Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Edge 30 Ultra (Video)

22.09.2022 12:17 | 0 Mobile
Test: Motorola Edge 30 Ultra (Video)

Nakon niza najava, ne baš najboljih pokušaja u višoj klasi, Motorola je konačno složila kockice kako treba sa tri potpuno nova telefona - u tri različite kategorije. Na testu ovog puta, Edge 30 Ultra, daleko najbolji #Motorola telefon u poslednjih nekoliko godina: prvi telefon na svetu sa 200mpix kamerom i fantastičnim Snapdragon Gen1+ procesorom. Da ne govorimo o velikim promenama na planu dizajna...

Ovom prilikom vam predstavljamo bez i najmanje dileme najbolji Motorola telefon u poslednjih nekoliko godina – Edge 30 Ultra. U ovom momentu Motorola Edge 30 Ultra je zvanično predstavljena na događaju u Milanu.
 
 
Od juna meseca i boravka u Čikagu, sa nestrpljenjem čekamo da vam predstavimo ovaj, uz druga dva telefona koje je Motorola pripremila – jer zaista smatramo da je Motorola ovog puta napravila izuzetne telefone. Još tada smo, a znate da je Benchmark dobio tu privilegiju da bude deo Moto unlocked programa i zna unapred sve ono šta će se tek dešavati, imali priliku da sva tri modela isprobamo, sagledamo, naravno, nismo smeli da o tome govorimo – ali sada mođemo da kažemo da je Motorola napravila taj dugo iščekivani iskorak. Jednostavno, u pitanju su telefoni sa daleko najboljim dizajnom kada je ovaj proizvođač u pitanju – i to se odnosi na duži niz godina unazad. I nije samo dizajn u pitanju, reč je o zaista zaokruženim paketima.

Motorola noviteti

Pre priče o dizajnu da istaknemo dva najvažnija podatka o najjačem, Edge 30 Ultra telefonu na koji će se nasloniti i onaj treći, vrlo bitan: ovo je prvi telefon na tržištu sa glavnim kamera senzorom od nestvarnih 200 megapiksela, te prvi telefon standardnog formata na našem testu koji je stigao sa Snapdragon 8 Plus procesorom prve generacije.
 
S obzirom da smo od telefona koji nosi naziv Ultra očekivali da sve bude Ultra a to se nije dogodilo, jasno je postalo da je Motorola imala na umu nešto vrlo bitno – balans! Kako ga napraviti? Možete vi napraviti najbolji telefon, sa nasviranim specifikacijama – i dogodiće vam se ono što se dogodilo nekim proizvođačima ovog proleća. Zašto toliko košta, za te pare verujemo Apple-u i Samsungu samo.
 
No pre nego se pozabavimo modelom Edge 30 Ultra koji smo testirali već nekih 15ak dana, da kažemo prvo šta je to još Motorola pripremila, nemojte da ste nestrpljivi, znam da bi ste da čujete sve odmah ali i ovo je veoma bitno.
 
motoedge30ultra_1s.jpg
 
Motorola je potpisala ekskluzivni ugovor sa kompanijom Pantone i imaće kao jedini IT proizvođač pravo da koristi boju godine. Pantone je veliko ime u svetu boja, priznata kompanija koja sarađuje sa mnogim poznatim dizajnerskim, modnim i industrijskim kućama. Pantone kreira standarde, Pantone određuje boju godine i boja za svaku narednu godinu se javnosti saopštava u decembru mesecu. Ove godine je to boja koja se, barem kako mi to vidimo, nalazi negde između svetlo plave i ljubičaste. I Motorola je jedina koja sme da predstavi telefon u takvoj boji, boji godine – i jedini proizvođač telefona koji će smeti tu boju da koristi u svojim vizualima, reklamama. I taj telefon će ove godine biti Edge 30 Neo a za sledeću godinu – videćemo. Rekli smo već, boja godine se saopštava u decembru – a firme koje imaju potpisane ugovore sa Pantonom, to znaju već u junu, 6 meseci unapred.
 
Sva tri telefona koje je Motorola danas i zvanično predstavila u Milanu karakteriše izvanredan dizajn, potpuno nove linije i onaj osećaj u ruci da ne držite, kako neki od vas vole da kažu – ciglu. Motorola to čini na svoj tradicionalni način, odnosom stranica ekrana 20:9 pa telefoni lepo leže u ruci i ne izgledaju gabaritno.
 
