Greška

Došlo je do greške.

Test: QNAP TS-364-4G NAS sa tri fioke i RAID 5 opcijom

06.07.2022 14:47 | 0 Hardver
Test: QNAP TS-364-4G NAS sa tri fioke i RAID 5 opcijom

Pristupačan, bogat opcijama i brz - novi QNAP TS-364-4G razbija predrasude o jeftinim i sporim NAS rešenjima. Ovaj kao da je pravljeni po meri potreba najvećeg broja korisnika u neprekidnoj potrazi za sigurnoišću i lakim pristupom svojim podacima, lokalno ili preko clud-a - svejedno!

Evo jednog pravog NAS uređaja, rekli bi spasenja za podatke prosečnih korisnika koji baš i ne veruju raznoraznim, besplatnim “cloud” rešenjima u smislu sigurnosti dragocenih podataka.  To je onaj tip uređaja čijeg su postojanja mnogi prosečno upućeni korisnici čak i nesvesni, ali jednom kada ga upoznaju, probaju i naviknu na komfor i sigurnost – ne odriču ga se ni po živu glavu.

Upravo je to suština novog QNAP modela sa oznakom TS-364-4G. Kada neko pita za diskove u sistemu i sigurnost arhive ličnih podataka, odmah pomenemo NAS kao rešenje. Reakcija je gotovo uvek ista - čudni pogledi i ono neizgovoreno pitanje koje lebdi u vazudhu: “Jeste li ti pri svesti i imate li viška para?” Nikako, samo smo praktični!  

QNAP_TS364_4G_1s.jpg 
NAS je danas neminovnost ukoliko hoćete brz pristup i sigurnost vašim podacima i pritom ih držite kod sebe na sigurnom, da ih komforno delite i pristupate sa mobilnih telefona, laptop računara itd. Uređaj sa takvom misijom sa prethodno opisanim zadacima za koji će vam 99%  korisnika reći da je upravo to ono što traže i rešava njihove probleme, najbolje odgovarama karakteristikama  našeg današnjeg QNAP TS-364-4G  test modela.

NAS u belom četvrtastom kućištu

Na prvi pogled to je već prepoznatljivi predstavnik QNAP linije namenjenih korisnicima koji brinu koliko će novca potrošiti na jedan ovakav uređaj. Belo izduženo telo krije svojevrsni vazdušni tunel i aktivno hlađenje diskova u unutrašnojisti NAS uređaja. Bela maska gotovo kvadratnog oblika je podeljena na dva dela – levi koji krije rebraste uvodnike za vazduh sa vizuelnim elementima koji čine statusnu LED signalizaciju i desni, demontažni deo maske ispod koga se kriju fioke za diskove.  Generalno, radi se o neupadljivom uređaju koji će lako pronaći svoju radnu poziciju u bilo kom ambijentu.

QNAP_TS364_4G_2s.jpg 

U pakovanju ćete pronaći minimum potrebne opreme za pravilno konfigurisanje uređaja i prvo puštanje u rad.  Pored NAS uređaja, tu su ispravljač od 65W za napajanje poput onih manjih za laptop računare, zatim LAN kabal i nekoliko gumičastih osigurača  za fiksiranje pozicije diskova u fiokama.  
 QNAP_TS364_4G_3s.jpg

Pošto bi u pakovanju trebalo da pronađete sve za prvu instalaciju, NAS se postavlja u operativno stanje za 15-ak minuta i definitivno se radi o uređaju jednostavnijeg rukovanja. Međutim, moramo da iskažemo negodovanje činjenicom da se štedelo na nekim detaljima koji baš nisu za pohvalu. Naime ugrađene fioke, koje zapravo nisu ni fioke, već par plastičnih šina spojenih na vrhu koje omogućuju instalaciju isključivo 3.5” mehaničkih diskova, a ako kojim slučajem požerlite da ugradite 2.5” HDD ili SSD,  moraćete da poručite posebni adapter-fioku sa predviđenim pozicijama za montažu 2.5” diskova.

Nekada je ovo bio standardni deo opreme, a danas se posebno naplaćuje. Detalj koji može da bude veoma iritirajući. Kada rešite tu nelagodnost, sve ostalo je prosto i jednostavno, naročito za one koji su makar jednom imali iskustvo sa nekim od NAS uređaja. Za one koji to prvi put rade, samo neka slede “čarobnjak” i ne žure, pažljivo čitaju sadržaj svakog ekrana, unesu potrebne podatke i izaberu željene opcije. Jednom rećju, interakcija na delu.

