Greška

Došlo je do greške.

Test: OnePlus Buds Pro (Video)

01.10.2021 13:25 | 0 Mobile
Test: OnePlus Buds Pro (Video)

U pravom moru ponude bežičnih bluetooth slušalica, OnePlus je sa svojim Buds Pro modelom uspeo da se nametne nekim svojim adutima. Pored veoma dobrog zvuka, OnePlus Buds Pro pružaju i odličnu udobnost, veoma dobru redukciju buke, korisne Zen Mode Air i OnePlus Audio ID opcije i prilično dugotrajnu bateriju. Zbog ovoga, ovom modelu dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu.

Među brojnim kompanijama koje se takmiče na tržištu mobilnih telefona, mali je broj onih koje u svom portfoliju ne nude i makar jedan model bežičnih slušalica. Ovaj tip uređaja je nešto što je istovremeno potrebno velikom broju korisnika, ali i prilično profitabilno za same kompanije, pa i ne čudi što smo do sada bili u prilici da testiramo brojne modele, pri čemu je to bio samo mali procenat onoga što je dostupno u domaćim prodavnicama. 
 
 
Pored Samsunga, Huawei-a, Apple-a, Xiaomi-a i Sony-a koji su čini se godinama bili najaktivniji u ovom domenu, u trku se prošle godine uključio i popularni OnePlus svojim Buds i Buds Z modelima, a ovoga puta smo u prilici da vam predstavimo i njihov najnoviji model - OnePlus Buds Pro. Ova kompanija nas je navikla na mobilne telefone koji su pokušavali da pruže nešto drugačije iskustvo od uobičajenog, a isto se može reći i za slušalice na testu, jer one donose neka rešenja i funkcije koje nismo sretali na prethodnim True Wireless bubicama koje smo bili u prilici da koristimo.
 
Šta je to OnePlus smislio i kako rade njihove Buds Pro?

Dizajn i karakteristike

Specifičan stil kompanije OnePlus vidljiv je još po samom pakovanju, koje izgleda vrlo pedantno i ukazuje na određeni nivo kvaliteta koji se može očekivati. U pakovanju vas pored samih slušalica očekuje i USB Type-C kabl za punjenje, kao i uputstvo za upotrebu koje nije loše pogledati kako ne biste propustili neku korisnu funkciju. 
 
budzies1s.jpg
 
Same slušalice, kao što smo i navikli od True Wireless bubica, dolaze u kutiji za punjenje i nošenje, a koja je dosta kompaktnih dimenzija i jako zgodnog oblika, sa zaobljenim gornjim i donjim površinama i ravnim ivicama na boku. Na delu za otvaranje je tu i blagi usek kako biste lako otvorili kutiju, nešto što na nekim od prethodnih modela i nije bilo tako praktično, dok slušalice leže bočno i jednostavno se vade, pa nam je kutija za nošenje ukupno možda i favorit među dosadašnim modelima ovog tipa. Ako nešto moramo zameriti, to je da utisnuti logo ne izgleda baš najskuplje i mislimo da bi sve izgledalo daleko bolje da je umesto slova tu zapravo 1+ simbol koji bi se uklopio savršeno. 
 
Na zadnjoj strani kutije se nalazi USB Type-C port za punjenje, kao i metalna šarka, dok je ostatak kutije naravno napravljen od plastike. Taster za uparivanje je umesto spolja smešten u unutrašnjost kutije, između bubica, što je verovatno i logičnija i uočljivija lokacija za one koji se po prvi put sreću sa ovim tipom slušalica, jer će im odmah nakon otvaranja kutije biti jasno šta treba da urade, čak i ako preskoče uputstvo.
 
Što se samih slušalica tiče, u pitanju je jedan od lepših modela koje smo videli, najpre zbog činjenice da su sve ivice potpuno zaobljene i da ovaj model ne liči ni na jedan prethodni, što nije tako lako postići kod uređaja koji imaju vrlo malo prostora za neki drugačiji i specifičan izgled. Telo slušalice je izrađeno od mat plastike, dok je onaj produženi deo u kome se nalaze antene u nekoj poliranoj hrom-srebrnoj varijanti. Na našem testu se ovog puta našla bela verzija, ali je u ponudi i crna koja sudeći po slikama takođe izgleda vrlo dobro. Inače, slušalice su otporne na vodu i prašinu po IP55 standardu, što znači da im ne smeta znoj, pa ni mlaz vode, a i kutija je IPX4 otporna u slučaju kiše npr. ili prskanja vodom. 
 
