Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TVS-951X

20.11.2018 12:04 | 0 Hardver
Test: QNAP TVS-951X

QNAP je sa TVS-951X uspeo da ponudi pakovanje koje je sama suština korišćenja NAS uređaja, a koji ponovo, zbog njegovog naprednog QTS operativnog sistema i velikog broja aplikacija može dobiti bezbroj dodatnih funkcija.

QNAP je već dobro poznato ime na našem sajtu i pretpostavljam, da vas već na prvi pomen, asocira na NAS uređaje - mrežne snagatore za čuvanje i deljenje važnih podataka kako kod kuće tako i na poslu. Zbog toga sa pravom QNAP interno nazivamo gospodarom fajlova. Ovog puta nas je iznenadio jednim novim i veoma zanimljivim uređajem sa višestrukom namenom. U pitanju je TVS-951X, uređaj koji je u svojoj esenciji čistokrvni brzi NAS, ali sa par zanimljvih funkcionalnosti koje značajno unapređuju njegove mogućnosti kao i polje upotrebe.
 
Kada govorimo o TVS 951X već na prvi pogled je jasno da se radi o QNAP NAS-u nove generacije. Novi oblik, malo izmenjen izgled i specifikacije nesumnjivo govore o tome. Dodatak većeg broja opcija za ugradnju SSD uređaja kao i obavezna stavka 10GbE mrežne konekcije su dodatno gorivo koje će TVS-951X učiniti beskompromisnim rešenjem u pogledu brzog prenosa i dostupnosti fajlovima, a sa druge strane dozovoliti vašoj potrebi da ga isprobate u nekim novim situacijama. 
 QNAPTVS951X2s.jpg
 
QNAP je firma od iskustva i znanja kada je u pitanju mrežno arhiviranje podataka. Dobro su svesni da je današnja generacija NAS uređaja velikim delom limitirana ograničenom propusnom moći, sada već zastarelih i prevaziđenih standarda 100/1000MbE mrežne infrastrukture koja se danas najčešće sreće. Otuda QNAP u sve većoj meri na novim modelima, koristi 10GbE standard veće propusne moći kada je u pitanju brzo prebacivanje podataka. Ovo je neophodno kako bi se veći broj korisnika zainteresovao za ovaj tip opreme i imao realne koristi od njegove upotrebe u svakodnevnom radu i poslu.
 
Iako raspolaže sa čak 9 pozicija za ugradnju hard diskova i SSD uređaja, te dvostrukom mrežnom konekcijom, pogrešno bi bilo naprečac zaključiti kako se samo radi o još jednom u nizu "hardcore" mrežnih radnika sa već pomalo dosadnom funkcijom mrežnog dispečera koji po potrebi snima, čuva i isporučuje željene podatke. QNAP TVS-951X je mnogo više od toga...

QNAP TVS-951X NAS - oblik, izgled i karakteristike

U povelikoj kartonskoj kutiji stiže QNAP TVS-951X i već na prvi pogled privlači pažnju svojim nekonvencionalnim "kockastim" telom. U pravu ste, nije ovo prvi NAS  uređaj koji koristi ovakav oblik jer smo videli i druge slične modele čak iz QNAP ponude, ali sa jednom razlikom.... u pitanju su bili uređaji sa manjim brojem pozicija za prihvat diskova. TVS-951X prima čak 5 HDD i 4 SSD uređaja sa prednje strane, a QNAP se poigrao sa pozicijama fioka i podario mu ovaj nesvakidašnji i moramo priznati zgodan oblik jer sa lakoćom možete pronaći njegovo radno mesto kako u firmi tako i kućnom okruženju. 
 
QNAPTVS951X1s.jpg
 
Naravno, ovakav "teškaš" je predviđen za manja poslovna okruženja, ali zbog prisustva HDMI opcije koja dovoljava da ga direktno zakačite na ekran i gledate filmove i ostale video sadržaje, možemo ga lako videti u ulozi moćnog video "džuboks" sistema ozbiljnih filmofila. Jednako ga možete koristiti uz pomoć pratećih aplikacija kao srce sistema video nadzora.
 