Edge 30 Neo, kodno ime Miami, je telefon dijagonale 6.28 inča, sa ravnim pOLED ekranom i osvežavanjem od 120 Hz, izuzetno kompaktan uređaj je u pitanju, težak svega 165 grama, pokreće ga Snapdragon 695 procesor, ima čak 8GB RAM-a i 128GB prostora za podatke. Napred je Gorilla Glass 5, pozadi polikarbonat, aluminijumski frejm, stereo zvučnici sa Dolby Atmos podrškom, baterija 4020 mAh, punjenje 68W i – potpuno neuobičajeno za ovu kategoriju, wireless punjenje.Kamere, glavni senzor 64mpix sa optičkom stabilizacijom i ultrawide combo kamera sa makro funkcionalnostima od 13mpix. Selfi kamera je od 32 mpix sa autofokusom. Telefon će stizati u Black Onyx, Ice Palaca, Aqua Foam i toj navedenoj boji godine, pod imenom Very Peri. Cena – 49.999 dinara.
 
motoedge30ultra_2s.jpg
 
Ono što je posebno zanimjlivo je što će za Pantone brendirane uređaje i boje korisničkog interfejsa biti u skladu sa dizajnom samog uređaja.
 
Sledeći telefon kodnog imena Tundra na tržište stiže pod nazivom Edge 30 Fusion i radi se o telefonu sa 53 stepena zakrivljenim, kako Motorola to voli da nazove, Endless 6.55 inčnim pOLED ekranom FHD+ rezolucije, osvežavanjem od  144Hz I HDR10+ podrškom. Odnos pokrivenosti prednje površine telefona ekranom, skoro 92 procenta. Edge 30 Fusion pokreće Snapdragon 888+ procesor i dolazi sa 8GB RAM-a i 128GB prostora za podatke. Tanki aluminijumski okvir, napred i pozadi Gorilla Glass 5, stereo zvučnici sa Dolby Atmos podrškom, IP52 sertifikat, znači otporan na prskanje vodom, ne i potapanje, baterija 4400 mAh, TurboPower charging 68W, punjač naravno stiže u pakovanju zajedno sa zaštitinom maskom. 
 
Glavna kamera je QuadPixel tipa, sensor 50 mpix sa optičkom stabilizacijom i fokusiranjem putem faznog autofokusa. Društvo joj prave 13 mpix macro vision ultrawide kamera koja pokriva ugao od 120 stepeni, odnosno senzor dubine. I u ovom slučaju prednji kamera sensor je od 32 mpix. Edge 30 Fusion stiže u Cosmic Gray, Solar Gold, Aurora White i Neptune Blue Vegan Leather. Verujem da vas cena itekako zanima, jer ovo bi mogao biti možda i najpopularniji od sva tri danas predstavljena modela – ona iznosi 69.999 dinara. Ne znamo kako to vama deluje, ali kad pogledamo cene novih telefona ove jeseni i uzmemo u obzir šta nudi Edge 30 Fusion, deluje kao veoma, veoma dobra kupovina.
 
motoedge30ultra_3s.jpg
 
Treba reći da se vodilo računa o ekologiji, ali ne na račun izostavljanja punjača iz pakovanja: telefoni stižu u potpuno novom, eco friendly pakovanju sa nula plastike i svi uređaji su opremljeni punjačima uz naravno, neizostavne zaštitne obloge za telefone.
 
I sada, konačno dolaze na red naši utisci vezani za prvi telefon na svetu sa kamera senzorom od 200 mpix. Edge 30 Ultra, kodnog naziva Frontier. Naravno da nije sve u brojevima, bezbroj puta smo to utvrdili do sada, ali sama cifra deluje tako impresivno, zamislite samo reklame i utisak koji to ostavlja na potencijalnog kupca. Znamo mi već odavno da dolaze takvi senzori, a eto Motorola je prva na tržištu i to će ostati zapamćeno. I dovoljno je dodati na to po nama, ubedljivo najbolji Snapdragon procesor u poslednjih nekoliko godina, cenu od 99.999 dinara – deluje da Motorola ovog puta ima dobre adute u rukama.

