Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-977XU

02.07.2019 10:50 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-977XU

Brzina baratanja podacima koja vas neće ostaviti ravnodušnim kao ni visoka cena ulaganja u 10GbE opremu. Na ovom NAS uređaju je sve vanserijski od moćnog AMD Ryzen procesora, preko opcija nadogradnje pa sve do ultrabrzih 10GbE kontrolera koji daju puni smisao jednom vanserijski brzom NAS uređaju...

Na današnjem testu se našao još jedan u nizu novih QNAP “Network Attach Storage” uređaja. Prosto se zapitate šta bi novo pridodali ionako već vrhunskim mogućnostima postojećih modela. Međutim, u ovoj kompaniji ne zastajkuju sa inovacijama i svaki novi test je prilika da upoznamo i probamo nešto novo i do sada neviđeno. Otuda rado stojimo na stanovištu da je vreme kada smo “pakovali” diskove unutar kućišta naših računara, davno prošlo. QNAP nas stalno podseća i ubeđuje na dotičnu realnost, nudeći nam sve bolje i brže NAS uređaje.
 
TS977XU_0.png
 
Tako je i ovog puta kada nam je ruku dopao QNAP TS-977XU, veoma interesantan NAS koji je prevashodno namenjen srednje velikom poslovnom okruženju. U pitanju je NAS uređaj visokih performansi, pa ga ne možemo svrstati u tačno određenu kategoriju u smislu veličine firme jer svakome kome zatreba natprosečno brzo rešenje za prebacivanje velike količine podataka je na pravom mestu.

QNAP TS-977XU 1200 4G - karakteristike

U pitanju je NAS uređaj koji stiže u 1U pakovanju za serverske ormane. Ovaj podatak jasno naslućuje kako raspolaže ograničenim brojem, tačnije rečeno četiri mesta za klasične 3.5” hard diskove. Ali ovom modelu nije na umu kapacitet, uostalom takvih modela QNAP već ima u velikom dijapazonu ponude – već britke performanse. Otuda, ispod poklopca krije još pet dodatnih mesta za rad sa 2.5” SSD uređajima. Prava hibridna konfiguracija NAS uređaja koju kada povežete u RAID 5 nivo, postavljate u režim rada visokih performansi uz prilično izdašan prostor na klasičnim diskovima.

QNAP_TS977XU_0.jpg
QNAP_TS977XU_1s.jpg 
Još jedna zanimljiva stvar u vezi sa TS-977XU modelom, jeste da se bazira na AMD Ryzen 3 1200 procesorskoj platformi sa 4 procesorska jezgra na 3.4 GHz koja rade u dvokanalnoj RAM konfiguraciji. Vrlo moćna osnova za jedan NAS. Da bi sve bilo u maniru jedne brze “mašine”, QNAP je TS-977XU spisak mogućnosti kompletirao prisustvom dvostruke SFP+ 10GbE mrežne podrške, kao i dodatnog para Gigabitnih kontrolera. Naprosto savršen hardver za vanserijski brzo rešenje u cilju čuvanja i deljenja podataka u firmi. Jednostavnije rečeno, nemate šta dodati kako bi dodatno ubrzali uređaj ove vrste, a da pri tome značajnije ne povećate troškove. Čak i tada je pitanje koliko biste realno ubrzali NAS jer TS-977XU nudi sam “špic” performansi kada je u pitanju današnja generacija NAS uređaja.

Obzirom na ciljanu namenu nije ni čudo što je izabran ovako jak CPU. AMD Ryzen 3 1200 sa svoja četiri fizička Zen jezgra ispunjava zahteve za pokretanjem najrazličitijih aplikacija i namena u okviru QTS operativnog sistema, nudeći istovremeno veoma brz sistem razmene ulazno/izlaznih podataka. U tu svrhu je kao stvoren za konfigurisanje virtuelnih mašina, ali vodite računa o prisustvu dovoljne količne RAM memorije. Tada vam početna konfiguracija sa 4GB RAM-a neće biti dovoljna. Obavezno se opredelite za maksimalnu konfiguraciju i 64GB RAM memorije obzirom da se TS-977XU lako nadograđuje klasičnim DDR4-2400 DIMM modulima.

