Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-431P2

18.04.2018 17:06 | 2 Hardver
Test: QNAP TS-431P2

QNAP TS-431P2 ima potencijal brzog uređaja za manipulaciju fajlovima. Kada se sve podesi kako treba, nagradiće vas bržim transferom podataka, a to je svakako velika satisfakcija nakon uloženog truda. Jednom kada ga podesite, besprekorno će obavljati svoju ulogu centralnog distributivnog centra vaših podataka u kući i firmi. Prilično je nezahtevan, a pri tome nudi još bezbroj dodatnih opcija za brzu sinhronizaciju bezbednosnih kopija vašeg sistema, zatim antivirusno rešenje i još puno, puno dodatnih stvari i servisa.

QNAP TS-431P2 je zanimljiv uređaj iz srednje skupe kategorije koji će preuzeti ulogu centralnog mesta za odlaganje, čuvanje i deljenje podataka u kućnom okruženju kao i za potrebe manjih firmi. Ukoliko ne želite da potrošite previše novca, a želite sve funkcionalnosti jednog kvalitetnog NAS uređaja, QNAP definitivno ima rešenje za vas...
 
Za većinu običnih korisnika neki od rasprostranjenih “cloud” servisa za bazično čuvanje i deljenje fajlova će u najvećem broju slučajeva potpuno zadovoljiti njihovu potrebu za sigurnim odlaganjem i naknadnim korišćenjem potrebnih datoteka. Međutim, oni malo zahtevniji shvatiće za kratko vreme da je jedan klasični NAS uređaj prosto nezamenjiv u opisanim situacijama. Sa druge strane NAS uređaji su i ekonomski isplativi ukoliko ste u skorije vreme menjali vaše HDD mehaničke diskove novijim i bržim SSD rešenjima, jer ih sada možete iskoristiti upravo u jednom NAS uređaju kakav danas testiramo - QNAP TS-431P2. 
 qnapts431p21s.jpg
 
Ovaj NAS uređaj pripada grupi kompaktnijih rešenja koja primaju četiri 3.5” HDD diska sa veličinom i gabaritima manjim od jedne prosečne kutije za cipele. Belo kućište, blago zaobljenih ivica sa komandnim panelom sa prednje strane i vertikalno postavljenim fiokama koje su takođe smeštene na prednjem delu, daje vrlo prijatan za oko, rekli bismo moderan izgled i jednako dobar osećaj na dodir ruke. Vrlo lako ćete mu pronaći radnu poziciju jer nije predimenzioniran, tih je u radu i nadasve dopadljiv izgledom. Veoma je lak za instalaciju i korišćenje. Dovoljno je izvući fioke sa prednje strane i ubaciti željene diskove, sve ostalo je deo intuitivne procedure podešavanja i zaista odličnog QTS upravljačkog softvera. 
 
Četiri raspoložive fioke, primaju diskove velikog kapaciteta što znači da možete formirati arhivu od čak 40TB i više. Pozicija diskova se u fiokama osigurava dodatnim zavrtnjima sa donje strane, koji se isporučuju u pakovanju opreme koja stiže uz  QNAP TS-431P2 uređaj. Nakon što smo ih ubacili u predviđena ležišta, fioke smo vratili u prvobitni položaj koji smo dodatno zaključali pritiskom na polugu koja osigurava radnu poziciju. Pokretanje uređaja se vrši pomoću “Power” tastera koji je smešten na prednjem panelu u u okviru vertikalne komandne konzole koja se spušta od vrha do dna uređaja, a čije je prisustvo dodatno istaknuto srebrnom bojom. Inače, ovo nije najsretnije rešenje jer je minijaturna LED signalizacija na srebrnoj površini teško uočljiva.  
 qnapts431p22s.jpg
 
Pored “Power” tastera nalazi se i taster za brzo prebacivanje podataka (one-touch-copy) sa USB diskova na NAS, a odmah ispod je i odgovarajući USB 3.0 port za brzi transfer podataka sa eksternih diskova. U gornjem delu ovog komandnog panela je smeštena LED singalizacija aktivnosti pojedinačnih uređaja, prisustva USB diskova, aktivnosti lokalne mreže (LAN) i prisustva diskova u svakoj od četiri prisutna ležišta – fioke. Jednostavno, funkcionalno i što je najvažnije informativno jer su obuhvaćene glavne funkcije ovog NAS uređaja. 
 