Dizajn i karakteristike

Krećemo po običaju od dizajna, često bolne tačke ove kompanije koja je sa novom iteracijom Edge 30 serije rešila da se tim pitanjem posebno pozabavi. Takozvane endless zakrivljene ekrane smo od strane Motorole viđali dovoljan broj puta, ali rekli bismo da je ovog puta fokus bio na aluminijumskom frejmu uređaja koji je praktično iskreirao vrlo uspešan dizajn.
 
motoedge30ultra_4s.jpg
 
Zaravnjene ivice gore i dole ali i izuzetno tanke i vrlo kompaktne bočne strane – strukturni utisak deluje izuzetno a Motorola kaže da je u pitanju posebna verzija peskiranog aluminijuma. U ove bočne stranice se vrlo lepo ulivaju zakrivljeni ekran sa prednje strane i satensko staklo sa Gorilla Glass 5 zaštitom sa zadnje. Rezultat je bez dileme najlepši Motorola telefon u poslednjih nekoliko godina a zanimljiv je komentar kolega da izuzetno leži u ruci a možda na ivicama pomalo deluje oštro, što je rezultat vrlo tankog aluminijumskog rama. U svakom slučaju, konačno je Motorola iskreirala drugačiji vizuelni identitet. Ovaj telefon stizaće u Interstellar Black i boji koja je nama stigla na test – Starlight White.
 
Izuzetan osećaj pod prstima, nema otisaka prstiju, da čujete zvuk kada povučemo noktom po poleđini...
Na gornjoj i donjoj ivici jasno se vide po dva uobičajena proreza koji omogućavaju antenama da rade svoj posao, dok ih ima i na bočnim stranama uređaja, levo dva a desno jedan. Standardni raspored priključaka, tasteri su sa desne strane, bez one neželjene lateralne kretnje, vrlo čvrsti i jasnog klika – a tankog profila. Power taster je jasno nazubljenih ivica. Gornjom stranom telefona dominira Dolby Atmos logo uz sekundarni mikrofon, leva strane je lišena konekcija, dok su dole fioka za SIM kartice, USB port, primarni mikrofon i rešetka zvučnika.
 
motoedge30ultra_5s.jpg
 
Funkciju drugog zvučnika obavlja slušalica telefona i moramo da naglasimo da je zvuk koji dobijamo Edge 30 Ultra telefona daleko iznad proseka. Ne volimo da udeljujemo epitete zvučnicima na telefonu jer sumnjamo da ćemo ikada imati priliku da dobijemo zvuk iz ovako male kutije a da ga nazovemo sjajnim, ali ovaj telefon je kvalitetom na vrlo solidnom nivou a po pitanju glasnoće pri samom vrhu u odnosu na konkurenciju. Nekako uvek u ovom delu recenzija govorimo i o senzoru otiska prsta koji se naravno nalazi ispod ekrana, radi lepo, brzo, odzivno.
 
E sada dolazimo do prvih slabosti Edge 30 Ultra telefona: iako ime sugeriše da bi sve trebalo da bude najbolje od najboljeg, iako smo lično očekivali Victus zaštitno staklo, dobili smo samo Gorilla Glass 5 i IP52 sertifikat zaštite od vode i prašine. Smatramo da je to moralo da bude bolje, a opet – verovatno bi podiglo cenu uređaja.
 
Ekran na Motorola Edge 30 Ultra modelu je 6.67 inčni zakrivljeni Endless sa interesantnim podatkom da se radi o zakrivljenju od 53 stepena. Umela je Motorola da pretera ranije u tom stepenu zakrivljenja, danas se to čini optimalno. U pitanju je pOLED sa osvežavanjem od 144HZ, HDR10+ sertifikacijom, rezolucija ekrana je FHD+, nije se išlo u ekstremne vrednosti a istini za volju, nakon svih ovih godina, deluje da je FHD+ rezolucija pravi optimum.
 
motoedge30ultra_6s.jpg
 
Odnos stranica ekrana je tradicionalno 20:9 ali nema podataka o maksimalnom osvetljenju – dobro je osvetljen, nema nekih posebnih primedbi, lepo se vidi i po sunčanom danu, ali mislimo da nije na nivou osvetljenosti ekrana kao kod najboljih na tržištu, na primer S22 Ultra je definitivno svetliji. Izuzetno je oštar, što se posebno vidi u situacijama kada smo prilagodili korisnički interfekjs sa manjim ikonicama, sitnijim fontom, sve je lepo, fluidno, čisto, ekran dobija sasvim dobru ocenu.
 