QNAP_TS977XU_2s.jpg

Na to se nadovezuje odlična organizacija diskova. Kombinacijom klasičnih HDD i brzih SATA SSD uređaja uz primenu naprednih sistem keširanja i Qtier tehnologijom, vrši se automatska optimizacija uposlenosti brzih SSD diskova tako što se određuje prioritet i pravi hijerarhija važnosti podataka, pa se oni češće korišćeni, automatski prebacuju na brže SSD diskove, a oni drugi se odlažu klasične mehaničke diskove. Qtier u 2.0 verziji upošljava poseban SSD keš algoritam u kombinaciji sa rezervisanim prostorom na SSD diskovima koji služe za ultra brzi prenos podataka u realnom vremenu bez i trunke čekanja na odziv prilikom povlačenja ili smeštanja podataka na NAS uređaj.

Otvorena AMD platforma je omogućila prilično zanimljive opcije nadogradnje i proširenja mogućnosti baznog TS-977XU modela, pa osim jednostavne nadogradnje sistemske memorije isto tako možete ubaciti ultra brze PCI-Express 10GbE ili multiportne 40GbE adaptere za potrebe zahtevnih virtuelnih okruženja. Ukoliko vam pak treba besprekorno brza komunikacija sa podacima, možete u predviđeni PCI Express slot instalirati specijalnu kartu - adapter za dodatnu ugradnju još bržih M.2 SSD diskova u svrhu brzog SSD kežiranja ili dodatka ovih diskova Qtier tehnologiji za još brži odziv traženih podataka. Kao dodatak postoji i kombinovana karta koja na sebi ima 10Gbase-T port, a koji prima klasični LAN RJ45 konektor, olakšavajući postizanje brze veze sa pločama koji imaju 10 gigabitne adaptere na bazi kalsičnog interfejsa. Konačno, možete instalirati i grafičku kartu i pretvoriti ovaj nas u pravi pravcati računar, a dalje polje upotrebe je ograničeno samo vašom maštom i realnim potrebama.

QNAP_TS977XU_3s.jpg

Obzirom da TS-977XU koristi trneutno naj, najbrže standarde pohvaljujemo odluku QNAP-a da ugradi i trenutno najbrže USB 3.0 i USB 3.1 portove za instant bekap podataka sa brzih USB memorisjkih medija.

QNAP TS-977XU 1200 4G - utisci u radu

Prilikom testiranja TS-977XU modela, skoncentrisali smo se na želju da maksimalno iskoristimo brzinske potencijale savremene platforme. U tu svrhu smo koristili 10GBase-T kontroler na našoj ASRock X470 Taichi Ultimate test ploči. Problem se javio jer TS-977XU raspolaže isključivo SFP+ 10GbE standardom konektora pa smo morali da nađemo rešenje u vidu konvertera i kao pravo rešenje za dotični problem od distributera smo dobili QNAP QSW-1208-8C 10GbE svič koji je upotpunio našu mrežnu infrastrukturu i omogućio da postignemo ciljano visoke vrednosti transfera podataka. Prednost ovog sviča je što komibnuje SFP+ i Base-T standard, a što je pretpostavka da najlakše iskoristimo prednosti brzine integrisane 10 gigabitne “mreže” na matičnoj ploči.

QNAP_TS977XU_4s.jpg

Takođe, to  je značilo da pored dva uobičajena 3.5” test hard diska iz WD Red serije uključimo i nekoliko 2.5” SSD uređaja kako bi propisno “napunili” link podacima. Zanimljivost je da smo NAS uređaj mogli koristiti tako što je povezan sa pomenutim svičom preko jednog ili drugog standarda veze (SFP+ ili GbE LAN), nikako oba istovremeno.

QNAP_TS977XU_5s.jpg

Nakon štio smo sve povezali, ubacili tri SSD-a i konfigurisali ih u RAID 5 pomoću standardno dobrog QTS asistenta, krenuli smo sa namerom da oborimo dosadašnji rekord u transferu podataka. I... uspeli smo u tome dostižući čarobnu granicu od 1000 MB/s. Kakva razlika, kakvo zadovoljstvo rada i prebacivanja kada niste ni jednog momenta sputani brzinom ili količinom raspoloživog prostora na diskovima. Jednom rečju perfektno – dotičnu mrežu bi poželeli svakom korisniku. Otuda i želja da jedan ovakva uređaj TS-977XU vidimo u varijanti “civilne”, a ne samo biznis verzije.

QNAP_TS977XU_6s.jpg

Sve se dešava dramatično brže, kao da radite sa internim SSD diskom u računaru. Brzina kojom se prebacuju veliki fajlovi je začuđujuća. Dotična činjenica potvrđuje naš stav da je zapravo mreža najveće usko grlo na današnjoj generaciji računara i zapravo kada osetite sve prednosti 10 GbE konekcije shvatate koliko gubite na istrajavanju industrije na standadu čije su mogućnosti definitivno pregažene. Gigabitni LAN je imao smisla u eri hard diskova i njihovih ograničenih performansi, ali sa dolaskom brze SSD tehnologije, pravila i zahtevi se dramatično menjaju. Neminovnost je silazak 10 GbE standarda u “mejnstrim”.  