budzies2s.jpg
 
Oblik slušalica je vrlo udoban u ušima, čemu doprinosi i potpuno odsustvo oštrih ivica, a na vrhu se nalaze i silikonski čepići koji dolaze u tri veličine i pomažu u dobrom naleganju u uvo i boljoj pasivnoj izolaciji. Ako niste sigurni koja od tri veličine je optimalna za vas, ovaj model čak nudi i test upotrebom spoljnih mikrofona koji može izmeriti “curenje” zvuka i proceniti da li slušalice sa odabranom veličinom prijanjaju u uvo onako kako je to predviđeno. Vredi pomenuti i da Buds Pro čvrsto stoje u ušima i nemaju tendenciju da ispadnu čak ni kada se oznojite tokom trčanja - probali smo, što će itekako značiti onima koji slušalice koriste pretežno tokom aktivnosti.
 
Poput većine true wireless modela, Buds Pro na sebi poseduju i kontrole za obavljanje raznih funkcija, a umesto klasičnih kapacitivnih kontrola na dodir, OnePlus se odlučio za senzore osetljive na pritisak. Konkretno potrebno je uštinuti onaj metalizirani produženi deo, što izbegava česte probleme sa ovim tipom slušalica kada u pokušaju da namestite slušalicu dodirom prsta slučajno aktivirate neku funkciju. Interesantno je da iako nema nikakvog taktilnog odziva, slušalice puštaju zvuk klika prekidača koji zvuči tako uverljivo da smo u prvi mah pomislili da je zaista u pitanju mehanički prekidač, a tek pritiskanjem slušalice van uveta je bilo jasno da je u pitanju samo zvuk i senzor. 
 
Jedan pritisak služi za puštanje muzike i pauzu, dvostruki za narednu pesmu, dugi pritisak za menjanje modova redukcije buke, dok je trostruki pritisak moguće konfigurisati za prethodnu pesmu ili glasovnog asistenta i to nezavisno za levu i desnu slušalicu, za razliku od ostalih koje važe za obe istovremeno. Ovo možda nije najfleksibilniji sistem koji smo videli, nedostaje mogućnost kontrole jačine direktno sa slušalica i malo više programabilnosti, ali i pored toga se može reći da je prilično praktičan. 
 
budzies3s.jpg
 
Kad pomenusmo redukciju buke, pored pasivne izolacije ove slušalice nude i aktivnu redukciju koja analizom signala sa unutrašnjih i spoljašnjih mikrofona emituje zvuk suprotan onom koji dopire do uha i na taj način ga poništava. U praksi možemo reći da je ovo možda ne apsulutno najbolje ali svakako jedno od najboljih rešenja ovog tipa koje smo čuli i da vrlo uspešno poništava najveći deo nepotrebnih zvukova spolja, čak i onih niske frekvencije. Tu je čak i izbor tri različita moda, standardnog, pametnog i maksimalnog, pa možete odabrati onaj koji vama najviše odgovara. Moguće je naravno koristiti i samo pasivnu izolaciju, kao i aktivirati Transparency, odnosno ambijentalni mod u kome se u uvo dodaje zvuk spolja, praktično zaobilazeći pasivnu izolaciju, a koji takođe radi vrlo dobro.
 
Ako jednu od kontrola tokom dugog pritiska zadržite još malo duže, umesto redukcije buke aktiviraćete Zen Mode Air, jednu od specijalnosti ovog modela koju do sada nismo imali prilike da vidimo. U ovom modu slušalice puštaju neki od ambijentalnih zvukova poput npr. morskih talasa, zvuka šume, logorske vatre i sl, što deluje vrlo opuštajuće, a sjajna je stvar ukoliko npr. radite u nekom prostoru sa puno kolega i želite da se isključite i koncentrišete na svoj posao. Mala zamerka je što nije moguće podešavanje glasnoće ovog moda, a za naš ukus je malo jači nego što bi trebalo, mada je i to moguće zaobići u aplikaciji, jer je zvuk tiši u meniju za izbor tipa zvuka.
 