Opcije nude mogućnosti osvežavanja ekrana od 60 i 144HZ, ili ćete lepo sve prepustiti AI-ju da se time bavi.

Srce mašine

Motorolu Edge 30 Ultra pokreće Snapdragon 8 Gen1 + procesor koji radi u kombinaciji sa 12GB RAM-a (uzgred da kažemo da je tu 256GB prostora za podatke): ne znamo da li je prerano za ovakvu ocenu ali rekli bismo, možda je ovo i najbolji sastojak iz Qualcomm kuhinje u poslednjih nekoliko godina kada je reč o vrhunskim čipovima visoke klase.
 
motoedge30ultra_7s.jpg
 
Već par godina, uprkos neporecivoj brzini Snapdragon procesora serije 8, često smo ostajali razočarani energetskom efikasnošću i još više, zagrevanjem najboljih čipsetova kompanije Qualcomm. Pa bi onda Qualcomm napravio neki nijansu povoljniji i malo slabiji čipset, pa bi tu stvari dovodio na pristojniji nivo, ali odavno nismo videli top Snapdragon procesor kod koga je baš sve kako treba – dok nismo probali Gen 1+. Briljantan procesor, bez dileme, u svakoj kategoriji brži od prethodnika, i CPU i GPU rade na višim frekvencijama, NPU unapređen, ali ono najbitnije, ne greje se, tačnije, da ne bude sada da preterujemo jer hladan nije, ali značajno manje se greje od prethodnika. Jedan zaista procesor za poželeti, u svakom smislu.
 
Tako je bilo i ove godine, sve dok + reviziju Snapdragon procesora prve generacije nije počeo da proizvodi Taiwan semiconductors: sve sada u stvari deluje onako kako smo očekivali od prve verzije ovog čipseta, pa Edge 30 Ultra puca od snage, sve radi toliko lako i jednostavno, telefon se ni približno ne zagreva kao recimo prethodnik istog proizvođača s početka godine, to je sada jedna sasvim drugačija priča. A potrošnja?
 
motoedge30ultra_8s.jpg
 
Onakva kakvu očekujemo od svakog  telefona za koji treba izdvojiti veliki novac, a često ostanemo razočarani. Edge 30 Ultra dolazi sa baterijom od 4610 mAh, što je u prvi mah možda izazvalo blago podozrenje. Ali, nakon deset sati našeg uobičajenog YouTube testa, zabeležili smo čak 54 posto preostalog kapaciteta što je za ovu klasu u kojoj smo prethodnih meseci često nakon testa vrteli glavom, bez dileme odličan rezultat. I u realnom radu baterija traje, nemate onaj utisak kakav često ostavljaju snažni telefoni, pa kad je pre posrkao bateriju. To je apsolutna zasluga poboljšanog Snapdragon čipa i realno naprednijeg proizvodnog procesa.
 
A kada bateriju Edge 30 Ultra telefona treba napuniti, tu je TurboPower punjač od 125W koji ovaj telefon puni za manje od 20 minuta, ili kako kaže proizvođač, za 7 minuta punjenja napunićete telefon za narednih 12 sati. Edge 30 Ultra podržava I bežično punjenje, snagom od vrlo lepih 50W kao i deljenje energije drugim uređajima bežičnim putem snagom od 10W.

