Greška

Došlo je do greške.

Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

24.05.2013 13:54 | 0 Multimedija
Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

Pred nama se našao Samsungov vodeći LED-osvetljeni LCD televizor iz ovogodišnje F serije. Primerak F8000 modela u našem slučaju ima ekran dijagonale 55 inča, tako da je reč o povećem Smart televizoru. Njegov dizajn je ove godine još elegantniji, a Samsung je takođe poradio i na unapređivanju mnogih mogućnosti. 3D tehnologija je prisutna kao i kod svih modela iz više klase, a kao i prethotne godine tu je interesantna opcija kontrole glasom i pokretima ruke. Pogledajmo šta je to još Samsung spremio za nas u svom flagship televizoru...

Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

Dragoljub Radovanović

Pre nego što počnemo da se bavimo modelima sa UltraHD 4K2K rezolucijama i OLED tehnologijom koji samo što nisu postali dostupni, Samsung u međuvremenu donosi svoj vrh ponude što se tiče FullHD LED-osvetljenih LCD televizora. Model koji smo dobili na test ima dijagonalu ekrana od povećih 55 inča, mada to nije najveća dijagonala što se tiče ovog televizora, jer on takođe postoji u ogromnim 65-inčnim i 75-inčnim verzijama. Prodaja Smart televizora je danas veća nego ikad, dok oni sa svakom novom generacijom postaju sve bolji u mnogim poljima. Samsung F8000 je odličan primer napretka tehnologije u poređenju sa vodećim modelom koji smo testirali prethodne godine.

Ko bi rekao da ćemo imati moćne procesore unutar naših televizora, ali tako nešto danas je realnost, jer Samsung unutar ovog modela nudi unapređenje u odnosu na prošlogodišnji Dual Core koji se nalazio u ES8000 modelu. Na njegovom mestu tu je sada moćniji Quad Core, koji i zapravo ima smisla jer nudi bolje performanse pri pokretanju Smart TV servisa, ali takođe je vezan i za bolje funkcionisanje 1000Hz Clear Motion Rate opcije i prirodnije 2D u 3D konverzije. Još jedan napredak na polju kontrasta i dubine crne boje donosi Micro Dimming Ultimate tehnologija koja je postojala i na prošlogodišnjem modelu, ali je ovoga puta još malo poboljšana.Ono što Samsung i dalje ne praktikuje na svojim vodećim modelima je pravo lokalno zatamnjivanje, tačnije Full LED pozadinsko osvetljenje, već i dalje koristi Edge LED alternativu. Kada pričamo o zatamnjivanju deljenjem površine ekrana na preko 4000 manjih zona kako bi se optimizovalo LED osvetljenje, i dalje pričamo o softverskom rešenju. Mada, ne možemo reći da smo razočarani po ovom pitanju, jer je ove godine Samsung drastično unapredio uniformnost ekrana. Kad smo već kod ekrana, treba napomenuti da F8000 poseduje Ultra Clear ekran, čija je uloga absorcija ambijentalne svetlosti i eliminisanje nepoželjnih refleksija.

Samsung se iznova opredeljuje za aktivnu tehnologiju 3D prikaza, koja je u ovoj generaciji čak i primetno unapređena. Kao i uvek, dostupna je i 2D u 3D konverzija, kako bi dodali malo dubine materijalu koji nije izvorno sniman u tri dimenzije. Ono što nas je sačekalo prethodne godine kao novitet, ove godine je dodatno unapređeno, a reč je o kontrolisanju televizora pomoću glasa ili pokretima ruku, ali nešto više o tome kasnije u tekstu. Još jedna stvar koju vredi pomenuti je da F8000 poseduje četiri HDMI ulaza, a što se tiče tjunera unutar njega dostupni su dupli DVB-T2, DVB-C i DVB-S2 tjuneri, koji napokon nude mogućnost gledanja dva kanala u isto vreme i donose prave slika u slici mogućnosti. Kako bi dobili bežičnu konektivnost, u televizor je ugrađen WiFi modul.


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 46TL938 LED LCD

Test: LG Cinema 3D 47LA860V

10304
10305
10306
10307
10308
10309