 QNAP_TS364_4G_4s.jpg

QNAP TS-364-4G – RAID 5 rešenje sa dodatkom SSD ubrzanja

U pogledu mogućnosti TS-364-4G već svojom oznakom sugeriše na njegovu glavnu prednost u odnosu na klasična, bazna NAS rešenja sa dva diska. Za razliku od njih, nudi pozicije za 3 diska i konfigurisanje RAID 5 nivoa koji pored performansi u isto vreme nudi sigurnost podataka – predstavlja ekonomičniju i flaskibilniju verziju “striping” i “mirorring” RAID konfiguracije. Dakle, rešenje po meri većine korisnika, koje je već mnogo puta dokazano u radu, kako u kućnom manje zahtevnom, tako i u stresnom poslovnom okruženju. Specijalitet je postojanje opcije ugradnje par brzih M.2 SSD uređaja pomoću dva prisutna M.2 slota, kojima možete dodatno ubrzati rad i protok podataka u vašem NAS uređaju korišćenjem Qtier tehnologije. Svideo nam se i pohvaljujemo prvi put viđeni mehanizam osigurača koji fiksiraju poziciju M.2 SSD štampane ploče umesto upotrebe mikro-šrafova.

 QNAP_TS364_4G_41_s.jpg

TS-364-4G je dosta brži od sličnih, starijih 2-bay početnih modela baziranih na ARM procesorima, obzirom da koristi noviju Intel Celeron N  ćetvorojezgarnu 64-bitnu procesorsku platformu na 2.9 GHz znatno boljih performansi. U početnoj konfiguraciji,  raspolaže sa 4GB RAM-a i može se proširiti do maksimalnih 16 GB. Obzirom na karakteristike procesora, raspolaže i sopstvenim grafičkim Intel UHD adapterom koji dozvoljava da NAS direktno povežete sa eksternim ekranom preko prisutnog  HDMI konektora, omogućujući na taj način samostalnu reprodukciju 4K sadržaja. Pravi filmofilski kućni plejer sa arhivom filmova.

 QNAP_TS364_4G_6.jpg

Sve ovo zvuči obećavajuće u pogledu dobrih performansi, a da tako bude i u realnom radu ovaj NAS model dobio je 2.5GbE konekciju koja polako ali sigurno, postaje standard smenivši duplo sporiju i do sada preovlađujuću gigabitnu opciju sa korišćenjem praktično nepromenjene infrastrukture u vidu Cat5e kablova.  

Na kraju, da bi sve bilo cakum pakum na ovom NAS uređaju, ugrađene su brze USB 3.2 Gen2 10Gbps konekcije za ekspresno brzo prebacivanje i deljenje podataka sa eksternih memorija brzinom od preko 1000 MB/s. Rekli bi sa pravom - jedan pravi “slatkiš” od NAS-a, spakovan baš prema potrebama i meri prosečnog kućnog korisnika i rada u maloj kućnoj firmi.

QNAP_TS364_4G_7s.jpg

Možda mali na izgled, ali veliki po pitanju performansi

Već prilikom podizanja NAS uređaja vidi se koliko je brži i živahniji u odnosu na slične, starije modele. Intel platforma je definitivno žustrija i donosi pravo osveženje u pogledu performansi bez obzira da li pričamo o podizanju i brzini gašenja ili o pokretanju aplikacija pod QTS operativnim sistemom. Mi smo dodali još 4GB RAM-a u vidu jednog klasičnog SO-DIMM modula, tako da je 8 GB dovoljno prostora za pokretanje aplikacija pod QTS 5.0 operativnim sistemom. Inače izgled novog QTS sistema je zaista odličan. Nismo se neko vreme družili sa QNAP uređajima, tako da je sada nakon nekog vremena i unapređenja QNAP-ovog operativnog sistema, utisak zaista odličan. Unapređen je i doteran grafički interfejs, pošto je postao atraktivniji i lepši tačno na granici da se ne pretera, a da vizuelno ostavlja skoro besprekoran utisak.

SSDPerformanceNASTS364.png 

Poveziali smo ga na računar preko 2.5GbE mreže i merili vrednosti protoka prilikom kopiranja. Rezultati su očekivano visoki u odnosu na slične NAS uređaje iz iste cenovne kategorije prethodne generacije. Dok smo sa starima jedva dobacivali do 110MB/s, TS-364-4G dobacuje tačno 2.5 puta više ili 250% brži od prethodnog gigabitnog standarda, a što možete videti i iz naših “screnshot-ova” merenja vrednosti transfera. To nas najviše interesuje jer će mnogi kreativci da renderuju klipove direktno na NAS što su već brzine koje komforno dozvoljavaju da rasteretite lokalni disk. Vrednosti transfera će svakako zavisiti i od brzine ugrađenih diskova, kao i onih koji se nalaze u klijent uređaju. Uglavnon QNAP TS-364-4G je potvrdio svoju brzinu u realnim uslovima rada i korišćenja.