Sa zadnje strane QNAP TS-431P2 je isto tako konkretan. Dominira prorez velikog ventilatora koji izduvava topao vazduh iz unutrašnjosti NAS uređaja. Ventilator je prilično tih i nečujan u radu što svakako utiče na njegov nezahtevan karakter tokom rada. Desno od ventilatora uočavamo prisustvo portova i to sledećim redosledom po vertiklai: dva gigabitna LAN porta, dva brza USB 3.0 porta i konektor za eksterno napajanje uređaja. Dakle, sve ono što će vam zatrebati kako bi bili srećni i zadovoljni u radu sa vašim  podacima koji se čuvaju na QNAP TS-431P2 uređaju. 
 qnapts431p23s.jpg
 
Sa NAS uređajem čija je namena prevashodno rad sa podacima u uslovima kućnog okruženja i manjih firmi, nema misterije. On treba da služi svojoj primarnoj nameni, a to je da snimi i pošalje podatke što brže, obezbeđujući istovremeno njihovu sigurnost skladištenja na lokalnoj mreži. Za dotičnu misiju  QNAP TS-431P2 je odlično opremljen. Pored pomenute četiri fioke za formiranje skladišta velikog kapaciteta, tu su i dva brza gigabitna LAN porta koja se mogu spojiti u jedan brži sistemom agregacije linka, a što itekako ubrzava manipulaciju vašim fajlovima.
 
Da bi obezbedio brži transfer podataka i upravljenje radom više diskova istovremeno povezanih u RAID konfiguracije, QNAP TS-431P2 koristi četvorojezgarni procesor klase ARM 15 na 1.7GHz u kombinaciji sa 1GB RAM memorije. Ovo je sasvim dobra konfiguracija za platformu čija je osnovna namena opsluživanje potrebnim podacijma klijenata u lokalnoj mreži. Ukoliko pak imate nameru da koristite i neke nepredne QNAP aplikacije, toplo preporučujemo da potražite verziju koja stiže sa 4GB RAM memorije. Možete to i sami učiniti u trenutku kada vam je potrebno više memorije, nadogradnjom odgovarajućeg SO-DIMM memorijskog modula. Imajte u vidu da QNAP TS-431P2 raspolaže jednim slotom za SO-DIMM memoriju i da adresira module maksimalnog kapaciteta od 8GB. 
 qnapts431p24s.jpg
 
Za jedan NAS uređaj od ključnog značaja je da raspolaže dobrim izborom konekcija i opcija za brz rad preko lokalne mreže. U tom pogledu QNAP TS-431P2 kao jedan ne preterano zahtevni kućni - "home/office" NAS uređaj je idealno opremljen. Dva gigabitna LAN porta je moguće istovremeno aktivirati u režimu nezavisnog istovremenog rada ili agregacije linka čiji je rezultat veća propusna moć, a u oba slučaja se radi o postizanju većeg transfera podataka. U svakom slučaju na vama je da izaberete i podesite šta vam više odgovara, a što će svakako zavisiti od broja prisutnih diskova i izbora RAID konfiguracije. Naravno tu su i brzi USB 3.0 portovi, pri čemu skrećemo pažnju da za razliku od nekih sličnih QNAP NAS modela TS-431P2 nije moguće koristiti kao USB disk jedinicu direktno povezanu na USB port računara. Ovde oni služe isključivo za povezivanje eksternih diskova koji su raspoloživi kao resurs poreko matičnog NAS uređaja.