Sa prednje strane pristupate pozicijama za ugradnju klasičnih 3.5" hard diskova. U tu svrhu služi pet vertikalno postavljenih fioka. Mehanizam njihvog otključavanja i zaključavanja pozicije je malo izmenjen. Front fioke je podeljen u manji deo prekidaća i veći deo poluge za izvlačenje fioke. Prekidač se povlačenjem oslobađa ili zaključava potezom nadole ili nagore, omogućavajući vam da oslobodite fioku, izvadite je i montorate hard disk, te nakon toga je vratite u radnu poziciju. 
 
 QNAPTVS951X3s.jpg
 
QNAPTVS951X5s.jpg
 
Fioka je izrađena od kvalitetne plastike i ne zahteva dodatne šrafove prilikom montiranja diska pošto na bočnim pozicijama ima ubodne elemente sa gumiranim podlogama koje umanjuju vibracije tokom rada. Zgodno i praktično rešenje koje umnogome olakšava i skraćuje čitav postupak ugradnje HDD diskova. Slično je i sa pozicijama za 2.5" SSD uređaje.
 
Pored opisanih fioka u vertikali pored prve HDD pozicije je smešten deo sa svetlosnim indikatorima aktivnosti uređaja dok se na ostatku prostora prednje maske TVS-951X našlo još malo mesta za "power" taster i USB 3.0 port za brzi postupak prebacivanja podataka sa USB fleš memorija. Iako malo izmenjen, nepogrešivo se radi o stilskom potpisu QNAP uređaja.
 
QNAPTVS951X41s.jpg
 
QNAPTVS951X4s.jpg 
Bočne strnice oklopa su od punog materijala ili takoreći zatvorene sa tek jedva primetnim vertikalnim linijama otvora koje služe kao svojevrsne škrge “za disanje” unutrašnjosti. Na zadnjem delu dominira ogroman otvor za ventilator, koji je moramo istaći, prilično tih tokom rada. Njegova uloga je obezbedi dobru provetrenost unutrašnjosti jer ovoliki broj diskova, ukoliko iskoristite njegovu maksimalnu opciju ugradnje, stvara dosta toplote koju treba izbaciti napolje kako bi uređaji funkionisalni na željenom nivou performansi.
 
Čitava desna vertikala zadnje strane je rezervisana za konektore. QNAP TVS-951X raspolaže spiskom konekcija koje će vam zaista olakšati rad sa ovim uređajem i pomoći da pronađete njegovu idealnu radnu namenu. Polazeći odozgo nadole zatičemo: reset taster, zatim 3.5mm audio konektor, specijalitet u vidu  dva mrežna priključka - jedan 1 x RJ45 10GBASE-T i jedan klasični gigabitni RJ45. Za direktno povezivanje sa ekranima ugrađen je jedan HDMI konektor u verziji 1.4b koji može da prikaže sliku u 4K rezoluciji sa 30 kadrova u sekundi. 
 QNAPTVS951X6s.jpg
 
Ono što je ovde bitno istaći jeste da QNAP TVS-951X koristi 10GBASE-T 10 gigabitni mrežni konektor koji olakšava povezivanje sa standardnim svičevima, ruterima, ali i direktno sa računarima. Dakle nije u pitanju SFP+ konektor kao na strogo profi modelima koji koriste optički interfejs, već standardni obilk mrežnog konektora. 
 
Međutim, da bi ostvarili maksimalnu brzinu transfera podataka, morate koristiti kablove sa Cat 6e ili Cat 7 kategorizacijom. Na sreću, u pakovanju uređaja dobijate dva takva kabla što je definitivno pohvala za QNAP koji je očigledno o svemu mislio. Zašto? Pa zato jer sada i kućni zahtevni korisnici mogu lepo priključiti ovaj napredni NAS direktno na svoju PC stanicu za video montažu i povlačiti/snimati velike video fajlove direktno sa njega do sada neviđenom brzinom za ovaj tip uređaja (1GB/s). To je omogućeno opisanim karakteristikama mrežnog dela TVS-951X NAS uređaja, ali i činjenicom da sve više matičnih ploča stiže sa dvostrukim mrežnim adapterima od kojih je jedan upravo onaj sa 10GbE mogućnostima. Mi smo ga odmah videli u uslovima rada Benchmark video editing dela koji konstantno kuburi sa prostorom na diskovima i brzim dopremanjem sirovog materijala za obradu u Premieru, kao i snimanjem gotovih klipova u svrhu arhiviranja. QNAP TVS-951X je naprosto idealna mašina za opisanu svrhu.
 