 TS_364_itanje_upload.jpg

TS_364_pisanje_download.jpg

Još jedan detalj koji može uticati na brzinu vaše NAS konfiguracije u slučaju ovog modela je da se instalirani M.2 SSD uređaji osim za keširanje mahom mehaničkih diskova (HDD), mogu koristit za kreiranje brzih “pool-ova” tj radnog prostora kada insistirate na brzini prenosa podataka. Ograničavajući detalj je da su M.2 slotovi povezani preko dve PCIe 3.0 komunikacione linije, što jeste sporije od maksimalnih mogućnosti mnogih modernih M.2 SSD uređaja, ali i dalje veoma brzo u praktičnoj primeni i dovoljno žustrije da definitivno osetite razliku u odnosu na klasične HDD i SSD SATA uređaje.

Poput prethodnika tako i QNAP TS-364-4G poseduje onaj tako zgodan i upotrebljiv USB port sa prednje strane sa instant “copy/backup” funkcijom koja odmah prebacuje na NAS sadržaja sa eksternog diska, USB fleš memorije ili memorijskih kartica vaših kamera  uz pomoć USB adaptera. Ovaj port podržava USB 3.1 Gen1 specifikacije sa transferom od 5 Gbps. Mnogi će reći zašto nije brži USB 3.2 Gen2 standard, ali budimo objektivni, pogledajte specifikacije vaših USB diskova i kartica pa ćete videti da većina njih radi u okviru, pa čak ispod specifikacija USB 3.1 Gen1 standarda. Ukoliko baš imate ultra brzi disk, dva USB-A 3.2 Gen2 su vam uvek na raspolaganju sa zadnje strane. Uglavnom, komfor brzog prebacivanja datoteka nikada nije bio već na nekom početnom NAS modelu kao u ovom slučaju.

 kopiranje_ext_SSD.jpg

QNAP QTS 5.0.0 – operativni sistem kakav bi svaki NAS poželeo

Na stranu dobro odmerena hardverska konfiguracija TS-364-4G uređaja, pošto iz prakse i mnogo testiranih uređaja slične namene znamo da je sledeći bitan i možda još bitniji uslov, dobar softver tj operativni sistem koji daje konačnu vrednost jednom ovakvom rešenju.

 qts_5.jpg

Tradicionalno QNAP ima jedan od najboljih operativnih sistema - QTS. Na ovom uređaju stiže u najnovijoj i do sada najlepšoj QTS 5.0.0 verziji. Interfejs sa glavnim kontrolnim panelom iz koga se podešavaju osnovne stvari i detalji rada NAS uređaja je zadržao sve dobre osobine prethodnih verzija i još ih unapredio, tako da sada imate bezbroj opcija, savršeno vizuelno okruženje i sa dovoljno agilnim procesorom i dovoljno RAM-a za rad u više aplikacija istovremeno.  Osećaj tečnog i glatko rada je vvrlo dobar.

Posebno je upečatljivo dobra organizacija celina i aplikacija kada  više njih startovanih u isto vreme se otvaraju u tabovima. Sistemske informacije su detaljne i jasno grafički prikazane, a što u velikoj meri pomaže demistifikaciji i lakšem shvatanju nekih funkcija koje se kriju iza nerazumljivih naziva. Sistemski deo oko podešavanja i monitoringa je za čistu “desetku”, čak i na ovom početnom modelu što je pravi kuriozitet obzirom na iskustva u prošlosti kada je zbog sporosti platforme, OS bio prilično trom i time ograničeno upotrebljiv. QNAP TS-364-4G je slobodno možemo reći u tom pogledu jedan od najboljih u svojoj cenovnoj klasi koji smo do sada imali prilike da isprobamo.

 QTS_5s.gif

Pored sistemskih menia i alata za podešavanje i praćenje rada NAS sistema, na raspolaganju vam je mnoštvo drugih aplikacija, servisa i funkcija, pa svoj NAS možete konfigurisati u potpunosti prena željama i svega onog što ste zamislili. Veliki broj desktop i mobilnih aplikacija povećava realnu upotrebljivost ovog uređaja i omogućuje mu da postane centralna tačka za prikupljanje, čuvanje i razmenu vaših podataka sa bilo kog uređaja: telefona, kamera, laptop ili deskop računara, svejedno.

U slučaju korišćenja SSD uređaja, posebno pohvaljujemo postojanje više softverskih alata za praćenje njihovog rada i održavanja SSD uređaja u kondiciji tj režimu najboljih performasni u pogledu tzv trošenja NAND memorija, sigurnosnih zona za podatke i optimizaciju performansi. Moguće je čak podeliti prostor na SSD-u na deo za podatke ili keširanje sporijih mehaničkih diskova. Time se TS-364-4G u kombinaciji sa QTS 5.0.0 nameće kao veoma fleksibilno rešenje, korisnije čak i od nekih ranijih, daleko skupljih i na papiru jačih NAS modela. Ovaj mališa u tom pogled zaista pozitivno iznenađuje!