QNAP TS-431P2 - utisci u radu

Procedura instalacije i pokretanja QNAP TS-431P2 je krajnje pojednostavljena. Nakon što smo ubacili u predviđene fioke dva hard diska, uređaj ih je pravilno inicijalizovao i njihovo prisustvo prijavio kroz aktivaciju odgovarajuće LED signalizacije. Inače ovaj uređaj omogućava i funkciju SSD keš akceleracije, kada u svrhu boljih performansi klasičnih mehaničkih diskova možete ubaciti u dodatno ležište jedan klasični 2.5” SSD uređaj i time ubrzati protok potrebnih podataka ka zahtevnim aplikacijama sa potrebom razmene velike količine podataka. U dotičnim situacijama se naročito unapređuju performanse čitanja nasumičnih podataka, pri čemu QTS tehnologija keširanja na bazi "Write Through" algoritma takođe izvlači velike koristi od prisustva SSD-a kao brze memorije za keširanje podataka. 
 qnapts431p25s.jpg
 
Nakon što ste fizički instalirali potrebne diskove u NAS uređaj, pokrenuli ga i seli ispred vašeg računara, sledi proces prvog podešavanja koji se odvija u okruženju interfejsa web pretraživača. U okviru tog procesa se podešavaju sve bitne opcije za konfigurisanje samog NAS uređaja. Prvo će proveriti dostupnost najnovije verzije QTS upravljačkog softvera i ponuditi ažuriranje uređaja. Podešavanje naloga i lozinke zahteva kreiranje na QNAP/QTS portalu, sledi podešavanje datuma i izbor načina dodele IP adrese. Aktivirali smo i opciju IEEE 802.3ad agregacije dva gigabitna linka i u tu svrhu ih povezali na odgovarajuće portove na ruter uređaju. Verujemo da će to pre svega zanimati korisnike koji imaju ploče sa dva brza gigabitna porta, a koje je pod određenim verzijama Windows 10 OS-a moguće iskoristiti u okviru "teaming" funkcije. Skrećemo vam pažnju da je Microsoft ukinuo ovu opciju na najnovijim verzijama Windows 10 OS-a, onemogućivši vaše PC računare da komuniciraju maksimalno raspoloživom brzinom.
 
Nakon toga sledi korak sa podešavanjem radne platforme u smislu odgovarajućeg operativnog sistema, odnosno izbor više platformi koje uključuju različite klijent uređaje pod Windows, Linux i Mac operativnim sistemima. U sledećem koraku se podešava konfiguracija diskova ugrađenih u NAS uređaj i nakon što okončate ovaj korak, procedura će vas jednim sumiranim izveštajem obavestiti o svim do tada podešenim stavkama i ponuditi da ih zapamti.
 
qnapts431p27s.jpg
 
qnapts431p28s.jpg
 
Sledi proces formatiranja diskova podešenih u RAID konfiguraciju i procedura inicijalnog podešavanja je završena, posle čega možete započeti sa korišćenjem NAS uređaja. Tokom testiranja smo se skoncentrisali na situaciju gde se NAS koristi od strane manjeg broja korisnika, tačnije jednog jakog klijenta kome QNAP TS-431P2 služi kao primarno mesto za odlaganje i podelu podataka. Otuda i insistiranje na podešavanju agregacionog linka i spajanja mogućnosti prisutnih gigabitnih LAN kontrolera. Ispostavilo se da je u pitanju nimalo jednostavna procedura za krajnjeg korisnika posebno zbog ograničenja postavljenih na Microsoft Windows 10 operativnom sistemu. Mi smo dotični problem rešili instalacijom starije verzije OS-a i iz "linije" aktivirali "teaming" funkciju. To je za nekog prosečnog krajnjeg korisnika prilično zahtevna procedura. Na taj način smo ostvarili željenih 200MB/s koliko su realne mogućnosti korišćenih hard diskova.
 
Drugi način iskorišćenja jeste da prisutni LAN kontroleri rade paralelno ali ne u agregiranom modu već svaki zasebno što pogoduje prisustvu i istovremenom radu više klijenta na mreži ili u uslovima prisustva MU-MIMO rutera koji se osim LAN vezom i bežičnim putem povezuju sa više mobilnih uređaja istovremeno, a što može biti realna situacija u jednom višečlanom domaćinstvu gde skoro svi ukućani koriste mobilne uređaje i čuvaju muziku, video ili fotografije na NAS arhivi. U tom slučaju nemate prethodno opisani problem sa Windows 10 OS-om, ali je potrebno iz QTS upravljačkog softvera aktivirati oba LAN kontrolera, a najbolji indikator da ste to učinili jeste aktivacija svetlosne signalizacije aktivnosti pojedinačnih LAN portova. 
 qnapts431p26s.jpg
 
