Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung Galaxy A72 (Video)

19.04.2021 16:13 | 0 Mobile
Test: Samsung Galaxy A72 (Video)

Samsung na Galaxy A72 model kao bonus donosi telefoto kameru sa trostrukim optičkim zumom što se u ovoj cenovnoj kategoriji ne viđa baš tako često. Iako ogroman broj karakteristika deli sa modelom A52, nešto veći ekran, baterija i pomenuta telefoto kamera čine te razlike između ova dva modela. Solidan hardver, odlične kamere, IP67 sertifikat otpornosti i renome proizvođača čine njegove adute u borbi na zahtvenom delu tržišta.

Kada vam na test u isto vreme stignu dva vrlo slična telefona koji su pripadanici iste serije, nalazite se u situaciji da se tokom recenzije bezbroj puta ponovite kao i prethodnog puta. Takvu situaciju imamo upravo sada. 
 
 
Predstavljamo vam Samsung Galaxy A72, perjanicu ovogodišnje A serije, osim ako se kasnije ne pojavi kojim čudom A82. O tom telefonu je bilo nekih informacija ali dok iz Samsunga ne dođe finalna potvrda da će tog telefona zaista i biti, ne bismo se zaletali sa informacijama. Jer imali smo A80 pre dve godine (to je ako se sećate bio onaj neobični model sa rotirajućim kamerama), A81 je izostao prošle sezone i ne znamo hoće li ove godine biti A82 modela ili ne - i za sada je najkonkretniji u seriji upravo A72.

Dizajn i ekran

Ekran dijagonale 6.7 inča, Super AMOLED rezolucije 1080x2400 piksela, 20:9 odnos stranica, 800 nita osvetljenje, 90HZ osvežavanje ekrana, Gorila Glass 5 zaštita. Dizajn telefona sledi dizajnerski pravac koji je postavila Galaxy S serija ove godine, ali za razliku od prestižne edicije, A serija telefona donosi poleđinu telefona od mat plastike koja odaje bolji utisak od onih sjajnih varijanti koje smo viđali prethodnih godina a uz to ne predstavlja magnet za otiske prstiju. Bitan podatak jer kao što znate, Samsung maske ne isporučuje uz svoje telefone većih dodatno naplaćuje. Model koji je nama došao na test stiže u ovoj neobičnoj nijansi plave i moramo priznati da nam se crna varijanta na A52 modelu nekako više dopala. Ali to je stvar ukusa pa kupci mogu A72 birati u četiri različite boje: crnoj, beloj, ljubicastoj i ovakvoj – plavoj. I ovde ćemo ponoviti ono što smo rekli u recenziji A52 modela, deluje da su ivice okvira oko ekrana mogle biti malo tanje.
 
 
Naravno, još jednom treba istaći IP67 sertifikat zaštite na vodu i prašinu, on kao što znate omogućava potapanje telefona na dubini od jedan metar do 30 minuta: bezbroj puta u komentarima na telefone srednje klase imali smo pitanje, da li je otporan na vodu. I naš odgovor je uvek bio negativan. Pa eto, prvi put sa novom Galaxy A serijom možemo da kažemo: da, jeste, otporan je, drugi nisu.  

Hardver i softver

Procesor Qualcomm Snapdragon 720G, 6GB RAM.a i 128 GB prostora za podatke, senzor otiska prsta ispod ekrana, AKG stereo zvučnici, 3.5 mm konektor za slušalice, hibridni slot za kartice i tako dalje, standardno... 
 
 
Opet i ovde moram da naglasim da je Samsung na ovogodišnju Galaxy A seriju doneo neke softverske dodatke koji su do sada bili privilegija nekih snažnijih modela u ponudi kompanije a tu je i podrška za Smart Things koji smo predstavljali zajedno sa S21 serijom – setićete se verovatno onog taga kako ne bi ste izgubili važne stvari. One UI 3.1 povrh Androida 11 zaista čini najbolju kombinaciju Android sveta a sada i Galaxy A telefoni uživaju u blagodetima po mnogim pitanjima. Naravno, to se odnosi i na fotografisanje i snimanje video zapisa.

A52 vs. A72

I da pređemo konačno na razlike između ovog telefona i Galaxy A52 modela: 0.2 inča je razlika u veličini ekrana, 6 mm je duži i 2.5 mm širi A72. Debljina telefona je ista, 8.4 mm. A72 je teži 14 grama, težak je 203 grama. Dobar je balans težine duž celog telefona, naravno, A52 je malo zgodniji za držanje ali to su zaista nijanse. 
 