Sistem kamera

I konačno - prvi telefon na svetu sa 200 mpix kamerom, zvuči zaista nestvarno pa da vidimo ima li koristi od takvog senzora, a u pitanju je Samsungov ISOCELL S5KHP1 koji se prvi put pojavljuje na nekom telefonu.
 
motoedge30ultrapic_1s.jpg
 
motoedge30ultrapic_2s.jpg
 
A ta glavna kamera rezolucije 200 MP podrazumevano koristi grupisanje susednih piksela, i to čak njih 16 u jedan Ultra piksel veličine čak 2,56 µm. Poznato vam je da se grupisanjem piksela omogućavaju svetlije fotografije i bolja redukcija šuma nego kada se koristi puna rezolucija senzora. I u praksi je zaista tako.
Grupisanje piksela kreira izuzetan dinamički opseg na fotografijama, lepo pokrivajući najtamnije i najsvetlije delove kadra. Ovo znači otvorene senke, jasni detalji na nebu i izvorima svetla, posebno u kontrastnim fotografijama koje predstavljaju najveće izazove za moderne telefone. Optička stabilizacija dodatno pomaže i eliminiše neželjene potrese, pa su slike oštre, jasne i vrlo detaljne. Boje su tačne, vibrantne, ali ne i prezasićene, za šta je zaslužan i odličan 18-bitni procesor za obradu slike u Snapdragon 8+ Gen 1 čipsetu. 
 
Kada slikate u punoj rezoluciji, fotografije sa 4096x3072 piksela i oko 4 MP rastu na monstruoznih 16384x12228 piksela, odnosno preko 45 MB po fotografiji. Količina detalja koju senzor ovom prilikom uspe da uhvati je impozantna. Upravo zbog ovih fotografija je važno što su Motorola inženjeri odlučili da ubace OIS u Edge 30 Ultra. Naime, slikanje u 200 MP zahteva dve do tri sekunde i mirnu ruku, a OIS tu itekako olakšava posao, kompenzujući nemirnu ruku, disanje i ostale neželjene kretnje. 
 
Slika u 200 MP je baš onakva kakvu očekujete. Možete da zumirate koliko vam to dozvoljava softver i da i dalje bez problema pročitate znake koji se golim okom jedva vide kada gledate fotografiju u 1:1. Naravno, bez grupisanja piksela, Samsung HP1 senzor, uprkos odličnoj blendi od f/1.9 ipak ne može da primi toliko svetla, pa je dinamički raspon kadra vidno uži. Ovo treba uzeti u obzir kada slikate, jer svaki režim ima svoje prednosti i mane. Ipak kad vam je potrebno da slikate fotografije za bilborde ili 8K televizore, lepo je znati da su 200 MP fotografije izuzetno dobre. 
 
Još jedno lepo iznenađenje je drugi Samsung ISOCELL senzor od 50 mpix – KJN1, koji društvo pravi glavnoj kameri. U pitanju je senzor iza širokougaonog sočiva koje zahvata ugao od 114 stepeni koji takođe spaja piksele, ovog puta četiri susedna, kako bi rezultujuće fotografije takođe imale 12,5 MP. I ovde imate opciju da slikate u punoj rezoluciji senzora, koja onda skače na 8160x6144 piksela, a veličina fotografija sa manje od 4 na više od 12 MB. 
 
motoedge30ultrapic_3s.jpg
 
motoedge30ultrapic_4s.jpg
 
Slike pune rezolucije su detaljnije, ali mekše, sa više šuma i nešto ispranijim bojama, pa ne preporučujemo da ih koristite osim ako baš nemate potrebe za velikom rezolucijom i dosta detalja. 
 
Ova kamera ima i makro mogućnosti, pa je poželjno koristiti je kad god želite da priđete objektu na 3 cm od objektiva. Velika rezolucija ide na ruku ovoj kameri, ali treba paziti na plitak fokus i lepo kadrirati ono što želite da vidite iz blizine. Naravno, sa ovakvim kadrovima, što više svetla, to su bolje fotografije. 
 
Sa spojenim pikselima, drugi Samsung senzor lepo komplementira velikom bratu po svim parametrima. Za jednu širokougaonu kameru, dinamika je odlična, boje su vrlo bliske onima sa glavne kamere, a detalja ima zaista dovoljno. Korekcija perspektive je jedna od najboljih koje smo ikada videli, pa ukoliko ne gledate jednu za drugom, teško je odmah znati koja je fotografija sa koje kamere. 
 