budzies4s.jpg
 
OnePlus Buds Pro za povezivanje sa izvorom zvuka i mobilnim uređajima koriste Bluetooth 5.2 vezu, uz standardnu mogućnost korišćenja samo jedne bilo koje ili obe slušalice istovremeno.
Domet i kvalitet veze su vrlo dobri, među najboljim do sada, a pored SBC i AAC kodeka podržan je i LHDC kodek koji podržava viši kvalitet i bitrate, do 900kbps i 96k/24bit, a za koji će vam, ukoliko ne koristite neki od novijih OnePlus telefona, biti potrebna Savitech Hi-Res BT Player, FiiO Music ili neka druga aplikacija koja podržava LHDC. Kašnjenje koje ova veza ostvaruje je po specifikaciji minimalnih 94ms i to u kombinaciji sa OnePlus telefonom u Pro Gaming modu, pa na uređajima drugih proizvođača nije baš impresivna.
 
Što se kvaliteta zvuka tiče, Buds Pro se oslanjaju na 11mm dinamičke driver zvučnike za koje moramo reći da su vrlo prijatno iznenađenje. Najpre zbog zvučnog balansa koji je relativno neutralan, sa blago povučenijim srednjim, ali bez nekih nepotrebnih akcenata i sa apsolutno izvanrednom bas reprodukcijom, jer je odziv niskih frekvencija prilično ravan sve do oko 28Hz, a prostire se i do 20Hz. Samim tim, bas nije preteran, ali pokriva čak i najniže sub-bas frekvencije, pa muzika zvuči veoma ubedljivo, a ipak vrlo blizu onoga kako je i zamišljeno. Visoke frekvencije nisu akcentovane radi detaljnije slike, pa je i dugotrajnije slušanje prijatno i ne zamara uši, a detalja ipak ima dosta, delom zahvaljujući i odličnoj redukciji buke, zbog koje je moguće čuti i repove reverbacije u pesama, čak i npr. pri šetnji ulicom i drugim bučnijim okruženjima gde fini detalji obično budu izgubljeni. Zvučna slika je takođe dobra, glasnoće je i više nego dovoljno, pa je ukupan utisak o kvalitetu zvuka vrlo pozitivan.
 
budzies5s.jpg
 
No, OnePlus je u ovom slučaju otišao i korak dalje, i ponudio OnePlus Audio ID funkciju, koja je kroz jednostavan test sluha u stanju da zvučni potpis prilagodi vašim ušima, što zaista i radi i većini korisnika će svakako biti od koristi. Zanimljivo je i da je moguće napraviti i do 10 različitih profila, što kao personalizaciju za više korisnika, što kao varijacije za jednog koje menjaju klasičan ekvilajzer koga u ovom slučaju nema.
 
Za kraj, pomenimo i bateriju, a zvanični podaci kažu da sa 50% snage, same slušalice daju po 7 sati neprekidnog slušanja sa jednim punjenjem svojih 40 mAh baterija, a ukupno sa 520 mAh baterijom koja se nalazi u kutiji za punjenje i do 28 sati sa aktivnom redukcijom buke ili 38 sati bez nje. Vrlo lepe cifre. Punjenje je moguće USB kablom i to Warp Charge-om koji za 10 minuta dopuni dovoljno za 10 sati slušanja, ali i bežičnim putem bilo kojim QI kompatibilnim punjačem.

Finalni utisci

Sve u svemu, OnePlus Buds Pro ostavljaju izuzetno dobar utisak i možemo reći da su među do sada testiranim modelima možda i naš favorit, jer pored veoma dobrog zvuka pružaju i odličnu udobnost, veoma dobru redukciju buke, korisne Zen Mode Air i OnePlus Audio ID opcije i prilično dugotrajnu bateriju. Zbog ovoga, ovom modelu dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu. 
 
 
Za sada ne znamo cenu na domaćem tržištu, ali ako bude poput one u Evropi, oko 150€, OnePlus Buds Pro će biti jedan od najboljih izbora u svojoj klasi. No, očekujemo da ovih dana probamo i još jedan vrlo popularan model, oni koji nas prate na društvenim mrežama verovatno pretpostavljaju o čemu se radi, pa ćemo videti kako se on nosi sa ovim OnePlus modelom. Recite nam naravno kakvi su vaši utisci o ovim slušalicama, koji model bi bio vaš izbor i koliko ste uopšte spremni da platite za jedne bežične bubice.
 
Award_sluske_s.jpg

Test: Huawei Freebuds 4 (Video)

Test: Nothing Ear 1 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109