfonima, tako da barem svoje snimke možete gledati u punoj rezoluciji na UltraHD televizoru.Zapravo, ono što želimo da kažemo je da ovo nije baš idealno vreme za kupovinu 4K televizora, ali stvari polako idu nabolje. Jasno je da će ova rezolucija u narednom periodu postati sve više i više rasprostranjena, tako da razlog za kupovinu može biti dovoljno dobar za rane usvojitelje novih tehnologija - mislimo na one sa nešto većim novčanikom, jer nijedan novitet u svom razvoju nije jeftin. Kad smo već kod noviteta, ima li šta novije i zanimljivije od zakrivljenog UltraHD televizora? Ne, ovde ne pričamo o OLED panelu, već o uobičajnom LCD tipu sa LED pozadinskim osvetljenjem.

Zašto zakrivljeni televizor? Da li televizor sa zakrivljenim ekranom ima smisla? Mnogi bi odmah povezali ovu odliku sa uglovima gledanja, ali to je samo delimično tačno. Čuli ste verovatno za IMAX bioskope gde je platno zakrivljeno, a razlog iza toga je ispravljanje izobličenja koje nastaje pri projektovanju slike. Pošto pričamo o televizoru, a ne projektoru, ovde nemamo takav problem. Koje su onda prednosti zakrivljenog ekrana? Prednosti svakako nisu revolucionarne - jednostavno, tu je nešto bolje i više "uranjajuće" iskustvo gledanja u odnosu na ravan ekran , unapređeniji estetski faktor - u prevodu lepši dizajn i manja refleksija svetlosti. Interesantan detalj je da je Samsung tražio optimalan stepen zakrivljenosti, koji odgovara prečniku od 4.2 metra.Odlike

Samsung U8500 model - kako je označen na evropskom tržištu - ili U9000 na američkom, dolazi u tri dijagonale - najmanjom od 55 inča, srednjom od 65 inča (naša varijanta) i apsolutno džinovskih 78 inča, čija cena nije za one sa slabim srcem. U pitanju je LCD televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem, sa standardnom rezolucijom panela od 3840 x 2160 tačaka (~8.3 miliona piksela). Podrazumeva se da poseduje 3D podršku, konkretno sa aktivnom tehnologijom naočara, uobičajnom kada je u pitanju Samsung.

Tip pozadinskog osvetljenja je i dalje Edge LED, ali sa prisustvom precizne UHD Local Dimming tehnologije koja konroliše osvetljenje u velikom broju zona u koje je ekran podeljen. Clear Motion Rate 1200 odlika donosi odličnu oštrinu prikaza u pokretu, tačnije eliminiše zamućivanje slike u brzim scenama. Opremljen je UHD Scaling-om, tačnije kvalitetnim ugrađenim skalerom koji podiže rezoluciju SD ili HD materijala na UHD. Od bitnijih stvari treba dodati i da je u pitanju SmartTV sa ugrađenom kamerom, da je prisutan brzi Quad Core procesor, i da je televizorom moguće upravljati glasom ili pokretima ruku...

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 48L3433DG

DLNA - podešavanje i korišćenje

10304
10305
10306
10307
10308
10309