Kada se radi o upravljačkom softveru QNAP uređaja nezaobilazna tema je QTS koji bi možda pravilnije bilo definisati terminom operativni sistem. Uglavnom QTS je osim dobrog hardvera već tradicionalno jedan od ključnih aduta QNAP NAS uređaja. U najnovijoj verziji izgleda jednako impresivno i detaljno pa zbog toga izgleda primerenije konzervativnijim korisnicima koji od jednog ovakvog uređaja očekuju potpunu ozbiljnost. Glavne kategorije su jasno izdvojene i opisane na levoj strani radne površine dok desnu zauzimaju mnogobrojne opcije. O njihovom izboru i prisutnom broju bi mogli da pišemo sledećih 10-ak strana, ali je poenta da nećete često ulaziti u QTS obzirom da je ovo tip uređaja koji se podešava jednom i onda koristi duže vremena tj. ne zahteva svakodnevni ulazak i upravljanje opcijama. Glavni desktop koristi atraktivnu pozadinu sa krupnim i grafički jasno prikazanim ikonama, što se posebno odnosi na AppCenter sa velikim brojem dostupnih aplikacija.  Ovako napredna softverska implementacija je svakako jedan od razloga nešto veće prosečne cene QNAP uređaja.

QNAP TS-431P2 - performanse

U prethodno opisanim uslovima testirali smo uobičajenom metodologijom kopiranja velikih i malih datoteka iz Windows File explorer-a, i postigli smo sledeće vrednosti:
 

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
QNAP TS-453Bmini
QNAP TS-431P2
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)

QNAP TS-431P2 - zaključak

QNAP TS-431P2 jedan veoma dobar i brz kućni NAS uređaj koji će u potpunosti podmiriti potrebe za čuvanjem i deljenjem podataka u jednom modernom domaćinstvu, pa čak i više od toga jer se slobodno usuđujemo da konstatujemo kako će u potpunosti podmirti i potrebe jedne omanje, kućne firme. Dobra osnova i četvorojezgarni procesor sa dovoljno RAM memorije i naprednim sistemom keširanja podatka su u potpunosti dorasli zadatku korišćenja maksimalne propusne moći prisutnog para gigabitnih LAN kontrolera.
 
qnapts431p29s.jpg
 
Tu realno primećujemo i najveći nedostatak današnje generacije NAS uređaja. Ova kritika se ne odnosi na konkretni QNAP model, već je možete shvatiti kao vapaj malo naprednijeg korisnika u pravcu povećanja brzina transfera preko LAN mreže. U eri kada su SATA hard diskovi već uveliko ubrzani i pojedini modeli bez problema ostvaruju 200MB/s, mogućnosti gigabitne LAN konekcije izgledaju prevaziđeno. U uslovima prebacivanja i intezivnog kopiranja velikih homogenih fajlova kakvi su baze FLAC muzike, fotografija i 4K videa, 125MB/s koliko iznosi maksimalna propusna moć gigabitnog kontrolera izgleda bez svake sumnje nedovoljno. Želimo brži prenos kada već koristimo LAN žičanu vezu.
 
QNAP je pokušao da to reši udvajanjem gigabitnih LAN konekcija. Za individualnog korisnika koga vrlo lako vidimo kao prosečnog korisnika jednog ovakvog NAS uređaja to znači aktiviranje funkcije agregacije linka i nabavku odgovarajućeg ruter uređaja. Onda vam se na kraju ispreči Microsoft sa konstatacijom da ukoliko želite da koristite bržu LAN vezu na klijent računaru koji pristupa ovako konfigurisanom NAS uređaju putem udruživanja mogućnosti LAN kontrolera, morate da kupite server OS verziju ili da se domišljate na razne i često neprihvatljive po jednog prosečnog korisnika.
 