Za situacije u kojima vam je bitno da nešto približite ili snimite dobar portret, Motorola ima dodatni 12 MP Sony IMX663 telefoto senzor sa optičkim uvećanjem od – svega 2 puta, bez optičke stabilizacije. Na događaju u Čikagu, ovaj podatak je takođe izazvao uzdah novinara, pa što nije barem tri puta telefoto? Ali Motorola je imala na umu nešto drugo: da se ne upeca u zamku visoke cene i da fokus ovog telefona stavi na portretnu fotografiju. Očekivano, u poređenju sa monstruoznim Samsung senzorima, slike ovog senzora su za klasu niže, ali i dalje dovoljno dobre, da se po danu nećete libiti da slikate njime. Naknadno izoštravanje je vidno, ali otvor blende od f/1.6 omogućava upijanje velike količine svetla, ali i kreiranje odličnog bokeh efekta u portretima, čemu je ova kamera pre svega i namenjena. 
 
Portretni režim je nešto na šta je kompanija Motorola posebno ponosna kod ove kamere, i on radi sa sve tri kamere, kada vam softver dozvoljava da birate između 35, 50 ili 85 mm žižne daljine, za različite efekte prilikom fotografisanja. 
 
motoedge30ultrapic_5s.jpg
 
motoedge30ultrapic_6s.jpg
 
Kada padne mrak, slike sa glavnom kamerom su jako dobre, lepo izbalansirane i detaljne. Bar kada imate korektno osvetljenje kadra. Šum je dobro kontrolisan, boje su realne, jednake onome što vidite svojim očima. Aktiviranjem noćnog režima, ova kamera pokazuje svu svoju raskoš. Boje postaju toplije, slika svetlija, atraktivnija, omogućavajući detaljima da dođu do izražaja na mestima gde to ne očekujete: u senkama, izvorima svetla i kontrastnim delovima kadra. Jedina klopka ovakvog naknadnog procesiranja je što neki delovi kadra mogu delovati drugačije nego što je to realno, kao što se to dešava sa HDR fotografijama. 
 
Sa f/2.2 širokougaona kamera nema taj kapacitet da parira glavnoj kameri, ali su slike upotrebljive i direktno zavisne od količine svetla koje imate na raspolaganju. Boje su prigušene, a kontrola šuma iznenađujuće dobra, osim u ekstremnim situacijama. 
 
Telefoto kamera, tradicionalno loša u ovakvim situacijama, zahvaljujući blendi od f/1.6 upija dovoljno svetla i po kvalitetu parira glavnoj kameri. Naravno, ne treba očekivati istu količinu detalja, ali bez ikakvih problema možete koristiti ovu kameru kad god vam se ukaže prilika. 
 
Selfi kamera ima OmniVision 60A senzor rezolucije 60 MP i daje vam da snimate u 60, 15 ili 8 MP, pri čemu je srednja rezolucija preporučeni režim koji spaja susedna četiri piksela. Nivo detalja je impozantan, boje su dobre, ali nam je zafalilo malo dinamičkog raspona, posebno u svetlijem spektru, kada je nebo umelo da „izgori“ u želji da izbalansira ostatak kadra. I u slabim svetlosnim uslovima, slike su slične. Idealno je kada imate dovoljno svetla, ali Motorola se lepo snalazi i kada to nije slučaj, držeći šum pod kontrolom, uz odličnu separaciju subjekta od pozadine. 
 
motoedge30ultrapic_7s.jpg
 
motoedge30ultrapic_8s.jpg
 
Video snimci omogućavaju 8K u 30 ili 4K u 60 i 30 fps. Naš je savet da koristite 4K u 30 frejmova, jer su ti snimci dobri u svakom pogledu: detalji, dinamika, stabilizacija, kontrola šuma, boje, fokus, pa im je teže nešto zameriti nego pohvaliti ih. Jedino bismo voleli da mikrofoni, kojih na ovom telefonu ima 3 (mada mi vidimo samo dva) malo bolje kompenzuju šum vetra koji smo imali na par snimaka, ali je to nešto što se lako softverski može podesiti, a što bi značajno popravilo ukupan kvalitet snimaka. 
 
Sa druge strane, stabilizacija kod 8K snimaka ne radi kako treba, i dešava se da fokus „luta“ više nego što bi trebalo, pa je preporuka da ako baš želite 8K odaberete mesto gde možete da oslonite telefon kako biste izbegli potrese i fiksirate fokus, kako biste ono što želite uvek imali u dovoljno dobrom fokusu. Uostalom, još nismo na testu imali telefon koji baš dobro snima video u 8K rezoluciji, pa tako ni Edge 30 Ultra. 
 