HybridDesk Station – NAS kao mini PC

Druga bitna softverska komponenta QNAP TS-364-4G je operativni sistem na bazi Linux jezgra koji omogućuje ovom uređaju da zahvaljujući odgovarajućoj procesorskoj platformi i prisustvu HDMI i USB konekcija funkcioniše kao potpuno operativan, zasebni računar.

HybridDesk_Station1.jpg 

Dovoljno je povezati, NAS sa monitorom preko HDMI kabla i na zadnje USB-A portove povezati tastaturu i miš, zatim uključiti NAS uređaj koji će vam nakon inicijanog podizanja ponuditi da instalirate QTS Linux distribuciju. Dovoljno je povezati aktivnu LAN vezu sa internet pristupom, a uređaj će automatski preuzeti i instalirati potrebne fajlove.

 HybridDesk_Station2s.jpg

Nakon određenog vremena će se pred vama pojaviti HyperDesk Station QTS desktop okruženja sa preinstaliranim Google Chrome i HD Player aplikacijama za instant pristup internet stranicama i upravljanje multimedia sadržajima. Naravno, tu je i opcija instalacije dodatnih aplikacija kroz “Settings” meni, ali imajte na umu da je u pitanju ograničeni broj, rekli bi nužnih, ali sasvim dovoljnih aplikacija za komfornu upotrebu NAS-a kao samostalnog uređaja.

 HybridDesk_Station3s.jpg

U pitanju je vrlo korisna opcija za one korisnike koji ovaj NAS pre svega vide kao neki vid filmofilske mašine ili džuboks-a sa neiscrpnom arhivom filmova i muzike. I ono što posebno želimo da istaknemo jer HybridDesk Station nije novina na QNAP NAS modelima, ali ovog puta radi potpuno glatko i tečno bez nekih trzavica koje bi vam pokvarile zadovoljstvo rada, gledanja i slušanja sadržaja, kao što je to bio slučaj na starijim modelima iz ove cenovne klase.

QNAP TS-364-4G – sumiranje utisaka i zaključak

Na kraju se ne možemo oteti utisku da je QNAP TS-364-4G napravljen kao po našim željama i merama. Zaista je QNAP ovog puta pogodio pravo u centar želja prosečnog korisnika, podarivši nam tačno onoliko brzine, opcija, softvera i sve to spakovano u kompaktno telo NAS uređaja, koliko većina nas, običnih korisnika i priželjkuje, čak i više toga u pogledu nekih naprednih mogućnosti.
 
Upravo zbog te brze reakcije i promućurnog stava kojim pre drugih pravilno procenjuje potrebe ciljne grupe korisnika, nudeći im napredne i brže opcije, QNAP potvrđuje svoju lidersku poziciju na ovom delu tržišta NAS uređaja.
 
 QNAP_TS364_4G_8s.jpg
 
Što se tiče konkretnog modela, uspeo je u nameri da nas zavede i da se zaljubimo u njega, te ga uvrstimo u listu priroritetnih rešenja kada je u pitanju brz, siguran i fleksibilan rad sa fajlovima i njihovo čuvanje deljenje i arhiviranje. Pri tome je cena na vrlo prihvatljivom nivou imajući u vidu kompletno rešenje koje nudi jer je do pre godinu ili godinu i po, NAS sličnih mogućnosti i opcija, bio osetno skuplji. Progres je evidentan i u ovom delu budžet NAS rešenja, a nama ostaje na kraju da ga  nagradimo kao rešenje koje za uloženi novac daje najviše u ovom trenutku  u ovoj klasi NAS uređaja. Jednostavnije rečeno - uređaj za svaku preporuku!
_______________________________


Prednost:
- Agilan i brz u radu
- Bešuman većinu vremena tokom rada, veoma tih
- Prisutnost brzih konekcija (2.5 GbE i USB 3.2 Gen2)
- QTS 5 operativni sistem i prateći softver
- Podrška za HDD i SSD sa posebnim osvrtom na M.2 SSD
- Praktičnost i svakodnevna upotrebljivost primenjenih rešenja
- Lak i jednostavan za korišćenje
 
Nedostaci:
- Ništa posebno imajući u vidu cenovnu klasu uređaja

 
Cena: 79.999,99 dinara (sa zaračunatim PDV-om)
 
Korisna adresa: Mikroprinc 

Test: D-Link Eagle Pro M15 (Video)

Test: QNAP TS-1264U-RP 4G

10203
10205
10206
10207
10208
10209