 
I baterija je veća, 5000 naspram 4500 mAh a možete je napuniti punjačem od 25W koji ćete pronaći u pakovanju ovog telefona. Sad to nama baš i nije jasno: S serija vodi računa o ekologiji i zaštiti životne sredine a A seriju to baš i ne zanima? 
 
Naravno, veća baterija, bolji rezultat na našem uobičajenom, desetočasovnom testu YouTube reprodukcije: A52 je ovaj test završio sa preostalih 41 posto baterije, dok je na A72 modelu preostalo 47 procenata.   
 
 
A osim ekrana, dimenzija i baterije, jedina prava razlika između A52 i A72 je telefoto kamera, koja menja senzor dubine kod A52. Ostatak je identičan: glavna kamera od 64 MP, 12 MP širokougaona i 5 MP makro. 

Sistem kamera

U detalje i performanse glavne, makro i širokougaone kamere nećemo ulaziti ponovo. U nekoliko rečenica, slike sa glavnog senzora su odlične i noću i danju. Dosta detalja, oštra slika i dovoljan dinamički raspon su ono što možete očekivati po danu. Za više detalja, tu je puna rezolucija senzora, a kada padne mrak nećete mnogo izgubiti, dok je za tamnije kadrove topla preporuka korišćenje jako dobrog Noćnog režima. 
 
 
 
Širokougaona kamera lepo komplementira glavnu po danu, sa sličnim bojama i nešto mekšim ivicama kadra, među boljim u klasi fish-eye sočiva beskonačnog fokusa. Topla preporuka je da je izbegavate pri slabim svetlosnim uslovima. 
 
Makro kamera je zgodna za fotografije izbliza, opet kada imate dovoljno svetla u kadru kako biste izbegli šum, koji je ovde izražen sa opadanjem količine raspoloživog svetla. 
 
E, telefoto kamera je novina u odnosu na prošlogodišnji A71 model, koji je bio opremljen sistemom kamera koji danas vidimo na A52. U pitanju je 8 MP senzor sa krupnim pikselima od 1 µm iza optički stabilizovanog sočiva sa pristojnim otvorom blende od f/2.4. Optičko uveličanje je 3x u odnosu na glavni senzor, žižna daljina 78 mm, a oštrina elemenata kadra se kao i na glavnom senzoru obavlja određuje faznim fokusiranjem. 
 
 
 
Performanse zum kamere su prilično dobre. Boje su veoma slične onima sa glavnog senzora, što znači da će minimalna razlika biti primetna samo na ultra-širokoj kameri, dozvoljavajući vam korišćenje tri sistema kamere kao jedan, u zavisnosti od situacije. Primetno je i ograničenje rezolucije senzora kada slikate elemente kao što su krošnje drveta, fasade, kamenje i generalno slične šare, kada se vidi nemogućnost senzora da razazna delove, kao što to može glavna kamera. 
 
Očekivano, dinamika kadra je uža nego na glavnom senzoru, ali je oštrina veoma dobra, sa primetnim šumom u tamnijim delovima kadra. Sve preko 3x uveličanja se obavlja digitalno, pa s obzirom na rezoluciju senzora, ne očekujte previše. 
 
Solidan otvor blende omogućava upijanje velike količine svetla, čak i kada ga nema previše na raspolaganju. Na noćnim slikama boje su toplije, slike osetno mekše i zrnaste, sa evidentnim padom u količini detalja u odnosu na glavni senzor, što je i očekivano kod ovakve kamere.  
 
 
 
Sa optički stabilizovanim zum sočivom na A72, ovaj telefon dobija celu novu dimenziju korišćenja u odnosu na A52 i svog prethodnika. Dobra glavna kamera i solidna ultra široka zajedno čine jedan zaokružen sistem koji vam omogućava onaj krajnji cilj– da ne razmišljate mnogo o tome koju kameru koristite, već da izvadite telefon, uveličate ili smanjite kadar i napravite kvalitetne fotografije. 
 
Slična je situacija i sa snimanjem video materijala. Ograničenje na 4K u 30 fps je prisutno, ali optička stabilizacija na glavnom i telefoto senzoru čine čuda. Snimci su oštri, detaljni sa dosta detalja i širokim dinamičkim rasponom celog kadra. Prava je šteta što nema snimaka u 4K u 60 fps, koji nedostaju pri nešto bržem pomeranju kamere, pa ćete za dinamičnije scene morati da koristite 1080p rezoluciju ili Super Steady ako želite da žrtvujete kvalitet zarad stabilnosti kadra. Kao i na fotografijama, zadovoljni smo sa snimcima sa sve tri kamere, pa ovaj telefon tako i treba posmatrati, kao model sa jako dobrom glavnom kamerom i dve specijalne za situacije kada treba nešto da slikate iz daljine ili vam u kadar ne staje sve što ste planirali. 
 
