Greška

Došlo je do greške.

Test: Logitech MX Ergo Multi Device

19.09.2017 11:40 | 0 Hardver
Test: Logitech MX Ergo Multi Device

Ljubitelji trackball-a konačno mogu da predahnu, Logitech je nakon dugih 7 godina odlučio da se vrati ovoj specifičnoj kategoriji miševa sa svojim najnovijim MX Ergo modelom. 2010. godine predstavljen je poslednji ovakav Logitech-ov miš pod nazivom M570, koji je brzo stekao kultni status među korisnicima. Zanimljivo je da se za svih 7 godina postojanja, M570 zadržao u samom vrhu potražnje kao verovatno i najbolji miš te vrste koji ste mogli kupiti. MX Ergo sada dolazi da M570 pošalje u zasluženu penziju, sa novim mogućnostima, funkcijama i još većom preciznošću.

Logitech MX Ergo Multi Device

Vladimir Pejić

Ono što je jedino zajedničko za oba modela, MX Ergo i M570, pored samog trackball-a je da koriste wireless tehnlogiju povezivanja preko USB Unifying receivera. Ovo je verovatno i najpozitivnija stvar jer znači da je sa MX Ergo modelom Logitech u potpunosti redefinisao pojam Trackball miša. Započnimo ovaj opis od pakovanja. Kutija u kojoj ovaj miš dolazi je velika i teška. Na prednjem delu nalazi se prikaz samog miša iz ptičije perspektive, koji nam u startu otkriva da MX Ergo prati standarde MX klase kada je u pitanju povezivanje sa više računara/uređaja istovremeno. U gornjem desnom uglu stidljivo je prikazana verovatno i jedna od najvećih prednosti ovog modela, ali otom potom.


mx_ergo_16_s.jpg


Ono što nam se dopada kod pakovanja je što prednji kartonski „poklopac“ možete otvoriti i tako isprobati miš u ruci čak i bez otvaranja kutije. Pozadi se nalaze sličice koje lepše i detaljnije prikazuju nove mogućnosti, kao i popis standardnih specifikacija, od kojih izdvajamo autonomiju od 4 meseca sa ugrađenom punjivom baterijom. Primera radi M570 je koristio jednu AA bateriju koja mu je obezbeđivala čak 18 meseci autonomije. Ovo svakako nije korak unazad, jer bateriju u MX Ergo modelu možete napuniti za samo par minuta zahvaljujući Fast Charge tehnologiji.


mx_ergo_23_s.jpg


Jedna od najvažnijih stvari koju morate znati o ovom modelu je da je reč o potpuno statičnom mišu, kada je upotreba u pitanju. Dakle, na dnu nećete pronaći nikakav senzor jer se za kretanje kursora po ekranu koristi palac. Palcem pokrećete trackball i na taj način se pokreće i kursor. U neku ruku ovo se može okarakterisati kao znatno naprednija verzija starih analognih miševa sa kuglom umesto optičkog ili laserskog senzora na dnu.


Specifikacije
 • Model MX Ergo Multi Device
 • Kategorija Bežični
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost Nominalna vrednost 380 dpi
  Maksimum 440 dpi
 • Broj tastera 8
 • Dodatno Trackball
 • Promena osetljivosti 320 dpi - 440 dpi
 • Dimenzije 132,5mm x 51,4mm x 99,8mm
 • Masa 164g (bez metalne podloge i Unifying receivera)
  259g (sa metalnom podlogom bez Unifying receivera)
  2g (Unifying receiver)


U praksi

Kada miš izvadite iz kutije videćete da se u stvari sastoji iz dva dela. Na dnu se nalazi masivna metalna ploča koja predstavlja deo prilično zanimljivog mehanizma „klackalice“ koji ovaj miš koristi za svoja dva moda rada. Tačnije, ovi „modovi“ su u stvari položaji na radnom stolu. Prvi je standardni vodoravni položaj, dok drugi donosi nagib od 20o. Unutar miša nalaze sa dva izuzetno jaka magneta koji miš čvrsto vezuju za metalnu ploču i bukvalno ga zaključavaju u odabranom položaju. Ovo je vrlo dobro izvedeno jer zahteva nešto veću silu za prebacivanje u drugi položaj. To osigurava da ne dolazi do slučajnog „klackanja“ miša u radu.


mx_ergo_8_s.jpg


Tek kada bacimo pogled na detaljne specifikacije možemo videti koliko ova metalna podloga donosi MX Ergo mišu kada je stabilnost u pitanju. Masa miša bez podloge iznosi tek 164 grama, dok sama podloga donosi još 95 grama za ukupnu masu od 259 grama. Gumirani finiš na dnu osigurava da ne dođe do klizanja miša po podlozi prilikom upotrebe.


 mx_ergo_9_s.jpg


U radu su nam se dopala oba položaja. Standardni je idealan kada je potrebna vrhunska preciznost, dok je alternativni (20o) savršen za surfovanje budući da stavlja ruku u potpuno prirodan položaj. Kada je sama kugla trackball-a u pitanju, smeštena je na levi bok miša i savršeno leži ispod palca. Na gornjoj strani miša pronaći ćete još i Back i Forward tastere, na samoj ivici, a koristićete ih kažiprstom budući da je palac kod ovog miša zauzet. Tu je još i taster kojim menjate konekciju sa standardne wireless na bluetooth i obratno, tj. reč je o tasteru za manuelno prebacivanje sa jednog povezanog uređaja na drugi.


mx_ergo_21_s.jpg

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterSet MS120 (Video)

Imena dobitnika Cooler Master nagradne igre

10203
10205
10206
10207
10208
10209