4K snimci u 60 fps su dobri, ali korak ispod onih u 30 fps. Dinamika kadra je malo uža, a fokusiranje je za korak ispod onog u 30 fps. Sa druge strane, daleko da je to loše, i u dinamičnim situacijama, u kojima vam znači veći broj frejmova, slobodno prebacite 4K u 60 fps, ali imajte na umu da je 4K u 30 fps najbolja opcija. 
 
Noćni snimci su dobri i detaljni kada ima dovoljno svetla. U mračnim delovima kadra vidljiv je šum, malo više nego što bismo mi to voleli, ali se noću od šuma, posebno u ovoj rezoluciji teško može pobeći, čak i sa 200 MP senzorom. Prelazak na širokougaonu kameru znači i nešto skromnije snimke, sa užim dinamičkim rasponom, manje detalja i generalno slabijim kvalitetom. Nije da su oni loši, ali u poređenju sa glavnom kamerom, za klasu ispod. Slično je i kada padne mrak, kada fokus ume da luta, a slika bude tamnija od one sa glavne kamere. Ipak, za dobro osvetljene kadrove kada vam je potrebna širina, ova kamera je više nego dobrodošlo osveženje. 
 
Bez trunke sumnje, novi Samsung HN1 senzor pomerio je granice fotografije na pametnim telefonima. Isto tako nema ni sumnje da će se ovaj senzor, ili njegove verzije uskoro pronaći na još nekim flagship modelima. Svi znamo da na kvalitet fotografije utiče mnogo više faktora od puke rezolucije, ali 200 miliona piksela je duplo više od prvog sledećeg senzora, a to otvara mogućnosti spajanja piksela, što za posledicu ima više svetla, bolju kontrolu šuma i još mnogo toga. Uparite sve to sa odličnim procesorom za obradu slike koji nudi najnoviji Snapdragon čip i sve to počinje da ima mnogo više smisla. 
 
motoedge30ultrapic_9s.jpg
 
motoedge30ultrapic_10s.jpg
 
Posebno nam se svidelo i to što je Motorola sa odličnim širokougaonim senzorom i telefoto kamerom pokrila skoro sve situacije koje vam mogu pasti na pamet – od makro fotografije, preko portreta do širokih kadrova, na kojima se ne gubi mnogo na kvalitetu u odnosu na glavnu kameru. Još da je optički zum bio veći... 
 
Sve to skupa čini Moto 30 Edge jednim od najboljih pametnih telefona današnjice, kako za fotografiju, tako i za video, ali i specifične situacije poput portreta i makro fotografije. Da, bilo bi super da ima još jednu telefoto kameru sa 10x optičkim zumom, ali treba nešto ostaviti i za narednu godinu, zar ne?

Android 12

Što se operativnog sistema tiče – niko kao Motorola nije profitirao od Androida 12 kao ovaj proizvođač: svi imaju svoje grafičke interfejse, ulepšane i u velikom broju slučajeva daleko ispred stock Androida, samo je Motorola ostala taj najverniji pobornik Google-ove originalne ideje koja je sazrela sa verzijom 12 daleko značajnije nego u poslednjih nekoliko godina zajedno. Znamo da među našom publikom ima veliki broj pobornika originalne verzije operativnog sistema i o ukusima ne treba raspravljati – ali mi zaista prethodnih godina nismo videli sebe kao korisnika telefona sa monotonim interfejsom, dosadnim ikonicama. Ali ove godine, Android je oživeo i iskreno, nikada bolje nije izgledao: još kada imate jedan ovako oštar ekran kao što je na Edge 30 Ultra telefonu, po prvi put sam nakon dugo vremena osetio zadovoljstvo stock Androida. Sada je tu značajno veći broj mogućnosti za podešavanje po želji korisnika, tradicionalni Moto modovi, podešavanja da vas niko ne uznemirava dok se igrate na telefonu, bolja kontrola layouta, wallpapera, pozicije i veličine ikona. Naravno da je toga bilo i ranije, ali sada ceo paket izgleda daleko bolje. 
 
motoedge30ultra_9s.jpg
 
A što se softverskih nadogradnji tiče, 3 velika softverska apdejta i četiri godine sigurnosnih za model Ultra, dva velika softverska unapređenja i tri godine sigurnosnih za modele Fusion i Neo. 
 