 
 
Kao i na A52 i A71, selfi kamera je dobra, sa dovoljno detalja, oštra i precizna, sa dobrim bojama. Softverski kamera dozvoljava dve širine kadra, odnosno normalan i uveličan, sa toplom preporukom da koristite onaj širi, jer je razlika u kvalitetu evidentna. 
 
Ono što ćemo kao i kod A52 ponoviti: lepo jeste da je Samsung i u Galaxy A klasu telefona doneo ono što smo premijerno mogli da vidimo prošle godine na Galaxy S seriji: opciju Single Shot koja je prosto savršena za one koji sumnjaju u svoje fotografske mogućnosti ili su neodlučni u smislu odabira senzora kojim će slikati. Umesto njih, to će uraditi telefon, klikom na single shot dobićete kolekciju fotografija snimljenih različitim sočivima i na različite načine: pride ćete dobiti i video u trajanju od par sekundi a i poneku crno belu fotografiju – pa onda lepo odaberete šta vam je po volji a šta ide u kantu.
 
 
 
Tu su takođe i mogućnosti da iz snimljenog 4K videa na samom telefonu iščupate sliku željenog momenta i na taj način dobijete sliku od 8 megapiksela ili da koristite blagodeti AI predefisnisanih scena koje će neke naizugled dosadne kadrove na neki način oživeti. Dosta toga je Samsung preneo iz S u A seriju i to je lepo videti.

Zaključak - Za pravog kupca, pravi izbor

Sve u svemu, iako su ove dve serije uvek bile bliske, deluje da su A52 i A72 nikada sličniji telefoni obzirom da dele ogroman procenat zajedničkih karakteristika. I zaista, odabir između ova dva modela je stvar ličnih potreba i afiniteta prema većem ili manjem telefonu. Prethodnih godina imali smo razlike i u procesorima, količini memorije pa smo mogli da izvlačimo konkretnije zaključke i damo konkretnije savete za publiku.
 
 
Ali, u ovom momentu aktuelna cena može da bude najveći problem ovog telefona: A72 se prodaje po ceni od 55 hiljada dinara što nikako nije mali iznos. On ozbiljno gazi na teritoriju prošlogodišnjih flagship kilera kojima realno pada cena kako bi se oslobodila teritorija za dolazak svežih modela. Nećemo reći da telefoto kamera i 500 mAh razlike u veličini baterije ne vrede razlike od stotinu evra u odnosu na A52 za nekoga ko želi da ima takve mogućnosti, ali 55 hiljada dinara ili 465e je već novac gde u zavisnosti od slučaja, možete dobiti vrlo konkretan i slobodno mogu reći, bolji telefon iz 2020 godine. Tu ja samo vidim problem za A72 u ovom momentu.
 
A72 je odličan telefon koji će nekoga ko želi telefon koji može maltene sve a ne pati od toga da to bude najjače i najbolje – apsolutno zadovoljiti. Nigde ga neće razočarati, baš nigde. Ali A72 je klasičan primer za večitu misteriju i pištanje na koje odgovor ne postoji: novi telefon iz srednje klase ili prošlogodišnji jači model? 
 
Ali tako je bilo i prošle sezone: cena mu je relativno brzo pala na nekih 48 hiljada dinara pa se na našem šestomesečnom preseku telefona u Đerdapskoj klisuri nametnuo kao najbolji u klasi. Ali šta se sve od tada dogodilo, koliko su samo porasla očekivanja kupaca, šta se danas sve nudi za taj novac… 
 
Da rezimiramo, Samsung Galaxy A72 je jedan veoma dobar telefon, velikog, odličnog ekrana, sa dovoljno snage i dobrim kamerama. Ukoliko ga odaberete, pogrešiti nećete, to je ono što Benchmark može da vam poruči. Ukusi jesu različiti. Pažljivo sagledajte svoje potrebe, procenite, i donesite konačnu odluku: A72 može biti dobar izbor.
__________________________________________

Test: Redmi Note 10 Pro (Video)

Test: Xiaomi Mi 11 Ultra (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109