U eri brzih hard diskova i posebno SSD diskova, potpuno je sazrelo vreme prelaska na brži standard pojedinačne LAN konekcije. On postoji kao 10Gbps ali je potrebno da se omasovi i cene spuste na pristupačan nivo pojedinačnog korisnika. Dosta je bilo improvizacije i korišćenja egzotičnih funkcija jer to nalaže trenutna aktuelnost zahtevnih sadržaja i velikih datoteka. Očekuje nas 8K, zatim VR, AR sadržaji tako da čitav ovaj segment ozbiljnih uređaja za skladištenje, bezbednosno arhiviranje i deljenje podataka putem lokalne mreže, zahteva prelazak na brži standard. Dakle, nije to samo pitanje NAS uređaja već kompletno baziranog LAN portfolia od mrežnih kartica preko odgovarajućih svičeva, rutera pa do samih perifernih uređaja.
 
QNAP je potpuno svestan dotičnog problema i zaista se svojski potrudio da u pakovanju TS-431P2 NAS uređaja prebrodi dotični problem na više načina kako bi korisnik izabrao onu koja mu najviše odgovara. Sve je to podržano kroz moćan upravljački softver i sa te strane ovaj uređaj zaslužuje sve pohvale. Međutim, može vam se vrlo lako desiti da na nivou individualnih potreba korisnika za brzom migracijom podataka na NAS uređaj pod Windows 10 OS-om, ostanete “kratkih rukava” zbog namernog ograničenja operativnog sistema. Umesto da koristite kompletne LAN resurse na sistemima sa dva prisutna gigabitna LAN kontrolera, Microsoft vas namerno sprečava u toj nameri terajući vas u pravcu nabavke skupljeg proizvoda za kojim realno u opisanim uslovima individualnog korisnika, nemate objektivne potrebe. 
 qnapts431p210s.jpg
 
Ipak, QNAP TS-431P2 ima potencijal brzog uređaja za manipulaciju fajlovima. Kada se sve podesi kako treba, nagradiće vas poboljšanim transferom podataka, a to je svakako velika satisfakcija nakon uloženog truda. Jednom kada ga podesite, besprekorno će obavljati svoju ulogu centralnog distributivnog centra vaših podataka u kući i firmi. Prilično je nezahtevan, a pri tome nudi još bezbroj dodatnih opcija za brzu sinhronizaciju bezbednosnih kopija vašeg sistema, zatim antivirusno rešenje i još puno, puno dodatnih stvari i servisa.
 
Na kraju, ukoliko imate u vidu nešto nižu cenu u odnosu na od sada testirane QNAP prethodnike, pri čemu se fokusirate na njegove esencijalne NAS mogućnosti, obilje dodatnih opcija i zaista brz rad u realnim situacijama, QNAP TS-431P2 može biti pravo rešenje za vas. Do tada mi čekamo odgovor na zahtev za omasovljenjem bržeg LAN standarda koji bi dao potpuniji smisao jednom ovakvom uređaju!
 
 
 
Prednosti:
- Tih u radu
- Rad sa 4 diska
- Duplirana gigabitna LAN konekcija
- Prisustvo USB 3.0 portova
- Bezbolna instalacija
- Vrhunski QTS upravljački softver
 
Nedostaci:      
- Ograničeno upotrebljiva agregacija LAN portova
 
CENA: 44,999.99 RSD
Uređaj na test ustupio: Mikro Princ

Nemanja Neregistrovan korisnik
Odličan tekst, samo bih dodao par reči u vezi agregacije linka...
Ukoliko matična ploča poseduje mrežne kontrolere od istog proizvođača (npr. Intel) moguće je pronaći odgovarajući drajver i pokrenuti agregaciju linka preko Windows 10-tke.
Ili slučaj gde imamo jedan eternet port i dodamo još jednu mrežnu karticu (NIC) opet možemo ostvariti agregaciju linka uz pomoć drajvera, naravno uslov da su oba kontrolera od istog proizvođača mora biti zadovoljen.
Adam Rudell (Windows Networking Beta) je izjavio da se agregacija linka može ostvariti preko "3rd party software-a", ali da Windows 10 kao OS nema tu funkcionalnost integrisanu u sebi. (misli se na klijentsku verziju)
Jeste malo kompleksno za običnog korisnika ali uz malo truda i "žongliranja" sa drajverima moguće je uživati u svim čarima ovog prelepog NAS uređaja.

Test: ROG Rapture GT-AC5300

Test: QNAP TVS-873e

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209