QNAP TS-977XU 1200 4G - performanse

Specifikacije
 • Proizvođač QNAP
 • Oznaka TS-977XU
 • Matična ploča OEM CUSTOM MODEL
 • Procesor AMD Ryzen 3 1200 4-core/4-thread
  3.1 GHz, Turbo Core 3.4 GHz
  64-bit x86, AES-NI
 • Memorija 4 GB UDIMM DDR4 (1 x 4GB)
  Maximum Memory 64 GB (4 x 16 GB)
  Memory Slot 4 x DDR4 long DIMM
 • SSD 2.5" SATA FIOKE x5
  HOT-SWAPPABLE
  SSD CACHE ACCELERATION SUPPORT
 • Hard disk 3.5" SATA FIOKE x4
  HOT-SWAPPABLE
 • Grafička karta nema
 • Ekran nema
 • Optički uređaj nema
 • Zvučna karta nema
 • Kućište Rackmount 1U
  Jumbo Frame
 • Napajanje 250W, 100-240V
 • Portovi USB 3.0 port x4
  USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) Port 1 x Type-A USB 3.1 Gen2 5V/1A 10Gbps
  Slot 1: PCIe Gen3 x16
 • Operativni sistem QTS 4.3.6

Windows 10 File Explorer - kopiranje

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
pisanje
čitanje
QNAP TS-977XU
QNAP TS-963X-8G
QNAP TVS-951X
QNAP TS-328
QNAP TS-351-4G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-977XU
QNAP TS-963X-8G
QNAP TVS-951X
QNAP TS-328
QNAP TS-351-4G
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

 

I/O Meter - performanse

Performanse diskova - IOMeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno pisanje
sekvencijalno čitanje
QNAP TS-977XU
QNAP TS-963X-8G
QNAP TS-351-4G
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
QNAP TS-977XU
QNAP TS-963X-8G
QNAP TS-351-4G
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)

QNAP TS-977XU 1200 4G - zaključak

Performanse, performanse... svi želimo brži uređaj i veće vrednosti transfera podataka. Dotični zahtev nije luksuz, već realna potreba jer nam industrija nameće brže standarde pa je red da ih iskoristimo. QNAP TS-977XU na najbolji način demonstrira kako to izgleda u praksi i funkcioniše u realnom radu. Jednom rečju bajkovito brzo – kao da vam neko obriše maglu sa očiju i krenete da trčite umesto da opipavate okolinu. Transfer podataka je 10x brži i ta činjenica najbolje govori u prilog svega izrečenog do sada.
 
QNAP_TS977XU_7.jpg
 
Međutim, sve to ima svoju vrlo visoku cenu dok postavite 10GbE mrežnu infrastrukturu i to je trenutno najveći problem zašto se uređaji poput današnjeg, prodaju skoro namenski poslovnoj klijenteli. Jer imaju novca da ulože u bržu infrastrukturu. Što se tiče običnih krajnjih korinsika, proći će još dosta vremena dok brži mrežni standard (10 GbE) postane dosupan najširem krugu korisnika. Potezi u tom pravcu se povlače od strane vodećih proizvođača, ali sve to ide veoma sporo. Razvoj pojedinačnih storage rešenje nije ispraćen odgovarajućim tempom napretka mrežnih uređaja, pre svega u smilu njihove cenovne dostupnosti.
 
Dok god bude tako uređaji poput QNAP TS-977XU ostaće privilegija biznis okruženja. Ovo je definitivno najbrži NAS uređaj sa kojim smo do sada imali prilike da radimo. Svako ko ima mogućnosti neka obavezno priušti jedan ovakav NAS jer brzina kojom se podaci dopremaju i otpremaju do klijent uređaja je nešto do sada neviđeno. Jednostavno se pitate gde je ovako nešto bilo da sada. Ovo je ona vrsta uređaja koju morate imati! 
 
Prednosti:
- Neverovatna brzina prenosa podataka
- Jednostavna procedura podešavanja
- Odličan QTS operativni sistem
- Lak pristup HDD i SSD diskovima
- Opcije nadogradnje
 
Nedostaci:
- Veći trošak u pravcu konfigurisanja 10GbE infrastrukture
- Potreba korišćenja namenskih SFP+ kablova
 
CENA: preko 2000€
Korisna adresa: MikroPrinc

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TS-963X

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209