Što se Ready for tehnologije tiče, naravno da je podržana ali imamo nekako utisak da vas već pomalo smaramo sa mogućnošću da telefon pretvorite u PC.

Finalni utisci

I sve je ukupno gledano bolje, daleko bolje nego recimo početkom godine kada je na test stigao Edge 30 Pro – i nije nas oduševio, ni približno. I gledali sam tada uživo razočaranje pripadnika domaće kancelarije, ali tako je kako jeste… 
 
A gledište sada i s početka godine je toliko drugačije – neobjašnjivo drugačije. Za sobom imamo mesece prepune promašaja od telefona, velikih razočaranja u svim segmentima, odsustvo ushićenja, pad entuzijazma, povećanje cena. I zato je za Motorolu velika stvar ono što joj se sada događa. Jer Motorola Edge 30 Ultra je apsolutno najbrži telefon standardnog formata koji u ovom momentu možete kupiti, brži od svih drugih odličnih Android telefona na tržištu, manje se greje od svih modela predstavljanih u prethodnom periodu, a baterija mu duže traje. 
 
To je neporeciva činjenica. Naravno, privilegija da prvi budeš na tržištu sa ovakvim procesorom je primarni faktor ovakve situacije. Drugi je svakako Sasmung ISOCELL senzor od 200 megapiksela koji donosi jednu novu dimenziju u fotografiju na mobilnim telefonima, bez ikakve sumnje. A treći je svakako celokupan napredak koji je Motorola ostvarila na planu dizajna, kvaliteta izrade, softverskih unapređenja – i taj napredak je zaista vidljiv. 
 
 
Iako je u Čikagu pre par meseci bilo ozbiljno razočarenje što nema Victus stakla, što nema IP68 sertifikata, što telefoto senzor nema veći optički zum i što je ime Ultra nekako potrošeno, jer kako će se zvati onda neki možda naredni koji će to imati, možda Super Ultra – Motorola je dokazala poslovnu zrelost dobrim sagledavanjem situacije na tržištu. Jako je teško prodati telefon u klasi preko 1000e pored Samsunga i Apple-a i to je domen statističke greške, mnogo se imena u IT industriji opeklo na takvom pokušaju. Čak ni Huawei u svojim najslavnijim danima nije mogao da dobaci više od desetak procenata tog udela. Ovako, cene su zadržane pod kontrolom, govorimo naravno o Ultra modlu, od Fusionu i Neo-u ćemo o tome kada za to dođe vreme i ovi telefoni stignu na recenziju. 
 
Nakon 15-ak dana druženja sa ovim telefonom zaista možemo da kažemo da je reč o modelu kod koga sve leti, sve je fluidno, da ima više nego dobar kamera sistem i da troši male energije, a kad zatreba, napuni se brzinom munje. 
 
Apsolutna preporuka za Motorola Edge 30 Ultra, daleko najbolji telefon ovog proizvođača od kako se ponovo pojavio na tržištu pre nekoliko godina. Sa nova tri modela u ponudi, Motorola iz korena menja svoju ponudu novom generacijom uređaja u poslednjem tromesečju godine – i celokupna ponuda deluje vrlo odmereno i pravilno pozicionirano. Svaka čast na ozbiljnom zaokretu, a Pantone priča je samo jedan mali dodatak celoj ovoj priči koji bi Motorola mogla veoma lepo da iskoristi. 
 
I za kraj - dostupnost: telefoni će se naći u maloprodajama i kod Yettela danas, 20. septembra, kod druga dva operatera do kraja septembra. Ponovimo, Motorola Edge 30 Ultra 99.999 dinara, Edge 30 Fusion 69.999 dinara, Edge 30 Neo 49.999 dinara. 
 
Imajući sve u vidu, Benchmark redakcija upravo ovom telefonu daje Highly Recommended nagradu.

Test: HONOR 70 (Video)

Test: Samsung Galaxy Z Flip 4 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109