Nego, da završimo sa spiskom konektora. Listu kompletiraju tri prisutna USB 3.0, jedan konektor za povezivanje strujnog ispravljača koji napaja NAS uređaj i konačno Kensington otvor za zaključavanje uređaja kao sigurnosna opcija da vam neko ne odnese podatke ili makar da mu malo zagorčate tu nameru :)

QNAP TVS-951X - specifikacije

Hardver koji pokreće ovaj zanimljivi NAS uređaj se bazira na lakoj Intel konjici iz Kaby Lake generacije. U pitanju je Intel Celeron 3865U dvojezgarni procesor koji radi na 1.8 GHz. Štedljivi CPU tek solidne snage integriše pod svoje okrilje Intel HD 610 grafičko jezgro dovoljno za opisane multimedijalne namene. Ovaj procesor podržava hardverski postupak AES-NI enkripcije podataka. 
 QNAPTVS951X7s.jpg
  QNAPTVS951X8s.jpg
 
Sistem je opremljen sa 8GB RAM memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada kako bi se maksimalno naglasile performanse solidnog CPU rešenja. Dakle u QNAP-u su razmišljali o što pristupačnijem rešenju istovremeno oslobođenom uskih grla, koliko je to zaista moguće kako bi cenom ostali u donekle višem mainstream segmentu. Maksimalno možete instalirati 32GB (2x16GB) RAM memorije. U tu svrhu koristite DDR4 SODIMM module, iste one koji idu u trenutnu generaciju laptop računara. 
 QNAPTVS951X9s.jpg
 
QNAPTVS951X11s.jpg
 
QNAPTVS951X10s.jpg
  
Ovako konfigurisana hardverska platforma spremna je da pokrene QNAP QTS 4.3 verziju upravljačkog softvera preko web interfejsa ili u vidu sopstvenog operativnog sistema koji je učitan u 512MB DOM memorije. O QTS 4.3 OS-u se nećemo previše ponavljati obzirom da svi oni koji su čitali prethodne testove QNP NAS uređaja uveliko su upozanti sa činejnciom da se radi o vrhunskom softveru sa bezbroj namena koje olakšavaju integraciju NAS uređaja u postojeće radno okruženje. Lep grafički interfejs sa bezborj detaljnih opcija za nadgledanje i monitoring mrežnog saobraćaja u kombinaciji sa velikim brojem besplatno dostupnh aplikacija su dodatna vrednost svih QNAP NAS uređaja i jedan od svakako ključnih detalja koji ih izdvajaju u poređenju sa konkurencijom.

QNAP TVS-951X - utisci u radu

Glavni utisak tokom testa jeste činjenica koliko se jedan ovakav NAS uređaj naprednih karakteristika, lako koristi u realnom radu. Naravno, morate imati određena, minimalna predznanja u smislu konfigurisanja mrežnih resursa, ali sam postupak ugradnje diskova i inicijalnog podešavanja intuitivnog QNAP softvera je zaista upečatljivo iskustvo.
 
Čitav postupak je dobrim delom automatizovan, vaš lični izbor se svodi na definisanje odgovarajućeg RAID nivoa konfigurisanja diskova, tj. da li želite da definišete sopstvenu IP adresu ili DHCP, kako će te nazvati uređaj u mreži, itd.
 QNAPTVS951X12s.jpg
 
Nakon minimalno potrebnog vremena bavljenja samim NAS uređajem, njegovi resursi će postati vidljivi i dostupni na lokalnoj mreži, a tada vam sleduje fino štelovanje i eventualno instaliranje željene aplikacije u kontekstu dodele neke specijalne funkcije.
 
Mi smo ga isprobali i kao samostalan uređaj za potrebu reprodukcije naše video kolekcije na velikom ekranu. HDMi port smo povezali na TV, a na dostupne USB portove priključili miš i tastaturu. QNAP TVS-951X se pretvara uz pomoć sopstvenog QTS OS-a na bazi Linux jezgra u pravi mali multimedijalni računar. Potrebno je dodatno podesiti video plejer aplikacije uz učestale zahteve za potvrdom identiteta user-a, a što nas već neko vreme iritira u ovoj hibridnoj verziji QTS-a, ali nakon toga smo probali da uživamo u 4K H265 HDR video sadržajima i Dolby Atmos zvuku. Međutim, pokazalo se da je to suviše veliki zalogaj za slabašni Intel Celeron pošto je film jednostavno rečeno "seckao" do nivoa koji je bio neprihvatljiv za filmofilski doživljaj uz poruku da ne prepoznaje dotični audio zapis. Iskreno, mislimo da je potrebna jedna ozbiljna sistemska nadogradnja softvera i pripadajućeg drajvera na nivou implemetacije kontretnog Linux jezgra QTS-a, kako bi sve navedeno radilo kako je prvobitno zamišljeno. Sa 4K H264 video sadržajima nismo imali slične probleme.
 
 QNAPTVS951X13.jpg
 
QNAPTVS951X14.jpg
 
QNAPTVS951X15s.jpg
 
QNAPTVS951X16s.jpg
 
Sa druge strane, prebacivanje podataka je funkcionisalo maksimalno brzinom i komforom koja je naša mrežna infrastruktura dozvoljavala. Nije 200 MB/s ni približno maksimalnom dometu mrežnih potencijala TVS-951X modela, ali je u neku ruku bio direktan povod da krenemo u osvežavanje i nabavku nove test platforme Benchmark Lab-a koja će obavezno imati 10GbE opciju. Brzina i komfor kojim vam ovaj NAS uređaj isporučuje potrebne podatke su zaista neprevaziđeni u ovoj klasi.

QNAP TVS-951X - performanse

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TVS-951X
QNAP TS-431P2
QNAP TS-328
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TVS-951X
QNAP TS-431P2
QNAP TS-328
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

QNAP TVS-951X - zaključak

QNAP TVS-951X je pravo osveženje na ovom delu tržišta. Ova kompanija je poznata po svojim uređajima naprednih karakteristika, spremnim da vas sa svakim novim modelom iznenade novitetom, nekom novom funkcijom koju do tada niste imali prilike da probate i shvatite njenu konkretnu vrednost na ovakvom tipu uređaja.
 
Ovog puta je to brzina i opcija da jedan tako brz uređaj povežete direktno sa PC računarom kada on praktično radi poput jednog ogromnog diska za uvlačenje i snimanje podataka. Prosta ideja koja je do sada bila limitirana mogućnostima mrežne infrastrukture. Ako kojim slučajem nemate brze i skupe 10GbE svičeve i ostalu infrastrukturu, povežite NAS direktno na PC. Prosto i jednostavno. Po mainstream ceni do profi karakteristika. Za vrednost jednog flegšip telefona dobijate vrhunski uređaj po meri epski boljih karakteristika. 
 QNAPTVS951X17s.jpg
 
QNAP je sa TVS-951X uspeo da ponudi pakovanje koje je sama suština korišćenja NAS uređaja, a koji ponovo, zbog njegovog naprednog QTS operativnog sistema i velikog broja aplikacija može dobiti bezbroj dodatnih funkcija. 
 
Razlog zbog koga smo do sada izbegavali nabavku NAS uređaja ističući njegov spor transfer u svetlu nove generacije brzih SSD uređaja - više ne postoji. Obzirom da ga je cenom i interfejsom učinio dostupnim velikom broju zahtevnijih mainstream korisnika i svima koji insistiraju na brzini i lakoj ugradnji/dogradnji brzih uređaja za skladištenje podataka, smatramo da je QNAP TVS-951X pun pogodak, pa mu stoga bez kolebanja dajemo punu preporuku za nabavku!
 
 
Prednosti:
- 10GbE 10GBASE-T brzi mrežni interfejs
- laka implementacija u postojeće radno okruženje
- velika brzina prenosa podataka
- jednostavna upotreba
- laka instalacija
- odličan QTS operativni sistem
 
Nedostaci:
- ne baš ubedljive 4K H265 performanse
 
CENA: oko 800€
 
Uređaj na test ustupio: Mikro Princ

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TS-328

Test: QNAP TS-1232XU-RP-4G

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209